DPG Recepttár 281.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 281......................................................................................................... 1
Töltött paprika
receptek................................................................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................ 4
Angol töltött paprika 1................................................................................................ 4
Angol töltött paprika 2................................................................................................ 4
Aradi töltött paprika kapros káposztával.................................................................... 4
Burgonyával töltött paprika........................................................................................ 4
Csirkés-sonkás töltött paprika...................................................................................... 4
Frankfurti töltött paprika.............................................................................................. 5
Fűszerekkel töltött paprika (India)............................................................................... 5
Gombás töltött paprika.............................................................................................. 5
Gombás töltött paprika 2............................................................................................ 5
Gombával töltött paprika 1........................................................................................ 5
Gombával töltött paprika 2........................................................................................ 6
Gyors töltött paprika................................................................................................... 6
Hagymás rizzsel töltött paprika................................................................................... 6
Hallal töltött fűszeres paprika...................................................................................... 6
Hallal töltött paprika (görög étel)............................................................................... 6
Hallal töltött paprika (spanyol).................................................................................... 7
Hideg töltött paprika................................................................................................... 7
Hússal töltött paprika.................................................................................................. 7
Iraki töltött paprika (Biberini)....................................................................................... 7
Töltelék (Dolma)....................................................................................................... 8
Kalotaszegi töltött paprika.......................................................................................... 8
Kapros töltött paprika................................................................................................. 8
Kapros töltött paprika székelyesen.............................................................................. 8
Kolbásszal töltött paprika............................................................................................ 8
Krumplival töltött paprika (India)................................................................................ 9
Mustáros töltött paprika.............................................................................................. 9
Olasz töltött paprika.................................................................................................... 9
Rizzsel töltött paprika................................................................................................... 9
Rizzsel töltött paprika paradicsommártással (India).................................................. 10
Sajtos-gombás töltött paprika................................................................................... 10
Sajttal töltött paprika (chiles Rellenos) Mexikó.......................................................... 10
Sült töltött paprika 1.................................................................................................. 10
Sült töltött paprika 2.................................................................................................. 10
Sült töltött paprika 3.................................................................................................. 11
Szalonnában sült töltött paprika............................................................................... 11
Szójás-gombás
töltött paprika.................................................................................. 11
Tárkonyos töltött paprika........................................................................................... 11
Tepsis töltött paprika................................................................................................. 12
Töltött paprika hajdinával (10 személyre)................................................................. 12
Töltött paprika 1........................................................................................................ 12
Töltött paprika 2........................................................................................................ 12
Töltött paprika 3........................................................................................................ 12
Töltött paprika 4........................................................................................................ 12
Töltött paprika 5........................................................................................................ 13
Töltött paprika 6........................................................................................................ 13
Töltött paprika 7........................................................................................................ 13
Töltött paprika 8........................................................................................................ 13
Töltött paprika 9........................................................................................................ 13
Töltött paprika 10....................................................................................................... 14
Töltött paprika 11....................................................................................................... 14
Töltött paprika csirkemellből...................................................................................... 14
Töltött paprika Eszter módra...................................................................................... 14
Töltött paprika grillezve............................................................................................. 15
Töltött paprika Jutka módra...................................................................................... 15
Töltött paprika Klemi módra...................................................................................... 15
Töltött paprika - másképpen..................................................................................... 15
Töltött paprika - másképpen, Maggi módra............................................................. 15
Töltött paprika sajtmártásban................................................................................... 16
Töltött paprika tepsiben............................................................................................ 16
Töltött rántott paprika............................................................................................... 16
Török töltött paprika tejföllel (Biber).......................................................................... 17
Túróval töltött paprika............................................................................................... 17
Tyúkhússal töltött paprika.......................................................................................... 17
Vegetáriánus töltött paprika 1.................................................................................. 17
Vegetáriánus töltött paprika 2.................................................................................. 17
Zalai rántott töltött paprika....................................................................................... 18
Zöldséges töltött paprika fóliában............................................................................ 18
Angol töltött paprika 1.
Az angol töltött paprikához négy
nagy, húsos paprikát a sütőben vagy platnin barnára sütünk, konyharuhával
letakarva kihűtjük, majd a barna hártyát lehúzzuk róla. A paprikákat hosszában
félbevágjuk, kicsumázzuk, és vágott felükkel felfelé tűzálló tálra fektetjük.
25 deka darált füstölt húst két összevagdalt kemény tojással, egy hasonlóan
felaprított ecetes vagy kovászos uborkával meg fél deci tejföllel
összekeverünk, és a fél paprikákba halmozzuk. Másfél deci tejföllel leöntve a
sütőben szépen megsütjük.
Angol töltött paprika 2.
Hosszában félbevágunk és
kicsumázunk 4 nagy húsos zöldpaprikát. 20 deka sertéscombot 20 deka főtt
füstölt sertéshússal átdarálunk, összekeverjük 8 deka félig főtt rizzsel. 2 kis
kockákra vágott paradicsommal, 2 apróra vágott ecetes uborkával, egy nyers
tojással, sóval, törött borssal, késhegynyi kakukkfűvel meg bazsalikommal
ízesítjük. Közékeverhetünk egy csokor összevagdalt petrezselyemzöldet meg 5
deka reszelt sajtot is, attól még ízesebbé válik. Ezzel a húspéppel púposan
megtöltjük a fél zöldpaprikát, kiolajozott tűzálló tálra egymás mellé ültetjük,
és 2 deci tejföllel leöntve, a tálat lefedve, a sütőben kb. másfél óráig
sütjük. Tálalás előtt meghinthetjük még 5 deka reszelt sajttal, ami szépen
ráolvad a tetejére.
Aradi töltött paprika kapros káposztával
Hozzávalók: 1 doboz mirelit székelykáposzta, 2 doboz mirelit töltött
paprika, 10 dkg füstölt szalonna, kevés kapor, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A füstölt szalonnát apró kockára vágva kiolvasztjuk. A
töltött paprikát tepsibe tesszük, rátesszük a füstölt szalonnát, a sütőben
megsütjük, és rászórjuk a finomra vágott kaprot. Ráöntjük a kiolvasztott
székelykáposztát, néhány percig forraljuk, majd tejföllel tálaljuk.
Burgonyával töltött paprika
Hozzávalók: 8 db húsos, vastag
zöldpaprika, 4 db közepes nagyságú, héjában főtt burgonya, 5 dkg füstölt
szalonna, 2 gerezd fokhagyma, fél dl tej, 2 dl tejföl, 1 csokor friss
zellerlevél, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál vegeta.
A meghámozott főtt burgonyát
lereszelem és összekeverem a habosra felvert tojással, a vegetával, a törött
borssal, a tejjel, és a megmosott, finomra metélt zellerzölddel. A füstölt
szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd megfuttatom rajta a
zúzott fokhagymát. A fokhagymás zsírt és a pörcöt hozzákeverem a burgonyás
masszához. A megmosott, és kicsumázott zöldpaprikába, beletöltöm a burgonyás
fűszeres krémet, majd tepsibe vagy lapos tűzálló tálba rakom, jó szorosan
egymás mellé. Tetejére kenem a tejfölt, megsózom, és alufóliát borítva a tepsire,
betolom az előmelegített forró sütőbe.
Közepes lángon harminc percig
párolom, ezután pedig a fedőt leveszem a tetejéről, és a paprikákat pirosra
pirítom. Felkarikázva tálalom és salátát kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.
Csirkés-sonkás töltött paprika
Hozzávalók: két nagy zöldpaprika,
5 dkg darált főtt csirkehús, 5 dkg darált főtt sonka, egy kis fej hagyma apróra
vágva, negyed teáskanál majoránna, szükség szerint só, feketebors, fél tojás,
15 dkg joghurt, kevés mustár, petrezselyemlevelek a díszítéshez
A zöldpaprikát szár felőli végét
vágjuk le, tisztítsuk meg. Forrásban levő vízben tíz percig blansírozzuk, majd
forró vízben hűtsük le. A töltelékhez keverjük össze a csirkét, a sonkát, a
hagymát és a két paprikába, jól tömjük meg. Tűzálló edényben, forró sütőben
süssük 45 percig. Ha kész, a tojásból, mustárból és joghurtból készült
keverékkel locsoljuk meg, majd süssük még 20 percig. Forrón,
petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.
Frankfurti töltött paprika
Hozzávalók: 60 dkg darált hús,
8-10 paprika, 10 főtt tojás, 1 db nyers tojás, egy fej kelkáposzta, 3-4 pár
virsli, fűszerek ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma, egy pohár tejföl,
paradicsom püré, ketchup
A darált húshoz keverjük az
összeaprított főtt tojást, a fűszereket, a fokhagymát, a nyers tojást. Ezt a keveréket a paprikába töltjük és a
kelkáposzta leveleit fazékba téve a
töltött paprikát is beletesszük.
A virslit felkarikázva szintén a fazékba tesszük, rá a pürét és a ketchupot,
vízzel felengedjük és meg kell főzni.
Nagyon finom, ha tálaláskor még
tejföllel is megbolondítjuk.
Fűszerekkel töltött paprika (India)
Hozzávalók: 6 nagy méretű fehér
paprika, 1 mokkáskanál kurkuma, 3 teáskanál fehérkömény por, 3 teáskanál
koriander por, 2 őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál mangópor, 1 mokkáskanál
feketebors, késhegynyi fahéjpor, 3 pohár joghurt (aludttej), só, 4 evőkanál vaj
vagy margarin, 1 teáskanál asa-foetida vagy 1 kis fej összezúzott hagyma
Melegítsünk vajat, tegyük bele az
asa-foetidát (összezúzott hagymát), majd adjuk hozzá a kurkumát, joghurtot
(aludttejet), őrölt fűszerkeveréket, sót és borsot, és kevergessük, míg
megbarnul. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mangóport és hűtsük le. A
paprikákat tisztitsuk meg a száruktól és a csumájuktól és töltsük beléjük a
sült fűszereket. Kevés vizet öntsünk egy serpenyőbe, fedjük le és lassan
pároljuk, míg a paprikák megpuhulnak. Melegen tálaljuk.
Gombás töltött paprika
Hozzávalók: 4-5 paprika,
kimagozva, 1 vöröshagyma apróra vágva, 15 dkg gomba, 1 bögre főtt rizs (maradék
rizs felhasználása), 2 dl tejföl, 1 ek liszt, só, bors, szerecsendió,
majoránna, kevés olaj
Az olajban pirítsuk meg a
hagymát, tegyük hozzá a gombát, fűszereket.
5-6 perc múlva vegyük le a tűzről, keverjük össze a főtt rizzsel,
töltsük meg a paprikákat a gombás rizses töltelékkel. Egy tűzálló edényben a
paprikákat jó szorosan egymás mellé helyezzük, kevés vizet öntünk alá,
lefedjük, és a sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg megpuhul a paprika.
Közben a tejfölhöz keverünk egy
kanál lisztet, majorannát, sót, szerecsendiót, ráöntjük a megpuhult paprikákra,
és fedő nélkül még 20-25 percig továbbsütjük.
Gombás töltött paprika 2.
A hagyományos töltött paprika
közeli rokona a gombás töltött paprika. Egy kis fej összevagdalt vöröshagymát
egy evőkanál olajon megpirítunk, és 60 deka apróra vágott gombát megsütünk
rajta. Tíz deka félig főtt rizzsel, egy tojással, sóval, borssal
összedolgozzuk, és nyolc kisebb, kicsumázott, kierezett zöldpaprikába tömjük.
Egy liter paradicsom-ivólevet öt deka cukorral, egy kevés sóval meg két
babérlevéllel tűzre teszünk. Ha forr, a töltött paprikákat belerakjuk, és 30
percig kis lángon főzzük benne. A töltelékeket szűrőlapáttal tűzálló tálba
szedjük. A levét két evőkanál olajon kevés liszttel készült bar-na rántással
besűrítjük, és a paprikákra öntve sós burgonyával tálaljuk.
Gombával töltött paprika 1.
Hozzávalók: 2 - 4 személyre 50
dkg zöldpaprika, 15 dkg gomba, 20 dkg rizs, 15 dkg paradicsompüré, 1 tojás, 1
fej vöröshagyma, 1 kanál zsír vagy vaj, 1 kanál cukor, bors, só
Elkészítése: A megtisztított
gombát vágd vékony szeletekre, s a lereszelt hagymával egy kanál zsiradékon
párold puhára. A zöldpaprikát csumázd ki, s forrázd le. A rizst párold félig
puhára (a lecsurgatott maradék főzővizet ne dobd ki!). A rizst keverd el a
gombával, az egész tojással, sózd, borsozd, s a keveréket töltsd a paprikákba.
(Ne túl szorosan, mert a táguló rizs kirepesztheti a csomagolást.) A paprikákat tedd egy lábasba, öntsd le - a
maradék rizs-lével felhígított paradicsompürével, sózd, borsozd, cukrozd, s
lassú tűzön főzd, míg a paprika meg nem puhul.
Pelle Józsefné sós vízben főtt burgonyát ajánl hozzá.
Gombával töltött paprika 2.
50 dkg gombából készítek
pörköltet (ebbe nem szoktam pirospaprikát tenni), ha kész, elkeverem 2 egész
tojással, 1 evőkanál zsemlemorzsával, 10 dkg trappista sajttal, beletöltöm a
paprikákba. Megszórom sajttal, sütőbe tolva készre sütöm.
Gyors töltött paprika
Hozzávalók 2 személyre: 3 piros
húsú paprika, 20 dkg darált sertéshús, 1 kis tojás, 1 fej vöröshagyma, 1
szikkadt zsemle, 6 dkg hosszú szemű rizs, 2 dl húsleves, 1 csokor petrezselyem,
2 kaporág, só, bors, édesnemes pirospaprika
Elkészítés: A rizst forrásban
lévő, sós vízben kb. 15 percig főzzük. Közben a szikkadt zsemlét hideg vízbe
áztatjuk. 2 megmosott paprika tetejét levágjuk, belsejét óvatosan kiemeljük. A
harmadik paprikát megmossuk, és apró kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát
szintén apró kockára vágjuk. A zsemlét kinyomkodjuk. A darált húst összegyúrjuk
a rizzsel, a zsemlével, a hagyma- és a paprikakockákkal, a tojással. Sóval,
borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A húsos masszát a kivájt paprikákba
töltjük, majd ráhelyezzük a kalapokat. A paprikákat üveg- vagy kerámiatálba
tesszük. A megmosott, lerázott petrezselyemzöldet és kaprot felaprítjuk, a
paprika mellé dobjuk, és leöntjük a hús-levessel. A tálat mikrohullámú
készülékbe toljuk, és a töltött paprikát lefedve, 600 watton 12 percig
pároljuk. Sajtmártással vagy kapros majonézzel kínáljuk.
Hagymás rizzsel töltött paprika
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy
húsos zöldpaprika, 2 dl párolt rizs (maradék is lehet), 1 közepes fej
vöröshagyma, 1 tojás, 5 dkg reszelt trappista sajt, 2 dl tejföl, ízlés szerint
só és törött fekete bors, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág.
A zöldpaprikákat töltésre
előkészítjük, vagyis megmossuk, majd hosszában pontosan félbevágjuk. A
csumáját, az ereit, valamint a szárát eltávolítjuk, és a belsejét megsózzuk. A
töltelékhez a tojást habosra keverjük, és a felét félretesszük. A fél tojást
összekeverjük a párolt rizzsel, 1 evőkanál reszelt sajttal, és megsózzuk,
megborsozzuk, valamint a szerecsendió-virággal fűszerezzük. A rizses masszát a
fél paprikákban elosztjuk. A megmaradt fél tojást összekeverjük a tejföllel és
kevés sóval. A megtisztított vöröshagymát karikákra vágjuk, és a töltött
paprikák tetején egyformán elosztjuk. A paprikákat szorosan egymás mellé
tepsire helyezzük, végül leöntjük a tejfölös öntettel és betoljuk az
előmelegített, forró sütőbe. Addig pirítjuk, amíg a tetején szép pirosbarna
kéreg nem keletkezik. Vigyázat, nehogy túl sötétre égjen, mert keserű lesz!
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Hallal
töltött fűszeres paprika
Hozzávalók: 8 nagy
paradicsompaprika, 1 doboz füstölt apróhal (pl. Bückling vagy sprotni) olajával
együtt, 1 tojás, 4 dl tejföl, 4 evőkanál árpapehely, 1 teáskanálnyi csípős
mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi csípős
paprika, 8 nagyon vékony szelet füstölt szalonna.
A paprikákat töltésre előkészítem,
vagyis kicsumázom, magházát és ereit kiszedem. A füstölt halat olajával együtt
összetöröm, és összekeverem a tojássárgával, az árpapehellyel, a mustárral, a
borssal, a paprikával és a zúzott fokhagymával. Beletöltöm a paprikákba, majd
kis tepsire teszem. Tejföllel lelocsolom, és mindegyik paprikára ráteszek egy
szelet szalonnát. Előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a szalonna,
ropogós pörccé nem válik. Hagymás paradicsomsaláta illik mellé.
Hallal töltött paprika (görög étel)
Hozzávalók: a töltelékhez 4 nagy
zöldpaprika, 25 dkg mirelit tonhal, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál marinált
paprika, 3 gerezd fokhagyma, kevés liszt, ízlés szerint só; a bundázáshoz kevés
liszt, 2 tojás, a sütéshez bő olaj;
A mártáshoz: 1 cseresznyepaprika,
4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 teáskanál
piros fűszerpaprika, 1 evőkanál liszt, 1 késhegynyi törött bors, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, 3 evőkanál olaj, kevés só.
A fagyos tonhalat félig felengedjük,
és kis kockákra vágva, lisztben megmártjuk. Az olajon megpirítjuk a zúzott
fokhagymát, rátesszük a lisztes halkockákat, és mindkét felén átsütjük. Ezután
adjuk hozzá az apróra vágott marinált paprikát.
Megsózzuk, 1 dl vizet aláöntünk,
és fedő alatt puhára pároljuk. A párolt halat összetörjük, majd a kicsumázott,
és ereitől megszabadított zöldpaprikába beletöltjük. A töltött paprikát lisztbe
forgatjuk, felvert tojásba mártjuk, és ismét lisztbe forgatva, forró olajban
megsütjük. A mártáshoz az olajon megpirítjuk a feldarabolt cseresznyepaprikát,
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított hagymát, a felcsíkozott
zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot, majd összepirítjuk. Meghintjük a
liszttel, sütjük egy-két percig, azután a tűzről lehúzva beleszórjuk a
pirospaprikát. Jól összekeverjük, és azonnal ráöntünk 2 dl vizet. Megsózzuk,
megborsozzuk, és befedve addig forraljuk, amíg pépszerű, sűrű mártás nem lesz
belőle.
Átpasszírozzuk, és belekeverjük a
petrezselyemzöldet, a sáfrányt és fél dl vizet. Még egyszer felforraljuk. Végül
a paprikás mártással leöntjük, és a sütőben kissé meg is pirítjuk.
Hallal
töltött paprika
(spanyol)
Hozzávalók: 4 nagy, húsos zöldpaprika, 25 dkg tonhal, kevés liszt,
2 evőkanál olaj, 1 evőkanál marinált paprika, só (ízlés szerint), 2 gerezd
fokhagyma, kevés liszt, liszt, tojás (a bundázáshoz), , olaj (a sütéshez).
A tonhalat kis kockákra vágjuk, és lisztben megmártjuk. Az olajon
megpirítjuk a fokhagymát, rátesszük a halkockákat, és mindkét felén átsütjük.
Ezután hozzáadjuk a lecsurgatott marinált paprikát. Megsózzuk, 1 dl vizet
aláöntünk, és fedő alatt puhára pároljuk. A párolt halat kissé összetörjük,
majd a kicsumázott, és ereitől megfosztott zöldpaprikákba beletöltjük. A
paprikákat lisztbe, tojásba és még egyszer lisztbe forgatjuk, majd azonnal bő,
forró olajban mindkét oldalán ropogós-pirosra sütjük. Fűszeres paprikamártással
leöntjük, és forró sütőben a mártást kissé rápirítjuk.
Hideg töltött
paprika
Hozzávalók: 5 tölteni való zöldpaprika, 30 dkg bármilyen sós
krém, 1 cs. metélőhagyma
A paprikák magházát, esetleg erezetét, éles késsel kivágjuk. Valamilyen
sós krémmel szorosan megtöltjük. Nyitott végüket finomra vágott metélőhagymába
mártjuk. A töltött paprikákat hűtőben megdermesztjük. Tálaláskor ferdén, kb.
0.5 cm vastagra felszeleteljük a paprikákat, és a szeleteket egymáson kissé
elcsúsztatva, de a felvágás sorrendjében helyezzük tálra.
Hússal töltött paprika
Hozzávalók: 8 db szép, húsos
zöldpaprika, 25 dkg főtt, darált csirkehús, 2 evőkanál zabpehely, 2 csokor
kapor, 1 tojás, 1 teáskanál vegeta, 2 dl tejföl, 2 húsleveskocka, 2 evőkanál
zabliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi
cukor, só.
A darált húst összekeverem a
felvert tojással, hozzáadom a zabpelyhet, az egyik csokor apróra vágott kaprot,
a vegetát, a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Jól összekeverem, és 10
percig pihentetem. Közben a paprikákat a töltésre előkészítem, vagyis a szár
felőli oldalukról egy vékony lapot levágok, kikanyarítom a csumájukat, és az
ereiket is kiveszem. Kiöblítem, lecsöpögtetem, majd a tölteléket belenyomkodom.
Egy akkora lábosba, amekkorába egy sorban belefér a paprika, 1 liternyi vizet
töltök, beleteszem a húsleveskockákat és felforralom. A forrásban lévő vízbe
belerakom a töltött paprikákat, és csendesen forralva, fedő alatt 25 percig
főzöm. Ezután a paprikákat óvatosan kiemelem a léből, a zabliszttel és fél dl
vízzel simára kevert tejföllel behabarom, és a megmaradt, apróra vágott
kaporral meghintem. Sűrűre főzöm, ezután a paprikákat visszateszem a mártásba.
Még egyszer felforralom. Tovább ízesíthető csipetnyi cukorral. borssal, sóval.
Sós vízben főtt burgonya vagy zabpelyhes (rozsos) kenyér illik hozzá.
Iraki töltött paprika (Biberini)
Hozzávalók 4 db nagy zöldpaprika,
töltelék (Dolma).
A paprika "kalapját"
levágjuk, majd kimagozzuk és sós vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, kihűtjük.
Megtöltjük az I. sz. töltelékkel,
visszatesszük a kalapot, ezt felfelé állítva tesszük edénybe a paprikákat. 2 dl
hideg vizet öntünk alá, és 50 percig főzzük.
Kihűtve tálaljuk.
Töltelék (Dolma)
Hozzávalók 20 dkg rizs, 5 fej
aprított hagyma, 1 kk. cukor, 1 hámozott paradicsom, 1-2 szál aprított kapor, 1
dl fehérbor, 1 dl olaj, 1 kk. fűszer (majoránna, kakukkfű), 1 kk. só, 1 kk.
bors.
A rizst félig megfőzzük (2dl
vízben kb. 10 percig).
A hagymát az olajban megpároljuk,
beletesszük a fűszert, a rizst és takarékon 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a
paradicsomot, bort, 1 dl vizet, cukrot és még kb. 10 percig főzzük.
Ezt a tölteléket általában
hidegen tálaljuk.
(Megjegyzésem: nem sok ez a
főzés? A paprikában még 50 percig fő.)
Kalotaszegi töltött paprika
A kalotaszegi töltött paprikához,
amelyet kapros-paprikás mártásban tálalunk, először megdarálunk 35 deka
sertéscombot. Ezt alaposan összedolgozzuk egy beáztatott, ki-nyomkodott
zsemlével, kevés frissen őrölt borssal, sóval, tojással. A masszát beletöltjük
az előkészített nyolc darab zöldpaprikába. A vöröshagymát finomra vágjuk, forró
olajon aranysárgára pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, felengedjük egy
kevés csontlével, és elkeverjük. Hozzáadunk két-két kockára vágott zöldpaprikát
és hámozott, kimagozott paradicsomot. Felforraljuk, hozzáadjuk a maradék
csontlevet, beletesszük a paprikákat, és födő alatt készre pároljuk. Amikor
elkészül, a paprikákat lapátkanállal kiemeljük. A levet leszűrjük, és tejfölben
elkevert liszttel behabarjuk. Leszűrjük, és a paprikákra öntjük, finomra vágott
kaporral megszórjuk. Galuskával vagy sós burgonyával tálaljuk.
Kapros töltött paprika
Hozzávalók 4 személyre: 8 kisebb
zöldpaprika, 2 evőkanál apróra tört cérnametélt (száraztészta), 1 tojás, 1
evőkanál bármilyen fajta reszelt sajt, 1 csokor kaporzöld, 1 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál olaj, ízlés szerint só.
A zöldpaprikákat megmossuk,
csumájukat és magházukat úgy szedjük ki, hogy a paprikák tölthetők legyenek. A
tojást habosra verjük, belekeverjük a megmosott, lecsurgatott és finomra vágott
kaprot meg a zúzott fokhagymát. Az apróra tört tésztát a szokásos módon, sós,
forrásban lévő vízbe téve megfőzzük, és leöblítve összekeverjük a tojással.
Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot, és a paprikákat a tésztás-kapros
töltelékkel megtöltjük. A töltött paprikákat sorban, egymás mellé tesszük egy
kiolajozott tepsibe, tetejét is meglocsoljuk olajjal, és fedetlenül toljuk be
az előmelegített, forró sütőbe. Addig sütjük, amíg a papirkák héja kissé
ráncosodni, pöndörödni kezd. Melegen is, hidegen is egyaránt nagyon jó.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Kapros töltött paprika székelyesen
Párolt
rizst darált sertéshússal, sót, törött borsot, egy fél fej apróra vágott és
zsírban megfuttatott vöröshagymát, egy egész tojást jól összegyúrunk, és a
kierezett, kimagozott, nem erős zöldpaprikát megtöltjük vele. Savanyú hordós
káposztát hagymás zsírban megpárolunk, azután liszttel meghintve tejföllel
feleresztjük. Adunk bele jócskán vágott kaprot, sót, törött borsot, Ebbe
belerakjuk a töltött paprikákat, egy fél kiló marhadagadót és egy fél kiló
füstölt sertéstarját, és befödve készre pároljuk.
Kolbásszal
töltött paprika
Hozzávalók 4 zöldpaprika, 15 dkg gyulai kolbász, 10 dkg
sajt, 5 dkg vaj, 1 cs. snidling, 1
cs. petrezselyemzöld, só, bors
A kolbászt, petrezselymet, snidlinget apróra vágva elkeverjük a vajjal,
reszelt sajttal, sóval, borssal ízesítjük. A paprikákat kicsumázzuk, megtöltjük
a krémmel. Tálalásig hűtőben tartjuk. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Teával, pirítós vagy friss kenyérrel finom vacsora.
Krumplival töltött paprika (India)
Hozzávalók 6 nagy tölteni való
fehér paprika, 3-4 közepes méretű főtt krumpli, 2-3 zöld csili (kicsi, hegyes
erős zöldpaprika), 1 teáskanál apróra vágott korianderlevél, 2 teáskanál apróra
vágott friss gyömbér (1 teáskanál reszelt gyömbér), só, 4 evőkanál vaj, 1
mokkáskanál kurkuma, 1 mokkáskanál alap maszala, 1 evőkanál mangópor
Hámozzuk meg és törjük össze a
főtt krumplit. Vágjuk nagyon apró kockákra a zöld csilit (kicsi, hegyes erős
zöldpaprikát). Melegítsünk vajat, keverjünk hozzá a kurkumát és süssük benne az
összetört főtt krumplit, zöld csilit, korianderleveleket és a gyömbért néhány
percig. Vegyük le a tűzről, adjunk hozzá sót, alap maszalát és mangóport, és az
egészet jól keverjük össze. A száruktól, magházuktól megszabadított paprikákat
hosszában hasítsuk be és töltsük meg belsejüket a krumplis keverékkel. Tegyük a
töltött paprikákat abba a serpenyőbe, melyben a tölteléket készítettük, öntsünk
alá egy kis vizet, és a serpenyőt befedve lassan pároljuk a paprikákat míg
megpuhulnak. Melegen tálaljuk.
Mustáros töltött paprika
Két nagy szép, húsos zöldpaprikát
a sütőben kb. öt percig sütünk, majd hosszában kettévágva, kicsumázzuk.
Megfőzünk sós vízben 10 deka rizst, összekeverjük 10 deka kockákra vágott
sonkával, egy kevés, apróra vágott zöldpaprikával meg levétől leszűrt konzerv
borsóval, egy-két, ugyancsak kis kockákra vágott paradicsommal, végül néhány
kanálnyi mustármártással. A többi mártást kis tálkában adjuk hozzá, hogy ki-ki,
ízlésének megfelelően öntözze vele a paprikát. A mártás: három evőkanálnyi
mustárhoz nagyon lassan, állandóan kevergetve hozzácsurgatunk egy deci olajat,
és egy fél citrom levével, egy gerezd tört fokhagymával, egy kiskanálnyi
összevagdalt petrezselyemzölddel, sóval meg törött borssal ízesítve, jégbe
hűtjük.
Olasz töltött paprika
Hozzávalók (6 személyre): 6 szép
nagy, húsos zöldpaprika (esetleg fagyasztott), 6 kemény tojás, 1 nyers tojás,
45 dkg sonka, só, csipetnyi őrölt bors, 1 evőkanál olaj.
A mártáshoz: 2 evőkanál olaj, 1
kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kg friss vagy konzerv paradicsom,
só, őrölt bors, 2 friss rozmaringág vagy 1 kiskanál szárított rozmaring.
Elkészítése: A kemény tojást
megpucoljuk, a sonkával együtt apróra vágjuk, és a nyers tojással
összedolgozzuk. Megborsozzuk, és ha a sonka nem túl sós, kissé meg is sózzuk. A
zöldpaprika szár felőli részéről egy szeletet levágunk (a mélyhűtöttről még
fagyottan), és a sonkás tölteléket beletömjük.
Tűzálló tálat az olaj felével
kikenjük, a töltött paprikákat egymás mellé fektetjük, és a maradék olajjal
megkenjük. 200 fokos (gáz 6.) sütőbe tolva kb. fél óráig sütjük. Közben
elkészítjük a mártást: a hagymát finomra vágva olajon megfonnyasztjuk, a tört
fokhagymát és a hámozott összevagdalt paradicsomot beleforgatjuk. Sóval,
borssal, rozmaringgal fűszerezzük, és fedő alatt kis lángon 25 perig pároljuk.
Ha túl híg lenne, a végén a fedőt levéve kissé besűrítjük. A rozmaringágat
kidobva a mártást tálba töltjük, és a sült töltött paprikákat a tetejére ültetve
kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Rizzsel töltött paprika
Hozzávalók: 8 db húsos
zöldpaprika, 1 dl párolt rizs (maradék is lehet), 1 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg
reszelt füstölt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál nagyon finomra metélt
petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint törött bors és só.
A zöldpaprikákat megmossuk,
csumájukat és ereiket eltávolítjuk. A töltelékhez a felvert tojást
összekeverjük a párolt rizzsel, a reszelt sajt felével, valamint a sóval, a
borssal, a gyömbérrel és a petrezselyemzölddel. A paprikákba beletöltjük a
sajtos-rizses masszát.
Egy megfelelő nagyságú tepsibe
szorosan egymás mellé rakjuk a megtöltött paprikákat. Rászórjuk a megmaradt
reszelt sajtot, lelocsoljuk a tejföllel, megsózzuk, és mindegyik paprikára
teszünk egy szeletke füstölt szalonnát. A tepsit befedjük, és az előmelegített
forró sütőbe toljuk. Közepes lángon 25-30 percig pároljuk, végül fedetlenül
addig pirítjuk, amíg a szalonnából ropogós pörc nem lesz. Vigyázat! Nem szabad
megbarnítani, mert a sajt keserűvé válik a tetején.
Rizzsel töltött paprika paradicsommártással (India)
Hozzávalók: 6 nagy tölteni való
fehér paprika, 1 csésze rizs, 3 közepes apróra vágott hagyma, 3 közepes
paradicsom, 2 teáskanál garam maszala, 1 mokkáskanál gyömbérpor, 1 késhegynyi
fekete bors, 1 mokkáskanál kömény, 1 késhegynyi kurkuma, 5 szem kardamom, 1
mokkáskanál őrölt koriander, 2 evőkanál apróra vágott koriander zöldje, 2
evőkanál durvára vágott mogyoró, só, 5 evőkanál vaj
Áztassuk 10 percig az alaposan
megmosott rizst. Két evőkanál vajban süssük aranysárgára a hagymát, majd
szórjuk rá a garam maszalát, a fekete borsot, a köménymagot, a kurkumát, az
összetört kardamom magokat és pirítsuk barnára.
Adjuk hozzá a lecsepegtetett
rizst, öntsük fel 1 bögre vízzel, sózzuk meg és pároljuk puhára. Egy evőkanál
vajon pirítsuk meg a gyömbért, a mogyorót és a koriandert, keverjük bele a
meghámozott, szeletelt paradicsomot és ízlés szerint megsózva főzzük kb. 10
percig, míg szafttá nem sűrűsödik. Vágjuk le a paprikák felső részét, szedjük
ki a magházukat és töltsük meg a fűszeres rizzsel.
Egy serpenyőben olvasszunk fel 1
evőkanál vajat, rakjuk egymás mellé a paprikákat és kevés vizet aláöntve,
lassan pároljuk, míg a paprikák megpuhulnak. Öntsük rá a töltött paprikákra a
paradicsom szószt, és melegen szervírozzuk.
Sajtos-gombás
töltött paprika
3 dkg vajon kb. 10 percig lefedve párolunk 1 nagy fej felkockázott
vöröshagymát, 2 zöldpaprikát, 4 paradicsomot. Hozzáadva 20 dkg kicsire
kockázott gombát, megsózzuk, még 5 percig pároljuk. Beletéve 4 ek.
zsemlemorzsát, 2 felvert tojást, 20 dkg reszelt sajtot, a masszát 8 húsos,
tölteni való, csumázott zöldpaprikába osztjuk. Kivajazott tűzálló tálra rakva
egymás mellé a töltött paprikákat, meglocsoljuk 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt
sajt és 2 dl tejföl keverékével. Forró sütőben 10-15 percig sütjük.
Sajttal töltött paprika (chiles Rellenos) Mexikó
Hozzávalók: 12 friss Anaheim vagy
poblano paprika, 10 dkg liszt, 6 tojás, olaj, 45 dkg cheddar sajt (vagy
trappista)
Elkészítés: A paprikát roston
megpirítjuk, a héját lehúzzuk. Hosszában felhasítjuk, és óvatosan kiemeljük a
magházát és az erét. Mindegyik paprikába beledugunk egy darab sajtot. A
megtöltött paprikát lisztbe forgatjuk. A tojás sárgáját habosra, a fehérjét
keményre felverjük, majd összekeverjük. A paprikákat a tojásba forgatjuk, és bő
forró olajban kisütjük. Kétszer sütött babbal, fűszeres vagy zöldséges rizzsel
tálaljuk.
Sült töltött paprika 1.
Hozzávalók: 8 szép, nagy húsos
zöldpaprika, 25 dkg darált sovány sertéshús, 0,5 dl rizs, 1 kisebb fej
vöröshagyma, 50 dkg nyers paradicsom, 3 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 2
evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, 2 teáskanál mustár
A paprikákat töltésre
előkészítem, vagyis megmosom, szár felőli oldaláról levágok egy lapot,
kicsumázom, és az ereit is kivágom. A darált húst, a többször váltott vízben
megmosott és lecsöpögtetett rizst, a sót, az őrölt fekete borsot, 1 teáskanál
mustárt és egy evőkanál olajon megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymát
összekeverek, majd lazán beletöltöm a paprikákba. A megtöltött paprikákat
tepsibe vagy tűzálló lapos tálra teszem, jó szorosan egymás mellé. Villával
megszurkálom, majd beborítom a megmosott és meghámozott, felkarikázott
paradicsommal. Megsózom, rámorzsolom a zúzott fokhagymát, és az olajjal meg a
maradék mustárral elkevert tejföllel lelocsolom. Előmelegített forró sütőben 30
percig fedetlenül sütöm. Ropogósra sült burgonya illik hozzá.
Sült töltött paprika 2.
Hozzávalók 4 szép nagy
paradicsompaprika, 5 db egész tojás, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál
zsemlemorzsa, késhegynyi törött fekete bors, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál
currypor
A paradicsompaprikák kalapját és
szárát levágjuk, majd a magos csumát kiszedjük. Ügyeljünk arra, hogy a paprika
fala ne sérüljön meg! Egy tojást felverünk, összekeverjük a zsemlemorzsával és
a reszelt sajttal, ezután hozzáadjuk a fűszereket. A tojásos krémből a paprikák
aljába egy keveset belekenünk, majd a megmaradt tojásokat sorban (mindegyik
paprikába egyet-egyet) beleütünk. A tetejére rákenjük a megmaradt krémet,
visszahelyezzük a kalapokat, kicsit rányomjuk, majd a felforrósított olajba
óvatosan, egyenként beleeresztjük. Csak annyi ideig sütjük, amíg a paprika héja
kissé sötétedni, ráncosodni kezd (5-6 perc), addigra a nyers tojás megsül a
paprika belsejében. Lapáttal alányúlva, óvatosan kiszedjük az olajsütő
készülékből, és a felesleges olajat lecsöpögtetjük. Nagy tál salátával
tálaljuk.
Egyszerűen és gyorsan készíthető,
finom vacsora.
Sült töltött paprika 3.
Hozzávalók 8 tölteni való zöldpaprika, 25 dkg füstölt tarja,
2 keménytojás, 2 savanyú uborka, 3 dl tejföl, 3 dkg vaj, só
Az egyben hagyott paprikákat sütőben, folyton forgatva addig sütjük, míg
megbarnulnak. Hideg vízbe téve héjukat lehúzzuk. Kicsumázva megtöltjük a darált
tarja, apróra szelt keménytojás és uborka, csipet só, 1-1.5 dl tejföl keverékével.
Kivajazott tűzálló tálra egymás mellé rakva a töltött paprikákat, meglocsoljuk
a maradék tejföllel. Forró sütőben kb. 20 percig sütjük.
Szalonnában sült
töltött paprika
A mosott, kicsumázott zöldpaprikákat a szokott módon megtöltve a
fűszeres, tojással, rizzsel elkevert darált hússal, minden egyes paprikát
papírvékony füstölt szalonnaszeletbe csomagolunk. A csomagokat tűzálló tálba
szorosan egymás mellé rakva, kis vizet, olvasztott zsírt öntünk rá. Gyakran
öntözgetve 1 órát sütjük. A paprikákat óvatosan kiszedve, a léhez tejföllel és
kis liszttel kevert paradicsompürét adunk, jól felforraljuk. A paprikákat
visszatéve a mártásba, főtt burgonyával tálaljuk.
Szójás-gombás
töltött paprika
Készítsünk egy adag gombás
húspótló szójamasszát. Utána 8 db közepes méretű zöldpaprikát mossunk meg, és a
csutkájánál vágjuk körbe. Távolítsuk el belőle a magházat és az ereket, majd
dobjuk annyi forró vízbe, hogy bőven ellepje, és főzzük félig puhára. Utána
hideg vízben hűtsük le, és töltsük meg a jól összedolgozott masszával. Egy
zománcozott edénybe öntsünk 2,4 liter rostos paradicsomlevet, tegyünk bele 3–4
szál zellerzöldet vagy petrezselymet, majd adjunk hozzá 18 dg mézet és negyed
mokkáskanál sót. Forraljuk fel, majd helyezzük bele a megtöltött paprikákat, és
fedő alatt főzzük kb. 20–25 percig, amíg a paprika teljesen megpuhul. Közben
néhányszor rázzuk meg, nehogy leégjen. Ha a paprika megfőtt, rántsuk be a
paradicsomlevet. 3 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit
felvesz, és hevítsük habzásig, majd vegyük le a rántást a tűzről. Hagyjuk
langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg
vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen. Ezután óvatosan szedjük ki a tölteléket,
és keverjük bele a rántást a paradicsomlébe. Fedő nélkül, teljes lángon,
állandóan kevergetve főzzük még 10 percig, hogy besűrűsödjön, majd rakjuk
vissza a töltelékeket.
Tárkonyos töltött paprika
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 8
dkg rizs, 1 db tojás a töltelékhez, 1 db citrom, 8 db zöldpaprika, 2 dl tejföl,
6 dkg liszt, 1 db tojássárgája a mártáshoz, 1 dl tejszín, tárkonylevél, só.
A sertéshúst ledaráljuk,
hozzáadjuk a félig párolt rizst, és a tojást. Sóval, törött borssal ízesítjük,
majd jól összedolgozzuk. Egy edényben 1-2 liter vizet forralunk, kevés reszelt
citromhéjat, szűrt citromlevet, apróra összevágott friss tárkonyt teszünk bele
és megsózzuk. Az elkészített hústölteléket, a megmosott, kicsumázott,
zöldpaprikákba töltjük, majd a paprikákat egy-két helyen villával megszurkáljuk
és a tárkonyos lébe téve, mérsékelt tűzön puhára főzzük. Ekkor a paprikákat
szűrőkanállal a mártásból kiemeljük. Tejfölből és lisztből habarást készítünk
és szűrőn keresztül, állandó keverés közben a mártásba öntjük, és 4-5 percig
forraljuk. A mártást a tűzről levesszük, és folyamatosan keverve hozzáöntjük a
tojássárgájával elkevert tejszínt. A töltött paprikákat tálra rendezzük, a
tárkonyos mártással leöntjük és megszórjuk vágott, friss tárkonnyal. Főtt
burgonyát adunk mellé.
Elkészítési idő: 70 perc
Tepsis töltött
paprika
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna,
8 töltenivaló paprika, só, 10 dkg lángolt kolbász, 1 zsemle, 2 paradicsom, 1 dl
olaj, pirospaprika
A húsba gyúrjuk az áztatott, kicsavart zsemlét, sót, pirospaprikát.
Megmosva a paprikákat kicsumázzuk, félbevágjuk. A tölteléket a paprikákra
halmozzuk. Erre rakjuk a szalonnaszeleteket, a karikára vágott kolbászt,
paradicsomot, hústűvel vagy fogvájóval rögzítjük. Az olajat tepsibe öntve
belerakjuk a paprikákat.
Forró sütőben, közepes lángon 40 percig sütjük.
Töltött paprika hajdinával (10 személyre)
Hozzávalók: hajdina 200 g,
zöldpaprika 2000 g, reszelt trappista sajt 250 g, vöröshagyma 100 g, olaj 100
g, sertéshús 600 g, leveskocka 2 db, petrezselyemzöld, só
Elkészítése: a darált húst
összegyúrjuk a megmosott hajdinával, sóval, petrezselyemzölddel és az olajon
megpárolt hagymával. A megmosott zöldpaprika magházát eltávolítjuk, félbevágjuk
és megtöltjük a töltelékkel, zöldséglevesben puhára főzzük. Kiolajozott tűzálló
tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és összesütjük. Érdekességképp apróra
vágott, pirított földimogyoróval is gazdagíthatjuk.
Töltött paprika 1.
Hozzávalók: 12 zöldpaprika, 60
dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, só, bors, 1 kg érett paradicsom,
olaj, liszt
A darált húst összekeverjük a
rizzsel, sóval, borssal és tojással. A megmosott paprikákat lazán megtöltjük,
hogy a rizs megfőhessen. A paradicsomot megfőzzük, áttörjük, sózzuk, cukrozzuk,
majd belerakjuk a töltött paprikákat nyitott részével felfelé. Fedő alatt
puhára főzzük. Ha kell, vízzel pótoljuk a levet. Rántást készítünk, majd a
paradicsommártásba keverjük. Ezután még kb. 20 percig lassú tűzön főni hagyjuk.
Töltött paprika 2.
Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 5
dkg margarin, vöröshagyma, 30 dkg darált sertéshús, 2 tojás, petrezselyem, 5
dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt
A félbevágott paprikát 1-2 percre
forró vízbe rakjuk. A vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, a
tojást, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, majd beletesszük a
zsemlemorzsát és összedolgozzuk. Ezzel megtöltjük a paprikákat, tűzálló tálba
rakjuk és leöntjük tejföllel elkevert tojássárgával. Reszelt sajttal
megszórjuk, és sütőbe tolva megsütjük.
Töltött paprika 3.
Hozzávalók: Paprika 12 db,
paradicsom 1 kg, cukor 3-4 kocka, só 1 késh., tejföl 2 dl. Zsír 10 dkg, liszt 1
ek.
Elkészítése: A paprika száras
felét körülvágjuk, magjától, erétől megtisztítjuk, és forró vízzel leöntjük. A
töltelék épp úgy készül, mint a töltött káposztánál, csak a rizst félig
megabáljuk. Ha a paprika meg van töltve, készítünk rántást és feleresztjük a
főtt paradicsom áttört levével. Sót, kis cukrot teszünk bele. A töltött
paprikákat, beletesszük, és jól megfőzzük. Tejföllel tálaljuk.
Töltött paprika 4.
Szép húsos zöldpaprikáknak magját
kiszedjük, ereit kivágjuk s egy tálba rakva, leforrázzuk. Ha egy ideig már
álltak, kiszedjük, és szitára rakjuk.
Előzőleg már feltehetjük a mártáshoz szükséges egy - 1 és fél kiló
paradicsomot, egy kis hagyma és petrezselyem zöldjével, kevés vízzel főni. Ez
alatt elkészítjük a tölteléket, fele rész disznóhús, fele rész felsál húsvágón
megdarálva egy negyed rész rizs, finomra vágott zsírban pirított hagyma, bors,
só s egy egész tojás, mindez jól összekeverve. Ezzel töltjük meg a paprikák
háromnegyed részét. Egy nagyobb lábasba teszünk egy kanál zsírt, s ha
felolvadt, beletesszük a megtöltött paprikát és befödjük. Pároljuk egy kicsit,
aztán megfordítjuk, s így kissé puhulni hagyjuk. Ízletesebb lesz ez által. Most
ráöntünk annyit az áttört paradicsomból, hogy a paprikákat ellepje. Megsózzuk,
cukrot teszünk tetszés szerint hozzá, és lassan főzzük egy óra hosszat. Egy
kanál lisztből kellő zsírral rántást készítünk, a megmaradt paradicsomot
berántjuk, s ha jól elfőtt, ezt is a paprikára öntjük, jól megrázzuk, hogy
elvegyüljön az egésszel, s lassan forrni hagyjuk. Ha sűrű, vízzel hígíthatjuk.
Töltött paprika 5.
Hozzávalók: 12 darab
középnagyságú zöldpaprika, 60 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, só,
bors, 1 kg érett paradicsom, 3 dkg zsiradék, 5 dkg liszt.
A szép, friss paprikákat
megtisztítjuk, forró vízzel leöntjük, majd lecsurgatjuk. A sertéshúst megmosva,
leszikkasztva megdaráljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, sót, törött borsot, s
az egészet egy tojással eldolgozzuk. A paprikákat lazán megtöltjük, hogy a rizs
megfőhessen. A paradicsomot megfőzzük, áttörjük, ízlés szerint sózzuk,
cukrozzuk, majd a megtöltött paprikákat belerakjuk. Nyitott részével felfelé
tesszük, és fedő alatt puhára főzzük. Ha kell, egy kis vízzel hígítjuk. A
zsírból és lisztből világos rántást készítünk, egy kis vízzel elsimítjuk, és a
paradicsommártásba keverjük. Ezután még 20 percig lassú tűzön főni hagyjuk.
Mellé tört burgonyát adunk.
Töltött paprika 6.
Hozzávalók: 16 dkg sovány
sertéshús, 4 dkg rizs, 2 ek. étolaj, 4 dkg liszt, 2 dl paradicsompüré, 4 db
zöldpaprika, 2 db tojás, vöröshagyma, pirospaprika, bors, esetleg édesítőszer
A ledarált húst összekeverjük a
félig megfőtt rizzsel. Sózzuk, törött borsot, tojást, apróra vágott
vöröshagymát adunk hozzá. Jól összekeverjük, és megtöltjük vele a kicsumázott
zöldpaprikát. Az olajból, lisztből, paradicsompüréből paradicsommártást
készítünk, és ebbe tesszük a megtöltött paprikát. Sózzuk, és puhára főzzük a
paprikát. Utólag édesítjük.
Töltött paprika 7.
Személyenként 3 dkg zsírból, 3 dkg lisztből világos rántást készítve
felöntjük 6 dl paradicsomlével. Sóval, 5 dkg cukorral ízesítve belerakunk 1
közepes fej vöröshagymát, felforralva leszűrjük. 3 dkg finomra vágott
vöröshagymát 3 dkg zsíron megpirítva, hozzáadunk 30 dkg darált sertéshúst, sót,
őrölt borsot, 6 dkg félpuhára főtt rizst, 1 tojást, elkeverjük. A pépet 2 nagy
zöldpaprikába töltve, belerakjuk a forrásban levő mártásba. Lefedve lassan
puhára főzzük.
Töltött paprika 8.
40 dkg darált borjúszegyet vagy csirkemellet elkeverünk sóval, 3 gerezd
zúzott fokhagymával, 1 kk. őrölt borssal. Megmosunk 4 nagy, piros színű
paprikát. Kicsumázva, szárfelőli végén levágunk egy vékony lapot, ereit
kiszedve, a húsmasszát a paprikákba töltjük. Serpenyőbe téve a paprikákat,
ráöntünk 5 dl erőleves és 2 ek. olaj keverékét. Az ételt lefedve, kis lángon
puhára pároljuk. Időnként a serpenyőt rázogassuk meg, hogy a paprikák le ne
égjenek. Mire az étel megpuhul, leve is elfő. Melegen és hidegen fogyasztható.
Töltött paprika 9.
Hozzávalók: 12 középnagyságú
zöldpaprika, 60 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, só, bors, 1 kg érett
paradicsom, 3 dkg zsiradék, 5 dkg liszt.
A szép friss paprikákat
megtisztítjuk, forró vízzel leöntjük, majd szitán lecsurgatjuk. A sertéshúst
megmosva, leszikkasztva megdaráljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, sót, törött
borsot, s az egészet egy tojással eldolgozzuk. A paprikákat lazán megtöltjük,
hogy a rizs megfőhessen. A paradicsomot megfőzzük, áttörjük, ízlés szerint
sózzuk, cukrozzuk, majd a meg-töltött paprikákat belerakjuk. Nyitott részével
felfelé tesszük, és fedő alatt puhára főzzük. Ha kell, egy kis vízzel
hígítjuk. A zsírból és lisztből világos
rántást sütünk, egy kis vízzel elsimítjuk, és a paradicsommártásba keverjük.
Ezután még 20 percig lassú tűzön főni hagyjuk. Mellé tört burgonyát adunk.
Töltött
paprika 10.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésdagadó (vagy lapocka)
ledarálva, 1 csésze megmosott, átválogatott rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 3
gerezd fokhagyma, 10 tölteni való zöldpaprika, 1 egész tojás, bors, só kevés
pirospaprika
A tölteni való, vastag, fehér
húsú zöldpaprikát megmossuk, a csumáját eltávolítjuk. Kiöblítjük, hogy mag sem
maradjon benne. A darált húst összekeverjük a rizzsel, az apróra vágott
hagymával, amit kevéske olajon kissé megfuttatunk. (Így nem lesz erős
hagymaíze.)
Hozzákeverjük az összezúzott
fokhagymát, a késhegynyi sót, borsot és pirospaprikát. Jól átdolgozzuk a
feltört tojással, majd beletöltjük a paprikába. Ha maradna a töltelékből, abból
kis gombócokat formálunk, és a paprikák közé tesszük.
Egy 6-8 literes fazékba
beleöntünk 1 liter vizet és 2 liter finom házi paradicsomlét. Csipetnyi sót és
cukrot (ízlés szerint) teszünk bele, és felfőzzük. Amikor már fő, akkor rakjuk
bele egymás után a megtöltött paprikákat, majd a kimaradt töltelékből formázott
gombócokat.
A paradicsomlét besűrítjük 4 dl
tejfölből és 3-4 evőkanál lisztből összekavart habarással. Ha felfőtt,
visszatesszük a paprikát, és forrón tartjuk tálalásig. Nem baj, ha kicsit
pihen, mert jól összeérnek az ízei.
Töltött paprika 11.
Hozzávalók: 4 db óriás méretű, piros színű, kaliforniai paprika,
40 dkg kicsontozott borjúszegy (vagy csirkemell) félliternyi erőleves
(leveskockából is jó), 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só
(ízlés szerint), 2 evőkanál olaj.
A húst megdaráljuk és összekeverjük a tisztított, összezúzott
fokhagymával, sóval, borssal. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és a szár
felőli részénél egy vékony lapot levágunk. Az ereket kiszedjük, és a húsos
masszát beletöltjük a paprikákba. Serpenyőbe tesszük a töltött paprikát, és
ráöntjük az olajjal elkevert erőlevest. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk, közben
a serpenyőt időnként megrázogatjuk, hogy a paprika ne éghessen le. Mire a
paprika megpuhul, a leve is elfő alóla. Nemcsak melegen, de hidegen is fogyasztják.
Töltött paprika csirkemellből
Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemell
vagy tyúkmell, 10 deka császárhús, 12 db közepes paprika, 20 deka rizsa, 2
kisdoboz paradicsompüré, só, őrölt bors, rozmaring, 2 tyúkhúsleves kocka, 2
evőkanál olajos rántás, 1 tojás, 10 deka cukor.
Elkészítése: A paprikát
kicsumázzuk. A húst lefejtjük a csontról, a bőrrel és a császárhússal együtt
ledaráljuk. Ízesítjük egy kávéskanál sóval és 1-1 késhegynyivel a fűszerekből.
Összekeverjük a tojással és 2-3 evőkanál vízzel. Megtöltjük a paprikákat, és
egy széles lábosba rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt.
Beletesszük a leveskockát, hozzáadunk a fűszerekből 1-1 késhegynyit. Takarékon
kb. háromnegyed órát főzzük. Mikor a hús megpuhult, a paradicsompüréket
összekeverjük a rántással, az étel levével, és együtt felforraljuk. A cukorral
édesítjük. Ha kell, még fűszerezzük.
Töltött paprika Eszter módra
Sertéshúst megdarálunk,
vöröshagymát reszelek hozzá, sót, borsot szórok rá. Rizst megmosok, és tojást
ütök hozzá. Jól összedolgozom, és paprikába töltöm. Bőven öntök rá
paradicsomlevet. Ha csak gombócból készül, a forró lébe rakom bele óvatosan. Ha
megpuhult a töltelék vékony rántást teszek rá, és bőven tejfölözöm. Nagyon
finom, ha a só mellé teszünk hozzá cukrot is.
Töltött paprika grillezve
Hozzávalók: 8 szép, nagy, vastag
húsú zöldpaprika, 2 dl párolt rizs, 10 dkg juhtúró, 2 tojás, 3 gerezd
fokhagyma, 1 teáskanál vegeta, 2 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint törött
fekete bors.
A paprika töltelékéhez a
tojásokat összekeverem a puha vajjal és a juhtúróval, majd a fűszereket is
hozzáadva simára keverem, végül a rizzsel is összekeverem. A megmosott,
kicsumázott zöldpaprikák üregébe, beletöltöm a tojásos-rizses masszát. A
felforrósított rostélyt az olajjal átkenem, és a paprikákat szorosan egymás
mellé ráteszem. Ha az alsó felük megsült, akkor óvatosan megfordítom, és a
másik felét is szép barnára sütöm. (A töltelékbe tetszés szerint tehető még
apróra vágott sonka vagy gomba, esetleg mindkettő.) Bármilyen hideg, majonézes
mártás kitűnő hozzá.
Töltött paprika
Jutka módra
A megtöltött paprikákat sorba
lerakjuk a tál aljára, paradicsomkarikákat teszünk rá. Aláöntünk 1 dl vizet
(nem kell ellepni). Hideg sütőbe tesszük lefedve 70 percre. (Mielőtt valamelyik
kötekedő fiú ebbe belekötne, üzenem Nekik, hogy persze aztán be kell kapcsolni,
vagy meg kell gyújtani azt, amit ilyenkor szokás.)
Ha szükséges, fedő nélkül még
lehet kicsit pirítani.
Töltött paprika Klemi módra
Hozzávalók: 6-8 paprika, fél kiló
darált hús, 1 csésze rizs, hagyma, fokhagyma, só, bors, esetleg egyéb fűszerek
ízlés szerint, 2-3 tojás, 1 l paradicsomlé, olaj, liszt
A rizst olajon megpirítom,
feltöltöm 3/4 adagnyi vízzel, reszelt hagymával és Vegetával ízesítem, és addig
párolom, míg a levét elfövi. Közben a darált húst a fűszerekkel és a tojásokkal
összekeverem. A paprikákat kicsumázom, ereiket kikaparom, ha a rizs nagyjából
kihűlt, összekeverem a hússal, és a paprikákba töltöm. A maradékból gombócokat
formálok. Közben sós vizet forralok, csak annyit, hogy a beletett paprikákat
ellepje. Ha a víz felforr, feltöltöm a paradicsomlé felével, ha újra forr,
belerakom a maradék húsgombócokat is. Készre főzöm. 2 kanálnyi lisztből rántást
készítek, belekeverem a maradék paradicsomlét, sózom, cukrozom, felforralom, és
a gombócokra töltöm. Ha kell, még cukrozom. Óvatosan összerázogatom.
Töltött paprika - másképpen
Hozzávalók: 8 nagy, húsos
zöldpaprika, 8 hajszálvékony szelet császárszalonna. 15 dkg főtt füstölt sonka
vagy tarja, 5 dkg darált sós mogyoró (vagy sótlan darált mogyoró és 1
mokkáskanál só), 3 dl tejföl, 1 tojás, 2 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, só
és törött fekete bors, ízlés szerint
A zöldpaprikákat jól megmossuk és
letörölgetjük. (Ha nagyon erős, kicsumázzuk, és forrásban lévő vízbe dobjuk,
majd egy percnyi forrás után kivesszük. Ha ezt a műveletet kétszer
megismételjük, a paprika ereje teljesen elmegy.) A füstölt sonkát ledaráljuk és
összedolgozzuk a habosra felvert tojással, a sós mogyoróval, 1 evőkanál
tejföllel, a zsemlemorzsával, és a törött borssal, majd a sonkakrémet, a
kicsumázott paprikákba töltjük, villával megszurkáljuk. Egy-egy zöldpaprikát
beletekerünk egy-egy császárhús-szeletbe, és hústűvel jól összetűzzük, hogy
szét ne essen. Egy lapos tűzálló tálat kikenünk a vaj felével, a paprikákat
szorosan egymás mellé fektetjük, majd a maradék megsózott tejfölt ráöntjük a
tetejére. A vajat borsónyi darabokban rászórjuk, és alufóliával lefedve,
előmelegített forró sütőben 25 percig sütjük. Ezután a tál tetejét levesszük, és
a paprikákon lévő császárhúst pirosra pirítjuk. Párolt rizzsel és salátával
kínáljuk. Hidegen majonézes mártást kínálunk hozzá, visszamaradt levét pedig
leveshez használhatjuk.
Töltött paprika - másképpen, Maggi módra
Elkészítési idő: 30-40 perc
Hozzávalók 4 személyre: 2 tasak
Maggi Kínai Fix, 1 tasak Maggi Paradicsomleves, 8 zöld színű paprika, 40 dkg
darált marhahús, 1 sárgarépa, 1 doboz gyorsrizs, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1
csipet őrölt szerecsendió, 0,5 dl étolaj
Elkészítése: A paprikákat
megmossuk, majd a szár felőli végükről levágunk egy kalapot. Magházukat
eltávolítjuk. Az előhevített olajon lepirítjuk a darált húst, és áttört
fokhagymával, szerecsendióval ízesítjük. Ráöntjük a két tasak, csomómentesen
elkevert Maggi Kínai Fixet, hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és durvára
reszelt sárgarépát, a rizst, és együtt lassú tűzön főzzük. Mikor majdnem
megpuhult, levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk az egész
tojásokat, ízesítjük szerecsendióval, majd megtöltjük vele a paprikákat, és a
forrásban lévő Maggi Paradicsomlevesbe tesszük. Ha készre főttek, egy tálra
helyezzük őket, a paradicsomlevest pedig mártássűrűségűre forraljuk.
Töltött paprika sajtmártásban
Hozzávalók: 8 zöldpaprika, 20 dkg
darált sertéshús, 2 evőkanál rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg margarin, 1
teáskanál pirospaprika, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundához; a mártáshoz 2
dkg margarin, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 csokor
kapor, ízlés szerint só és csipetnyi cukor.
A zöldpaprikát megmosom,
kicsumázom, ereit kiszedem. A margarint felmelegítem, ráteszem a finomra vágott
hagymát, és üvegesre pirítom, majd a tűzről lehúzom, és belekeverem a
pirospaprikát. Ezután ráteszem a rizst, felöntöm egy deci vízzel, és 5 percig
befedve főzöm. A darált húshoz hozzáadom a hagymás rizst a levével együtt, és
addig keverem, amíg az összes folyadékot felveszi.
A paprikákat megtöltöm a rizses
húsmasszával. Fakanál nyelével lyukakat fúrok a töltelékbe, hogy a rizsnek
legyen helye dagadni. Egy megfelelő méretű lábosba kétujjnyi vizet töltök, és
megsózom. Felforralom, majd a paprikákat óvatosan és egyenként beleeresztem a
forrásban lévő vízbe. Befedem, 10 percig kis lángon főzöm, utána a paprikákat
kiszedem. Ha kihűltek, lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatom, majd
margarinnal kikent tepsibe helyezem, szorosan egymás mellé. Kevés olvasztott
margarinnal meglocsolom, és a grillsütőben 10 percig sütöm, közben egyszer meg
is forgatom. Amíg a paprika sül, főzőlevéből mártást készítek: a margarint
felolvasztom, rászórom a lisztet, és habzásig hevítem. Felöntöm 3 dl főzőlével,
majd jól kiforralom, végül a tejföllel és a reszelt sajttal elkeverve, épp csak
egyet forralok rajta. Beleszórom a finomra vágott kaprot, megsózom, csipetnyi
cukorral ízesítem. A paprika alá öntöm a mártást és sós vízben főtt burgonyával
tálalom.
Töltött paprika tepsiben
Hozzávalók 12 adag: 24 db húsos,
nagyméretű zöldpaprika, 1 kg sovány darált sertéshús, 2 db egész tojás, 12 dkg
rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi törött feketebors, 1 teáskanál só, az
étel befejezéséhez paradicsomlé, tejföl, fokhagyma, só, törött bors, az adagok
nagyságától függő mennyiségben.
A darált húst összekeverem a
felvert tojással, a sóval, a borssal és a megtisztított, nagyon apróra vágott
vöröshagymával. A rizst megmosom, átválogatom, majd lábosba teszem és ráöntök 3
dl vizet. Fedő alatt kis lángon addig párolom, amíg a levét el nem fövi. Ezután
hozzáadom a darált húsos keverékhez. A paprikát megmosom, kicsumázom és
kierezem, de vigyázok arra, hogy a paprika ne sérüljön meg. A húst beletöltöm a
paprikákba. Adagokra osztva alufólia tálcába teszem, befedem és lefagyasztom.
Fogyasztás előtt a szükséges
mennyiségű töltött paprikát beleteszem egy tepsibe. Négy adagra félliternyi
házi paradicsomlevet vagy ketchupot összekeverek 2 dl tejföllel, 2 dl vízzel, 2
gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd ráöntöm a paprikára. A tepsit
lefedem és az előmelegített forró sütőben, legalább 25 percig párolom, ezután
pedig kicsit megpirítom a paprika tetejét. A megszokott töltött paprikától
némileg eltérő, igen finom és gyorsan elkészülő étel.
Töltött rántott paprika
Hozzávaló k4 személyre: 4 szép
nagy zöldpaprika, másfél dl párolt rizs (maradék is lehet), 2 db egész tojás, 1
evőkanál reszelt sajt, 1 evőkanál paradicsompüré, késhegynyi törött fekete
bors, 1 mokkáskanál só, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A zöldpaprikákat megmossuk.
Csumájukat és ereiket úgy vesszük ki, hogy tölthetők legyenek. Az egyik
tojássárgát kikeverjük a paradicsompürével, majd hozzáadjuk a rizst és a
reszelt sajtot. Sóval, borssal fűszerezzük. A masszát beletöltjük a paprikákba.
A megmaradt tojást és a tojásfehérjét jó habosra verjük. A megtöltött
paprikákat először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába
mártjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük. A felesleges
olajat papírszalvétával gondosan leitatjuk, és bármilyen salátával vagy
savanyúsággal tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Török töltött paprika tejföllel (Biber)
Hozzávalók 4 nagy zöldpaprika, 10
dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zsiradék, 2,5 dl tejföl, 10 dkg gomba, 25 dkg darált
hús (lehet marha is), 2 fej aprított hagyma, só, bors.
A paprika száránál levágjuk a
"kalapot), kimagozzuk, 5 percre forró, sós vízbe tesszük, majd leszűrjük,
kihűtjük. Zsiradékban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzátesszük a gombát, majd
a darált húst és kb. 10-15 percig pároljuk. Kihűtjük. Belekeverjük a morzsát,
tejfölt, sót, borsot (lazíthatjuk kevés tejjel, ha túl sűrű).
Megtöltjük a paprikákat.
Visszatesszük a kalapot, állítva kizsírozott jénaiba tesszük, 2-3 cm magasan
vizet öntünk az edénybe. 30-40 percre sütőbe tesszük.
Forrón tálaljuk.
Túróval töltött
paprika
Habosra keverve 20 dkg juh- és 20 dkg tehéntúrót 10 dkg vajjal, 2 dl
tejföllel, 1 kis fej reszelt vöröshagymával, 1 kk. mustárral, annyi felé
osztjuk, amennyi ízű, és ahány színű tölteléket szeretnénk. Miután
hozzákevertük, pl. a sót, az aprított zöldfűszereket, zúzott szardíniát vagy
Piros Aranyat, a masszákat 8 közepes, tölteni való, csumázott zöldpaprikába
szorosan betöltjük. Egy napig hűtőben tartjuk. Éles késsel felkarikázva
tálaljuk.
Tyúkhússal töltött paprika
Hozzávalók: 1 db (kb.40 dkg)
tyúkmell, 10 dkg füstölt szalonna, 8 cső zöldpaprika, 2 zsemle, 1 tojás, 1
gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, 1 csokor petrezselyem,
köretnek: 1 kg burgonya.
Elkészítés: A kicsontozott,
megmosott húst a felaprított szalonnával és az előre beáztatott, kifacsart
zsemlével együtt megdaráljuk. A felvert tojással, az apróra vágott
petrezselyemmel, a zúzott fokhagymával, a csipetnyi sóval, őrölt borssal, meg
pirospaprikával összedolgozzuk, és a megmosott, kicsumázott, paprikába töltjük.
A töltött paprikákat egyenként légmentesen alufóliába csomagoljuk, egy tepsire
fektetjük és kis lánggal kb. egy órán át, sütjük. Végül az alufóliából
kibontjuk, tálra rakjuk, s burgonyapürével kínáljuk.
Hidegen és melegen egyaránt
kitűnő vacsora, vagy uzsonnaeledel.
Vegetáriánus töltött paprika 1.
Hozzávalók: 8 db közepes, nem
húsos paprika, 1 csomag szója-granulátum, 3/4 csésze rizs, 2 db tojás, 1-1
késhegynyi hagyma- és fokhagymakrém, késhegynyi pirospaprika, 2 nagy
paradicsompüré konzerv, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál só, késhegynyi őrölt bors,
1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt.
Elkészítése: A szóját
összekeverjük, a puhára főzött rizzsel, hagyma- és fokhagyma-krémmel, két egész
tojással, ízesítjük és félretesszük. Közben az olajjal és liszttel rántást
készítünk, felengedjük kb. 1 1/2 liter vízzel, és belekeverjük a
paradicsompürét. A cukrot és a só felét is hozzáadjuk. Lassú tűzön, állandó
kevergetés mellett sűrűre főzzük. A szójás töltelékkel megtöltjük a magházától
megfosztott paprikákat, és egyenként a szószba helyezzük. Kb. fél óra alatt
puhára főzzük.
Vegetáriánus töltött paprika 2.
Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 10
dkg szójakocka, 10 dkg rizs, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 12 dkg
paradicsompüré, cukor, 2 db tojás, 2 szál zellerlevél.
A szóját kétszeres mennyiségű
vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. A megtisztított megmosott rizst 1
evőkanál olajon átfuttatjuk, 2 dl forró vízben fedő alatt megpároljuk. A szóját
megdaráljuk, rizzsel, tojással, sóval jól összedolgozzuk. A paradicsompürét
olajon megmelegítjük, 6 dl vízzel simára keverjük, megsózzuk, felforraljuk. A
megmosott paprikák csumáját, magjait kidobjuk, a szóját beletöltjük, a
paradicsomlében fedő alatt takaréklángon puhára főzzük. A lisztet hideg vízben
simára keverjük, a paradicsomhoz öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. Ízlés
szerint cukorral is ízesíthetjük.
Zalai rántott töltött paprika
Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 30
dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 6 dkg liszt, 5 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 1
csokor petrezselyem, törött bors, só, 3 dl olaj.
A paprikákat kicsumázzuk, enyhén
sós vízzel leforrázzuk és lecsepegtetjük. A megtisztított gombát kisebb
kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk,
hozzáadjuk a gombát, megszórjuk vágott petrezselyemmel, sóval, borssal
ízesítjük. Amikor elfőtte a levét, hozzáadunk 3 habosra kevert tojást, és lágy
rántottaszerűre megsütjük. Ezzel a tojásos töltelékkel töltjük meg a
paprikákat, majd a szokásos módon bepanírozzuk. Forró olajban megsütjük.
Metélőhagymával megszórt párolt
rizzsel tálaljuk.
Zöldséges töltött paprika fóliában
Hozzávalók: 2 paprika (piros
húsú), 25 dk cukkini, 2 paradicsom, 5 dk juhsajt, 5 dk vaj, 1-1 csokor kapor,
petrezselyemzöld, só, fehérbors
A megmosott paprikát hosszában
kettévágjuk, a felkockázott juhsajtot és zöldségeket, fűszereket összekeverjük,
a paprikába töltjük. Rámorzsoljuk a vajat. A paprikákat egyenként a vékonyan
olajjal bekent alufóliába tesszük, faszénparázson 25-30 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése