2022. augusztus 13., szombat

Házi kenyér

 

Házi kenyér

1 kg lisztet szitálunk egy mély tálba. Halmozzuk a tál egyik oldalára és morzsoljunk bele 1 dkg élesztőt. 1 kis liszttel keverjük össze, öntsünk hozzá kevés langyos vizet. Letakarva fél órát kelesztjük. Ezalatt 20-30 dkg burgonyát héjában megfőzünk, majd hámozás után áttörjük és langyosan a liszthez tesszük. 1 evőkanál só (nem teljesen lesimított) és fél liter langyos vízzel állítsuk össze az egészet (ha nem teszünk bele burgonyát, akkor több víz kell). Ezután 25-30 percig dagasztjuk, amíg a tészta leválik a kezünkről. Ekkor takarjuk be és tartsuk meleg helyen 4 órát. Utána gyúródeszkán cipónak formázzuk, majd zománcos lisztezett tepsibe tesszük és meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük. A sütő ne legyen túl forró, csak meleg legyen, az aljába egy széles serpenyőbe 2-3 liter forró vizet teszünk, úgy sütjük a kenyeret, (sütés előtt bevághatjuk kicsit) és vízzel megkenjük és a sütőbe rakjuk. Kb 1-1,5 óra alatt sül meg. Tűpróbával ellenőrizzük. Mikor már majdnem kész megint megkenjük vízzel. Mikor kivesszük deszkára rakjuk és több réteg konyharuhával letakarjuk, hogy a héja is megpuhuljon.

Először kisebb mennyiséggel érdemes próbálkozni! Fél adag elég. Akkor hamarabb megsül.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése