2022. augusztus 8., hétfő

TOJÁSÉTELEK

 

 

 

 

 

Dpg Recepttár 79.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bodnár László:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

TOJÁSÉTELEK................................................................................................................................ 1

 

A tojásról.................................................................................................................................. 4

 

FŐTT TOJÁSOK.......................................................................................................................... 4

HÉJÁBAN FŐZÖTT TOJÁSOK.................................................................................................. 4

Híg tojás............................................................................................................................. 4

Lágytojás........................................................................................................................... 4

Füves tojás......................................................................................................................... 4

Hétperces tojás................................................................................................................. 4

Sajtos tojás......................................................................................................................... 4

Kemény tojás..................................................................................................................... 5

Bundázott kemény tojás.................................................................................................... 5

Currys tojás rizzsel.............................................................................................................. 5

Firenzei tojás...................................................................................................................... 6

Főtt tojás mustármártásban.............................................................................................. 6

Fűszeres tojás (Indonézia).................................................................................................. 6

Hagymástojás (más néven Zsidótojás, jiddisül, ej en zwiebel, vagy polishe eij:................ 6

Kemény tojás hagymamártással....................................................................................... 7

Keménytojás vadasan...................................................................................................... 7

Liget saláta........................................................................................................................ 7

Portugál tojássaláta.......................................................................................................... 7

Rizssaláta tojással.............................................................................................................. 7

Tojásaszpik......................................................................................................................... 8

Tojásfasírt........................................................................................................................... 8

Tojásgomba...................................................................................................................... 8

Tojáspörkölt 1..................................................................................................................... 8

Tojáspörkölt 2..................................................................................................................... 8

Tojásropogós..................................................................................................................... 8

Tojássaláta......................................................................................................................... 8

Tojással sült kalács............................................................................................................. 9

Tojástorta........................................................................................................................... 9

BEVERT TOJÁSOK................................................................................................................... 9

Bevert tojás vadasan........................................................................................................ 9

Buggyantott tojás.............................................................................................................. 9

Kocsonyázott tojás Munkácsy módra............................................................................... 9

Savanyú tojás.................................................................................................................. 10

TÖLTÖTT TOJÁSOK............................................................................................................... 10

Brassói töltött tojás csőben sütve..................................................................................... 10

Kaszinótojás..................................................................................................................... 10

Tonhallal töltött tojás....................................................................................................... 11

Töltött tojás győri módra.................................................................................................. 11

Töltött tojás oroszosan..................................................................................................... 11

Töltött tojás portugál módon........................................................................................... 11

Póréhagymás sült töltött tojás......................................................................................... 11

 

SÜLT TOJÁSOK......................................................................................................................... 11

Borkorcsolya.................................................................................................................... 11

Fürjtojáskocsonya:........................................................................................................... 12

Rántotta 1........................................................................................................................ 12

Rántotta 2. (virslivel vagy karfiollal)................................................................................. 12

Gombás tojás.................................................................................................................. 12

Zöldborsós tojás............................................................................................................... 12

„Olyan" tojás.................................................................................................................... 13

Velencei rántotta............................................................................................................ 13

Tojásos szőlőlevél............................................................................................................. 13

Tojásrolád........................................................................................................................ 13

Tükörtojás......................................................................................................................... 13

Zellerkrémes tojás............................................................................................................ 13

 

EGYÉB SÜLT TOJÁSOS  ÉTELEK.................................................................................................. 13

Bundáskenyér másképp.................................................................................................. 13

Bla kedvenc bundáskenyere.......................................................................................... 14

Rakott zsemlye................................................................................................................. 14

Genovai spenóttorta....................................................................................................... 14

Tojásos zsemlye, bundáskenyér....................................................................................... 14

Tojásos hagymával töltött burgonya............................................................................... 14

OMLETTEK............................................................................................................................ 14

Az omlettkészítés trükkjei.................................................................................................. 14

Brokkolis omlett................................................................................................................ 15

Cseresznyés omlett (4 személyre).................................................................................... 15

Diós omlett....................................................................................................................... 15

Epres omlett..................................................................................................................... 15

Füstös omlett.................................................................................................................... 16

Gazdag omlett................................................................................................................ 16

Jávai omlett..................................................................................................................... 16

Juhtúrós omlett (4 személyre).......................................................................................... 16

Lángoló epres omlett...................................................................................................... 17

Májas omlett.................................................................................................................... 17

Málnás omlett.................................................................................................................. 17

Meggyes omlett.............................................................................................................. 17

Omlett............................................................................................................................. 17

Omlett Júlia módra.......................................................................................................... 18

Omlett olaszosan............................................................................................................. 18

Parasztreggeli.................................................................................................................. 18

Svájci omlett.................................................................................................................... 19

Tojáslepény gazdagon.................................................................................................... 19

Tojáslepény ízesen........................................................................................................... 19

Tojáslepény (omlett) zöldborsóval................................................................................... 19

Zöldséges omlett............................................................................................................. 20

TÁLON SÜLT TOJÁSOK.......................................................................................................... 20

Amerikai tálon sült tojás................................................................................................... 20

Tálon sült tojás, ahogy a böllér szereti............................................................................. 20

Tálon sült tojás Bercy módon........................................................................................... 20

Tálon sült tojás, gombával............................................................................................... 21

Tálon sült tojás parajjal.................................................................................................... 21

Tálon sült tojás párizsikosárkákban.................................................................................. 21

Tojás tálon, vesével, Meyerbeer módra.......................................................................... 21

 

MARADÉK TOJÁSFEHÉRJE........................................................................................................ 21

Tojásfehérje 1................................................................................................................... 21

Tojásfehérje 2................................................................................................................... 22

 

MÁRTÁSOK TOJÁSÉTELEKHEZ................................................................................................... 22

Madeira mártás............................................................................................................... 22

Remuládmártás............................................................................................................... 22

Ravigote mártás (hideg) (Sauce ravigote)..................................................................... 22

Vinegrette mártás (hideg) (Sauce vinaigrette)............................................................... 22

 

 

A tojás tartalmaz fehérjét, szénhidrátokat, A -, B1-, B2-, D- és E-vitamint, és ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag.

A tyúktojás értékes fehérjeforrás. Koleszterintartalma miatt sokat vitatják, hogy szabad-e tojást fogyasztani. Általános álláspont, hogy napi két tojás még megengedett.

A tojás minősége és íze függhet a tyúkokkal etetett táplálék minőségétől. A táplálék íze ugyanis érződik a hús és a tojás ízén, így tenyésztenek curry - vagy majoránnaízű tojást tojó, és húsú, tyúkot is.

 

A tojást - csak garantáltan friss tojást használjunk! - bő, lobogó forró vízbe tesszük; célszerű merőkanállal beleengedni. A repedezés megelőzésére, szokás kevés sót vagy ecetet tenni a vízbe. A főzési időtől függően lesz belőle:

Híg tojás

Főzési ideje 1-1,5 perc. A fehérje megfátyolosodik, de folyékony marad. Héjában, vagy felütve, előmelegített csészében, forrón tálaljuk.

Lágytojás

Főzési ideje 3-3,5 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája folyékony marad. Héjában tálaljuk, vagy előmelegített csészébe: a tojást felütjük, kiskanállal a héjában maradt fehérjét is a csészébe segítjük.

Füves tojás

Hozzávalók: adagonként      

Két tojás, egy kávéskanál finomra vágott zöldfűszer (petrezselyem, zeller, snidling, zsálya, mustárlevél, korianderlevél, sóskalevél, vagy ízlés szerinti keverék, amelybe kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot is tehetünk), csipetnyi őrölt fehérbors és szerecsendió, só.

A tojásból lágytojást főzünk, előmelegített csészébe ütjük, hozzákeverjük a sót, borsot, szerecsendiót, tetejére szórjuk a zöldfűszert. Forrón tálaljuk.

Kitűnő előétel, de reggeli- vagy uzsonnaételnek is adhatjuk.

Hétperces tojás

Főzési ideje 7-7,5 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája kocsonyás lesz, esetleg a széle már szilárd. A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc múlva kiszedjük, megtöröljük, meghámozzuk (asztallaphoz kocogtatva megtörjük a héjat, esetleg tenyérben, vagy asztalon finoman görgetve összetörjük a külső héjat; az alatta levő hártya épségben marad, és így gyakorlatilag egy darabban lehúzható a tojáshéj.)

 Kettőbe vagy négybe vágva tálaljuk.

Sajtos tojás

Hozzávalók: adagonként      

Két tojás, két deka reszelt sajt, a díszítéshez csipetnyi zöldfűszer.

A tojást hétpercesnek megfőzzük. Meghámozzuk, melegített tányéron hosszában kettévágjuk, a sajtot a sárgájára halmozzuk, csipetnyi vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítjük. Forrón tálaljuk. Reggelire, uzsonnára kínáljunk hozzá tejet vagy teát. Előételnek is ajánlom.

                                     

 

Kemény tojás

Főzési ideje legalább 10 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája is szárazra fő, jól morzsolható állagú lesz. A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc múlva kiszedjük, megtöröljük (ne hagyjuk a vízben, visszatapad a héj.)

Innen kezdve sokféleképpen bánunk vele; megehetjük azon melegében is, és húsvéti tojásnak még melegen a festékbe tesszük

Márványtojásnak, teatojásnak: megtörjük a héját, és beletesszük a pácba. (Szójamártásban vagy feketére főzött, nagyon erős teában tartjuk egy éjszakát.) Ha kihűlt: salátákhoz, hidegtálakhoz cikkekre vagy karikára vágjuk.

Kaszinótojásnak, töltött tojásnak: hosszában félbevágjuk, vagy harmadánál levágjuk a tetejét, a sárgáját kiszedjük, feldolgozzuk, és visszatöltjük.

Salátákhoz, töltelékekhez: villával összetörjük, vagy ledaráljuk.

Bundázott kemény tojás

Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra

Hozzávalók 4 személvre: 40 dkg darált sertéshús 7 tojás 3 evőkanál zsemlemorzsa 1 fej vöröshagyma

4 evőkanál olaj só őrölt bors, édesnemes pirospaprika, curry

A zöldségkörethez:

50 dkg apró szemű burgonya, 50 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, 4 dl tej 3 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 1 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors

 

Elkészítés: A zöldségkörethez az apró szemű burgonyát héjában, sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük. A lekapargatott sárgarépát, megmossuk és feldaraboljuk, majd 2,5 dl sós vízben kb. 15 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, de a levét nem öntjük ki. A mártáshoz a megtisztított hagymát kockára vágjuk, és vajon vagy főzőmargarinon üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a sárgarépa főzővizével és a tejjel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, és kis lángon kb. 5 percig főzzük.

A burgonyát meghámozzuk, és szemenként félbevágjuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, lerázzuk és felaprítjuk. A burgonyát, a sárgarépát és a petrezselyemzöldet a mártásba tesszük, majd összemelegítjük. Kb. 10 perc alatt keményre főzünk 6 tojást. Közben a megtisztított hagymát felkockázzuk, a darált húst összegyúrjuk a megmaradt tojással, a hagymával és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal, pirospaprikával és curryval fűszerezzük. A darált húsos masszát 6 részre osztjuk, és beburkoljuk a meghámozott kemény tojásokat. Serpenyőben olajat forrósítunk, majd közepes lángon arany-barnára sütjük a bundázott tojásokat. A zöldségköretet tálra szedjük, és ráültetjük a félbevágott tojásokat. Petrezselyemlevéllel díszítjük

Currys tojás rizzsel

Elkészítési idő kb. 35 perc

Hozzávalók 4 személyre:

8 tojás, 20 dkg hosszú szemű rizs, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg mirelit zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 dl húsleves (kockából is készülhet), 2,5 dl tej, 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál curry, 1/2 csokor petrezselyem, só szükség szerint, őrölt fehér bors

Elkészítés: Az átválogatott, megmosott rizst a szokásos módon, sós vízben körülbelül 20 perc alatt megpároljuk.

A tojásokat kb. 10 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. Közben a sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk, és nem túl vékonyan felszeleteljük. A húslevesben fedő alatt 5 percig pároljuk a répakarikákat. Hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót, további 5 percig együtt pároljuk, majd leszűrjük, de a levét nem öntjük ki. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk. Lábosban felolvasztjuk a vajat vagy margarint, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Meghintjük liszttel, picit megpirítjuk, majd a curryporral ízesítjük. Felöntjük a zöldség főzővizével, csomó-mentesre keverjük, és hozzáöntjük a tejet is. Állandó keverés mellett felfőzzük, majd sóval és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Kis lángon további 5 percig főni hagyjuk.

A jól lecsöpögtetett zöldségféléket a hagymás - currys tejmártáshoz adjuk. A keményre főtt tojásokat meghámozzuk és félbevágjuk, majd óvatosan a zöldséges tejmártásba keverjük. (Inkább csak rázogatjuk, hogy a tojások össze ne tőrjenek.).

Körülbelül 5 percig, fedő alatt összemelegítjük. A petrezselyemzöldet megmossuk, megtöröljük, a leveleket lecsipkedjük. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk, és a párolt rizsbe keverjük. A zöldséges tojásragut előmelegített tálba öntjük, a félretett petrezselyemlevelekkel díszítjük, és külön kínáljuk hozzá a petrezselymes párolt rizst.

Firenzei tojás

Hozzávalók 4 személyre: 4 db kemény tojás, 1 kg spenót, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt ementáli sajt, só, bors, őrölt szerecsendió.

 

A spenótot megtisztítjuk, jól megmossuk, és bő forró vízben 5-6 percig főzzük, lecsepegtetjük, majd kinyomjuk belőle a vizet. A vajból, lisztből, tejből bechamel mártást készítünk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és még egyszer forráspontig hevítjük. Előmelegítjük a sütőt, kivajazunk egy tűzálló tálat. Az elkészített spenótot nem túl apróra összevágjuk, hozzáadunk két evőkanálnyi mártást, jól összekeverjük, és beterítjük a kivajazott tálba. A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és a spenót tetejére rakjuk. Befedjük a megmaradt mártással, megszórjuk a reszelt ementáli sajttal. Előmelegített sütőben aranysárgára pirítjuk. Azonnal, forrón tálaljuk.

Főtt tojás mustármártásban

Elkészítési idő kb. 25 perc, adagonként kb. 2050 joule-t (480 kalóriát) tartalmaz.

Hozzávalók 4 személvre: 8 tojás, 1 csomó újhagyma, 1 teáskanál olaj, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál liszt, 1/2 l zöldségerőleves (kockából), 2,5 dl tejszín, 2-3 evőkanál közepesen erős mustár, 3-4 evőkanál fehérbor, durvára őrölt bors, 1/2 evőkanál felaprított zsázsa, só, bors

Elkészítés: A tojásokat kb. 10 perc alatt keményre főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk.

Közben a mártáshoz az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk. A hagymakarikákat a felforrósított olajon rövid ideig pároljuk.

A vajat felhevítjük. Beleszórjuk a lisztet és megpirítjuk. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a zöldségerőlevest meg a tejszínt. A forrástól számítva, kb. 5 percig főzzük. A mártást sóval, borssal, mustárral és fehérborral tetszés szerint ízesítjük. A mustármártást és a félbevágott tojásokat újhagymakarikákkal, durvára őrölt borssal és zsázsával megszórva kínáljuk.

Fűszeres tojás (Indonézia)

Hozzávalók: 6 keményre főzött tojás, 1/2 fej reszelt vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, késhegynyi növényi fűszersó, késhegynyi curry, 1 evőkanál olaj

Villával lyukasszuk ki a tojásokat. A forró olajban pároljuk az előzőleg összekevert hagymát és fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és 2 dl vizet. Amikor forrni kezd, helyezzük bele óvatosan a tojásokat, nehogy odaégjen, főzzük kb. 10 percig, míg a víz teljesen elfő, és az ízeket a tojás átveszi.

Hagymástojás (más néven Zsidótojás, jiddisül, ej en zwiebel, vagy polishe eij:

Hozzávalók: 10 db főtt tojás, 2 db közepes nagyságú vöröshagyma (az egyik lehet lila is, úgy finomabb), fokhagyma, só, bors, pirospaprika, őrölt gyömbér, olívaolaj.

Elkészítés: A hagymát nagyon apróra kell vágni, mert ez a lelke az egésznek, majd egy nagyobb tálba teszem, majd hozzáadom a főtt tojások sárgáit, és az egészet összekeverem, és annyi olajat adok hozzá, amennyit felvesz a massza. Utána belekeverem a tojás apróra vágott fehérjét is és még annyi olajat, amennyit felvesz. Csak ezután ízesítem a sóval, borssal, paprikával és a gyömbérrel, mert már több olajat nem kell beletenni. Legalább 8 órát pihentetem hűtőben.

Tipp: Még finomabb lesz, ha sült libamájat, vagy csirkemájat "reszelünk" bele.

 

Kemény tojás hagymamártással

Hozzávalók 4 személyre: 6 db kemény tojás, 2 fej hagyma, 4 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 csokor apróra vágott petrezselyem, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió.

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, megpirítjuk a vajban lassú tűzön, de úgy, hogy ne barnuljon meg. Szórjuk meg liszttel, keverjük össze, majd öntsük fel hideg tejjel, és keverjük egészen addig, amíg felforr és besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. A kemény tojásokat megtisztítjuk, karikára vágjuk, és rendezzük el szépen egy mély tálban. Fedjük be a hagymás mártással, szórjuk meg petrezselyemmel, és tálaljuk mielőbb.

Keménytojás vadasan

8 tojás, 7 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk. szemesbors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, ecet

 

A tojásokat keményre főzzük és meghámozzuk. 5 dkg zsíron megpirítunk felkarikázott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel, és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 2 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítünk, besűrítjük vele a zöldséglevet, citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és melegen tartjuk. A keménytojásokat egy tálba tesszük és körülöntjük a vadasmártással. Spagettivel, vagy makarónival tálaljuk.

Liget saláta

Hideg előétel

A városligeti Gundel-étterem egyik közkedvelt nyári előétele.

300 g kifliburgonya, 3 db tojás, 2 db kis, borízű alma, 200 g nyers uborka, 300 g     friss paradicsom, 30 db rák, 1 fej saláta, 1 db sült csirke, só, citromlé, Worcester – szósz, mustár, metélőhagyma, bors, 2 tojássárgájából és 3,5 dl olajból majonéz

A megmosott, de héjas burgonyát és a tojást megfőzzük, az almát megtisztítjuk, az uborkát és a paradicsomot meghámozzuk, a rákot megfőzzük, húsát kifejtjük. Egy keverőtálban a burgonyát és almát kb. 3 mm vastag, körömnyi darabokra vagdaljuk. A tojást, uborkát, paradicsomot felszeleteljük, az uborkát nagyon vékonyra. A fejes salátát ujjnyi, a csirke barna húsát gyufaszálnyi metéltre vágjuk, a melle húsát vékony szeletekre. Néhány szép tojás- és paradicsomkarikát, mellehúsdarabkát, rákfarkat a díszítéshez félretéve, az egészet óvatosan összekeverjük, és a megadott fűszerekkel ízesítjük. A kemény majonézt csak közvetlenül fogyasztás előtt keverjük hozzá, mert az uborka, paradicsom, levet ereszt, salátánk túl híg lesz. Az egészet üvegtálra halmozzuk, alul salátalevelekkel, tojás- és paradicsomkarikákkal, felül és oldalt a mellhús szeletekkel és rákfarkakkal díszítjük.

Portugál tojássaláta

Néhány paradicsomot, kemény tojást és zöldpaprikát felkarikázunk, csinosan tálra rendezzük, megszórjuk olajos kagylóval vagy rákkal, és bevonjuk fokhagymával és zöldfűszerekkel kevert vinaigrette (Borecetes-olívaolajos) mártással. Pirítós illik hozzá.

Rizssaláta tojással

Hozzávalók: kb. 20 dkg zöldborsó, 4 tojás, 30 dkg előfőzött rizs, 50 dkg sárgarépa, 3 dl tejszínes joghurt, 2-3 evőkanál fehérborecet, kevés curry, csipetnyi finom kristálycukor, só, fehér bors, a díszítéshez esetleg friss petrezselyemzöld.

Elkészítés:  Az üveges zöldborsót lecsöpögtetjük. A tojásokat szokásos módon 10 perc alatt keményre főzzük. A rizst készre főzzük. A lekapargatott sárgarépát, vékony szeletekre vágjuk. A joghurtot a borecettel, a sóval, a curryval és a kristálycukorral elkeverjük. A főtt tojásokat meghámozzuk, majd félbevágjuk, vagy durvára feldaraboljuk. A rizst összekeverjük a zöldborsóval meg a sárgarépaszeletekkel, és ráöntjük az ecetes mártást. Végül a salátán elrendezzük a félbevágott tojásokat vagy a tojásdarabokat, és tetszés szerint megmosott, lerázott petrezselyemlevelekkel díszítjük.

 

 

Tojásaszpik

Aszpikkal kibélelt tálba, az egyes rétegeket további aszpikkal gazdagítva csinosan lerakunk néhány kemény tojást, egy kelrés sonkát, sok előpárolt sárgarépát, nyers paprikát és uborkát, dermedés után tortaszerűen szeleteljük, előételként tálaljuk.

Tojásfasírt

Hozzávalók: 4 személyre: Hat keménytojás, egy zsemlye, egy tojás, 2 gerezd fokhagyma, bors, só, olaj a sütéshez.

A zsemlyét beáztatjuk, és kifacsarjuk, a főtt tojásokat villával összetörjük, a fokhagymát összetörjük, vagy finomra vágjuk. A hozzávalókat a nyers tojással együtt jól összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszából vizes kézzel pogácsákat formázunk, bő forró zsiradékban mindkét oldalán kisütjük. A megszokott fasírttal azonos módon adhatjuk feltétként, vagy körettel önálló fogásként.

Tojásgomba

A keményre főzött tojások kerekded végét, levágjuk. kiemeljük a sárgájukat, mustárral, petrezselyemmel, ringlivel ízesítjük, visszatöltjük a tojásokba, tetejüket majonézzel megpöttyözött paradicsomkalapkákkal díszítjük.

Tojáspörkölt 1.

Hozzávalók: 4 személyre: Nyolc keménytojás, egy nagyobb fej hagyma, két kanál zsír, pirospaprika, só, ha van, egy szelet zöldpaprika, fél paradicsom.

A hagymát megvágjuk, a zsíron megfonnyasztjuk, kissé megpirítjuk. A tojásokat hosszában négybe vágva a hagymás zsírba forgatjuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel azonnal felengedjük. Hozzátesszük a paprikát, paradicsomot, sózzuk, és fedő alatt 5-10 percig főzzük.

Kitűnő feltét (pl. sóskához), de önálló fogásnak is adhatjuk bármely pörkölthöz illő körettel.

Tojáspörkölt 2.

Hozzávalók 4 személyre: 10 db kemény tojás, 1 nagy fej hagyma, 1/2 dl olaj, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors, csipet fokhagymapor.

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az előmelegített olajban megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és egy kevés vizet öntünk bele, hogy a paprika ne égjen le. A tojásokat megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, a pörköltléhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, csipet fokhagymaport adunk hozzá, majd óvatosan összekeverjük és felforraljuk. Galuskával tálaljuk, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.

Tojásropogós

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók: 6 db főtt tojás, 5 dkg vaj, 16 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 db tojássárga, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 2 dl olaj, 5 g törött bors, 3 g reszelt szerecsendió, só

Elkészítése: A főtt tojásokat kockákra vágjuk. Vajból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, forró tejjel felengedjük, gyakori keveréssel 5-6 percet forraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a nyers tojássárgákat. Sóval, törött borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Ezután a főtt tojásvagdalékot keverjük hozzá, és az így elkészített masszát tegyük a hűtőszekrénybe, hogy kissé megdermedjen. Lisztezett deszkán rúd alakúra formáljuk, és 2 cm vastag, 4-5 cm hosszú rudakat alakítunk ki belőle. Lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában bundázzuk, és bő, forró olajban kisütjük.

Tojássaláta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kemény tojás, 4 héjában főtt burgonya, 1 fej lilahagyma, 2 dl kefir, 1 tasaknyi csípős, mustáros salátaöntet.

A főtt tojásokat megtisztítjuk, karikára vágjuk, és mélyebb salátástálba tesszük. A sós vízben megfőzött burgonyát, megtisztítjuk, lehűtjük, majd karikára vágjuk, és hozzáadjuk a tojáshoz. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a burgonyás tojáshoz keverjük óvatosan, hogy ne törjön össze. Jól lehűtjük. Közben elkészítjük az öntetet. A kefirt kikeverjük a csípős mustáros öntettel, kicsit állni hagyjuk, és a lehűtött salátára öntjük. Jól lehűtve tálaljuk.

Tojással sült kalács

A hagyományos foszlós kalácstésztát megfonjuk, kapcsos tortaformába kerekítjük, vagy kisebb kalácskákat formálunk belőle, belenyomkodunk 6-8 főtt tojást, és forró sütőben megsütjük. Sonka mellé kínáljuk.

Tojástorta

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta, 8 db kemény tojás, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, 1 tojás, só, bors.

A vajas leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedtetjük, majd kinyújtjuk, kibélelünk vele egy bevizezett pizzaformát, úgy, hogy pereme is legyen, és megszurkáljuk villával. A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és a tésztára szórjuk. A kemény tojásokat megtisztítjuk, karikára szeleteljük, és a sonka tetejére rakosgatjuk szép sorban. A tejfölt kikeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a kirakott tojásra. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hidegen, melegen tálalható.

Bevert tojás vadasan

Hozzávalók: 8 tojás, 7 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk. szemesbors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, ecet

5 dkg zsíron megpirítunk felkarikázott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel, és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 2 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítünk, besűrítjük vele a zöldséglevet, citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és melegen tartjuk. Egy fazékban vizet forralunk, amelybe ecetet teszünk, és mikor forr, egyenként óvatosan beleengedjük a felütött tojásokat, melyeket 3 percig főzzük. Egy tálba tesszük és körülöntjük a vadasmártással. Spagettivel, vagy makarónival tálaljuk.

Buggyantott tojás

Ecetes vizet forralunk (1 l vízre kb. fél deci 10%-os ecet). Amikor buborékosan, de nem lobogva forr, óvatosan beleütjük a tojást; kb. öt percig kell főzni. Savanyú tojásnak, levesbetétnek egyenesen az egyébként már kész, ételbe főzzük.

Kocsonyázott tojás Munkácsy módra

Hideg előétel

Névadója Munkácsy Mihály, (1844-1900) világhírű magyar festőművész.

A halsalátához: 250 g bármilyen főtt hal, 200 g friss paradicsom, 120 g gomba, 200 g zellergumó, remoulade-mártás, 12 db bevert tojás, tárkonylevelek, 600 g halaszpik

A főtt, szálkamentes halat, a meghámozott paradicsomot, a főtt gombát és a főtt zellert kis kockákra vágjuk és elkeverjük kevés olvasztott aszpikkal, valamint a remoulade-mártással. Utóbbihoz 1 tojás sárgájából és 1,75 dl olajból a 16. recept szerint majonézt készítünk és azt tejszínnel, mustárral, sóval, borssal, cukorral, caprival, szardellapasztával és apróra vágott, hámozott ecetes uborkával, metélőhagymával és tárkonylevelekkel ízesítjük, és jól lehűtjük. A forrásban lévő sós, ecetes vízbe ütött bevert tojások sárgája lágy maradjon, azért csak 3 percig főzzük. Kiemelve, hideg vízzel leöblítjük, és rongyos széleit levágjuk. Közben 12 kis kerek bádogforma aljára vékony rétek aszpikot fagyasztunk, tárkonylevelekkel díszítjük, majd minden formába egy tojást teszünk, és langyos aszpikkal kiöntjük, majd kifagyasztjuk. Tálalásnál a formákat meleg vízbe mártva a tartalmukat kiborítjuk, egy kerek üvegtálra tálalt fenti halsalátára rendezzük, aszpikkal és salátalevelekkel díszítjük.

Savanyú tojás

Hozzávalók: 4 személyre: Nyolc tojás, fél liter húslé (lehet leveskockából), 2 dl tejföl, egy kisebb fej hagyma, két kanál liszt, egy kevés zsír, egy babérlevél, négy-öt szem borókabogyó, pirospaprika, só, ha van, egy szelet zöldpaprika, fél paradicsom, ízlés szerint citromlé vagy ecet.

 

A húslét a fűszerekkel, a paprikával, paradicsommal felforraljuk, a tojásokat buggyantott tojásként belefőzzük. A zsírral, liszttel, finomra vágott hagymával, pirospaprikával rántást készítünk, kevés vízzel felengedjük, elkeverjük a tejföllel, hozzászűrjük a húslét, elkeverjük, majd visszarakjuk bele a tojásokat, és még egyszer felrottyantjuk. Ha szükséges utána sózunk. Aki szereti, egy kevés citromlével vagy ecettel savanyíthatja.

Általában egytálételként, kenyérrel fogyasztjuk, de adhatunk hozzá köretként zsemlyegombócot, rizst, krumplit, stb.

 

Talán a legkedveltebb hidegkonyhai készítmények. A magas tápértékű tojást a jól megválasztott zamatos töltelékanyagokkal, a különböző pürékkel, krémekkel igen szépen, tetszetős formában tálalhatjuk, így az étel élvezeti értékét is jelentősen növeljük.

 

Készítéséhez mindig kemény tojást használunk, rendszerint hosszában félbevágva. A tojássárgát áttörve pürésítjük, ez adja a tölteléket, illetve ez lesz a további töltelék alapja. A készítési mód ezután kettéválik

 

Nagyüzemi termelésben a pürével megtöltött tojásokat töltelékkel lefelé fordítva fémtálcára vagy fémrácsra helyezzük, és hűtőben dermesztjük. Ezután a töltelékre utaló színű zománcmártással vonjuk be a megtöltött tojásokat. és ismét dermesztjük. Aszpikkal fényezve tálaljuk. Bevonás után a felesleges zománcmártást kiszúrással kell eltávolítani.

Ha néhány adagot készítünk, akkor a tölteléket csillagcsöves nyomózsákból töltjük a tojásokba. Dermesztés után díszítjük, és aszpikkal fényezzük. Tálaláskor a tojásokat töltelékkel felfelé tesszük valamilyen salátatalapzatra.

Brassói töltött tojás csőben sütve

Hozzávalók:  8 db főtt tojás, 25 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 dkg tárkonylevél, 2 g gyömbér, 15 dkg póréhagyma, 2 dl tejföl, 1 db tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só.

A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és hosszában kettévágjuk. A sárgáját kivesszük, majd a juhtúróval együtt áttörjük. Sóval, apróra vágott tárkonylevéllel, reszelt gyömbérrel fűszerezzük és habverővel simára, krémszerűre keverjük. A megmosott póréhagymát vékony karikákra szeljük. Serpenyőben 4 dkg vajat hevítünk, a póréhagymát beletéve üvegesre pirítjuk, majd átöntjük egy tűzálló tálba, és egyenletesen elterítjük. A főtt tojásfehérjét a túrótöltelékkel megtöltjük, és a párolt hagymakarikákra szépen egymás mellé rakjuk. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, kissé megsózzuk és belekeverjük a reszelt sajtot. A tojásokat ezzel a mártással leöntjük és a forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 45 perc

Kaszinótojás

             Az áttört főtt tojássárgáját vegyítjük szitán áttört kemény tejmártással. Megsózzuk, mustárral és őrölt fehérborssal fűszerezzük. Összekeverjük, majd felolvasztott és lehűtött vajjal sima krémmé keverjük ki. A tojáspürét csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és a fehérjébe töltjük. Petrezselyemlevéllel és egy szem főtt zöldborsóval díszítjük, és lehűtött aszpikkal fényezzük.

            A másik elkészítési mód szerint a megtöltött tojásokat sárga zománcmártással vonjuk be, dermesztés és fényezés után saját, visszamaradt töltelékével és más anyagokkal díszítjük.

            Tálaláskor üvegtányérra franciasaláta-talapzatot készítünk, és bevonjuk sűrű tartármártással. Rárakjuk a megtöltött tojásokat, kockára vágott aszpikkal és petrezselyemzölddel díszítjük. Mártásoscsészében tartármártást adunk hozzá.

Tonhallal töltött tojás

Hozzávalók 4 személyre: 4 db kemény tojás, 1 kis doboz tonhal konzerv, 3 evőkanál majonéz, 1/2 citrom leve, néhány salátalevél, 10-12 szem fekete olajbogyó, só, őrölt bors.

A főtt tojásokat tisztítsuk meg, vágjuk ketté hosszában, és óvatosan vegyük ki a sárgákat. Tálkában keverjük össze a tojás sárgákat az apróra tördelt tonhallal, majonézzel, citrommal, majd szórjuk meg sóval, borssal és újra keverjük jól össze. Ezt a tölteléket tegyük a fél tojásokba. Salátalevelekkel béleljünk ki egy lapos tálat, helyezzük rá a megtöltött fél tojásokat, és szórjuk közé az olívabogyót. Tálalásig tartsuk hidegen.

Töltött tojás győri módra

A kaszinótojásokat megtöltjük. Sonkapürét készítünk, ezt kb. 1 cm vastagra szétterítve megdermesztjük. Ovális lapokat szúrunk ki belőle, üvegtányérra tesszük. A megtöltött tojásokat a sonkakrémtalapzatra rakjuk, bevonjuk tartármártással. Vágott aszpikkal és salátalevéllel díszítjük.

A töltött tojások további változatait táblázatban közöljük.

Töltött tojás oroszosan

A kaszinótojás töltelékét készítjük el, ízesítésére egy kevés szardellapasztát is használunk. Tálaláskor orosz hússalátából talpazatot formálunk, bevonjuk sűrű remoulade-mártással. Rátesszük a megtöltött, aszpikkal fényezett tojásokat, tetejüket vörös kaviárral díszítjük. Kockára vágott aszpikkal és fejessaláta-levéllel körítjük, mártásoscsészében remoulade-mártást adunk hozzá.

Töltött tojás portugál módon

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kemény tojás, 8 db kis paradicsom, 1/2 kg franciasaláta, mustár, só, őrölt bors, aszpik, 4 dl tartármártás.

A kemény tojásoknak levágjuk a talpát, óvatosan kiszedjük a sárgákat, és a szokásos módon kaszinótojás-tölteléket készítünk. A paradicsomoknak a csutkáját kikanyarítjuk, majd kinyomjuk a magját, kiskanállal kikaparjuk, teszünk bele egy kevés tölteléket, és a megtöltött tojások csúcsára ültetjük (olyanok lesznek, mint egy vargánya gomba). A tojások levágott talpából apró pontokat rakunk a tetejére, aszpikkal fényezzük. Franciasaláta alapra helyezzük, zöldsaláta levelekkel díszítjük. Tartármártást külön adunk hozzá.

Póréhagymás sült töltött tojás

Hozzávalók: 8 főtt tojás, 20 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, tárkonylevél, gyömbér, 20 dkg póréhagyma, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 10 dkg sajt, só.

A tojásokat megfőzzük, majd hosszában kettévágjuk. A juhtúrót áttörjük, és keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és az áttört tojássárgáját, gyömbérrel, apróra vágott tárkonylevéllel ízesítjük, megsózzuk, és alaposan összedolgozzuk. A póréhagymát karikára vágjuk, vajat hevítünk, és ebben a hagymát üvegesre pirítjuk. 1 tűzálló tál aljára elterítjük a hagymát, a főtt tojások fehérjét az elkészített töltelékkel megtöltjük, és a tojásokat a hagymára terítjük. A nyers tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, és ezzel leöntjük a tojásokat. Megsütjük.

 

Borkorcsolya

3 csomó vágott petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, 8 tojás, 1 kk. bors, 1 csapott ek. pirospaprika, 1 ek. liszt, olaj, só

A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a vágott petrezselyemzöldet és a lereszelt fokhagymát, a lisztet és a fűszereket.

Simára keverés után kb. másfél órát állni hagyjuk. Akkor tarkedli (tükörtojás) sütőbe téve kevés olajon 1-1 evőkanálnyi masszát mindkét oldalán pirosra sütünk.

Fürjtojáskocsonya:

Hozzávalók: 20db fürjtojás, 2dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 20dkg tehéntúró, 8dkg vaj, 1csomó snidling, 2 ek. tejföl, só, szerecsendió.

Előkészítés: A túrót áttörjük, 5dkg vajjal, sóval, tejföllel kikeverjük. A lilahagymát, snidlinget apróra vágjuk, kissé megsózzuk.

Elkészítés: A fürjtojásokat kevés sóval, reszelt szerecsendióval ízesítve tejszínnel kikeverjük. Keverés közben ügyeljünk, hogy ne legyen habos. Vajjal vékonyan kikent csészébe töltjük. A csészéket lábasba tesszük, melybe kétujjnyi víz van. A lábast fedővel félig letakarjuk és egészen lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk. Ha kellőképpen megkocsonyásodott, vajjal és túrókrémmel megkent, lilahagymával és snidlinggel meghintett kenyérrel melegen tálaljuk.

Rántotta 1.

A tojást tányérba ütjük, a sárgájára egy csipet sót teszünk, és villával felverjük. Kevés zsiradékot felforrósítunk, beleöntjük a felvert tojást, és kevergetve vagy egészben megsütjük. (Ha egészben sütjük, a megsült széleket fakanállal a közép felé húzogatjuk, hogy a még folyékony rész is mielőbb a zsiradékba kerüljön.). Sütés előtt a legkülönfélébb hozzávalókkal egészíthetjük ki. A felvert tojásba is keverhetünk apróra vágott petrezselymet, reszelt sajtot, egyebet; vagy a zsiradékban pirítunk előbb hagymát, sonkát, gombát, zöldséget, kolbászt - a lehetőségek kimeríthetetlenek. Tálaláskor is szokták megszórni pirospaprikával, petrezselyemmel, snidlinggel, reszelt sajttal, stb.

Rántotta 2. (virslivel vagy karfiollal)

Hozzávalók (1 személyre): 2 db nagyobb tojás, kevés (nem sok!) zsír - lehetőleg libazsír, (semmiképpen sem margarin!), 1 esetleg 2 evőkanál torma, 1 db közepes méretű paradicsom, 2 pár bármilyen főtt virsli vagy virsli helyett 1 db nagyobbacska főtt karfiol, 1 karéj kenyér, só. Ja, és reszelt sajt (ízlés szerint minél több. Ha több személyre készítjük, akkor a hozzávalókat annak megfelelően (sok) szorozzuk.

Elkészítési idő: néhány röpke perc

Lereszeljük a sajtot, apróra aprítjuk a paradicsomot, és vele a megfőzött virslit vagy a karfiolt. Feltörjük és felkeverjük a tojásokat (kevés sót bele) -(Nagyláng) Felmelegítjük a zsírt. Ha már elég meleg, akkor beleöntjük az aprított virslit vagy karfiolt a paradicsommal. Fedőt rájuk, hadd élvezzék egymás társaságát vagy fél percig. Azután jöhet bele a torma! - elkeverjük, fedőt rá, 20 másodperc. A tormás elegybe beleöntjük a felkevert tojást. Kevergetjük, amíg rántotta jelleget kezd az egész ölteni. Ekkor rászórjuk a sajtot - hadd szóljon! -, elkeverjük, fedőt rá, a gázt eloltjuk, és egy-két perc pihenő, hadd élvezzék újfent egymás társaságát, most, hogy így összejött a teljes baráti társulat. (Nem muszáj ragaszkodni az itt említett időintervallumokhoz - csak érzésből, akkor nem lehet semmi baj :)Tányéron tálaljuk, egy tálca, egy karéj kenyér és egy villa díszkíséretében.)

Gombás tojás

Hozzávalók: (adagonként)  2 db tojás, 15 dkg gomba, kevés olaj vagy zsír, zöldpetrezselyem, bors, só.

A megvágott petrezselymet a zsiradékon megfuttatjuk, hozzátesszük a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, saját levében vagy 1-2 kanál borban puhára pároljuk. Ráöntjük a felvert (megsózott) tojást, és készre sütjük.

Zöldborsós tojás

Hozzávalók (adagonként): 2 db tojás, 15 dkg zöldborsó, kevés olaj vagy zsír, zöldpetrezselyem, só.

A megvágott petrezselymet a zsiradékon megfuttatjuk, hozzátesszük a borsót, megsózzuk, minimális víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ráöntjük a felvert (megsózott) tojást, és készre sütjük.

 

 

„Olyan" tojás

Hozzávalók:  (adagonként)  2 db tojás, 2 dkg gépsonka, fél zöldpaprika, kevés olaj vagy zsír, só.

A paprikát és a sonkát nagyon vékony csíkokra vágjuk, a zsiradékon kissé megpirítjuk. Ráöntjük a felvert (megsózott) tojást, és készre sütjük.

Velencei rántotta

Hozzávalók: 1 kis doboz paradicsompüré, 8 tojás, 10 dkg spagetti, 5 dkg sajt, zsír, só, bors.

Kizsírozunk egy kerek tűzálló tálat, és jól belesimítjuk a vízzel hígított, megsózott, borsozott paradicsompürét. Egymás mellé ütünk 8 tojást, mintha tükörtojást készítenénk, és az egészet beborítjuk a darabora tört, sós vízben megfőzött spagettivel, meghintjük a reszelt sajttal, és a sütőben megpirítjuk a tetejét.

Tojásos szőlőlevél

Hozzávalók: 12 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 40 db szőlőlevél, 5 g törött bors, 8 db tojás, só.

Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk. A sült szalonnát kiszedjük, és zsírjában apróra vágott vöröshagymát pirítunk. Beletesszük az előzőleg leforrázott és metéltre összevágott, szárától és a középső, vastag erétől megtisztított szőlőlevelet. Gyengén megsózzuk, meghintjük törött borssal, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Ekkor visszatesszük rá a pirított szalonnát, ráütjük az egész tojásokat úgy, hogy a sárgája egészben maradjon, megsózzuk, és készre sütjük. Külön bő zsírban sült burgonyát adunk hozzá.

Elkészítési idő: 40 perc

Ajánlott ital: Balatoni olaszrizling

Tojásrolád

Hozzávalók: 8 tojás, 2 ek tejföl, 1 ek vaj, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg sonka, 6 kisebb csemegeuborka

A gáztepsit fóliával kibéleljük, vajjal vastagon kikenjük. A tejföllel felvert tojásokat rántottaszerűen megsütjük benne. A kisült, kihűlt tojás tetejére reszelt sajtot és sonkát szórunk, a szélére egy sorba fektetjük az uborkákat, és feltekerjük, mint a beiglit. A tekercset fóliával rögzítjük, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor szeletekre vágjuk, színes zöldségekkel körberakva kínáljuk, vagy kenyérszeletekre téve, szendvicsszerűen díszítjük.

Tükörtojás

Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és a tojásokat - óvatosan, hogy a sárgája egészben maradjon - egyenesen a serpenyőbe ütjük. Addig sütjük, míg a fehérje teljesen megkeményedik, a sárgája pedig - ízlés szerint - még folyós marad, vagy enyhén megkocsonyásodik. Mielőtt a tojást beleütjük, süthetünk a serpenyőben néhány szelet sonkát, szalonnát, vagy egyéb kiegészítőt is. Tálaláskor adjunk hozzá sót, borsot, pirospaprikát.

Zellerkrémes tojás

A héjában puhára főzött, meghámozott, áttört zellert tejszínnel és reszelt rokforttal habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, cseréptálkákba szedjük, 1-1 tojást ütünk a tetejükre, és addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik. Pirospaprikával, petrezselyemmel meghintve előételként tálaljuk.

 

 

Bundáskenyér másképp

Kitűnő és gyors reggeli- vagy uzsonnaétel. Tejjel, teával hidegen is finom.

Hozzávalók: 2 személyre Négy szelet kenyér, egy tojás, egy kanál liszt, só, a sütéshez olaj vagy zsír.

 

Bla kedvenc bundáskenyere

A kenyeret 1 cm vastagságúra vágom (Jó a szeletelt kenyér is). Két szelet közé egy-egy vékony szelet gépsonkát és trappista sajtot teszek, hústűvel átlósan összetűzöm, és így forgatom a tojásba.

Próbáljátok ki, érdemes.

A kenyeret felszeleteljük A tojást, felverjük, ízlés szerint sózzuk (vegyük figyelembe, hogy a kenyér már sós), a liszttel simára habarjuk. A szeleteket egyenként a tojásba forgatjuk, majd bő forró olajban mindkét oldalán rózsaszínűre sütjük.

Rakott zsemlye

Hozzávalók: 4 személyre: Hat zsemlye, négy tojás, 3 dl tej, öt deka reszelt (füstölt) sajt, só.

A zsemlyéket diónyi darabokra tépjük, kikent tepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk. A tojást a tejjel felverjük, ízlés szerint megsózzuk, és egyenletesen rálocsoljuk a zsemlyére. Tetejére szórjuk a reszelt sajtot, és sütőben átsütjük.

Genovai spenóttorta

Túróból, reszelt sajtból, párolt spenótból, pirított hagymából és tojásból szerecsendióval és bazsalikommal tűszerezett masszát készítünk, leveles tésztával bélelt formába simítjuk, beleültetünk 6-8 nyers tojást, tésztalappal betakarjuk, pirosra sütjük. Langyosan kínáljuk.

Tojásos zsemlye, bundáskenyér

Ízletes feltét főzelékfélékhez (spenót, sóska, stb.), vagy kitűnő és gyors reggeli- vagy uzsonnaétel. Tejjel, teával hidegen is finom.

Hozzávalók: két zsemlyéhez (feltétnek 2-3, önálló ételnek egy személyre)  

Egy tojás, fél-egy dl tej, só, a sütéshez olaj vagy zsír.  A zsemlyéket (vagy megfelelő mennyiségű kenyeret - a kenyér formájától függően 2-4 szelet) centi vastagra szeleteljük A tojást a tejjel jól felverjük, ízlés szerint sózzuk (vegyük figyelembe, hogy a kenyér illetve zsemlye már sós). A szeleteket egyenként a tojásba áztatjuk, majd bő forró olajban mindkét oldalán rózsaszínűre sütjük.

Ha kevesebb tejjel készítjük, ropogós, ha többel, lágyabb bundáskenyeret kapunk.

Feltétnek kiflikarikából készítve is sikeres.

Önálló ételként érdemes kipróbálni reszelt sajttal meghintve.

Tojásos hagymával töltött burgonya

Hozzávalók 4-5 személyre:  1 kg burgonya, 2 tojás, 1 nagy fej hagyma, 2 dl tejföl, 10 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 kis csomó petrezselyem, só, őrölt bors.

A burgonyákat az előző receptben leírt módon majdnem készre főzzük, leszűrjük, a tetejüket levágjuk, a belsejüket kiskanállal kiszedjük és összetörjük. A finomra vágott hagymát 2-3 dkg vajban megpirítjuk, hozzákeverjük az összetört burgonyát, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, s megtöltjük vele a kivájt burgonyákat. Visszatesszük rá a levágott burgonyatetőket, vajjal kikent, morzsával meghintett tepsibe rakjuk, a tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával, meglocsoljuk olvasztott vajjal és előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Az omlettkészítés trükkjei

Mit tegyünk, hogy az omlett ne ragadjon le?

A legtöbb háztartásban van olyan serpenyő, amelyet csak tojássütésre, omlett készítésre használnak. A legjobban úgy kímélhető meg az edény a leégéstől, ha használat előtt felolvasztunk az edényben egy darabka vajat, és hagyjuk benne kihűlni. Ez után biztosan nem fog elégni a tojásos étel.

 

Meddig süssük az omlettet? Kocsonyás maradjon, vagy teljesen süssük át?

A kevert omlettek általában elég nagy lángon, gyorsan sülnek, szép sárgára pirulnak, és a végén gyakran elég szárazak lesznek. Hogy ezt megelőzzük, a tojás felverése előtt adjunk hozzá egy kevés tejet, vizet vagy egy kis darabka szétmorzsolt vajat.

A hagyományos rántottában nincsen más hozzávaló, ezért az, világos és kellően lágy marad sütés után is.

 

Hogyan tálaljuk az omlettet?

A kész omlettet összehajtogatva vagy kiterítve is tálalhatjuk. A sima tojásrántottát általában összegöngyölve szokták tálalni. Az ízesített omletteknél az adalék szabja meg a formát, úgy tálaljuk, ahogy jobban mutat. A kész omletteket bátran fűszerezzük friss fűszernövényekkel, körítsük sajttal, sonkával, zöldséggel, rizzsel, pirítóssal.

 

Milyen legyen az omlett hőmérséklete?

Az omletteket általában hidegen vagy melegen fogyasztjuk, de sohasem langyosan.

 

Mit igyunk tojásos ételek mellé?

Tojás mellé sör vagy ásványvíz illik, a bor nem.

 

Honnan tudjuk, hogy melyik a friss tojás?

A tojásokat tegyük hideg vízbe. A friss tojások alul maradnak, míg a régiek fent lebegnek a víz tetején. Régi tojásból ne főzzünk lágy tojást, azokat használjuk rántottához vagy omlettekhez, ahol a tojás alaposan átsül.

Brokkolis omlett

Hozzávalók: brokkoli: 40 dkg, tojás: 6 db, tej (1,5 %-os): 2 dl, liszt: 2 ek (4 dkg), olaj: 1 ek ( 2o ml), só: ízlés szerint

A gőzben megfőzött brokkolit kiolajozott, tűzálló tálba tesszük. A felvert tojásokat a liszttel és tejjel csomómentesre keverjük, és a brokkolira öntjük. Előmelegített sütőbe téve sütjük.

Cseresznyés omlett (4 személyre)

Hozzávalók: 25 dkg cseresznye, 4 tojás, 4 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál porcukor, fél citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só.

A tojásokat habosra verjük a tejjel, hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a reszelt citromhéjat. Az egészet sima masszává keverjük. A megmosott, és leszárazott cseresznyét kimagozzuk, és nagyon apróra összevágjuk. A tojásmasszát négy részre osztjuk. Egy adagot a negyedrésznyi felforrósított vajra öntünk, és azonnal rászórjuk a negyedrésznyi cseresznyét is. Keverés nélkül addig sütjük, amíg az alja megszilárdul, majd az omlettet óvatosan lapátkanál segítségével megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Azonnal tálaljuk. (Akinek van otthon egy kis Triple-sec likőrje, párcseppnyivel locsolja meg, nagyon finom!)

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Diós omlett

30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 4 egész tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg darált dió + 2 evőkanál darált dió, 4 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1 evőkanál liszt, csipetnyi só.

A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral és a sóval, majd az 5 dkg darált diót és a lisztet is hozzákeverve, óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Teflonserpenyőben vagy palacsintasütőben megforrósítok 1 dkg vajat, és negyedrésznyi omlettmasszát öntve rá, megsütöm. Csak az alsó felét sütöm, majd ha már szilárd, rászórok kevés darált diót, és félbehajtva teszem a tányérra. A másik három omlettet ugyanígy készítem el. Azonnal tálalom, mert csak melegen jó igazán.

Epres omlett

Hozzávalók: (4 személyre): 20 dkg eper, 4 tojás, 8 dkg cukor, csipetnyi só, 4 dkg vaj, porcukor

A sütőt előmelegítjük. Közben a tojássárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük. A négy tojásfehérjét két deka cukorral és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és a masszához adjuk. A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, a masszát a serpenyőbe öntjük, és három percig sütjük. Az omlettet ezután a sütő alsó részére tesszük, és körülbelül negyedóráig sütjük, amíg a teteje megszilárdul. A megmosott, leszárított epret kis darabkákra vágjuk, összekeverjük a megmaradt cukorral, és az omlett egyik felére rakjuk, a másik felével betakarjuk. Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.

Füstös omlett

30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt hús, 8 tojás, 2 evőkanál liszt, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál tejföl

A habosra vert tojásokat összekeverjük a tejjel, a tejföllel, a liszttel és egy csipetnyi sóval. A főtt füstölt húst húsdarálón ledaráljuk és hozzákeverjük a tojásos masszához, végül beledolgozzuk az olajat is. Teflon serpenyőben vagy palacsintasütőben 4 omlettet sütünk belőle. Még a serpenyőben rászórjuk a reszelt sajtot, majd meleg tálra csúsztatva kínáljuk.

Gazdag omlett

Hozzávalók: 4 jó nagy tojás, 2 dl tejszín, 4 közepes nagyságú, kemény paradicsom, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál kifejtett zöldborsó (legjobb a mirelit), 5 dkg gépsonka (vagy egyéb, nagyon sovány sonka), 2 evőkanál reszelt sajt (bármilyen fajta lehet), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zöldhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

Adagonként készítem el. Egy omletthez 1 tojássárgát simára keverek 0,5 dl tejszínnel, fél evőkanál liszttel, majd sóval és törött borssal fűszerezem, végül óvatosan hozzákeverem a kemény habbá vert tojásfehérjét. (Célszerű úgy is készíteni, hogy az összes tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel, ezután a liszttel, és a tojások fehérjéből vert kemény habbal óvatosan összeforgatjuk. A masszát 4 részre osztva, adagonként készítjük el.) Egy kisebb serpenyőbe beleöntök 1 evőkanál olajat. Felhevítem, beleszórom a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát (szárával együtt), fél evőkanálnyi zöldborsót, ráteszem a nagyon vékony csíkokra vágott gépsonka negyed részét, és 1 kis kockákra vágott paradicsomot. 1-2 percig fedő alatt párolom, időnként néhányszor megkeverem, majd egy adag tojásos-tejszínes keveréket ráöntve, a tölteléket egyenletesen elosztom a tojásban. Most már keverés nélkül addig sütöm, amíg a tojáslepény egészen megszilárdul, illetve szép pirosra sül az alja. Ekkor rászórom a reszelt sajtot és a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet. A serpenyőt 1 percre befedem, hogy a sajt ráolvadhasson az omlett tetejére. Meleg tálra csúsztatom, és friss zöldségből készült salátával tálalom.

Jávai omlett

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma szeletelve, 1 db paradicsom, 4-6 mokkáskanál apróra vágott petrezselyem, 10 dkg apróra vágott sonka, 4 evőkanál olaj, 4 tojás, 1 csipet pirospaprika, só, bors

A hagymát az olajban sárgára pároljuk, majd rászeleteljük a paradicsomot, a sonkát és jól megsütjük. Végül ráöntjük a jól felvert, sózott, borsozott, paprikázott tojásokat, és az omlett mindkét oldalát megsütjük. Petrezselymet szórunk rá, metéltszerű csíkokra vágjuk és rizzsel tálaljuk.

Juhtúrós omlett (4 személyre)

Hozzávalók: 6 tojás, 5 dkg juhtúró, 1 dl kefir, 2 evőkanál finomliszt, 4 evőkanál tej, 4 evőkanál olaj, 1 diónyi vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A tojássárgákat simára keverjük a tejjel és a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a borsot és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát. Habverővel óvatosan beleforgatjuk a tojásokból vert nem nagyon kemény habot. A masszát négy részre osztjuk. Egy-egy evőkanálnyi olajon keverés nélkül megsütjük az omletteket, majd megfordítva a másik oldalát is megsütjük. A juhtúrót a kefirrel összekeverjük, és a forró omletteket bekenjük a krémmel. Félbehajtva tányérra csúsztatjuk. Salátával vagy savanyúsággal kitűnő vacsora.

Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Lángoló epres omlett

35 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 6 egész tojás, 5 evőkanál porcukor, 25-30 dkg friss eper, csipetnyi só, 4 evőkanál rum vagy konyak, 4 dkg vaj.

A tojássárgákat habosra keverem a cukorral és a sóval, majd hozzáadom a fehérjékből vert kemény habot. A masszát 4 részre osztva egy-egy dkg vajon 4 omlettet sütök belőle, mind a két oldalán. Tálra csúsztatom, és mindegyiket megrakom az előzőleg megmosott, lecsöpögtetett és kicsumázott eperszemekkel. Kevés porcukorral meghintem, majd a sütőben jól átforrósítom. A sütőből kivéve lelocsolom az alkohollal, és az asztalon látványosan meggyújtom a szeszt. Ha a láng elhamvadt, azonnal fogyasztjuk. Rendkívül finom és gusztusos.

Májas omlett

20 perc

Személyenként 5 dkg-nyi máj, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl, 0,5 dl tej, 1 teáskanál zsír, késhegynyi majoránna, ugyanennyi csípős paprika, törött fekete bors, ízlés szerint só.

A májat egy pillanatra forrásban levő vízbe dobjuk, és addig abáljuk, míg a beleszúrt villa nyomán már nem folyik véres lé. A vízből kivéve lecsurgatjuk, ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. A tojásokat habosra felverjük, összekeverjük a darált májjal, a liszttel, a tejjel, a tejföllel és a fűszerekkel. Egy-egy teáskanálnyi zsíron palacsinta- vagy tojássütőben annyi omlettet sütünk a májas masszából, ahány személyre készítettük a reggelit. Az omletteket mindkét oldalukon pirosra sütjük, tálra csúsztatjuk, és savanyúsággal kínáljuk.

Málnás omlett

30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 4 egész tojás, 1 dl tejszín, 1 dl friss málnából préselt lé, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál kristálycukor, 4 dkg vaj és csipetnyi só. A tetejére kevés málnaszörp.

A tojások sárgáit fehéredésig keverem a cukorral és a sóval, majd a lisztet, a tejszínt és a málnalevet is hozzáadom. Ezután beleforgatom a keményre vert tojáshabot, és egy-egy dkg vajon mindkét oldalán megsütöm az omletteket. Azonnal meglocsolom kevés málnaszörppel és rögtön kínálom, mert csak frissen jó.

Meggyes omlett

20 perc

Nehézség: 1

25 dkg jó érett meggy, 1 dl tejföl, 6 tojás, 4 dkg vaj, 4 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 csapott teáskanál só, ízlés szerint cukor

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. A sárgákat a liszttel és a tejjel jól kikeverem, sóval és csipetnyi cukorral fűszerezem, majd beleforgatom a tojáshabot. A masszát négy részre osztva 1-1 dkg vajon 4 omlettet sütök mindkét oldalán. Közben a meggyet kimagozom, és apróra vágom, majd összekeverem a tejföllel és kevés cukorral. A megsült omlettekre halmozom a tejfölös meggyet, és félbehajtva kínálom.

Omlett

A tojást tányérba ütjük, a sárgájára egy csipet sót teszünk, tojásonként fél kanál tejszínt, tejfölt vagy tejet keverünk hozzá és villával felverjük Készíthetjük és tálalhatjuk ugyanúgy, mint a rántottát (csak valamivel lágyabb lesz.). Omlettet lepényként is szoktunk sütni; ilyenkor csak egyik oldalát sütjük meg (esetleg fedő alatt), hogy a teteje még kocsonyás maradjon, majd a kocsonyás résszel felfelé tálra csúsztatjuk. Magában, félbehajtva is kínálhatjuk, de különböző töltelékekkel töltve, félbehajtva, roláddá tekerve, vagy éppen több lepényt "tortává" rétegezve is szokás elkészíteni.

Omlett Júlia módra

Hozzávalók: 8 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 zacskó gombalevespor, 1 evőkanál olaj.

A tojásokat habosra felverem, majd hozzákeverem a tejet, a lisztet, az olajat és a gombalevesport. Ügyelek arra, hogy lehetőleg sima, csomómentes legyen. (A legegyszerűbb, ha a turmixgépben keverem habosra az egészet.) A tojásmasszát beleöntöm egy kerek tűzálló tálba, és folpack fóliával szorosan lefedve a legerősebb fokozaton négy percig sütöm. Az omlettet tálra borítom és négy cikkelyre felvágva kínálom. (Só egy csepp sem kell bele, mert a gombalevespor, sós.) Friss saláta vagy savanyúság illik hozzá. Vacsorára igen gyorsan és olcsón elkészíthető étel.

Omlett olaszosan

Hozzávalók: 6 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 25 dkg kemény apró paradicsom, 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál porcukor, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

A tojásokat habosra verem. A tejbe belekeverem a lisztet, a paradicsompürét és az összes fűszert, majd a tojáshoz keverem, végül az olajat is beleöntöm. A megmosott paradicsomokat felnégyelem, és egy lapos tűzálló tálra teszem egymás mellé. (Nem egymásra!) A tojáskeveréket ráöntöm, és a tálat saját fedelével letakarva a mikrohullámú sütőbe tolom. A legerősebb fokozatra kapcsolva három percig sütöm, majd kivéve a készülékből, ráhintem a reszelt sajtot, és a tálat megfordítom. Még három percig sütöm. Négy cikkre vágva teszem tányérokra és még külön is meghintem kevés reszelt sajttal.

Parasztreggeli

Ismereteim szerint a parasztreggelinek sok változata van. Én az alábbit ismerem:

Hozzávalók:  5-10 dkg szalonna, kolbász, füstölt sonka, 1 nagy fej hagyma, 2-4 tojás.

A szalonnát kockákra vágom, a kolbászt vékonyra karikázom, a sonkát csíkokra. Beledobom egy méretes serpenyőbe, és addig pirítom, míg a szalonna barnára nem sül. Ekkor mindent kiszedek a zsírból. A hagymát vékonyra karikázom, beledobom a zsírba és puhára dinsztelem. Ha megpuhult, visszarakom a megpirított dolgokat, kicsit dinsztelem őket együtt, majd ráöntöm a felvert tojásokat, és készre sütöm. Sózni nem kell, mert a disznóságok elég sót tartalmaznak.

Az adagolásnak csak a befogadóképességed szab határt!

Én az utolsó fázist úgy csinálom, hogy a serpenyőben csak félig sütöm meg, majd berakom a mikróba, és ott sütöm készre, persze nem a serpenyőben !

 

Megjegyzések:

1.

Bocs, de Kelemen Zolinak igaza van, mert krumpli is kell bele.

Valóban lehet kapni mirelitben is, arra csak a tojást kell rácsapni.

Ha magad készíted, akkor a föntieken kívül ill. együtt, még egy kis krumpli szalmaburgonyára szeletelve (2-3 mm vastag) tehetsz bele csíkokra szelt édes, vagy csípős paprikát is, de a sonkát is elhagyhatod.

Az egészet a tojás kivételével együtt lehet pirítani, a hagyma nem ég le, ha mégis nagyon pirulna 1-2 kanál tejjel meg lehet állítani, hogy a burgonya is át tudjon pirulni.

Azután jöhet a tojás.

 

2.

Én ezt akkor szoktam készíteni, ha kimaradt sült krumpli vagy hajában főtt és nem reggelire.

A krumplit felszeleteljük (ha nem a sült). Felkarikázott 2 fej vöröshagymát én cukros hideg vízben a felhasználás előtt legalább fél óráig áztatok. Utána jól lemosom. Lehet, hogy így több hasznos anyag is távozik, de a gyomrot és az orrot nem bántja annyira. (Egyszerre többet előkészítek így és utána 101 nylonba téve, beteszem a mélybe. A fagy még használ is az ízének.)

A jól lecsepegtetett hagymát alig üvegesre párolok felkockázott zöldpaprikával, ráteszem a krumplit, ezzel is pirítom. Ráöntöm a sózott, borsozott felvert tojást és lágyra sütöm.

Valami ilyesmi a mirelit, ha jól emlékszem rá.

 

3.

Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy főtt burgonyát kockára vágunk, és a szalonnával stb. együtt sütögetjük.

Nagyon sokat ettem a néhai NDK-ban, de szalonna, meg kolbász nem volt benne, csak olyasféle húsdarabok, mint amit a pörköltbe teszünk. Nekem ízlett, sőt most is ízlene, ha a kedves nejem nem vágná be előttem a hűtő ajtaját.

 

4.

Én szalonnát, hagymát, paprikát, paradicsomot is teszek bele.

Kb. így.

A szalonnát kiolvasztom. Közben hozzá adom a hagymát, megdinsztelem. Ha épp van kolbász, akkor azt is belevágom. Ezután belerakom a paprikát, paradicsomot és a krumplit.  Fedő alatt párolom. Amikor a krumpli is puha jöhet a felvert tojás.

Hogy miből mennyit? Egy kicsi ezt, egy kicsi azt

Ezt biztos lehet tovább variálni egy kis zöldbabbal, vagy ami épp felesleges van a hűtőben.

Svájci omlett

8 tojás sárgáját 8 ek. liszttel, meg 8 ek. tejjel simára keverünk és teszünk bele 1 csokor finomra vágott petrezselymet., 10 dkg összevagdalt, egy kevés olajon párolt gombát, 10 dkg reszelt sajtot, sót, meg egy kevés őrölt fehér borsot. Alaposan kivajazott, nagy tűzálló tálba öntjük, és forró sütőben 5 percig sütjük.

Ezután a tetejére simítjuk a tojások kemény habbá vert fehérjéjét, amelyet megsózunk, és meghintjük még 5 dkg reszelt sajttal. A forró sütőbe visszatolva addig sütjük, amíg szépen meg nem pirul.

Savanyúságot kínálunk hozzá.

Tojáslepény gazdagon

Hozzávalók: 8 tojás, 1 dl tejföl, 30 dkg újburgonya, 10-10 dkg gomba és főtt zöldbab, 15-15 dkg füstölt szalonna és kolbász, őrült bors, só

A szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben, a saját zsírjában megpirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a zöldségeket. Addig pároljuk, mig a gomba leve elpárolog, aztán kiszedjük a zsírból. A zsiradékban megsütjük a karikára vágott burgonyát, közben felverjük a tojásokat, belekeverjük a tejfölt, ízlés szerint fűszerezzük, és a megpuhult krumplira öntjük. Amikor megkeményedik a tojás, az előzőleg elkészített ragut a tetejére rakjuk, és serpenyőstül az előmelegített sütőbe tesszük. Mikor az egész átsült, hagymával, paprikával díszítve tálaljuk.

Tojáslepény ízesen

Hozzávalók: 12 tojás, 1 dl tejszín, 5 dkg gomba, fel csokor petrezselyem, fel csokor metélőhagyma, 1 dkg tárkonylevél, só.

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, majd vágódeszkára téve nagyon apróra összevágjuk vagy lereszeljük. A megmosott és leszárított petrezselymet, metélőhagymát és tárkonyt ugyancsak nagyon apróra összevágjuk. A felütött és tejszínnel jól elkavart tojásokhoz az összevágott anyagokat hozzákeverjük, megsózzuk, majd omlettszerűen megsütjük.

Tojáslepény (omlett) zöldborsóval

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók: 12 db tojás, 1 dl tejszín, 8 dkg vaj, 20 dkg zöldborsó, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dkg cukor, só

Elkészítése: A megmosott tojásokat keverőtálba ütjük és megsózzuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és habverővel jól összekeverjük. Egy megfelelő nagyságú serpenyőben vajat hevítünk, majd amikor jó forró, beleöntjük a tojásokat. Forró sütőbe tesszük, és néhány perc alatt készre sütjük. Közben a főtt zöldborsót leszűrjük. Kisebb edényben felolvasztunk 3 dkg vajat, beletesszük a zöldborsót, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, sóval és egy nagyon kevés cukorral ízesítjük. Mérsékelt tűzön a zöldborsót jól átforrósítjuk. Az elkészült tojáslepény közepébe halmozzuk a párolt zöldborsót. Lapátkanál segítségével a lepény egyik felét felhajtjuk, hogy félhold alakot kapjunk, majd az egészet ügyesen egy előmelegített tálra borítjuk.

Zöldséges omlett

Hozzávalók: 25 dkg hüvelyes zöldborsó, 1 nagyobb karalábé fele, 10 dkg spárga, 4 db apró, kemény paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál finomliszt, másfél dl tej, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 teáskanál só.

A zöldségeket egyenként megtisztítjuk. A zöldborsót kifejtjük, a zöldhagymát, a karalábét és a spárgát egyforma darabkákra vágjuk, a megmosott paradicsomot apró kockákra metéljük. Keverőtálba ütjük a tojássárgákat, majd a sóval és a borssal addig keverjük, amíg kissé meg nem fehérednek. Ekkor a tejet a liszttel felváltva, apránként hozzákeverjük, és még 2 evőkanál olajat is beledolgozunk. Végül a tojásfehérjékből vert nem nagyon kemény habot is beleforgatjuk. Jó nagy serpenyőbe öntjük a megmaradt olajat, felforrósítjuk, és a tojásmasszát belesimítjuk. Ha a tojás alja már összeállt, az összes zöldséget úgy osztjuk el az omletten, hogy az egyenletesen befedje a tojást. Ha még sok a nyers, folyékony tojás a tetején, a serpenyőt kissé megdöntve, az alját fellazítjuk, és körbefolyatjuk rajta a folyékony részt. Akkor van készen, ha az alja már pirosra sült, a tetején pedig éppen csak üvegesednek a zöldségek. Az omlettet nagy tálra csúsztatjuk, és négy cikkre vágjuk, mint a tortát.

Amerikai tálon sült tojás

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 8 db tojás, 10 dkg angol szalonna, 2 db paradicsom, 3 g törött bors, só.

A tűzálló tálat kivajazzuk, majd amikor a vaj megforrósodott, beleütjük a tojásokat, ügyelve arra, hogy a sárgája egészben maradjon. A fehérje részét gyengén megsózzuk, és a forró sütőbe téve 2-3 percig sütjük. Közben megsütjük a vékony szeletekre vágott angol szalonnát, zsírjában pedig a félbevágott, megsózott és őrölt borssal meghintett paradicsomokat. A megsütött tojásokat a sült angol szalonnával és a sült paradicsommal körítjük.

Elkészítési idő: 40 perc

Ajánlott ital: Soproni cabernet

Tálon sült tojás, ahogy a böllér szereti

Hozzávalók: 32 dkg sertésmáj, 5 dkg zsír, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 5 g törött bors, 3 g majoránna, 8 db tojás, só.

A sertésmájat vékony csíkokra, vagy apróbb kockákra vágjuk. Serpenyőben egy kevés zsíron megpirítjuk a kockára darabolt füstölt szalonnát. Zsírjára tesszük a vékony szeletekre vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk a májat, törött borssal, majoránnával fűszerezzük, és erős tűzön, hirtelen majdnem készre pirítjuk. Az így elkészített májat egy tűzálló tálban elterítjük, ráöntjük a tojásokat és forró sütőben 2-3 percig sütjük.

Elkészítési idő: 55 perc

Ajánlott ital: Szellei cabernet

Tálon sült tojás Bercy módon

Hozzávalók: 4 pár virsli, 5 dkg vaj, 8 db tojás, 2 dl paradicsommártás vagy ketchup, só.

A virsli bőrét lehúzzuk, majd hosszanti irányban kettévágjuk. Tetejét fél cm távolságban bevagdaljuk, ügyelve, hogy a virslit ne vágjuk át.

Vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, és 1-2 perc múlva, amikor a virsli sülni kezd, mellé ütjük a tojásokat. A fehérje részt gyengén megsózzuk, és a forró sütőbe téve 2-3 percig sütjük. Ezután körülöntjük forró paradicsommártással, vagy ketchuppal, és azonnal asztalra adjuk.

Elkészítési idő: 55 perc

Ajánlott ital: Balatonszőlősi olaszrizling

 

Tálon sült tojás, gombával

Hozzávalók: 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 3 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 8 db tojás, só.

A megtisztított és jól megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk. Vajban finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a gombát, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, és erős tűzön, gyakori keveréssel megpirítjuk. A pirított gombát tűzálló tálban elterítjük, ráütjük a tojásokat, vigyázva, hogy a sárgája egyben maradjon. Forró sütőbe tolva 2-3 percig sütjük. Azonnal fogyasztva ízes, gyors és tápláló vacsoraétel lehet.

Elkészítési idő: 50 perc

Ajánlott ital: Mátraaljai olasz rizling

Tálon sült tojás parajjal

Hozzávalók: 8 db tojás, 30 dkg friss paraj, 8 dkg vaj, 2 g törött bors, 4 dkg liszt, 3 dl tej, 2 g szerecsendió, 3 g őrölt fehér bors, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, 10 dkg reszelt sajt, só.

A megtisztított parajleveleket megmossuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, majd kevés forró vajra téve átforgatjuk. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Az így elkészített parajt kivajazott tűzálló tálba elterítjük, ráütjük a tojásokat, és 1-2 percre a forró sütőbe toljuk.

Közben a 4 dkg vajból és a 4 dkg lisztből világos rántást készítünk, de nem pirítjuk meg, és állandó keverés közben felengedjük a forró tejjel. Takaréklángon néhány percet forraljuk, sóval, reszelt szerecsendióval és őrölt fehér borssal fűszerezzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgát és a fele mennyiségű reszelt sajtot. Ezt ráöntjük a tojásra, majd a forró sütőbe visszatolva megpirítjuk. Azonnal, frissen tálaljuk, reszelt sajttal kínáljuk.

Elkészítési idő: 50 perc

Ajánlott ital: Hajósi cabernet

Tálon sült tojás párizsikosárkákban

Hozzávalók: 24-30 dkg párizsi, 3 dl olaj, 5 dkg vaj, 4 db tojás, 30 dkg zöldborsó, fél csomó zöldpetrezselyem, 3 g őrölt fehér bors, só.

A párizsit héjával együtt kb. egy cm vastagságúra szeleteljük, és bő, forró olajba téve addig sütjük, ameddig összezsugorodva tölcsér alakúvá válik. Ezután az olajból kiemeljük, és egy vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük. Mindegyik kosárkába egy-egy tojást ütünk. A párizsikosarak közé hintjük a főtt zöldborsót, meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kevés őrölt fehér borssal, és a sütőbe téve 2-3 percig sütjük.

Elkészítési idő: 60 perc

Ajánlott ital: Kéthelyi cabernet

Tojás tálon, vesével, Meyerbeer módra.

10 tojás, 5 dkg. vaj, 5 dkg. zsír, 30 dkg. ürü-, bárány- vagy borjúvese, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2,5 dl. madeira mártás.

A vesét a pirításhoz előkészítjük. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, egyenként beleütjük a nyers tojásokat, gyengén megsózzuk, középmeleg sütőben úgy sütjük meg, hogy a sárgája lágy maradjon. Közben az előkészített vesét serpenyőben, nyílt láng felett, erős tűzön, állandó keverés, forgatás közben zsíron megpirítjuk. Sóval, törött borssal fűszerezzük, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel elkeverjük. Mikor megpirult, a sütőből kivett, tálon sült tojás mellett a vesét felhalmozzuk és körülöntjük forró madeira mártással.

 

Tojásfehérje 1.

Fóliát tekerj fel egy hengerre (pl. én a húsklopfoló nyelére szoktam), a végét jól zárd be.

Húzd le a hengerről, és öntsd bele a tojásfehérjét, és a másik végét is jól gyűrd össze.

Ezt így rakd lobogó vízbe, és pár perc alatt keményre fő benne a tojás.

Tojásfehérje 2.

A tojás fehérje hasznosításhoz adnék még egy általam használt módszert. Összegyűjtöm egy edénybe és lefagyasztom, ha olyan süteményt készítek melyhez tojásfehérjét kell használni akkor kivágok a fagyott fehérjéből akkora darabot amire kb. szükségem van, hagyom kiolvadni , már is lehet habot készíteni belőle. Állítólag a cukrászok is így csinálják.

 

Madeira mártás

Fél kg. apróra vágott borjúcsont, 30 dkg. vegyes zöldség, 2-3 paradicsompüré, 1 babérlevél, 4 ek. gyümölcsdzsem, 2 dl. vörösbor, 2 dkg. liszt, só, pár szem bors, 1 ek. mustár, 1 kis fej hagyma, zsír, fél citrom, 3 dl. húsleves.

A borjúcsontot paradicsompürével és kevés zsírral zománcozott tepsibe tesszük, és a sütőben átpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott vegyes zöldségeket, a fűszereket, hagymát, dzsemet, mustárt, citromot, babérlevelet. Felöntjük 3 dl. húslevessel, a sütőben kb. 2-3 órán keresztül gyenge tűzön rotyogtatjuk. Ha a levét elfövi, utána öntjük húslevessel.

A sütőből kivéve kivesszük a mártásból a csontot, és a maradékot átpasszírozzuk. Utánízesítjük, lisztet zsír nélkül lepirítunk, ezzel sűrítjük a mártást. Szűrőszitán ismét átpasszírozzuk, hozzáadjuk a vörösbort (ha túl sűrű, befőttlevet is tehetünk bele), összeforraljuk, és tálalásig melegen tartjuk.

Remuládmártás

Hozzávalók:

20 dkg majonéz, 1 dl tejszín, 1 citrom, 10 dkg ecetes uborka, fél csomó metélőhagyma, fél csomó petrezselyemzöld, 2-3 db tárkonylevél, só, mustár, őrölt fehérbors, esetleg porcukor, ízlés szerint.

A majonézhez habverővel hozzákeverjük a mustárt, a citrom szűrt levét és a tejszínt. A meghámozott ecetes uborkát, a metélőhagymát, petrezselyemzöldet és tárkonylevelet finomra vágva a mártásba keverjük, sóval és borssal ízesítjük. Ha kóstoláskor egyéni ízlésünknek túlzottan pikáns, egy kávéskanál porcukrot keverünk hozzá. Az elkészítés után kb. 2-3 órán át hűtőszekrényben tárolva hagyjuk az ízeket összeérni.

Ravigote mártás (hideg) (Sauce ravigote)

Hozzávalók:  3 dl olaj, 1 dl ecet, 1 tojás, 5 dkg vöröshagyma, 2 dkg capri, 1 csomag snittling, tárkony, zöldpetrezselyem, törött bors, só, cukor.

A keményre főtt tojást, caprit, metélőhagymát, vöröshagymát, tárkonyt, zöld­petrezselymet apróra összevágjuk, és tálba tesszük. Hozzákeverjük az olajat, ecetet és megízesítjük sóval, törött borssal, egy kevés cukorral. Ha túl savanyú, kevés vízzel hígítsuk. Hideg spárgához, articsókához, borjúfejhez, borjúlábhoz, hideg főtt marhahúshoz adjuk.

Vinegrette mártás (hideg) (Sauce vinaigrette)

Úgy készül, mint a ravigote mártás, csak tojás nélkül.

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése