Dpg Recepttár 79.
Bodnár
László:
Tartalomjegyzék
TOJÁSÉTELEK................................................................................................................................ 1
A tojásról.................................................................................................................................. 4
FŐTT TOJÁSOK.......................................................................................................................... 4
HÉJÁBAN FŐZÖTT TOJÁSOK.................................................................................................. 4
Híg tojás............................................................................................................................. 4
Lágytojás........................................................................................................................... 4
Füves tojás......................................................................................................................... 4
Hétperces tojás................................................................................................................. 4
Sajtos tojás......................................................................................................................... 4
Kemény tojás..................................................................................................................... 5
Bundázott kemény tojás.................................................................................................... 5
Currys tojás rizzsel.............................................................................................................. 5
Firenzei tojás...................................................................................................................... 6
Főtt tojás mustármártásban.............................................................................................. 6
Fűszeres tojás (Indonézia).................................................................................................. 6
Hagymástojás (más néven Zsidótojás, jiddisül, ej en zwiebel, vagy polishe
eij:................ 6
Kemény tojás hagymamártással....................................................................................... 7
Keménytojás vadasan...................................................................................................... 7
Liget saláta........................................................................................................................ 7
Portugál tojássaláta.......................................................................................................... 7
Rizssaláta tojással.............................................................................................................. 7
Tojásaszpik......................................................................................................................... 8
Tojásfasírt........................................................................................................................... 8
Tojásgomba...................................................................................................................... 8
Tojáspörkölt 1..................................................................................................................... 8
Tojáspörkölt 2..................................................................................................................... 8
Tojásropogós..................................................................................................................... 8
Tojássaláta......................................................................................................................... 8
Tojással sült kalács............................................................................................................. 9
Tojástorta........................................................................................................................... 9
BEVERT TOJÁSOK................................................................................................................... 9
Bevert tojás vadasan........................................................................................................ 9
Buggyantott tojás.............................................................................................................. 9
Kocsonyázott tojás Munkácsy módra............................................................................... 9
Savanyú tojás.................................................................................................................. 10
TÖLTÖTT TOJÁSOK............................................................................................................... 10
Brassói töltött tojás csőben sütve..................................................................................... 10
Kaszinótojás..................................................................................................................... 10
Tonhallal töltött tojás....................................................................................................... 11
Töltött tojás győri módra.................................................................................................. 11
Töltött tojás oroszosan..................................................................................................... 11
Töltött tojás portugál módon........................................................................................... 11
Póréhagymás sült töltött tojás......................................................................................... 11
SÜLT TOJÁSOK......................................................................................................................... 11
Borkorcsolya.................................................................................................................... 11
Fürjtojáskocsonya:........................................................................................................... 12
Rántotta 1........................................................................................................................ 12
Rántotta 2. (virslivel vagy karfiollal)................................................................................. 12
Gombás tojás.................................................................................................................. 12
Zöldborsós tojás............................................................................................................... 12
„Olyan" tojás.................................................................................................................... 13
Velencei rántotta............................................................................................................ 13
Tojásos szőlőlevél............................................................................................................. 13
Tojásrolád........................................................................................................................ 13
Tükörtojás......................................................................................................................... 13
Zellerkrémes tojás............................................................................................................ 13
EGYÉB SÜLT TOJÁSOS
ÉTELEK.................................................................................................. 13
Bundáskenyér másképp.................................................................................................. 13
Bla kedvenc bundáskenyere.......................................................................................... 14
Rakott zsemlye................................................................................................................. 14
Genovai spenóttorta....................................................................................................... 14
Tojásos zsemlye, bundáskenyér....................................................................................... 14
Tojásos hagymával töltött burgonya............................................................................... 14
OMLETTEK............................................................................................................................ 14
Az omlettkészítés trükkjei.................................................................................................. 14
Brokkolis omlett................................................................................................................ 15
Cseresznyés omlett (4 személyre).................................................................................... 15
Diós omlett....................................................................................................................... 15
Epres omlett..................................................................................................................... 15
Füstös omlett.................................................................................................................... 16
Gazdag omlett................................................................................................................ 16
Jávai omlett..................................................................................................................... 16
Juhtúrós omlett (4 személyre).......................................................................................... 16
Lángoló epres omlett...................................................................................................... 17
Májas omlett.................................................................................................................... 17
Málnás omlett.................................................................................................................. 17
Meggyes omlett.............................................................................................................. 17
Omlett............................................................................................................................. 17
Omlett Júlia módra.......................................................................................................... 18
Omlett olaszosan............................................................................................................. 18
Parasztreggeli.................................................................................................................. 18
Svájci omlett.................................................................................................................... 19
Tojáslepény gazdagon.................................................................................................... 19
Tojáslepény ízesen........................................................................................................... 19
Tojáslepény (omlett) zöldborsóval................................................................................... 19
Zöldséges omlett............................................................................................................. 20
TÁLON SÜLT TOJÁSOK.......................................................................................................... 20
Amerikai tálon sült tojás................................................................................................... 20
Tálon sült tojás, ahogy a böllér szereti............................................................................. 20
Tálon sült tojás Bercy módon........................................................................................... 20
Tálon sült tojás, gombával............................................................................................... 21
Tálon sült tojás parajjal.................................................................................................... 21
Tálon sült tojás párizsikosárkákban.................................................................................. 21
Tojás tálon, vesével, Meyerbeer módra.......................................................................... 21
MARADÉK TOJÁSFEHÉRJE........................................................................................................ 21
Tojásfehérje 1................................................................................................................... 21
Tojásfehérje 2................................................................................................................... 22
MÁRTÁSOK TOJÁSÉTELEKHEZ................................................................................................... 22
Madeira mártás............................................................................................................... 22
Remuládmártás............................................................................................................... 22
Ravigote mártás (hideg) (Sauce ravigote)..................................................................... 22
Vinegrette mártás (hideg) (Sauce vinaigrette)............................................................... 22
A tojás tartalmaz fehérjét,
szénhidrátokat, A -, B1-, B2-, D- és E-vitamint, és ásványi anyagokban és
nyomelemekben is gazdag.
A tyúktojás értékes
fehérjeforrás. Koleszterintartalma miatt sokat vitatják, hogy szabad-e tojást fogyasztani.
Általános álláspont, hogy napi két tojás még megengedett.
A tojás minősége és íze függhet a
tyúkokkal etetett táplálék minőségétől. A táplálék íze ugyanis érződik a hús és
a tojás ízén, így tenyésztenek curry - vagy majoránnaízű tojást tojó, és húsú,
tyúkot is.
A tojást - csak garantáltan friss
tojást használjunk! - bő, lobogó forró vízbe tesszük; célszerű merőkanállal
beleengedni. A repedezés megelőzésére, szokás kevés sót vagy ecetet tenni a
vízbe. A főzési időtől függően lesz belőle:
Híg tojás
Főzési ideje 1-1,5 perc. A fehérje
megfátyolosodik, de folyékony marad. Héjában, vagy felütve, előmelegített
csészében, forrón tálaljuk.
Lágytojás
Főzési ideje 3-3,5 perc. A
fehérje megszilárdul, a sárgája folyékony marad. Héjában tálaljuk, vagy
előmelegített csészébe: a tojást felütjük, kiskanállal a héjában maradt
fehérjét is a csészébe segítjük.
Füves tojás
Hozzávalók: adagonként
Két tojás, egy kávéskanál finomra
vágott zöldfűszer (petrezselyem, zeller, snidling, zsálya, mustárlevél,
korianderlevél, sóskalevél, vagy ízlés szerinti keverék, amelybe kakukkfüvet,
rozmaringot, bazsalikomot is tehetünk), csipetnyi őrölt fehérbors és
szerecsendió, só.
A tojásból lágytojást főzünk,
előmelegített csészébe ütjük, hozzákeverjük a sót, borsot, szerecsendiót,
tetejére szórjuk a zöldfűszert. Forrón tálaljuk.
Kitűnő előétel, de reggeli- vagy
uzsonnaételnek is adhatjuk.
Hétperces tojás
Főzési ideje 7-7,5 perc. A
fehérje megszilárdul, a sárgája kocsonyás lesz, esetleg a széle már szilárd. A
főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc
múlva kiszedjük, megtöröljük, meghámozzuk (asztallaphoz kocogtatva megtörjük a
héjat, esetleg tenyérben, vagy asztalon finoman görgetve összetörjük a külső
héjat; az alatta levő hártya épségben marad, és így gyakorlatilag egy darabban
lehúzható a tojáshéj.)
Kettőbe vagy négybe vágva tálaljuk.
Sajtos tojás
Hozzávalók: adagonként
Két tojás, két deka reszelt sajt,
a díszítéshez csipetnyi zöldfűszer.
A tojást hétpercesnek megfőzzük.
Meghámozzuk, melegített tányéron hosszában kettévágjuk, a sajtot a sárgájára
halmozzuk, csipetnyi vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítjük. Forrón
tálaljuk. Reggelire, uzsonnára kínáljunk hozzá tejet vagy teát. Előételnek is
ajánlom.
Kemény tojás
Főzési ideje legalább 10 perc. A
fehérje megszilárdul, a sárgája is szárazra fő, jól morzsolható állagú lesz. A
főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc
múlva kiszedjük, megtöröljük (ne hagyjuk a vízben, visszatapad a héj.)
Innen kezdve sokféleképpen bánunk
vele; megehetjük azon melegében is, és húsvéti tojásnak még melegen a festékbe
tesszük
Márványtojásnak, teatojásnak:
megtörjük a héját, és beletesszük a pácba. (Szójamártásban vagy feketére
főzött, nagyon erős teában tartjuk egy éjszakát.) Ha kihűlt: salátákhoz, hidegtálakhoz
cikkekre vagy karikára vágjuk.
Kaszinótojásnak, töltött
tojásnak: hosszában félbevágjuk, vagy harmadánál levágjuk a tetejét, a sárgáját
kiszedjük, feldolgozzuk, és visszatöltjük.
Salátákhoz, töltelékekhez:
villával összetörjük, vagy ledaráljuk.
Bundázott kemény tojás
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra
Hozzávalók 4 személvre: 40 dkg
darált sertéshús 7 tojás 3 evőkanál zsemlemorzsa 1 fej vöröshagyma
4 evőkanál olaj só őrölt bors,
édesnemes pirospaprika, curry
A zöldségkörethez:
50 dkg apró szemű burgonya, 50
dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, 4 dl tej 3 evőkanál vaj
vagy főzőmargarin, 1 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors
Elkészítés: A zöldségkörethez az
apró szemű burgonyát héjában, sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük. A
lekapargatott sárgarépát, megmossuk és feldaraboljuk, majd 2,5 dl sós vízben
kb. 15 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, de a levét nem öntjük ki. A mártáshoz a
megtisztított hagymát kockára vágjuk, és vajon vagy főzőmargarinon üvegesre pároljuk.
Meghintjük a liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a sárgarépa
főzővizével és a tejjel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, és kis
lángon kb. 5 percig főzzük.
A burgonyát meghámozzuk, és
szemenként félbevágjuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, lerázzuk és
felaprítjuk. A burgonyát, a sárgarépát és a petrezselyemzöldet a mártásba
tesszük, majd összemelegítjük. Kb. 10 perc alatt keményre főzünk 6 tojást.
Közben a megtisztított hagymát felkockázzuk, a darált húst összegyúrjuk a megmaradt
tojással, a hagymával és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal, pirospaprikával és
curryval fűszerezzük. A darált húsos masszát 6 részre osztjuk, és beburkoljuk a
meghámozott kemény tojásokat. Serpenyőben olajat forrósítunk, majd közepes
lángon arany-barnára sütjük a bundázott tojásokat. A zöldségköretet tálra
szedjük, és ráültetjük a félbevágott tojásokat. Petrezselyemlevéllel díszítjük
Currys tojás rizzsel
Elkészítési idő kb. 35 perc
Hozzávalók 4 személyre:
8 tojás, 20 dkg hosszú szemű
rizs, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg mirelit zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 4
dl húsleves (kockából is készülhet), 2,5 dl tej, 2 evőkanál vaj vagy
főzőmargarin, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál curry, 1/2 csokor petrezselyem, só
szükség szerint, őrölt fehér bors
Elkészítés: Az átválogatott,
megmosott rizst a szokásos módon, sós vízben körülbelül 20 perc alatt
megpároljuk.
A tojásokat kb. 10 percig főzzük,
majd hideg vízzel leöblítjük. Közben a sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk, és
nem túl vékonyan felszeleteljük. A húslevesben fedő alatt 5 percig pároljuk a
répakarikákat. Hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót, további 5 percig együtt pároljuk,
majd leszűrjük, de a levét nem öntjük ki. A megtisztított hagymát apró kockákra
vágjuk. Lábosban felolvasztjuk a vajat vagy margarint, és üvegesre pároljuk
rajta a hagymát. Meghintjük liszttel, picit megpirítjuk, majd a curryporral
ízesítjük. Felöntjük a zöldség főzővizével, csomó-mentesre keverjük, és
hozzáöntjük a tejet is. Állandó keverés mellett felfőzzük, majd sóval és őrölt
fehér borssal fűszerezzük. Kis lángon további 5 percig főni hagyjuk.
A jól lecsöpögtetett
zöldségféléket a hagymás - currys tejmártáshoz adjuk. A keményre főtt tojásokat
meghámozzuk és félbevágjuk, majd óvatosan a zöldséges tejmártásba keverjük.
(Inkább csak rázogatjuk, hogy a tojások össze ne tőrjenek.).
Körülbelül 5 percig, fedő alatt
összemelegítjük. A petrezselyemzöldet megmossuk, megtöröljük, a leveleket
lecsipkedjük. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk, és a
párolt rizsbe keverjük. A zöldséges tojásragut előmelegített tálba öntjük, a
félretett petrezselyemlevelekkel díszítjük, és külön kínáljuk hozzá a
petrezselymes párolt rizst.
Firenzei tojás
Hozzávalók 4 személyre: 4 db
kemény tojás, 1 kg spenót, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál tejföl,
5 dkg reszelt ementáli sajt, só, bors, őrölt szerecsendió.
A spenótot megtisztítjuk, jól
megmossuk, és bő forró vízben 5-6 percig főzzük, lecsepegtetjük, majd kinyomjuk
belőle a vizet. A vajból, lisztből, tejből bechamel mártást készítünk, sózzuk,
borsozzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk
a tejfölt, és még egyszer forráspontig hevítjük. Előmelegítjük a sütőt,
kivajazunk egy tűzálló tálat. Az elkészített spenótot nem túl apróra
összevágjuk, hozzáadunk két evőkanálnyi mártást, jól összekeverjük, és
beterítjük a kivajazott tálba. A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában
kettévágjuk, és a spenót tetejére rakjuk. Befedjük a megmaradt mártással,
megszórjuk a reszelt ementáli sajttal. Előmelegített sütőben aranysárgára
pirítjuk. Azonnal, forrón tálaljuk.
Főtt tojás mustármártásban
Elkészítési idő kb. 25 perc,
adagonként kb. 2050 joule-t (480 kalóriát) tartalmaz.
Hozzávalók 4 személvre: 8 tojás,
1 csomó újhagyma, 1 teáskanál olaj, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál
liszt, 1/2 l zöldségerőleves (kockából), 2,5 dl tejszín, 2-3 evőkanál közepesen
erős mustár, 3-4 evőkanál fehérbor, durvára őrölt bors, 1/2 evőkanál
felaprított zsázsa, só, bors
Elkészítés: A tojásokat kb. 10
perc alatt keményre főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, majd hosszában
félbevágjuk.
Közben a mártáshoz az újhagymát
megtisztítjuk, megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk. A hagymakarikákat a
felforrósított olajon rövid ideig pároljuk.
A vajat felhevítjük. Beleszórjuk
a lisztet és megpirítjuk. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a
zöldségerőlevest meg a tejszínt. A forrástól számítva, kb. 5 percig főzzük. A
mártást sóval, borssal, mustárral és fehérborral tetszés szerint ízesítjük. A
mustármártást és a félbevágott tojásokat újhagymakarikákkal, durvára őrölt
borssal és zsázsával megszórva kínáljuk.
Fűszeres tojás (Indonézia)
Hozzávalók: 6 keményre főzött
tojás, 1/2 fej reszelt vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, késhegynyi növényi
fűszersó, késhegynyi curry, 1 evőkanál olaj
Villával lyukasszuk ki a
tojásokat. A forró olajban pároljuk az előzőleg összekevert hagymát és
fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és 2 dl vizet. Amikor forrni kezd,
helyezzük bele óvatosan a tojásokat, nehogy odaégjen, főzzük kb. 10 percig, míg
a víz teljesen elfő, és az ízeket a tojás átveszi.
Hagymástojás (más néven Zsidótojás, jiddisül, ej en zwiebel,
vagy polishe eij:
Hozzávalók: 10 db főtt tojás, 2
db közepes nagyságú vöröshagyma (az egyik lehet lila is, úgy finomabb), fokhagyma,
só, bors, pirospaprika, őrölt gyömbér, olívaolaj.
Elkészítés: A hagymát nagyon
apróra kell vágni, mert ez a lelke az egésznek, majd egy nagyobb tálba teszem,
majd hozzáadom a főtt tojások sárgáit, és az egészet összekeverem, és annyi
olajat adok hozzá, amennyit felvesz a massza. Utána belekeverem a tojás apróra
vágott fehérjét is és még annyi olajat, amennyit felvesz. Csak ezután ízesítem
a sóval, borssal, paprikával és a gyömbérrel, mert már több olajat nem kell
beletenni. Legalább 8 órát pihentetem hűtőben.
Tipp: Még finomabb lesz, ha sült
libamájat, vagy csirkemájat "reszelünk" bele.
Kemény tojás hagymamártással
Hozzávalók 4 személyre: 6 db
kemény tojás, 2 fej hagyma, 4 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 csokor
apróra vágott petrezselyem, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió.
A hagymát megtisztítjuk, apróra
vágjuk, megpirítjuk a vajban lassú tűzön, de úgy, hogy ne barnuljon meg.
Szórjuk meg liszttel, keverjük össze, majd öntsük fel hideg tejjel, és keverjük
egészen addig, amíg felforr és besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg
szerecsendióval. A kemény tojásokat megtisztítjuk, karikára vágjuk, és
rendezzük el szépen egy mély tálban. Fedjük be a hagymás mártással, szórjuk meg
petrezselyemmel, és tálaljuk mielőbb.
Keménytojás vadasan
8 tojás, 7 dkg zsír, 10 dkg
vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1
tk. szemesbors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, ecet
A tojásokat keményre főzzük és
meghámozzuk. 5 dkg zsíron megpirítunk felkarikázott zöldséget, sóval, szemes
borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel, és
puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 2 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna
rántást készítünk, besűrítjük vele a zöldséglevet, citromlével ízesítjük,
tejföllel dúsítjuk, és melegen tartjuk. A keménytojásokat egy tálba tesszük és
körülöntjük a vadasmártással. Spagettivel, vagy makarónival tálaljuk.
Liget saláta
Hideg előétel
A városligeti Gundel-étterem
egyik közkedvelt nyári előétele.
300 g kifliburgonya, 3 db tojás,
2 db kis, borízű alma, 200 g nyers uborka, 300 g friss paradicsom, 30 db rák, 1 fej saláta, 1 db sült csirke, só,
citromlé, Worcester – szósz, mustár, metélőhagyma, bors, 2 tojássárgájából és
3,5 dl olajból majonéz
A megmosott, de héjas burgonyát
és a tojást megfőzzük, az almát megtisztítjuk, az uborkát és a paradicsomot
meghámozzuk, a rákot megfőzzük, húsát kifejtjük. Egy keverőtálban a burgonyát
és almát kb. 3 mm vastag, körömnyi darabokra vagdaljuk. A tojást, uborkát,
paradicsomot felszeleteljük, az uborkát nagyon vékonyra. A fejes salátát
ujjnyi, a csirke barna húsát gyufaszálnyi metéltre vágjuk, a melle húsát vékony
szeletekre. Néhány szép tojás- és paradicsomkarikát, mellehúsdarabkát,
rákfarkat a díszítéshez félretéve, az egészet óvatosan összekeverjük, és a
megadott fűszerekkel ízesítjük. A kemény majonézt csak közvetlenül fogyasztás
előtt keverjük hozzá, mert az uborka, paradicsom, levet ereszt, salátánk túl
híg lesz. Az egészet üvegtálra halmozzuk, alul salátalevelekkel, tojás- és
paradicsomkarikákkal, felül és oldalt a mellhús szeletekkel és rákfarkakkal
díszítjük.
Portugál tojássaláta
Néhány paradicsomot, kemény
tojást és zöldpaprikát felkarikázunk, csinosan tálra rendezzük, megszórjuk
olajos kagylóval vagy rákkal, és bevonjuk fokhagymával és zöldfűszerekkel kevert
vinaigrette (Borecetes-olívaolajos) mártással. Pirítós illik hozzá.
Rizssaláta tojással
Hozzávalók: kb. 20 dkg zöldborsó,
4 tojás, 30 dkg előfőzött rizs, 50 dkg sárgarépa, 3 dl tejszínes joghurt, 2-3
evőkanál fehérborecet, kevés curry, csipetnyi finom kristálycukor, só, fehér
bors, a díszítéshez esetleg friss petrezselyemzöld.
Elkészítés: Az üveges zöldborsót lecsöpögtetjük. A
tojásokat szokásos módon 10 perc alatt keményre főzzük. A rizst készre főzzük.
A lekapargatott sárgarépát, vékony szeletekre vágjuk. A joghurtot a borecettel,
a sóval, a curryval és a kristálycukorral elkeverjük. A főtt tojásokat
meghámozzuk, majd félbevágjuk, vagy durvára feldaraboljuk. A rizst
összekeverjük a zöldborsóval meg a sárgarépaszeletekkel, és ráöntjük az ecetes
mártást. Végül a salátán elrendezzük a félbevágott tojásokat vagy a
tojásdarabokat, és tetszés szerint megmosott, lerázott petrezselyemlevelekkel
díszítjük.
Tojásaszpik
Aszpikkal kibélelt tálba, az
egyes rétegeket további aszpikkal gazdagítva csinosan lerakunk néhány kemény
tojást, egy kelrés sonkát, sok előpárolt sárgarépát, nyers paprikát és uborkát,
dermedés után tortaszerűen szeleteljük, előételként tálaljuk.
Tojásfasírt
Hozzávalók: 4 személyre: Hat
keménytojás, egy zsemlye, egy tojás, 2 gerezd fokhagyma, bors, só, olaj a
sütéshez.
A zsemlyét beáztatjuk, és
kifacsarjuk, a főtt tojásokat villával összetörjük, a fokhagymát összetörjük,
vagy finomra vágjuk. A hozzávalókat a nyers tojással együtt jól összedolgozzuk,
ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszából vizes kézzel pogácsákat formázunk,
bő forró zsiradékban mindkét oldalán kisütjük. A megszokott fasírttal azonos
módon adhatjuk feltétként, vagy körettel önálló fogásként.
Tojásgomba
A keményre főzött tojások
kerekded végét, levágjuk. kiemeljük a sárgájukat, mustárral, petrezselyemmel,
ringlivel ízesítjük, visszatöltjük a tojásokba, tetejüket majonézzel
megpöttyözött paradicsomkalapkákkal díszítjük.
Tojáspörkölt 1.
Hozzávalók: 4 személyre: Nyolc
keménytojás, egy nagyobb fej hagyma, két kanál zsír, pirospaprika, só, ha van,
egy szelet zöldpaprika, fél paradicsom.
A hagymát megvágjuk, a zsíron
megfonnyasztjuk, kissé megpirítjuk. A tojásokat hosszában négybe vágva a
hagymás zsírba forgatjuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel azonnal
felengedjük. Hozzátesszük a paprikát, paradicsomot, sózzuk, és fedő alatt 5-10
percig főzzük.
Kitűnő feltét (pl. sóskához), de
önálló fogásnak is adhatjuk bármely pörkölthöz illő körettel.
Tojáspörkölt 2.
Hozzávalók 4 személyre: 10 db
kemény tojás, 1 nagy fej hagyma, 1/2 dl olaj, 1 evőkanál pirospaprika, só,
bors, csipet fokhagymapor.
A hagymát megtisztítjuk, apróra
vágjuk, az előmelegített olajban megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és
egy kevés vizet öntünk bele, hogy a paprika ne égjen le. A tojásokat megtisztítjuk,
negyedekre vágjuk, a pörköltléhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, csipet
fokhagymaport adunk hozzá, majd óvatosan összekeverjük és felforraljuk.
Galuskával tálaljuk, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.
Tojásropogós
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 6 db főtt tojás, 5
dkg vaj, 16 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 db tojássárga, 2 db tojás, 20 dkg
zsemlemorzsa, 2 dl olaj, 5 g törött bors, 3 g reszelt szerecsendió, só
Elkészítése: A főtt tojásokat
kockákra vágjuk. Vajból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, forró
tejjel felengedjük, gyakori keveréssel 5-6 percet forraljuk, majd a tűzről
levéve hozzákeverjük a nyers tojássárgákat. Sóval, törött borssal,
szerecsendióval fűszerezzük. Ezután a főtt tojásvagdalékot keverjük hozzá, és
az így elkészített masszát tegyük a hűtőszekrénybe, hogy kissé megdermedjen.
Lisztezett deszkán rúd alakúra formáljuk, és 2 cm vastag, 4-5 cm hosszú rudakat
alakítunk ki belőle. Lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában bundázzuk, és
bő, forró olajban kisütjük.
Tojássaláta
Hozzávalók 4 személyre: 8 db
kemény tojás, 4 héjában főtt burgonya, 1 fej lilahagyma, 2 dl kefir, 1 tasaknyi
csípős, mustáros salátaöntet.
A főtt tojásokat megtisztítjuk,
karikára vágjuk, és mélyebb salátástálba tesszük. A sós vízben megfőzött
burgonyát, megtisztítjuk, lehűtjük, majd karikára vágjuk, és hozzáadjuk a
tojáshoz. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a burgonyás tojáshoz
keverjük óvatosan, hogy ne törjön össze. Jól lehűtjük. Közben elkészítjük az
öntetet. A kefirt kikeverjük a csípős mustáros öntettel, kicsit állni hagyjuk,
és a lehűtött salátára öntjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Tojással sült kalács
A hagyományos foszlós
kalácstésztát megfonjuk, kapcsos tortaformába kerekítjük, vagy kisebb
kalácskákat formálunk belőle, belenyomkodunk 6-8 főtt tojást, és forró sütőben
megsütjük. Sonka mellé kínáljuk.
Tojástorta
Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag
mélyhűtött leveles vajastészta, 8 db kemény tojás, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, 1
tojás, só, bors.
A vajas leveles tésztát
szobahőmérsékleten felengedtetjük, majd kinyújtjuk, kibélelünk vele egy
bevizezett pizzaformát, úgy, hogy pereme is legyen, és megszurkáljuk villával.
A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és a tésztára szórjuk. A kemény tojásokat
megtisztítjuk, karikára szeleteljük, és a sonka tetejére rakosgatjuk szép
sorban. A tejfölt kikeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a
kirakott tojásra. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hidegen,
melegen tálalható.
Bevert tojás vadasan
Hozzávalók: 8 tojás, 7 dkg zsír,
10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt
bors, 1 tk. szemesbors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só,
ecet
5 dkg zsíron megpirítunk
felkarikázott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral
ízesítjük, felöntjük vízzel, és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 2 dkg
zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítünk, besűrítjük vele a
zöldséglevet, citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és melegen tartjuk.
Egy fazékban vizet forralunk, amelybe ecetet teszünk, és mikor forr, egyenként
óvatosan beleengedjük a felütött tojásokat, melyeket 3 percig főzzük. Egy tálba
tesszük és körülöntjük a vadasmártással. Spagettivel, vagy makarónival
tálaljuk.
Buggyantott tojás
Ecetes vizet forralunk (1 l vízre
kb. fél deci 10%-os ecet). Amikor buborékosan, de nem lobogva forr, óvatosan
beleütjük a tojást; kb. öt percig kell főzni. Savanyú tojásnak, levesbetétnek
egyenesen az egyébként már kész, ételbe főzzük.
Kocsonyázott tojás Munkácsy módra
Hideg előétel
Névadója Munkácsy Mihály,
(1844-1900) világhírű magyar festőművész.
A halsalátához: 250 g bármilyen
főtt hal, 200 g friss paradicsom, 120 g gomba, 200 g zellergumó,
remoulade-mártás, 12 db bevert tojás, tárkonylevelek, 600 g halaszpik
A főtt, szálkamentes halat, a
meghámozott paradicsomot, a főtt gombát és a főtt zellert kis kockákra vágjuk
és elkeverjük kevés olvasztott aszpikkal, valamint a remoulade-mártással.
Utóbbihoz 1 tojás sárgájából és 1,75 dl olajból a 16. recept szerint majonézt
készítünk és azt tejszínnel, mustárral, sóval, borssal, cukorral, caprival,
szardellapasztával és apróra vágott, hámozott ecetes uborkával, metélőhagymával
és tárkonylevelekkel ízesítjük, és jól lehűtjük. A forrásban lévő sós, ecetes
vízbe ütött bevert tojások sárgája lágy maradjon, azért csak 3 percig főzzük.
Kiemelve, hideg vízzel leöblítjük, és rongyos széleit levágjuk. Közben 12 kis
kerek bádogforma aljára vékony rétek aszpikot fagyasztunk, tárkonylevelekkel
díszítjük, majd minden formába egy tojást teszünk, és langyos aszpikkal
kiöntjük, majd kifagyasztjuk. Tálalásnál a formákat meleg vízbe mártva a
tartalmukat kiborítjuk, egy kerek üvegtálra tálalt fenti halsalátára rendezzük,
aszpikkal és salátalevelekkel díszítjük.
Savanyú tojás
Hozzávalók: 4 személyre: Nyolc
tojás, fél liter húslé (lehet leveskockából), 2 dl tejföl, egy kisebb fej
hagyma, két kanál liszt, egy kevés zsír, egy babérlevél, négy-öt szem
borókabogyó, pirospaprika, só, ha van, egy szelet zöldpaprika, fél paradicsom,
ízlés szerint citromlé vagy ecet.
A húslét a fűszerekkel, a
paprikával, paradicsommal felforraljuk, a tojásokat buggyantott tojásként
belefőzzük. A zsírral, liszttel, finomra vágott hagymával, pirospaprikával
rántást készítünk, kevés vízzel felengedjük, elkeverjük a tejföllel, hozzászűrjük
a húslét, elkeverjük, majd visszarakjuk bele a tojásokat, és még egyszer
felrottyantjuk. Ha szükséges utána sózunk. Aki szereti, egy kevés citromlével
vagy ecettel savanyíthatja.
Általában egytálételként,
kenyérrel fogyasztjuk, de adhatunk hozzá köretként zsemlyegombócot, rizst,
krumplit, stb.
Talán a legkedveltebb
hidegkonyhai készítmények. A magas tápértékű tojást a jól megválasztott zamatos
töltelékanyagokkal, a különböző pürékkel, krémekkel igen szépen, tetszetős formában
tálalhatjuk, így az étel élvezeti értékét is jelentősen növeljük.
Készítéséhez mindig kemény tojást
használunk, rendszerint hosszában félbevágva. A tojássárgát áttörve pürésítjük,
ez adja a tölteléket, illetve ez lesz a további töltelék alapja. A készítési
mód ezután kettéválik
Nagyüzemi termelésben a pürével
megtöltött tojásokat töltelékkel lefelé fordítva fémtálcára vagy fémrácsra
helyezzük, és hűtőben dermesztjük. Ezután a töltelékre utaló színű zománcmártással
vonjuk be a megtöltött tojásokat. és ismét dermesztjük. Aszpikkal fényezve
tálaljuk. Bevonás után a felesleges zománcmártást kiszúrással kell
eltávolítani.
Ha néhány adagot készítünk, akkor
a tölteléket csillagcsöves nyomózsákból töltjük a tojásokba. Dermesztés után
díszítjük, és aszpikkal fényezzük. Tálaláskor a tojásokat töltelékkel felfelé
tesszük valamilyen salátatalapzatra.
Brassói töltött tojás csőben sütve
Hozzávalók: 8 db főtt tojás, 25 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1
dkg tárkonylevél, 2 g gyömbér, 15 dkg póréhagyma, 2 dl tejföl, 1 db
tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só.
A tojásokat keményre főzzük,
megtisztítjuk, és hosszában kettévágjuk. A sárgáját kivesszük, majd a
juhtúróval együtt áttörjük. Sóval, apróra vágott tárkonylevéllel, reszelt
gyömbérrel fűszerezzük és habverővel simára, krémszerűre keverjük. A megmosott
póréhagymát vékony karikákra szeljük. Serpenyőben 4 dkg vajat hevítünk, a
póréhagymát beletéve üvegesre pirítjuk, majd átöntjük egy tűzálló tálba, és
egyenletesen elterítjük. A főtt tojásfehérjét a túrótöltelékkel megtöltjük, és
a párolt hagymakarikákra szépen egymás mellé rakjuk. A tejfölt összekeverjük a
tojássárgájával, kissé megsózzuk és belekeverjük a reszelt sajtot. A tojásokat
ezzel a mártással leöntjük és a forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc
Kaszinótojás
Az áttört főtt tojássárgáját
vegyítjük szitán áttört kemény tejmártással. Megsózzuk, mustárral és őrölt
fehérborssal fűszerezzük. Összekeverjük, majd felolvasztott és lehűtött vajjal
sima krémmé keverjük ki. A tojáspürét csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és a
fehérjébe töltjük. Petrezselyemlevéllel és egy szem főtt zöldborsóval
díszítjük, és lehűtött aszpikkal fényezzük.
A
másik elkészítési mód szerint a megtöltött tojásokat sárga zománcmártással
vonjuk be, dermesztés és fényezés után saját, visszamaradt töltelékével és más
anyagokkal díszítjük.
Tálaláskor
üvegtányérra franciasaláta-talapzatot készítünk, és bevonjuk sűrű tartármártással.
Rárakjuk a megtöltött tojásokat, kockára vágott aszpikkal és
petrezselyemzölddel díszítjük. Mártásoscsészében tartármártást adunk hozzá.
Tonhallal töltött tojás
Hozzávalók 4 személyre: 4 db
kemény tojás, 1 kis doboz tonhal konzerv, 3 evőkanál majonéz, 1/2 citrom leve,
néhány salátalevél, 10-12 szem fekete olajbogyó, só, őrölt bors.
A főtt tojásokat tisztítsuk meg,
vágjuk ketté hosszában, és óvatosan vegyük ki a sárgákat. Tálkában keverjük
össze a tojás sárgákat az apróra tördelt tonhallal, majonézzel, citrommal, majd
szórjuk meg sóval, borssal és újra keverjük jól össze. Ezt a tölteléket tegyük
a fél tojásokba. Salátalevelekkel béleljünk ki egy lapos tálat, helyezzük rá a
megtöltött fél tojásokat, és szórjuk közé az olívabogyót. Tálalásig tartsuk
hidegen.
Töltött tojás győri módra
A kaszinótojásokat megtöltjük.
Sonkapürét készítünk, ezt kb. 1 cm vastagra szétterítve megdermesztjük. Ovális
lapokat szúrunk ki belőle, üvegtányérra tesszük. A megtöltött tojásokat a
sonkakrémtalapzatra rakjuk, bevonjuk tartármártással. Vágott aszpikkal és
salátalevéllel díszítjük.
A töltött tojások további
változatait táblázatban közöljük.
Töltött tojás oroszosan
A kaszinótojás töltelékét
készítjük el, ízesítésére egy kevés szardellapasztát is használunk. Tálaláskor
orosz hússalátából talpazatot formálunk, bevonjuk sűrű remoulade-mártással.
Rátesszük a megtöltött, aszpikkal fényezett tojásokat, tetejüket vörös
kaviárral díszítjük. Kockára vágott aszpikkal és fejessaláta-levéllel körítjük,
mártásoscsészében remoulade-mártást adunk hozzá.
Töltött tojás portugál módon
Hozzávalók 4 személyre: 8 db
kemény tojás, 8 db kis paradicsom, 1/2 kg franciasaláta, mustár, só, őrölt
bors, aszpik, 4 dl tartármártás.
A kemény tojásoknak levágjuk a
talpát, óvatosan kiszedjük a sárgákat, és a szokásos módon
kaszinótojás-tölteléket készítünk. A paradicsomoknak a csutkáját kikanyarítjuk,
majd kinyomjuk a magját, kiskanállal kikaparjuk, teszünk bele egy kevés
tölteléket, és a megtöltött tojások csúcsára ültetjük (olyanok lesznek, mint
egy vargánya gomba). A tojások levágott talpából apró pontokat rakunk a
tetejére, aszpikkal fényezzük. Franciasaláta alapra helyezzük, zöldsaláta
levelekkel díszítjük. Tartármártást külön adunk hozzá.
Póréhagymás sült töltött tojás
Hozzávalók: 8 főtt tojás, 20 dkg
juhtúró, 8 dkg vaj, tárkonylevél, gyömbér, 20 dkg póréhagyma, 1 tojássárgája, 2
dl tejföl, 10 dkg sajt, só.
A tojásokat megfőzzük, majd
hosszában kettévágjuk. A juhtúrót áttörjük, és keverőtálba tesszük, hozzáadjuk
a vajat és az áttört tojássárgáját, gyömbérrel, apróra vágott tárkonylevéllel
ízesítjük, megsózzuk, és alaposan összedolgozzuk. A póréhagymát karikára
vágjuk, vajat hevítünk, és ebben a hagymát üvegesre pirítjuk. 1 tűzálló tál
aljára elterítjük a hagymát, a főtt tojások fehérjét az elkészített töltelékkel
megtöltjük, és a tojásokat a hagymára terítjük. A nyers tojássárgáját
összekeverjük a tejföllel, és ezzel leöntjük a tojásokat. Megsütjük.
Borkorcsolya
3 csomó vágott petrezselyemzöld,
1 gerezd fokhagyma, 8 tojás, 1 kk. bors, 1 csapott ek. pirospaprika, 1 ek.
liszt, olaj, só
A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a
vágott petrezselyemzöldet és a lereszelt fokhagymát, a lisztet és a fűszereket.
Simára keverés után kb. másfél
órát állni hagyjuk. Akkor tarkedli (tükörtojás) sütőbe téve kevés olajon 1-1
evőkanálnyi masszát mindkét oldalán pirosra sütünk.
Fürjtojáskocsonya:
Hozzávalók: 20db fürjtojás, 2dl
tejszín, 1 fej vöröshagyma, 20dkg tehéntúró, 8dkg vaj, 1csomó snidling, 2 ek.
tejföl, só, szerecsendió.
Előkészítés: A túrót áttörjük,
5dkg vajjal, sóval, tejföllel kikeverjük. A lilahagymát, snidlinget apróra
vágjuk, kissé megsózzuk.
Elkészítés: A fürjtojásokat kevés
sóval, reszelt szerecsendióval ízesítve tejszínnel kikeverjük. Keverés közben
ügyeljünk, hogy ne legyen habos. Vajjal vékonyan kikent csészébe töltjük. A
csészéket lábasba tesszük, melybe kétujjnyi víz van. A lábast fedővel félig
letakarjuk és egészen lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk. Ha kellőképpen
megkocsonyásodott, vajjal és túrókrémmel megkent, lilahagymával és snidlinggel
meghintett kenyérrel melegen tálaljuk.
Rántotta 1.
A tojást tányérba ütjük, a
sárgájára egy csipet sót teszünk, és villával felverjük. Kevés zsiradékot
felforrósítunk, beleöntjük a felvert tojást, és kevergetve vagy egészben
megsütjük. (Ha egészben sütjük, a megsült széleket fakanállal a közép felé
húzogatjuk, hogy a még folyékony rész is mielőbb a zsiradékba kerüljön.). Sütés
előtt a legkülönfélébb hozzávalókkal egészíthetjük ki. A felvert tojásba is
keverhetünk apróra vágott petrezselymet, reszelt sajtot, egyebet; vagy a
zsiradékban pirítunk előbb hagymát, sonkát, gombát, zöldséget, kolbászt - a lehetőségek
kimeríthetetlenek. Tálaláskor is szokták megszórni pirospaprikával, petrezselyemmel,
snidlinggel, reszelt sajttal, stb.
Rántotta 2. (virslivel vagy karfiollal)
Hozzávalók (1 személyre): 2 db
nagyobb tojás, kevés (nem sok!) zsír - lehetőleg libazsír, (semmiképpen sem
margarin!), 1 esetleg 2 evőkanál torma, 1 db közepes méretű paradicsom, 2 pár
bármilyen főtt virsli vagy virsli helyett 1 db nagyobbacska főtt karfiol, 1
karéj kenyér, só. Ja, és reszelt sajt (ízlés szerint minél több. Ha több
személyre készítjük, akkor a hozzávalókat annak megfelelően (sok) szorozzuk.
Elkészítési idő: néhány röpke perc
Lereszeljük a sajtot, apróra
aprítjuk a paradicsomot, és vele a megfőzött virslit vagy a karfiolt. Feltörjük
és felkeverjük a tojásokat (kevés sót bele) -(Nagyláng) Felmelegítjük a zsírt.
Ha már elég meleg, akkor beleöntjük az aprított virslit vagy karfiolt a
paradicsommal. Fedőt rájuk, hadd élvezzék egymás társaságát vagy fél percig.
Azután jöhet bele a torma! - elkeverjük, fedőt rá, 20 másodperc. A tormás
elegybe beleöntjük a felkevert tojást. Kevergetjük, amíg rántotta jelleget kezd
az egész ölteni. Ekkor rászórjuk a sajtot - hadd szóljon! -, elkeverjük, fedőt
rá, a gázt eloltjuk, és egy-két perc pihenő, hadd élvezzék újfent egymás
társaságát, most, hogy így összejött a teljes baráti társulat. (Nem muszáj
ragaszkodni az itt említett időintervallumokhoz - csak érzésből, akkor nem
lehet semmi baj :)Tányéron tálaljuk, egy tálca, egy karéj kenyér és egy villa
díszkíséretében.)
Gombás tojás
Hozzávalók: (adagonként) 2 db tojás, 15 dkg gomba, kevés olaj vagy
zsír, zöldpetrezselyem, bors, só.
A megvágott petrezselymet a
zsiradékon megfuttatjuk, hozzátesszük a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk,
saját levében vagy 1-2 kanál borban puhára pároljuk. Ráöntjük a felvert
(megsózott) tojást, és készre sütjük.
Zöldborsós tojás
Hozzávalók (adagonként): 2 db
tojás, 15 dkg zöldborsó, kevés olaj vagy zsír, zöldpetrezselyem, só.
A megvágott petrezselymet a
zsiradékon megfuttatjuk, hozzátesszük a borsót, megsózzuk, minimális víz
hozzáadásával puhára pároljuk. Ráöntjük a felvert (megsózott) tojást, és készre
sütjük.
„Olyan" tojás
Hozzávalók: (adagonként)
2 db tojás, 2 dkg gépsonka, fél zöldpaprika, kevés olaj vagy zsír, só.
A paprikát és a sonkát nagyon
vékony csíkokra vágjuk, a zsiradékon kissé megpirítjuk. Ráöntjük a felvert
(megsózott) tojást, és készre sütjük.
Velencei rántotta
Hozzávalók: 1 kis doboz
paradicsompüré, 8 tojás, 10 dkg spagetti, 5 dkg sajt, zsír, só, bors.
Kizsírozunk egy kerek tűzálló
tálat, és jól belesimítjuk a vízzel hígított, megsózott, borsozott paradicsompürét.
Egymás mellé ütünk 8 tojást, mintha tükörtojást készítenénk, és az egészet
beborítjuk a darabora tört, sós vízben megfőzött spagettivel, meghintjük a
reszelt sajttal, és a sütőben megpirítjuk a tetejét.
Tojásos szőlőlevél
Hozzávalók: 12 dkg füstölt
szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 40 db szőlőlevél, 5 g törött bors, 8 db tojás,
só.
Az apró kockákra vágott füstölt
szalonnát üvegesre pirítjuk. A sült szalonnát kiszedjük, és zsírjában apróra
vágott vöröshagymát pirítunk. Beletesszük az előzőleg leforrázott és metéltre összevágott,
szárától és a középső, vastag erétől megtisztított szőlőlevelet. Gyengén
megsózzuk, meghintjük törött borssal, és fedővel letakarva puhára pároljuk.
Ekkor visszatesszük rá a pirított szalonnát, ráütjük az egész tojásokat úgy,
hogy a sárgája egészben maradjon, megsózzuk, és készre sütjük. Külön bő zsírban
sült burgonyát adunk hozzá.
Elkészítési idő: 40 perc
Ajánlott ital: Balatoni
olaszrizling
Tojásrolád
Hozzávalók: 8 tojás, 2 ek tejföl,
1 ek vaj, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg sonka, 6 kisebb csemegeuborka
A gáztepsit fóliával kibéleljük,
vajjal vastagon kikenjük. A tejföllel felvert tojásokat rántottaszerűen
megsütjük benne. A kisült, kihűlt tojás tetejére reszelt sajtot és sonkát
szórunk, a szélére egy sorba fektetjük az uborkákat, és feltekerjük, mint a
beiglit. A tekercset fóliával rögzítjük, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor
szeletekre vágjuk, színes zöldségekkel körberakva kínáljuk, vagy
kenyérszeletekre téve, szendvicsszerűen díszítjük.
Tükörtojás
Serpenyőben kevés olajat
forrósítunk, és a tojásokat - óvatosan, hogy a sárgája egészben maradjon -
egyenesen a serpenyőbe ütjük. Addig sütjük, míg a fehérje teljesen megkeményedik,
a sárgája pedig - ízlés szerint - még folyós marad, vagy enyhén
megkocsonyásodik. Mielőtt a tojást beleütjük, süthetünk a serpenyőben néhány
szelet sonkát, szalonnát, vagy egyéb kiegészítőt is. Tálaláskor adjunk hozzá
sót, borsot, pirospaprikát.
Zellerkrémes tojás
A héjában puhára főzött,
meghámozott, áttört zellert tejszínnel és reszelt rokforttal habosra keverjük,
sózzuk, borsozzuk, cseréptálkákba szedjük, 1-1 tojást ütünk a tetejükre, és
addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik. Pirospaprikával, petrezselyemmel
meghintve előételként tálaljuk.
Bundáskenyér másképp
Kitűnő és gyors reggeli- vagy
uzsonnaétel. Tejjel, teával hidegen is finom.
Hozzávalók: 2 személyre Négy
szelet kenyér, egy tojás, egy kanál liszt, só, a sütéshez olaj vagy zsír.
Bla kedvenc bundáskenyere
A kenyeret 1 cm vastagságúra
vágom (Jó a szeletelt kenyér is). Két szelet közé egy-egy vékony szelet
gépsonkát és trappista sajtot teszek, hústűvel átlósan összetűzöm, és így
forgatom a tojásba.
Próbáljátok ki, érdemes.
A kenyeret felszeleteljük A
tojást, felverjük, ízlés szerint sózzuk (vegyük figyelembe, hogy a kenyér már
sós), a liszttel simára habarjuk. A szeleteket egyenként a tojásba forgatjuk,
majd bő forró olajban mindkét oldalán rózsaszínűre sütjük.
Rakott zsemlye
Hozzávalók: 4 személyre: Hat
zsemlye, négy tojás, 3 dl tej, öt deka reszelt (füstölt) sajt, só.
A zsemlyéket diónyi darabokra
tépjük, kikent tepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk. A tojást a tejjel felverjük,
ízlés szerint megsózzuk, és egyenletesen rálocsoljuk a zsemlyére. Tetejére
szórjuk a reszelt sajtot, és sütőben átsütjük.
Genovai spenóttorta
Túróból, reszelt sajtból, párolt
spenótból, pirított hagymából és tojásból szerecsendióval és bazsalikommal
tűszerezett masszát készítünk, leveles tésztával bélelt formába simítjuk, beleültetünk
6-8 nyers tojást, tésztalappal betakarjuk, pirosra sütjük. Langyosan kínáljuk.
Tojásos zsemlye, bundáskenyér
Ízletes feltét főzelékfélékhez
(spenót, sóska, stb.), vagy kitűnő és gyors reggeli- vagy uzsonnaétel. Tejjel, teával
hidegen is finom.
Hozzávalók: két zsemlyéhez
(feltétnek 2-3, önálló ételnek egy személyre)
Egy tojás, fél-egy dl tej, só, a
sütéshez olaj vagy zsír. A zsemlyéket
(vagy megfelelő mennyiségű kenyeret - a kenyér formájától függően 2-4 szelet)
centi vastagra szeleteljük A tojást a tejjel jól felverjük, ízlés szerint
sózzuk (vegyük figyelembe, hogy a kenyér illetve zsemlye már sós). A szeleteket
egyenként a tojásba áztatjuk, majd bő forró olajban mindkét oldalán rózsaszínűre
sütjük.
Ha kevesebb tejjel készítjük,
ropogós, ha többel, lágyabb bundáskenyeret kapunk.
Feltétnek kiflikarikából készítve
is sikeres.
Önálló ételként érdemes
kipróbálni reszelt sajttal meghintve.
Tojásos hagymával töltött burgonya
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 kg burgonya, 2 tojás, 1 nagy fej hagyma, 2
dl tejföl, 10 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 kis csomó petrezselyem, só, őrölt
bors.
A burgonyákat az előző receptben
leírt módon majdnem készre főzzük, leszűrjük, a tetejüket levágjuk, a
belsejüket kiskanállal kiszedjük és összetörjük. A finomra vágott hagymát 2-3
dkg vajban megpirítjuk, hozzákeverjük az összetört burgonyát, a tojást, az
apróra vágott petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, s megtöltjük vele a
kivájt burgonyákat. Visszatesszük rá a levágott burgonyatetőket, vajjal kikent,
morzsával meghintett tepsibe rakjuk, a tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával,
meglocsoljuk olvasztott vajjal és előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.
Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Az omlettkészítés trükkjei
Mit tegyünk, hogy az omlett ne ragadjon le?
A legtöbb háztartásban van olyan
serpenyő, amelyet csak tojássütésre, omlett készítésre használnak. A legjobban
úgy kímélhető meg az edény a leégéstől, ha használat előtt felolvasztunk az
edényben egy darabka vajat, és hagyjuk benne kihűlni. Ez után biztosan nem fog
elégni a tojásos étel.
Meddig süssük az omlettet? Kocsonyás maradjon, vagy
teljesen süssük át?
A kevert omlettek általában elég
nagy lángon, gyorsan sülnek, szép sárgára pirulnak, és a végén gyakran elég
szárazak lesznek. Hogy ezt megelőzzük, a tojás felverése előtt adjunk hozzá egy
kevés tejet, vizet vagy egy kis darabka szétmorzsolt vajat.
A hagyományos rántottában nincsen
más hozzávaló, ezért az, világos és kellően lágy marad sütés után is.
Hogyan tálaljuk az omlettet?
A kész omlettet összehajtogatva
vagy kiterítve is tálalhatjuk. A sima tojásrántottát általában összegöngyölve
szokták tálalni. Az ízesített omletteknél az adalék szabja meg a formát, úgy
tálaljuk, ahogy jobban mutat. A kész omletteket bátran fűszerezzük friss
fűszernövényekkel, körítsük sajttal, sonkával, zöldséggel, rizzsel, pirítóssal.
Milyen legyen az omlett hőmérséklete?
Az omletteket általában hidegen vagy melegen fogyasztjuk, de
sohasem langyosan.
Mit igyunk tojásos ételek mellé?
Tojás mellé sör vagy ásványvíz illik, a bor nem.
Honnan tudjuk, hogy melyik a friss tojás?
A tojásokat tegyük hideg vízbe. A
friss tojások alul maradnak, míg a régiek fent lebegnek a víz tetején. Régi
tojásból ne főzzünk lágy tojást, azokat használjuk rántottához vagy
omlettekhez, ahol a tojás alaposan átsül.
Brokkolis omlett
Hozzávalók: brokkoli: 40 dkg,
tojás: 6 db, tej (1,5 %-os): 2 dl, liszt: 2 ek (4 dkg), olaj: 1 ek ( 2o ml),
só: ízlés szerint
A gőzben megfőzött brokkolit
kiolajozott, tűzálló tálba tesszük. A felvert tojásokat a liszttel és tejjel
csomómentesre keverjük, és a brokkolira öntjük. Előmelegített sütőbe téve
sütjük.
Cseresznyés omlett (4 személyre)
Hozzávalók: 25 dkg cseresznye, 4
tojás, 4 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál porcukor, fél citrom leve,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só.
A tojásokat habosra verjük a
tejjel, hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a reszelt
citromhéjat. Az egészet sima masszává keverjük. A megmosott, és leszárazott
cseresznyét kimagozzuk, és nagyon apróra összevágjuk. A tojásmasszát négy részre
osztjuk. Egy adagot a negyedrésznyi felforrósított vajra öntünk, és azonnal
rászórjuk a negyedrésznyi cseresznyét is. Keverés nélkül addig sütjük, amíg az
alja megszilárdul, majd az omlettet óvatosan lapátkanál segítségével
megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Azonnal tálaljuk. (Akinek van
otthon egy kis Triple-sec likőrje, párcseppnyivel locsolja meg, nagyon finom!)
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Diós omlett
30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 4 egész tojás, 2 dl
tejföl, 5 dkg darált dió + 2 evőkanál darált dió, 4 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor,
1 evőkanál liszt, csipetnyi só.
A tojássárgákat fehéredésig
keverem a cukorral és a sóval, majd az 5 dkg darált diót és a lisztet is
hozzákeverve, óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Teflonserpenyőben
vagy palacsintasütőben megforrósítok 1 dkg vajat, és negyedrésznyi
omlettmasszát öntve rá, megsütöm. Csak az alsó felét sütöm, majd ha már
szilárd, rászórok kevés darált diót, és félbehajtva teszem a tányérra. A másik
három omlettet ugyanígy készítem el. Azonnal tálalom, mert csak melegen jó
igazán.
Epres omlett
Hozzávalók: (4 személyre): 20 dkg
eper, 4 tojás, 8 dkg cukor, csipetnyi só, 4 dkg vaj, porcukor
A sütőt előmelegítjük. Közben a
tojássárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük. A négy tojásfehérjét két deka
cukorral és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és a masszához adjuk. A vajat
egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, a masszát a serpenyőbe öntjük, és három
percig sütjük. Az omlettet ezután a sütő alsó részére tesszük, és körülbelül
negyedóráig sütjük, amíg a teteje megszilárdul. A megmosott, leszárított epret
kis darabkákra vágjuk, összekeverjük a megmaradt cukorral, és az omlett egyik
felére rakjuk, a másik felével betakarjuk. Porcukorral meghintve azonnal
tálaljuk.
Füstös omlett
30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt
hús, 8 tojás, 2 evőkanál liszt, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl tej, 2 evőkanál
olaj, 2 evőkanál tejföl
A habosra vert tojásokat
összekeverjük a tejjel, a tejföllel, a liszttel és egy csipetnyi sóval. A főtt
füstölt húst húsdarálón ledaráljuk és hozzákeverjük a tojásos masszához, végül
beledolgozzuk az olajat is. Teflon serpenyőben vagy palacsintasütőben 4
omlettet sütünk belőle. Még a serpenyőben rászórjuk a reszelt sajtot, majd
meleg tálra csúsztatva kínáljuk.
Gazdag omlett
Hozzávalók: 4 jó nagy tojás, 2 dl
tejszín, 4 közepes nagyságú, kemény paradicsom, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál
kifejtett zöldborsó (legjobb a mirelit), 5 dkg gépsonka (vagy egyéb, nagyon
sovány sonka), 2 evőkanál reszelt sajt (bármilyen fajta lehet), 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 csokor zöldhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál só,
1 mokkáskanál törött fekete bors.
Adagonként készítem el. Egy
omletthez 1 tojássárgát simára keverek 0,5 dl tejszínnel, fél evőkanál
liszttel, majd sóval és törött borssal fűszerezem, végül óvatosan hozzákeverem
a kemény habbá vert tojásfehérjét. (Célszerű úgy is készíteni, hogy az összes
tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel, ezután a liszttel, és a tojások
fehérjéből vert kemény habbal óvatosan összeforgatjuk. A masszát 4 részre
osztva, adagonként készítjük el.) Egy kisebb serpenyőbe beleöntök 1 evőkanál
olajat. Felhevítem, beleszórom a megtisztított és nagyon finomra vágott
zöldhagymát (szárával együtt), fél evőkanálnyi zöldborsót, ráteszem a nagyon
vékony csíkokra vágott gépsonka negyed részét, és 1 kis kockákra vágott
paradicsomot. 1-2 percig fedő alatt párolom, időnként néhányszor megkeverem,
majd egy adag tojásos-tejszínes keveréket ráöntve, a tölteléket egyenletesen
elosztom a tojásban. Most már keverés nélkül addig sütöm, amíg a tojáslepény
egészen megszilárdul, illetve szép pirosra sül az alja. Ekkor rászórom a
reszelt sajtot és a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet. A serpenyőt 1
percre befedem, hogy a sajt ráolvadhasson az omlett tetejére. Meleg tálra
csúsztatom, és friss zöldségből készült salátával tálalom.
Jávai omlett
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma
szeletelve, 1 db paradicsom, 4-6 mokkáskanál apróra vágott petrezselyem, 10 dkg
apróra vágott sonka, 4 evőkanál olaj, 4 tojás, 1 csipet pirospaprika, só, bors
A hagymát az olajban sárgára
pároljuk, majd rászeleteljük a paradicsomot, a sonkát és jól megsütjük. Végül
ráöntjük a jól felvert, sózott, borsozott, paprikázott tojásokat, és az omlett
mindkét oldalát megsütjük. Petrezselymet szórunk rá, metéltszerű csíkokra
vágjuk és rizzsel tálaljuk.
Juhtúrós omlett (4 személyre)
Hozzávalók: 6 tojás, 5 dkg
juhtúró, 1 dl kefir, 2 evőkanál finomliszt, 4 evőkanál tej, 4 evőkanál olaj, 1
diónyi vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A tojássárgákat simára keverjük a
tejjel és a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a borsot és a megtisztított,
lereszelt vöröshagymát. Habverővel óvatosan beleforgatjuk a tojásokból vert nem
nagyon kemény habot. A masszát négy részre osztjuk. Egy-egy evőkanálnyi olajon
keverés nélkül megsütjük az omletteket, majd megfordítva a másik oldalát is
megsütjük. A juhtúrót a kefirrel összekeverjük, és a forró omletteket bekenjük
a krémmel. Félbehajtva tányérra csúsztatjuk. Salátával vagy savanyúsággal kitűnő
vacsora.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Lángoló epres omlett
35 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 6 egész tojás, 5
evőkanál porcukor, 25-30 dkg friss eper, csipetnyi só, 4 evőkanál rum vagy
konyak, 4 dkg vaj.
A tojássárgákat habosra keverem a
cukorral és a sóval, majd hozzáadom a fehérjékből vert kemény habot. A masszát
4 részre osztva egy-egy dkg vajon 4 omlettet sütök belőle, mind a két oldalán.
Tálra csúsztatom, és mindegyiket megrakom az előzőleg megmosott, lecsöpögtetett
és kicsumázott eperszemekkel. Kevés porcukorral meghintem, majd a sütőben jól átforrósítom.
A sütőből kivéve lelocsolom az alkohollal, és az asztalon látványosan
meggyújtom a szeszt. Ha a láng elhamvadt, azonnal fogyasztjuk. Rendkívül finom
és gusztusos.
Májas omlett
20 perc
Személyenként 5 dkg-nyi máj, 2
tojás, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl, 0,5 dl tej, 1 teáskanál zsír,
késhegynyi majoránna, ugyanennyi csípős paprika, törött fekete bors, ízlés szerint
só.
A májat egy pillanatra forrásban
levő vízbe dobjuk, és addig abáljuk, míg a beleszúrt villa nyomán már nem
folyik véres lé. A vízből kivéve lecsurgatjuk, ledaráljuk, vagy nagyon apróra
összevágjuk. A tojásokat habosra felverjük, összekeverjük a darált májjal, a
liszttel, a tejjel, a tejföllel és a fűszerekkel. Egy-egy teáskanálnyi zsíron
palacsinta- vagy tojássütőben annyi omlettet sütünk a májas masszából, ahány
személyre készítettük a reggelit. Az omletteket mindkét oldalukon pirosra
sütjük, tálra csúsztatjuk, és savanyúsággal kínáljuk.
Málnás omlett
30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 4 egész tojás, 1 dl
tejszín, 1 dl friss málnából préselt lé, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál kristálycukor,
4 dkg vaj és csipetnyi só. A tetejére kevés málnaszörp.
A tojások sárgáit fehéredésig
keverem a cukorral és a sóval, majd a lisztet, a tejszínt és a málnalevet is
hozzáadom. Ezután beleforgatom a keményre vert tojáshabot, és egy-egy dkg vajon
mindkét oldalán megsütöm az omletteket. Azonnal meglocsolom kevés málnaszörppel
és rögtön kínálom, mert csak frissen jó.
Meggyes omlett
20 perc
Nehézség: 1
25 dkg jó érett meggy, 1 dl
tejföl, 6 tojás, 4 dkg vaj, 4 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 csapott
teáskanál só, ízlés szerint cukor
A tojásokat szétválasztom, a
fehérjéket kemény habbá verem. A sárgákat a liszttel és a tejjel jól kikeverem,
sóval és csipetnyi cukorral fűszerezem, majd beleforgatom a tojáshabot. A
masszát négy részre osztva 1-1 dkg vajon 4 omlettet sütök mindkét oldalán.
Közben a meggyet kimagozom, és apróra vágom, majd összekeverem a tejföllel és
kevés cukorral. A megsült omlettekre halmozom a tejfölös meggyet, és
félbehajtva kínálom.
Omlett
A tojást tányérba ütjük, a
sárgájára egy csipet sót teszünk, tojásonként fél kanál tejszínt, tejfölt vagy
tejet keverünk hozzá és villával felverjük Készíthetjük és tálalhatjuk
ugyanúgy, mint a rántottát (csak valamivel lágyabb lesz.). Omlettet lepényként
is szoktunk sütni; ilyenkor csak egyik oldalát sütjük meg (esetleg fedő alatt),
hogy a teteje még kocsonyás maradjon, majd a kocsonyás résszel felfelé tálra
csúsztatjuk. Magában, félbehajtva is kínálhatjuk, de különböző töltelékekkel
töltve, félbehajtva, roláddá tekerve, vagy éppen több lepényt
"tortává" rétegezve is szokás elkészíteni.
Omlett Júlia módra
Hozzávalók: 8 db egész tojás, 2
dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 zacskó gombalevespor, 1 evőkanál olaj.
A tojásokat habosra felverem,
majd hozzákeverem a tejet, a lisztet, az olajat és a gombalevesport. Ügyelek
arra, hogy lehetőleg sima, csomómentes legyen. (A legegyszerűbb, ha a
turmixgépben keverem habosra az egészet.) A tojásmasszát beleöntöm egy kerek
tűzálló tálba, és folpack fóliával szorosan lefedve a legerősebb fokozaton négy
percig sütöm. Az omlettet tálra borítom és négy cikkelyre felvágva kínálom. (Só
egy csepp sem kell bele, mert a gombalevespor, sós.) Friss saláta vagy
savanyúság illik hozzá. Vacsorára igen gyorsan és olcsón elkészíthető étel.
Omlett olaszosan
Hozzávalók: 6 db egész tojás, 2
dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 25 dkg kemény apró paradicsom, 5 dkg
reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál
porcukor, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 mokkáskanál bazsalikom,
1 mokkáskanál törött fehér bors.
A tojásokat habosra verem. A
tejbe belekeverem a lisztet, a paradicsompürét és az összes fűszert, majd a
tojáshoz keverem, végül az olajat is beleöntöm. A megmosott paradicsomokat
felnégyelem, és egy lapos tűzálló tálra teszem egymás mellé. (Nem egymásra!) A
tojáskeveréket ráöntöm, és a tálat saját fedelével letakarva a mikrohullámú
sütőbe tolom. A legerősebb fokozatra kapcsolva három percig sütöm, majd kivéve
a készülékből, ráhintem a reszelt sajtot, és a tálat megfordítom. Még három percig
sütöm. Négy cikkre vágva teszem tányérokra és még külön is meghintem kevés
reszelt sajttal.
Parasztreggeli
Ismereteim szerint a
parasztreggelinek sok változata van. Én az alábbit ismerem:
Hozzávalók: 5-10 dkg szalonna, kolbász, füstölt sonka, 1
nagy fej hagyma, 2-4 tojás.
A szalonnát kockákra vágom, a
kolbászt vékonyra karikázom, a sonkát csíkokra. Beledobom egy méretes serpenyőbe,
és addig pirítom, míg a szalonna barnára nem sül. Ekkor mindent kiszedek a
zsírból. A hagymát vékonyra karikázom, beledobom a zsírba és puhára dinsztelem.
Ha megpuhult, visszarakom a megpirított dolgokat, kicsit dinsztelem őket
együtt, majd ráöntöm a felvert tojásokat, és készre sütöm. Sózni nem kell, mert
a disznóságok elég sót tartalmaznak.
Az adagolásnak csak a
befogadóképességed szab határt!
Én az utolsó fázist úgy csinálom,
hogy a serpenyőben csak félig sütöm meg, majd berakom a mikróba, és ott sütöm
készre, persze nem a serpenyőben !
Megjegyzések:
1.
Bocs, de Kelemen Zolinak igaza
van, mert krumpli is kell bele.
Valóban lehet kapni mirelitben
is, arra csak a tojást kell rácsapni.
Ha magad készíted, akkor a
föntieken kívül ill. együtt, még egy kis krumpli szalmaburgonyára szeletelve
(2-3 mm vastag) tehetsz bele csíkokra szelt édes, vagy csípős paprikát is, de a
sonkát is elhagyhatod.
Az egészet a tojás kivételével
együtt lehet pirítani, a hagyma nem ég le, ha mégis nagyon pirulna 1-2 kanál tejjel
meg lehet állítani, hogy a burgonya is át tudjon pirulni.
Azután jöhet a tojás.
2.
Én ezt akkor szoktam készíteni,
ha kimaradt sült krumpli vagy hajában főtt és nem reggelire.
A krumplit felszeleteljük (ha nem
a sült). Felkarikázott 2 fej vöröshagymát én cukros hideg vízben a felhasználás
előtt legalább fél óráig áztatok. Utána jól lemosom. Lehet, hogy így több
hasznos anyag is távozik, de a gyomrot és az orrot nem bántja annyira.
(Egyszerre többet előkészítek így és utána 101 nylonba téve, beteszem a mélybe.
A fagy még használ is az ízének.)
A jól lecsepegtetett hagymát alig
üvegesre párolok felkockázott zöldpaprikával, ráteszem a krumplit, ezzel is
pirítom. Ráöntöm a sózott, borsozott felvert tojást és lágyra sütöm.
Valami ilyesmi a mirelit, ha jól emlékszem
rá.
3.
Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy
főtt burgonyát kockára vágunk, és a szalonnával stb. együtt sütögetjük.
Nagyon sokat ettem a néhai
NDK-ban, de szalonna, meg kolbász nem volt benne, csak olyasféle húsdarabok,
mint amit a pörköltbe teszünk. Nekem ízlett, sőt most is ízlene, ha a kedves
nejem nem vágná be előttem a hűtő ajtaját.
4.
Én szalonnát, hagymát, paprikát,
paradicsomot is teszek bele.
Kb. így.
A szalonnát kiolvasztom. Közben
hozzá adom a hagymát, megdinsztelem. Ha épp van kolbász, akkor azt is belevágom.
Ezután belerakom a paprikát, paradicsomot és a krumplit. Fedő alatt párolom. Amikor a krumpli is puha
jöhet a felvert tojás.
Hogy miből mennyit? Egy kicsi ezt, egy kicsi azt
Ezt biztos lehet tovább variálni
egy kis zöldbabbal, vagy ami épp felesleges van a hűtőben.
Svájci omlett
8 tojás sárgáját 8 ek. liszttel,
meg 8 ek. tejjel simára keverünk és teszünk bele 1 csokor finomra vágott
petrezselymet., 10 dkg összevagdalt, egy kevés olajon párolt gombát, 10 dkg
reszelt sajtot, sót, meg egy kevés őrölt fehér borsot. Alaposan kivajazott,
nagy tűzálló tálba öntjük, és forró sütőben 5 percig sütjük.
Ezután a tetejére simítjuk a
tojások kemény habbá vert fehérjéjét, amelyet megsózunk, és meghintjük még 5
dkg reszelt sajttal. A forró sütőbe visszatolva addig sütjük, amíg szépen meg
nem pirul.
Savanyúságot kínálunk hozzá.
Tojáslepény gazdagon
Hozzávalók: 8 tojás, 1 dl tejföl,
30 dkg újburgonya, 10-10 dkg gomba és főtt zöldbab, 15-15 dkg füstölt szalonna
és kolbász, őrült bors, só
A szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben,
a saját zsírjában megpirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a
zöldségeket. Addig pároljuk, mig a gomba leve elpárolog, aztán kiszedjük a
zsírból. A zsiradékban megsütjük a karikára vágott burgonyát, közben felverjük
a tojásokat, belekeverjük a tejfölt, ízlés szerint fűszerezzük, és a megpuhult
krumplira öntjük. Amikor megkeményedik a tojás, az előzőleg elkészített ragut a
tetejére rakjuk, és serpenyőstül az előmelegített sütőbe tesszük. Mikor az
egész átsült, hagymával, paprikával díszítve tálaljuk.
Tojáslepény ízesen
Hozzávalók: 12 tojás, 1 dl tejszín, 5 dkg gomba, fel
csokor petrezselyem, fel csokor metélőhagyma, 1 dkg tárkonylevél, só.
A gombát megtisztítjuk,
megmossuk, majd vágódeszkára téve nagyon apróra összevágjuk vagy lereszeljük. A
megmosott és leszárított petrezselymet, metélőhagymát és tárkonyt ugyancsak
nagyon apróra összevágjuk. A felütött és tejszínnel jól elkavart tojásokhoz az
összevágott anyagokat hozzákeverjük, megsózzuk, majd omlettszerűen megsütjük.
Tojáslepény (omlett) zöldborsóval
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 12 db tojás, 1 dl
tejszín, 8 dkg vaj, 20 dkg zöldborsó, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dkg cukor, só
Elkészítése: A megmosott
tojásokat keverőtálba ütjük és megsózzuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és habverővel
jól összekeverjük. Egy megfelelő nagyságú serpenyőben vajat hevítünk, majd
amikor jó forró, beleöntjük a tojásokat. Forró sütőbe tesszük, és néhány perc
alatt készre sütjük. Közben a főtt zöldborsót leszűrjük. Kisebb edényben
felolvasztunk 3 dkg vajat, beletesszük a zöldborsót, apróra vágott
zöldpetrezselyemmel, sóval és egy nagyon kevés cukorral ízesítjük. Mérsékelt
tűzön a zöldborsót jól átforrósítjuk. Az elkészült tojáslepény közepébe
halmozzuk a párolt zöldborsót. Lapátkanál segítségével a lepény egyik felét
felhajtjuk, hogy félhold alakot kapjunk, majd az egészet ügyesen egy
előmelegített tálra borítjuk.
Zöldséges omlett
Hozzávalók: 25 dkg hüvelyes
zöldborsó, 1 nagyobb karalábé fele, 10 dkg spárga, 4 db apró, kemény
paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál
finomliszt, másfél dl tej, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 teáskanál só.
A zöldségeket egyenként
megtisztítjuk. A zöldborsót kifejtjük, a zöldhagymát, a karalábét és a spárgát
egyforma darabkákra vágjuk, a megmosott paradicsomot apró kockákra metéljük.
Keverőtálba ütjük a tojássárgákat, majd a sóval és a borssal addig keverjük,
amíg kissé meg nem fehérednek. Ekkor a tejet a liszttel felváltva, apránként
hozzákeverjük, és még 2 evőkanál olajat is beledolgozunk. Végül a
tojásfehérjékből vert nem nagyon kemény habot is beleforgatjuk. Jó nagy
serpenyőbe öntjük a megmaradt olajat, felforrósítjuk, és a tojásmasszát
belesimítjuk. Ha a tojás alja már összeállt, az összes zöldséget úgy osztjuk el
az omletten, hogy az egyenletesen befedje a tojást. Ha még sok a nyers,
folyékony tojás a tetején, a serpenyőt kissé megdöntve, az alját fellazítjuk,
és körbefolyatjuk rajta a folyékony részt. Akkor van készen, ha az alja már
pirosra sült, a tetején pedig éppen csak üvegesednek a zöldségek. Az omlettet
nagy tálra csúsztatjuk, és négy cikkre vágjuk, mint a tortát.
Amerikai tálon sült tojás
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 8 db
tojás, 10 dkg angol szalonna, 2 db paradicsom, 3 g törött bors, só.
A tűzálló tálat kivajazzuk, majd
amikor a vaj megforrósodott, beleütjük a tojásokat, ügyelve arra, hogy a
sárgája egészben maradjon. A fehérje részét gyengén megsózzuk, és a forró
sütőbe téve 2-3 percig sütjük. Közben megsütjük a vékony szeletekre vágott
angol szalonnát, zsírjában pedig a félbevágott, megsózott és őrölt borssal
meghintett paradicsomokat. A megsütött tojásokat a sült angol szalonnával és a
sült paradicsommal körítjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Ajánlott ital: Soproni cabernet
Tálon sült tojás, ahogy a böllér szereti
Hozzávalók: 32 dkg sertésmáj, 5
dkg zsír, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 5 g törött bors, 3 g
majoránna, 8 db tojás, só.
A sertésmájat vékony csíkokra,
vagy apróbb kockákra vágjuk. Serpenyőben egy kevés zsíron megpirítjuk a kockára
darabolt füstölt szalonnát. Zsírjára tesszük a vékony szeletekre vágott
vöröshagymát. Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk a májat, törött
borssal, majoránnával fűszerezzük, és erős tűzön, hirtelen majdnem készre
pirítjuk. Az így elkészített májat egy tűzálló tálban elterítjük, ráöntjük a
tojásokat és forró sütőben 2-3 percig sütjük.
Elkészítési idő: 55 perc
Ajánlott ital: Szellei cabernet
Tálon sült tojás Bercy módon
Hozzávalók: 4 pár virsli, 5 dkg
vaj, 8 db tojás, 2 dl paradicsommártás vagy ketchup, só.
A virsli bőrét lehúzzuk, majd
hosszanti irányban kettévágjuk. Tetejét fél cm távolságban bevagdaljuk,
ügyelve, hogy a virslit ne vágjuk át.
Vajjal kikent tűzálló tálba
rakjuk, és 1-2 perc múlva, amikor a virsli sülni kezd, mellé ütjük a tojásokat.
A fehérje részt gyengén megsózzuk, és a forró sütőbe téve 2-3 percig sütjük.
Ezután körülöntjük forró paradicsommártással, vagy ketchuppal, és azonnal
asztalra adjuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Ajánlott ital: Balatonszőlősi
olaszrizling
Tálon sült tojás, gombával
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 5 dkg
vaj, 5 dkg vöröshagyma, 3 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 8 db tojás,
só.
A megtisztított és jól megmosott
gombát vékony szeletekre vágjuk. Vajban finomra vágott vöröshagymát üvegesre
pirítunk. Hozzáadjuk a gombát, sóval, törött borssal, apróra vágott
zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, és erős tűzön, gyakori keveréssel megpirítjuk.
A pirított gombát tűzálló tálban elterítjük, ráütjük a tojásokat, vigyázva,
hogy a sárgája egyben maradjon. Forró sütőbe tolva 2-3 percig sütjük. Azonnal
fogyasztva ízes, gyors és tápláló vacsoraétel lehet.
Elkészítési idő: 50 perc
Ajánlott ital: Mátraaljai olasz
rizling
Tálon sült tojás parajjal
Hozzávalók: 8 db tojás, 30 dkg
friss paraj, 8 dkg vaj, 2 g törött bors, 4 dkg liszt, 3 dl tej, 2 g szerecsendió,
3 g őrölt fehér bors, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, 10 dkg reszelt sajt, só.
A megtisztított parajleveleket
megmossuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük,
majd kevés forró vajra téve átforgatjuk. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Az
így elkészített parajt kivajazott tűzálló tálba elterítjük, ráütjük a
tojásokat, és 1-2 percre a forró sütőbe toljuk.
Közben a 4 dkg vajból és a 4 dkg
lisztből világos rántást készítünk, de nem pirítjuk meg, és állandó keverés
közben felengedjük a forró tejjel. Takaréklángon néhány percet forraljuk,
sóval, reszelt szerecsendióval és őrölt fehér borssal fűszerezzük. A tűzről
levéve hozzákeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgát és a fele mennyiségű
reszelt sajtot. Ezt ráöntjük a tojásra, majd a forró sütőbe visszatolva
megpirítjuk. Azonnal, frissen tálaljuk, reszelt sajttal kínáljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Ajánlott ital: Hajósi cabernet
Tálon sült tojás párizsikosárkákban
Hozzávalók: 24-30 dkg párizsi, 3
dl olaj, 5 dkg vaj, 4 db tojás, 30 dkg zöldborsó, fél csomó zöldpetrezselyem, 3
g őrölt fehér bors, só.
A párizsit héjával együtt kb. egy
cm vastagságúra szeleteljük, és bő, forró olajba téve addig sütjük, ameddig
összezsugorodva tölcsér alakúvá válik. Ezután az olajból kiemeljük, és egy
vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük. Mindegyik kosárkába egy-egy tojást
ütünk. A párizsikosarak közé hintjük a főtt zöldborsót, meghintjük finomra
vágott zöldpetrezselyemmel, kevés őrölt fehér borssal, és a sütőbe téve 2-3
percig sütjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Ajánlott ital: Kéthelyi cabernet
Tojás tálon, vesével, Meyerbeer módra.
10 tojás, 5 dkg. vaj, 5 dkg.
zsír, 30 dkg. ürü-, bárány- vagy borjúvese, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld,
2,5 dl. madeira mártás.
A vesét a pirításhoz
előkészítjük. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, egyenként beleütjük a nyers tojásokat,
gyengén megsózzuk, középmeleg sütőben úgy sütjük meg, hogy a sárgája lágy maradjon.
Közben az előkészített vesét serpenyőben, nyílt láng felett, erős tűzön,
állandó keverés, forgatás közben zsíron megpirítjuk. Sóval, törött borssal
fűszerezzük, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel elkeverjük. Mikor megpirult,
a sütőből kivett, tálon sült tojás mellett a vesét felhalmozzuk és körülöntjük
forró madeira mártással.
Tojásfehérje 1.
Fóliát tekerj fel egy hengerre (pl.
én a húsklopfoló nyelére szoktam), a végét jól zárd be.
Húzd le a hengerről, és öntsd
bele a tojásfehérjét, és a másik végét is jól gyűrd össze.
Ezt így rakd lobogó vízbe, és pár
perc alatt keményre fő benne a tojás.
Tojásfehérje 2.
A tojás fehérje hasznosításhoz
adnék még egy általam használt módszert. Összegyűjtöm egy edénybe és
lefagyasztom, ha olyan süteményt készítek melyhez tojásfehérjét kell használni
akkor kivágok a fagyott fehérjéből akkora darabot amire kb. szükségem van,
hagyom kiolvadni , már is lehet habot készíteni belőle. Állítólag a cukrászok
is így csinálják.
Madeira mártás
Fél kg. apróra vágott borjúcsont,
30 dkg. vegyes zöldség, 2-3 paradicsompüré, 1 babérlevél, 4 ek. gyümölcsdzsem,
2 dl. vörösbor, 2 dkg. liszt, só, pár szem bors, 1 ek. mustár, 1 kis fej
hagyma, zsír, fél citrom, 3 dl. húsleves.
A borjúcsontot paradicsompürével
és kevés zsírral zománcozott tepsibe tesszük, és a sütőben átpirítjuk.
Hozzáadjuk a karikára vágott vegyes zöldségeket, a fűszereket, hagymát,
dzsemet, mustárt, citromot, babérlevelet. Felöntjük 3 dl. húslevessel, a
sütőben kb. 2-3 órán keresztül gyenge tűzön rotyogtatjuk. Ha a levét elfövi,
utána öntjük húslevessel.
A sütőből kivéve kivesszük a
mártásból a csontot, és a maradékot átpasszírozzuk. Utánízesítjük, lisztet zsír
nélkül lepirítunk, ezzel sűrítjük a mártást. Szűrőszitán ismét átpasszírozzuk,
hozzáadjuk a vörösbort (ha túl sűrű, befőttlevet is tehetünk bele),
összeforraljuk, és tálalásig melegen tartjuk.
Remuládmártás
Hozzávalók:
20 dkg majonéz, 1 dl tejszín, 1
citrom, 10 dkg ecetes uborka, fél csomó metélőhagyma, fél csomó
petrezselyemzöld, 2-3 db tárkonylevél, só, mustár, őrölt fehérbors, esetleg
porcukor, ízlés szerint.
A majonézhez habverővel
hozzákeverjük a mustárt, a citrom szűrt levét és a tejszínt. A meghámozott
ecetes uborkát, a metélőhagymát, petrezselyemzöldet és tárkonylevelet finomra
vágva a mártásba keverjük, sóval és borssal ízesítjük. Ha kóstoláskor egyéni
ízlésünknek túlzottan pikáns, egy kávéskanál porcukrot keverünk hozzá. Az
elkészítés után kb. 2-3 órán át hűtőszekrényben tárolva hagyjuk az ízeket
összeérni.
Ravigote mártás (hideg)
(Sauce ravigote)
Hozzávalók: 3 dl
olaj, 1 dl ecet, 1 tojás, 5 dkg vöröshagyma, 2 dkg capri, 1 csomag snittling,
tárkony, zöldpetrezselyem, törött bors, só, cukor.
A keményre főtt tojást, caprit, metélőhagymát, vöröshagymát, tárkonyt,
zöldpetrezselymet apróra összevágjuk, és tálba tesszük. Hozzákeverjük az
olajat, ecetet és megízesítjük sóval, törött borssal, egy kevés cukorral. Ha túl
savanyú, kevés vízzel hígítsuk. Hideg spárgához, articsókához, borjúfejhez,
borjúlábhoz, hideg főtt marhahúshoz adjuk.
Vinegrette mártás (hideg)
(Sauce vinaigrette)
Úgy készül, mint a ravigote mártás, csak tojás nélkül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése