A Drótpostagalamb recepttára
179. könyv
TEAKENYEREK
Tartalomjegyzék
Receptek........................................................................................................................... 3
A bánáti gyümölcskenyér. (Zilahy)................................................................................. 3
A gyümölcs-kenyér. (Zilahy).......................................................................................... 3
Almakenyér................................................................................................................... 3
Almáskenyér 1.............................................................................................................. 4
Almáskenyér 2.............................................................................................................. 4
Álkomiszkenyér............................................................................................................. 4
Ánizs-kenyér................................................................................................................. 4
Ánizsos burgonyás püspökkenyér.................................................................................. 4
Belga almáskenyér........................................................................................................ 4
Cserkészkenyér............................................................................................................. 4
Csokoládékenyér 1........................................................................................................ 5
Csokoládékenyér 2........................................................................................................ 5
Csokoládékenyér 3........................................................................................................ 5
Datolyás teakenyér....................................................................................................... 5
Diákkenyér.................................................................................................................... 5
Diókenyér..................................................................................................................... 5
Diós püspökkenyér........................................................................................................ 5
Fehér püspökkenyér...................................................................................................... 6
Finom bába kenyér........................................................................................................ 6
Finom gyümölcskenyér (Váncza süteményes könyv)...................................................... 6
Gazdag gyümölcskenyér................................................................................................ 6
Gyümölcskenyér 1......................................................................................................... 6
Gyümölcskenyér 2......................................................................................................... 7
Gyümölcskenyér 3......................................................................................................... 7
Gyümölcskenyér 4. (Plumkage) Dánia........................................................................... 7
Gyümölcskenyér 5. (Dundee cake) (skót)...................................................................... 7
Gyümölcskenyér 6.(Heti étrend).................................................................................... 7
Gyümölcskenyér (Zsidó honlap)..................................................................................... 8
Gyümölcskenyérkék (Dr. Oetker receptfüzet 1936)........................................................ 8
Joghurtos csokoládékenyér............................................................................................ 8
Karácsonyi gyümölcskenyér 1. (Webfazék).................................................................... 8
Karácsonyi gyümölcskenyér 2. (német)......................................................................... 8
Konyakos gyümölcskenyér............................................................................................ 9
Körtés-gyömbéres teakenyér:....................................................................................... 9
Majomkenyér / Kekszcsemege....................................................................................... 9
Mandulás csokoládékenyér............................................................................................ 9
Mandulás kenyérke...................................................................................................... 10
Mazsolás ánizsos kenyér.............................................................................................. 10
Mazsolás kenyér.......................................................................................................... 10
Mazsolás teakenyér..................................................................................................... 10
Málnás püspökkenyér.................................................................................................. 10
Mák kenyér................................................................................................................. 10
Mákos sárgarépakenyér............................................................................................... 10
Meggyes-mandulás teakenyér..................................................................................... 11
Mézes kenyér.............................................................................................................. 11
Mézes püspökkenyér................................................................................................... 11
Narancsos-répás teakenyér......................................................................................... 11
Norvég diókenyér (Norsk nott brod)............................................................................ 11
Olasz kenyér............................................................................................................... 12
Olcsó mézeskenyér..................................................................................................... 12
Püspökkenyér 1........................................................................................................... 12
Püspökkenyér 2........................................................................................................... 12
Püspökkenyér 3........................................................................................................... 12
Püspökkenyér 4........................................................................................................... 12
Püspökkenyér 5........................................................................................................... 12
Püspökkenyér 6........................................................................................................... 12
Teakenyér................................................................................................................... 13
Tejfölös püspökkenyér................................................................................................. 13
Vaníliás-fahéjas gyümölcskenyér................................................................................. 13
A bánáti gyümölcskenyér. (Zilahy)
Vegyünk 25 deka igen nagy szemű
mazsolát, 25 deka datolya szilvát, 25 deka mandulát 25 deka czitronádot, 25
deka birsalmasajtot, 25 deka aszalt magolt szilvát, 25 deka vegyes finom
czukrozott déli gyümölcsöt, 50 deka fügét és 50 deka héjától megtisztított diót.
Mindezen gyümölcsöket fel kell vágni lehetőleg egyenlő, de nem igen vékony
laskákba. A felvagdalt gyümölcsöket tegyük tálba és hintsünk reá 2 deka
törtfahéját, 2 deka törtszegfűszeget, és négy nagy almát héjától megtisztítva,
vagdaljunk fel apró darabkákba; azt is keverjük a száraz, fölvágott gyümölcsök
közé. E vegyes gyümölcsre öntsünk 4 deci jó rumot. Este készítsük el ezt az
anyagot, hogy a tálba befedve egész éjjel ugy álljon, és ideje legyen összeérni.
Másnap reggel készitsünk hozzá egy kiló lisztből, 2 tojásból, 2 kanál cukorból,
egy késhegynyi sóból, egy kanálnyi vajból, 3 dekányi élesztőből és fél liter
tejből közönséges kalácstésztát. E tésztát verjük jól meg és tegyük langyos
meleg helyre kelni. Ha a tészta megkelt, tegyük ki deszkára és nyújtsuk el
kétujjnyi vastagságura. Ekkor a vegyes gyümölcsöt tegyük szép hosszan a tészta
közepére; a tésztát sodorjuk össze a gyümölcscsel oly módon, hogy hosszúkás
pékkenyér formája legyen. A kalács-tészta a gyümölcsöknek csak burkolatul
szolgáljon. A tésztát felül kenjük meg tojássárgájával s tegyük tepsibe.
Csendes tűznél, lassan kell kisütni szép barnapirosra. Használatkor nagy lapos
szeleteket kell belőle vagdalni. Ez a rendkivül finom csemege a Temesvár-
vidéki német ajkú családoknál karácsony estéjén szinte elmaradhatatlan étel.
A gyümölcs-kenyér. (Zilahy)
(Német csemege.)
Tegyünk egy tálba hat egész
tojást, hat kanál porcukrot, tiz kanál liszttel; ezekből keverjünk tésztát,
aztán tegyük közé a következő gyümölcsöket: 6 deka laskára vágott fügét. 6 deka
cukros narancshéját felvagdalva, 6 deka hosszában felszeldelt, hámozatlan
mandulát, deka tiszta mazsolát, 6 deka laskára vágott czitronádot, 6 deka egész
cikkben meghagyott diót; e gyümölcsöket keverjük jól össze a tojásos tésztával,
s ha kissé kemény lenne a tészta, fel lehet hígítani tojással. Csak olyan
keménynek szabad neki lenni, hogy a gyümölcsre reá ragadjon a tészta. Egy mély,
kisded és hosszúkás formát ki kell kenni vajjal, be kell hinteni liszttel és a
gyümölcsös tésztát csinos, hosszúkás, kisded kenyér alakba formálva, a tepsibe
kell tenni. Ez a tészta ragadós és nehezen bánható, be kell tehát felül hinteni
liszttel és lassú, de azért nem gyenge tűz mellett tegyük egy órára sütőbe.
Ügyeljünk reá, hogy e tömött, nehéz tészta belől is átsüljön. Asztalra adás
előtt vágjuk fel széles, vékony szeletekbe.
Almakenyér
Hozzávalók két db, egyenként fél
literes (15 x 7 cm-es) sütőformába való adaghoz: 40 dkg alma, 5 dkg cukor, 13
dkg mandula, 13 dkg finomliszt, 13 dkg Graham liszt, 3/4 csomagnyi sütőpor.
Összesen egy evőkanálnyi a következő mézeskalács fűszerekből: őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg, 2-3 szem porrá tört kardamom mag (vigyázat, igen erős az
aromája); 1 db porrá tört szegfűbors, egy evőkanál kakaópor, 13 dkg mazsola,
liszt és zsiradék a tepsik kikenéséhez (vagy sütőpapír), végül a cukormáz
alkotóelemei: két evőkanálnyi citromlé, 7-8 dkg porcukor, pár csepp
feketeribizli szörp.
Az almákat megmossuk, a magházat
éles késsel eltávolítjuk, azután héjastól lereszeljük az almát nagylukú
reszelőn.
Megszórjuk cukorral, utána 4-6
órán át, állni hagyjuk. A mandulákat forró vízbe dobjuk, a vizet kis idő múlva
leöntjük, majd lehúzzuk héjukat. Valamennyi hozzávalót összekeverjük,
egyenletes tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsiket
bekenjük egy kis margarinnal és meghintjük liszttel. A tésztát az így előkészített
formákba öntjük, tetejét elsimítjuk. Az almakenyeret a sütő középső részén
süssük kb. 75 percig. Amikor kész, ne borítsuk ki azonnal a formából, hagyjuk
állni 5-10 percig. Utána borítsuk rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A
citromléből, pár csepp feketeribizli szörpből és a porcukorból sűrű, rózsaszínű
cukormázat keverünk, majd bevonjuk vele a kenyereket. Tört mandulával
díszítjük. Hűvös helyen tárolva, akár három hétig is eláll.
Almáskenyér 1.
Vajazott,
lisztezett őzgerinc formában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Almáskenyér 2.
90 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma
(tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg
rétesliszt, 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen
cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt
szegfűszeg, csipetnyi só, 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez.
A reszelt almát habosra keverem a
cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a
tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész
habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket
kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy
őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel
meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed
részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom.
Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom
a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon
sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm.
Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a
sütést. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután
becsomagolom egy folpackba, vagy alufóliába és hűvös helyen tárolom.
Nagyon sokáig eláll. Csak
közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég.
Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.
Álkomiszkenyér
3 egész tojást habosra keverünk 14 deka cukorral, azután
hozzáadunk 14 deka vágott diót, 4 deka reszelt főzőcsokoládét, 10 deka apróra
vágott mazsolaszőlőt, 10 deka birsalmasajtot felaprózva és legutoljára 10 deka
liszttel kevert 1/2 csomag Váncza - sütőport dolgozunk hozzá.
Kikent, kiszórt őzhát-formában sütjük. Sütés után a
süteményt egy napig hagyjuk állni, azután szeleteljük
Ánizs-kenyér
Hozzávalók: Cukor 25 dkg, tojás 5 db, ánizs 1 dkg, liszt 25 dkg.
Elkészítése: A cukrot 5 egész tojással, 1 dkg ánizsmaggal habosra
verünk, apródonként hozzátesszük a lisztet. Kikent és kilisztezett tepsibe
öntve, lassú tűznél sütjük.
Ánizsos burgonyás
püspökkenyér
Hozzávalók:
150 g főtt, megreszelt burgonya, 200 g darás liszt, 180 g porcukor, 80 g dió, 3
tojás, 1 kávéskanál törött ánizs.
A 3
tojást a cukorral jól kikeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a törött ánizst, a
durvára vágott diót, a kihűlt, áttört burgonyát meg a lisztet, és jól
összedolgozzuk. A tésztát kikent, kilisztezett formába öntjük, és mérsékelt
tűzön megsütjük. Ha kihűlt, fölszeleteljük, és megszórjuk porcukorral.
Belga almáskenyér
50 dkg almareszeléket habosra
keverünk 30 dkg cukorral, hozzáadunk 10 dkg mazsolát, 5 dkg durvára tört diót,
fél citrom reszelt héját, meg késhegynyi fahéjat.
Belekeverünk egy egész tojást,
végül 30 dkg lisztet és egy sütőport. Kizsírozott, kilisztezett vékony
püspökkenyérformába öntjük / két formába elég! / és megkent fóliával letakarva
forró sütőbe toljuk. Mérsékelt tűznél 45 percig sütjük, még melegen deszkára
borítjuk. Ha kihűlt, alufóliába csomagolva sokáig eláll.
Cserkészkenyér
20 deka porcukrot 1/2 csomag
Váncza vanilincukorral és 4 egész tojással habosra keverünk, majd 1 szelet
reszelt főzőcsokoládét, 20 deka préselt apróra vágott fügét, 5 deka durván vagdalt
dióbelet, 10 deka világos, apró darabokra vágott birsalmasajtot, 5 deka vagdalt
mazsolát és legvégül 1/2 csomag V.-sütőporral kevert 15 deka lisztet adunk
hozzá. Hosszú, keskeny, zsírozott, lisztezett formában sütjük. Tartós, kedvelt
édesség gyerekeknek és borhoz felnőtteknek.
Csokoládékenyér 1.
Hozzávalók:
4 dl finomliszt, 20 dkg főző- vagy étcsokoládé, 2-2 dl joghurt és
kristálycukor, 5-5 dkg dióbél és mazsola, 1 tojás, 1 evőkanál sütőpor,
csipetnyi só; a formához 2-2 dkg vaj és liszt.
Előkészítése: a csokoládét a
reszelő legdurvább fokán lereszelem, vagy nagyon apróra forgácsolom. A diót
durvára töröm, és a megmosott mazsolával együtt 1 teáskanál liszttel összekeverem.
Hosszúkás, keskeny tepsit kivajazok, és liszttel behintem.
Elkészítése: a joghurtot a
cukorral és a liszttel simára keverem, majd a tojást, sót és sütőport is
hozzáadom. Alaposan kikeverem. A reszelt csokoládét és a diót-mazsolát a
tésztába forgatom, ezután a masszát a kikent formába simítom. Előmelegített,
forró sütőbe tolom, de a lángot 10 perc múlva gyengébbre csavarom. 30-40 percig
sütöm. Mielőtt kivenném a sütőből, ellenőrzöm, megsült-e, vagyis egy
hurkapálcát vagy tűt beleszúrok. Ha már nem ragad rá a tésztából, elkészült.
Még melegen deszkára borítom, de csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt.
Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.
Csokoládékenyér 2.
75 perc, Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 dl joghurt, 2 dl
kristálycukor, 4 dl finomliszt, 1 egész tojás, 1 evőkanál sütőpor, 20 dkg főző-
vagy étcsokoládé, csipetnyi só, 2 dkg vaj és kevés liszt a formához.
A joghurtot simára keverem a
cukorral és a liszttel, majd a tojást, a sót és a sütőport is hozzáadom.
Alaposan kikeverem az egészet. A csokoládét a reszelő legdurvább fokán
lereszelem, vagy nagyon apróra összevágom és beleforgatom a tésztamasszába. Egy
őzgerincformát vagy egy hosszúkás, keskeny tepsit kivajazok, és kevés liszttel
meghintek, majd belesimítom a csokoládés tésztát. Előmelegített, forró sütőbe
tolom, de a lángot 10 perc múlva mérsékelem. 30-40 percig sütöm. Mielőtt
kivenném a sütőből, ellenőrzöm, megsült-e. Még melegen deszkára borítom, de
csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt. A levegőtől jól elzárva, sokáig
elálló sütemény.
Csokoládékenyér
3.
Hozzávalók: Csokoládé 15 dkg, vaj 15 dkg, cukor 15 dkg, tojás 4 db,
liszt 10 dkg.
Elkészítése: 15 dkg puhított csokoládét, a
vajat, a cukrot 4 tojássárgájával habosra keverünk, közé teszünk 10 dkg
lisztet, és a 4 tojás kemény habját. Kikent, kilisztezett formákba tesszük
kétujjnyi vastagon, lassú tűznél sütjük.
Datolyás teakenyér
Hozzávalók (12 szelethez): 12,5 +
2 dkg vaj, 2 citrom, 5 dkg finomliszt, 17 dkg porcukor, 12,5 dkg datolya, 3
tojás, 1,8 dl tej, tetejére: 5 ek. frissen préselt citromlé
Egy püspökkenyérformát 2 dkg
vajjal kikenünk. A vajat apró darabokra vágjuk, a citromokat jól megmossuk, és
sárga héjukat lereszeljük, vigyázva, nehogy a fehér bundájuk belekerüljön. Ezt
reszelés után egyébként is lehámozzuk és eldobjuk. Utána a citromokat
kifilézzük, vagyis a gerezdeket elválasztó hártya mentén bevágjuk, és a
gyümölcshúst kiemeljük. Ezt kockára daraboljuk - és ha van benne mag, azt
eltávolítjuk. A lisztet 14 dkg porcukorral összekeverjük, majd a vajat
hozzáadjuk, és kézzel elmorzsoljuk. Akkor jó, ha zsemlemorzsához hasonló állagú
lesz. A reszelt citromhéjat, a feldarabolt gyümölcshúst, meg a kissé felaprított
datolyát beledolgozzuk, végül a simára vert tojást és a tejet is hozzáadjuk. A
formába töltjük, elsimítjuk, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180
°C, légkeveréses sütőben 160°C) 1-1 óra 15 percen át, sütjük. 10 percnyi
pihentetés után rácsra borítjuk. A citromlevet a maradék cukorral jól
összekeverjük, majd a még meleg sütemény tetejére locsoljuk. Így hagyjuk
kihűlni.
Diákkenyér
(sokáig
eláll, igen jó)
3 egész tojást 20 deka cukorral
elkeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál olvasztott mézet, kevés törött fahajat,
szegfűszeget, 10 deka hosszúra vágott diót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és 25
deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú
tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük.
Diókenyér
Hozzávalók:
6 tojás, 4 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, fél citrom héja, 8
dkg dió, 8 dkg vaj, 80 dkg liszt.
A
diókenyér ugyanúgy készül, mint a püspökkenyér, csak a gyümölcsök helyett
gorombára vagdalt diót használunk. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, vagy
cukormázzal vonjuk be, és fél diókkal díszítsük.
Diós püspökkenyér
85
perc, Nehézség: 2
Hozzávalók:
6 tojásfehérje, 8 dkg vaj vagy margarin, 16 dkg porcukor, 15 dkg nagyon finomra
őrölt dió, 10 dkg rétesliszt, csipetnyi só.
A
tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd hozzáverem a porcukrot is. Ha a hab
már kemény és fényes, belecsorgatom az olvasztott, de már teljesen kihűlt
vajat, a darált diót, a sót, a lisztet pedig lazán beleforgatom. Kivajazott és
liszttel meghintett őzgerincformába töltöm a diós masszát, majd előmelegített
és közepesen forró sütőbe tolom. 10 percig közepes lángon sütöm, majd valamivel
kisebbre mérsékelem a láng nagyságát. Ha megsült, a forma szélétől késsel
elválasztom és deszkára borítva hagyom teljesen kihűlni. Csak másnap szeletelem
föl. Folpackban vagy alufóliában sokáig eláll, de mindig csak annyit szeletelek
föl belőle, amennyi éppen szükséges.
Fehér püspökkenyér
Általában karácsonykor készül,
mert a süteményekből sok tojás fehérje marad és azt kár kidobni.
Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 20
dkg. porcukor, 11 dkg. rétesliszt, 10 dkg. mazsola, 5 dkg. csokoládé, 5 dkg.
kandírozott gyümölcs (cukrozott), a forma kikenéséhez zsiradék
Elkészítés: A nagyon kemény habbá
vert fehérjébe óvatosan hozzákeverjük a hozzávalókat (érdemes a lisztbe előre
belekeverni, és úgy önteni apránként a habba), majd a kivajazott és
finomliszttel megszórt püspökkenyérformába simítjuk. Úgy kell sütni, mint a
piskótát.
Finom bába kenyér
Ehhez is ép úgy, mint a kalácshoz
kovászt készítünk. 12 deka vajat habosra keverünk, 10 deka cukrot, egyenként 4
tojássárgáját, kis vaníliát, kevés citromhéjat, a megkelt kovászt s még 2 deci
langyos tejet, kis sót elkeverve, 42 deka lisztet teszünk hozzá, s 1/4 óráig keverjük.
Tetszés szerint mazsolát, vagy apró kockára vágott, kissé puhított csokoládét
is keverhetünk közé. Vajjal jól kikent, liszttel behintett kuglófformába
öntjük, s jól meghagyjuk kelni. Rendesen még egyszer annyinak kell lenni a
tésztának, ha meg-kelt; azután jó tűznél de nem hirtelen, szép világos barnára
megsütjük.
Finom gyümölcskenyér (Váncza süteményes könyv)
6 tojás sárgáját elkeverünk
habosra 15 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, azután 3
evőkanál világos zsemlyemorzsát és 1 csomag Váncza-sütőport is adunk hozzá,
majd legvégül a hat tojásfehérje keményre vert habját. Felét nagyobb
püspökkenyér-formába tesszük, és közepére összesen 35-40 deka gyümölcsös
keveréket teszünk vagdalt fügéből, cukrozott narancsból, vagdalt
birsalmasajtból, cukrozott vagdalt gyümölcsből, mazsolából, kevés barackízzel
összevegyítve. A tészta másik felét ráöntve, közepes tűznél szép sárgára
megsütjük. Egy-kétnapi állás után igen jó, vékonyra szeletelve.
Gazdag gyümölcskenyér
Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 15
dkg porcukor, 10 dkg rétesliszt 4 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg durvára tört
dióbél (nem darált!) 5 dkg mazsola, 5 dkg birsalmasajt. 5 dkg apróra tört (nem
reszelt!) étcsokoládé, 5 dkg héjától megfosztott, szálkásra vágott mandula, 5
dkg cukrozott narancshéj, 1 zacskó vaníliás cukor. 1 teáskanál sütőpor,
csipetnyi só, a forma kenéséhez 3 dkg vaj és 1 evőkanál liszt.
Egy nagyméretű őzgerincformát
vastagon kikenek a vajjal, és liszttel behintem. Az előzőleg alaposan lehűtött
tojásfehérjéket 2 evőkanál nagyon hideg vízzel kemény habbá verem, majd a
cukorral addig verem tovább, amíg fényes, kemény tömeggé nem válik. Ekkor
beleszórom a sütőport, a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a vaníliás
cukrot és a liszt négyötöd részét. A megmaradt lisztet rászórom a közben apróra
összevagdalt cukrozott gyümölcsre, narancshéjra, csokoládéra, dióra, mandulára,
mazsolára. A habos masszába óvatosan beleforgatom a lisztes finomságokat. A
kikent formába belesimítom a tésztamasszát, a tetejét simára egyengetem és
előmelegített, forró sütőbe tolom. A lángot 10 perc múlva mérsékelve, a
gyümölcskenyeret további 45-50 percig sütöm, majd tűpróbával ellenőrzöm, hogy a
közepe is megsült e már. Még félig melegen ráborítom egy deszkára. Ha teljesen
kihűlt, folpack fóliába vagy alufóliába csomagolom és hűvös helyre teszem.
Sokáig eláll és jó puha marad. Mindig csak annyit vágok le belőle, amennyi
egyszerre el is fogy.
Gyümölcskenyér
1.
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 5 dkg porcukor,
6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 10 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 1 csomag
vaníliás cukor, fél citrom héja, 15 dkg liszt, 2 dkg sütőpor, 10 dkg apróra
vágott gyümölcs (szárított, kandírozott, hozzá dió, mandula), a díszítéshez
étcsokoládé vagy porcukor.
A margarint a porcukorral habosra keverjük,
hozzákeverjük a tojások sárgáját, a kakaóport és a reszelt citromhéjat. A
tojásfehérjét a kristálycukorral habbá verjük. A lisztet és a sütőport az
apróra vágott gyümölcsökkel összekeverjük. Ezután a felvert tojásfehérjét
lágyan összekeverjük a margarinos masszával, s ugyanígy utána a lisztes
alkotórészt is. A végeredmény miatt, fontos, hogy mindeme műveletek közben a
tésztát ne törjük össze, melyet azután kizsírozott, lisztezett őzgerincformába
vagy kuglófsütőbe töltünk, és 180°C-os sütőben kb. 40 perc alatt kisütünk. Ezt
is bevonhatjuk olvasztott csokoládéval, vagy csak bőségesen meghintjük
porcukorral.
Gyümölcskenyér 2.
Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt 2 evőkanál kakaópor, l evőkanál méz,
2 evőkanál málna- vagy barackdzsem, 1 csészényi cukrozott gyümölcs, tört dió,
kockára vágott étcsokoládé, liszttel megszórva.
A
cukrot, a mézet, a dzsemet a tojássárgájával felverjük, beleöntjük a
tojáshabba, hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, kikent lisztezett koszorú vagy
őzgerincformába töltjük, s utólag beleszórjuk a cukrozott gyümölcs keveréket.
Mérsékelt tűzön lassan sütjük.
Gyümölcskenyér 3.
Összeállítás: 15 perc + 15 perc, áztatás
Sütés: 50 perc
Hozzávalók: 28 dkg szárított gyümölcs, 6 dkg
mazsola, 7 dkg korpa, 10 dkg barna cukor, 3,75 dl tej, 20 dkg rétesliszt, 1
csomag sütőpor, a díszítésre meghámozott mandulaszemek
Elkészítése: Egy 23x13 cm-es tepsit kissé
kivajazzuk vagy kiolajozzuk, és sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 C- ra
bemelegítjük A gyümölcskeveréket, a mazsolát, a korpát, a cukrot, a sütőport és
a tejet nagy tálban összekeverjük, 15 percig áztatjuk. A lisztet a gyümölcsös
keverékbe dolgozzuk, és a tepsibe töltve a tetejét elsimítjuk. Mandulaszemekkel
a tetejét kirakjuk, és 45-50 percig, tűpróbáig sütjük. 5 percig a tepsiben
pihentetjük, majd a széleit meglazítva rácsra vagy deszkára borítjuk.
Felszeletelve, vajjal kínáljuk. Jó tudni: Bármilyen szárított gyümölcs keveréke
jó hozzá.
Gyümölcskenyér 4. (Plumkage) Dánia
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg
kristálycukor, 5 tojás, 30 dkg liszt, 2 ek. reszelt citromhéj, 2 ek. citromlé,
15 dkg mazsola, 10 dkg hámozott, apróra vágott mandula, 10 dkg aprított
cukrozott gyümölcs.
Ha lehet, elektromos habverővel
habosra verjük a vajat a cukorral, majd egyenként beleverjük a tojássárgákat,
lassan beleverjük a lisztet, gyümölcsöket, majd a tojásfehérje habot.
Hosszúkás tepsit kivajazunk,
aljára zsírpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát. A legkisebb hőmérsékleten kb.
1 órát sütjük, míg a közepébe szúrt kés tiszta marad.
Kihűlve vesszük ki a tepsiből,
felszeleteljük.
2-3 napos állás után még
finomabb, mint frissen. Alufóliában eláll hosszabb ideig is.
(Ajánlom, nagyon finom és tényleg
eláll.)
Gyümölcskenyér
5. (Dundee cake)
(skót)
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 10 dkg
kristálycukor, 4 tojás, 25 dkg liszt, csipet só, 1 kk. sütőpor, 20 dkg ribizli,
5 dkg mazsola, 5 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs, 10 dkg aprított mandula,
2 ek. reszelt citrom- vagy narancshéj, 2 ek. citromlé vagy narancslé.
A vajat, cukrot habosra keverjük, egyenként
beleütjük a tojásokat, közben jól elkeverjük.
Összekeverjük a lisztet, sót, sütőport.
Belekeverjük a gyümölcsöket, citromhéjat, majd a tojásos keveréket.
Kivajazott formában 1 órán át, sütjük
előmelegített sütőben. (Végezzünk tűpróbát!)
Alufóliába csomagolva hetekig friss marad.
Gyümölcskenyér 6.(Heti étrend)
Összegyúrunk 50 deka 4,60-as (finomliszt)
lisztet 20 deka zsiradékkal, másfél deka. kevés tejen megfuttatott élesztővel,
2 tojással, csipet sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. hét
cipóba osztjuk és egy-két óráig pihentetjük. Apróra vágunk 20 deka cukrozott
gyümölcsöt. 25 deka kimagvalt aszalt szilvát. kevés cukrozott dinnyét, és
elkeverjük 10 deka mazsolával és 2 evőkanál kakaóval. 15 deka 5,60-as ? (rétes)
lisztből egy deka tejben kelesztett élesztővel, egy tojás sárgájával meg kevés
langyos tejjel a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, elkeverjük az apróra
vágott gyümölcsükkel, és ízlés szerint porcukorral édesítjük. A korábban
elkészített két tésztacipót külön-külön téglalap alakúra kinyújtjuk, mindegyik
szélére, hosszában egy csíkban ráfektetjük a gyümölcsös keveréket, és a tésztát
ráhajtva, olyan hosszúkás rudakat formázunk belőle, akár a beigli. Sütőlemezre
fektetve, tetejüket tojással kenve, forró sütőbe toljuk, majd a tüzet
mérsékelve, kb. fél óráig sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel.
Gyümölcskenyér (Zsidó honlap)
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6
evőkanál liszt 2 evőkanál kakaópor, l evőkanál méz, 2 evőkanál málna- vagy
barackdzsem, 1 csészényi cukrozott gyümölcs, tört dió, kockára vágott
étcsokoládé, liszttel megszórva.
A cukrot, a mézet, a dzsemet a
tojássárgájával felverjük, beleöntjük a tojáshabba, hozzáadjuk a lisztet és a
kakaóport, kikent lisztezett koszorú vagy őzgerincformába töltjük, s utólag
beleszórjuk a cukrozott gyümölcs keveréket. Mérsékelt tűzön lassan sütjük.
Gyümölcskenyérkék (Dr. Oetker receptfüzet 1936)
Hozzávalók: 1/8 kg növényi zsír, 35 deka
liszt, 1 csomag Dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 2
tojássárga, 4 evőkanál tej, a meghintéshez Dr. Oetker-féle vanillincukor.
A töltelékhez: 1/4 kg finomra vágott dió
vagy mandula, 20 deka cukor, 10 deka datolya, 1/4 kg mazsola, egy citrom leve,
1 evőkanál tejföl.
Készítése: A növényi zsírt a sütőporral
kevert liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát és tejet és a deszkán
tésztát gyúrunk belőle, majd 1/4 óráig pihentetjük. Ezután 3 drb hosszúkás,
kéttenyérnyi széles sávot sodrunk a nyújtófával belőle, megtöltjük a dió, vagy
mandula, cukor, datolya, mazsola, rum és citromlé keverékével, a tésztát a
töltelékre felhajtjuk, tojásfehérjével megkenjük és megsütjük, vanillincukorral
kevert porcukorral meghintjük.
Joghurtos csokoládékenyér
Hozzávalók: 2 dl joghurt, 2 dl
kristálycukor, 4 dl finomliszt, 1 db egész tojás, 1 evőkanál sütőpor, 20 dkg
étcsokoládé, csipetnyi só, a formához 2 dkg margarin és kevés liszt.
A joghurtot simára keverjük a cukorral és a
liszttel. Ezután hozzáadjuk a tojást, a sót és a sütőport. Az egészet alaposan
kikeverjük. A csokoládét a reszelő durva fokán lereszeljük vagy nagyon apróra
törjük. A tésztamasszába beleforgatjuk. Egy őzgerincformát vagy egy hosszú,
keskeny tepsit kikenünk a margarinnal, kevés liszttel meghintjük, majd
belesimítjuk a csokoládés masszát. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, de a
lángot 10 perc elteltével mérsékeljük, 30-40 percig sütjük. Mielőtt kivennénk a
sütőből, egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Még melegen
deszkára borítjuk, de csak akkor szeleteljük föl, ha már teljesen kihűlt. A
levegőtől jól elzárva sokáig frissen eláll.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Karácsonyi gyümölcskenyér 1. (Webfazék)
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 200
ml 35 fokra melegített tej, 5 dkg cukor. 1 tojás, 1/4 teáskanál kardamómi, 1/2
vaníliarúd, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj, 1/2 teáskanál só, 27,5 dkg puha
vaj, 15 dkg mazsola, 5 dkg tört mandula, 5 dkg kockára vágott kandírozott
citromhéj, 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj, 2 evőkanál rum, 2
csomag vaníliás cukor
0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral
felfuttatott élesztőt. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást,
fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15
percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk
a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük. Elkeverjük a mazsolát a
mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal valamint a rummal.
Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot
formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit
benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd
megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk
vaníliás porcukorral.
Karácsonyi gyümölcskenyér 2. (német)
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 10 dkg
kristálycukor, 1 mk. só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott,
hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg
mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj,
0,5 kk. őrölt fahéj.
A tejet felforraljuk, beletesszük
a cukrot, sót.
Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl
meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára
keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a citromhéjakat,
mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig
verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és
elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb.
2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az
olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva
(fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.
Kifli alakúra formázzuk,
megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes
lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát.
Ha megsült, megszórjuk
porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig
eláll.
Konyakos gyümölcskenyér
Összeállítás: 20 perc, Sütés: 45 perc
Hozzávalók: 13 dkg vaj, 35 dkg
mazsola, 12 dkg barna cukor, 2 evőkanál narancsdzsem, 1 evőkanál reszelt
narancshéj, 2 tojás, 1/2 dl + 2 evőkanál konyak, 12 dkg rétesliszt, 1 kiskanál
sütőpor, a díszítésre, durvára vágott mandula és cukrozott gyümölcs
Elkészítése: A sütőt 150 C-ra
bemelegítjük. Két 26*8 cm-es püspökkenyérformát kizsírozunk, sütőpapírral
kibéleljük. A vajat a cukorral, a tojásokkal, a lekvárral, a narancshéjjal és a
sütőporral kikeverjük, a lisztet beleszórva tovább verjük. Hozzáadjuk a fél
deci konyakot. A tésztamasszát kettéosztva az előkészített formákba simítjuk,
mandulát és cukrozott gyümölcsöt szórunk a tetejére. 45 perc alatt tűpróbáig
sütjük, majd a sütőből kivéve a maradék konyakkal meglocsoljuk.
Alufóliával letakarva a formákban
hagyjuk kihűlni.
Jó tudni: Jól záródó dobozban, a
hűtőszekrényben akár 3 hétig is frissen eláll.
(Módosításaim: A mandula,
mazsola, gyümölcs, citromhéjak eredeti, a többi fele mennyiség és csak
késhegynyi a fahéj. A mazsolát persze rumban megáztatom. Püspökkenyér formában
sütöm. Tényleg eláll és nagyon finom.)
Körtés-gyömbéres teakenyér:
Hozzávalók (12 szelethez): 15 dkg
vaj, 17,5 dkg finomliszt, 17,5 dkg Graham-liszt, 1 csapott kiskanál sütőpor, 1
csapott kiskanál szódabikarbóna, 2 csapott kiskanál gyömbérpor, 2 szép körte,
10-10 dkg cukor és méz, 1 db tojás, 0,75 dl tej, kis darabka szirupban eltett
gyömbér (elhagyható)
Egy kb. 1,2 l-es
püspökkenyérformát kikenünk 2 dkg vajjal. A kétféle lisztet a sütőporral, a
szódabikarbónával meg a gyömbérporral egy tálban összekeverjük. A körtét
meghámozzuk, félbevágjuk, és a magházát kimetsszük. Húsát 1 cm-es kockákra
vágjuk, és az előzőekhez adjuk. A cukrot, a mézet meg a maradék vajat
mikrohullámú készülékben, közepes fokozaton 3 percig melegítjük. Kissé hűlni
hagyjuk, majd a tojással meg a tejjel együtt a lisztes keverékhez adjuk. A
formába töltve elsimítjuk. A szirupban megfőzött gyömbért, lecsepegtetjük, nagyon apró csíkokra vágjuk
és egyenletesen a tészta tetejére szórjuk (de ez el is hagyható). Az
előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses
sütőben 150°C) kb. 1óra 15 percig sütjük. Ha kész, 10 percig pihentetjük, majd
rácsra borítva hűlni hagyjuk.
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 1188 kJ/284 kcal
Majomkenyér / Kekszcsemege
Hozzávalók: 50 dkg háztartási
keksz, 4-5 evőkanál rum, 1/2 kg porcukor, 4 dkg kakaó, 5 dkg cukrozott
narancshéj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg margarin és 10 dkg vaj (esetleg
e helyett 25 dkg margarin), 10 dkg dió, 10 dkg mazsola.
A kekszet kézzel összetördeljük,
meglocsoljuk rummal. A porcukrot, kakaót, narancshéjat, lisztet a tejjel jól
felforraljuk, és a margarint, vajat felolvasztjuk benne. Amikor felolvadt,
hozzáadjuk a durvára vagdalt diót és a mazsolát. Az egészet a megáztatott
keksszel jól összekeverjük. Fóliával bélelt őzgerincformába öntjük, majd
kifagyasztjuk; ezután hosszúkás tálra borítva lehúzzuk róla a fóliát, és
ferdére szeleteljük.
Mandulás csokoládékenyér
85 perc, Nehézség: 2
Hozzávalók: 6 tojás fehérje, 15
dkg porcukor, 15 dkg darált mandula, 15 dkg főzőcsokoládé (vagy étcsokoládé), 5
dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg birsalmasajt, csipetnyi só és 2 dkg vaj meg
kevés liszt a formához.
A csokoládét apróra összetöröm.
(Ezt a legegyszerűbben úgy tudom megtenni, ha egy nejlonzacskóba beleteszem
egyben a csokoládét és egy húsverő kalapáccsal, néhányszor jó nagyot ráütök.)
A birsalmasajtot és a cukrozott
narancshéjat nagyon apróra összevágom. A csokoládét és a gyümölcsöket
összekeverem, kevés lisztben megmártom. A tojásfehérjét kemény habbá verem,
majd hozzáverem a porcukrot és a sót, végül belekeverem a darált mandulát, és
beleforgatom a csokoládés-gyümölcsös keveréket. Egy hosszúkás, keskeny formát a
vajjal kikenek, liszttel beszórom és a masszát beleöntve, tetejét egyenletesre
eligazítom, majd előmelegített, közepes hőfokú sütőbe téve 10 percig közepes
lángon sütöm. Ezután a lángot mérsékelve, tűpróbáig sütöm a süteményt. Még
melegen deszkára borítom és ha kihűlt, lehetőség szerint légmentesen
becsomagolom. Sokáig elálló, finom, ámbár nem olcsó sütemény.
Mandulás kenyérke
Hozzávalók: 10 deka vaj, 6 deka
cukor, 1 csomag vanillincukor, 2 tolás, 1/2 citrom re-szelt héja, néhány csepp
rum, 6 deka héjastól darált mandula, 50 deka liszt 3/4 csomag sütőporral
keverve, kb. 1/4 liter tej, 6 deka mazsola.
Készítése: A vajat habosra
keverjük, hozzáadjuk a többi anyagokat a fenti sorrendben, a lisztet a tejjel
felváltva. A tésztának meglehetősen keménynek kell lennie, ha jól kidolgoztuk,
hosszúkás cipót formálunk belőle és zsírozott tepsire téve, középerős tűznél
kb. 40-45 percig sütjük. Még melegen cukorral meghintjük.
Mazsolás ánizsos kenyér
(nagyon jó zsúrsütemény)
4 tojás sárgáját 20 deka cukorral
félóráig keverünk, azután 1 deka áttisztított ánizsmagot, melynek felét durván
megtörjük, továbbá 5 deka apró világos mazsolát adunk hozzá 15 deka liszttel
kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral. Vajazott, lisztezett keskeny, hosszú
formába öntés előtt a 4 tojás keményre vert habját adjuk még hozzá, és szép
világosra sütjük. A kisült tésztát kendőbe csavarjuk és közvetlen felszolgálás
előtt szeleteljük.
Mazsolás kenyér
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 tk
szódabikarbóna, csipet só, csipet borkősav, 2,8 dl tejföl, 15 dkg mazsola
(nekem megkívánt 1 ek vizet is) Jól összegyúrod, és egy kis tepsiben 25 percig
sütöd mérsékelt lángon, utána megfordítod, és még 10 perc. Nem tovább!
Egyszerű, nem túl édes, és gyors.
Mazsolás teakenyér
Hozzávalók (12 szelethez): 15+2
dkg vaj, 25 dkg finomliszt, 12,5 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg nagy szemű mazsola,
0,3 dl konyak, 1 narancs reszelt héja, 1 dl 100%-os narancslé, a tetejére:
porcukor
Egy kb. 1,2 literes
püspökkenyérformát 2 deka vajjal kikenünk. A sütőt közepesen előmelegítjük, a
lisztet tálba szórjuk, a cukorral összekeverjük. A vajat rádaraboljuk, s gyors
mozdulatokkal, nehogy megolvadjon, a liszttel összemorzsoljuk. Akkor jó, ha
zsemlemorzsához hasonlóan morzsalékos lesz. Utána a simára vert tojásokkal, a
mazsolával, a konyakkal, a narancshéjjal meg a narancslével összedolgozzuk. A
formába töltjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal
(180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 1- 1 óra 15 percen át sütjük. 10 percig
pihentetjük, majd rácsra borítva hűlni hagyjuk; a tetejét félbevágott
mazsolával vagy vékonyra felszeletelt birsalmasajttal díszítjük. Tálaláskor
porcukorral meghintjük.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Málnás püspökkenyér
Hozzávalók kb. 20 szelethez: A
tésztához: 25 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4
tojás, 20 dkg liszt, 10 dkg étkezési búzakeményítő, 1/2 teáskanál sütőpor, 1.2
dl tojáslikőr, 25 dkg mirelit málna, csipetnyi só, a forma kikenéséhez margarin
A mázhoz: 15 dkg porcukor, 4 evőkanál tojáslikőr
Elkészítés: A puha vajat vagy
margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és csipetnyi sóval, robotgéppel vagy
fakanállal habosra kikeverjük. Közben egyenként hozzáadjuk a fel- ütött
tojásokat. A lisztet elvegyítjük az étkezési búzakeményítővel és a sütőporral,
majd beleszitáljuk a tojásos masszába. Végül beleöntjük a tojáslikőrt is. A
gurulós mirelit málnát felengedés nélkül a tésztába keverjük. A tésztát
margarinnal kikent, kb. 26 cm hosszú, magas falú sütőformába töltjük és
elsimítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es
fokozaton) kb. 1 és 3/4 órát sütjük. Ha a teteje nagyon barnulni kezdene,
befedhetjük sütőpapírral. A kész süteményt rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk. A
cukormázhoz a porcukrot csomómentesen elkeverjük a tojáslikőrben, majd ráöntjük
a málnás püspökkenyérre, és dermedni hagyjuk. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk, és
tejszínhabbal kínáljuk. Délutáni kávé, tea mellé is finom vendégváró sütemény
lehet.
Elkészítési idő kb. 2 1/4 óra,
Mák kenyér
1 egész tojást 1 csésze cukorral
kikavarunk. Hozzáadunk egy csésze tejet, 1 citrom lereszelt héját, 1 és negyed
csésze grízes lisztet, fél csomag sütőport, 1 csésze darált mákot. Kikent
őzgerincformába töltjük és megsütjük.
Mákos sárgarépakenyér
Hozzávalók (12 szelethez): 15 dkg
margarin, 17 dkg porcukor, 1cs. vaníliás-cukor, 1 narancs reszelt héja és
felének kifacsart leve, só, 4 db tojás, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg finomliszt, 15
dkg darált mandula, 10 dkg darált mák, 1cs. sütőpor
a díszítéshez: mandula
A puha margarint a cukorral, a
van. cukorral, a narancshéjjal meg a lével és csipetnyi sóval habosra keverjük.
A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és addig keverjük tovább, amíg egészen
világos masszát kapunk. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és beleszórjuk.
Ezután a liszt, a darált mandula és a mák kerül bele. Végül a kemény habbá vert
tojásfehérjéket is beleforgatjuk úgy, hogy közben a sütőport apránként
adagoljuk hozzá. A gyümölcskenyérformát sütőpapírral kibéleljük, és a tésztával
megtöltjük. A tetejét mandulaszemekkel díszítjük. Előmelegített sütőbe toljuk,
és közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 160°C) kb. 1 órán át, sütjük. A
formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és csak azután szeleteljük fel.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Italajánlat: édes vörösbor
Meggyes-mandulás teakenyér
Hozzávalók (12 szelethez): 15 dkg
magozott meggykompót, 17,5 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 10 dkg vaj, 10 dkg
cukor, 2 tojás, 2-3ek. tej, 2,5 dkg lapocskákra vágott mandula, 2ek. méz
Egy kb. 1,2 l-es
püspökkenyérformát sütőpapírral kibélelünk. A meggyet hideg vízzel leöblítjük,
majd leszárogatjuk. A lisztet a mandulával összekeverjük. A vajat kis darabokra
vágjuk, a lisztes mandulával elmorzsoljuk. Akkor jó, ha a zsemlemorzsához
hasonló állagú lesz. A cukrot a simára vert tojással meg a tejjel 2-3 percig
keverjük, majd a meggyel együtt az előzőekhez adjuk. Egyenletesen a formába
simítjuk, a tetejét a mandulával megszórjuk. Az előmelegített sütőben, közepes
lánggal (175°c, légkeveréses sütőben 160°c) kb. 1 órát sütjük. Végül 10 percnyi
pihentetés után rácsra borítjuk. Ha kihűlt, a tetejét mézzel megkenjük.
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Mézes
kenyér
Hozzávalók:
6 dkg porcukor, 2 egész tojás, 25 dkg méz,
fahéj, finomra őrölt szegfűszeg, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, zsír.
A porcukrot a tojással habosra keverjük,
hozzáadjuk a meglangyosított mézet, a fahéjat, a szegfűszeget, és a sütőporral
elkevert lisztet. Zsírozott-lisztezett formába öntjük. Középmeleg tűznél
sütjük. Formába öntéskor tehetünk a tésztára elszórtan mazsolaszemeket, esetleg
aszalt gyümölcsöket, meggyet, cseresznyét. Tálalásnál szeletekre vágjuk és így
tesszük az asztalra.
Mézes püspökkenyér
30
dkg liszthez adunk 10 dkg cukrot, 1 dl folyékony mézet, 1 kiskanál
szódabikarbónát, fél citrom levét és héját, 10 dkg mazsolát, apróra vágott
diót, fahéjat, törött szegfűszeget. Zsírozott, lisztezett őzgerincformában
megsütjük. Ha kihűlt, olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Narancsos-répás teakenyér
Hozzávalók (12 szelethez):1,75 dl
olaj, 17,5 dkg cukor, 2 tojás, 15 dkg reszelt sárgarépa, 12,5 dkg mazsola, 2
narancs, 17,5 dkg Graham-liszt, 1 csapott kk. szódabikarbóna, 1 kk.
mézeskalács-fűszerkeverék, a tetejére: 5 dkg porcukor
Egy kb. 1,2 l-es
püspökkenyérformát kivajazunk. Az olajat, a cukrot meg a tojásokat hab-verővel
4-5 percig keverjük. Akkor jó, ha a cukor elolvadt benne és a massza szép sima
lett. A reszelt sárgarépát, a mazsolát és az egyik narancs lereszelt sárga
héját beleszórjuk, fél deci kifacsart narancslével meglocsoljuk. A lisztet a
szódabikarbónával és a fű-szerkeverékkel összekeverjük, az előzőekkel jól
összedolgozzuk, majd egyenletesen a formába töltjük. A másik narancsot
meghámozzuk, fehér bundáját is leszedjük, majd a húsát kb. 3 mm vastagságú
karikákra szeljük. A tészta tetejére rakosgatjuk, sőt egy kissé bele is
nyomkodjuk. Az előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben
160°c) kb. 1 órán át, sütjük. Tűpróba és 10 percnyi pihentetés után rácsra
borítva hagyjuk kihűlni.
Tipp: a sárgarépát lehet
helyettesíteni reszelt sütőtökkel is.
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Norvég diókenyér (Norsk nott brod)
Hozzávalók: 25 dkg liszt (ha
lehet 10 dkg rétes-, 15 dkg korpás liszt), 1 kk. sütőpor, 1 kk. só, 5 dkg apróra
vágott dió, 10 dkg apróra vágott datolya, 2,5 dl kefir, 2 ek. olaj.
A lisztet, sót, sütőport, diót,
datolyát összekeverjük.
Összekeverjük a tojást, kefirt,
olajat. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
Kizsírozott hosszúkás formában,
forróra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Ha kihűlt, felszeleteljük -
vajjal, krémsajttal kínáljuk.
Olasz kenyér
Hozzávalók: Tojás 4 db, cukor 28 dkg, mandula 14 dkg, liszt 14 dkg,
fahéj, szegfűszeg, 1/2 késh. citromhéj 1/2 db.
Elkészítése: Négy egész tojást 28 dkg
cukorral kikeverünk, beleteszünk egy késh. szegfűszeget, fahéjat, fél citrom
reszelt héját, apródonként a lisztet, és 14 dkg mandulát adunk hozzá. Kikent
tepsibe tesszük, és lassú tűznél kisütjük.
Olcsó mézeskenyér
1 pohár cukrot 8 dkg zsírral habosra keverünk. 1 pohár
mézet és 1 egész tojást adunk hozzá, amikkel jól elkeverjük. Ezután
szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal, 5 dkg dióval ízesítjük. 1 csapott
kávéskanál szódabikarbónát teszünk bele, majd 1 pohár tejjel felhígítjuk. Annyi
lisztet adunk hozzá részletekben, hogy galuskakeménységű masszát kapjunk. Jól
kidolgozzuk, zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Tetejére diót hintünk.
Egyenletes tűznél 40 percig sütjük.
Püspökkenyér 1.
Hozzávalók:
8 dkg cukor, 4 tojás, 4 tojás sárgája, 5 dkg mazsola, 5 dkg cukrozott narancshéj,
fél citrom reszelt héja, 5 dkg mandula, 5 dkg cukrozott gyümölcs, 5 dkg
birsalmasajt, 90 dkg liszt, 8 dkg vaj, vaníliás cukor.
A
cukorral elkevert egész tojásokat és a 4 tojás sárgáját enyhén felmelegítjük, s
a kihűlésig könnyű habbá verjük. A lisztet elkeverjük a mazsolával, az apróra
vágott narancshéjjal, a reszelt citromhéjjal, a felkockázott birsalmasajttal,
cukrozott gyümölccsel és a finomra tört mandulával. A gyümölcsös lisztet
összekeverjük a már kihűlt, felvert tojással, keverés közben hozzáadjuk az
olvasztott vajat. Az egészet őzgerincformába töltjük és közepesen meleg sütőben
(160° C-on) megsütjük. A formából kiborítjuk, s ha kihűlt, vaníliás cukorral meghintjük.
Püspökkenyér 2.
Elkészítése: 8 tojássárgáját, 25 dkg
cukorral, 25 dkg vajjal habosra keverünk. Adunk bele 24 dkg lisztet, 4
kávéskanál rumot, 8 tojás kemény habját, 12 dkg cukrozott narancshéjat,
ugyanannyi mazsolát, ugyanannyi apró szőlőt, és ugyanannyi cukrozott dinnyét.
Kikent lisztezett tepsiben sütjük, és ha kisült, kenőtollal még forrón
megkenjük finom rummal.
Püspökkenyér 3.
Hozzávalók: 4 tojás, 25 deka
cukor, 25 deka liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vanillin-cukor, 10 deka durvára
vagdalt, vagy hosszúkásra vágott mandula, 10 deka mazsola, 10 deka apró szőlő,
2. evőkanál rum.
Készítése: A tojás-sárgát a
cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojáshabot; a sütő-porral kevert
lisztet, vanillincukrot, mandulát, mazsolát és apró szőlőt, mindezt jól
elkeverjük és zsírozott, lisztezett formában megsütjük.
Püspökkenyér 4.
Hozzávalók: Tojás 5 db, cukor 25 dkg, liszt 25 dkg, mandula 5 dkg,
mazsola 3 dkg, datolya 10 dkg, citronát (cukorban eltett citromhéj,
citrombefőtt) 5 dkg.
Elkészítése: Öt db egész tojást 25 dkg
cukorral habosra keverünk, adunk bele 25 dkg lisztet, 5 dkg mandulát, 3 dkg
mazsolát, 10 dkg datolyát, apróra vágott citronátot, kikent, kilisztezett
tepsibe tesszük, és lassú tűznél sütjük ki.
Püspökkenyér 5.
Hozzávalók: Tojás 6 db, cukor 28 dkg, liszt 28 dkg, mandula 28 dkg,
citronát 14 dkg, fahéj 1 késh.
Elkészítése: Hat egész tojást 28 dkg,
cukorral jó habosra keverünk, apródonként adunk hozzá 28 dkg lisztet, 28 dkg,
darált mandulát, 14 dkg citronátot, kis fahéjat és összekeverjük. A mandulát
hosszúkásra vágjuk, a citronátot pedig vékony darabokra. A formát jól kikenjük,
és fél óráig sütjük.
Püspökkenyér 6.
Hozzávalók: 6 tojás, 14 dkg rétesliszt, 12 dkg porcukor, 4
dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 5 dkg dióbél, 5 dkg étcsokoládé,
5 dkg birsalmasajt, 5 dkg cukrozott gyümölcs (vagy 10 dkg cukrozott gyümölcs
birsalmasajt nélkül), 5 dkg hámozott mandula, csipetnyi só; 2 dkg vaj és 1
evőkanál liszt a forma kenéséhez.
Először is kivajazom és belisztezem azt a formát, amiben
sütni fogom a püspökkenyeret. (Legalkalmasabb erre a célra az őzgerincforma
vagy egy hosszúkás, keskeny, magas tepsi.) Beteszem a hűtőszekrénybe, hogy
megdermedjen benne a lisztes vaj. A mazsolát szűrőbe rakom, és alaposan
megmosom, majd hagyom lecsurogni. Szárát leszedem. A gyümölcsöket nagyon apróra
vágom. A csokoládét néhány percre beteszem a meleg sütőbe (vagy fél percre a
mikrohullámú készülékbe), hogy kicsit megpuhuljon. Kockákra vágom, ez után
ismét beteszem a hűtőszekrénybe, hogy visszakeményedjen. A vajat felolvasztom,
de ügyelek arra, hogy ne legyen forró. Az átszitált lisztbe belekeverem a
citromhéjat és a sót. A lisztből 2 evőkanállal elveszek, és azt rászórom a
feldarabolt gyümölcsre, csokoládéra. Alaposan összekeverem, így az nem fog a tészta
aljára lesüllyedni. A tojássárgákat a cukor felével fehéredésig keverem. A
fehérjékből nagyon kemény habot verek, majd apránként beleforgatom a megmaradt
cukrot. A tojássárgáját és a megolvasztott, de már csak langyos vajat is
belecsorgatom. Lazán belekeverem a lisztes gyümölcsöt-csokoládét, majd az
egészet belesimítom a kikent formába. Tetejét egyenletesre igazítom, és
előmelegített, mérsékelten meleg sütőben, közepesnél valamivel kisebb lángon
megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jól átsült-e a közepe is. Tetejét kevés
liszttel meghintem, majd deszkára borítva hagyom kihűlni. Csak ezután
szeletelem föl. Alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva sokáig eláll.
Teakenyér
Hozzávalók: Vaj 12 dkg, cukor 12 dkg, liszt 18 dkg, tojás 1 db,
vanília 1/4 rúd, tojás 1 db.
Elkészítése: A vajat, cukrot, a lisztet,
kevés vaníliát egy egész tojással összegyúrunk, vékonyra kinyújtjuk,
derelyemetélővel háromszög alakú darabokra vágjuk, tojássárgájával megkenjük,
és lassú tűznél sütjük.
Tejfölös püspökkenyér
75 perc, Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 25 dkg porcukor, 30
dkg liszt, 10 dkg mazsola, 5 dkg főző- vagy étcsokoládé, 5 dkg durvára vágott
(nem darált!) dióbél, 1 teáskanál sütőpor, vaj és liszt a formához, csipetnyi
só.
A mazsolát megmosom, lecsöpögtetem, és a szárát leszedem. A
csokoládét apróra tördelem, majd a dióval együtt összekeverve, 1 evőkanál
lisztet rászórok. A tojásokat a porcukorral és a sóval habosra keverem, ezután
a tejföllel tovább keverem. Ekkor adom hozzá a sütőporral elkevert lisztet és
beleforgatom a csokoládés-diós keveréket, valamint a mazsolát. Egy jó nagy
(vagy 2 kicsi) püspökkenyérformát kivajazok, és liszttel beszórom, majd
beleöntöm a tésztamasszát. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és erős lángon
sütöm 5 percig, majd a lángot közepesre mérsékelem. 45-50 percnyi sülés után
megnézem, hogy a közepe is átsült-e már. Melegen deszkára borítom. Csak akkor
vágom fel, ha kihűlt.
Vaníliás-fahéjas gyümölcskenyér
Hozzávalók: 8 szelet fehérkenyér
75 g vaj 120 ml citromlé 100 g vegyes szárított gyümölcs 1 citrom lereszelt
héja 25 g porcukor 4 tojás ½ liter 1,5%-os ultrapasztőrözött tej 2,5 ml vanília
aroma 1 teáskanál fahéj
Vágjuk le a kenyérszeletek héját,
vajazzuk meg mindkét oldalukat, és itassuk át őket a citromlével. Egy kisebb edényben
keverjük össze a szárított gyümölcsöket, a reszelt citromhéjat a porcukorral és
szórjuk a kenyérszeletekre. Tortalapokként rakjuk egymásra a szeleteket és
tegyük bele őket egy kisebb kivajazott jénaiba. Egy edényben melegítsük fel
forrásig a tejet a fahéjjal és a vanília aromával, majd vegyük le a tűzről.
Verjük fel a tojásokat és öntsük a tejhez. Keverjük el alaposan, majd öntsük a
jénaiban levő kenyerekre. Egy nagyobb jénait télig feltöltünk meleg vízzel,
ebbe tegyük bele a kisebb jénait és 45 percig 180° C-os sütőbe rakjuk, amíg a
szósz megszilárdul. Ezután vízfürdő nélkül addig sütjük, ameddig a teteje meg
nem barnul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése