Kenyér szeletelése és tárolása A legjobb eredmény eléréséhez szeletelés előtt hagyja a kenyeret 15–30 percig hűlni. Szeleteléshez használjon éles kést vagy elektromos kést. Tárolhatja a kenyeret tiszta műanyag zacskóban szobahőmérsékleten kb. 3 napig. Meleg, párás idő esetén érdemes a kenyeret éjszakára hűtőszekrénybe tenni. Hosszabb tárolási idő a fagyasztóban lehetséges, ekkor a kenyeret légmentesen be kell csomagolni. Fagyasztás utáni fogyasztás esetén hagyja a kenyeret szobahőmérsékletre melegedni. Mivel az otthon készített kenyér nem tartalmaz tartósítószereket, általában hamarabb elveszíti minőségét (pl. kiszárad), mint a bolti kenyerek. Tisztítás és karbantartás • Tartsa be „Az első használat előtt” c. részben leírtakat. Amennyiben új sütőedényt vesz a géphez, azt is hasonlóképp készítse elő használatra. • Használat után mindig áramtalanítsa a készüléket, és hagyja kihűlni, mielőtt megtisztítaná és elrakná. Ez körülbelül fél órába telik. Ezt követően a készülék ismét használható sütésre és tészta készítésére. • Tisztításhoz csak enyhe mosogatószert használjon, semmi esetre sem kémiai tisztítószereket, benzint, sütőtisztítót vagy karcoló, dörzsölő hatású szereket. Nedves kendővel távolítson el minden adalékot és morzsát a fedélről, a készülékházról és a sütőkamráról. A készüléket soha ne merítse vízbe, és soha ne öntsön vizet a sütőkamrába! A sütőformát kívülről nedves kendővel törölje le, belülről kevés mosogatószerrel lehet kitörölni a formát. • Mind a dagasztólapátot, mind a hajtótengelyt használat után azonnal meg kell tisztítani. Ha a dagasztólapát a formában marad, akkor később nehezen távolítható el. Ebben az esetben kb. 30 percre töltsön meleg vizet a tartályba. Ezután ki lehet venni a dagasztólapátot. • A sütőedény tapadásgátló réteggel van bevonva, ezért tisztításnál ne használjon fém tárgyakat vagy súrolószereket, amelyek megkarcolhatnák a felületet. Az normális jelenség, hogy a bevonat színe idővel megváltozik, ez azonban nem befolyásolja negatívan a funkciót. A kenyér kivételéhez ne használjon kést vagy más eszközt, amivel megkarcolhatja a tapadásgátló bevonatot. 12 Hozzávalók Nagyon fontos, hogy a hozzávalók frissek legyenek, és hogy pontosan adagoljuk őket. A hozzávalók mértékének helytelen megválasztása okozhatja, hogy az erjedés túl gyorsan megy végbe, vagy nem kel meg eléggé a tészta, stb. Jótanács: az első tíz perces dagasztás után nézze meg, hogy milyen a tészta állaga. Ha sima felületű, labda alakú, bársonyos tapintású, akkor megfelelő. Ha darabos, csomós a tészta, és a keverőlapát nehezen, erőlködve forog, tegyen a tésztához egy evőkanál vizet. Ha pedig lágy, ragacsos, az edény falára tapad a tészta, adjon hozzá egy evőkanál lisztet. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lenni, és a recept szerint adagolni. Liszt A liszt a kenyér legfontosabb alkotórésze. Többféle lisztet használhatunk. A teljes őrlésű liszttel vagy a rozsliszttel készített kenyértészta kevésbé kel meg, mint a fehérlisztből vagy kenyérlisztből készült. Sikér A sikér olyan anyag, amely elősegíti a tészta kelését, és biztosítja a kenyér formáját. Teljes őrlésű vagy rozsliszt mellé kiegészítőként használható. Élesztő Az élesztő a tészta keléséhez szükséges. A kenyérsütő gépben csak olyan élesztőt használjon, amelynél nem szükséges előzetes kelesztés (szárazélesztő). A jelen a használati utasításban szereplő recepteket Dr. Oetker instant élesztővel próbáltuk ki, ezt ajánljuk Önnek is. A felhasználásra kerülő élesztő hátoldalán megtalálja, hogy az adott mennyiség hány gramm friss sütőélesztőnek felel meg (pl. 7 g szárított sütőélesztő megfelel 20 g friss sütőélesztőnek és 500 g búzaliszthez elegendő. Az élesztő túladagolása miatt a tészta túlkelhet és kifolyhat a sütőedény oldalán! Csak friss élesztőt használjon, ellenőrizze a szavatossági időt a csomagoláson! Tároláskor légmentesen csomagolva tegye a hűtőbe! Az élesztőt mindig utoljára tegye a hozzávalókhoz úgy, hogy ne érintkezzen a cseppfolyós hozzávalókkal, a sóval és a cukorral. Készítsen egy kis krátert a lisztben és ebbe tegye az élesztőt. Az élesztőt sütés előtt NE keverje össze a vízzel (tejjel) és a cukorral! Vaj A kenyér lágy lesz tőle és kiemeli az ízeket. Természetesen a vajnak is szoba-hőmérsékletűnek kell lennie! Só A só szabályozza az élesztő hatékonyságát, és a tésztát erőssé teszi. Amikor a só következik, a keverék szélére szórja, hogy az élesztőre ne kerüljön. 13 Cukor A cukor a kelesztés megindításához szükséges legfontosabb anyag. A hagyományos fehércukor, a barnacukor, a melasz és a méz egyaránt használható. Édesebb ízt és aromát ad a tésztának. Lágyítja a kenyeret, a héja pedig barna lesz. Ne használjon mesterséges édesítőszereket! A cukrot is a keverék szélére szórja! Víz (Folyadékok) A folyadék mennyisége és hőmérséklete egyaránt nagyon fontos a kelesztés szempontjából. Mindig nagyon pontosan mérje ki, és szobahőmérsékletű folyadékot használjon! A folyadék mennyisége csökkenthető, ha tojás, gyümölcs, sajt vagy zöldség szerepel a receptben. Először a vizet tegye a sütőedénybe! Tej A tej növeli a kenyér tápértékét, élénk színt ad a héjnak és krémes színű lesz a kenyér belseje. Késleltetett üzemmódban ne használjon friss tejet! Tojás A tojás gazdagítja és bársonyossá teszi a kenyér és sütemény tészták állagát. Sütőpor / Szódabikarbóna Ezek az anyagok főleg süteményeknél használt emelőszerek. Használatuk esetén a tészta nem igényel kelesztést, mivel az anyagok által előidézett vegyi reakció a sütés során lezajlik. Ezért sütőporos és szódabikarbónás tészták esetén a Gyors program használata javasolt. Gyümölcs és magvak Néhány recept hozzávalói között gyümölcs és különböző magvak szerepelnek. A második dagasztás során, amikor a csipogó hangot hallja, nyissa fel a készülék tetejét, és ekkor lassan adatolhatja ezeket a hozzávalókat! Problémák, megoldások A kenyértészta kelését elsősorban a tészta nedvesség -, cukor -, só - és élesztő tartalmának aránya befolyásolja, másodsorban pedig a környezet hőmérséklete és páratartalma. Az egyensúly bármely tényező hatására felborulhat, és ekkor a tészta állaga nem megfelelő. A tészta végső állagát a használt mennyiségeken kívül a hozzávalók minősége is befolyásolja. 14 A kenyér összeesik és/vagy nem kel meg 1. A kenyérben túl sok a nedvesség. Csökkentse a víz mennyiségét. Célszerű a tészta összeállításakor eleve visszatartani 10–15ml vizet, és csak később, szükség esetén adni a tésztához a dagasztás folyamán. Ha a kenyérhez konzervált gyümölcsöt vagy zöldséget használ, csöpögtesse le és szárítsa meg használat előtt. Nagyon sok nedvességet tartalmaznak ezek az ételek. 2. A sütés befejeztével vegye ki a kenyeret az edényből. Ha az edényben hagyja, a kenyér visszaszívja azt a nedvességet, amit a hűlési folyamatkor elveszített. 3. Használjon lágyabb lisztet, mert ha a tészta beomlik, akkor talán túl durva lisztet használt. Az élesztő feldagasztja a masszát, de a liszt nem tudja megtartani a formát. 4. A sajttal készült kenyér nagyon ízletes, de minden sajt tartalmaz nedvességet. Nehéz eltalálni az egyensúlyt a víz és a sajt nedvességtartalma között. 5. Nem elég só került a tésztába, így az túlkelt, majd összeesett. 6. Nyitva maradt a sütő teteje (akár résnyi nyílás is befolyásolja a sütési eredményt). 7. A levegő nedvességtartama eleve magas volt, ekkor csökkentett vízmennyiséggel kell dolgozni. 8. A környezet hőmérséklete túl magas vagy túl alacsony, ekkor kis mennyiséggel csökkenteni kell az élesztő mennyiségét, vagy hideg vizet kell használni. 9. Magasan fekvő helyeken szokásostól eltérően működnek a kelési folyamatok, a túlkelést az élesztő mennyiségének csökkentésével lehet megakadályozni. Belül nem sül meg jól a tészta 1. A jelenség oka elsősorban a nem megfelelő liszt. Ez általában a rozsból, korpából készült liszteknél és a teljes őrlésű búzalisztnél fordul elő. Ezeknél mindenképpen a Teljes kiőrlésű programot kell alkalmazni, ami több dagasztást tartalmaz. 2. A nedvességet tartalmazó hozzávalók (gyümölcsök, joghurt, almapép) nagyon megnedvesítik a cipó belsejét. A többi felhasznált folyadék mennyiségét ilyen esetekben arányosan csökkentse. 3. Sok olyan „gazdag” hozzávaló került a tésztába, mint pl. magvak, zsiradékok, szárított gyümölcs, szirupok és egyéb darált, reszelt hozzávalók, melyek a tésztát elnehezítették. Ezek a hozzávalók lelassítják a kelesztés folyamatát, és megakadályozzák azt, hogy a kenyér egyenletesen átsüljön. A kenyér buborékos 1. Túl sok élesztőt és/vagy vizet használt, amitől a kényér a normálisnál magasabbra kelt. Ellenőrizze az élesztő típusát és mennyiségét. 2. A felhasznált víz túl meleg volt, és kedvezőtlenül befolyásolta az élesztő működését. A víznek rendesen 21–28°C hőmérsékletűnek kell lenni. 15 3. Ha túl sok cukrot tesz a tésztába, az élesztő túl aktívvá válik. Csökkentse a cukor mennyiségét, és ellenőrizze a szárított gyümölcsök vagy méz mennyiségét. A vizet egy evőkanállal csökkentse. Ha kevesebb nedvesség van a tésztában, az élesztő nem válik túl aktívvá. 4. Néha a jól megőrölt liszt használatától sokkal jobban megdagad a tészta. A fi nomabbra őrölt liszthez nem kell olyan sok élesztő, mint a durvább liszthez. 5. Magas hőmérséklet vagy páratartalom felfokozta az élesztő működését. Ekkor a felhasználandó élesztő mennyiségét csökkenteni kell, vagy hidegebb vizet kell a tésztához adni. A kenyér túl sötét és kemény 1. A tésztában nem volt elég nedvesség, ekkor nem lehet azt elég jól dagasztani. A liszt mennyiségét csökkentse, vagy növelje a víz mennyiséget. 2. A tészta jellegéhez képest túl sötét kenyérárnyalat került beállításra. A kenyér alig, vagy nem dagadt meg 1. Elképzelhető, hogy a tésztából kimaradt az élesztő 2. A használt élesztő minősége nem megfelelő (lejárt szavatosságú talán) 3. A használt élesztő mennyisége nem megfelelő (túl kevés). 4. A használt víz hőmérséklete túl alacsony 5. Túl sok a só a tésztában. A hozzávalók nem keveredtek össze rendesen 1. Lehet, hogy a sütőedény és/vagy a dagasztólapát nem megfelelően került a helyére. 2. Túladagolás esetén a keverőlapát(ok) nem tudják átforgatni az anyagot. 3. Elképzelhető, hogy nem volt megfelelő a programbeállítás: ellenőrizze az öszszes beállítást! 4. Áramszünet: ha dagasztás közben áramszünet lépett fel, a program megvalósítása megszakad. 5. Megérintette a Start/Stop gombot, mialatt a gép üzemben volt. 6. Üzem közben többször kinyitotta a fedelet, vagy a fedél hézagosan volt lezárva. 7. A dagasztólapátok forgása akadályozott. Ha ennek gyanúja felmerül, ki kell próbálni, hogy üres sütőedény illetve a sütőedény kivétele esetén működik-e a forgás. Elképzelhető, hogy a gép hibás (ha sütőedény nélkül sem forognak a tengelyek), de lehet, hogy csak a sütőedénnyel van probléma. Mindkét esetben a márkaszervizhez kell fordulni. A kenyér tésztája túl sűrű 1. Nem került elég folyadék a tésztába 2. A liszt szavatossági ideje már lejárt. 16 A kenyér külseje ragacsos 1. Sütés után túl sokáig maradt a kenyér a gépben, és magába szívta a már kiengedett nedvességet. 2. A száraz és nedves hozzávalók aránya nem megfelelő. A kenyér élesztőízű 1. Csökkentse a cukor mennyiségét, amennyiben cukrot használt. Ebben az esetben a kenyér valamivel világosabb lesz. 2. Tegyen hozzá a vízhez ecetet, egy kis kenyérhez 1,5 evőkanállal, egy nagy kenyérhez 2 evőkanállal. 3. A vizet (vagy egy részét) kis íróval vagy kefírrel helyettesítse, ami egyébként is minden receptnél lehetséges, és a kenyér frissessége miatt javasolható is. Füst tör ki a sütőkamrából vagy a szellőzőnyílásokból Az adalékok leragadtak a sütőkamrában vagy a forma külső oldalán. Húzza ki a hálózati csatlakozót, várja meg, míg kihűl a készülék, majd vegye ki a formát és tisztítsa meg a forma külső oldalát, valamint a sütőkamrát. H:HH felirat látható a kijelzőn A készülék hőmérséklete túl magas. Ilyenkor a Stop gomb lenyomásával kell leállítani a gép működését, kinyitni a fedelet, kivenni a sütőedényt, és hagyni a gépet lehűlni. Amikor a készülék visszanyerte az üzemképes hőmérsékletet, újból használható. E:EE felirat látható a kijelzőn 1. Lásd ugyanaz, mint H:HH felirat 2. Géphiba. Ekkor a készüléket a legközelebbi márkaszervizbe kell vinni. A kenyérszeletek egyenetlenek vagy középen csomósak A kenyér szeletelés előtt nem hűlt le eléggé. Lisztmaradványok a kenyérhéjon Dagasztáskor a liszt az oldalakon nem lett jól bedolgozva. Elképzelhető, hogy a tészta mozgása során nem gyűjti össze az összes száraz anyagot. Ezért dagasztás során célszerű egy kisebb fa vagy műanyag lappal segíteni a cipónak az összes anyag felszedéséhez. 17 Megfelelőségi Nyilatkozat: Ez a termék az Európai Közösség EMC 2004/108/EC; LVD 2006/95/ EC; RoHS 2002/95/EC irányelveiben megszabott követelményeket teljesíti. ű ő Elektromágneses mezők (EMF) Ez a készülék megfelel az elektromágneses mezőkre (EMF) vonatkozó szabványoknak. Amennyiben a használati útmutatóban foglaltaknak megfelelően üzemeltetik, a tudomány mai állása szerint a készülék biztonságos. 18 Receptek A géppel más receptek (saját receptek is!) süthetôk, ekkor viszont ügyeljen arra, hogy az alapanyagok mennyiségét a keverôedény méretének megfelelôen állítsa be: az edénybôl kikerülô anyag kárt tehet a készülékben. Fehér kenyér (Program: Normál) Hozzávalók 75 dkg 1 kg Víz 240 ml 320 ml Olivaolaj 30 ml 45 ml Liszt (Kenyérliszt vagy fehérliszt) 430 g 650 g Só 7 ml 10 ml Cukor 20 ml 25 ml Tejpor 20 ml 25 ml Élesztô (Dr. Oetker Instant) 6 g 8 g Francia kenyér (Program: Francia) Hozzávalók 75 dkg 1 kg Víz 280 ml 420 ml Olivaolaj 7 ml 10 ml Liszt (Kenyérliszt vagy fehérliszt) 450 g 680 g Só 5 ml 7 ml Cukor 5 ml 7 ml Élesztô (Dr. Oetker Instant) 3/4 csomag 1 csomag Teljes kiôrlésû kenyér (Program: Gyors vagy Teljes kiôrlésû) Hozzávalók 75 dkg 1 kg Víz 240 ml 320 ml Margarin 25 g 38 g Só 7 ml 10 ml Cukor 7 ml 10 ml Liszt (Biopont Tönköly Teljes kiôrlésû) 350 g 525 g Élesztô (Dr. Oetker Instant) 1 csomag 1,5 csomag Szendvicskenyér (Program: Szendvics) Hozzávalók 75 dkg 1 kg Víz 160 ml 230 ml Olaj 30 ml 40 ml 19 Tojás 3 db 3 db Liszt 450 g 600 g Cukor 3 ml 5 ml Só 7 ml 10 ml Élesztô (Dr. Oetker Instant) 1/3 csomag 1/2 csomag Édes kenyér alaprecept (Program: Édes) Hozzávalók 75 dkg 1 kg Víz 160 ml 280 ml Kefír vagy joghurt vagy gyümölcslé 60 ml 100 ml Liszt (fehér) 450 g 600 g Margarin 10 g 15 g Tejpor 10 ml 20 ml Cukor 20 ml 30 ml Só 7 ml 10 ml Élesztô (Dr. Oetker Instant) 3/4 csomag 1 csomag + Hozzáadható (almás kenyérhez): 75 dkg 1 kg Reszelt alma 180 ml 240 ml Darabolt mandula 20 ml 30 ml Ôrölt fahéj 2,5 ml 4 ml Vaniliás cukor 2,5 ml 4 ml + Hozzáadható (répás kenyérhez): 75 dkg 1 kg Reszelt répa 240 ml 300 ml Hántolt napraforgómag 20 ml 30 ml Zsemle (Program: Dagasztás) Hozzávalók 6 db 9 db Víz 300 ml 450 ml Tejpor 10 ml 15 ml Olvasztott vaj 20 ml 30 ml Cukor 20 ml 30 ml Só 15 ml 22 ml Liszt 480 g 720 g Élesztô (Dr. Oetker Instant) 1/2 csomag 3/4 csomag A dagasztott tésztából a darab-számnak megfelelô zsemlét formázunk. Kikent tepsire helyezzük ôket, a tetejüket bekenjük olvasztott vajjal, letakarva kelesztjük 20–25 percet, amíg a mérete kétszeresére nem nô, majd 190°C fokon sütjük 15–20 percig. 20 Az elektromos berendezés a környezetre veszélyes hulladéknak minősülő alkatrészeket tartalmazhat. Ezeket ne gyűjtse a kommunális hulladékkal együtt, mert a települési szilárd hulladék közé kerülve jelentősen szennyezheti a környezetet! Az elhasznált elektromos készülékeke gyűjtése elkülönítve történik, használja az erre létrehozott visszavételi és begyűjtési rendszert! Új készülék vásárlásakor, 2005. augusztus 13-a után, az elhasznált elektromos berendezést a vásárlás helyszínére is visszaviheti. Az ilyen módon begyűjtött berendezéseket, szakszerű szétbontás után, az erre szerződött cégek a megfelelő módon semmisítik meg. A környezet unokáink öröksége, megóvása mindnyájunk közös érdeke és felelőssége, segítse Ön is ezt a törekvést! Csokis kenyér (Program: Sütemény) Hozzávalók 75 dkg 1 kg Víz 180 ml 240 ml Felvert tojás 1 közepes 1 közepes Tejpor 8 ml 10 ml Napraforgóolaj 7 ml 10 ml Cukor 90 ml 120 ml Só 1 csipet 2 ml Aprított dió (sípszókor hozzáadni) 45 ml 60 ml Liszt 240 g 320 g Kakaópor 120 g 160 g Élesztô (Dr. Oetker Instant) 1/2 csomag 3/4 csomag Lekvár (Program: Lekvár) Hozzávalók Fagyasztott málna (kiolvasztás elôtt mérve) 480 ml Reszelt alma 240 ml Befôzô cukor 240 ml Citromlé 30 ml
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése