2022. augusztus 8., hétfő

Török ételek

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

140. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* a receptek egy része Csonka János gyűjtése

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

A Drótpostagalamb recepttára..................................................................................... 1

140. könyv....................................................................................................................... 1

Török ételek *........................................................................................ 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

Receptek................................................................................................ 4

Asszonycomb vagdalt hús (Kadin budu köfte)........................................................... 4

Az imám elalélt (Imam bayildi)................................................................................... 4

Ayran (török joghurtital).............................................................................................. 4

"Ájult Imám" 1.- avagy fahéjas töltött padlizsán......................................................... 4

Ájult Imám 2................................................................................................................ 5

Baklava 1. (török, mézes rétes)................................................................................... 5

Baklava 2.................................................................................................................... 5

Barackos piláf............................................................................................................. 6

Bárány nyárson (Sis kebap)......................................................................................... 6

Bégek álma................................................................................................................. 6

Buggyantott tojás (Cilbir)............................................................................................ 6

Citromzselatin.............................................................................................................. 6

Cserkesz tyúk (Çerkez tavugu).................................................................................... 7

Dalauzi (török csemege)............................................................................................ 7

Egybesült fasírt (Köfta)................................................................................................ 7

Elalélt tök (Kabak bayildi)........................................................................................... 7

Ezeregyéjszaka-desszert.............................................................................................. 8

Gyümölcssaláta (Meyva salata)................................................................................. 8

Halva receptek........................................................................................................... 8

Fehér halva.............................................................................................................. 8

Halva........................................................................................................................ 8

Sárga halva............................................................................................................. 8

Hideg török szőlőleves................................................................................................. 8

Keleticsemege-torta................................................................................................... 9

Köfta (török húsétel).................................................................................................... 9

Kutap (töltött pisztráng).............................................................................................. 9

Máj albán módra (Arnavut cigeri).............................................................................. 9

Májas piláf................................................................................................................... 9

Olajos zöldbab (Zeytinyagli fasule)............................................................................. 9

Párolt csirke Ömer pasa-módra (Piliç sote Ömerpasa)............................................. 10

Padlizsán muszakka (Patlican Musakkasi)................................................................. 10

Rántott tojás (Brique)................................................................................................. 10

Rizs törökösen (Pilaf).................................................................................................. 10

Taboulah................................................................................................................... 11

Tarator (uborkaleves)................................................................................................ 11

Tatliszi, azaz török joghurtos-citromos kuglóf............................................................. 11

Tökfasírt (Mücver)...................................................................................................... 11

Tök muszakka (Kabak Musakkasi)............................................................................. 11

Töltött tök (Kabak dolmasi)....................................................................................... 12

Töltött paprika tejföllel (Biber)................................................................................... 12

Töltött szőlőlevél (Yaprak)......................................................................................... 12

Török burgonya......................................................................................................... 12

Török céklasaláta...................................................................................................... 13

Török fasírt (Izgara köfte)........................................................................................... 13

Török feketekávé....................................................................................................... 13

Török joghurtos padlizsán.......................................................................................... 13

Török krém................................................................................................................. 13

Törökméz I.................................................................................................................. 13

Törökméz II................................................................................................................. 13

Törökmézes ostya...................................................................................................... 14

Török mokkakávé...................................................................................................... 14

Török pacalleves (Iskembe corbasi).......................................................................... 14

Török padlizsánpüré.................................................................................................. 14

Török padlizsánsaláta (Köpolu)................................................................................. 14

Török padlizsánsaláta................................................................................................ 14

Török palacsinta........................................................................................................ 15

Török parajsaláta....................................................................................................... 15

Török piláf.................................................................................................................. 15

Török rakott csirke...................................................................................................... 15

Török rizs..................................................................................................................... 15

Török rumtorta........................................................................................................... 15

Uborkasaláta (Cacik)................................................................................................ 16

Yogurt tatlisi (török édesség)..................................................................................... 16

Vegyes török saláta.................................................................................................. 16


Asszonycomb vagdalt hús (Kadin budu köfte)

Hozzávalók 6 személyre: 75 dkg darált (sovány) marhahús, 6,5 dkg rizs, 4 db tojás, 15 dkg hagyma, 3 dkg vaj, 3 dl víz, só, olaj a kisütéshez.

Az apróra vágott hagymát kis lábosban a vajon rózsaszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a vizet és a rizst, megsózzuk és megfőzzük. Ha a rizs megfőtt, félretesszük hűlni.

A darált hús felét teflonedényben zsiradék nélkül, nagy lángon addig pirítjuk, míg levet ereszt és azt ismét felveszi. Ezután összekeverjük a hús másik felével. (Ha nagyon darabos, újra le lehet darálni.) Hozzáadunk két tojást és a hagymás rizst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összegyúrjuk. Ha kész, tojás nagyságú darabokat szaggatunk belőle, amelyeket ujjnyi vastag, lapos, ovális köfte" alakúra formázunk. A másik két tojást egy tányérban felverjük. A köftéket a felvert tojásba mártva igen forró olajban gránátalma színűre" (halvány rózsaszín, mint az asszonyok combja) sütjük.

Köretként rizst (piláfot) adhatunk hozzá. A tökéletes török gasztronómiai élményhez elengedhetetlen a nagy mennyiségű saláta. Ez legtöbbször kis gerezdekre vágott paradicsomból és hagymából áll, leöntve kevés "faolajjal" (olíva), ízlés szerint citromlével és petrezselyemzölddel ízesítve.

Az imám elalélt (Imam bayildi)

Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg padlizsán, 27,5 dkg "faolaj" (olíva) vagy étolaj, 50 dkg hagyma, 60 dkg paradicsom vagy ezzel egyenértékű püré, 3,5 dl víz, 14 gerezd fokhagyma, 1,5 csokor petrezselyemzöld, 1,5 kávéskanál porcukor, só.

A hagymákat félbe vágva vékony félholdakra" szeleteljük, majd kézzel kissé szétnyomkodjuk. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomokat, a zúzott fokhagymát, az összeaprított petrezselyem-zöldet és 2 kávéskanál sót. Az egészet jól összekeverjük, és félretesszük.

A padlizsánokat csíkosra kell hámozni, egy ujjnyi szélesen meghámozni, mellette ugyanilyen csíkban meghagyni a héját és így tovább. A meghámozott padlizsánokat hosszában kettévágjuk, de úgy, hogy a kocsány felőli végüknél egyben maradjanak. Belüket kikaparjuk, és a helyére töltjük az előkészített paradicsomos-hagymás masszát. A megtöltött padlizsánokat egy lábos fenekén sorba rakjuk. Ráöntjük az olajat, a vizet és hozzáadjuk a porcukrot. A lábas tetejére egy tányért teszünk, s a lábast lefedve előbb erősebb, majd gyengébb tűzön mintegy másfél óráig főzzük (míg a padlizsán megpuhul).

Hidegen fogyasztják.

Ayran (török joghurtital)

Hozzávalók: 5 dl joghurt, 2,5 dl víz, 1 mk só.

A joghurtot mixerben alaposan elkeverem a vízzel, illetve a sóval, majd alaposan behűtve poharakban tálalom.

"Ájult Imám" 1.- avagy fahéjas töltött padlizsán

Hozzávalók: 4 padlizsán, só, 2 evőkanál olaj

A megmosott padlizsánok szárát eltávolítjuk, hosszában kettévágjuk, 1 órára besózzuk. Ezután folyóvíz alatt leöblítjük, kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, belsejüket megkenjük olajjal, és előmelegített forró sütőben elősütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: 3 nagy fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kg hámozott paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 kisujjnyi fahéj, 1 mokkáskanál kristálycukor, bors, 1 nagy csokor petrezselyem, 50 g hámozott mandula.

Az olajon megpároljuk a nem túl vékonyra szelt hagymát, hozzáadjuk az elnyomkodott paradicsom felét, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a fahéjat, a cukrot, ízlés szerint sót, borsot, és fedő alatt 10 percig pároljuk. Kivesszük a padlizsánt a sütőből, kivájjuk a belsejét, úgy, hogy kb. 2 cm pereme maradjon. A kivájt darabokat villával megtörjük, és a paradicsomos hagymához keverjük, hozzáadjuk a vágott petrezselymet (egy kanálnyit félreteszünk díszítésre) és mandulát. A fahéjat és a babért kidobjuk. Megtöltjük a padlizsánokat, a maradék paradicsomot és az esetleg kimaradó tölteléket sütőtálba simítjuk, ráültetjük a padlizsánokat, tetejüket megkenjük egy kevés olajjal, és 15-20 percre visszatesszük a sütőbe. Langymelegen tálaljuk, megszórjuk a félretett vágott petrezselyemmel.

Legenda: a nemzetközi gasztronómiába e néven bevonult étel török eredetű és a fáma szerint a konstantinápolyi kalifával, az imámmal esett meg, hogy amikor megérezte a sülő étel illatát, elájult a gyönyörűségtől.

Ájult Imám 2.

Hozzávalók: 4 kicsi vagy 2 nagyobb karcsú padlizsán (összesen 60-70 dkg), 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1 húsleves-kocka, só, őrölt bors, mokkáskanálnyi oregano.

A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, és az oldalukat hosszában behasítjuk, hogy azért egészben maradjanak. A belsejüket karalábévájóval vagy hegyes késsel kiszedjük úgy, hogy a héjon ujjnyi vastag réteg maradjon. A vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és két evőkanál olajon megpároljuk (nem pirítjuk!) majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Két paradicsomot félreteszünk, a többit lehéjazva kis kockákra vágjuk, és a hagymába forgatjuk, a padlizsánok kivájt, kisebb darabokra vágott belével együtt. Sóval, borssal, oregánoval ízesítjük, és kb. tíz percig pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt percig pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt perc múlva kitörölgetjük, és a párolt hagymát, paradicsomos padlizsánbelsőt a héjakba visszatöltjük. A megtöltött padlizsánokat tűzálló tálban egymás mellé fektetjük, a húsleveskockát melléjük morzsoljuk, és a maradék olajat egy deci vízzel összekeverve rájuk locsoljuk, a félretett két paradicsomot fölszeletelve a tetejükre rakjuk. A tálat lefödve (vagy alufóliával letakarva) a forró sütőbe toljuk. A padlizsánokat egy óra hosszat sütjük, majd alaposan behűtjük, és tálalás előtt kétujjnyi szeletekre vágjuk.

Baklava 1. (török, mézes rétes)

Hozzávalók: 25 dkg darált dió, 12,5 dkg vaj, 2,5 dl méz, 2 csomag réteslap, 2 dkg vaj a tetejére.

A darált diót, a mézet és a vajat addig keverem, amíg habos, krémszerű nem lesz. Egy közepes nagyságú tepsi alját kibélelem három réteslappal, majd a diós-mézes masszából egy keveset rákenek. Erre egy réteslapot teszek, amit újból bekenek a diós-mézes krémmel. Addig folytatom a rétegezést, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére réteslapnak kell kerülnie, amit a felolvasztott vajjal meglocsolok.

Előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm a rétest. Még forrón kockákra vágom és melegen tálalom. A magyar ízlésnek szokatlanul édes, ám nagyon finom sütemény.

Baklava 2.

Hozzávalók: 20-30 vékony leveles tészta lap, 200 g olvasztott vaj, töltelékhez: 300 g darál dió, 300 g - mandula, sziruphoz: 600 g cukor, 2,5 dl víz, 1 kis vaníliarúd vagy 12 cs. vaníliás cukor.

A vajjal kikent tepsibe 2 tésztalapot teszünk, meglocsoljuk vajjal. Meghintjük darált dióval és mandulával. A rétegezést addig folytatjuk, míg tart az anyagokból, a tetején tészta legyen.

A tésztát ferdén kockákra bevágjuk. Minden darabot meglocsolunk vajjal. 200 °C-ra melegített sütőben 40-50 percig sütjük. A sütés vége felé 150 fokra csökkentsük a meleget.

A vízben oldjuk fel a cukrot, tegyük bele a vaníliát, főzzük szálasra.

A kisült baklavát, amikor kissé kihűlt, leöntjük meleg sziruppal, állni hagyjuk, míg teljesen beissza.

Barackos piláf

Hozzávalók 4 személyre: ¼ tk. őrölt sáfrány, 120 g aszalt, 8,5 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek. olaj, 115 g nem sózott vegyes magvak (mogyoró, dió, mandula, pisztácia), 2 db vöröshagyma, diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 250 g rizs, 2 fahéj, 8 szegfűszeg, 1 ek. méz, 1 narancs, só, bors

A sáfrányt és a sárgabarackot belekeverjük a forró levesbe, és állni hagyjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és aranybarnára pirítjuk benne a magvakat, majd kiszedjük. A zsiradékban üvegesre pirítjuk a karikára vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprózott gyömbért és fokhagymát, a rizst, a fűszereket, s kevergetve rövid ideig tovább pirítjuk. Utána mindezt belekeverjük a levesbe, és lefedve addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Közben a narancs héját lereszeljük, magvait eltávolítjuk, húsát kivágjuk a hártyák közül. A rizst a narancsgerezdekkel és a pirított magvakkal megszórva tálaljuk.

Ötlet: ez az egzotikus török étel gyorsan elkészül, s kitűnően felhasználhatók hozzá a maradék olajos magvak és aszalt gyümölcs.

Bárány nyárson (Sis kebap)

Hozzávalók: 1,5 kg bárányhús 4 cm-es kockákra vágva, 2 fej vöröshagyma aprítva, só, bors, 2 kk. szárított csombor (borsikafű), 4 ek. olaj, 4-6 db negyedelt paradicsom, 2-4 zöldpaprika 4 cm-es darabokra vágva, 4 nyárs.

A bárányt 1 napra a hűtőben páclébe tesszük.

Pác: olaj, hagyma, csombor, só, bors.

1 cm-es közökkel a nyársra húzzuk a húst - paradicsomot - paprikát - ...  húst. Sütés előtt kenjük be olajjal. Parázson, vagy nagyon forró sütőben forgatva, közben olajjal kenegetve megsütjük.

Piláffal tálaljuk.

Bégek álma

Hozzávalók: 80 dkg birkacomb, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 db törökparadicsom, 30 dkg paradicsom, 8 dkg liszt, 3 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, 5 g törött bors, só.

A faggyúmentes birkahúst sós, vöröshagymával és fokhagymával ízesített lében puhára pároljuk. Ezután a puhára párolt húst ledaráljuk. A finom, apróra vágott vöröshagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a darált birkahúst és sóval, törött borssal ízesítjük. A meghámozott törökparadicsomot (padlizsánt) karikákra vágjuk, megsózzuk, lisztbe mártogatjuk, és forró olajban mindkét oldalát megpirítjuk. A paradicsomokat kettévágjuk, megsózzuk, meghintjük törött borssal, lisztbe mártogatjuk és a törökparadicsomhoz hasonlóan, olajban mindkét oldalát megsütjük.

Megfelelő méretű tűzálló tálat vajjal kikenünk, aljára rakjuk a törökparadicsomot, egyenletesen elosztjuk rajta a darált bárányhúst, majd zsindelyszerűen rárakjuk a paradicsomot. Gazdagon meghintjük reszelt sajttal és közepes hőmérsékletű sütőbe tolva, a sajtot megpirítjuk.

Elkészítési idő: 1 és egy negyed óra

Ajánlott ital: mőcsényi kékfrankos

Buggyantott tojás (Cilbir)

Török ételkülönlegesség a cilbír. Négy személyre 3-4 gerezd tört fokhagymát négy deci joghurttal, csapott kiskanál pirospaprikával, öt deka olvasztott vajjal meg csipetnyi sóval összekeverünk, és jégbe hűtjük. Enyhén ecetes-sós vizet forralunk, és úgy ütünk bele nyolc tojást, hogy egészben maradjanak. (Ha kissé szétfolynak, a “szálakat” villával ráhajtjuk.) Öt percig kis lángon főzzük, majd szűrőlapáttal forró tálra szedjük. A hideg mártással leöntve azonnal tálaljuk.

Citromzselatin 

Hozzávalók: 1.5 ek. zselatin, 2 citrom reszelt héja, 1 dl száraz forró fehérbor, 4 ek. citromlé, 2 dl forró víz, 12 dkg kristálycukor

Elkészítés: Olvasszuk fel a zselatint a citromlében, verjük hozzá a cukrot, a forró vizet és a citromhéjat. Addig keverjük, míg a cukor felolvad. Adjuk hozzá a forró bort, öntsük hideg vízzel kiöblített edénybe és hagyjuk megszilárdulni. Ha kocsonyás borítsuk ki.

Cserkesz tyúk (Çerkez tavugu)

Hozzávalók 6-8 személyre: egy tyúk vagy csirke (kb. 1.5 kg), leveszöldség, víz, só, 40 dkg dióbél, 4 dl a tyúklevesből, 3 szelet száraz (zsúr)kenyér (héj nélkül), 1 fej hagyma, 1 evőkanál pirospaprika, fél evőkanál só, tej a kenyér beáztatásához.

A tyúkból tyúklevest főzünk, és olyan puhára főzzük, hogy a hús könnyen leváljon a csontról. Ha a hús megfőtt a levesben, hagyjuk kihűlni. Utána lefaragjuk a húst a csontokról (a bőrét ne keverjük a hús közé, hanem adjuk a kutyának vagy a macskának).  A húst 1-2 ujjperc nagyságú darabokra aprítjuk, és egy tálba rakjuk. A levesből kiveszünk 4 decilitert, a többit tyúklevesként el lehet fogyasztani.

A dióbelet ledaráljuk. Hozzáadjuk a tejbe áztatott és kifacsart kenyereket, a paprikát, a sót, az apróra vágott hagymát, és összekeverjük. Ha pépesebb állagú masszát akarunk, az összekevert anyagot húsdarálón le lehet darálni.  A masszához keverés közben apránként hozzáadunk 4 decilitert a langyos tyúklevesből, és csomómentesre keverjük.

Az így elkészült massza felét hozzákeverjük a feldarabolt tyúkhúshoz, és azt egy pecsenyéstálon elrendezzük, majd ráöntjük (vagy kenjük) a massza másik felét. Tetejét ízlés szerint díszíthetjük.

Pirítós kenyérre kenve szokták fogyasztani.

Dalauzi (török csemege)

Hozzávalók: 15 dkg méz, 20 dkg dióbél.

Elkészítése: A mézet kevergetve felforraljuk, majd beleteszünk annyi diót, amennyit felvesz, és ezzel néhány percig pirítjuk. Végül a még nem egészen kihűlt anyagot őrölt dióban meghempergetve rudakká gyúrjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor kis karikákra vágjuk.

Egybesült fasírt (Köfta)

Kétszer átdarálunk egy fél kiló sovány sertéshúst, és összedolgozzuk egy kis fej reszelt vagy apróra vágott vöröshagymával, egy gerezd tört fokhagymával, sóval meg bőven őrölt borssal. Ujjnyi vastagon belesimítjuk egy alaposan kizsírozott zománcozott tepsibe vagy nagy tűzálló tálba, egy kissé lenyomkodjuk, és tetejére, karikákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát meg vöröshagymát fektetünk, hogy befedje. (Kb. 30 deka zöldpaprika, 40 deka paradicsom meg 25 deka vöröshagyma kell hozzá.). A sütőben 30 percig sütjük. Nagy kockákra vágva tálaljuk

Elalélt tök (Kabak bayildi)

Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg úritök,3x7 = 2l dkg faolaj (olíva), 40 dkg hagyma,40 dkg paradicsom vagy ezzel egyenértékű püré, fél evőkanál só, 9 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyemzöld, 1,5 teáskanál porcukor, 3 dl víz.

Egy lábosban 7 dekagramm olajon megfonnyasztjuk a félhold-szeletekre vágott hagymát. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem-zöldet, a meghámozott és feldarabolt paradicsomot, negyed evőkanál sót, összekavarjuk, tűzön egyszer összerottyantjuk, és a tűzről levéve hűlni hagyjuk.

A tököket vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, a belét kikaparjuk, de a végeit nem vágjuk le, hogy vályú alakú maradjon.

Az így előkészített tököket egy edény fenekén elrendezzük, ráöntünk 1 deciliter vizet, 7 dekagramm olajat, negyed evőkanál sót, és az edényt időnként rázogatva nagy lángon félpuhára főzzük (körülbelül 20 perc). Ezután a fél tököket megtöltjük a hűlni hagyott olajos hagymával, egy lábas fenekén elrendezzük, leöntjük egy 7 dekagramm olajból, 2 deciliter vízből és másfél teáskanál porcukorból összekevert lével, és az edényt lefedve közepes lángon puhára főzzük (körülbelül másfél óra). Ha kész, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Hidegen tálaljuk.

Ezeregyéjszaka-desszert 

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 3 tojás, 1 mk. sütőpor, 1 mk. őrölt fahéj, 1 pohár joghurt, 5 dkg őrölt mandula, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 mk. őrölt szerecsendió, 1 ek. kakaó, 1 kávéskanál citromlé, 12 dkg liszt

Elkészítés: Keverjük habosra a vajat a cukorral és vaníliás cukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat és verjük további 3-4 percig. Keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és kakaót. Verjük fel a habverővel a joghurtot és keverjük hozzá a citromlevet, úgy, hogy egy kicsit az egyikből, kicsit a másikból öntsük hozzá, vigyázva, nehogy csomós legyen. Legvégén keverjük hozzá a mandulát. Öntsük jól kivajazott tortaformába, és közepes sütőben süssük 40-50 percig. Mikor kihűlt, vágjuk ketté és töltsük meg krémmel.

Gyümölcssaláta (Meyva salata)

Hozzávalók: 1 kockára vágott körte, 2,5 dl szőlőszem, 0,5 l eper, 2 narancs szeletelve, 1 dl konyak, 2 ek citromlé, 5 dkg porcukor (a szőlő, eper lehet befőtt is).

Elkészítjük az öntetet, ráöntjük a gyümölcsökre.

Jól lehűtve tálaljuk.

Halva receptek

Fehér halva

Hozzávalók: 4 tojás, 250 g cukor, 100 g méz, 200 g darabolt dió, ostyalapok.

A tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadjuk a cukrot. Addig keverjük, míg a cukor feloldódik, s a hab sűrű, keménnyé válik. A kissé felmelegített mézet hozzáadjuk.

Gőzfürdőn az egészet addig verjük, míg sűrű, fényes massza lesz. Levesszük a lángról, belekeverjük a diót.

Egy ostyalapot bekenünk a masszával, ráteszünk egy másik lapot. Nehezékkel lenyomtatjuk.

Másnap szeleteljük rombusz alakúra.

Halva

Hozzávalók: 250 g vaj, 250 g fehérliszt, a sziruphoz: 250 g cukor, 0,5 l víz, 1 kis vaníliarúd vagy 1 vaníliás cukor.

A felhevített vajba állandó kevergetés közben belekeverjük a lisztet. Addig keverjük, míg a liszt megpirul és lepereg a fakanálról.

Szirup: a vizet, cukrot, vaníliát 10 percig főzzük.

Ezzel öntjük fel a lisztet sebes kevergetés közben. Addig kevergetjük, míg besűrűsödik.

Kanállal tányérra szedjük, s vaníliás porcukorral vagy fahéjjal hintjük meg.

Sárga halva

Hozzávalók: 250 g cukor, 250 g mogyoró, 5 tojás sárgája, 200 g cukor, 1 vaníliás cukor, 1 cs. erős kávé, 200 g vaj.

A cukrot karamellizáljuk. Hozzáadjuk a külön megpörkölt és lehántott mogyorót. Kis ideig együtt pörköljük, majd az egészet bádogtányérra vagy deszkára öntve kihűtjük. Durvára megőröljük vagy összetörjük.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, beletesszük a vaníliás cukrot, a kávét. Gőz felett sűrűre főzzük.

Amikor kihűlt, hozzáadjuk az előzőleg habosra kevert vajat és belekeverjük a mogyorót is.

Hideg török szőlőleves

Hozzávalók: 20 db szőlőlevél, 3 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 25 dkg szőlő, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 3 cl méz, 2 dl must, 1 dl tejszín, só.

A jól megmosott szőlőleveleket vékony metéltre vágjuk. Csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített, 1 l forró vízbe tesszük a leveleket, majd 4-5 percnyi főzés után hozzáadjuk a megmosott szőlőszemeket.

A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, majd a liszttel és kevés vízzel simára keverjük. Ezzel a forrásban lévő levest besűrítjük, kevés mézzel kissé édeskéssé ízesítjük, majd ráöntjük a mustot. Rövid ideig, 2-3 percig forraljuk, majd jól kihűtjük.

Előhűtött csészékben tálaljuk, tetejét tejszínhabbal díszítjük.

Elkészítési idő: 50 perc

Húsos piláf

Hozzávalók: 500 g rizs, 250 g bárányhús, pörköltbe való darabokra vágva, 5 dkg vaj, 300 g paradicsom, 1 hagyma, só és bors

A rizst egy tálba téve befedjük forró vízzel, belekeverünk 2 ek sót, és állni hagyjuk, míg a víz kihűl. A rizst egy szűrőkanálban folyó csapvíz alatt jól átmossuk.

2 ek vajon közepes hőfokon átpirítjuk a húst és a hagymát. Folyamatosan keverjük, míg a hagyma aranysárga lesz és a hús, levet ereszt. Hozzákeverjük a felaprított paradicsomot (vagy paradicsomsűrítményt). Ráöntünk 5 pohár vizet és megsózzuk-borsozzuk. Lefedjük, és addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst, és 5 percig hagyjuk forrni. Majd közepesre vesszük a hőfokot, és addig főzzük, míg a leve elfő. Végül egész alacsony hőfokon hagyjuk főni, amíg a rizs kellően laza nem lesz. Tálalás előtt egyszer átkeverjük.

Keleticsemege-torta

Isztambul hangulatát idézi egy süteménykülönlegesség. Surányi István cukrászmester jóvoltából került ez a régi recept ismét napfényre.

Hozzávalók: 4 db kerek ostyalap, 2O dkg cukor, 2O dkg porcukor, 15 dkg dió, 15 dkg margarin, egy tojássárgája, 5 dkg puffasztott rizs, 3 dkg darált cukrozott narancshéj, 2 dkg darált mogyoró

A 2O dkg cukrot megolvasztjuk baracklekvár színűre. A margarint, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. A diót, a narancshéjat, a puffasztott rizst és a mogyorót összekeverjük, mindezt hozzáadjuk a megolvasztott cukorhoz és felforraljuk. Az így elkészített töltelékkel megtöltjük az ostyalapokat. A torta tetejét fehér csokimázzal vonjuk be, és darált mogyoróval megszórjuk.

A Keleticsemege-torta a törökmézre emlékeztet. Ünnepi csemege volt a szultánok asztalán is.

Köfta (török húsétel)

Kétszer átdarálunk egy fél kiló sovány sertéshúst, és összedolgozzuk egy kis fej reszelt vagy apróra vágott vöröshagymával, egy gerezd tört fokhagymával, sóval meg bőven őrölt borssal. Ujjnyi vastagon belesimítjuk egy alaposan kizsírozott zománcozott tepsibe vagy nagy tűzálló tálba, egy kissé lenyomkodjuk, és tetejére, karikákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát meg vöröshagymát fektetünk, hogy befedje. (Kb. 30 deka zöldpaprika, 40 deka paradicsom meg 25 deka vöröshagyma kell hozzá.). A sütőben 30 percig sütjük. Nagy kockákra vágva tálaljuk.

Kutap (töltött pisztráng)

Hozzávalók: 1 kg pisztráng, 20 dkg rizs, gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, zsemlemorzsa, zöldpetrezselyem.

Elkészítés: A pisztráng fejét levágjuk, majd ezen a nyíláson keresztül belezzük ki a halat. Megmossuk, megsózzuk, vajban megforgatjuk, majd mazsolával és gyömbérrel fűszerezett rizzsel megtöltjük. A hal farokuszonyát átdugjuk az alsó állkapocs nyílásán, ezután vajjal megkent és zsemlemorzsával megszórt serpenyőben, sütőben megsütjük. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel díszítjük.

Máj albán módra (Arnavut cigeri)

Hozzávalók 6 személyre: 1 kg birkamáj, 8 dkg liszt, 1 evőkanál pirospaprika, só, olaj a kisütéshez.

A májat diónyi darabokra aprítjuk, bő vízben megmossuk, és hagyjuk lecsepegni. A májdarabokat paprikás lisztben megforgatjuk, és kis adagokban forró olajban kisütjük. Ha kész, az összes májat egyszerre visszatesszük az olajba, egyet rottyantunk rajta, és tálaljuk.

Májas piláf

A finomra vágott vöröshagymát kevés vajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott marhamájat. Felengedjük 1 kis doboz paradicsompürével és vízzel. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a rizst, amellyel együtt fedő alatt puhára pároljuk.

Tálaláskor darált mandulával és mazsolával elkeverjük, finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Olajos zöldbab (Zeytinyagli fasule)

Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg (sárgahüvelyű) zöldbab, 22 dkg "faolaj"(olíva), vagy étolaj, 25 dkg hagyma, 35 dkg paradicsom vagy ezzel egyenértékű püré, 1 kávéskanál porcukor, kb. 1 liter víz, só.

A zöldbabot megtisztítjuk, a hüvelyeket félbe vágjuk, megmossuk. Egy lábasban összekeverjük az apróra vágott hagymát, a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, a babot és fél evőkanál sót. Hozzáadjuk az olajat és a porcukrot. A lábast lefedve 10-15 percig nagy lángon főzzük. Néha rázzuk meg az edényt, hogy tartalma oda ne égjen. Ezután öntsük rá a vizet, és főzzük puhára a babot (ha a paszuly vén, több vizet kell ráönteni, és tovább főzni).

Lé nélkül kell tálalni. Hidegen is fogyasztható.

Párolt csirke Ömer pasa-módra (Piliç sote Ömerpasa)

Hozzávalók 8 személyre: 2 csirke, 1 csésze olaj, 10 dkg paradicsom püré, 1 dl fehérbor, 3 dkg liszt, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldpaprika, 4 fej hagyma, fél liter tejszín vagy tejföl, fél liter tyúkleves, fél citrom lereszelt héja, 1 db babérlevél, bors, szegfűszeg.

A csirkéket feldaraboljuk, besózzuk, lisztbe forgatjuk. Az olajon a darabok minden oldalát rózsaszínűre sütjük. Minden darabot visszateszünk az olajra, és hozzáadjuk az összes hozzávalót. A hagymát apróra vágva, a paprikát és a gombát feldarabolva. Összekeverjük, és 45 percig pároljuk.

Padlizsán muszakka (Patlican Musakkasi)

Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg padlizsán (6 db), 12 dkg vaj, 20 dkg vaj, 25 dkg hagyma, 45 dkg paradicsom vagy ezzel egyenértékű püré, 15 dkg darált marhahús (lehet birka is), 5 db zöldpaprika, 3 dl víz vagy húslé, só.

A padlizsánokat másfél ujjnyi szeletekre (karikára vagy csíkokra) vágva jó sós vízben fél órán át, állni hagyjuk.

Az apróra vágott hagymát egy lábasban a 20 dekagramm vajon halványsárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk, míg levet ereszt és azt újra felveszi. Ezután hozzáadunk egy kávéskanál sót és két paradicsomot meghámozva, feldarabolva. Ezt ismét addig pirítjuk, míg levet ereszt és azt felveszi. Ha kész, félretesszük hűlni.

A padlizsánokat a vízből kivéve és enyhén kinyomkodva egy serpenyőben a 12 dekagramm vajon enyhén megpirítjuk. Kiszedjük, lecsepegtetjük, és a szeleteket egy jénai tál fenekére rakjuk egymás mellé. Rákenjük a darált húsos masszát, ennek tetejére elrendezzük a karikára vágott harmadik paradicsomot és a csíkokra vágott zöldpaprikákat. 3 deciliter vízben feloldunk egy kávéskanál sót, s a tetejére öntjük. A tálat lefedjük, középmeleg sütőben 20-30 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben a fedőt levesszük.

Rántott tojás (Brique)

Egy kis csomag réteslapot vásárolunk hozzá. A lapokat szétbontva kettőt-kettőt egymásra fektetünk, majd a dupla lapokat nyolc 20x20 centis négyzetre vágjuk. Minden lap közepére úgy ütünk egy-egy nyers tojást, akárha tükörtojást készítenénk (a sárgájuk a fehérjével ne folyjon össze), csipetnyi sóval és kakukkfűvel megszórjuk. A tésztalapok szélét kissé megvizezzük, majd átlósan kétszer összehajtjuk, hogy háromszögletű kis táskákat kapjunk. A szélüket összenyomjuk, nehogy a tojás kifolyjon. Teflon serpenyőbe, bő, forró olajba fektetve mindkét felét pillanatok alatt aranysárgára sütjük. Akkor jó, ha a külseje ropogós, a benne lévő tojás fehérje megalvadt, de a sárgája még lágy.

Rizs török módra

Hozzávalók: 2 csésze rizs, 5 ek vaj, 31/2-4 csésze erőleves vagy víz, só.

A rizst egy tálban leöntjük kézmeleg vízzel, és 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. Egy lábosban felforrósítunk 3 ek vajat, beletesszük a rizst, és keverés közben 5 percig pirítjuk, Hozzáöntjük az erőlevest, ill. a vizet, megsózzuk. Egyszer hagyjuk felforrni a vizet, majd a rizst lassú tűzön főzzük, amíg magába nem szívja az összes folyadékot. A többi vajat felolvasztjuk, és a rizsre öntjük. A fedő és a lábos közé egy papírtörlőt teszünk, hogy magába szívja a gőzt. 10 perc múlva átkeverjük a rizst, és kívánság szerint megborsozzuk.

Rizs törökösen (Pilaf)

Hozzávalók: 15 dkg olaj vagy zsír / vaj, 20 dkg finom metélt, 3 dl csirkeleves, 0,5 kk. só, csipet bors, 1 szeletelt paradicsom, 20 dkg rizs.

A forró zsiradékban megpirítjuk a metéltet - állandó keverés mellett. Ráöntjük a levest, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a paradicsomot és felforraljuk.

Amikor felforrt, beleöntjük a rizst, befedjük, takarékon 20 percig főzzük, míg a rizs megpuhul.

Sis kebappal tálaljuk.

Taboulah

Hozzávalók: 85 gramm bulgur, két csokor apróra vágott petrezselyem, 3 evőkanál finomra vágott friss menta, 1 fej vöröshagyma, vagy néhány szál zöldhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 kockázott paradicsom, 1 kockázott (lehetőleg pirosra érett) zöldpaprika, 1/2 csészényi aprókockára vágott uborka, 6 evőkanál citrom leve, 4 evőkanál olivaolaj. Só ízlés szerint.

Keverjük össze, öntsük bele az egészet egy salátalevelekkel bélelt tálba. Helyi szokás szerint a keveréket rákotorják egy salátalevélre, és szájba gyömöszölik.

Tarator (uborkaleves)

Hozzávalók 4 személy részére: 1 kg uborka, 3 - 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag kapor, 4 ek. olaj, 1 kk. ecet, 1/2 l aludttej vagy joghurt, 5 dkg dió vagy mogyoró, só, 1 kk. fehér bors

A meghámozott uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A szétzúzott fokhagymát összekeverjük 1 kávéskanál sóval, majd az olajjal, késhegynyi fehér borssal és az aludttejjel, valamint az ecettel. Belekeverjük az uborkát, és lefedve a hűtőszekrénybe tesszük 1 - 2 órára. Tálaláskor meghintjük a durvára vágott dióval vagy mogyoróval, és a finomra vágott kaporral.

Tatliszi, azaz török joghurtos-citromos kuglóf

A tésztához: 25 dkg lágy vaj, 1. 25 csésze porcukor, 2 cirom finomra reszelt héja, 5 nagy tojás sárgája és felvert habja, 1. 25 csésze zsíros joghurt 2. 5 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só;

A sziruphoz: 3/4 csésze víz, 1 csésze cukor, 2 citrom leve és durvára reszelt vagy vékonyra szeletelt héja;

Esetleg a tálaláshoz: 1 csésze zsíros tejszín kis fahéj és szerecsendió

Az elkészítés módja: Vajazzunk ki egy hagyományos kuglófformát, és melegítsük elő a sütőt 175oC fokra. Először keverjük habosra a vajat a cukorral és a finomra reszelt citromhéjjal. Adjuk hozzá egyenként a tojások sárgáját, végül pedig, a joghurtot, majd habverővel keverjük egyenletes krémmé. Szórjuk a lisztet, a sütőport és a sót a keverékhez, és jól dolgozzuk össze. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd óvatosan forgassuk a tésztába. Öntsük az egészet az előkészített kuglófformába és süssük 50-60 percig. Ez alatt készítsük el a szirupot. Keverjük össze a vizet, a cukrot, a citromok levét és héját, majd forraljuk fel. Főzzük 10 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor a sütemény megsült, vegyük ki a sütőből, és még melegen szűrjük rá a szirupot. Hagyjuk, hogy a szirup teljesen beszívódjon, és a tészta kihűljön, csak ezután fordítsuk ki a formából. Díszítsük a leszűrt citromhéjjal, a szeleteket pedig, tálaljuk fahéjjal és szerecsendióval ízesített zsíros tejszínnel.

Tökfasírt (Mücver)

Hozzávalók 6 személyre: 1 kg tök, 20 dkg hagyma, 15 dkg sajt (ha lehet fehér juhsajt), 20 dkg liszt, 4 tojás, 2 csomó kapor, 1 kávéskanál bors, 1 teáskanál só, olaj a kisütéshez.

A tököt meghámozzuk, kibelezzük, lereszeljük. Hozzáadjuk a lereszelt hagymát, az apróra vágott kaprot, a reszelt sajtot, a négy tojást, a borsot, a sót, a lisztet, és az egészet alaposan összekeverjük. Az így elkészült masszából evőkanállal vékony, lapos fasírtokat szaggatunk, és azokat forró olajban gránátalma-pirosra sütjük.

Tök muszakka (Kabak Musakkasi)

Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg úritök, 15 dkg hagyma, 40 dkg paradicsom, vagy ezzel egyenértékű püré, 10 dkg olaj vagy margarin, 15 dkg darált marha- vagy birkahús, egy-két csipet borsmenta, egy csomó kapor, egy teáskanál pirospaprika, 2 dl víz, vagy húslé, só.

A tököt meghámozzuk, kibelezzük, és másfél ujjnyi kockákra vágjuk. Egy lábasban a zsiradékon az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, míg levet ereszt. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt paradicsomot. Ezzel öt percig főzzük, majd hozzátesszük a tököt. Ezután az edényt lefedve addig főzzük, míg a tök megüvegesedik (mintegy 5 perc). Beletesszük a pirospaprikát, megsózzuk, és szükség szerint kevés vizet öntünk alá (általában a tök elegendő levet szokott ereszteni). Rászórjuk a borsmentát, és az edényt lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a tök megpuhul (körülbelül 1 óra). Ha kész, apróra vágott kaporral meghintve tálaljuk.

Töltött tök (Kabak dolmasi)

Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg úritök, 4 dkg vaj, 40 dkg paradicsom, vagy ezzel egyenértékű püré, 3 dl víz, egy csomó kapor, só.

A töltelékhez: 30 dkg darált (marha- vagy birka-) hús, 10 dkg hagyma, 3 dkg vaj, 3 dkg rizs, kb. 1 dl víz, negyed csomó petrezselyemzöld, 1 kávéskanál só, bors.

A zsenge, rövid, kerekded tököket meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és kibelezzük, majd vízzel telt edénybe téve félretesszük.

Az apróra vágott hagymát 3 dekagramm vajon sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a rizst és a 1 deciliternyi vizet. Az edényt lefedve készre főzzük a rizspilávot. Ha elkészült, hozzáadjuk a darált húst, az apróra vágott petrezselyem-zöldet, egy kávéskanál borsot, egy teáskanál sót és 5 percig gyúrjuk.

Az így elkészült tölteléket a fél tökökbe töltjük. A megtöltött tököket széles, lapos lábosba rakjuk egymás mellé. Ráöntjük a 3 deciliter vizet, rámorzsoljuk a 4 dekagramm vajat, és mintegy 15 percig fedő alatt pároljuk. Ezután hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt paradicsomokat. Az edényt újból lefedjük, és addig főzzük, amíg a tök megpuhul. Ha kész, a tetejére szórjuk az apróra vágott kaprot, és tálaljuk.

Töltött paprika tejföllel (Biber)

Hozzávalók: 4 nagy zöldpaprika, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zsiradék, 2,5 dl tejföl, 10 dkg gomba, 25 dkg darált hús (lehet marha is), 2 fej aprított hagyma, só, bors.

A paprika száránál levágjuk a "kalapot), kimagozzuk, 5 percre forró, sós vízbe tesszük, majd leszűrjük, kihűtjük.

Zsiradékban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzátesszük a gombát, majd a darált húst és kb. 10-15 percig pároljuk. Kihűtjük.

Belekeverjük a morzsát, tejfölt, sót, borsot (lazíthatjuk kevés tejjel, ha túl sűrű).

Megtöltjük a paprikákat. Visszatesszük a kalapot, állítva kizsírozott jénaiba tesszük, 2-3 cm magasan vizet öntünk az edénybe. 30-40 percre sütőbe tesszük.

Forrón tálaljuk.

Töltött szőlőlevél (Yaprak)

Hozzávalók: 40 dkg darált hús (főleg bárányt használnak), 2 ek. aprított kapor, 1 dl tejföl, 5 dkg rizs, 40 dkg szőlőlevél, só, bors, 2 gerezd fokhagymapép, 2 aprított hagyma, 7 dl marhahúsleves, 4 ek. olaj, 1-2 kk. paradicsompüré.

Az alaposan megmosott szőlőleveleket 5 percig főzzük sós vízben. Szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a vizet.

Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát, keverjük bele a paradicsompürét, öntsünk 2 dl levest. Forraljuk fel, tegyük bele a rizst, főzzük 10 percig, míg a leve elfő. Hűtsük ki, keverjük bele a kaprot és a húst.

Tegyünk minden levélre 1 kk. tölteléket, göngyöljük össze, végeit nyomkodjuk be.

A megtöltött leveleket egymás mellé és fölé rakjuk lábasba, öntsük rá a maradék levest. Takarékon főzzük 45-50 percig.

Forrón tálaljuk, tetejére fokhagymás tejfölt öntünk.

Török bárányragu birssel

Fél kiló báránykarajt felszeletelünk, kevés vízben előfőzzük, leszűrjük, majd a főzőlét félretesszük. 1 fej vöröshagymát lereszelünk, sóval összekeverünk, és a hússzeletekre kenjük. 2 ek. vajat felmelegítünk, és a husi mindkét oldalát megpirítjuk benne. A húst visszatesszük a főzőlébe, csipetnyi fahéjjal ízesítjük, és másfél órán át, főzzük. A birsek magházát kivesszük, kockákra vágjuk a húsukat, és a maradék pecsenyelében megfuttatjuk. Beleöntjük a fazékba a megfőtt hús mellé, 5 dkg cukorral ízesítjük, és még 10 percig főzzük. Rizspiláffal tálaljuk.

Török burgonya

A burgonyákat héjában megfőzzük, hámozzuk, és karikákra szeleteljük. Ugyancsak felkarikázzuk a kemény tojásokat. Közben a konzervzöldbabot és a konzervlecsót a levétől lecsurgatjuk, összekeverjük. Az előkészített burgonyákat kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Sózzuk és ráhelyezzük a kemény tojásokat. Áthúzzuk a lecsós zöldbabbal, és tejföllel bevonjuk. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Török céklasaláta

Hozzávalók:  1 kg cékla, 4 dl joghurt, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi só, pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény

A héjában megfőzött céklát, ujjnyi hosszú darabokra vágjuk. Tálba téve megsózzuk, borsozzuk és leöntjük a joghurttal, amelybe tört fokhagymát, őrölt köményt kevertünk. Végül meghintjük a pirospaprikával és behűtjük.

Török fasírt (Izgara köfte)

Hozzávalók: 75 dkg darált marhahús, 1 fej hagyma, 2 szelet szikkadt kenyér, bors, kömény, só, olaj.

A kenyeret beáztatom, és jól kinyomkodom. A hagymát lereszelem, összekeverem a darált hússal, a kenyérrel, sóval, borssal, köménnyel és alaposan átgyúrom. A hagymát átpréselem. Beleteszem egy edénybe, rászórom a sót, a borsot és ráöntöm a sört, majd elkeverem. Ebbe a pácba helyezem a virsliket, majd egy fél napra lefedve a hűtőbe teszem. Grillezéskor a pácléből kiszedem, lecsepegtetem, és izzó parázs fölé rácsra teszem. Időnként megforgatom, és olajjal megkenem. Szép pirosbarnára sütöm.

Török feketekávé

A frissen pörkölt kávét külön e célra készült őrlővel lisztfinomságúra őröljük. Ahány csésze kávéra szükségünk van, annyi vizet felteszünk forrni, hozzáadva minden csészére egy kockacukrot. Ha a víz forr, levesszük a tűzről, és minden csészére egy tetejes kávéskanál őrölt kávét keverünk bele. Rövid időre ismét a tűz fölé tartjuk, amíg éppen a habja emelkedni kezd, ekkor levesszük, és szűretlenül csészékbe öntjük.

Török joghurtos padlizsán

Hozzávalók: 2 szép nagy padlizsán, 2 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 csokor snidling, só.

Műanyag késsel vékonyra szeleteljük a megmosott padlizsánt, és besózva 20 percig állni hagyjuk. Közben a joghurtot összekeverjük a tört fokhagymával és az őrölt köménnyel, és jégbe hűtjük. A padlizsánt, miután papírtörülközővel leitattuk róla a nedvességet, az olajban megsütjük. Forró tálra tesszük, a jéghideg mártással leöntjük, és azonnal kínáljuk.

Török krém

Hozzávalók: 3 tojássárgája, 8 dkg cukor, 1 dl tej, 6 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál rum, 4 levél zselatin, 2 dl tejszín.

Elkészítése: A tojássárgákat és a cukrot habosra keverjük, majd a tejjel, a borba áztatott mazsolával, a rummal és a feloldott zselatinnal elkeverjük. Amikor félig megdermedt, belekeverjük a tejszínt. A krémet poharakba öntjük, és legalább 1 1/5 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Törökméz I.

Hozzávalók: 30 dkg cukor, 3/4 pohár víz, 15 dkg méz, 1 citrom leve, 25 dkg dió vagy mogyoró, 4 tojás fehérje, nápolyi-lapok.

A vízből és cukorból vastag szirupot főzünk, kavargatással hozzátesszük a mézet, úgy, hogy nehogy színt váltson. Beletesszük a citrom levét és a diót. Levesszük a tűzről, addig kavargatjuk, míg vastagabb lesz. Felverjük a tojásfehérjét, lassan összekeverjük a masszával, nápolyi-lapra öntjük, elegyengetjük, ráhelyezünk egy másik lapot, deszkával s még egy nehezékkel lenyomatjuk. Kihűlve vizes késsel daraboljuk. 

Törökméz II.

Hozzávalók: 25 dkg méz, 12,5 dkg cukor, 2 tojás fehérje, 12,5 dkg dió, nápolyi-lapok.

A cukrot addig főzzük a mézzel, míg barna és nyúlós lesz. Próbaként kiveszünk a szirupból egy cseppet és hidegvízbe cseppentjük, ha megköt, jó. A tűzről levéve állandó veréssel hozzáadjuk a már felvert tojásfehérje habhoz. Hozzátesszük a darált diót, melegen a nápolyira öntjük kb. 1 cm vastagságban, majd ráhelyezzük a másik lapot. Ezt tovább rétegezhetjük.

Meleg helységben pár napig száradni hagyjuk, nem lesz teljesen szilárd.

Törökmézes ostya

Hozzávalók: 2 édes ostyalap, 50 dkg méz, 1 tojásfehérje, 20 dkg dió vagy mogyoró, esetleg mandula, 1 kupica vanílialikőr, pár csepp rózsaolaj.

A mézet először hidegen, majd langyosítva elkeverjük, amíg megfehéredik. Hozzáadjuk a tojás habját, és gőz fölött sűrűre keverjük. Durvára vágott diót keverünk bele, majd a vanílialikőrt és a rózsaolajat. Mikor összekevertük, megkenjük vele az ostyalapot, kb. kétujjnyi vastagon, majd lefedjük a másik ostyalappal. Nehezéket teszünk rá, megsütjük. Ha kihűlt, forró késsel felszeleteljük.

Török mokkakávé

A híres-neves török mokkát mindig ibrikben, egy hosszúnyelű, felfelé keskenyedő kis rézedényben főzik. Beleteszik az ibrikbe a szükséges cukormennyiséget, felöntik körülbelül háromcsészényi vízzel, és forrásig melegítik. Ekkor leveszik a tűzről, belekeverik a kávét, és ismét visszateszik melegedni.

Amikor habosra forrt, megint leveszik a kávét és megkeverik. Ezt a műveletet összesen kétszer ismétlik meg. Végül egy kávéskanálnyi hideg vizet öntenek hozzá, hogy a zacc leülepedjen. Számos helyen különböző fűszerekkel is ízesítik.

Előmelegített csészékben, gyakran tejszínhabbal szervírozzák.

Török pacalleves (Iskembe corbasi)

Hozzávalók: 0,5 kg pacal, 1,5 liter víz, 1 tojássárgája, 1,5 pohár joghurt, 2 ek liszt, 2 ek vaj, 1 tk. erős-paprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl ecet, só

A pacalt megtisztítom, ecetes, sós vízben kiáztatom, majd puhára párolom. A főzővízből kivéve felcsíkozom. Elkeverem a lisztet és a tojássárgáját a joghurttal, majd összekeverem a pacallal. A vajat aranysárga színig hevítem, a tűzhelyről levéve belekeverem az erőspaprikát, és a levesbe öntöm. Az ecetben elkeverem az összezúzott fokhagymát, és a levest ezzel teszem pikánssá.

Török padlizsánpüré    

Hozzávalók: 60 dkg padlizsán, 1 dl olívaolaj, 2 dl nem savanyú joghurt vagy kefir, 2 nagy gerezd foghagyma, só, 1 citrom leve, a tetejére 2-3 paradicsom,2 zöldpaprika,1 csomó újhagyma, egy marék olajbogyó,1 csokor petrezselyem.

Készítése: Ugyanúgy készül, mint a fenti padlizsánpüré, de a végén még a joghurttal vagy kefirrel is összekeverjük. Tálba töltve a tetejét a cikkekre vágott paradicsommal, a vékony csíkokra vágott zöldpaprikával, a zöldjével együtt egy centisre darabolt vágott újhagymával meg az apróra vágott petrezselyemmel beborítjuk, az olajbogyóval megszórjuk. Follpackal letakarva a hűtőszekrényben legalább két órán át, pihentetjük, csak utána tálaljuk.

Török padlizsánsaláta (Köpolu)

Hozzávalók: 2 szép padlizsán, 1 gerezd tört fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, só, őrölt bors, 2 ek. borecet, a tetejére 30 dkg paradicsom

A padlizsánokat megmossuk, megtöröljük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután műanyag késsel meghámozzuk, belsejüket összetörjük, és a fokhagymával, sóval, ecettel meg olajjal habosra kikeverjük. Tálba simítjuk, a tetejét paradicsomkarikákkal rakjuk ki.

Török padlizsánsaláta

Hozzávalók: Egy kb. 50 dkg-os padlizsán, 3 szál sárgarépa, 1 zellergumó, 2 kicsi, hegyes erős zöldpaprika, 6 gerezd fokhagyma, só, ecet, 1 csokor petrezselyem.

Készítése: A padlizsánt a forró sütőbe rakjuk, és 25 percig sütjük. Ezután meghámozzuk, és kockákra vágva egy salátástálba töltjük. Egy kevés ecettel meglocsoljuk, és a meghámozott, nagyon vékony szálakra gyalult répát meg a zellert belekeverjük.  A paprikát először félbevágjuk, majd kicsumázzuk, és hajszálvékony csíkokra vágva adjuk a salátához. Az egészet sóval, tört fokhagymával meg az összevagdalt petrezselyemmel ízesítjük, és ha kell, még egy kevés ecettel utána savanyítjuk. Az edényt folpackkal lefedve legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy az ízek összeérjenek.

Török palacsinta

A darált diót és mákot egy kevés tejjel együtt felfőzzük. Porcukorral, baracklekvárral, mazsolával és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Az édes tésztából készülő palacsintákat a krémmel megtöltjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Török parajsaláta

Megmosunk több váltott vízben 40 deka zsenge parajt, minden erétől-szárától gondosan megtisztítjuk, majd vékony laskára vágjuk. Összekeverjük két felszeletelt paradicsommal, egy nagy fej finomra vágott lila hagymával vagy 6-8 darab újhagymafejjel, és sóval, törött borssal, két gerezd tört fokhagymával meg egy csapott mokkáskanál kakukkfűvel ízesítjük. Elkeverünk egy pohár kefirt vagy joghurtot két evőkanál olajjal, öt deka reszelt sajttal, végül az összevagdalt parajjal, és legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük.

Török piláf

Hozzávalók: 80 dkg birkahús, 10 dkg zeller, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, kávéskanál pirospaprika, só, törött bors, 1 kanál paradicsompüré, 20 dkg rizs, 5 dl csontleves.

Elkészítése: A zöldséget feldaraboljuk, és feltesszük sós vízben főni. A vajban üvegesre pároljuk a feldarabolt hagymát, rátesszük a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, az apró kockára vágott húst, sót, borsot, paradicsompürét, egy dl levest a zöldséges levet, és fedő alatt puhára pároljuk. A rizst vajban megpirítjuk föleresztjük csontlevessel, dupla mennyiséggel megsózzuk, és a sütőben puhára pároljuk. Összekeverjük a megpuhult hússal.

Török rakott csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 padlizsán, 1 dl rizs, 50 dkg paradicsom, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, kevés citromlé, ízlés szerint kevés só, törött bors.

A megmosott padlizsánt héjastól egy centis karikákra vágom, citrommal megöntözöm és megsózom. 15 percig állni hagyom, hogy keserű levét kiengedje. Közben a megtisztított csirkét kis darabokra vágom, megsózom, majd a felforrósított olajon átsütöm, és félreteszem. A serpenyőben maradt zsiradékon lepirítom a megtörülgetett padlizsánszeleteket. Tűzálló tálra teszek egy sor padlizsánt, erre vöröshagyma-karikákat szórok, és jól megsózom. Ráfektetem a csirkedarabok felét, majd rászórom a megmosott rizst, és betakarom a felszeletelt paradicsom felével. Fűszerezem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd folytatom a rétegezést a maradék padlizsánnal és a többi nyersanyaggal, míg el nem fogy. 3 dl vízben elkeverem a Vegetát, és ráöntöm az ételre. (Legalább egy ujjnyira lepje el a lé az ételt.) Lefedem és előmelegített, forró sütőben addig párolom, míg az összes lé el nem tűnik alóla. Ha az étel elkészült, nyakon öntöm a fejföllel, és a tetejét megpirítom. Tojásos fejes saláta illik hozzá.

Elkészítési ideje: 70 perc

Török rizs

Hozzávalók: 15 dkg rizs, 10 dkg dió, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj, só, Vegeta, petrezselyemzöld

A durvára vágott diót, reszelt sárgarépát megfuttatjuk vajban, majd pár percig pároljuk a rizzsel. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük. A főzővizet Vegetával ízesítjük. Tálaláskor vágott petrezselyemmel díszítjük.

Török rumtorta

Hozzávalók:

Tészta: 25 dkg liszt, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 egész tojás, 6 dkg porcukor, 2 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 4 evőkanál tej.

Öntet: 4 evőkanál rum, 1,5 dl víz, 13 dkg cukor; a díszítéshez 4 dl tejszín, 4 evőkanál darált mogyoró, 1 kis csésze cukrozott gyümölcs, kevés porcukor.

A lisztet, a vajat és a többi hozzávalót mély tálba öntöm, és sima tésztává gyúrom, majd egy cipóba formálva két órán keresztül pihentetem. Lisztezett deszkán egy centi vastagra nyújtom, 10 centiméter átmérőjű kerek lapokat vágok ki belőle, és egy kikent sütőlapon szép sárgára megsütöm. A vizet és a cukrot összekeverve felforralom, majd ha már nem forró, belekeverem a rumot is. A kisült tésztalapokat egyenként meglocsolom a rumos öntettel, és egymásra borítva, tortaformára összeállítom. A tetejére kenem a tejszínhabot, amelyben előzőleg elkevertem a kevés vízben megáztatott és a langyosra melegített, átszűrt zselatint. Rászórom a finomra darált mogyorót és a nagyon apróra vágott cukrozott gyümölcsöt, majd hűtőszekrényben néhány órán keresztül hűtöm. Az sem baj, ha a fogyasztás előtt való nap elkészítem.

Török saláta

Összekeverünk 25 deka félbevágott majd vékonyra szelt paradicsomot 20 deka meghámozott, vékony félholdakra vágott uborkával, két nagy fej fél karikákra vágott lila hagymával meg két csokor, szárával együtt apróra vágott zöldpetrezselyemmel, megsózzuk, és meglocsoljuk kevés borecettel, meg olívaolajjal. Meghintjük kevés majorannával vagy az eredeti recept szerint: szurokfűvel, és néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Uborkasaláta (Cacik)

Hozzávalók: 1 gerezd fokhagymapép, 1 ek. ecet, 2 kk. só, 1 ek. aprított kapor, 2,5 dl joghurt, 3 db uborka hosszában 4 felé vágva, majd vékonyan felszeletelve, 1 ek. olaj.

Elkészítjük az öntetet, belekeverjük az uborkát, hűtőben lehűtjük.

Tálaláskor még olajat csepegtetünk rá.

Yogurt tatlisi (török édesség)

Hozzávalók: 5 dl joghurt, fél kg liszt, 1 kg cukor, 1 tk sütőpor, 4 tojás.

A tojásokat felverem, majd belekeverem a cukor felét és a joghurtot, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Hozzákeverem a lisztet és a sütőport. A masszát egy kizsírozott tepsibe öntöm, és közepes lángon megsütöm. A maradék cukorból nagyon sűrű szirupot készítek, és kihűlés után ráöntöm a sütőből kivett forró tésztára. Kihűlés után tálalom.

Vegyes török saláta

Összekeverünk 25 deka félbevágott majd vékonyra szelt paradicsomot 20 deka meghámozott, vékony félholdakra vágott uborkával, két nagy fej félkarikákra vágott lila hagymával meg két csokor, szárával együtt apróra vágott zöldpetrezselyemmel, megsózzuk, és meglocsoljuk kevés borecettel, meg olívaolajjal. Meghintjük kevés majorannával vagy az eredeti recept szerint: szurokfűvel, és néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése