2 zöldhagyma (vékonyra szelve)
4 db paradicsom
1 kávéskanál apróra vágott kakukkfű
1 dl felvert tejszín
3 ek. apróra vágott petrezselyem
1 uborka
12 db olajbogyó
10 dkg túró
1dl zöldmártás
1 mk. só
1 kávéskanál pirospaprika
Elkészítés:
A paradicsomot és uborkát vágjuk nagyon vékony szeletekre.
Rakjunk le egymás után rétegeket: egy-egy sor paradicsom, petrezselyem, uborka,
pirospaprika, zöldhagyma. Keverjük össze a zöldmártást a felvert tejszínnel és
öntsük a salátára. Gyúrjuk össze a túrót a kakukkfűvel, formáljunk belőle apró
gömböket és helyezzük körbe díszítésül.
Hozzávalók:
2 db kicsontozott csirkemell (egyforma kockára vágva)
3 kávéskanál kukoricakeményítő (vagy liszt)
1 ek. szójamártás
1 késhegynyi bors
4 ek. olaj
1 gombakonzerv
1 kávéskanál só
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál őrölt gyömbér
Elkészítés:
A csirkedarabokat, lisztet, szójamártást keverjük össze egy
evőkanál olajjal és borssal. 10 percig hagyjuk állni. Közben szűrjük le a
gombát, úgy hogy 1/2 dl levet tegyünk félre. A levet sózzuk meg. Az olajban
pároljuk meg - ne tovább, mint 1-2 percig- a csirkedarabokat, fokhagymát,
gyömbért, nagyon vigyázva, hogy meg ne égjen, állandóan keverjük. Adjuk hozzá a
gombát, valamint a gombalevet és további 5 percig főzzük, nagyon vigyázva,
nehogy túlfőzzük, és a gomba megpuhuljon.
Burgonya sajtmártással – Kolumbia
Hozzávalók:
4 db hámozott burgonya
3 dkg zsiradék
1 ek. liszt
1 kávéskanál só
1 fej vöröshagyma
2.5 dl tej
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Amíg a mártást készítjük, addig a burgonyákat (hosszában négyfelé
vágva) sós vízben megfőzzük. Ha a mártás elkészült, ráöntjük a megfőtt
burgonyára és azonnal tálaljuk. Mártás: a felolvasztott zsiradékhoz keverjük a
lisztet, és azonnal beletesszük a hagymát, paradicsomot. Állandóan keverve kb.
3-4 percig pároljuk (takaréklángon). Lassan beleöntjük a tejet, s mikor
felforrt, a tűzről levéve belekeverjük a reszelt sajtot.
Citromos
csirke – Argentína
Hozzávalók:
1 kg-os csirke (darabokra vágva)
8 dkg vaj
6 ek. citromlé
10 dkg zeller (apró kockára vágva)
3 ek. liszt
3-4 dl tej
1 csipet só
1 csipet bors
1 ek. cukor
2 kávéskanál mustár
1/2 kávéskanál ecet
Elkészítés:
A vaj felét megolvasztjuk, összekeverjük a citromlével és leöntjük
vele az egymás mellé rakott csirkedarabokat. Közép meleg sütőben 1 órán át
sütjük, amíg a hús megpuhul. A zellert jól záródó, tűzálló tálban, 4 evőkanál
vízben, a csirke mellett főzzük a sütőben kb. 30 percig. Közben a maradék
vajból és lisztből világos rántást készítünk. Lassan beleöntjük a tej
kétharmadát, és takaréklángon addig keverjük, míg sima lesz, és sűrűsödni kezd.
Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt, a cukrot és a maradék tejet. Lassan
beleöntjük az ecetet, és addig keverjük, míg sűrű lesz. Végül hozzáadjuk a
zellert és a csirkéből kisült levet. Tálaláskor a mártást a csirkedarabokra
öntjük.
Csirke bouillon – Kína
Hozzávalók:
1 csirke
2.5 l víz
3-4 zöldhagyma
2 kávéskanál gyömbér
1 ek. sherry
só
Elkészítés:
Az összes nyersanyagot együtt tegyük fel főni. Mikor felforrt,
állítsuk takaréklángra és 2.5 óra hosszat főzzük. Ha megfőtt, csontozzuk ki a
csirkét, vágjuk apró darabokra és pácoljuk.
Füstölt lazackrém – Hawaii és a csendes-óceáni szigetvilág
Hozzávalók:
1/2 füstölt lazac
6-7 db megmosott, hámozott, apróra vágott paradicsom
10-12 db apróra vágott zöldhagyma
1/2 dl jéghideg víz
Elkészítés:
A lazacszeleteket 3 órán át áztassuk hideg vízben, úgy, hogy
kétszer cseréljük le a vizet. Ezután öntsük ki a vizet és a hal- szeleteket
egész apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a paradicsomot, a hagymát és keverjük
simára, közben hideg vizet öntve a pástétomhoz. Jól kihűtve, fagylaltospohárban
tálaljuk, adhatunk mellé vékonyra vágott zsemle- vagy kifliszeleteket.
Fűszeres tojás – Indonézia
Hozzávalók:
6 keményre főzött tojás
1/2 fej reszelt vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi növényi fűszersó
1 késhegynyi curry
1 ek. olaj
Elkészítés:
Villával lyukasszuk ki a tojásokat. A forró olajban pároljuk az
előzőleg összekevert hagymát és fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és 2 dl
vizet. Amikor forrni kezd, helyezzük bele óvatosan a tojásokat, nehogy
odaégjen, főzzük kb. 10 percig, míg a víz teljesen elfő és az ízeket a tojás
átveszi.
Fűszeres sertésszelet – Bolívia
Hozzávalók:
4 szelet sertéskaraj
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
3 dl víz
pár szem köménymag
1 kávéskanál erős pirospaprika
4-5 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
Sós vízben főzzük puhára a húst a hagymával és fokhagymával.
Mikor puha adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a fűszereket, s pároljuk további 4-5
percig.
Grúz szárnyas szavici – Szovjetunió
Hozzávalók:
1.25 kg csirke
5 dkg vaj
só
törött bors
babérlevél
1/2 dl konyak
fokhagyma
dió
3 ek. liszt
3 dl tejszín
1/2 dl fehérbors
petrezselyem
rizs
Elkészítés:
A megtisztított, negyedelt csirkét, a vajban kevés vízzel, sóval,
törött borssal, babérlevéllel, konyakkal, fokhagymával fűszerezve megpároljuk.
Amikor a hús megpuhult, kivesszük a léből, amit ezután leszűrünk, majd darabos,
darált dióbelet adunk hozzá és megpirítjuk, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Ha
a víz elpárolgott, megszórjuk a liszttel, beleöntünk tejszínt, fehérbort és
mártás sűrűségűre forraljuk. A párolt csirkét megszórjuk vágott petrezselyemmel
és a diómártással tálaljuk, rizs körítéssel.
Hozzávalók:
1 hámozott uborka
1 sárgarépa
1-2 savanyított, apró kockára vágott csemege uborka
1 kávéskanál őrölt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 fej reszelt vagy apróra vágott vöröshagyma
3 ek. cukor
1 dl borecet
1 dl víz
1 db (kb. 1.5 kg-os) ponty
4 ek. olaj
1 ek. liszt (vagy kukoricakeményítő)
2 ek. szójamártás
só
Elkészítés:
Az uborkát, savanyított csemege uborkát és sárgarépát vágjuk apró
kockákra, keverjük össze a gyömbérrel, vöröshagymával, cukorral, ecettel,
vízzel és 1 kávéskanál sóval. Hagyjuk állni egy órán át. A megtisztított halat
(egészben) tegyük óvatosan 2 liter forró, sós vízbe, amelybe előzőleg 2
evőkanál olajat öntünk. Befedve főzzük 20 percig, majd a tűzről levéve hagyjuk
továbbra is a vízben, míg teljesen megpuhul. Közben a zöldségekről szűrjük le a
levet, keverjük hozzá a lisztet (vagy a kukoricakeményítőt) és a szójamártást.
2 evőkanál olajban pároljuk meg a fokhagymát, öntsük rá a liszttel kevert
levet, és takaréklángon kevergessük, míg kissé megsűrűsödik. Kóstoljuk meg és
ha nem elég édes, adjunk hozzá kevés cukrot. A zöldségeket csak 1-2 percig
pároljuk meg benne, mert a kínai konyha szerint ropogósnak kell lennie. A halat
óvatosan emeljük ki a vízből, helyezzük a tálra és öntsük rá a levet.
Húspástétom – Irak
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 nagy reszelt vöröshagyma
3 ek. víz
1 egész tojás
7 dl erőleves (lehet zacskósleves is)
1 tojás sárgája
2 dl joghurt
25 dkg darált marhahús
2 kávéskanál só
1 kávéskanál törött fehérbors
1 tojás felverve
köménymag
Elkészítés:
Nagy tálban gyúrjuk össze a lisztet a tojással és a tojás
sárgájával, vízzel, sóval, borssal. Mikor a tészta már sima, pihentessük 2 órán
át. Közben készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a darált húst, hagymát,
sót, borsot. Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, amilyen vékonyra csak
tudjuk. Vágjunk 6 cm nagyságú kockákat, a közepére tegyünk 1 kávéskanálnyi
tölteléket, hajtsuk félbe, ragasszuk le a széleket kevés vízzel. Kenjük meg a
tetejét a felvert tojással, szórjuk meg a köménymaggal. Gyengén kiolajozott
tepsibe tegyük, előmelegített, forró sütőbe. Süssük szép aranysárgára kb. 20
percig, majd öntsük rá az erőlevest, fedjük be fóliával, és takaréklángon
süssük, míg a tészták puhák lesznek, és a leves elfő. A joghurtot tálban
habverővel verjük fel és öntsük poharakba. Forró tésztákat adjuk hozzá.
Indiai húsgombóc – India
Hozzávalók:
4 kemény tojás
1 kg sovány báránycomb (darálva)
2 kávéskanál só
1 csipet bors
1.5 dl olaj
1 fej vöröshagyma (szeletelve)
1 db paradicsompaprika (szeletelve)
1 kávéskanál gyömbér
1.5 dl csirkeleves kocka
1 csipet pirospaprika
Elkészítés:
A kemény tojásokat keresztbe félbevágjuk. A darált húst
összekeverjük sóval, borssal. A húst 8 részre osztjuk, és mindegyikbe
beleteszünk egy fél kemény tojást úgy, hogy ne látsszon ki a húsból. Az olajban
jól megsütjük a húsgombócok minden oldalát. Utána a maradék olajban süssük meg
a hagymát és a paprikát, majd sózzuk, paprikázzuk meg és öntsünk rá levest. Jól
felmelegítve öntsük a gombócokra.
Jávai omlett - Indonézia
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma szeletelve
1 db paradicsom
4-6 mk. apróra vágott petrezselyem
10 dkg apróra vágott sonka
4 ek. olaj
4 tojás
1 csipet pirospaprika
1 csipet só
1 csipet bors
Elkészítés:
A hagymát az olajban sárgára pároljuk, majd rászeleteljük a
paradicsomot, a sonkát és jól megsütjük. Végül ráöntjük a jól felvert, sózott,
borsozott, paprikázott tojásokat, és az omlett mindkét oldalát megsütjük.
Petrezselymet szórunk rá, metéltszerű csíkokra vágjuk és rizzsel tálaljuk.
Joghurtmártás – Szíria
Hozzávalók:
2 ek. liszt
1 gerezd fokhagyma
1 dl víz
2 tojássárgája
2 ek. joghurt
1 dl olaj
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál mustár
2 ek. tárkony apróra vágva
Elkészítés:
A tojás sárgája, a joghurt és az olaj kivételével az összes
hozzávalókat, egy lábosba tesszük és kb. 5 percig főzzük állandóan keverve, míg
besűrűsödik. Miután kihűlt, beleütjük a 2 tojás sárgáját. Cseppenként beleöntjük
az olajat, miközben habverővel állandóan keverjük. Állítsuk 1-2 órára
hűtőszekrénybe és közvetlenül tálalás előtt keverjük bele a joghurtot.
Keleti disznósült – Kína
Hozzávalók:
2 kávéskanál só
2 dl szójamártás
1 dl citromlé
10 dkg kristálycukor
1 kis fej vöröshagyma
1 kávéskanál őrölt gyömbér
10 dkg kristálycukor
2 gerezd fokhagyma
1.5 kg lapocka (csont nélkül)
Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük a szójamártást, sót, citromlevet,
cukrot, hagymát, gyömbért és fokhagymát. Ebbe a pácba helyezzük a húst zsíros
felével felfelé. Fedjük be és állítsuk hűtőszekrénybe 1 napra. A pácból
kiemelve csavarjuk és kötözzük össze a húst, majd tegyük sütőbe és 3 órán át
süssük a páclével gyakran öntözve. Ha a hús elkészült, vágjuk vékony szeletekre
és rizzsel tálaljuk.
Mexikói palacsinta – Mexikó
Hozzávalók:
A mártáshoz:
1 dl paradicsomlé
3 ek. olaj
1/2 l húsleves
A tésztához:
10 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 egész tojás felverve
2.5 dl felforralt, langyos tej
A töltelékhez:
10 dkg vaj
10 dkg sajt
10 dkg főtt és apróra vágott csirke vagy
10 dkg sós vízben főtt zöldség
Elkészítés:
A paradicsomlevet az olajjal néhány percig főzzük, majd
hozzáadjuk a levest és felforraljuk. A lisztből, tojásból, tejből tésztát
keverünk, beletesszük a sót és a sütőport. Kisütjük a vékony palacsintákat (kb.
8 darabot tudunk kisütni), megtöltjük a töltelékkel, összecsavarjuk, tányérokra
rakjuk és ráöntjük a forró levest. Keménytojás-szeletekkel körítjük.
Pacal – Brazília
Hozzávalók:
1 kg pacal kockára vagy hosszúkásra vágva
1 fej vöröshagyma (szeletelve)
1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
1 ek. olaj vagy zsír
2 gerezd fokhagyma
2-3 db cseresznyepaprika (apróra vágva)
1 késhegynyi őrölt köménymag
1 késhegynyi szárított csombor (borsikafű)
só
bors
1 kiskonzerv zsenge zöldborsó
Elkészítés:
A pacalt összekeverjük a felszeletelt vöröshagymával, annyi vizet
öntünk rá, hogy ellepje, sózzuk és kb. 3 órán át főzzük, míg megpuhul. Az
olajban vagy zsírban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, paprikát. Mikor a
hagyma már üveges, adjuk hozzá a leszűrt pacalt, a fűszereket és pároljuk 25-30
percig. Végül sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adjuk hozzá a zöldborsót,
melegítsük fel, és tálalhatjuk.
Padlizsánfasírozott – Korea
Hozzávalók:
1 meghámozott, karikára vágott padlizsán
1 egész tojás felverve
2 ek. liszt
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Sós vízben főzzük puhára a padlizsánt. Szűrjük le és nyomjuk
széjjel (vagy mixerrel verjük simára). Keverjük össze a további hozzávalóval,
formáljunk belőle kerek pogácsaformákat, és forró olajban süssük ki. Előételnek
vagy húspótlásnak adjuk.
Sattay – Malájföld
Hozzávalók:
1/2 kg hús apróra darabokra vágva és nyársra fűzve (lehet
marhahús, vesepecsenye, hátszín, rostélyos vagy csirkemell)
A mártáshoz:
2 kávéskanál curry
1 kávéskanál őrölt köménymag
1 kávéskanál chili paprika
1 kávéskanál cukor
2 fej vöröshagyma (reszelve)
4 dkg amerikai mogyoró (durvára darálva vagy törve)
1 gerezd fokhagyma
2 dl kókusztej
1/2 citromleve
2 ek. olaj
só
Elkészítés:
A húst nyársra fűzve lehetőleg faszén fölött forgatva sütjük,
időközönként olajjal kenegetve. Amikor megsült, tányérra téve fűszeres
mártással leöntjük és főtt rizst adunk hozzá. A mártás elkészítése: A forró
olajban pároljuk meg a vöröshagymát, fokhagymát, majd egy kevéssé forgassuk meg
benne a fűszereket (vigyázzunk nehogy megégjen). Végül keverjük hozzá a
mogyorót, kókusztejet és takaréklángon főzzük kb. 10 percig. A sót és a citrom
levét tálalás előtt adjuk hozzá.
Tejfölös
pisztráng – Szíria
Hozzávalók:
4 db pisztráng
1 tejföl
só
bors
3 ek. vaj
1/2 dl tejszín
1 kávéskanál majoránna
Elkészítés:
Sózzuk, borsozzuk be a megtisztított pisztrángot, rakjuk
kivajazott tűzálló tálba, szórjunk rá majoránnát, és közepes sütőben süssük
20-25 percig. Keverjük össze a tejfölt a tejszínnel, öntsük a halra és süssük
további 10 percig. Azonnal tálaljuk.
Hozzávalók:
2.5 dl joghurt
1 ek. ecet
1/2 dl olaj
só
bors
paprika
1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
1-2 fej saláta
2 db paradicsom
2-3 db zöldhagyma (apróra vágva)
Elkészítés:
Keverjük össze a joghurtot, olajat, ecetet, 1 csipet sót, borsot,
paprikát és a fokhagymát. Tegyük bele a salátaleveleket, paradicsomot,
zöldhagymát és keverjük jól össze.
Hozzávalók:
1 nagyobb csirke
0.8 dl szójaszósz
2 ek. cukor
4 ek. olaj
20 dkg mosott, felszeletelt gomba
1 fej hagyma (szeletelve)
1.5 dl csirkehúsleves
25 dkg főtt vagy konzerv zöldborsó
6 tojás felverve
20 dkg főtt rizs
Elkészítés:
A csirke bőrét húzzuk le, csontozzuk ki és vágjuk apró darabokra.
A szójaszószból és cukorból készítsünk páclevet és pácoljuk benne a húst 30
percig. Forró olajban pároljuk meg a csirkedarabokat 5-6 percig, adjuk hozzá a
gombát, hagymát és pároljuk további 2-3 percig. Öntsük rá a levest, zöldborsót,
és a maradék páclevet. Takaréklángon főzzük még 2 percig. Végül öntsük rá a
tojást és kavarjuk, amíg lágy rántotta kinézete lesz. A rizst osszuk szét 4
tálkába, tetejére öntsük a csirkés zöldséget és tálaljuk.
Desszertek
Almadesszert – Libanon
Hozzávalók:
1 kg alma
6 ek. vaj
10 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt gyömbér (el is maradhat)
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, csutkájukat kivesszük, s
egy nagy lábosban, az olvasztott vajban megpároljuk. Mikor már minden oldaluk
megpirult, tálra rakjuk. A cukrot, fahéjat, gyömbért összekeverve a tetejükre
szórjuk.
Hozzávalók:
5 dkg főzőcsoki
5 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
2 egész tojás
5 dkg liszt
5 dkg apróra vágott dió
1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A csokit és a vajat felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a
cukrot, a tojásokat, a lisztet, diót, vaníliás cukrot. Jól kivajazott,
lisztezett kisebb (22x22) cm-es tepsibe öntjük és lassú tűznél 20-30 percig
sütjük. Akkor jó, ha a teteje megsült, de a belseje kissé sületlen, krémes
marad. Ha kihűlt, szeletekre vagy kockára vágva tálaljuk.
Brazil jeges csoki – Brazília
Hozzávalók:
5 dkg főzőcsoki
4 ek. cukor
2.5 dl erős forró kávé
7 dl tej
tejszínhab a tetejére
Elkészítés:
Olvasszuk fel a csokit, keverjük hozzá a cukrot, adjuk hozzá a
forró kávét, forraljuk fel, majd öntsük rá a tejet, és állandóan keverve főzzük
10 percig. Jól hűtsük ki, öntsük poharakba, tetejére tejszínhabot tehetünk.
Citromzselatin – Törökország
Hozzávalók:
1.5 ek. zselatin
2 citrom reszelt héja
1 dl száraz forró fehérbor
4 ek. citromlé
2 dl forró víz
12 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Olvasszuk fel a zselatint a citromlében, verjük hozzá a cukrot, a
forró vizet és a citromhéjat. Addig keverjük, míg a cukor felolvad. Adjuk hozzá
a forró bort, öntsük hideg vízzel kiöblített edénybe és hagyjuk megszilárdulni.
Ha kocsonyás borítsuk ki.
Ezeregyéjszaka-desszert – Törökország
Hozzávalók:
5 dkg vaj
3 tojás
1 mk. sütőpor
1 mk. őrölt fahéj
1 pohár joghurt
5 dkg őrölt mandula
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 mk. őrölt szerecsendió
1 ek. kakaó
1 kávéskanál citromlé
12 dkg liszt
Elkészítés:
Keverjük habosra a vajat a cukorral és vaníliás cukorral. Adjuk
hozzá az egész tojásokat és verjük további 3-4 percig. Keverjük össze a
lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és kakaót. Verjük fel a habverővel a
joghurtot és keverjük hozzá a citromlevet, úgy, hogy egy kicsit az egyikből,
kicsit a másikból öntsük hozzá, vigyázva, nehogy csomós legyen. Legvégén
keverjük hozzá a mandulát. Öntsük jól kivajazott tortaformába, és közepes
sütőben süssük 40-50 percig. Mikor kihűlt, vágjuk ketté és töltsük meg krémmel.
Kijevi alma – Szovjetunió
Hozzávalók:
1 kg alma
5 dkg cukor
szegfűszeg
1/2 citrom
10 dkg dióbél
15 dkg áfonyalekvár
5 dkg méz
fahéj
Elkészítés:
Az almát megmossuk, belsejét kivájjuk, óvatosan - nehogy
szétfőjön- megpároljuk, cukorral, szegfűszeggel, citrommal ízesített lében. A
citromot csak néhány percig hagyjuk a lében, majd a levét kinyomjuk és
kivesszük. Amikor lehűlt, megtöltjük az összetört dióbéllel, áfonyalekvárral, a
méz keverékével és a sütőben kivajazott tűzálló edényben megsütjük. Melegen
tálaljuk, fahéjas cukorral megszórva.
Kókuszdesszert – Kuba
Hozzávalók:
40 dkg cukor
4 tojássárgája villával felverve
5 ek. bonbonmeggy-likőr
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A cukrot addig főzzük 3.5 dl vízben, míg megsűrűsödik. A forró
szirupot lassan, folytonos keverés közben ráöntjük a tojás sárgákra, majd
hozzátesszük a likőrt, fahéjat és kókuszreszeléket. Újból főzni kezdjük
-takarékon- állandóan keverve, míg forrni kezd. Ekkor 23-25 cm-es négyszögletes
tepsibe öntjük és langyos sütőben 30 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk. Ha
kihűlt, vaníliafagylaltot is tehetünk a tetejére.
Narancssaláta – Irán
Hozzávalók:
4 db narancs hámozva, apró kockákra vágva
3 ek. Curaco likőr
6 ek. porcukor
tejszínhab a tetejére
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összekeverjük, lehűtjük, majd tejszínhabbal
tálaljuk.
Őszibarackpite – USA
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
12 dkg cukor
1 csésze apróra vágott dió
10 dkg zsemlemorzsa
1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
A tojásfehérjét verjük habbá a vaníliás cukorral, verjük hozzá a
kristálycukrot, keverjük hozzá a diót, sütőport és zsemlemorzsát. Béleljük ki
egy lapos jénai tál belsejét úgy, hogy a szélekre is hagyjunk a tésztából és
süssük langyos sütőben kb. 40 percig, hűtsük ki. Töltsük meg a belsejét
őszibarack szeletekkel, állítsuk hűtőszekrénybe és tálalás előtt a tetejére
tegyünk tejszínhabot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése