2022. augusztus 8., hétfő

teakenyerek

 

 

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

179. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEAKENYEREK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

Receptek........................................................................................................................... 3

A bánáti gyümölcskenyér. (Zilahy)................................................................................. 3

A gyümölcs-kenyér. (Zilahy).......................................................................................... 3

Almakenyér................................................................................................................... 3

Almáskenyér 1.............................................................................................................. 4

Almáskenyér 2.............................................................................................................. 4

Álkomiszkenyér............................................................................................................. 4

Ánizs-kenyér................................................................................................................. 4

Ánizsos burgonyás püspökkenyér.................................................................................. 4

Belga almáskenyér........................................................................................................ 4

Cserkészkenyér............................................................................................................. 4

Csokoládékenyér 1........................................................................................................ 5

Csokoládékenyér 2........................................................................................................ 5

Csokoládékenyér 3........................................................................................................ 5

Datolyás teakenyér....................................................................................................... 5

Diákkenyér.................................................................................................................... 5

Diókenyér..................................................................................................................... 5

Diós püspökkenyér........................................................................................................ 5

Fehér püspökkenyér...................................................................................................... 6

Finom bába kenyér........................................................................................................ 6

Finom gyümölcskenyér (Váncza süteményes könyv)...................................................... 6

Gazdag gyümölcskenyér................................................................................................ 6

Gyümölcskenyér 1......................................................................................................... 6

Gyümölcskenyér 2......................................................................................................... 7

Gyümölcskenyér 3......................................................................................................... 7

Gyümölcskenyér 4. (Plumkage) Dánia........................................................................... 7

Gyümölcskenyér 5. (Dundee cake) (skót)...................................................................... 7

Gyümölcskenyér 6.(Heti étrend).................................................................................... 7

Gyümölcskenyér (Zsidó honlap)..................................................................................... 8

Gyümölcskenyérkék (Dr. Oetker receptfüzet 1936)........................................................ 8

Joghurtos csokoládékenyér............................................................................................ 8

Karácsonyi gyümölcskenyér 1. (Webfazék).................................................................... 8

Karácsonyi gyümölcskenyér 2. (német)......................................................................... 8

Konyakos gyümölcskenyér............................................................................................ 9

Körtés-gyömbéres teakenyér:....................................................................................... 9

Majomkenyér / Kekszcsemege....................................................................................... 9

Mandulás csokoládékenyér............................................................................................ 9

Mandulás kenyérke...................................................................................................... 10

Mazsolás ánizsos kenyér.............................................................................................. 10

Mazsolás kenyér.......................................................................................................... 10

Mazsolás teakenyér..................................................................................................... 10

Málnás püspökkenyér.................................................................................................. 10

Mák kenyér................................................................................................................. 10

Mákos sárgarépakenyér............................................................................................... 10

Meggyes-mandulás teakenyér..................................................................................... 11

Mézes kenyér.............................................................................................................. 11

Mézes püspökkenyér................................................................................................... 11

Narancsos-répás teakenyér......................................................................................... 11

Norvég diókenyér (Norsk nott brod)............................................................................ 11

Olasz kenyér............................................................................................................... 12

Olcsó mézeskenyér..................................................................................................... 12

Püspökkenyér 1........................................................................................................... 12

Püspökkenyér 2........................................................................................................... 12

Püspökkenyér 3........................................................................................................... 12

Püspökkenyér 4........................................................................................................... 12

Püspökkenyér 5........................................................................................................... 12

Püspökkenyér 6........................................................................................................... 12

Teakenyér................................................................................................................... 13

Tejfölös püspökkenyér................................................................................................. 13

Vaníliás-fahéjas gyümölcskenyér................................................................................. 13

 

 

 

 

A bánáti gyümölcskenyér. (Zilahy)

Vegyünk 25 deka igen nagy szemű mazsolát, 25 deka datolya szilvát, 25 deka mandulát 25 deka czitronádot, 25 deka birsalmasajtot, 25 deka aszalt magolt szilvát, 25 deka vegyes finom czukrozott déli gyümölcsöt, 50 deka fügét és 50 deka héjától megtisztított diót. Mindezen gyümölcsöket fel kell vágni lehetőleg egyenlő, de nem igen vékony laskákba. A felvagdalt gyümölcsöket tegyük tálba és hintsünk reá 2 deka törtfahéját, 2 deka törtszegfűszeget, és négy nagy almát héjától megtisztítva, vagdaljunk fel apró darabkákba; azt is keverjük a száraz, fölvágott gyümölcsök közé. E vegyes gyümölcsre öntsünk 4 deci jó rumot. Este készítsük el ezt az anyagot, hogy a tálba befedve egész éjjel ugy álljon, és ideje legyen összeérni. Másnap reggel készitsünk hozzá egy kiló lisztből, 2 tojásból, 2 kanál cukorból, egy késhegynyi sóból, egy kanálnyi vajból, 3 dekányi élesztőből és fél liter tejből közönséges kalácstésztát. E tésztát verjük jól meg és tegyük langyos meleg helyre kelni. Ha a tészta megkelt, tegyük ki deszkára és nyújtsuk el kétujjnyi vastagságura. Ekkor a vegyes gyümölcsöt tegyük szép hosszan a tészta közepére; a tésztát sodorjuk össze a gyümölcscsel oly módon, hogy hosszúkás pékkenyér formája legyen. A kalács-tészta a gyümölcsöknek csak burkolatul szolgáljon. A tésztát felül kenjük meg tojássárgájával s tegyük tepsibe. Csendes tűznél, lassan kell kisütni szép barnapirosra. Használatkor nagy lapos szeleteket kell belőle vagdalni. Ez a rendkivül finom csemege a Temesvár- vidéki német ajkú családoknál karácsony estéjén szinte elmaradhatatlan étel.

A gyümölcs-kenyér. (Zilahy)

(Német csemege.)

Tegyünk egy tálba hat egész tojást, hat kanál porcukrot, tiz kanál liszttel; ezekből keverjünk tésztát, aztán tegyük közé a következő gyümölcsöket: 6 deka laskára vágott fügét. 6 deka cukros narancshéját felvagdalva, 6 deka hosszában felszeldelt, hámozatlan mandulát, deka tiszta mazsolát, 6 deka laskára vágott czitronádot, 6 deka egész cikkben meghagyott diót; e gyümölcsöket keverjük jól össze a tojásos tésztával, s ha kissé kemény lenne a tészta, fel lehet hígítani tojással. Csak olyan keménynek szabad neki lenni, hogy a gyümölcsre reá ragadjon a tészta. Egy mély, kisded és hosszúkás formát ki kell kenni vajjal, be kell hinteni liszttel és a gyümölcsös tésztát csinos, hosszúkás, kisded kenyér alakba formálva, a tepsibe kell tenni. Ez a tészta ragadós és nehezen bánható, be kell tehát felül hinteni liszttel és lassú, de azért nem gyenge tűz mellett tegyük egy órára sütőbe. Ügyeljünk reá, hogy e tömött, nehéz tészta belől is átsüljön. Asztalra adás előtt vágjuk fel széles, vékony szeletekbe.

Almakenyér

Hozzávalók két db, egyenként fél literes (15 x 7 cm-es) sütőformába való adaghoz: 40 dkg alma, 5 dkg cukor, 13 dkg mandula, 13 dkg finomliszt, 13 dkg Graham liszt, 3/4 csomagnyi sütőpor. Összesen egy evőkanálnyi a következő mézeskalács fűszerekből: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 2-3 szem porrá tört kardamom mag (vigyázat, igen erős az aromája); 1 db porrá tört szegfűbors, egy evőkanál kakaópor, 13 dkg mazsola, liszt és zsiradék a tepsik kikenéséhez (vagy sütőpapír), végül a cukormáz alkotóelemei: két evőkanálnyi citromlé, 7-8 dkg porcukor, pár csepp feketeribizli szörp.

Az almákat megmossuk, a magházat éles késsel eltávolítjuk, azután héjastól lereszeljük az almát nagylukú reszelőn.

Megszórjuk cukorral, utána 4-6 órán át, állni hagyjuk. A mandulákat forró vízbe dobjuk, a vizet kis idő múlva leöntjük, majd lehúzzuk héjukat. Valamennyi hozzávalót összekeverjük, egyenletes tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsiket bekenjük egy kis margarinnal és meghintjük liszttel. A tésztát az így előkészített formákba öntjük, tetejét elsimítjuk. Az almakenyeret a sütő középső részén süssük kb. 75 percig. Amikor kész, ne borítsuk ki azonnal a formából, hagyjuk állni 5-10 percig. Utána borítsuk rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A citromléből, pár csepp feketeribizli szörpből és a porcukorból sűrű, rózsaszínű cukormázat keverünk, majd bevonjuk vele a kenyereket. Tört mandulával díszítjük. Hűvös helyen tárolva, akár három hétig is eláll.

Almáskenyér 1.

50 dkg almát megreszelünk és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beleteszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és 5 dkg durvára vágott diót.

Vajazott, lisztezett őzgerinc formában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Almáskenyér 2.

90 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg rétesliszt, 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez.

A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a sütést. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy folpackba, vagy alufóliába és hűvös helyen tárolom.

Nagyon sokáig eláll. Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég. Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.

Álkomiszkenyér

3 egész tojást habosra keverünk 14 deka cukorral, azután hozzáadunk 14 deka vágott diót, 4 deka reszelt főzőcsokoládét, 10 deka apróra vágott mazsolaszőlőt, 10 deka birsalmasajtot felaprózva és legutoljára 10 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza - sütőport dolgozunk hozzá.

Kikent, kiszórt őzhát-formában sütjük. Sütés után a süteményt egy napig hagyjuk állni, azután szeleteljük

Ánizs-kenyér

Hozzávalók: Cukor 25 dkg, tojás 5 db, ánizs 1 dkg, liszt 25 dkg.

Elkészítése: A cukrot 5 egész tojással, 1 dkg ánizsmaggal habosra verünk, apródonként hozzátesszük a lisztet. Kikent és kilisztezett tepsibe öntve, lassú tűznél sütjük.

Ánizsos burgonyás püspökkenyér

Hozzávalók: 150 g főtt, megreszelt burgonya, 200 g darás liszt, 180 g porcukor, 80 g dió, 3 tojás, 1 kávéskanál törött ánizs.

A 3 tojást a cukorral jól kikeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a törött ánizst, a durvára vágott diót, a kihűlt, áttört burgonyát meg a lisztet, és jól összedolgozzuk. A tésztát kikent, kilisztezett formába öntjük, és mérsékelt tűzön megsütjük. Ha kihűlt, fölszeleteljük, és megszórjuk porcukorral.

Belga almáskenyér

50 dkg almareszeléket habosra keverünk 30 dkg cukorral, hozzáadunk 10 dkg mazsolát, 5 dkg durvára tört diót, fél citrom reszelt héját, meg késhegynyi fahéjat.

Belekeverünk egy egész tojást, végül 30 dkg lisztet és egy sütőport. Kizsírozott, kilisztezett vékony püspökkenyérformába öntjük / két formába elég! / és megkent fóliával letakarva forró sütőbe toljuk. Mérsékelt tűznél 45 percig sütjük, még melegen deszkára borítjuk. Ha kihűlt, alufóliába csomagolva sokáig eláll.

Cserkészkenyér

20 deka porcukrot 1/2 csomag Váncza vanilincukorral és 4 egész tojással habosra keverünk, majd 1 szelet reszelt főzőcsokoládét, 20 deka préselt apróra vágott fügét, 5 deka durván vagdalt dióbelet, 10 deka világos, apró darabokra vágott birsalmasajtot, 5 deka vagdalt mazsolát és legvégül 1/2 csomag V.-sütőporral kevert 15 deka lisztet adunk hozzá. Hosszú, keskeny, zsírozott, lisztezett formában sütjük. Tartós, kedvelt édesség gyerekeknek és borhoz felnőtteknek.

Csokoládékenyér 1.

Hozzávalók: 4 dl finomliszt, 20 dkg főző- vagy étcsokoládé, 2-2 dl joghurt és kristálycukor, 5-5 dkg dióbél és mazsola, 1 tojás, 1 evőkanál sütőpor, csipetnyi só; a formához 2-2 dkg vaj és liszt.

Előkészítése: a csokoládét a reszelő legdurvább fokán lereszelem, vagy nagyon apróra forgácsolom. A diót durvára töröm, és a megmosott mazsolával együtt 1 teáskanál liszttel összekeverem. Hosszúkás, keskeny tepsit kivajazok, és liszttel behintem.

Elkészítése: a joghurtot a cukorral és a liszttel simára keverem, majd a tojást, sót és sütőport is hozzáadom. Alaposan kikeverem. A reszelt csokoládét és a diót-mazsolát a tésztába forgatom, ezután a masszát a kikent formába simítom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, de a lángot 10 perc múlva gyengébbre csavarom. 30-40 percig sütöm. Mielőtt kivenném a sütőből, ellenőrzöm, megsült-e, vagyis egy hurkapálcát vagy tűt beleszúrok. Ha már nem ragad rá a tésztából, elkészült. Még melegen deszkára borítom, de csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.

Csokoládékenyér 2.

75 perc, Nehézség: 1

Hozzávalók: 2 dl joghurt, 2 dl kristálycukor, 4 dl finomliszt, 1 egész tojás, 1 evőkanál sütőpor, 20 dkg főző- vagy étcsokoládé, csipetnyi só, 2 dkg vaj és kevés liszt a formához.

A joghurtot simára keverem a cukorral és a liszttel, majd a tojást, a sót és a sütőport is hozzáadom. Alaposan kikeverem az egészet. A csokoládét a reszelő legdurvább fokán lereszelem, vagy nagyon apróra összevágom és beleforgatom a tésztamasszába. Egy őzgerincformát vagy egy hosszúkás, keskeny tepsit kivajazok, és kevés liszttel meghintek, majd belesimítom a csokoládés tésztát. Előmelegített, forró sütőbe tolom, de a lángot 10 perc múlva mérsékelem. 30-40 percig sütöm. Mielőtt kivenném a sütőből, ellenőrzöm, megsült-e. Még melegen deszkára borítom, de csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt. A levegőtől jól elzárva, sokáig elálló sütemény.

Csokoládékenyér 3.

Hozzávalók: Csokoládé 15 dkg, vaj 15 dkg, cukor 15 dkg, tojás 4 db, liszt 10 dkg.

Elkészítése: 15 dkg puhított csokoládét, a vajat, a cukrot 4 tojássárgájával habosra keverünk, közé teszünk 10 dkg lisztet, és a 4 tojás kemény habját. Kikent, kilisztezett formákba tesszük kétujjnyi vastagon, lassú tűznél sütjük.

Datolyás teakenyér

Hozzávalók (12 szelethez): 12,5 + 2 dkg vaj, 2 citrom, 5 dkg finomliszt, 17 dkg porcukor, 12,5 dkg datolya, 3 tojás, 1,8 dl tej, tetejére: 5 ek. frissen préselt citromlé

Egy püspökkenyérformát 2 dkg vajjal kikenünk. A vajat apró darabokra vágjuk, a citromokat jól megmossuk, és sárga héjukat lereszeljük, vigyázva, nehogy a fehér bundájuk belekerüljön. Ezt reszelés után egyébként is lehámozzuk és eldobjuk. Utána a citromokat kifilézzük, vagyis a gerezdeket elválasztó hártya mentén bevágjuk, és a gyümölcshúst kiemeljük. Ezt kockára daraboljuk - és ha van benne mag, azt eltávolítjuk. A lisztet 14 dkg porcukorral összekeverjük, majd a vajat hozzáadjuk, és kézzel elmorzsoljuk. Akkor jó, ha zsemlemorzsához hasonló állagú lesz. A reszelt citromhéjat, a feldarabolt gyümölcshúst, meg a kissé felaprított datolyát beledolgozzuk, végül a simára vert tojást és a tejet is hozzáadjuk. A formába töltjük, elsimítjuk, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160°C) 1-1 óra 15 percen át, sütjük. 10 percnyi pihentetés után rácsra borítjuk. A citromlevet a maradék cukorral jól összekeverjük, majd a még meleg sütemény tetejére locsoljuk. Így hagyjuk kihűlni.

Diákkenyér

(sokáig eláll, igen jó)

3 egész tojást 20 deka cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál olvasztott mézet, kevés törött fahajat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra vágott diót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük.

Diókenyér

Hozzávalók: 6 tojás, 4 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, fél citrom héja, 8 dkg dió, 8 dkg vaj, 80 dkg liszt.

A diókenyér ugyanúgy készül, mint a püspökkenyér, csak a gyümölcsök helyett gorombára vagdalt diót használunk. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, vagy cukormázzal vonjuk be, és fél diókkal díszítsük.

Diós püspökkenyér

85 perc, Nehézség: 2

Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 8 dkg vaj vagy margarin, 16 dkg porcukor, 15 dkg nagyon finomra őrölt dió, 10 dkg rétesliszt, csipetnyi só.

A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd hozzáverem a porcukrot is. Ha a hab már kemény és fényes, belecsorgatom az olvasztott, de már teljesen kihűlt vajat, a darált diót, a sót, a lisztet pedig lazán beleforgatom. Kivajazott és liszttel meghintett őzgerincformába töltöm a diós masszát, majd előmelegített és közepesen forró sütőbe tolom. 10 percig közepes lángon sütöm, majd valamivel kisebbre mérsékelem a láng nagyságát. Ha megsült, a forma szélétől késsel elválasztom és deszkára borítva hagyom teljesen kihűlni. Csak másnap szeletelem föl. Folpackban vagy alufóliában sokáig eláll, de mindig csak annyit szeletelek föl belőle, amennyi éppen szükséges.

Fehér püspökkenyér

Általában karácsonykor készül, mert a süteményekből sok tojás fehérje marad és azt kár kidobni.

Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 20 dkg. porcukor, 11 dkg. rétesliszt, 10 dkg. mazsola, 5 dkg. csokoládé, 5 dkg. kandírozott gyümölcs (cukrozott), a forma kikenéséhez zsiradék

Elkészítés: A nagyon kemény habbá vert fehérjébe óvatosan hozzákeverjük a hozzávalókat (érdemes a lisztbe előre belekeverni, és úgy önteni apránként a habba), majd a kivajazott és finomliszttel megszórt püspökkenyérformába simítjuk. Úgy kell sütni, mint a piskótát.

Finom bába kenyér

Ehhez is ép úgy, mint a kalácshoz kovászt készítünk. 12 deka vajat habosra keverünk, 10 deka cukrot, egyenként 4 tojássárgáját, kis vaníliát, kevés citromhéjat, a megkelt kovászt s még 2 deci langyos tejet, kis sót elkeverve, 42 deka lisztet teszünk hozzá, s 1/4 óráig keverjük. Tetszés szerint mazsolát, vagy apró kockára vágott, kissé puhított csokoládét is keverhetünk közé. Vajjal jól kikent, liszttel behintett kuglófformába öntjük, s jól meghagyjuk kelni. Rendesen még egyszer annyinak kell lenni a tésztának, ha meg-kelt; azután jó tűznél de nem hirtelen, szép világos barnára megsütjük.

Finom gyümölcskenyér (Váncza süteményes könyv)

6 tojás sárgáját elkeverünk habosra 15 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, azután 3 evőkanál világos zsemlyemorzsát és 1 csomag Váncza-sütőport is adunk hozzá, majd legvégül a hat tojásfehérje keményre vert habját. Felét nagyobb püspökkenyér-formába tesszük, és közepére összesen 35-40 deka gyümölcsös keveréket teszünk vagdalt fügéből, cukrozott narancsból, vagdalt birsalmasajtból, cukrozott vagdalt gyümölcsből, mazsolából, kevés barackízzel összevegyítve. A tészta másik felét ráöntve, közepes tűznél szép sárgára megsütjük. Egy-kétnapi állás után igen jó, vékonyra szeletelve.

Gazdag gyümölcskenyér

Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg rétesliszt 4 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg durvára tört dióbél (nem darált!) 5 dkg mazsola, 5 dkg birsalmasajt. 5 dkg apróra tört (nem reszelt!) étcsokoládé, 5 dkg héjától megfosztott, szálkásra vágott mandula, 5 dkg cukrozott narancshéj, 1 zacskó vaníliás cukor. 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, a forma kenéséhez 3 dkg vaj és 1 evőkanál liszt.

Egy nagyméretű őzgerincformát vastagon kikenek a vajjal, és liszttel behintem. Az előzőleg alaposan lehűtött tojásfehérjéket 2 evőkanál nagyon hideg vízzel kemény habbá verem, majd a cukorral addig verem tovább, amíg fényes, kemény tömeggé nem válik. Ekkor beleszórom a sütőport, a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a vaníliás cukrot és a liszt négyötöd részét. A megmaradt lisztet rászórom a közben apróra összevagdalt cukrozott gyümölcsre, narancshéjra, csokoládéra, dióra, mandulára, mazsolára. A habos masszába óvatosan beleforgatom a lisztes finomságokat. A kikent formába belesimítom a tésztamasszát, a tetejét simára egyengetem és előmelegített, forró sütőbe tolom. A lángot 10 perc múlva mérsékelve, a gyümölcskenyeret további 45-50 percig sütöm, majd tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült e már. Még félig melegen ráborítom egy deszkára. Ha teljesen kihűlt, folpack fóliába vagy alufóliába csomagolom és hűvös helyre teszem. Sokáig eláll és jó puha marad. Mindig csak annyit vágok le belőle, amennyi egyszerre el is fogy.

Gyümölcskenyér 1.

Hozzávalók: 15 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 10 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom héja, 15 dkg liszt, 2 dkg sütőpor, 10 dkg apróra vágott gyümölcs (szárított, kandírozott, hozzá dió, mandula), a díszítéshez étcsokoládé vagy porcukor.

A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzákeverjük a tojások sárgáját, a kakaóport és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét a kristálycukorral habbá verjük. A lisztet és a sütőport az apróra vágott gyümölcsökkel összekeverjük. Ezután a felvert tojásfehérjét lágyan összekeverjük a margarinos masszával, s ugyanígy utána a lisztes alkotórészt is. A végeredmény miatt, fontos, hogy mindeme műveletek közben a tésztát ne törjük össze, melyet azután kizsírozott, lisztezett őzgerincformába vagy kuglófsütőbe töltünk, és 180°C-os sütőben kb. 40 perc alatt kisütünk. Ezt is bevonhatjuk olvasztott csokoládéval, vagy csak bőségesen meghintjük porcukorral.

Gyümölcskenyér 2.

Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt 2 evőkanál kakaópor, l evőkanál méz, 2 evőkanál málna- vagy barackdzsem, 1 csészényi cukrozott gyümölcs, tört dió, kockára vágott étcsokoládé, liszttel megszórva.

A cukrot, a mézet, a dzsemet a tojássárgájával felverjük, beleöntjük a tojáshabba, hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, kikent lisztezett koszorú vagy őzgerincformába töltjük, s utólag beleszórjuk a cukrozott gyümölcs keveréket. Mérsékelt tűzön lassan sütjük.

Gyümölcskenyér 3.

Összeállítás: 15 perc + 15 perc, áztatás Sütés: 50 perc

Hozzávalók: 28 dkg szárított gyümölcs, 6 dkg mazsola, 7 dkg korpa, 10 dkg barna cukor, 3,75 dl tej, 20 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, a díszítésre meghámozott mandulaszemek

Elkészítése: Egy 23x13 cm-es tepsit kissé kivajazzuk vagy kiolajozzuk, és sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 C- ra bemelegítjük A gyümölcskeveréket, a mazsolát, a korpát, a cukrot, a sütőport és a tejet nagy tálban összekeverjük, 15 percig áztatjuk. A lisztet a gyümölcsös keverékbe dolgozzuk, és a tepsibe töltve a tetejét elsimítjuk. Mandulaszemekkel a tetejét kirakjuk, és 45-50 percig, tűpróbáig sütjük. 5 percig a tepsiben pihentetjük, majd a széleit meglazítva rácsra vagy deszkára borítjuk. Felszeletelve, vajjal kínáljuk. Jó tudni: Bármilyen szárított gyümölcs keveréke jó hozzá.

Gyümölcskenyér 4. (Plumkage) Dánia

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 5 tojás, 30 dkg liszt, 2 ek. reszelt citromhéj, 2 ek. citromlé, 15 dkg mazsola, 10 dkg hámozott, apróra vágott mandula, 10 dkg aprított cukrozott gyümölcs.

Ha lehet, elektromos habverővel habosra verjük a vajat a cukorral, majd egyenként beleverjük a tojássárgákat, lassan beleverjük a lisztet, gyümölcsöket, majd a tojásfehérje habot.

Hosszúkás tepsit kivajazunk, aljára zsírpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát. A legkisebb hőmérsékleten kb. 1 órát sütjük, míg a közepébe szúrt kés tiszta marad.

Kihűlve vesszük ki a tepsiből, felszeleteljük.

2-3 napos állás után még finomabb, mint frissen. Alufóliában eláll hosszabb ideig is.

(Ajánlom, nagyon finom és tényleg eláll.)

Gyümölcskenyér 5. (Dundee cake) (skót)

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 4 tojás, 25 dkg liszt, csipet só, 1 kk. sütőpor, 20 dkg ribizli, 5 dkg mazsola, 5 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs, 10 dkg aprított mandula, 2 ek. reszelt citrom- vagy narancshéj, 2 ek. citromlé vagy narancslé.

A vajat, cukrot habosra keverjük, egyenként beleütjük a tojásokat, közben jól elkeverjük.

Összekeverjük a lisztet, sót, sütőport. Belekeverjük a gyümölcsöket, citromhéjat, majd a tojásos keveréket.

Kivajazott formában 1 órán át, sütjük előmelegített sütőben. (Végezzünk tűpróbát!)

Alufóliába csomagolva hetekig friss marad.

Gyümölcskenyér 6.(Heti étrend)

Összegyúrunk 50 deka 4,60-as (finomliszt) lisztet 20 deka zsiradékkal, másfél deka. kevés tejen megfuttatott élesztővel, 2 tojással, csipet sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. hét cipóba osztjuk és egy-két óráig pihentetjük. Apróra vágunk 20 deka cukrozott gyümölcsöt. 25 deka kimagvalt aszalt szilvát. kevés cukrozott dinnyét, és elkeverjük 10 deka mazsolával és 2 evőkanál kakaóval. 15 deka 5,60-as ? (rétes) lisztből egy deka tejben kelesztett élesztővel, egy tojás sárgájával meg kevés langyos tejjel a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, elkeverjük az apróra vágott gyümölcsükkel, és ízlés szerint porcukorral édesítjük. A korábban elkészített két tésztacipót külön-külön téglalap alakúra kinyújtjuk, mindegyik szélére, hosszában egy csíkban ráfektetjük a gyümölcsös keveréket, és a tésztát ráhajtva, olyan hosszúkás rudakat formázunk belőle, akár a beigli. Sütőlemezre fektetve, tetejüket tojással kenve, forró sütőbe toljuk, majd a tüzet mérsékelve, kb. fél óráig sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel.

Gyümölcskenyér (Zsidó honlap)

Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt 2 evőkanál kakaópor, l evőkanál méz, 2 evőkanál málna- vagy barackdzsem, 1 csészényi cukrozott gyümölcs, tört dió, kockára vágott étcsokoládé, liszttel megszórva.

A cukrot, a mézet, a dzsemet a tojássárgájával felverjük, beleöntjük a tojáshabba, hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, kikent lisztezett koszorú vagy őzgerincformába töltjük, s utólag beleszórjuk a cukrozott gyümölcs keveréket. Mérsékelt tűzön lassan sütjük.

Gyümölcskenyérkék (Dr. Oetker receptfüzet 1936)

Hozzávalók: 1/8 kg növényi zsír, 35 deka liszt, 1 csomag Dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 2 tojássárga, 4 evőkanál tej, a meghintéshez Dr. Oetker-féle vanillincukor.

A töltelékhez: 1/4 kg finomra vágott dió vagy mandula, 20 deka cukor, 10 deka datolya, 1/4 kg mazsola, egy citrom leve, 1 evőkanál tejföl.

Készítése: A növényi zsírt a sütőporral kevert liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát és tejet és a deszkán tésztát gyúrunk belőle, majd 1/4 óráig pihentetjük. Ezután 3 drb hosszúkás, kéttenyérnyi széles sávot sodrunk a nyújtófával belőle, megtöltjük a dió, vagy mandula, cukor, datolya, mazsola, rum és citromlé keverékével, a tésztát a töltelékre felhajtjuk, tojásfehérjével megkenjük és megsütjük, vanillincukorral kevert porcukorral meghintjük.

Joghurtos csokoládékenyér

Hozzávalók: 2 dl joghurt, 2 dl kristálycukor, 4 dl finomliszt, 1 db egész tojás, 1 evőkanál sütőpor, 20 dkg étcsokoládé, csipetnyi só, a formához 2 dkg margarin és kevés liszt.

A joghurtot simára keverjük a cukorral és a liszttel. Ezután hozzáadjuk a tojást, a sót és a sütőport. Az egészet alaposan kikeverjük. A csokoládét a reszelő durva fokán lereszeljük vagy nagyon apróra törjük. A tésztamasszába beleforgatjuk. Egy őzgerincformát vagy egy hosszú, keskeny tepsit kikenünk a margarinnal, kevés liszttel meghintjük, majd belesimítjuk a csokoládés masszát. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, de a lángot 10 perc elteltével mérsékeljük, 30-40 percig sütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből, egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Még melegen deszkára borítjuk, de csak akkor szeleteljük föl, ha már teljesen kihűlt. A levegőtől jól elzárva sokáig frissen eláll.

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Karácsonyi gyümölcskenyér 1. (Webfazék)

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 200 ml 35 fokra melegített tej, 5 dkg cukor. 1 tojás, 1/4 teáskanál kardamómi, 1/2 vaníliarúd, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj, 1/2 teáskanál só, 27,5 dkg puha vaj, 15 dkg mazsola, 5 dkg tört mandula, 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj, 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj, 2 evőkanál rum, 2 csomag vaníliás cukor 

0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztőt. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük. Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

Karácsonyi gyümölcskenyér 2. (német)

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mk. só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott  gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kk. őrölt fahéj.

A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót.

Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.

Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.

Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.

Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát.

Ha megsült, megszórjuk porcukorral.

Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.

Konyakos gyümölcskenyér

Összeállítás: 20 perc, Sütés: 45 perc

Hozzávalók: 13 dkg vaj, 35 dkg mazsola, 12 dkg barna cukor, 2 evőkanál narancsdzsem, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 2 tojás, 1/2 dl + 2 evőkanál konyak, 12 dkg rétesliszt, 1 kiskanál sütőpor, a díszítésre, durvára vágott mandula és cukrozott gyümölcs

Elkészítése: A sütőt 150 C-ra bemelegítjük. Két 26*8 cm-es püspökkenyérformát kizsírozunk, sütőpapírral kibéleljük. A vajat a cukorral, a tojásokkal, a lekvárral, a narancshéjjal és a sütőporral kikeverjük, a lisztet beleszórva tovább verjük. Hozzáadjuk a fél deci konyakot. A tésztamasszát kettéosztva az előkészített formákba simítjuk, mandulát és cukrozott gyümölcsöt szórunk a tetejére. 45 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd a sütőből kivéve a maradék konyakkal meglocsoljuk.

Alufóliával letakarva a formákban hagyjuk kihűlni.

Jó tudni: Jól záródó dobozban, a hűtőszekrényben akár 3 hétig is frissen eláll.

(Módosításaim: A mandula, mazsola, gyümölcs, citromhéjak eredeti, a többi fele mennyiség és csak késhegynyi a fahéj. A mazsolát persze rumban megáztatom. Püspökkenyér formában sütöm. Tényleg eláll és nagyon finom.)

Körtés-gyömbéres teakenyér:

Hozzávalók (12 szelethez): 15 dkg vaj, 17,5 dkg finomliszt, 17,5 dkg Graham-liszt, 1 csapott kiskanál sütőpor, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, 2 csapott kiskanál gyömbérpor, 2 szép körte, 10-10 dkg cukor és méz, 1 db tojás, 0,75 dl tej, kis darabka szirupban eltett gyömbér (elhagyható)

Egy kb. 1,2 l-es püspökkenyérformát kikenünk 2 dkg vajjal. A kétféle lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával meg a gyömbérporral egy tálban összekeverjük. A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, és a magházát kimetsszük. Húsát 1 cm-es kockákra vágjuk, és az előzőekhez adjuk. A cukrot, a mézet meg a maradék vajat mikrohullámú készülékben, közepes fokozaton 3 percig melegítjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a tojással meg a tejjel együtt a lisztes keverékhez adjuk. A formába töltve elsimítjuk. A szirupban megfőzött gyömbért,  lecsepegtetjük, nagyon apró csíkokra vágjuk és egyenletesen a tészta tetejére szórjuk (de ez el is hagyható). Az előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütőben 150°C) kb. 1óra 15 percig sütjük. Ha kész, 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hűlni hagyjuk.

Elkészítési idő: 2 óra

Egy szelet: 1188 kJ/284 kcal

Majomkenyér / Kekszcsemege

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 4-5 evőkanál rum, 1/2 kg porcukor, 4 dkg kakaó, 5 dkg cukrozott narancshéj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg margarin és 10 dkg vaj (esetleg e helyett 25 dkg margarin), 10 dkg dió, 10 dkg mazsola.

A kekszet kézzel összetördeljük, meglocsoljuk rummal. A porcukrot, kakaót, narancshéjat, lisztet a tejjel jól felforraljuk, és a margarint, vajat felolvasztjuk benne. Amikor felolvadt, hozzáadjuk a durvára vagdalt diót és a mazsolát. Az egészet a megáztatott keksszel jól összekeverjük. Fóliával bélelt őzgerincformába öntjük, majd kifagyasztjuk; ezután hosszúkás tálra borítva lehúzzuk róla a fóliát, és ferdére szeleteljük.

Mandulás csokoládékenyér

85 perc, Nehézség: 2

Hozzávalók: 6 tojás fehérje, 15 dkg porcukor, 15 dkg darált mandula, 15 dkg főzőcsokoládé (vagy étcsokoládé), 5 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg birsalmasajt, csipetnyi só és 2 dkg vaj meg kevés liszt a formához.

A csokoládét apróra összetöröm. (Ezt a legegyszerűbben úgy tudom megtenni, ha egy nejlonzacskóba beleteszem egyben a csokoládét és egy húsverő kalapáccsal, néhányszor jó nagyot ráütök.)

A birsalmasajtot és a cukrozott narancshéjat nagyon apróra összevágom. A csokoládét és a gyümölcsöket összekeverem, kevés lisztben megmártom. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd hozzáverem a porcukrot és a sót, végül belekeverem a darált mandulát, és beleforgatom a csokoládés-gyümölcsös keveréket. Egy hosszúkás, keskeny formát a vajjal kikenek, liszttel beszórom és a masszát beleöntve, tetejét egyenletesre eligazítom, majd előmelegített, közepes hőfokú sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütöm. Ezután a lángot mérsékelve, tűpróbáig sütöm a süteményt. Még melegen deszkára borítom és ha kihűlt, lehetőség szerint légmentesen becsomagolom. Sokáig elálló, finom, ámbár nem olcsó sütemény.

Mandulás kenyérke

Hozzávalók: 10 deka vaj, 6 deka cukor, 1 csomag vanillincukor, 2 tolás, 1/2 citrom re-szelt héja, néhány csepp rum, 6 deka héjastól darált mandula, 50 deka liszt 3/4 csomag sütőporral keverve, kb. 1/4 liter tej, 6 deka mazsola.

Készítése: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a többi anyagokat a fenti sorrendben, a lisztet a tejjel felváltva. A tésztának meglehetősen keménynek kell lennie, ha jól kidolgoztuk, hosszúkás cipót formálunk belőle és zsírozott tepsire téve, középerős tűznél kb. 40-45 percig sütjük. Még melegen cukorral meghintjük.

Mazsolás ánizsos kenyér

(nagyon jó zsúrsütemény)

4 tojás sárgáját 20 deka cukorral félóráig keverünk, azután 1 deka áttisztított ánizsmagot, melynek felét durván megtörjük, továbbá 5 deka apró világos mazsolát adunk hozzá 15 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral. Vajazott, lisztezett keskeny, hosszú formába öntés előtt a 4 tojás keményre vert habját adjuk még hozzá, és szép világosra sütjük. A kisült tésztát kendőbe csavarjuk és közvetlen felszolgálás előtt szeleteljük.

Mazsolás kenyér

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 tk szódabikarbóna, csipet só, csipet borkősav, 2,8 dl tejföl, 15 dkg mazsola (nekem megkívánt 1 ek vizet is) Jól összegyúrod, és egy kis tepsiben 25 percig sütöd mérsékelt lángon, utána megfordítod, és még 10 perc. Nem tovább! Egyszerű, nem túl édes, és gyors.

Mazsolás teakenyér

Hozzávalók (12 szelethez): 15+2 dkg vaj, 25 dkg finomliszt, 12,5 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg nagy szemű mazsola, 0,3 dl konyak, 1 narancs reszelt héja, 1 dl 100%-os narancslé, a tetejére: porcukor

Egy kb. 1,2 literes püspökkenyérformát 2 deka vajjal kikenünk. A sütőt közepesen előmelegítjük, a lisztet tálba szórjuk, a cukorral összekeverjük. A vajat rádaraboljuk, s gyors mozdulatokkal, nehogy megolvadjon, a liszttel összemorzsoljuk. Akkor jó, ha zsemlemorzsához hasonlóan morzsalékos lesz. Utána a simára vert tojásokkal, a mazsolával, a konyakkal, a narancshéjjal meg a narancslével összedolgozzuk. A formába töltjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 1- 1 óra 15 percen át sütjük. 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hűlni hagyjuk; a tetejét félbevágott mazsolával vagy vékonyra felszeletelt birsalmasajttal díszítjük. Tálaláskor porcukorral meghintjük.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Málnás püspökkenyér

Hozzávalók kb. 20 szelethez: A tésztához: 25 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4 tojás, 20 dkg liszt, 10 dkg étkezési búzakeményítő, 1/2 teáskanál sütőpor, 1.2 dl tojáslikőr, 25 dkg mirelit málna, csipetnyi só, a forma kikenéséhez margarin

A mázhoz: 15 dkg porcukor, 4 evőkanál tojáslikőr

Elkészítés: A puha vajat vagy margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és csipetnyi sóval, robotgéppel vagy fakanállal habosra kikeverjük. Közben egyenként hozzáadjuk a fel- ütött tojásokat. A lisztet elvegyítjük az étkezési búzakeményítővel és a sütőporral, majd beleszitáljuk a tojásos masszába. Végül beleöntjük a tojáslikőrt is. A gurulós mirelit málnát felengedés nélkül a tésztába keverjük. A tésztát margarinnal kikent, kb. 26 cm hosszú, magas falú sütőformába töltjük és elsimítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 1 és 3/4 órát sütjük. Ha a teteje nagyon barnulni kezdene, befedhetjük sütőpapírral. A kész süteményt rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk. A cukormázhoz a porcukrot csomómentesen elkeverjük a tojáslikőrben, majd ráöntjük a málnás püspökkenyérre, és dermedni hagyjuk. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk, és tejszínhabbal kínáljuk. Délutáni kávé, tea mellé is finom vendégváró sütemény lehet.

Elkészítési idő kb. 2 1/4 óra,

Mák kenyér

1 egész tojást 1 csésze cukorral kikavarunk. Hozzáadunk egy csésze tejet, 1 citrom lereszelt héját, 1 és negyed csésze grízes lisztet, fél csomag sütőport, 1 csésze darált mákot. Kikent őzgerincformába töltjük és megsütjük.

Mákos sárgarépakenyér

Hozzávalók (12 szelethez): 15 dkg margarin, 17 dkg porcukor, 1cs. vaníliás-cukor, 1 narancs reszelt héja és felének kifacsart leve, só, 4 db tojás, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg finomliszt, 15 dkg darált mandula, 10 dkg darált mák, 1cs. sütőpor

a díszítéshez: mandula

A puha margarint a cukorral, a van. cukorral, a narancshéjjal meg a lével és csipetnyi sóval habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és addig keverjük tovább, amíg egészen világos masszát kapunk. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és beleszórjuk. Ezután a liszt, a darált mandula és a mák kerül bele. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk úgy, hogy közben a sütőport apránként adagoljuk hozzá. A gyümölcskenyérformát sütőpapírral kibéleljük, és a tésztával megtöltjük. A tetejét mandulaszemekkel díszítjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 160°C) kb. 1 órán át, sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és csak azután szeleteljük fel.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Italajánlat: édes vörösbor

Meggyes-mandulás teakenyér

Hozzávalók (12 szelethez): 15 dkg magozott meggykompót, 17,5 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2-3ek. tej, 2,5 dkg lapocskákra vágott mandula, 2ek. méz

Egy kb. 1,2 l-es püspökkenyérformát sütőpapírral kibélelünk. A meggyet hideg vízzel leöblítjük, majd leszárogatjuk. A lisztet a mandulával összekeverjük. A vajat kis darabokra vágjuk, a lisztes mandulával elmorzsoljuk. Akkor jó, ha a zsemlemorzsához hasonló állagú lesz. A cukrot a simára vert tojással meg a tejjel 2-3 percig keverjük, majd a meggyel együtt az előzőekhez adjuk. Egyenletesen a formába simítjuk, a tetejét a mandulával megszórjuk. Az előmelegített sütőben, közepes lánggal (175°c, légkeveréses sütőben 160°c) kb. 1 órát sütjük. Végül 10 percnyi pihentetés után rácsra borítjuk. Ha kihűlt, a tetejét mézzel megkenjük.

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Mézes kenyér

Hozzávalók: 6 dkg porcukor, 2 egész tojás, 25 dkg méz, fahéj, finomra őrölt szegfűszeg, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, zsír.

A porcukrot a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a meglangyosított mézet, a fahéjat, a szegfűszeget, és a sütőporral elkevert lisztet. Zsírozott-lisztezett formába öntjük. Középmeleg tűznél sütjük. Formába öntéskor tehetünk a tésztára elszórtan mazsolaszemeket, esetleg aszalt gyümölcsöket, meggyet, cseresznyét. Tálalásnál szeletekre vágjuk és így tesszük az asztalra.

Mézes püspökkenyér

30 dkg liszthez adunk 10 dkg cukrot, 1 dl folyékony mézet, 1 kiskanál szódabikarbónát, fél citrom levét és héját, 10 dkg mazsolát, apróra vágott diót, fahéjat, törött szegfűszeget. Zsírozott, lisztezett őzgerincformában megsütjük. Ha kihűlt, olvasztott csokoládéval bevonjuk.

Narancsos-répás teakenyér

Hozzávalók (12 szelethez):1,75 dl olaj, 17,5 dkg cukor, 2 tojás, 15 dkg reszelt sárgarépa, 12,5 dkg mazsola, 2 narancs, 17,5 dkg Graham-liszt, 1 csapott kk. szódabikarbóna, 1 kk. mézeskalács-fűszerkeverék, a tetejére: 5 dkg porcukor

Egy kb. 1,2 l-es püspökkenyérformát kivajazunk. Az olajat, a cukrot meg a tojásokat hab-verővel 4-5 percig keverjük. Akkor jó, ha a cukor elolvadt benne és a massza szép sima lett. A reszelt sárgarépát, a mazsolát és az egyik narancs lereszelt sárga héját beleszórjuk, fél deci kifacsart narancslével meglocsoljuk. A lisztet a szódabikarbónával és a fű-szerkeverékkel összekeverjük, az előzőekkel jól összedolgozzuk, majd egyenletesen a formába töltjük. A másik narancsot meghámozzuk, fehér bundáját is leszedjük, majd a húsát kb. 3 mm vastagságú karikákra szeljük. A tészta tetejére rakosgatjuk, sőt egy kissé bele is nyomkodjuk. Az előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 160°c) kb. 1 órán át, sütjük. Tűpróba és 10 percnyi pihentetés után rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

Tipp: a sárgarépát lehet helyettesíteni reszelt sütőtökkel is.

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Norvég diókenyér (Norsk nott brod)

Hozzávalók: 25 dkg liszt (ha lehet 10 dkg rétes-, 15 dkg korpás liszt), 1 kk. sütőpor, 1 kk. só, 5 dkg apróra vágott dió, 10 dkg apróra vágott datolya, 2,5 dl kefir, 2 ek. olaj.

A lisztet, sót, sütőport, diót, datolyát összekeverjük.

Összekeverjük a tojást, kefirt, olajat. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel.

Kizsírozott hosszúkás formában, forróra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.

Ha kihűlt, felszeleteljük - vajjal, krémsajttal kínáljuk.

Olasz kenyér

Hozzávalók: Tojás 4 db, cukor 28 dkg, mandula 14 dkg, liszt 14 dkg, fahéj, szegfűszeg, 1/2 késh. citromhéj 1/2 db.

Elkészítése: Négy egész tojást 28 dkg cukorral kikeverünk, beleteszünk egy késh. szegfűszeget, fahéjat, fél citrom reszelt héját, apródonként a lisztet, és 14 dkg mandulát adunk hozzá. Kikent tepsibe tesszük, és lassú tűznél kisütjük.

Olcsó mézeskenyér

1 pohár cukrot 8 dkg zsírral habosra keverünk. 1 pohár mézet és 1 egész tojást adunk hozzá, amikkel jól elkeverjük. Ezután szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal, 5 dkg dióval ízesítjük. 1 csapott kávéskanál szódabikarbónát teszünk bele, majd 1 pohár tejjel felhígítjuk. Annyi lisztet adunk hozzá részletekben, hogy galuskakeménységű masszát kapjunk. Jól kidolgozzuk, zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Tetejére diót hintünk.

Egyenletes tűznél 40 percig sütjük.

Püspökkenyér 1.

Hozzávalók: 8 dkg cukor, 4 tojás, 4 tojás sárgája, 5 dkg mazsola, 5 dkg cukrozott narancshéj, fél citrom reszelt héja, 5 dkg mandula, 5 dkg cukrozott gyümölcs, 5 dkg birsalmasajt, 90 dkg liszt, 8 dkg vaj, vaníliás cukor.

A cukorral elkevert egész tojásokat és a 4 tojás sárgáját enyhén felmelegítjük, s a kihűlésig könnyű habbá verjük. A lisztet elkeverjük a mazsolával, az apróra vágott narancshéjjal, a reszelt citromhéjjal, a felkockázott birsalmasajttal, cukrozott gyümölccsel és a finomra tört mandulával. A gyümölcsös lisztet összekeverjük a már kihűlt, felvert tojással, keverés közben hozzáadjuk az olvasztott vajat. Az egészet őzgerincformába töltjük és közepesen meleg sütőben (160° C-on) megsütjük. A formából kiborítjuk, s ha kihűlt, vaníliás cukorral meghintjük.

Püspökkenyér 2.

Elkészítése: 8 tojássárgáját, 25 dkg cukorral, 25 dkg vajjal habosra keverünk. Adunk bele 24 dkg lisztet, 4 kávéskanál rumot, 8 tojás kemény habját, 12 dkg cukrozott narancshéjat, ugyanannyi mazsolát, ugyanannyi apró szőlőt, és ugyanannyi cukrozott dinnyét. Kikent lisztezett tepsiben sütjük, és ha kisült, kenőtollal még forrón megkenjük finom rummal.

Püspökkenyér 3.

Hozzávalók: 4 tojás, 25 deka cukor, 25 deka liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vanillin-cukor, 10 deka durvára vagdalt, vagy hosszúkásra vágott mandula, 10 deka mazsola, 10 deka apró szőlő, 2. evőkanál rum.

Készítése: A tojás-sárgát a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojáshabot; a sütő-porral kevert lisztet, vanillincukrot, mandulát, mazsolát és apró szőlőt, mindezt jól elkeverjük és zsírozott, lisztezett formában megsütjük.

Püspökkenyér 4.

Hozzávalók: Tojás 5 db, cukor 25 dkg, liszt 25 dkg, mandula 5 dkg, mazsola 3 dkg, datolya 10 dkg, citronát (cukorban eltett citromhéj, citrombefőtt) 5 dkg.

Elkészítése: Öt db egész tojást 25 dkg cukorral habosra keverünk, adunk bele 25 dkg lisztet, 5 dkg mandulát, 3 dkg mazsolát, 10 dkg datolyát, apróra vágott citronátot, kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, és lassú tűznél sütjük ki.

Püspökkenyér 5.

Hozzávalók: Tojás 6 db, cukor 28 dkg, liszt 28 dkg, mandula 28 dkg, citronát 14 dkg, fahéj 1 késh.

Elkészítése: Hat egész tojást 28 dkg, cukorral jó habosra keverünk, apródonként adunk hozzá 28 dkg lisztet, 28 dkg, darált mandulát, 14 dkg citronátot, kis fahéjat és összekeverjük. A mandulát hosszúkásra vágjuk, a citronátot pedig vékony darabokra. A formát jól kikenjük, és fél óráig sütjük.

Püspökkenyér 6.

Hozzávalók: 6 tojás, 14 dkg rétesliszt, 12 dkg porcukor, 4 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 5 dkg dióbél, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg birsalmasajt, 5 dkg cukrozott gyümölcs (vagy 10 dkg cukrozott gyümölcs birsalmasajt nélkül), 5 dkg hámozott mandula, csipetnyi só; 2 dkg vaj és 1 evőkanál liszt a forma kenéséhez.

Először is kivajazom és belisztezem azt a formát, amiben sütni fogom a püspökkenyeret. (Legalkalmasabb erre a célra az őzgerincforma vagy egy hosszúkás, keskeny, magas tepsi.) Beteszem a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen benne a lisztes vaj. A mazsolát szűrőbe rakom, és alaposan megmosom, majd hagyom lecsurogni. Szárát leszedem. A gyümölcsöket nagyon apróra vágom. A csokoládét néhány percre beteszem a meleg sütőbe (vagy fél percre a mikrohullámú készülékbe), hogy kicsit megpuhuljon. Kockákra vágom, ez után ismét beteszem a hűtőszekrénybe, hogy visszakeményedjen. A vajat felolvasztom, de ügyelek arra, hogy ne legyen forró. Az átszitált lisztbe belekeverem a citromhéjat és a sót. A lisztből 2 evőkanállal elveszek, és azt rászórom a feldarabolt gyümölcsre, csokoládéra. Alaposan összekeverem, így az nem fog a tészta aljára lesüllyedni. A tojássárgákat a cukor felével fehéredésig keverem. A fehérjékből nagyon kemény habot verek, majd apránként beleforgatom a megmaradt cukrot. A tojássárgáját és a megolvasztott, de már csak langyos vajat is belecsorgatom. Lazán belekeverem a lisztes gyümölcsöt-csokoládét, majd az egészet belesimítom a kikent formába. Tetejét egyenletesre igazítom, és előmelegített, mérsékelten meleg sütőben, közepesnél valamivel kisebb lángon megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jól átsült-e a közepe is. Tetejét kevés liszttel meghintem, majd deszkára borítva hagyom kihűlni. Csak ezután szeletelem föl. Alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva sokáig eláll.

Teakenyér

Hozzávalók: Vaj 12 dkg, cukor 12 dkg, liszt 18 dkg, tojás 1 db, vanília 1/4 rúd, tojás 1 db.

Elkészítése: A vajat, cukrot, a lisztet, kevés vaníliát egy egész tojással összegyúrunk, vékonyra kinyújtjuk, derelyemetélővel háromszög alakú darabokra vágjuk, tojássárgájával megkenjük, és lassú tűznél sütjük.

Tejfölös püspökkenyér

75 perc, Nehézség: 1

Hozzávalók: 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 25 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 10 dkg mazsola, 5 dkg főző- vagy étcsokoládé, 5 dkg durvára vágott (nem darált!) dióbél, 1 teáskanál sütőpor, vaj és liszt a formához, csipetnyi só.

A mazsolát megmosom, lecsöpögtetem, és a szárát leszedem. A csokoládét apróra tördelem, majd a dióval együtt összekeverve, 1 evőkanál lisztet rászórok. A tojásokat a porcukorral és a sóval habosra keverem, ezután a tejföllel tovább keverem. Ekkor adom hozzá a sütőporral elkevert lisztet és beleforgatom a csokoládés-diós keveréket, valamint a mazsolát. Egy jó nagy (vagy 2 kicsi) püspökkenyérformát kivajazok, és liszttel beszórom, majd beleöntöm a tésztamasszát. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és erős lángon sütöm 5 percig, majd a lángot közepesre mérsékelem. 45-50 percnyi sülés után megnézem, hogy a közepe is átsült-e már. Melegen deszkára borítom. Csak akkor vágom fel, ha kihűlt.

Vaníliás-fahéjas gyümölcskenyér

Hozzávalók: 8 szelet fehérkenyér 75 g vaj 120 ml citromlé 100 g vegyes szárított gyümölcs 1 citrom lereszelt héja 25 g porcukor 4 tojás ½ liter 1,5%-os ultrapasztőrözött tej 2,5 ml vanília aroma 1 teáskanál fahéj

Vágjuk le a kenyérszeletek héját, vajazzuk meg mindkét oldalukat, és itassuk át őket a citromlével. Egy kisebb edényben keverjük össze a szárított gyümölcsöket, a reszelt citromhéjat a porcukorral és szórjuk a kenyérszeletekre. Tortalapokként rakjuk egymásra a szeleteket és tegyük bele őket egy kisebb kivajazott jénaiba. Egy edényben melegítsük fel forrásig a tejet a fahéjjal és a vanília aromával, majd vegyük le a tűzről. Verjük fel a tojásokat és öntsük a tejhez. Keverjük el alaposan, majd öntsük a jénaiban levő kenyerekre. Egy nagyobb jénait télig feltöltünk meleg vízzel, ebbe tegyük bele a kisebb jénait és 45 percig 180° C-os sütőbe rakjuk, amíg a szósz megszilárdul. Ezután vízfürdő nélkül addig sütjük, ameddig a teteje meg nem barnul.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése