2022. augusztus 13., szombat

Húsmentes menü

 

Húsmentes menü

1. hét

2013. január 14., hétfő

Reggeli

Zabkása reszelt almával

Hozzávalók:
Négy evőkanál zabpehely, egy teáskanál zabkorpa, 2 deci rizstej, fél deci víz, két kisebb, durvára reszelt alma héjastul, fél kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Főzd sűrűre a zabpelyhet, zabkorpát a rizstejjel és vízzel. Ha langyosra hűlt, keverd bele a reszelt almát és az őrölt fahéjat.

+tejeskávé 2 deci 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül
 

Tízórai

Nyers, darabolt zöldségek (sárgarépa, uborka, zellercsíkok), 10 deka sovány túró 1 deci natúr joghurttal összekeverve

Ebéd

Sült karalábé vörös pesztóval

Hozzávalók:
Három nagyobb, zsenge, friss karalábé levéllel, egy kis csokor friss bazsalikom vagy helyette petrezselyem, hagyományos erjesztésű, cukormentes szójaszósz, étolaj, egy üveg készen kapható vörös pesztó

Elkészítés:
Hámozd meg vékonyan a karalábét, szeleteld fel vékony hasábokra. A leveleket mosd meg és tedd félre. Melegíts meg serpenyőben két evőkanál étolajat, szórd rá a karalábéhasábokat, és gyakori kevergetés mellett süsd meg. Vigyázz, hogy ne puhuljanak meg egészen. Sütés közben locsolj rá két-három evőkanál szójaszószt. Vágd vékony csíkokra a karalábéleveleket, aprítsd fel a bazsalikomot, majd tálalás előtt keverd a karalábéhasábok közé. Fejenként körülbelül két evőkanál pesztóval tálald.

Babamenü:
 
Gyerekeknek egyéves kortól adható.
 

Uzsonna

egy narancs, 3 deci zöld tea édesítés nélkül

Vacsora

1,5 natúr joghurt egy evőkanál zabkorpával, két kivi vagy bármennyi eper

 

2013. január 15., kedd

Reggeli

Müzli

Hozzávalók fejenként:
1,5 deci natúr joghurt, 20 deka friss vagy mirelit gyümölcs, egy evőkanál zabkorpa, két evőkanál zabpehely, két evőkanál puffasztott barna rizs, natúr, cukormentes kukoricapehely

Elkészítés:
Csak össze kell keverned a hozzávalókat, és máris kész a rostokban, vitaminokban dús reggeli. Számtalan változata létezik aszerint, hogy milyen gyümölcs kerül bele. Ha éppen nincs kéznél friss, 5 deka beáztatott aszalt gyümölccsel is elkészítheted.

+ 3 deci tej

Babamenü: :
 
Gyümölcs-gabona keveréket már a hozzátáplálás kezdetétől, vagyis hat-hét hónapos kortól adhatsz a gyereknek.
 

Tízórai

két alma, 5-6 szem mandula

Ebéd

Túróburger

Hozzávalók 12 lepényke elkészítéséhez:
30 deka sovány tehéntúró (vagy tofu), fél kiló sárgarépa, egy nagy fej hagyma, egy kávéskanál őrölt gyömbér, két evőkanál olaj, tengeri só, egy tojás, két evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, valamint teljes kiőrlésű zsömlék és friss, nyers zöldségek

Elkészítés:
Hámozd meg és reszeld le a sárgarépát, a megtisztított hagymát pedig vágd egészen apró darabokra. Két evőkanál olajon párold meg a hagymát, szórd rá a reszelt répát, sózd meg, és időnként megkevergetve sütögesd addig, amíg megpuhul. Közben nyomkodd szét villával a túrót. Végül keverd össze egy tálban a hagymás sárgarépával, a tojással és a liszttel. Formázz belőle tenyérnyi lepénykéket, rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd meg 200 fokon. A kettévágott zsemlékbe tegyél néhány salátalevelet, paradicsomot, majd rá a lepénykéket. A lepényeket egyébként önálló ételként rizzsel, krumplival vagy akár magában is fogyaszthatod.
 

Babamenü: :
A kicsik is jól meg tudják rágni, mert egészen puha, és az íze sem markáns. Egyéves kortól kaphatják.

Te egyet ehetsz meg belőle ebédre.
 

Uzsonna

pomelo vagy mirelit eper, amennyi jólesik, 5 deka mozzarella light

Vacsora

egy nagyobb, zsenge karalábé két szelet natúr joghurtos Abonettel

 

2013. január 16., szerda

Reggeli

Tojáspuffancsok

Hozzávalók négy, 8 centi átmérőjű darabhoz:
két tojás, két evőkanál teljes kiőrlésű liszt, négy evőkanál finomra reszelt sajt, egy gerezd fokhagyma, tengeri só, vaj

Elkészítés:
A tojásokat törd fel, majd habverővel keverd néhány perc alatt habosra. Szórd bele a lisztet, a reszelt sajtot, sózd meg, és nyomj bele egy gerezd fokhagymát. Vajazd ki a muffinsütő mélyedéseit (átmérőjük a receptben megadott mennyiséghez 8 centi), majd töltsd fel félig a mélyedéseket a masszával. Tedd forró sütőbe. Ideális, gyorsan elkészülő reggeli vagy vacsora kicsinek és nagynak.

Reggeli adagod két darab + bármennyi nyers zöldség + zöld jázmintea édesítés nélkül.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.
 

Tízórai

narancs, amennyi jólesik (vagy helyette fagyasztott ribizli, málna) egy deci natúr joghurttal

Ebéd

Falafel

Hozzávalók négy személynek:
Egy zacskó mirelit falafelgolyó, egy evőkanál citromlé, különféle friss zöldségek a salátához (sárgarépa, kígyóuborka, káposzta, alma, kínai kel, hagyma, kukorica és így tovább), készen kapható pitazsemle

A hozzá való öntet egy evőkanál szezámmagkrémből (tahini), egy gerezd péppé zúzott fokhagymából, egy citrom levéből és némi vízből készül.

Elkészítés:
Süsd 200 fokosra előmelegített sütőben húsz percig a golyókat. A felaprított zöldségeket locsold meg a szezámmagkrémes öntettel. Mindezt zsebes kenyérbe, vagyis pitába téve is tálalhatod. Ha a pitás változat mellett döntesz, ez beleszámít a napi kenyéradagodba, nagyjából két szeletnek felel meg.

A te adagod 6 darab, amit bármennyi salátával, pita nélkül fogyaszthatsz.

Babamenü:
 
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.
 

Uzsonna

egy nagyobb, durvára reszelt alma egy kis maréknyi tört dióval, egy citrom levével, két evőkanál zabpehellyel, egy evőkanál zabkorpa

Vacsora

három kivi vagy két narancs vagy bármennyi mirelit ribizli 10 deka sovány túróval és egy deci natúr joghurttal

 

2013. január 17., csütörtök

Reggeli

tejeskávé két deci 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül, két vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér zsírszegény túróval megkenve, mandarindarabokkal vagy cukormentes natúr lekvárral megrakva

Tízórai

Sárgarépasaláta mozzarellával

Hozzávalók egy adaghoz:
két közepes sárgarépa, 10 deka mozzarella, egy kis fej hagyma, egy csokor petrezselyem, egy citrom leve, őrölt fehérbors

Elkészítés:
Reszeld le a sárgarépát, keverd össze a felaprított hagymával, citromlével, apróra vágott petrezselyemmel. Kockázd fel a mozzarellát, és szórd rá.
 

Ebéd

Savanyúkáposztás tallérok paprikakrémmel

Hozzávalók körülbelül 25 gyerektenyérnyi tallérhoz:
20 deka savanyú káposzta, 20 deka sárgarépa, 20 deka egészen puhára főtt barna rizs, egy kis fej hagyma, egy gerezd fokhagyma, egy kávéskanálnyi őrölt kömény, egy egész tojás

Hozzávalók a paprikakrémhez:
3 darab piros húsú kápia vagy kaliforniai paprika, két evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Darabold fel a savanyúkáposztát, a sárgarépát a hagymával és a fokhagymával együtt. Keverd össze jó alaposan a savanyúkáposzta-darabkákat a reszelt répával, rizzsel, hagymával, fokhagymával, az őrölt köménnyel és a tojással. Ezután formázz kis kupacokat a sütőpapírral bélelt tepsibe, végül lapítsd le lepény alakúra. 200 fokosra előmelegített sütőben 30-40 percig kell sütni. Egy másik sütőpapírral bélelt tepsin told a sütőbe az olajjal bekent, kimagozott paprikákat is, majd ha puhára sültek, húzd le a héjukat, húsukat pedig nyomkodd össze villával, és keverd hozzá a maradék olívaolajat. Nagyon finom, picit édes krém lesz belőle, amely remekül illik a savanykás lepényekhez.

A te adagod ebédre öt lepényke.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.
 

Uzsonna

két alma, öt szem dió

Vacsora

Kínai kel saláta juhsajttal

Hozzávalók két személynek:
20 deka juhsajt, egy jókora fej hagyma, két gerezd fokhagyma, egy kávéskanál őrölt koriander, körülbelül 60 deka kínai kel, öntet: egy citrom leve, egy evőkanál olívaolaj, egy evőkanál sörélesztőpehely

Elkészítés:
Vágd fél centi vastag csíkokra a sajtot, és pirítsd serpenyőben egy-két percig. Szórd rá a felkarikázott hagymát, egy gerezd péppé zúzott fokhagymát. A megmosott kínai kelt vágd csíkokra, és locsold meg az öntettel.
 

 

2013. január 18., péntek

Reggeli

Lencsekrém

Hozzávalók kb. fél kiló krémhez:
25 deka lencse, őrölt római kömény, őrölt koriander, Vega-mix szárított zöldségkeverék, két evőkanál szezámmagkrém (tahini), fél deci olívaolaj, tengeri só, egy fej hagyma vagy egy kisebb póréhagyma, három evőkanál sörélesztőpehely, két evőkanál hagyományos érlelésű szójaszósz

Elkészítés:
Főzd puhára a pár órára beáztatott lencsét a felsorolt fűszerekkel és némi sóval. Ezután botmixerrel keverd össze egy deci olívaolajjal. Keverd bele a sörélesztőpelyhet, a szezámmagkrémet, az apróra vágott vagy pépesített hagymát és a szójaszószt. Dolgozd egyenletes masszává.

Napi adagod 10 deka, két szelet Abonettel vagy két szelet teljes kiőrlésű barna kenyérrel, bármennyi nyers zöldséggel + rooibostea bármilyen természetes ízesítéssel, de édesítés nélkül.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.
 

Tízórai

két alma, egy sárgarépa

Ebéd

Zöldséges batyu

Hozzávalók négy batyuhoz::
2 darab készen kapható réteslap, egy édesköménygumó, egy fej hagyma, két nagyobb sárgarépa, egy cukkini, két fehérrépa, két-három evőkanál borsó, tengeri só, őrölt gyömbér, egy evőkanál étolaj, tojás a bekenéshez

Elkészítés:
Pirítsd meg egy evőkanál olajon az apróra vágott hagymát és a kis darabokra felvágott édesköményt. Szórd rá a durvára reszelt cukkinit, pirítsd együtt pár percig, majd következik a többi felaprított zöldség. Fűszerezd, majd párold fedő alatt puhára. Ha már kihűlt, nekiláthatsz a töltésnek. Terítsd ki egymásra a két réteslapot, majd vágj belőle ollóval négy egyforma nagyságú négyzetet. Ezek közepébe halmozod a tölteléket, majd óvatosan hajtogasd rá a tésztát. Kend be tojással, majd süsd színesre. Vigyázat, könnyen megég a teteje!
 

Babamenü:
Kisbabáknak néhány főtt krumplidarabbal turmixold össze a tölteléket, nyolc hónapos kortól kaphatják.
 

Uzsonna

körte, amennyit csak kívánsz, 2 szelet puffasztott barnarizskenyér, két vékony szelet sajt

Vacsora

savanyú káposzta, amennyi jólesik, gyümölcstea

 

2013. január 19., szombat

Reggeli

hatalmas adag gyümölcssaláta almából, körtéből, mandarinból és kiviből, citromlével meglocsolva, egy kávéskanál mézeskalács fűszerkeverékkel meghintve

Tízórai

egy darab teljes kiőrlésű zsemle 2,5 deka márványsajttal, hagymával, retekkel

Ebéd

Répafőzelék zsenge karalábéval

Hozzávalók egy felnőtt- és egy babaadaghoz:
négy közepes sárgarépa, egy zsenge karalábé, egy evőkanál étolaj, egy evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, tengeri só, kis csokor petrezselyem, 1 deci tej

Elkészítés:
Párold olajon pár percig a feldarabolt sárgarépát és a karalábét. Öntsd fel pici vízzel, főzd, amíg megpuhul. Keverd össze a lisztet a tejjel, és folyamatos kevergetés közben csorgasd a zöldségekre. Végül szórd rá a megmosott, aprított petrezselymet. A baba adagját pépesítsd botmixerrel, a magadét pedig sózd meg picit.

Babamenü:
Nyolc hónapos kortól zabtejjel, tejjel egyéves kortól adható gyereknek.
 

Uzsonna

a pénteken készített lencsekrémből 10 deka két szelet Abonettel

Vacsora

1,5 deci natúr joghurt egy csokor petrezselyemmel, egy evőkanál zabkorpával, két darab kockákra vágott paradicsommal

 

2013. január 20., vasárnap

Reggeli

tejeskávé 2 deci 1,5 százalékos tejjel, fokhagymával bedörzsölt teljes kiőrlésű pirítós kenyér 5 deka vékonyan szeletelt diós sajttal, hozzá bármennyi nyers zöldség

Tízórai

1,5 deci natúr joghurt bármennyi nyers, aprított gyümölccsel és egy evőkanál zabkorpával

Ebéd

Kesudiós sült zöldség

Hozzávalók egy felnőtt- és egy babaadaghoz:
három hüvelykujjnyi vastag, nyers kanadai sütőtökszelet, két kisebb cékla, egy póréhagyma, egy közepes cukkini, 5 deka kesudió, étolaj, őrölt koriander

Elkészítés:
Tedd fel főni a kesudiót tizenöt percre annyi vízben, hogy ellepje. Közben hámozd meg a céklát és a sütőtököt, majd vágd vékony hasábokra. A póréhagymát és a cukkinit aprítsd vékony karikákra. Kezdd el pirítani kevés olajon a zöldségeket. Először a céklát, majd pár perc után add hozzá az összes többi zöldséget. Tíz perc kevergetés után szórd bele a puhára főtt kesudiót, pirítsd együtt pár percig, majd vedd ki az edényből a saját adagodat. A tányéron ízesítheted őrölt korianderrel, igény szerint szójaszósszal vagy sóval.
 

Babamenü:
A baba adagjához önts kevés vizet (tedd bele a húst, ha húsos pürét terveztél neki), és főzd, amíg a cékla megpuhul, majd pépesítsd botmixerrel. Gyerekek nyolc hónapos kortól kaphatják.
 

Uzsonna

Kukactorta

SÜTÉS NÉLKÜL!
Hozzávalók:
15 dkg köles, 5 dkg mazsola, másfél deci narancslé, négy szem aszalt szilva, kókuszreszelék, egy-két kocka étcsokoládé, mandulaforgács, két darab csokis bulátagolyó vagy csokis mazsola szemnek, menta- vagy citromfűlevélkék a díszítéshez

Elkészítés:
Áztasd be a mazsolát és az aszalt szilvát legalább egy órára narancslébe, majd pépesítsd botmixerrel. Főzd kétszeres mennyiségű vízben sűrű masszává a kölest. Keverd hozzá a mazsolás pépet, majd hagyd teljesen kihűlni. Akkor jó, ha szilárd massza lesz belőle, amelyből könnyű kisebb-nagyobb golyókat formálni. A kukac teste ugyanis ezekből áll majd össze, csak előbb bele kell forgatni a golyócskákat az odakészített mandulába, csokireszelékbe, kókuszba. Rendezd el a golyókat a tálalótányéron, és készítsd el a csokis bulátagolyó vagy csokis mazsola felhasználásával a kukac szemeit.

Babamenü:
Gyerekek nyolc hónapos kortól kaphatják.
 

Vacsora

rántotta egy tojásból bármennyi nyers zöldséggel

 

 

 

Húsmentes menü

2. hét

2013. január 21., hétfő

Reggeli

Alma mix

Hozzávalók:
3 deci tej, egy nagyobb, durvára reszelt alma egy kis maréknyi tört dióval, egy citrom levével, két evőkanál zabpehellyel, egy evőkanál zabkorpa

Elkészítés:
Főzd sűrűre a zabpehellyel, zabkorpával kevert tejet, majd ha langyosra hűlt, tedd bele a többi hozzávalót.

Babamenü:
A baba dió nélkül 10-12 hónapos kortól kaphatja.
 

Tízórai

bármennyi nyers zöldség 5 deka feta sajttal és 1,5 deci natúr joghurttal

Ebéd

Karfiolos lepénykék sárgarépasalátával

Hozzávalók nyolc lepényhez (egy felnőtt és egy babaadag):
20 deka karfiol (mirelit is lehet), 30 deka krumpli, két gerezd fokhagyma, két evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt, étolaj, tengeri só, egy csokor petrezselyem, egy teáskanál balzsamecet

Elkészítés:
Pépesíts aprítógépben 20 deka karfiolt és 30 deka krumplit egy gerezd fokhagyma társaságában. Az egészen finom állagú pépet keverd össze két evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel, sózd meg picit, majd simítsd a masszát a már felforrósított, olajjal vékonyan kikent serpenyőbe. Süsd pirosra a másik felét is. A te adagod öt darab.

+ bármennyi reszelt sárgarépasaláta hagymával, balzsamecettel, friss zöldfűszerekkel, sóval, cukor nélkül

Babamenü:
Hét-nyolc hónapos kortól adható.
 

Uzsonna

nyers gyümölcs (kivéve banán), amennyi jólesik 5 deka sajttal

Vacsora

Gombás köles

Hozzávalók fejenként:
20 deka csiperkegomba, egy evőkanál étolaj, egy kicsi fej hagyma, néhány szál petrezselyem, két evőkanál köles, só, őrölt fehér bors

Elkészítés:
Vágd szeletekre a gombát, és szórd az olajon megpirított, felaprított hagymára. Amíg sül, főzd puhára a kölest körülbelül tíz perc alatt. Keverd össze a gombát, a kölest, majd fűszerezd és szórd meg petrezselyemmel.

Babamenü:
Mivel a gomba nehezen emészthető, gyerekeknek kétéves kor felett ajánljuk.
 

 

2013. január 22., kedd

Reggeli

egy tojásból és 5 deka sajtból sütött rántotta két vékony szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, 3 deci édesítés nélküli, 1,5 százalékos tejjel készült tejeskávéval

Babamenü:
Rántottát egyéves kortól ehet a baba.
 

Tízórai

bármennyi nyers gyümölcs, öt szem mandulával

Ebéd

Zöldséges rigatoni

Hozzávalók négy személynek:
20 deka teljes kiőrlésű lisztből készült száraztészta, két hámozottparadicsom-konzerv, egy fej hagyma, két gerezd fokhagyma, 20 deka kígyóbab, egy sárgarépa, egy fehérrépa, 10 deka zeller, néhány zellerlevél, egy kiskanálnyi biocitromhéj, tengeri só, egy teáskanál őrölt oregánó, egy kávéskanál őrölt koriander, étolaj, reszelt sajt

Elkészítés:
Mosd és hámozd meg a zöldségeket, karikázd fel a sárga- és a fehérrépát, vágd kis hasábokra a zellert. Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát, párold üvegesre egy evőkanál olajon. Szórd rá a kis darabokra vágott kígyóbabot meg a többi feldarabolt zöldséget és a zellerlevelet. Sütögesd fedő alatt tizenöt percig, közben kevergesd meg néha. Közben főzd meg a tésztát. Öntsd rá a paradicsomot a zöldségekre, fűszerezd oregánóval és őrölt korianderrel, sózd meg picit, és tegyél bele néhány citromhéjforgácsot is. Önts rá kis pohárnyi vizet is, és főzd addig, amíg a kígyóbab megpuhul. Nyolc-kilenc darab tészta elég egy adaghoz. Reszelt sajttal meghintve tálalhatod.

Babamenü:
Gyerekek sajt nélkül már nyolc hónapos kortól kaphatják.
 

Uzsonna

Uborkás ivójoghurt

Hozzávalók fejenként:
egy hüvelykujjnyi behűtött kígyóuborka, fél gerezd fokhagyma, egy evőkanál aprított, friss kapor, 2 deci natúr ivójoghurt, csipetnyi só

Elkészítés:
Hámozd meg a kígyóuborkát és vágd kis kockákra, dobd rá a fokhagymát és a kaprot, sózd meg egy picit, azután öntsd fel natúr ivójoghurttal. Keverd össze botmixerrel.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.
 

Vacsora

egy kemény tojás 1 deci natúr joghurttal, bármennyi nyers zöldséggel

 

2013. január 23., szerda

Reggeli

Szedres, citromos kefirital

Hozzávalók fejenként: 
Húsz szem mirelit málna vagy feketeszeder, egy evőkanál frissen facsart citromlé, 2 deci hideg kefirital vagy natúr kefir, egy evőkanál zabpehelyliszt

Elkészítés:
Mixeld össze botmixerrel a hozzávalókat.
 

Babamenü:
Gyerekek egy-másfél éves kortól kaphatják.
 

Tízórai

két szelet teljes kiőrlésű Abonett 5 deka sovány tehéntúróval, bármennyi nyers zöldséggel

Ebéd

Brokkoli diós sajtmártással

Hozzávalók négy személynek:
80 deka brokkoli, 15 deka darált dió, 20 deka márványsajt, két gerezd fokhagyma, egy evőkanál olaj, két evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 7 deci 1,5 százalékos zsírtartalmú tej, néhány szép diódarab

Elkészítés:
Főzd három-négy percig lobogó, sós vízben, aztán szedd ki és csepegtesd le szűrőben. Rakosgasd az összes darabkát tűzálló edénybe. Melegítsd meg az olajat, nyomd bele a fokhagymát, és szórd rá folyamatos kevergetés közben a durvára reszelt márványsajtot. Ha felolvadt, öntsd hozzá a tejmennyiség felét, forrald fel, miközben a maradék tejet keverd csomómentesre a liszttel. Öntsd a lábasba, majd folyamatos kevergetés mellett szórd bele a darált diót. Főzd, kevergesd, amíg besűrűsödik, majd öntsd a brokkolira. Így is fogyasztható, de még finomabb, ha 15 perc alatt 200 fokon aranybarnára sütöd. Sózni egyáltalán nem kell.

Babamenü:
Gyerekeknek másfél éves kortól adható
 

Uzsonna

két alma, 10 deka sovány krémtúró apróra vágott petrezselyemmel

Vacsora

egy karalábé, másfél deci natúr joghurt, petrezselyem

 

2013. január 24., csütörtök

Reggeli

Tojáskrém

Hozzávalók 50 deka krémhez:
hét tojás, egy ujjnyi hosszúságú póréhagymadarab, három evőkanál krémes állagú túró, négy evőkanál mustár, fél kávéskanálnyi őrölt fehérbors

Elkészítés:
Főzd keményre a tojásokat, majd megtisztítva, feldarabolva keverd krémes állagúra. A megtisztított, apróra vágott póréhagymát szórd bele. Keverd össze a krémtúróval és a mustárral, fűszerezd fehérborssal, sóval. Hűtőben, lefedett edényben három napig tartható.
Napi adagod 10 deka, két szelet Abonettel, bármennyi nyers zöldséggel.

+ tejeskávé két deci 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül

Babamenü:
Gyerekeknek egyéves kortól adható.
 

Tízórai

nyers gyümölcs, amennyi beléd fér, hozzá öt szem mogyoró

Ebéd

Brokkolis hajdinaleves

Hozzávalók öt személynek:
2 decis pohárral kimért hajdina, 4 deci víz az áztatáshoz, két sárgarépa, két fehérrépa, 50 deka brokkoli, egy kis fej hagyma, egy csokor zöldhagyma, 1,5 liter főzővíz, só, két gerezd fokhagyma, egy maréknyi friss bazsalikom vagy helyette egy evőkanál szárított

Elkészítés:
Áztasd be éjszakára a hajdinát kétszeres mennyiségű vízbe. Másnap pirítsd meg az apróra vágott hagymát, szórd rá a megtisztított, feldarabolt zöldségeket a zöldhagyma és a fokhagyma kivételével, végül öntsd rá áztatóvízzel együtt a hajdinát. Önts hozzá még másfél liter vizet, és főzd legalább fél órán keresztül, amíg a hajdina is teljesen megpuhul. Ekkor nyomj bele két gerezd fokhagymát, majd zárd el, és szórd rá a vékony karikákra vágott újhagymát és a bazsalikomleveleket.

Babamenü:
Gyerekek 8 hónapos kortól kaphatják.
 

Uzsonna

Mandulás zabpehelykása

Hozzávalók egy adaghoz:
2 deci 1,5 százalékos tej, két evőkanál zabpehely, egy evőkanál darált mandula, egy evőkanál zabkorpa, egy teáskanál búzakorpa, egy nagyobb alma vagy 20 deka más nyers gyümölcs (fagyasztott is lehet), őrölt fahéj

Elkészítés:
Főzd sűrűre a zabkását a felsorolt hozzávalókból, és keverj hozzá feldarabolt, nyers gyümölcsöt.
 

Babamenü:
Ha a gyereknek is adni akarsz belőle, az ő adagját a búza és zabkorpa hozzáadása előtt vedd ki, tejmentes változatban (vagyis például zabtejjel, rizstejjel főzve, hét hónapos kortól adható.
 

Vacsora

körülbelül 25 deka nyers sárgarépa, citromfűtea, egy deci natúr joghurt

 

2013. január 25., péntek

Reggeli

Almatea

Hozzávalók két literhez:
négy alaposan megmosott alma vastagon hámozott héja, néhány darabka egész szegfűszeg, édesköménymag, csillagánizs, fahéj és szegfűbors, egy maréknyi friss citromfűlevél

Elkészítés:
Forralj fel két liter vizet, majd öntsd nyakon vele a kancsóban felhalmozott almahéjat, citromfüvet és a fűszereket. Ha langyosra hűlt, már fogyaszthatod is.

+ két szelet teljes kiőrlésű kenyér két vékony szelet sajttal, bármennyi nyers zöldséggel

Babamenü:
Almateát hét-nyolc hónapos kortól adhatsz a babának további édesítés nélkül, ám igény szerinti szoptatás mellett ennyi idős babánál még nincs szükség teára.
 

Tízórai

két szelet teljes kiőrlésű Abonett 5 deka sovány sajttal

Ebéd

Mandulás lepény zöld salátával

Hozzávalók egy darab, vastag palacsinta méretű lepényhez:
egy evőkanál darált mandula, két evőkanál teljes kiőrlésű liszt, késhegynyi curry, négy evőkanál sárgarépalé, étolaj a sütéshez

Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat az olaj kivételével, és hagyd állni negyedórát. Forrósítsd meg a serpenyőt, fújd be vékonyan olajjal, majd simítsd bele a masszát. Süsd meg előbb az egyik, majd óvatos fordítás után a másik oldalát is. Fogyaszthatod palacsintaszerűen feltekerve, zöldségekkel töltve.

Napi adagod egy darab, + hozzá bármennyi zöldsaláta citromos, fokhagymás, joghurtos öntettel. Zöldsalátát télen ilyesmikből készíthetsz: kínai kel, káposzta vékonyan szeletelve, zacskós saláta mix, rukola, galambbegy, petrezselyem bőségesen

Babamenü:
Gyerekek 10 hónapos kortól kaphatják.
 

Uzsonna

két alma, 5 deka zsírszegény sajt

Vacsora

Sárgaborsókrém-leves

Hozzávalók négy személynek:
50 deka sárgaborsó, ujjbegynyi friss, vagy fél teáskanálnyi száraz gyömbér, egy púpozott teáskanál édesnemes pirospaprika, tengeri só, egy nagyobb vöröshagyma, egy közepes burgonya

Elkészítés:
Áztasd be főzés előtt öt-hat órával a többször átmosott sárgaborsót. Fonnyaszd meg olajon az apróra vágott hagymát. Megszórod pirospaprikával, gyorsan összekevered, majd jöhet a sárgaborsó, amelyet előzőleg még egyszer utoljára átöblíthetsz. Mosd meg, hámozd meg, majd darabold fel a krumplit, és szórd azt is a lábasba. Dobd bele a gyömbérdarabot, öntsd fel bőségesen vízzel, majd egészen addig főzd, amíg a borsó teljesen megpuhul, ez körülbelül fél órát vesz igénybe. A levesből halászd ki a gyömbérdarabot, majd turmixold össze botmixerrel a sárgaborsót.

Babamenü:
Kicsiknek tíz hónapos-egyéves kortól adható.
 

 

2013. január 26., szombat

Reggeli

Zabkása reszelt almával

Hozzávalók egy adaghoz:
négy evőkanál zabpehely, egy teáskanál zabkorpa, 2 deci tej, fél deci víz, két kisebb, durvára reszelt alma héjastul, fél kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Főzd sűrűre a zabpelyhet, zabkorpát a rizstejjel és vízzel. Ha langyosra hűlt, keverd bele a reszelt almát és az őrölt fahéjat.
+ ánizstea édesítés nélkül

Babamenü:
Tejjel egyéves kortól, gabonatejjel 7 hónapos kortól adható.
 

Tízórai

Körözött

Hozzávalók két adaghoz:
20 deka zsírszegény túró, egy kis fej hagyma egészen apróra vágva, egy kávéskanál őrölt kömény, egy kávéskanál pirospaprika, két evőkanál mirelit snidling (ez el is maradhat, vagy pótolhatod petrezselyemmel), két evőkanál natúr joghurt.
Két szelet Abonettel.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.
 

Ebéd

Sajtos brokkolitorta

Hozzávalók öt személynek:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, két tojás, két evőkanál olaj, egy teáskanál sütőpor, két evőkanál paradicsompüré, só, 5 dkg reszelt kemény sajt

Töltelék:
50 dkg brokkoli, egy evőkanál zabpehelyliszt, 5 dkg márványsajt, egy gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt szerecsendió

Elkészítés:
Keverd össze a lisztet, a sütőport és a reszelt sajtot. Verd fel a tojásokat minél habosabbra egy kis só hozzáadásával, majd keverd a liszthez a paradicsompürével és az olajjal együtt. Dolgozd sima masszává fakanállal, majd öntsd egy széles, nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, és simítsd fél centi vékonyságúra. Told a 180 fokosra melegített sütőbe 20 percre.
 
Párold puhára a brokkolit, törd össze villával egy kisebb lábasban, szórd rá a zabpehelylisztet és a márványsajtot, a péppé zúzott fokhagymát és a szerecsendiót, majd öntözz rá két-három kanál főzővizet. Kis lángon, folyamatos keverés közben főzd sűrűre, és hagyd hűlni.
Ha megsült a tészta, várj, amíg langyosra hűl, majd vágd fel három-négy egyforma darabra, ezt kend meg a krémmel.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.
 

Uzsonna

két alma, egy szelet puffasztott barnarizskenyér, két vékony szelet sajt

Vacsora

egy kemény tojás két deci joghurttal, bármennyi nyers zöldséggel

 

2013. január 27., vasárnap

Reggeli

Petrezselymes pástétom

Hozzávalók 50 deka pástétomhoz:
25 deka hántolt napraforgómag, három csokor petrezselyem és három gerezd fokhagyma, egy citrom leve, tengeri só, egy evőkanál sütéshez való olívaolaj

Elkészítés:
Áztasd be egy éjszakára, aztán főzd húsz percig a napraforgómagot annyi vízben, amennyi épp ellepi. Azután aprítógéppel vagy darálóval őröld egészen finom állagúra. Az apróra vágott petrezselymet vágd csíkokra, a fokhagymát tisztítsd meg, majd párold együtt olajon. Keverd a darált napraforgómaghoz. Locsold meg citromlével. Hűtőben, fedett edényben legalább egy hétig eláll.
Napi adagod 10 deka pástétom két szelet Abonettel.
+zöld tea édesítés nélkül
 

Babamenü:
Tíz hónapos kortól adhatod pici kenyérfalatkákra kenve.
 

Tízórai

két alma, öt szem mandula

Ebéd

Sült babos padlizsán

Hozzávalók négy személynek:
40 deka mirelit fejtett bab megfőzve, 60 deka padlizsán, 20 deka hagyma, három gerezd fokhagyma, 50 deka hámozott paradicsom, 30 deka kápia paprika, fél deci olívaolaj, tengeri só, őrölt koriander, őrölt kömény, édesnemes pirospaprika

Elkészítés:
Vágd apróra a hagymát, fokhagymát, és szórd az olívaolajjal kikent tűzálló tálba. Szórd a tálba a főtt babot. Erre halmozd a kis kockákra vágott padlizsánt, a meghámozott, felkockázott paradicsomot és paprikát vegyesen. Sózd meg, szórd rá a fűszereket (mindegyikből egy-egy teáskanállal), majd rázogasd meg a tálat. Locsold a tetejére a maradék olívaolajat, nyomkodd le, tedd rá a tetejét, és told 200 fokosra előmelegített sütőbe egy órára. A maradékot botmixerrel pástétommá alakíthatod.

Babamenü:
Gyerekeknek 9-10 hónapos kortól adható.
 

Uzsonna

egy narancs, két kivi, 5 deka mozzarella light

Vacsora

két szelet Abonett, 5 deka zsírszegény túró, bármennyi nyers zöldség

 

 

Húsmentes menü

3. hét

2013. január 28., hétfő

Reggeli

mandarinturmix 3 deci 1,5 százalékos tejből és két kisebb mandarinból
Ha maradt az előző nap készített sült babos padlizsánból, akkor abból 10 deka két szelet teljes kiőrlésű pirítóssal vagy két Abonettel, ha nem maradt, akkor két vékony szelettel a kedvenc (nem ömlesztett) sajtodból
 

Tízórai

egy keménytojás felaprítva, egy deci natúr joghurt, fél csokor aprított petrezselyem

Ebéd

Zöldséges rizs sajtmártással

Hozzávalók négy személynek:
20 deka barna rizs, egy közepes nagyságú cukkini, egy kicsi, vékony póréhagyma, egy nagy fehérrépa, három-négy levél kínai kel, egy szelet zeller, másfél bögre zöldborsó, két evőkanál étolaj, tengeri só, szárított, morzsolt kakukkfű, őrölt rozmaring, késhegynyi őrölt kömény

Sajtmártás:
20 deka csökkentett zsírtartalmú kemény, reszelhető sajt, fél liter 1,5 százalékos tej, három gerezd fokhagyma, egy evőkanál vaj, három evőkanál barna rizsliszt, tengeri só, őrölt szerecsendió, őrölt fehérbors

Elkészítés:
Főzd puhára a rizst, azután tedd félre lefedve. Fedő alatt párold meg a feldarabolt zöldségeket. Ha kész, keverd össze a barna rizzsel. Két evőkanál vajat olvassz fel, szórj bele három evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, pirítsd együtt, majd nyomj bele három gerezd fokhagymát. Folytonos kevergetés közben lassan öntsd hozzá a tejet. Forrald fel és főzd, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor szórd bele a reszelt sajtot. Keverd össze, fűszerezd szerecsendióval és fehérborssal, ha szükséges, sózd meg. Ezzel a mártással kínáld a zöldséges rizst.

Babamenü:
Csecsemők nyolc hónapos kortól kaphatják sajtmártás nélkül.
 

Uzsonna

reszelt sárgarépa naranccsal, egy evőkanál darált dióval

Vacsora

1,5 deci natúr joghurt egy evőkanál zabkorpával, egy evőkanál aprított hagymával vagy póréhagymával vagy snidlinggel, egy fej nyers karalábéval

 

2013. január 29., kedd

Reggeli

Humusz pástétom

Hozzávalók 50 deka humuszhoz:
15 deka csicseriborsóliszt, négy evőkanál tahini (szezámmagkrém), két teáskanál őrölt édes-nemes pirospaprika, két citrom leve, két gerezd péppé zúzott fokhagyma, tengeri só, Vega-mix fűszerkeverék

Elkészítés:
Főzd sűrűre folyamatos kevergetés mellett a csicseriborsólisztet körülbelül négy deci vízben. Fűszerezed Vega-mixszel, tengeri sóval. Ha kihűlt, keverd hozzá a többi hozzávalót.
Napi adagod 10 deka humusz két szelet Abonettel vagy egy teljes kiőrlésű zsemlével, bármennyi nyers zöldséggel + tejeskávé két deci 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül.
 

Babamenü:
Gyerekeknek tíz hónapos kortól adható.
 

Tízórai

bármennyi nyers gyümölcs a következők közül: fagyasztott bogyós gyümölcs (ideális az erdei gyümölcs keverék), alma, grapefruit, pomeló, kivi

Ebéd

Céklás brokkoli mogyorómártással

Hozzávalók két személy:
egy közepes nagyságú cékla, 40 deka brokkoli, egy evőkanál étolaj, 10 deka pirított földimogyoró, két evőkanál hagyományos erjesztésű, cukormentes szójaszósz, egy teáskanál teljes kiőrlésű liszt, egy gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Hámozd meg és vágd kicsi, vékony hasábokra a céklát. Pirítsd meg egy evőkanál olajon a wokban úgy, hogy roppanós maradjon. Párold meg a brokkolit, majd keverd össze a céklával. A mogyorót őröld meg aprítógépben, majd öntsd fel három deci vízzel, amelyben előzőleg csomómentesen elkeverted a lisztet. Kezdd el főzni, majd, ahogy sűrűsödik, locsold bele a szójaszószt is. Keverj bele egy gerezd péppé zúzott fokhagymát. A zöldségeket ezzel a mártással tálald.

Babamenü:
Gyerekek akkor kaphatják, ha már jól tudnak rágni. Főtt céklából és brokkoliből készült pürét már 7-8 hónapos kortól adhatsz.
 

Uzsonna

egy nagyobb, durvára reszelt alma egy kis maréknyi tört dióval, egy citrom levével, két evőkanál zabpehellyel, egy evőkanál zabkorpa

Vacsora

egy kemény tojás 1,5 deci natúr joghurttal, egy szelet Abonettel

 

2013. január 30., szerda

Reggeli

zöld jázmintea egy deci 1,5 százalékos tejjel, az előző nap készített humusz pástétomból 10 deka két szelet Abonettel, bármennyi nyers zöldséggel

Tízórai

két alma vagy helyette bármennyi fagyasztott bogyós gyümölcs + 5 deka sovány túró

Ebéd

Sütőtökös-zelleres lepény zöldsalátával

Hozzávalók kb. 25 lepénykéhez:
40 deka sütőtök (vagy helyette sárgarépa agy édesburgonya), 15 deka zeller, egy fej lila hagyma, 10 deka fehérrépa, két tojás, 15 deka zabpehely, 2 evőkanál zabkorpa, 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, két evőkanál kókuszreszelék, só, őrölt szerecsendió

Elkészítés:
Reszeld le a nyers sütőtököt, zellert és fehérrépát, vagy aprítógépben őröld egészen finom állagúra. Áztasd be a kókuszreszeléket meleg vízbe. Aprítsd pici darabokra a hagymát. Keverd össze alaposan a reszelt zöldségeket, hagymát a zabkorpával, zabpehellyel, a liszttel, a leszűrt kókuszreszelékkel (előtte szűrd le róla a maradék vizet). Sózd meg egy picit, és tegyél bele egy kávéskanál őrölt szerecsendiót meg két egész tojást. Pihentesd a masszát körülbelül húsz percig. Végül adagold evőkanállal sütőpapírral bélelt tepsibe a kis kupacokat, aztán simítsd laposra a kanál hátával. 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig kell sütni.
Az adagod öt lepényke, hozzá bármennyi zöldsalátát ehetsz, amelyet a jelenleg is kapható alapanyagok közül például rukolából, kínai kelből, káposztából, jégsalátából vagy galambbegyből készíthetsz, esetleg zacskós zöldsaláta-mixből. Az öntetekről a második heti fogyókúra hírlevélben olvashattál részletesen.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.
 

Uzsonna

Avokádós paradicsomsaláta

Hozzávalók egy személynek:
két érett, kemény húsú paradicsom vagy darabolt, hámozott paradicsom konzervből fél adag (20 deka), egy avokádó, egy evőkanál friss citromlé, nyolc-tíz friss bazsalikomlevél (vagy két kávéskanál szárított), egy evőkanál olívaolaj, egy teáskanál balzsamecet, tengeri só, őrölt feketebors

Elkészítés:
Hámozd meg az avokádót. Ha érett, akkor a héj könnyen elválik a hústól, és a húsa puha, de nem barna. Ezután vágd hosszában félbe, és emeld ki a jókora magot. A gyümölcshúst vágd darabokra vagy szeletekre, locsold meg citromlével és tedd félre. A megmosott paradicsomokat (vagy a hámozottparadicsom konzerv tartalmának a felét) szeleteld fel, majd keverd össze az avokádóval. Sózd meg picit, szórj rá őrölt borsot. Locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel, szórd rá a kisebb darabokra tépkedett bazsalikomot, és keverd össze alaposan.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják bors nélkül, ha nem érzékenyek a paradicsomra. A puha avokádót már hét-nyolc hónapos kortól adhatod, ha ízlik neki.
 

Vacsora

két alma, 10 szem mandula

 

2013. január 31., csütörtök

Reggeli

Répás avokádókrém

Hozzávalók kb. 30 deka avokádókrémhez:
egy érett avokádó, egy nagyobbacska répa lereszelve, egy citrom leve, egy evőkanál olívaolaj, egy kávéskanál őrölt koriander, tengeri só, néhány teáskanálnyi aprított snidling vagy zöldhagyma levél

Elkészítés:
Törd össze az avokádó húsát. Ebből már a hét hónapos baba is kaphat kóstolót! Az adag többi részét keverd össze korianderrel, citromlével, csipetnyi sóval és az apróra vágott snidlinggel, végül keverd bele a finomra reszelt répát. Ezzel a szendvicskrémmel egyéves kortól kínálhatod a gyereket is, ha már jól rág.
Napi adagod 5 deka avokádókrém két szelet Abonettel, bármennyi nyers zöldséggel + zöld jázmintea egy deci 1,5 százalékos tejjel .
 

Tízórai

bármekkora adag nyers, feldarabolt gyümölcs fahéjjal megszórva, egy evőkanál zabkorpával, egy evőkanál búzakorpával és friss citromlével

Ebéd

Waldorf-saláta

Hozzávalók egy adaghoz:
15 deka zeller, néhány zellerlevél, 15 deka alma, 2,5 deka dió
 
Öntet:
 1,5 deci natúr joghurt, egy kávéskanál mustár, egy kisebb citrom leve, őrölt bors, csipetnyi tengeri só, egy teáskanál olívaolaj, salátalevelek a tálaláshoz

Elkészítés:
Keverd össze a felaprított hozzávalókat az öntettel. A babának ilyenkor valami mást adj, mert ezt még jó ideig nem tudja megrágni.
 

Uzsonna

Ribizlis ivójoghurt

Hozzávalók egy jókora adaghoz:
15 deka mirelit ribizli, három deci natúr ivójoghurt, egy teáskanál zabpehelyliszt vagy instant zabkorpa

Elkészítés:
Turmixold össze a hozzávalókat, és máris ihatod!
 

Vacsora

két szelet Abonett sovány tehéntúróval, aprított petrezselyemmel vastagon megszórva, darabolt nyers zöldségekkel, például karalábé, póréhagyma, újhagyma, uborka, sűárgarépa, zeller, fehérrépa

 

2013. február 1., péntek

Reggeli

két deci tejeskávé 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül, két szelet Abonett sovány natúr krémtúróval, bármennyi nyers zöldséggel

Tízórai

nyers darabolt gyümölcs, például narancs, grépfrút, körte, mandarin keverék fahéjjal, zabpehellyel megszórva, citromlével meglocsolva

Ebéd

Zöldségtál juhtúróval

Hozzávalók négy személynek:
50 deka mirelit kígyóbab, egy közepes cukkini, egy hámozottparadicsom konzerv, egy közepes nagyságú karfiol, egy nagy fej hagyma, két gerezd fokhagyma, só, étolaj, 10 deka juhtúró, másfél deci natúr joghurt, egy csokor petrezselyem, őrölt bors, tengeri só

Elkészítés:
Aprítsd fel egészen finom darabkákra a hagymát és a fokhagymát. Mosd meg és szedd rózsáira a karfiolt. Keverd össze egy tálban a hagymát, kígyóbabot, karfiolt, és öntsd olajjal vékonyan bekent, tűzálló, fedeles üvegtálba. Sózd meg, majd keverd össze az összes többi hozzávalót (köztük az időközben felaprított petrezselymet9, és öntsd a zöldségekre a tűzálló tálba. Egész picit sózd csak, mert a juhtúró nagyon sós! Süsd 200 fokosra előmelegített sütőben 40 percig!

Babamenü:
 
Tumixolva, krumplival keverve már 9-10 hónapos kortól kaphatja a baba. Juhtúróval csak egyéves kora után kínáld.
 

Uzsonna

jókora bögrényi darabolt nyers ananász egy evőkanál zabpehellyel, egy evőkanál búzakorpával, két evőkanál pirított mandulalapocskával

Vacsora

bármennyi nyers zöldség hagymás-zöldfűszeres natúr joghurttal

 

2013. február 2., szombat

Reggeli

Sárgarépa-pástétom

Hozzávalók 50 deka sárgarépa-pástétomhoz, beleértve egy adag babapürét is: 
50 deka sütőben héjastul megsütött sárgarépa, három teáskanál sörélesztőpehely, három-négy evőkanál szezámmagkrém (tahini), egy teáskanál balzsamecet, só, őrölt szerecsendió

Elkészítés:
Húzd le a répák héját, majd pépesítsd botmixerrel. Tegyél félre a babának néhány kanálnyit. A többi répapürét keverd össze a felsorolt hozzávalókkal. Az őrölt szerecsendióból fél kávéskanálnyira lesz szükség, sóból egy csipetnyire.
Pirítóssal is tálalhatod, de nyers zöldségdarabokat is lehet bele mártogatni.
 
+ 3 deci frissen préselt almalé egy citrom levével keverve, esetleg ásványvízzel hígítva

Babamenü:
Gyerekeknek natúr répapüré: 6 hónapos kortól, pástétom: 10-11 hónapos kortól
 

Tízórai

bármennyi nyers zöldség hagymás, zöldfűszeres natúr joghurttal

Ebéd

Tésztás kígyóbabsaláta

Hozzávalók négy személynek:
20 deka főtt, teljes kiőrlésű tészta, 40 deka mirelit kígyóbab, két zellerszár (más néven halványítózeller vagy angol zeller), egy közepes sárgarépa, egy kicsi póréhagyma, egy csokor petrezselyem, bazsalikomos vagy joghurtos-citromos öntet

Elkészítés:
Párold meg gőz fölött (párolókosárban) a kígyóbabot úgy, hogy még roppanós maradjon. Reszeld le a sárgarépát nagylyukú reszelőn. Karikázd fel a pórét, és vágd kis darabkákra a zellerszárat. A petrezselymet aprítsd fel. Ha már kihűlt a kígyóbab, keverd össze valamennyi hozzávalót, és forgasd bele az önteteknél felsorolt bazsalikomos vagy joghurtos-citromos dresszingbe.
 

Uzsonna

5 deka natúr gesztenyepüré, egy evőkanál cukor nélkül sűrűre főzött szilvalekvárral keverve

Babamenü:
Gyerekek 7 hónapos kortól kaphatják.
 

Vacsora

5 deka sovány sajt, egy szelet Abonett, egy narancs

 

2013. február 3., vasárnap

Reggeli

Zabgaluska szilvapürével

Hozzávalók egy felnőttnek és egy gyereknek:
3 dl tej vagy zabtej, 5 evőkanál zabpehely, 30 deka friss vagy mirelit szilva, ringló, egy teáskanál citromlé, igény szerint mák vagy darált mandula, őrölt fahéj

Elkészítés:
Főzz sűrű kását a zabpehelyből. Kanalazd a masszát nagy, lapos tányérra, és várj, amíg egészen kihűl. Közben turmixold össze a kimagozott szilvát, keverd bele a citromlevet és egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat. Vízbe mártott teáskanállal szaggass a tányérkákra kis galuskákat az időközben kihűlt masszából. Szórd meg darált mandulával vagy mákkal, és öntsd le szilvapürével.
+2 deci tejeskávé 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül

Babamenü:
Gyerekek 8 hónapos kortól kaphatják, darált mákot inkább csak kétéves kor felé, de egyéves kor előtt lehetőleg ne.
 

Tízórai

bármennyi nyers zöldség a kedvenc sajtoddal (max. 5 deka)

Ebéd

Karalábés rétes bármennyi zöldsalátával, citromos, fokhagymás öntettel

Hozzávalók két rúd (14 szelet) réteshez:
hat réteslap (egy csomagban általában nyolc van), egy tojás, négy evőkanál olaj, három, egyenként körülbelül 20 dekás zsenge karalábé, hét-nyolc friss, zsenge karalábélevél, 20 deka zeller, 5 deka kékpenészes sajt, egy fej hagyma, három gerezd fokhagyma, néhány friss zellerlevél, só, késhegynyi őrölt fehérbors, késhegynyi őrölt szerecsendió, három evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt

Elkészítés:
Reszeld le nagylyukú reszelőn a karalábét és a zellert, vagy használj aprítógépet. Vágd vékony csíkokra a karalábéleveleket. Aprítsd fel a hagymát, és kezdd el pirítani három evőkanál olajon. Szórd rá a reszelt karalábét, a levélcsíkokat és zellert, majd gyakori kevergetés mellett párold 10-15 percig. Sózd meg, fűszerezd, és szórd rá a három evőkanál lisztet, azután keverd össze és önts rá 1-1,5 deci vizet. Főzd sűrű masszává. Közben törd össze villával a kékpenészes sajtot, végül keverd a karalábés masszába. Tedd félre hűlni. Teríts ki három réteg réteslapot egymásra, erre halmozd csíkban a négyzet egyik oldalán a kihűlt masszát, majd tekerd fel lazán. Kend be felvert tojással, aztán süsd 10-15 percig 180 fokosra előmelegített sütőben.
Adagod ebédre két szelet + bármennyi zöldsaláta. A zöldsalátáról a második heti hírlevélben olvashattál részletesen.

Babamenü:
A tölteléket sajt nélkül 7-8 hónapos kortól adhatod a babának.
 

Uzsonna

két alma 5 deka csökkentett zsírtartalmú trappista sajttal

Vacsora

két deci frissen préselt répalé egy citrom levével, egy darab puffasztott barnarizses kenyérszelet

 

 

Húsmentes menü

4. hét

2013. február 4., hétfő

Reggeli

Gyümölcsrizs

Hozzávalók két felnőttnek és két gyereknek:
két teáscsésze főtt barna rizs, fél liter tej, 5 deka mazsola, egy narancs leve, narancs, alma, ringló, banán vagy bármilyen jó minőségű, fagyasztott mirelit gyümölcs, a bogyósok különösen értékesek!

Elkészítés:
Facsard ki egy narancs levét, és öntsd rá a mazsolára. Hagyd ázni egy óra hosszat. Öntsd rá a tejet a rizsre, és gyakori kevergetés mellett főzd addig, amíg jól besűrűsödik. Nyugodtan besegíthetsz a botmixerrel: pépesítsd néhány fordulattal, a baba adagját ekkor kiveheted, és egészen simára turmixolhatod. A narancsot szedd gerezdekre, és fejtsd le róla óvatosan a hártyát. Keverd bele a botmixerrel pépesített, narancslébe áztatott mazsolát. Keverd össze a legalább langyosra hűlt tejberizst a gyümölcsökkel, és máris tálalhatod.
Főzzél hozzá ánizsteát! A te adagodat ne édesítsd, az ánizs eleve édeskés.

Babamenü:
Szoptatottt gyerekeknek 7-8 hónapos kortól adható, ha tej helyett rizs- vagy zabtejet használsz a készítéshez. Ha a baba már úgyis kap tápszert, elkészítheted számára is a leírás szerint.
 

Tízórai

bármennyi nyers zöldség 5 deka feta sajttal

Ebéd

Karfiolsaláta

Hozzávalók négy személynek:
egy kiló karfiol, egy fej hagyma, tengeri só, két csokor petrezselyem, 4 deci natúr joghurt, két evőkanál mustár, egy kávéskanál méz, egy citrom leve, két evőkanál salátaolaj

Elkészítés:
Párold meg a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt úgy, hogy még épp roppanós maradjon. Botmixerrel keverd össze a feldarabolt hagymát, a joghurtot, mustárt, citromlevet, mézet, sót és a salátaolajat, majd öntsd a keveréket a már langyosra hűlt karfioldarabokra. Szórd meg bőségesen petrezselyemmel. Magában könnyű, alacsony energiatartalmú vacsorának is alkalmas, de húsok mellé köretnek is remek.

Babamenü:
10-12 hónapos kortól már megkínálhatod vele a babát, de az is jó megoldás, ha neki főzöl egy egyszerű kis karfiolos pürét egy kis zabpehely és hús vagy krumpli hozzáadásával. Ha már langyosra hűlt, tegyél bele egy pici citromlevet is.
 

Uzsonna

Joghurtos tojás

Hozzávalók egy adaghoz:
egy kemény tojás, egy reszelt répa, egy szelet zeller reszelve, két evőkanál aprított snidling, két evőkanál aprított petrezselyem, egy teáskanál sörélesztőpehely, egy teáskanál zabkorpa, egy deci natúr joghurt, tengeri só, késhegynyi őrölt bors

Elkészítés:
Keverd össze a reszelt zöldségeket és az apróra vágott tojást a zöldfűszerekkel és a joghurttal. Sózd, borsozd. Egy szelet Abonett jár hozzá.
 

Vacsora

3 deci savanyúkáposzta-lé

 

2013. február 5., kedd

Reggeli

gyümölcssaláta abból, ami épp van otthon: például fagyasztott bogyósok és alma, narancs, pomeló, grépfrút keverékéből, de ne legyen benne szőlő, banán

Babamenü:
A nyers gyümölcsökből botmixerrel pépesíthetsz a babának is egy adagot, vagy belekeverheted a nyers gyümölcspürét a reggeli zabkásájába, vagy készíthetsz neki zabtejjel, anyatejjel turmixot.
 

Tízórai

Zabkása reszelt almával

Hozzávalók fejenként:
négy evőkanál zabpehely, egy teáskanál zabkorpa, 2 deci tej, fél deci víz, két kisebb, durvára reszelt alma héjastul, fél kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Főzd sűrűre a zabpelyhet, zabkorpát a rizstejjel és a vízzel. Ha langyosra hűlt, keverd bele a reszelt almát és az őrölt fahéjat.

Babamenü:
Gyerekek tehéntejjel egyéves kortól kaphatják, de nekik zabkorpa nélkül add. Rizstejjel főzve már hat-hét hónapos kortól adható, fahéjjal inkább csak tíz hónapos kor után.
 

Ebéd

Rozmaringos burgonya lila hagymával

Hozzávalók egy gyerek és egy felnőtt adagjához:
két nagyobb burgonya, őrölt rozmaring, tengeri só, egy fej lila hagyma, egy-két evőkanál olívaolaj, a felnőttnek 5 deka juhtúró

Elkészítés:
Vágd félbe az alaposan lesúrolt burgonyát hosszában, kend be olívaolajjal, a saját adagodat szórd meg rozmaringőrleménnyel, hagymakarikával, majd alufóliába csomagolva süsd meg 200 fokon 20 perc alatt. A babának akár a héjából kanalazva is adhatod a finom falatokat, de pürét is nyomkodhatsz neki villával. Jól illik hozzá a sajt és a juhtúró.

Babamenü:
Gyerekek hét hónapos kortól kaphatják juhtúró nélkül.Juhtúróval, sajttal 10.12 hónapos kortól.
 

Uzsonna

20 deka savanyú káposzta

Vacsora

két alma, egy szelet Abonett, 1,5 deci natúr joghurt

 

2013. február 6., szerda

Reggeli

két deci frissen préselt répalé egy citrom levével, két szelet Abonett 10 deka Pannónia sajttal, bármennyi nyers zöldséggel

gyümölcssaláta abból, ami épp van otthon: például fagyasztott bogyósok és alma, narancs, pomeló, grépfrút keverékéből, de ne legyen benne szőlő, banán

Babamenü:
Répalevet már hat hónapos kortól adhatsz, de erősen székletfogó hatása lehet a picikre, ezért először kis mennyiséggel próbálkozz.
 

Tízórai

két alma vagy bármilyen fagyasztott bogyós gyümölcs mennyiségbeli korlátozás nélkül, 5 deka sovány natúr krémtúró

Babamenü:
Nyers gyümölccsel kevert natúr túrót 10-12 hónapos kortól adhatsz.
 

Ebéd

Mandulás-barackos köles

Hozzávalók családi adaghoz:
10 deka aszalt sárgabarack, 15 deka köles, 6 deci víz, 3 deci tej vagy zabtej, 5 deka mandula, egy-két evőkanál darált mák, egy nagy, érett mangó

Elkészítés:
Áztasd be az aszalt sárgabarackot egy órára. Közben kezdd el főzni a kölest előbb vízben, majd ha már elfőtte a vizet, öntsd hozzá a tejet. Kis lángon főzd addig, amíg a kölesszemek szinte teljesen szétfőnek, és felszívják a tejet, majd fedő alatt hagyd állni. A beáztatott barackról öntsd le a vizet, a barackot pedig tedd aprítógépbe, és őröld egészen kicsi darabokra. A masszát keverd hozzá a még meleg köleskásához, és simítsd az egészet tálba. Takard le, hagyd hűlni. Közben tedd a mandulát is aprítógépbe, és őröld egészen finom állagúra. A mangót hámozd meg és turmixold pépesre. Kanyaríts a masszából evőkanállal nagy galuskákat, szórd meg mandulával, és tálald mangópürére ültetve. Két kölesgaluskát számíts egy felnőttadaghoz.

Babamenü:
Gyerekeknek zabtejjel nyolc hónapos kortól, tehéntejjel egyéves kortól adható.
 

Uzsonna

Joghurtos cukkinisaláta

Hozzávalók négy személynek:
négy közepes nagyságú cukkini, 4 deci natúr joghurt, étolaj, só

Elkészítés:
A világ egyik legegyszerűbb salátája, és mégis annyira finom, hogy rá fogtok szokni! Vágd 2-3 milliméter vastag karikákra a megmosott cukkinit, majd wokban, folyamatos keverés közben pirítsd át egy kevés olajon. Vigyázz, hogy ne süsd puhára, félig nyersen a legfinomabb! Még forrón keverd össze a joghurttal, és sózd meg egy picit.

Babamenü:
A gyerkőcnek pedig egyszerűen turmixold össze, és adj neki néhány bulátát, amit mártogathat bele. 10-12 hónapos kortól adható.
 

Vacsora

két szelet Abonett 5 deka mozzarella lighttal, hagymával, paradicsommal

 

2013. február 7., csütörtök

Reggeli

citromos ásványíz, egy darab teljes kiőrlésű zsemle, 5 deka tofu 5 deka reszelt sárgarépával és citromlével

Babamenü:
Tofut körülbelül egyéves kortól adhatsz a babának. Először kis mennyiséggel próbálkozz, mert a szója gyakran allergiát okoz.
 

Tízórai

Müzligolyócskák

Hozzávalók körülbelül 40 darabhoz: 
20 deka aszalt szilva, 10 deka mazsola narancslébe áztatva, egy citrom leve, 5 deka darált mogyoró, 5 deka darált dió, 10 deka apróra tört kesudió, 10 deka zabpehely, 5 deka zabkorpa

Elkészítés:
Aprítógépben pépesítsd a beáztatott mazsolát és az aszalt szilvát. Keverd össze az összes többi hozzávalóval. Formálj a masszából kis golyókat, forgasd zabkorpába vagy darált mandulába.

A te adagod:
Naponta legfeljebb két-három darab.

Babamenü:
A kicsik 10-12 hónapos kortól kaphatják.
 

Ebéd

Paradicsomos babsaláta

Hozzávalók négy személynek:
45 deka mirelit vagy friss fejtett bab, őrölt koriander, őrölt kömény, két hámozottparadicsom-konzerv (vagy 60 deka friss, érett paradicsom héj nélkül), egy fej hagyma, kevés só, friss zöldfűszerek ízlés szerint, például oregánó, majoránna, petrezselyem, snidling

Elkészítés:
Főzd puhára a babot korianderes, sós vízben. Hagyd hűlni a főzővízben, és addig vágj apróra egy fej hagymát. A hámozott paradicsomot nyomkodd szét villával, majd keverd össze egy fej apróra vágott hagymával, két kávéskanál őrölt korianderrel, egy kávéskanál őrölt köménnyel, azután sózd meg egy picit. Szűrd le a babot, és forgasd bele a paradicsomba.

Babamenü:
Turmixolva 10 hónapos kortól adhatod.
 

Uzsonna

bármennyi nyers idénygyümölcs, 5-6 szem földimogyoró

Vacsora

ánizstea, 5 deka főtt barna rizs egy közepes nagyságú reszelt répával, friss narancslével meglocsolva

 

2013. február 8., péntek

Reggeli

egy nagyobb, durvára reszelt alma egy kis maréknyi tört dióval, egy citrom levével, két evőkanál zabpehellyel, egy evőkanál zabkorpa

Tízórai

1,5 deci natúr szójajoghurt durvára reszelt kígyóuborkával és egy csokor snidlinggel, egy szelet Abonettel. Kígyóubi, snidling helyett tehetsz bele vékony csíkokra vágott kínai kelt és hagymát.

Babamenü:
Szójajoghurtot egyéves kortól adhatsz a babának.
 

Ebéd

Cukkinis-túrós lepény bármennyi zöldsalátával

Hozzávalók egy nagy tepsire való adaghoz:
40 deka teljes kiőrlésű búzaliszt, egy tasak szárított élesztő, tengeri só, 50 deka zsírszegény túró, egy tojás, három zsenge cukkini, egy csokor kapor, három evőkanál zabkorpa

Elkészítés:
Keverd össze a lisztet, a szárított élesztőt és egy teáskanál sót. Önts hozzá 3-4 deci meleg, de nem forró vizet, és keverj belőle egyenletes, lágy masszát. Hagyd kelni meleg helyen másfél óra hosszat. A reszelt cukkinit keverd össze a túróval, a tojással, a megmosott és apróra vágott kaporral, valamint a zabkorpával. Sózd meg, és hagyd állni 10-20 percig. Béleld ki sütőpapírral a tepsit, szórj rá kis lisztet, azután öntsd rá a tésztát. Szórd meg a tetejét liszttel, aztán simítsd el a tenyereddel egyenletesen a tésztát úgy, hogy teljesen kitöltse a helyet. Terítsd szét rajta a cukkinis túrómasszát. 200 fokosra előmelegített sütőben süsd fél óra hosszat.
 

Babamenü:
Egyéves kortól

A te adagod:
Két tenyérnyi szelet bármennyi zöldsalátával vagy reszelt répasalátával vagy gyökérsalátával (lásd 3. hét, többféle reszelt gyökérzöldség citrommal és hagymával). A zöldsaláta készítéséről a második hírlevélben olvashattál.
 

Uzsonna

Sajtkrém

Hozzávalók családi adaghoz:
30 deka Pannónia vagy más ementáli típusú sajt, 20 deka puhára főtt sárgarépa, egy kis fej hagyma, egy evőkanál olívaolaj, egy csokor petrezselyem, fél kávéskanál fehérbors, fél kávéskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés:
Melegszendvicset is készíthetsz az így előállított krémből. Reszeld le a sajtot. A répát, a petrezselymet és a hagymadarabokat pépesítsd botmixerrel, azután keverd össze a többi hozzávalóval. Mielőtt megfűszereznéd, vedd ki a gyerekek adagját. Utána szórd bele a szerecsendiót és a fehérborsot.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják

A te adagod:
Napi adagod 10 deka két darab Abonettel, bármenyni nyers zöldséggel, amit mártogathatsz bele.
 

Vacsora

20 deka savanyú káposzta és egy alma

 

2013. február 9., szombat

Reggeli

2 deci 1,5 százalékos tejjel készült tejeskávé édesítés nélkül, két szelet Abonett a tegnap készített sajtkrémmel és bármennyi nyers zöldséggel

Tízórai

aprított nyers gyümölcsök (kivéve banán, szőlő) két evőkanál zabpehellyel keverve, 2 deci répalé

Ebéd

Rakott brokkoli

Hozzávalók négy személynek:
70 deka brokkoli, egy póréhagyma, 30-40 deka sütőtök, 4 deci natúr joghurt, 5 deka kékpenészes sajt, őrölt szerecsendió, őrölt koriander, curry, só, 10 deka darált mandula, étolaj

Elkészítés:
Párold meg párolókosárban a brokkolit úgy, hogy félig nyers maradjon. A pórét tisztítsd meg, majd karikázd fel. A sütőtököt hámozd meg, kapard ki a magokat, a húsát vágd kis kockákra. Kenj be olajjal egy tűzálló tálat, tedd bele a rózsáira szedett brokkolit és a sütőtökdarabokat meg a póréhagymát. Sózd meg egy picit. Keverd össze botmixerrel a joghurtot, mandulát, kékpenészes sajtot és a fűszerekből egy-egy kávéskanálnyit, majd oszlasd el a zöldségek tetején. 200 fokos sütőben süsd körülbelül húsz-harminc percig.

Babamenü:
A babát már tíz hónapos kortól kínálhatod a pépesített változattal.
 

Uzsonna

Gyümölcsös joghurtkrém

Hozzávalók:
Személyenként bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölcs szőlő és banán kivételével, személyenként kb. 20-25 deka, frissen facsart citromlé, 1 deci natúr joghurt, 10 deka zsírszegény natúr krémtúró vagy 10 deka ricotta
Saját adagodba keverej egy evőkanál zabkorpát.
 


Elkészítés:
Turmixold össze a hozzávalókat.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják, bogyós gyümölccsel inkább csak másfél éves kor felé.
 

Vacsora

két kivi, két-három mandarin, 5 deka csökkentett zsírtartalmú sajttal

 

2013. február 10., vasárnap

Reggeli

Bazsalikomos fetakrém

Hozzávalók 50 dekához:
20 deka krémfehérsajt, 30 deka zsírszegény krémtúró, egy csokor petrezselyem, maréknyi snidling, egy csokor bazsalikom vagy helyette kapor

Elkészítés:
Törd össze villával a feta sajtot, azután keverd össze a sovány krémtúróval és a felaprított zöldfűszerekkel.

Babamenü:
Gyerekek 10-12 hónapos kortól kaphatják.
 

A te adagod:
Napi adagod 10 deka két szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy zsömlével, vagy két szelet Abonettel.
 

Tízórai

nyers gyümölcs szőlő és banán kivételével, amennyi jólesik, 10 szem mandulával

Ebéd

Borsópüré krumpligombóccal

Hozzávalók öt személynek:
50 deka feles borsó, tengeri só, két evőkanál teljes kiőrlésű liszt, egy szál póréhagyma, 2 evőkanál étolaj, két gerezd fokhagyma, két közepes sárga húsú burgonya, egy kicsi sárgarépa, egy cukkini, egy tojás, két evőkanál zabkorpa, só, őrölt szerecsendió, egy fej hagyma, sütőpapír

Elkészítés:
Áztasd be egy éjszakára a feles borsót, reggel öblítsd át többször folyó vízben, majd egyliternyi, enyhén sós vízben főzd a feldarabolt póréhagymával együtt addig, amíg a borsódarabkák egészen szétfőnek és megpuhulnak. Közben pótold az elfőtt vizet. Ekkor adj hozzá két péppé zúzott fokhagymát, azután sűrítsd egy pohár vízben csomómentesen elkevert liszttel, és kavargasd az újraforrás után még körülbelül öt percig.
 
Közben főzd meg héjában a krumplit, hámozd meg, törd át krumplinyomóval, és keverd össze a durvára reszelt sárgarépával, cukkinivel, a felaprított hagymával, némi sóval, őrölt szerecsendióval, tojással, zabkorpával. Dolgozd ki alaposan a masszát, majd formázz belőle vizes vagy étolajos kézzel dió nagyságú gombócokat. Rakosgasd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd ki 200 fokosra előmelegített sütőben.

A te adagod:
A borsópüréadagodhoz öt gombócka jár.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.
 

Uzsonna

20 deka savanyúkáposzta, 5 szem dió

Vacsora

bármennyi nyers zöldség 1,5 deci natúr, snidlinggel és petrezselyemmel kevert joghurttal

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése