A Drótpostagalamb recepttára
140. könyv
* a receptek
egy része Csonka János gyűjtése
Tartalomjegyzék
A
Drótpostagalamb recepttára..................................................................................... 1
140. könyv....................................................................................................................... 1
Török ételek *........................................................................................ 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek................................................................................................ 4
Asszonycomb vagdalt hús (Kadin budu köfte)........................................................... 4
Az imám elalélt (Imam bayildi)................................................................................... 4
Ayran (török joghurtital).............................................................................................. 4
"Ájult Imám" 1.- avagy fahéjas töltött padlizsán......................................................... 4
Ájult Imám 2................................................................................................................ 5
Baklava 1. (török, mézes rétes)................................................................................... 5
Baklava 2.................................................................................................................... 5
Barackos piláf............................................................................................................. 6
Bárány nyárson (Sis kebap)......................................................................................... 6
Bégek álma................................................................................................................. 6
Buggyantott tojás (Cilbir)............................................................................................ 6
Citromzselatin.............................................................................................................. 6
Cserkesz tyúk (Çerkez tavugu).................................................................................... 7
Dalauzi (török csemege)............................................................................................ 7
Egybesült fasírt (Köfta)................................................................................................ 7
Elalélt tök (Kabak bayildi)........................................................................................... 7
Ezeregyéjszaka-desszert.............................................................................................. 8
Gyümölcssaláta (Meyva salata)................................................................................. 8
Halva receptek........................................................................................................... 8
Fehér halva.............................................................................................................. 8
Halva........................................................................................................................ 8
Sárga halva............................................................................................................. 8
Hideg török szőlőleves................................................................................................. 8
Keleticsemege-torta................................................................................................... 9
Köfta (török húsétel).................................................................................................... 9
Kutap (töltött pisztráng).............................................................................................. 9
Máj albán módra (Arnavut cigeri).............................................................................. 9
Májas piláf................................................................................................................... 9
Olajos zöldbab (Zeytinyagli fasule)............................................................................. 9
Párolt csirke Ömer pasa-módra (Piliç sote Ömerpasa)............................................. 10
Padlizsán muszakka (Patlican Musakkasi)................................................................. 10
Rántott tojás (Brique)................................................................................................. 10
Rizs törökösen (Pilaf).................................................................................................. 10
Taboulah................................................................................................................... 11
Tarator (uborkaleves)................................................................................................ 11
Tatliszi, azaz török joghurtos-citromos kuglóf............................................................. 11
Tökfasírt (Mücver)...................................................................................................... 11
Tök muszakka (Kabak Musakkasi)............................................................................. 11
Töltött tök (Kabak dolmasi)....................................................................................... 12
Töltött paprika tejföllel (Biber)................................................................................... 12
Töltött szőlőlevél (Yaprak)......................................................................................... 12
Török burgonya......................................................................................................... 12
Török céklasaláta...................................................................................................... 13
Török fasírt (Izgara köfte)........................................................................................... 13
Török feketekávé....................................................................................................... 13
Török joghurtos padlizsán.......................................................................................... 13
Török krém................................................................................................................. 13
Törökméz I.................................................................................................................. 13
Törökméz II................................................................................................................. 13
Törökmézes ostya...................................................................................................... 14
Török mokkakávé...................................................................................................... 14
Török pacalleves (Iskembe corbasi).......................................................................... 14
Török padlizsánpüré.................................................................................................. 14
Török padlizsánsaláta (Köpolu)................................................................................. 14
Török padlizsánsaláta................................................................................................ 14
Török palacsinta........................................................................................................ 15
Török parajsaláta....................................................................................................... 15
Török piláf.................................................................................................................. 15
Török rakott csirke...................................................................................................... 15
Török rizs..................................................................................................................... 15
Török rumtorta........................................................................................................... 15
Uborkasaláta (Cacik)................................................................................................ 16
Yogurt tatlisi (török édesség)..................................................................................... 16
Vegyes török saláta.................................................................................................. 16
Asszonycomb vagdalt hús (Kadin budu köfte)
Hozzávalók 6 személyre: 75 dkg
darált (sovány) marhahús, 6,5 dkg rizs, 4 db tojás, 15 dkg hagyma, 3 dkg vaj, 3
dl víz, só, olaj a kisütéshez.
Az apróra vágott hagymát kis
lábosban a vajon rózsaszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a vizet és a rizst,
megsózzuk és megfőzzük. Ha a rizs megfőtt, félretesszük hűlni.
A darált hús felét teflonedényben
zsiradék nélkül, nagy lángon addig pirítjuk, míg levet ereszt és azt ismét
felveszi. Ezután összekeverjük a hús másik felével. (Ha nagyon darabos, újra le
lehet darálni.) Hozzáadunk két tojást és a hagymás rizst. Ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, és alaposan összegyúrjuk. Ha kész, tojás nagyságú darabokat
szaggatunk belőle, amelyeket ujjnyi vastag, lapos, ovális köfte" alakúra
formázunk. A másik két tojást egy tányérban felverjük. A köftéket a felvert
tojásba mártva igen forró olajban gránátalma színűre" (halvány rózsaszín,
mint az asszonyok combja) sütjük.
Köretként rizst (piláfot)
adhatunk hozzá. A tökéletes török gasztronómiai élményhez elengedhetetlen a nagy
mennyiségű saláta. Ez legtöbbször kis gerezdekre vágott paradicsomból és
hagymából áll, leöntve kevés "faolajjal" (olíva), ízlés szerint
citromlével és petrezselyemzölddel ízesítve.
Az imám elalélt (Imam bayildi)
Hozzávalók
6 személyre: 125 dkg padlizsán, 27,5 dkg "faolaj" (olíva) vagy
étolaj, 50 dkg hagyma, 60 dkg paradicsom vagy ezzel egyenértékű püré, 3,5 dl
víz, 14 gerezd fokhagyma, 1,5 csokor petrezselyemzöld, 1,5 kávéskanál porcukor,
só.
A
hagymákat félbe vágva vékony félholdakra" szeleteljük, majd kézzel kissé
szétnyomkodjuk. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt
paradicsomokat, a zúzott fokhagymát, az összeaprított petrezselyem-zöldet és 2
kávéskanál sót. Az egészet jól összekeverjük, és félretesszük.
A
padlizsánokat csíkosra kell hámozni, egy ujjnyi szélesen meghámozni, mellette
ugyanilyen csíkban meghagyni a héját és így tovább. A meghámozott padlizsánokat
hosszában kettévágjuk, de úgy, hogy a kocsány felőli végüknél egyben
maradjanak. Belüket kikaparjuk, és a helyére töltjük az előkészített
paradicsomos-hagymás masszát. A megtöltött padlizsánokat egy lábos fenekén
sorba rakjuk. Ráöntjük az olajat, a vizet és hozzáadjuk a porcukrot. A lábas
tetejére egy tányért teszünk, s a lábast lefedve előbb erősebb, majd gyengébb
tűzön mintegy másfél óráig főzzük (míg a padlizsán megpuhul).
Hidegen
fogyasztják.
Ayran (török
joghurtital)
Hozzávalók:
5 dl joghurt, 2,5 dl víz, 1 mk só.
A
joghurtot mixerben alaposan elkeverem a vízzel, illetve a sóval, majd alaposan
behűtve poharakban tálalom.
"Ájult
Imám" 1.- avagy fahéjas töltött padlizsán
Hozzávalók: 4 padlizsán, só, 2 evőkanál olaj
A megmosott padlizsánok szárát
eltávolítjuk, hosszában kettévágjuk, 1 órára besózzuk. Ezután folyóvíz alatt
leöblítjük, kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, belsejüket megkenjük olajjal,
és előmelegített forró sütőben elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
3 nagy fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kg hámozott paradicsom, 3 gerezd
fokhagyma, 1 babérlevél, 1 kisujjnyi fahéj, 1 mokkáskanál kristálycukor, bors,
1 nagy csokor petrezselyem, 50 g hámozott mandula.
Az olajon megpároljuk a nem túl
vékonyra szelt hagymát, hozzáadjuk az elnyomkodott paradicsom felét, az áttört
fokhagymát, a babérlevelet, a fahéjat, a cukrot, ízlés szerint sót, borsot, és
fedő alatt 10 percig pároljuk. Kivesszük a padlizsánt a sütőből, kivájjuk a
belsejét, úgy, hogy kb. 2 cm pereme maradjon. A kivájt darabokat villával
megtörjük, és a paradicsomos hagymához keverjük, hozzáadjuk a vágott
petrezselymet (egy kanálnyit félreteszünk díszítésre) és mandulát. A fahéjat és
a babért kidobjuk. Megtöltjük a padlizsánokat, a maradék paradicsomot és az
esetleg kimaradó tölteléket sütőtálba simítjuk, ráültetjük a padlizsánokat,
tetejüket megkenjük egy kevés olajjal, és 15-20 percre visszatesszük a sütőbe.
Langymelegen tálaljuk, megszórjuk a félretett vágott petrezselyemmel.
Legenda: a nemzetközi
gasztronómiába e néven bevonult étel török eredetű és a fáma szerint a
konstantinápolyi kalifával, az imámmal esett meg, hogy amikor megérezte a sülő
étel illatát, elájult a gyönyörűségtől.
Ájult Imám 2.
Hozzávalók: 4 kicsi vagy 2
nagyobb karcsú padlizsán (összesen 60-70 dkg), 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg
paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1 húsleves-kocka, só, őrölt
bors, mokkáskanálnyi oregano.
A padlizsánokat megmossuk,
megtörölgetjük, és az oldalukat hosszában behasítjuk, hogy azért egészben
maradjanak. A belsejüket karalábévájóval vagy hegyes késsel kiszedjük úgy, hogy
a héjon ujjnyi vastag réteg maradjon. A vöröshagymát megtisztítjuk, kis
kockákra vágjuk, és két evőkanál olajon megpároljuk (nem pirítjuk!) majd hozzáadjuk
az apróra vágott fokhagymát. Két paradicsomot félreteszünk, a többit lehéjazva
kis kockákra vágjuk, és a hagymába forgatjuk, a padlizsánok kivájt, kisebb
darabokra vágott belével együtt. Sóval, borssal, oregánoval ízesítjük, és kb.
tíz percig pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt percig
pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt perc múlva
kitörölgetjük, és a párolt hagymát, paradicsomos padlizsánbelsőt a héjakba
visszatöltjük. A megtöltött padlizsánokat tűzálló tálban egymás mellé
fektetjük, a húsleveskockát melléjük morzsoljuk, és a maradék olajat egy deci
vízzel összekeverve rájuk locsoljuk, a félretett két paradicsomot fölszeletelve
a tetejükre rakjuk. A tálat lefödve (vagy alufóliával letakarva) a forró sütőbe
toljuk. A padlizsánokat egy óra hosszat sütjük, majd alaposan behűtjük, és
tálalás előtt kétujjnyi szeletekre vágjuk.
Baklava 1. (török, mézes rétes)
Hozzávalók: 25 dkg darált dió,
12,5 dkg vaj, 2,5 dl méz, 2 csomag réteslap, 2 dkg vaj a tetejére.
A darált diót, a mézet és a vajat
addig keverem, amíg habos, krémszerű nem lesz. Egy közepes nagyságú tepsi alját
kibélelem három réteslappal, majd a diós-mézes masszából egy keveset rákenek.
Erre egy réteslapot teszek, amit újból bekenek a diós-mézes krémmel. Addig
folytatom a rétegezést, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére
réteslapnak kell kerülnie, amit a felolvasztott vajjal meglocsolok.
Előmelegített, forró sütőben
közepes lángon megsütöm a rétest. Még forrón kockákra vágom és melegen tálalom.
A magyar ízlésnek szokatlanul édes, ám nagyon finom sütemény.
Baklava 2.
Hozzávalók: 20-30 vékony leveles
tészta lap, 200 g olvasztott vaj, töltelékhez: 300 g darál dió, 300 g -
mandula, sziruphoz: 600 g cukor, 2,5 dl víz, 1 kis vaníliarúd vagy 12 cs.
vaníliás cukor.
A vajjal kikent tepsibe 2
tésztalapot teszünk, meglocsoljuk vajjal. Meghintjük darált dióval és
mandulával. A rétegezést addig folytatjuk, míg tart az anyagokból, a tetején
tészta legyen.
A tésztát ferdén kockákra
bevágjuk. Minden darabot meglocsolunk vajjal. 200 °C-ra melegített sütőben
40-50 percig sütjük. A sütés vége felé 150 fokra csökkentsük a meleget.
A vízben oldjuk fel a cukrot,
tegyük bele a vaníliát, főzzük szálasra.
A kisült baklavát, amikor kissé
kihűlt, leöntjük meleg sziruppal, állni hagyjuk, míg teljesen beissza.
Barackos
piláf
Hozzávalók 4 személyre: ¼ tk.
őrölt sáfrány, 120 g aszalt, 8,5 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek. olaj, 115 g
nem sózott vegyes magvak (mogyoró, dió, mandula, pisztácia), 2 db vöröshagyma,
diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 250 g rizs, 2 fahéj, 8 szegfűszeg, 1
ek. méz, 1 narancs, só, bors
A sáfrányt és a sárgabarackot
belekeverjük a forró levesbe, és állni hagyjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az
olajat és aranybarnára pirítjuk benne a magvakat, majd kiszedjük. A zsiradékban
üvegesre pirítjuk a karikára vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprózott gyömbért
és fokhagymát, a rizst, a fűszereket, s kevergetve rövid ideig tovább pirítjuk.
Utána mindezt belekeverjük a levesbe, és lefedve addig főzzük, amíg a rizs
megpuhul. Közben a narancs héját lereszeljük, magvait eltávolítjuk, húsát
kivágjuk a hártyák közül. A rizst a narancsgerezdekkel és a pirított magvakkal
megszórva tálaljuk.
Ötlet: ez az egzotikus török étel
gyorsan elkészül, s kitűnően felhasználhatók hozzá a maradék olajos magvak és
aszalt gyümölcs.
Bárány nyárson (Sis kebap)
Hozzávalók: 1,5 kg bárányhús 4
cm-es kockákra vágva, 2 fej vöröshagyma aprítva, só, bors, 2 kk. szárított
csombor (borsikafű), 4 ek. olaj, 4-6 db negyedelt paradicsom, 2-4 zöldpaprika 4
cm-es darabokra vágva, 4 nyárs.
A bárányt 1 napra a hűtőben
páclébe tesszük.
Pác: olaj, hagyma, csombor, só,
bors.
1 cm-es közökkel a nyársra húzzuk
a húst - paradicsomot - paprikát - ...
húst. Sütés előtt kenjük be olajjal. Parázson, vagy nagyon forró sütőben
forgatva, közben olajjal kenegetve megsütjük.
Piláffal tálaljuk.
Bégek álma
Hozzávalók: 80 dkg birkacomb, 20
dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 db törökparadicsom, 30 dkg
paradicsom, 8 dkg liszt, 3 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, 5 g törött bors, só.
A faggyúmentes birkahúst sós,
vöröshagymával és fokhagymával ízesített lében puhára pároljuk. Ezután a puhára
párolt húst ledaráljuk. A finom, apróra vágott vöröshagymát olajban
megpirítjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a darált birkahúst és sóval,
törött borssal ízesítjük. A meghámozott törökparadicsomot (padlizsánt)
karikákra vágjuk, megsózzuk, lisztbe mártogatjuk, és forró olajban mindkét
oldalát megpirítjuk. A paradicsomokat kettévágjuk, megsózzuk, meghintjük törött
borssal, lisztbe mártogatjuk és a törökparadicsomhoz hasonlóan, olajban mindkét
oldalát megsütjük.
Megfelelő méretű tűzálló tálat
vajjal kikenünk, aljára rakjuk a törökparadicsomot, egyenletesen elosztjuk
rajta a darált bárányhúst, majd zsindelyszerűen rárakjuk a paradicsomot.
Gazdagon meghintjük reszelt sajttal és közepes hőmérsékletű sütőbe tolva, a
sajtot megpirítjuk.
Elkészítési idő: 1 és egy negyed
óra
Ajánlott ital: mőcsényi
kékfrankos
Buggyantott tojás (Cilbir)
Török ételkülönlegesség a cilbír.
Négy személyre 3-4 gerezd tört fokhagymát négy deci joghurttal, csapott
kiskanál pirospaprikával, öt deka olvasztott vajjal meg csipetnyi sóval
összekeverünk, és jégbe hűtjük. Enyhén ecetes-sós vizet forralunk, és úgy ütünk
bele nyolc tojást, hogy egészben maradjanak. (Ha kissé szétfolynak, a
“szálakat” villával ráhajtjuk.) Öt percig kis lángon főzzük, majd szűrőlapáttal
forró tálra szedjük. A hideg mártással leöntve azonnal tálaljuk.
Citromzselatin
Hozzávalók: 1.5 ek. zselatin, 2
citrom reszelt héja, 1 dl száraz forró fehérbor, 4 ek. citromlé, 2 dl forró
víz, 12 dkg kristálycukor
Elkészítés: Olvasszuk fel a
zselatint a citromlében, verjük hozzá a cukrot, a forró vizet és a citromhéjat.
Addig keverjük, míg a cukor felolvad. Adjuk hozzá a forró bort, öntsük hideg
vízzel kiöblített edénybe és hagyjuk megszilárdulni. Ha kocsonyás borítsuk ki.
Cserkesz tyúk (Çerkez tavugu)
Hozzávalók 6-8 személyre: egy
tyúk vagy csirke (kb. 1.5 kg), leveszöldség, víz, só, 40 dkg dióbél, 4 dl a
tyúklevesből, 3 szelet száraz (zsúr)kenyér (héj nélkül), 1 fej hagyma, 1 evőkanál
pirospaprika, fél evőkanál só, tej a kenyér beáztatásához.
A tyúkból tyúklevest főzünk, és
olyan puhára főzzük, hogy a hús könnyen leváljon a csontról. Ha a hús megfőtt a
levesben, hagyjuk kihűlni. Utána lefaragjuk a húst a csontokról (a bőrét ne
keverjük a hús közé, hanem adjuk a kutyának vagy a macskának). A húst 1-2 ujjperc nagyságú darabokra
aprítjuk, és egy tálba rakjuk. A levesből kiveszünk 4 decilitert, a többit
tyúklevesként el lehet fogyasztani.
A dióbelet ledaráljuk. Hozzáadjuk
a tejbe áztatott és kifacsart kenyereket, a paprikát, a sót, az apróra vágott
hagymát, és összekeverjük. Ha pépesebb állagú masszát akarunk, az összekevert
anyagot húsdarálón le lehet darálni. A
masszához keverés közben apránként hozzáadunk 4 decilitert a langyos
tyúklevesből, és csomómentesre keverjük.
Az így elkészült massza felét
hozzákeverjük a feldarabolt tyúkhúshoz, és azt egy pecsenyéstálon elrendezzük,
majd ráöntjük (vagy kenjük) a massza másik felét. Tetejét ízlés szerint
díszíthetjük.
Pirítós kenyérre kenve szokták
fogyasztani.
Dalauzi (török csemege)
Hozzávalók: 15 dkg méz, 20 dkg dióbél.
Elkészítése: A mézet kevergetve
felforraljuk, majd beleteszünk annyi diót, amennyit felvesz, és ezzel néhány
percig pirítjuk. Végül a még nem egészen kihűlt anyagot őrölt dióban meghempergetve rudakká gyúrjuk,
és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor kis karikákra vágjuk.
Egybesült fasírt (Köfta)
Kétszer
átdarálunk egy fél kiló sovány sertéshúst, és összedolgozzuk egy kis fej
reszelt vagy apróra vágott vöröshagymával, egy gerezd tört fokhagymával, sóval
meg bőven őrölt borssal. Ujjnyi vastagon belesimítjuk egy alaposan kizsírozott
zománcozott tepsibe vagy nagy tűzálló tálba, egy kissé lenyomkodjuk, és
tetejére, karikákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát meg vöröshagymát
fektetünk, hogy befedje. (Kb. 30 deka zöldpaprika, 40 deka paradicsom meg 25
deka vöröshagyma kell hozzá.). A sütőben 30 percig sütjük. Nagy kockákra vágva
tálaljuk
Elalélt tök (Kabak
bayildi)
Hozzávalók
6 személyre: 125 dkg úritök,3x7 = 2l dkg faolaj (olíva), 40 dkg hagyma,40 dkg
paradicsom vagy ezzel egyenértékű püré, fél evőkanál só, 9 gerezd fokhagyma,
egy csokor petrezselyemzöld, 1,5 teáskanál porcukor, 3 dl víz.
Egy
lábosban 7 dekagramm olajon megfonnyasztjuk a félhold-szeletekre vágott hagymát.
Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem-zöldet, a
meghámozott és feldarabolt paradicsomot, negyed evőkanál sót, összekavarjuk,
tűzön egyszer összerottyantjuk, és a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A
tököket vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, a belét kikaparjuk, de a
végeit nem vágjuk le, hogy vályú alakú maradjon.
Az
így előkészített tököket egy edény fenekén elrendezzük, ráöntünk 1 deciliter
vizet, 7 dekagramm olajat, negyed evőkanál sót, és az edényt időnként rázogatva
nagy lángon félpuhára főzzük (körülbelül 20 perc). Ezután a fél tököket
megtöltjük a hűlni hagyott olajos hagymával, egy lábas fenekén elrendezzük,
leöntjük egy 7 dekagramm olajból, 2 deciliter vízből és másfél teáskanál
porcukorból összekevert lével, és az edényt lefedve közepes lángon puhára
főzzük (körülbelül másfél óra). Ha kész, levesszük a tűzről, és hagyjuk
kihűlni.
Hidegen
tálaljuk.
Ezeregyéjszaka-desszert
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 3 tojás, 1
mk. sütőpor, 1 mk. őrölt fahéj, 1 pohár joghurt, 5 dkg őrölt mandula, 10 dkg
cukor, 1 vaníliás cukor, 1 mk. őrölt szerecsendió, 1 ek. kakaó, 1 kávéskanál
citromlé, 12 dkg liszt
Elkészítés: Keverjük habosra a
vajat a cukorral és vaníliás cukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat és verjük
további 3-4 percig. Keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót
és kakaót. Verjük fel a habverővel a joghurtot és keverjük hozzá a citromlevet,
úgy, hogy egy kicsit az egyikből, kicsit a másikból öntsük hozzá, vigyázva,
nehogy csomós legyen. Legvégén keverjük hozzá a mandulát. Öntsük jól kivajazott
tortaformába, és közepes sütőben süssük 40-50 percig. Mikor kihűlt, vágjuk
ketté és töltsük meg krémmel.
Gyümölcssaláta (Meyva salata)
Hozzávalók: 1 kockára vágott
körte, 2,5 dl szőlőszem, 0,5 l eper, 2 narancs szeletelve, 1 dl konyak, 2 ek
citromlé, 5 dkg porcukor (a szőlő, eper lehet befőtt is).
Elkészítjük az öntetet, ráöntjük
a gyümölcsökre.
Jól lehűtve tálaljuk.
Halva receptek
Fehér halva
Hozzávalók: 4 tojás, 250 g cukor, 100 g méz, 200 g darabolt
dió, ostyalapok.
A tojásfehérjéből habot verünk,
hozzáadjuk a cukrot. Addig keverjük, míg a cukor feloldódik, s a hab sűrű,
keménnyé válik. A kissé felmelegített mézet hozzáadjuk.
Gőzfürdőn az egészet addig
verjük, míg sűrű, fényes massza lesz. Levesszük a lángról, belekeverjük a diót.
Egy ostyalapot bekenünk a
masszával, ráteszünk egy másik lapot. Nehezékkel lenyomtatjuk.
Másnap szeleteljük rombusz alakúra.
Halva
Hozzávalók: 250 g vaj, 250 g
fehérliszt, a sziruphoz: 250 g cukor, 0,5 l víz, 1 kis vaníliarúd vagy 1
vaníliás cukor.
A felhevített vajba állandó
kevergetés közben belekeverjük a lisztet. Addig keverjük, míg a liszt megpirul
és lepereg a fakanálról.
Szirup: a vizet, cukrot, vaníliát
10 percig főzzük.
Ezzel öntjük fel a lisztet sebes
kevergetés közben. Addig kevergetjük, míg besűrűsödik.
Kanállal tányérra szedjük, s
vaníliás porcukorral vagy fahéjjal hintjük meg.
Sárga halva
Hozzávalók: 250 g cukor, 250 g
mogyoró, 5 tojás sárgája, 200 g cukor, 1 vaníliás cukor, 1 cs. erős kávé, 200 g
vaj.
A cukrot karamellizáljuk.
Hozzáadjuk a külön megpörkölt és lehántott mogyorót. Kis ideig együtt
pörköljük, majd az egészet bádogtányérra vagy deszkára öntve kihűtjük. Durvára
megőröljük vagy összetörjük.
A tojások sárgáját a cukorral
habosra keverjük, beletesszük a vaníliás cukrot, a kávét. Gőz felett sűrűre
főzzük.
Amikor kihűlt, hozzáadjuk az
előzőleg habosra kevert vajat és belekeverjük a mogyorót is.
Hideg
török szőlőleves
Hozzávalók: 20 db szőlőlevél, 3 g
fahéj, 3 g szegfűszeg, 25 dkg szőlő, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 3
cl méz, 2 dl must, 1 dl tejszín, só.
A jól megmosott szőlőleveleket
vékony metéltre vágjuk. Csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített, 1 l
forró vízbe tesszük a leveleket, majd 4-5 percnyi főzés után hozzáadjuk a
megmosott szőlőszemeket.
A tejfölt összekeverjük a
tejszínnel, majd a liszttel és kevés vízzel simára keverjük. Ezzel a forrásban
lévő levest besűrítjük, kevés mézzel kissé édeskéssé ízesítjük, majd ráöntjük a
mustot. Rövid ideig, 2-3 percig forraljuk, majd jól kihűtjük.
Előhűtött csészékben tálaljuk,
tetejét tejszínhabbal díszítjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Húsos piláf
Hozzávalók: 500 g rizs, 250 g
bárányhús, pörköltbe való darabokra vágva, 5 dkg vaj, 300 g paradicsom, 1
hagyma, só és bors
A rizst egy tálba téve befedjük
forró vízzel, belekeverünk 2 ek sót, és állni hagyjuk, míg a víz kihűl. A rizst
egy szűrőkanálban folyó csapvíz alatt jól átmossuk.
2 ek vajon közepes hőfokon
átpirítjuk a húst és a hagymát. Folyamatosan keverjük, míg a hagyma aranysárga
lesz és a hús, levet ereszt. Hozzákeverjük a felaprított paradicsomot (vagy
paradicsomsűrítményt). Ráöntünk 5 pohár vizet és megsózzuk-borsozzuk. Lefedjük,
és addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst, és 5
percig hagyjuk forrni. Majd közepesre vesszük a hőfokot, és addig főzzük, míg a
leve elfő. Végül egész alacsony hőfokon hagyjuk főni, amíg a rizs kellően laza
nem lesz. Tálalás előtt egyszer átkeverjük.
Keleticsemege-torta
Isztambul hangulatát idézi egy
süteménykülönlegesség. Surányi István cukrászmester jóvoltából került ez a régi
recept ismét napfényre.
Hozzávalók: 4 db kerek ostyalap,
2O dkg cukor, 2O dkg porcukor, 15 dkg dió, 15 dkg margarin, egy tojássárgája, 5
dkg puffasztott rizs, 3 dkg darált cukrozott narancshéj, 2 dkg darált mogyoró
A 2O dkg cukrot megolvasztjuk
baracklekvár színűre. A margarint, a porcukrot és a tojássárgáját habosra
keverjük. A diót, a narancshéjat, a puffasztott rizst és a mogyorót
összekeverjük, mindezt hozzáadjuk a megolvasztott cukorhoz és felforraljuk. Az
így elkészített töltelékkel megtöltjük az ostyalapokat. A torta tetejét fehér
csokimázzal vonjuk be, és darált mogyoróval megszórjuk.
A Keleticsemege-torta a
törökmézre emlékeztet. Ünnepi csemege volt a szultánok asztalán is.
Köfta (török húsétel)
Kétszer átdarálunk egy fél kiló
sovány sertéshúst, és összedolgozzuk egy kis fej reszelt vagy apróra vágott
vöröshagymával, egy gerezd tört fokhagymával, sóval meg bőven őrölt borssal.
Ujjnyi vastagon belesimítjuk egy alaposan kizsírozott zománcozott tepsibe vagy
nagy tűzálló tálba, egy kissé lenyomkodjuk, és tetejére, karikákra vágott
paradicsomot, zöldpaprikát meg vöröshagymát fektetünk, hogy befedje. (Kb. 30
deka zöldpaprika, 40 deka paradicsom meg 25 deka vöröshagyma kell hozzá.). A
sütőben 30 percig sütjük. Nagy kockákra vágva tálaljuk.
Kutap
(töltött pisztráng)
Hozzávalók:
1 kg pisztráng, 20 dkg rizs, gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, zsemlemorzsa,
zöldpetrezselyem.
Elkészítés:
A pisztráng fejét levágjuk, majd ezen a nyíláson keresztül belezzük ki a halat.
Megmossuk, megsózzuk, vajban megforgatjuk, majd mazsolával és gyömbérrel
fűszerezett rizzsel megtöltjük. A hal farokuszonyát átdugjuk az alsó állkapocs
nyílásán, ezután vajjal megkent és zsemlemorzsával megszórt serpenyőben,
sütőben megsütjük. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Máj albán
módra (Arnavut cigeri)
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg
birkamáj, 8 dkg liszt, 1 evőkanál pirospaprika, só, olaj a kisütéshez.
A májat diónyi darabokra
aprítjuk, bő vízben megmossuk, és hagyjuk lecsepegni. A májdarabokat paprikás
lisztben megforgatjuk, és kis adagokban forró olajban kisütjük. Ha kész, az
összes májat egyszerre visszatesszük az olajba, egyet rottyantunk rajta, és
tálaljuk.
Májas piláf
A finomra vágott vöröshagymát
kevés vajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott marhamájat. Felengedjük
1 kis doboz paradicsompürével és vízzel. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a
rizst, amellyel együtt fedő alatt puhára pároljuk.
Tálaláskor darált mandulával és
mazsolával elkeverjük, finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Olajos zöldbab (Zeytinyagli fasule)
Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg
(sárgahüvelyű) zöldbab, 22 dkg "faolaj"(olíva), vagy étolaj, 25 dkg
hagyma, 35 dkg paradicsom vagy ezzel egyenértékű püré, 1 kávéskanál porcukor,
kb. 1 liter víz, só.
A zöldbabot megtisztítjuk, a
hüvelyeket félbe vágjuk, megmossuk. Egy lábasban összekeverjük az apróra vágott
hagymát, a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, a babot és fél evőkanál sót.
Hozzáadjuk az olajat és a porcukrot. A lábast lefedve 10-15 percig nagy lángon
főzzük. Néha rázzuk meg az edényt, hogy tartalma oda ne égjen. Ezután öntsük rá
a vizet, és főzzük puhára a babot (ha a paszuly vén, több vizet kell ráönteni,
és tovább főzni).
Lé nélkül kell tálalni. Hidegen
is fogyasztható.
Párolt csirke Ömer pasa-módra (Piliç sote Ömerpasa)
Hozzávalók 8 személyre: 2 csirke,
1 csésze olaj, 10 dkg paradicsom püré, 1 dl fehérbor, 3 dkg liszt, 10 dkg
gomba, 10 dkg zöldpaprika, 4 fej hagyma, fél liter tejszín vagy tejföl, fél
liter tyúkleves, fél citrom lereszelt héja, 1 db babérlevél, bors, szegfűszeg.
A csirkéket feldaraboljuk,
besózzuk, lisztbe forgatjuk. Az olajon a darabok minden oldalát rózsaszínűre
sütjük. Minden darabot visszateszünk az olajra, és hozzáadjuk az összes
hozzávalót. A hagymát apróra vágva, a paprikát és a gombát feldarabolva. Összekeverjük,
és 45 percig pároljuk.
Padlizsán muszakka (Patlican Musakkasi)
Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg
padlizsán (6 db), 12 dkg vaj, 20 dkg vaj, 25 dkg hagyma, 45 dkg paradicsom vagy
ezzel egyenértékű püré, 15 dkg darált marhahús (lehet birka is), 5 db zöldpaprika,
3 dl víz vagy húslé, só.
A padlizsánokat másfél ujjnyi
szeletekre (karikára vagy csíkokra) vágva jó sós vízben fél órán át, állni
hagyjuk.
Az apróra vágott hagymát egy
lábasban a 20 dekagramm vajon halványsárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, és addig
pirítjuk, míg levet ereszt és azt újra felveszi. Ezután hozzáadunk egy
kávéskanál sót és két paradicsomot meghámozva, feldarabolva. Ezt ismét addig
pirítjuk, míg levet ereszt és azt felveszi. Ha kész, félretesszük hűlni.
A padlizsánokat a vízből kivéve
és enyhén kinyomkodva egy serpenyőben a 12 dekagramm vajon enyhén megpirítjuk.
Kiszedjük, lecsepegtetjük, és a szeleteket egy jénai tál fenekére rakjuk egymás
mellé. Rákenjük a darált húsos masszát, ennek tetejére elrendezzük a karikára
vágott harmadik paradicsomot és a csíkokra vágott zöldpaprikákat. 3 deciliter
vízben feloldunk egy kávéskanál sót, s a tetejére öntjük. A tálat lefedjük,
középmeleg sütőben 20-30 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben a fedőt
levesszük.
Rántott
tojás (Brique)
Egy kis csomag réteslapot vásárolunk hozzá.
A lapokat szétbontva kettőt-kettőt egymásra fektetünk, majd a dupla lapokat
nyolc 20x20 centis négyzetre vágjuk. Minden lap közepére úgy ütünk egy-egy
nyers tojást, akárha tükörtojást készítenénk (a sárgájuk a fehérjével ne
folyjon össze), csipetnyi sóval és kakukkfűvel megszórjuk. A tésztalapok szélét
kissé megvizezzük, majd átlósan kétszer összehajtjuk, hogy háromszögletű kis táskákat
kapjunk. A szélüket összenyomjuk, nehogy a tojás kifolyjon. Teflon serpenyőbe,
bő, forró olajba fektetve mindkét felét pillanatok alatt aranysárgára sütjük.
Akkor jó, ha a külseje ropogós, a benne lévő tojás fehérje megalvadt, de a
sárgája még lágy.
Rizs
török módra
Hozzávalók: 2 csésze rizs, 5 ek vaj, 31/2-4
csésze erőleves vagy víz, só.
A rizst egy tálban leöntjük kézmeleg vízzel,
és 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. Egy lábosban
felforrósítunk 3 ek vajat, beletesszük a rizst, és keverés közben 5 percig
pirítjuk, Hozzáöntjük az erőlevest, ill. a vizet, megsózzuk. Egyszer hagyjuk
felforrni a vizet, majd a rizst lassú tűzön főzzük, amíg magába nem szívja az
összes folyadékot. A többi vajat felolvasztjuk, és a rizsre öntjük. A fedő és a
lábos közé egy papírtörlőt teszünk, hogy magába szívja a gőzt. 10 perc múlva
átkeverjük a rizst, és kívánság szerint megborsozzuk.
Rizs törökösen (Pilaf)
Hozzávalók: 15 dkg olaj vagy zsír
/ vaj, 20 dkg finom metélt, 3 dl csirkeleves, 0,5 kk. só, csipet bors, 1
szeletelt paradicsom, 20 dkg rizs.
A forró zsiradékban megpirítjuk a
metéltet - állandó keverés mellett. Ráöntjük a levest, sózzuk, borsozzuk,
beletesszük a paradicsomot és felforraljuk.
Amikor felforrt, beleöntjük a
rizst, befedjük, takarékon 20 percig főzzük, míg a rizs megpuhul.
Sis kebappal tálaljuk.
Taboulah
Hozzávalók: 85 gramm bulgur, két
csokor apróra vágott petrezselyem, 3 evőkanál finomra vágott friss menta, 1 fej
vöröshagyma, vagy néhány szál zöldhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 kockázott
paradicsom, 1 kockázott (lehetőleg pirosra érett) zöldpaprika, 1/2 csészényi
aprókockára vágott uborka, 6 evőkanál citrom leve, 4 evőkanál olivaolaj. Só
ízlés szerint.
Keverjük össze, öntsük bele az
egészet egy salátalevelekkel bélelt tálba. Helyi szokás szerint a keveréket
rákotorják egy salátalevélre, és szájba gyömöszölik.
Tarator (uborkaleves)
Hozzávalók 4 személy részére: 1
kg uborka, 3 - 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag kapor, 4 ek. olaj, 1 kk. ecet, 1/2
l aludttej vagy joghurt, 5 dkg dió vagy mogyoró, só, 1 kk. fehér bors
A meghámozott uborkát nagy lyukú
reszelőn lereszeljük. A szétzúzott fokhagymát összekeverjük 1 kávéskanál sóval,
majd az olajjal, késhegynyi fehér borssal és az aludttejjel, valamint az
ecettel. Belekeverjük az uborkát, és lefedve a hűtőszekrénybe tesszük 1 - 2
órára. Tálaláskor meghintjük a durvára vágott dióval vagy mogyoróval, és a
finomra vágott kaporral.
Tatliszi, azaz török joghurtos-citromos kuglóf
A tésztához: 25 dkg lágy vaj, 1.
25 csésze porcukor, 2 cirom finomra reszelt héja, 5 nagy tojás sárgája és
felvert habja, 1. 25 csésze zsíros joghurt 2. 5 csésze liszt, 2 teáskanál
sütőpor, 1/2 teáskanál só;
A sziruphoz: 3/4 csésze víz, 1
csésze cukor, 2 citrom leve és durvára reszelt vagy vékonyra szeletelt héja;
Esetleg a tálaláshoz: 1 csésze
zsíros tejszín kis fahéj és szerecsendió
Az elkészítés módja: Vajazzunk ki
egy hagyományos kuglófformát, és melegítsük elő a sütőt 175oC fokra. Először
keverjük habosra a vajat a cukorral és a finomra reszelt citromhéjjal. Adjuk
hozzá egyenként a tojások sárgáját, végül pedig, a joghurtot, majd habverővel
keverjük egyenletes krémmé. Szórjuk a lisztet, a sütőport és a sót a
keverékhez, és jól dolgozzuk össze. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét,
majd óvatosan forgassuk a tésztába. Öntsük az egészet az előkészített
kuglófformába és süssük 50-60 percig. Ez alatt készítsük el a szirupot.
Keverjük össze a vizet, a cukrot, a citromok levét és héját, majd forraljuk
fel. Főzzük 10 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor a sütemény megsült,
vegyük ki a sütőből, és még melegen szűrjük rá a szirupot. Hagyjuk, hogy a
szirup teljesen beszívódjon, és a tészta kihűljön, csak ezután fordítsuk ki a
formából. Díszítsük a leszűrt citromhéjjal, a szeleteket pedig, tálaljuk
fahéjjal és szerecsendióval ízesített zsíros tejszínnel.
Tökfasírt (Mücver)
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg tök,
20 dkg hagyma, 15 dkg sajt (ha lehet fehér juhsajt), 20 dkg liszt, 4 tojás, 2
csomó kapor, 1 kávéskanál bors, 1 teáskanál só, olaj a kisütéshez.
A tököt meghámozzuk, kibelezzük,
lereszeljük. Hozzáadjuk a lereszelt hagymát, az apróra vágott kaprot, a reszelt
sajtot, a négy tojást, a borsot, a sót, a lisztet, és az egészet alaposan
összekeverjük. Az így elkészült masszából evőkanállal vékony, lapos fasírtokat
szaggatunk, és azokat forró olajban gránátalma-pirosra sütjük.
Tök muszakka (Kabak Musakkasi)
Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg
úritök, 15 dkg hagyma, 40 dkg paradicsom, vagy ezzel egyenértékű püré, 10 dkg
olaj vagy margarin, 15 dkg darált marha- vagy birkahús, egy-két csipet
borsmenta, egy csomó kapor, egy teáskanál pirospaprika, 2 dl víz, vagy húslé,
só.
A tököt meghámozzuk, kibelezzük,
és másfél ujjnyi kockákra vágjuk. Egy lábasban a zsiradékon az apróra vágott
hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, míg levet
ereszt. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt paradicsomot. Ezzel öt
percig főzzük, majd hozzátesszük a tököt. Ezután az edényt lefedve addig főzzük,
míg a tök megüvegesedik (mintegy 5 perc). Beletesszük a pirospaprikát, megsózzuk,
és szükség szerint kevés vizet öntünk alá (általában a tök elegendő levet
szokott ereszteni). Rászórjuk a borsmentát, és az edényt lefedve, közepes
lángon addig főzzük, míg a tök megpuhul (körülbelül 1 óra). Ha kész, apróra
vágott kaporral meghintve tálaljuk.
Töltött tök (Kabak dolmasi)
Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg
úritök, 4 dkg vaj, 40 dkg paradicsom, vagy ezzel egyenértékű püré, 3 dl víz,
egy csomó kapor, só.
A töltelékhez: 30 dkg darált
(marha- vagy birka-) hús, 10 dkg hagyma, 3 dkg vaj, 3 dkg rizs, kb. 1 dl víz,
negyed csomó petrezselyemzöld, 1 kávéskanál só, bors.
A zsenge, rövid, kerekded tököket
meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és kibelezzük, majd vízzel telt edénybe téve
félretesszük.
Az apróra vágott hagymát 3
dekagramm vajon sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a rizst és a 1 deciliternyi vizet.
Az edényt lefedve készre főzzük a rizspilávot. Ha elkészült, hozzáadjuk a
darált húst, az apróra vágott petrezselyem-zöldet, egy kávéskanál borsot, egy
teáskanál sót és 5 percig gyúrjuk.
Az így elkészült tölteléket a fél
tökökbe töltjük. A megtöltött tököket széles, lapos lábosba rakjuk egymás
mellé. Ráöntjük a 3 deciliter vizet, rámorzsoljuk a 4 dekagramm vajat, és
mintegy 15 percig fedő alatt pároljuk. Ezután hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt
paradicsomokat. Az edényt újból lefedjük, és addig főzzük, amíg a tök megpuhul.
Ha kész, a tetejére szórjuk az apróra vágott kaprot, és tálaljuk.
Töltött paprika tejföllel (Biber)
Hozzávalók: 4 nagy zöldpaprika,
10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zsiradék, 2,5 dl tejföl, 10 dkg gomba, 25 dkg
darált hús (lehet marha is), 2 fej aprított hagyma, só, bors.
A paprika száránál levágjuk a
"kalapot), kimagozzuk, 5 percre forró, sós vízbe tesszük, majd leszűrjük,
kihűtjük.
Zsiradékban üvegesre pároljuk a
hagymát, hozzátesszük a gombát, majd a darált húst és kb. 10-15 percig
pároljuk. Kihűtjük.
Belekeverjük a morzsát, tejfölt,
sót, borsot (lazíthatjuk kevés tejjel, ha túl sűrű).
Megtöltjük a paprikákat.
Visszatesszük a kalapot, állítva kizsírozott jénaiba tesszük, 2-3 cm magasan
vizet öntünk az edénybe. 30-40 percre sütőbe tesszük.
Forrón tálaljuk.
Töltött szőlőlevél (Yaprak)
Hozzávalók: 40 dkg darált hús
(főleg bárányt használnak), 2 ek. aprított kapor, 1 dl tejföl, 5 dkg rizs, 40
dkg szőlőlevél, só, bors, 2 gerezd fokhagymapép, 2 aprított hagyma, 7 dl
marhahúsleves, 4 ek. olaj, 1-2 kk. paradicsompüré.
Az alaposan megmosott
szőlőleveleket 5 percig főzzük sós vízben. Szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a
vizet.
Az olajban pároljuk üvegesre a
hagymát, keverjük bele a paradicsompürét, öntsünk 2 dl levest. Forraljuk fel,
tegyük bele a rizst, főzzük 10 percig, míg a leve elfő. Hűtsük ki, keverjük bele
a kaprot és a húst.
Tegyünk minden levélre 1 kk.
tölteléket, göngyöljük össze, végeit nyomkodjuk be.
A megtöltött leveleket egymás
mellé és fölé rakjuk lábasba, öntsük rá a maradék levest. Takarékon főzzük
45-50 percig.
Forrón tálaljuk, tetejére fokhagymás
tejfölt öntünk.
Török bárányragu birssel
Fél kiló báránykarajt
felszeletelünk, kevés vízben előfőzzük, leszűrjük, majd a főzőlét félretesszük.
1 fej vöröshagymát lereszelünk, sóval összekeverünk, és a hússzeletekre kenjük.
2 ek. vajat felmelegítünk, és a husi mindkét oldalát megpirítjuk benne. A húst
visszatesszük a főzőlébe, csipetnyi fahéjjal ízesítjük, és másfél órán át,
főzzük. A birsek magházát kivesszük, kockákra vágjuk a húsukat, és a maradék
pecsenyelében megfuttatjuk. Beleöntjük a fazékba a megfőtt hús mellé, 5 dkg
cukorral ízesítjük, és még 10 percig főzzük. Rizspiláffal tálaljuk.
Török burgonya
A burgonyákat héjában megfőzzük,
hámozzuk, és karikákra szeleteljük. Ugyancsak felkarikázzuk a kemény tojásokat.
Közben a konzervzöldbabot és a konzervlecsót a levétől lecsurgatjuk,
összekeverjük. Az előkészített burgonyákat kivajazott tűzálló edénybe rakjuk.
Sózzuk és ráhelyezzük a kemény tojásokat. Áthúzzuk a lecsós zöldbabbal, és
tejföllel bevonjuk. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Török céklasaláta
Hozzávalók: 1 kg cékla, 4 dl joghurt, 4 gerezd fokhagyma,
1-1 késhegynyi só, pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény
A
héjában megfőzött céklát, ujjnyi hosszú darabokra vágjuk. Tálba téve megsózzuk,
borsozzuk és leöntjük a joghurttal, amelybe tört fokhagymát, őrölt köményt
kevertünk. Végül meghintjük a pirospaprikával és behűtjük.
Török fasírt (Izgara
köfte)
Hozzávalók:
75 dkg darált marhahús, 1 fej hagyma, 2 szelet szikkadt kenyér, bors, kömény,
só, olaj.
A
kenyeret beáztatom, és jól kinyomkodom. A hagymát lereszelem, összekeverem a
darált hússal, a kenyérrel, sóval, borssal, köménnyel és alaposan átgyúrom. A
hagymát átpréselem. Beleteszem egy edénybe, rászórom a sót, a borsot és ráöntöm
a sört, majd elkeverem. Ebbe a pácba helyezem a virsliket, majd egy fél napra
lefedve a hűtőbe teszem. Grillezéskor a pácléből kiszedem, lecsepegtetem, és
izzó parázs fölé rácsra teszem. Időnként megforgatom, és olajjal megkenem. Szép
pirosbarnára sütöm.
Török feketekávé
A
frissen pörkölt kávét külön e célra készült őrlővel lisztfinomságúra őröljük.
Ahány csésze kávéra szükségünk van, annyi vizet felteszünk forrni, hozzáadva
minden csészére egy kockacukrot. Ha a víz forr, levesszük a tűzről, és minden
csészére egy tetejes kávéskanál őrölt kávét keverünk bele. Rövid időre ismét a
tűz fölé tartjuk, amíg éppen a habja emelkedni kezd, ekkor levesszük, és
szűretlenül csészékbe öntjük.
Török joghurtos
padlizsán
Hozzávalók: 2 szép nagy
padlizsán, 2 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, 1 mokkáskanál
őrölt köménymag, 1 csokor snidling, só.
Műanyag késsel vékonyra
szeleteljük a megmosott padlizsánt, és besózva 20 percig állni hagyjuk. Közben
a joghurtot összekeverjük a tört fokhagymával és az őrölt köménnyel, és jégbe
hűtjük. A padlizsánt, miután papírtörülközővel leitattuk róla a nedvességet, az
olajban megsütjük. Forró tálra tesszük, a jéghideg mártással leöntjük, és
azonnal kínáljuk.
Török krém
Hozzávalók:
3 tojássárgája, 8 dkg cukor, 1 dl tej, 6 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál
rum, 4 levél zselatin, 2 dl tejszín.
Elkészítése:
A tojássárgákat és a cukrot habosra keverjük, majd a tejjel, a borba áztatott
mazsolával, a rummal és a feloldott zselatinnal elkeverjük. Amikor félig megdermedt,
belekeverjük a tejszínt. A krémet poharakba öntjük, és legalább 1 1/5 órára hűtőszekrénybe
tesszük.
Törökméz I.
Hozzávalók:
30 dkg cukor, 3/4 pohár víz, 15 dkg méz, 1 citrom leve, 25 dkg dió vagy
mogyoró, 4 tojás fehérje, nápolyi-lapok.
A
vízből és cukorból vastag szirupot főzünk, kavargatással hozzátesszük a mézet,
úgy, hogy nehogy színt váltson. Beletesszük a citrom levét és a diót. Levesszük
a tűzről, addig kavargatjuk, míg vastagabb lesz. Felverjük a tojásfehérjét,
lassan összekeverjük a masszával, nápolyi-lapra öntjük, elegyengetjük,
ráhelyezünk egy másik lapot, deszkával s még egy nehezékkel lenyomatjuk.
Kihűlve vizes késsel daraboljuk.
Törökméz II.
Hozzávalók:
25 dkg méz, 12,5 dkg cukor, 2 tojás fehérje, 12,5 dkg dió, nápolyi-lapok.
A
cukrot addig főzzük a mézzel, míg barna és nyúlós lesz. Próbaként kiveszünk a
szirupból egy cseppet és hidegvízbe cseppentjük, ha megköt, jó. A tűzről levéve
állandó veréssel hozzáadjuk a már felvert tojásfehérje habhoz. Hozzátesszük a
darált diót, melegen a nápolyira öntjük kb. 1 cm vastagságban, majd ráhelyezzük
a másik lapot. Ezt tovább rétegezhetjük.
Meleg
helységben pár napig száradni hagyjuk, nem lesz teljesen szilárd.
Törökmézes ostya
Hozzávalók:
2 édes ostyalap, 50 dkg méz, 1 tojásfehérje, 20 dkg dió vagy mogyoró, esetleg
mandula, 1 kupica vanílialikőr, pár csepp rózsaolaj.
A
mézet először hidegen, majd langyosítva elkeverjük, amíg megfehéredik.
Hozzáadjuk a tojás habját, és gőz fölött sűrűre keverjük. Durvára vágott diót
keverünk bele, majd a vanílialikőrt és a rózsaolajat. Mikor összekevertük,
megkenjük vele az ostyalapot, kb. kétujjnyi vastagon, majd lefedjük a másik
ostyalappal. Nehezéket teszünk rá, megsütjük. Ha kihűlt, forró késsel
felszeleteljük.
Török mokkakávé
A
híres-neves török mokkát mindig ibrikben, egy hosszúnyelű, felfelé keskenyedő
kis rézedényben főzik. Beleteszik az ibrikbe a szükséges cukormennyiséget,
felöntik körülbelül háromcsészényi vízzel, és forrásig melegítik. Ekkor
leveszik a tűzről, belekeverik a kávét, és ismét visszateszik melegedni.
Amikor
habosra forrt, megint leveszik a kávét és megkeverik. Ezt a műveletet összesen
kétszer ismétlik meg. Végül egy kávéskanálnyi hideg vizet öntenek hozzá, hogy a
zacc leülepedjen. Számos helyen különböző fűszerekkel is ízesítik.
Előmelegített
csészékben, gyakran tejszínhabbal szervírozzák.
Török pacalleves
(Iskembe corbasi)
Hozzávalók:
0,5 kg pacal, 1,5 liter víz, 1 tojássárgája, 1,5 pohár joghurt, 2 ek liszt, 2
ek vaj, 1 tk. erős-paprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl ecet, só
A
pacalt megtisztítom, ecetes, sós vízben kiáztatom, majd puhára párolom. A
főzővízből kivéve felcsíkozom. Elkeverem a lisztet és a tojássárgáját a joghurttal,
majd összekeverem a pacallal. A vajat aranysárga színig hevítem, a tűzhelyről
levéve belekeverem az erőspaprikát, és a levesbe öntöm. Az ecetben elkeverem az
összezúzott fokhagymát, és a levest ezzel teszem pikánssá.
Török padlizsánpüré
Hozzávalók: 60 dkg padlizsán, 1
dl olívaolaj, 2 dl nem savanyú joghurt vagy kefir, 2 nagy gerezd foghagyma, só,
1 citrom leve, a tetejére 2-3 paradicsom,2 zöldpaprika,1 csomó újhagyma, egy
marék olajbogyó,1 csokor petrezselyem.
Készítése: Ugyanúgy készül, mint
a fenti padlizsánpüré, de a végén még a joghurttal vagy kefirrel is
összekeverjük. Tálba töltve a tetejét a cikkekre vágott paradicsommal, a vékony
csíkokra vágott zöldpaprikával, a zöldjével együtt egy centisre darabolt vágott
újhagymával meg az apróra vágott petrezselyemmel beborítjuk, az olajbogyóval megszórjuk.
Follpackal letakarva a hűtőszekrényben legalább két órán át, pihentetjük, csak
utána tálaljuk.
Török padlizsánsaláta (Köpolu)
Hozzávalók:
2 szép padlizsán, 1 gerezd tört fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, só, őrölt bors, 2
ek. borecet, a tetejére 30 dkg paradicsom
A
padlizsánokat megmossuk, megtöröljük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután
műanyag késsel meghámozzuk, belsejüket összetörjük, és a fokhagymával, sóval,
ecettel meg olajjal habosra kikeverjük. Tálba simítjuk, a tetejét
paradicsomkarikákkal rakjuk ki.
Török
padlizsánsaláta
Hozzávalók: Egy kb. 50 dkg-os
padlizsán, 3 szál sárgarépa, 1 zellergumó, 2 kicsi, hegyes erős zöldpaprika, 6
gerezd fokhagyma, só, ecet, 1 csokor petrezselyem.
Készítése: A padlizsánt a forró sütőbe rakjuk, és 25 percig
sütjük. Ezután meghámozzuk, és kockákra vágva egy salátástálba töltjük. Egy
kevés ecettel meglocsoljuk, és a meghámozott, nagyon vékony szálakra gyalult
répát meg a zellert belekeverjük. A
paprikát először félbevágjuk, majd kicsumázzuk, és hajszálvékony csíkokra vágva
adjuk a salátához. Az egészet sóval, tört fokhagymával meg az összevagdalt
petrezselyemmel ízesítjük, és ha kell, még egy kevés ecettel utána savanyítjuk.
Az edényt folpackkal lefedve legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy az ízek
összeérjenek.
Török palacsinta
A darált diót és mákot egy kevés
tejjel együtt felfőzzük. Porcukorral, baracklekvárral, mazsolával és reszelt
citromhéjjal ízesítjük.
Az édes tésztából készülő
palacsintákat a krémmel megtöltjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Török
parajsaláta
Megmosunk több váltott vízben 40 deka zsenge
parajt, minden erétől-szárától gondosan megtisztítjuk, majd vékony laskára
vágjuk. Összekeverjük két felszeletelt paradicsommal, egy nagy fej finomra vágott
lila hagymával vagy 6-8 darab újhagymafejjel, és sóval, törött borssal, két
gerezd tört fokhagymával meg egy csapott mokkáskanál kakukkfűvel ízesítjük.
Elkeverünk egy pohár kefirt vagy joghurtot két evőkanál olajjal, öt deka
reszelt sajttal, végül az összevagdalt parajjal, és legalább fél napra
hűtőszekrénybe tesszük.
Török
piláf
Hozzávalók:
80 dkg birkahús, 10 dkg zeller, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma,
kávéskanál pirospaprika, só, törött bors, 1 kanál paradicsompüré, 20 dkg rizs,
5 dl csontleves.
Elkészítése:
A zöldséget feldaraboljuk, és feltesszük sós vízben főni. A vajban üvegesre
pároljuk a feldarabolt hagymát, rátesszük a zúzott fokhagymát, pirospaprikát,
az apró kockára vágott húst, sót, borsot, paradicsompürét, egy dl levest a
zöldséges levet, és fedő alatt puhára pároljuk. A rizst vajban megpirítjuk
föleresztjük csontlevessel, dupla mennyiséggel megsózzuk, és a sütőben puhára
pároljuk. Összekeverjük a megpuhult hússal.
Török rakott csirke
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú
csirke, 2 padlizsán, 1 dl rizs, 50 dkg paradicsom, 4 evőkanál olaj, 2 dl
tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, kevés citromlé,
ízlés szerint kevés só, törött bors.
A megmosott padlizsánt héjastól
egy centis karikákra vágom, citrommal megöntözöm és megsózom. 15 percig állni
hagyom, hogy keserű levét kiengedje. Közben a megtisztított csirkét kis
darabokra vágom, megsózom, majd a felforrósított olajon átsütöm, és
félreteszem. A serpenyőben maradt zsiradékon lepirítom a megtörülgetett
padlizsánszeleteket. Tűzálló tálra teszek egy sor padlizsánt, erre
vöröshagyma-karikákat szórok, és jól megsózom. Ráfektetem a csirkedarabok
felét, majd rászórom a megmosott rizst, és betakarom a felszeletelt paradicsom
felével. Fűszerezem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd folytatom a
rétegezést a maradék padlizsánnal és a többi nyersanyaggal, míg el nem fogy. 3
dl vízben elkeverem a Vegetát, és ráöntöm az ételre. (Legalább egy ujjnyira
lepje el a lé az ételt.) Lefedem és előmelegített, forró sütőben addig párolom,
míg az összes lé el nem tűnik alóla. Ha az étel elkészült, nyakon öntöm a
fejföllel, és a tetejét megpirítom. Tojásos fejes saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 70 perc
Török rizs
Hozzávalók:
15 dkg rizs, 10 dkg dió, 10 dkg sárgarépa,
5 dkg vaj, só, Vegeta, petrezselyemzöld
A durvára vágott diót, reszelt sárgarépát
megfuttatjuk vajban, majd pár percig pároljuk a rizzsel. Felöntjük annyi
vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük. A főzővizet Vegetával ízesítjük.
Tálaláskor vágott petrezselyemmel díszítjük.
Török rumtorta
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, 7 dkg vaj vagy margarin, 1
egész tojás, 6 dkg porcukor, 2 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 4 evőkanál tej.
Öntet: 4 evőkanál rum, 1,5 dl víz, 13 dkg cukor;
a díszítéshez 4 dl tejszín, 4 evőkanál darált mogyoró, 1 kis csésze cukrozott
gyümölcs, kevés porcukor.
A lisztet, a vajat és a többi hozzávalót mély
tálba öntöm, és sima tésztává gyúrom, majd egy cipóba formálva két órán
keresztül pihentetem. Lisztezett deszkán egy centi vastagra nyújtom, 10
centiméter átmérőjű kerek lapokat vágok ki belőle, és egy kikent sütőlapon szép
sárgára megsütöm. A vizet és a cukrot összekeverve felforralom, majd ha már nem
forró, belekeverem a rumot is. A kisült tésztalapokat egyenként meglocsolom a
rumos öntettel, és egymásra borítva, tortaformára összeállítom. A tetejére
kenem a tejszínhabot, amelyben előzőleg elkevertem a kevés vízben megáztatott
és a langyosra melegített, átszűrt zselatint. Rászórom a finomra darált
mogyorót és a nagyon apróra vágott cukrozott gyümölcsöt, majd hűtőszekrényben
néhány órán keresztül hűtöm. Az sem baj, ha a fogyasztás előtt való nap
elkészítem.
Török
saláta
Összekeverünk 25 deka félbevágott majd vékonyra
szelt paradicsomot 20 deka meghámozott, vékony félholdakra vágott uborkával,
két nagy fej fél karikákra vágott lila hagymával meg két csokor, szárával
együtt apróra vágott zöldpetrezselyemmel, megsózzuk, és meglocsoljuk kevés
borecettel, meg olívaolajjal. Meghintjük kevés majorannával vagy az eredeti
recept szerint: szurokfűvel, és néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól
összeérjenek.
Uborkasaláta (Cacik)
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagymapép, 1 ek. ecet, 2 kk. só, 1 ek. aprított kapor, 2,5 dl
joghurt, 3 db uborka hosszában 4 felé vágva, majd vékonyan felszeletelve, 1 ek.
olaj.
Elkészítjük
az öntetet, belekeverjük az uborkát, hűtőben lehűtjük.
Tálaláskor
még olajat csepegtetünk rá.
Yogurt tatlisi
(török édesség)
Hozzávalók:
5 dl joghurt, fél kg liszt, 1 kg cukor, 1 tk sütőpor, 4 tojás.
A
tojásokat felverem, majd belekeverem a cukor felét és a joghurtot, míg a cukor
teljesen fel nem oldódik. Hozzákeverem a lisztet és a sütőport. A masszát egy
kizsírozott tepsibe öntöm, és közepes lángon megsütöm. A maradék cukorból
nagyon sűrű szirupot készítek, és kihűlés után ráöntöm a sütőből kivett forró
tésztára. Kihűlés után tálalom.
Vegyes török saláta
Összekeverünk 25 deka félbevágott
majd vékonyra szelt paradicsomot 20 deka meghámozott, vékony félholdakra vágott
uborkával, két nagy fej félkarikákra vágott lila hagymával meg két csokor,
szárával együtt apróra vágott zöldpetrezselyemmel, megsózzuk, és meglocsoljuk
kevés borecettel, meg olívaolajjal. Meghintjük kevés majorannával vagy az
eredeti recept szerint: szurokfűvel, és néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól
összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése