Házi kenyér
1 kg lisztet
szitálunk egy mély tálba. Halmozzuk a tál egyik oldalára és morzsoljunk bele 1
dkg élesztőt. 1 kis liszttel keverjük össze, öntsünk hozzá kevés langyos vizet.
Letakarva fél órát kelesztjük. Ezalatt 20-30 dkg burgonyát héjában megfőzünk,
majd hámozás után áttörjük és langyosan a liszthez tesszük. 1 evőkanál
só (nem teljesen lesimított) és fél liter langyos vízzel állítsuk össze az
egészet (ha nem teszünk bele burgonyát, akkor több víz kell). Ezután 25-30
percig dagasztjuk, amíg a tészta leválik a kezünkről. Ekkor takarjuk be és
tartsuk meleg helyen 4 órát. Utána gyúródeszkán cipónak formázzuk, majd
zománcos lisztezett tepsibe tesszük és meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük. A
sütő ne legyen túl forró, csak meleg legyen, az aljába egy széles serpenyőbe
2-3 liter forró vizet teszünk, úgy sütjük a kenyeret, (sütés előtt bevághatjuk
kicsit) és vízzel megkenjük és a sütőbe rakjuk. Kb 1-1,5 óra alatt sül meg.
Tűpróbával ellenőrizzük. Mikor már majdnem kész megint megkenjük vízzel. Mikor
kivesszük deszkára rakjuk és több réteg konyharuhával letakarjuk, hogy a héja
is megpuhuljon.
Először
kisebb mennyiséggel érdemes próbálkozni! Fél adag elég. Akkor hamarabb megsül.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése