Karácsonyi linzerkarika
(Roxa receptje, a volt Jegeskávé oldalról, sajnos már
megszűnt, ezért nem tudok linkelni.)
-
11 dkg zabpehelyliszt
-
11 dkg durumbúza liszt
-
3 dkg zabkorpa
-
Csipet só.
-
Fél zacskó szalalkáli
-
1 dl tej
-
1 tojás sárgája
-
5 dkg light margarin
-
Vanília aroma
-
Édesítő, kb. egy evőkanál
Ez az eredeti recept, régen ez alapján sütöttem, de idén
kicsit változtattam rajta, DW lisztet is használtam hozzá, illetve margarin
helyett kókuszzsírt és vajat tettem bele. (12 dkg DW 50%-os liszt, 5 dkg
durumliszt, 5 dkg zabpehelyliszt, 3 dkg zabkorpa, illetve a margarin helyett 2
dkg vaj, 3 dkg kókuszzsír)
A liszteket, a csipet sót összekeverjük. A tejet
felmelegítjük egy magas falú edényben (én mikróztam egy magas pohárban),
beletesszük a szalalkálit. (nem lesz kellemes illata, és futni is fog, de a
kész süteményen nem lehet érezni majd :) ) Beleöntjük a szalalkális tejet a
lisztkeverékbe, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a zsiradékot, a vanília
aromát, édesítőt, és összegyúrjuk. Először úgy tűnik, mintha lágy lenne a
tészta, de nekem aztán mindig szépen összeáll. Kb. 20 percre betesszük a
hűtőbe. (nekem tovább is bent maradt.)
Elfelezzük a tésztát, folpack alatt kinyújtjuk kb. 3 mm
vastagra, kiszaggatjuk, megkenjük tojásfehérjével, majd sütőpapírral kibélelt
tepsiben, előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Az eredeti recept
220 fokot ír, én gázon 4-5 fokozaton sütöttem.
Én saját készítésű alma és szilvalekvárral töltöttem meg
őket.
Kb. 130-140 gr CH
között van a DW lisztes változat, (plusz a lekvár, vagy egyéb töltelék
ch-ja) és kb. 70 darab (tehát összeragasztva 35 :) ) lett belőle. (a kcal kb.
1000 kcal az tésztában, plusz a töltelék)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése