Flamingó szelet Flamingó szelet A tésztához: 30dkg liszt, 4ek porcukor, 1ek. zsír, 1db tojás, 1dkg szalalkáli, 1 császárkörte aroma, 1-2 dl tej. A krémhez: 20dkg margarin, 25dkg porcukor, 6dl tej, 6ek liszt, 1cs.van.cukor. (vagy 1,5cs. vanília puding 6dl tejben megfızve, ha ez kihült, akkor a fenti mennyiségő margarinos porcukrot hozzá kell keverni.) A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és három lapot sütünk belıle. A krémhez a margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral. A tejbıl liszttel sőrő pépet fızünk és ha kihőlt a margarinos krémhez keverjük. A tésztalapokat megkenjük a krémmel. Másnapra szépen megpuhul és jól szeletelhetı. Mindenképpen hagyjátok állni egy napot. Én a pudingos változatot választottam, nagyon finom lett! Kinder bueno Hozzávalók: 6 db tojásfehérje, 6 ek. cukor, 1 ek. étolaj, 2 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa 1/ 2 csomag sütıpor, 15 dkg vágott dió, kb. 1/2 üveg mogyorókrém, háztartási keksz Krém: 1/ 2 liter tej, 6 db tojássárgája, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás puding 3 ek. liszt, 10 dkg csokoládé, 25 dkg margarin, 2 dl tejszín Elkészítés: A 6 db tojásfehérjét a cukorral felverjük. Hozzáadjuk az étolajat, a sütıporos lisztet és zsemlemorzsát. Tepsibe tesszük és megszórjuk a vágott dióval, majd megsütjük, a meleg tésztát megkenjük mogyorókrémmel. Krém készítése : A tojássárgáját, a pudingport, a lisztet a fél literbıl egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk és a tojássárgás masszához öntjük és folyamatos keverés mellett besőírtjük. A krémet elfelezzük és egyik feléhez az olvasztott csokoládét adunk. A két krémet kihőtjük, a 25 dkg margarint simára keverjük, elfelezzük és a két krémhez adjuk. A tésztát megkenjük mogyorókrémmel, majd rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, erre jön a csokis krém, a tetejére a 2 dl tejszínbıl vert kemény habot tesszük. Édesszájúaknak ajánlom! Ha valaki nem szeretné olyan édesre készíteni, az ne tegye bele a krémjébe mind a 25 dkg cukrot. Tipp : A mogyorókrémet könnyebb a tésztára kenni, ha elıtte egy kicsit mikroba téve felmelegítjük. Madártej szelet Hozzávalók: 8 tojás 12 evıkanál cukor 13 evıkanál liszt 2 vaniliáscukor 4 dl tej 18 dkg margarin 10 dkg porcukor 1 teáskanál sütıpor 4 dl tejszín 8 tojásfehérjét, 8 evıkanál cukorral habbá verünk. 8 evıkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütıport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük. Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evıkanál cukrot, 5 evıkanál lisztet, 2 evıkanál vaníliáscukrot 4 dl tejben elkeverjük. Sőrőre fızzük kihőtjük- 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverjük és a kihőlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk. Tetejére 4 dl tejszínbıl kemény habot verünk, csokireszelékkel megszórjuk. 35 * 25 cm-es tepsiben készült. Tengerész piskóta Tészta : 6 tojásból, 15 dkg porcukorral, 15 dkg liszttel és 6 evıkanál vízzel piskótát sütünk. Ha kihőlt baracklekvárral megkenjük, utána 1 sor rumos feketekávéba mártott, kb.20 dkg babapiskótával rétegegezzük. A tészta elkészítése : a tésztához a tojások sárgáját a vízzel és a porcukorral habosra keverjük. A lisztet elkevert 1 kávéskanál sütıport hozzákeverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal, nehogy törjön, beleforgatjuk. Margarinnal kikent vagy sütıpapírral bélelt tepsibe kb. 25 * 35 centisbe simítjuk. Elımelegített sütıben, közepes lánggal (180fok, légkeveréses sütıben 165 fok) kb. 15 percig sütjük. A lekvárt kikeverjük, a kihőlt tésztára kenjük. Krém : 1 csomag vaníliapudingot, 3 tojássárgájával és 3 dl tejjel felfızünk, hagyjuk kihőlni. Közben 20 dkg margarint habosra keverünk 20 dkg porcukorral. Ha a puding kihőlt összekeverjük a cukros margarinnal és a tésztára simítjuk. Máz : 3 tojásfehérjét 21 dkg kristálycukorral gız felett habbá verjük és a krémre kenjük. Pár órát állni hagyjuk, hogy a babapiskóta kellıen meg tudjon puhulni. Kardinális szelet Hozzávalók: 8 tojásfehérje, 18 dkg kristálycukor, 2 tojás, 3 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 15 dkg baracklekvár A tojásfehérjéket verd habbá úgy, hogy közben beleszórod a kristálycukrot. A két egész tojást a tojássárgájákkal meg a porcukorral keverd fehéredésig, add hozzá a vaníliás cukrot meg a lisztet, és alaposan dolgozd el. Fektess a tepsire két darab 15 * 40 centis sütıpapírt. A fehér masszát töltsd csillagcsöves nyomózsákba és nyomj a papírokra hosszában 3 – 3 csíkot úgy, hogy köztük 1 – 1 ujjnyi távolság maradjon. Ezt töltsd ki a sárga masszával. Tedd a tepsit elımelegített sütıbe és 180 fokon 10-15 perc alatt süsd meg. Fejtsd le róla a papírt, majd az alsó felüket kend meg baracklekvárral és tapaszd ıket egymáshoz. Rövid ideig pihentesd, majd kétujjnyi szeleteld fel. Szitálj rá porcukrot. Én piramisszerően csináltam. Csináltam 2 db - 4 fehércsík közé nyomott 3 sárga csíkot. 1 db - 3 fehércsík közé nyomott 2 sárga csíkot 1 db - 2 fehércsík közé nyomott 1 sárga csíkot és még maradt egy fehér csík a végén amit ki tudtam nyomni a zsákból. Ezeket építettem egymásra. Túrós fánkkarikák / kb. 33 db Hozzávalók : 50 dkg liszt, 3 dkg élesztı, 2 dl tej, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 2 evıkanál rum, 25 dkg túró, 1 csipet só, 2 csipet sütıpor 0.5 dl tejjel, kevéske kristálycukorral és 2 evıkanál liszttel az élesztıt futtassuk fel. Dolgozzuk krémesre a puha vajat a tojássárgájákkal , a rummal, a túróval, és a porcukorral. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztıt, az átszitált lisztet (a sütıporral ), a sót és a maradék langyos tejet ( de csak fokozatosan amennyit a liszt felvesz ) . Egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Dagasszuk ki és kelesszük meleg helyen 40 percig. Gyúrjuk át a megkelt tésztát , majd nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra. Szúrjunk ki belıle korongokat egy 8 cm átmérıjő pogácsaszaggatóval vagy pohárral. A közepüket pedig szúrjuk ki egy jóval kisebb kb. 3 cm-es pogiszaggatóval. Helyezzük a fánkokat lisztezett vagy sütıpapíros felületre ,takarjuk le ıket konyharuhával és kelesszük további 30 percig. Bı olajban , lassú tőzön süssük a fánkokat aranybarnára , majd szedjük konyhai papírtörlıre. Ha kisültek forgassuk meg ıket kristálycukorban vagy szórjuk meg porcukorral. Sárgabaracklekvárt kínálhatunk mellé. Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok könnyen megéghetnek! Rákóczi túrós muffin / 12 db Linzertésztát kell készíteni : 15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg porcukor,1/2 zacskó sütıpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 db tojássárgája, reszelt citromhéj Ezt a linzertésztát olyan vékonyra nyújtjuk, hogy egy kb. 8.5 cm átmérıjő pohárral vagy pogácsa szaggatóval ki tudjunk szúrni belıle 12 db kört. A muffin formákat sem vajazni, sem papírral kibélelni nem kell. A köröket egyenletesen nyomkodjuk bele a muffin formákba. A tészta alját villával szurkáljuk meg és 200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, csak egy kis színt kell, hogy kapjon, különben nem lesz omlós. Picit hőlni hagyjuk és óvatosan szedjük ki a formából, mivel omlós, könnyen törhet. A továbbiakban már ne tegyük vissza a muffin formába csak egy sima tepsit használjunk. Túró töltelék : 25 dkg túrót, másfél evıkanál búzadarával, 1 tojássárgájával, 3 dkg cukorral ( többel vagy kevesebbel, attól függ, hogy milyen édes legyen a töltelék ) , 1 vaníliás cukorral, citromhéjjal és mazsolával elkészítjük. A kisült tésztákat vékonyan megkenjük baracklekvárral. A túrótölteléket habzsákból nyomtam a tésztára. Megjegyzés: Mivel sokféle túrót árulnak, vigyázzunk, hogy a túrótöltelék ne legyen túl lágy, mert akkor eláztathatja a tésztát. Ha lágynak találod, akkor tegyél bele több búzadarát, ami felszívja a nedvességet. Tojáshab : 2 tojásfehérje , 12 dkg kristálycukor 8 dkg cukrot kevés vízzel jó sőrőre felfızni, úgy hogy a cukor gyöngyözzön. ( közben kevergetni nem szabad ) A maradék 4 dkg cukrot a tojásfehérjékkel habbá verni és hozzáadni a cukros vizet is. Ezzel együtt kemény habbá kell verni. A tojáshabot szintén csillagcsöves habzsákból nyomtam a túró tetejére. Ezután visszatesszük a sütıbe és 100 fokon kb. 15 -20 percig szárítjuk a tetején a tojáshabot. Fontos megjegyzés ! Többféle mérető muffin tepsit lehet vásárolni. Ez a receptmennyiség pontosan egy 7.2 cm átmérıjő muffin tepsi 12 formájába elegendı. Sütés elött mindenképpen mérd le, mert, ha Tiéd nagyobb akkor készíts ennek a receptmennyiségnek a 1.5 –szeres mennyiséget. Nekem van mindkét mérető tepsim, így le tudtam mérni. Ime: Kisebb mérető muffin tepsi : átmérı 7.2 cm, mélysége : 2 cm ( ebben készült az enyém ) Nagyobb mérető muffin tepsi : átmérıje 8 cm, mélysége 2.5 cm Mirinda muffin / 12 db A fanta szelet receptjébıl kreáltam ezt a muffin varációt :) Tészta : 2 ek lisztet, fél csomag sütıporral és 1 ek. kakaóporral összekeverünk. 3 tojássárgáját 3 ek. porcukorral kikeverünk és hozzáadunk 0.5 dl olajat. 3 tojásfehérjét felverjük. A tojássárgás cukorhoz elıször a felvert fehérjét keverjük hozzá laza mozdulatokkal majd végül a sütıporos lisztet. A muffin tepsi mélyedéseibe a muffin kapszlikat belehelyezzük és a masszát 12 felé osztjuk. Elımelegített sütıben, alacsony hıfokon kb. 15 – 20 perc alatt megsütjük. Végezzünk tőpróbát! Ha megsült, hagyjuk kihőlni. Ne ijedjünk meg, ha sütéskor túlzottan megemelkedik, mert amikor kihől összes fog esni annyira, hogy a túrókrémet és a fantás pudingot rá tudjuk helyezni. Túrókrém : 10 dkg margarint, 10 dkg porcukorral keverjünk habosra és adjunk hozzá 20 dkg túrót, és reszelt cirtomhéjat. Fantás krém : 5 dl bármilyen szénsavas narancsos üdítıital, 1 cs. vaniliás pudingpor, 1 ek. cukor Ugyan úgy pudingot fızünk csak nem tejjel, hanem a narancsos üdítıvel. A kihőlt piskótára osszuk el a túrókrémet ( én habzsákból nyomtam rá ) , majd a fantás pudingot még melegen ( de nem forrón ). A fantás pudingot is habzsákból nyomtam a tetejére. Reszelt csokoládéval diszítettem. Fanta torta Tészta : 10 dkg lisztet, 1/ 2 cs. sütıporral és 2 ek. kakaóporral összekeverünk. 4 tojássárgáját 4 ek. porcukorral kikeverünk és hozzáadunk kb. 0.7 dl olajat. 4 tojásfehérjét felverjük. A tojássárgás cukorhoz elıször a felvert fehérjét keverjük hozzá laza mozdulatokkal majd végül a sütıporos lisztet. Túrókrém : 10 dkg rámát 25 dkg porcukorral keverjünk ki kézzel, adjunk hozzá 50 dkg túrót és egy citrom lereszelt héját, és ezt gépi habverıvel jól kevertessük ki. Fantás krém : 7 dl bármilyen szénsavas narancsos üdítıital, 2 cs. vaniliás pudingpor, 2 ek. cukor. Ezekbıl ugyanúgy pudingot fızünk csak nem tejjel, hanem a narancsos üdítıvel. Összeállítás : A piskótára rákenjük a túrókrémet, arra pedig a fantás pudingot ( ezt melegen kell ! ) 26 cm-es tortaformában készült. Amikor a piskótalap megsült meg kell várni amíg kihől. Ezután a torta forma oldalát béleljük ki sütıpapírral a képen látható módon, ezután tegyük csak a túrókrémet majd a fantás pudingot a piskótára. Tegyük pár órára hőtıbe, míg jól "kifagy". Én most az összeállításnál a túrókrémre rákenten a fantás puding felét, majd erre egy kis doboz lecsepegtetett mandarint tettem. Ezután rákerült a fantás puding másik fele is, de sajnos a tetején így sem nagyon látszott ki a mandarin. Ízre viszont finom volt nagyon. Egy kis túrókrémet félretettem és kikentem vele körbe a torta oldalát, majd méretre vágott babapiskótával diszítettem. Pizzás csiga / böbsi konyhájából Hozzávalók: 2.8 dkg élesztı 50 dkg liszt 1 púpos evıkanál tejföl 1 evıkanál olaj 2,4 dl víz 2 kiskanál só 1 kiskanál cukor Töltelék: pizzakrém, kb. 15 dkg gépsonka, 10-15 dkg reszelt sajt A hozzávalókat összegyúrjuk, vagy dagasztógépbe tesszük, ha megkelt, téglalapra nyújtjuk. Ráteszünk a pizza krémet, a sonkaszeleteket, és a reszelt sajt 3/4-ét. Feltekerjük mint a rétest, és 2 ujjnyi vastagra vágjuk. A korongokat tepsire helyezzük, és sajttal megszórjuk. Elımelegített sütıben 200 fokon 20 percig sütjük. Megjegyzés : Én nem csak gépsonkát, hanem apróra szelt bacont is szórtam rá és füstölt sajtot is használtam. Én a tésztából 2 nagy téglalapot készítettem. ( így nem volt olyan vastag a tészta ) Rákóczi túrós Linzertésztát kell készíteni : 30 dkg liszt 20 dkg margarin 10 dkg porcukor 1 zacskó sütıpor 1 zacskó vaníliás cukor 1 db tojássárgája reszelt citromhéj Ezt a linzertésztát 1 – 1.5 cm vastagságúra kinyújtani és megsütni. Túró töltelék : 0.5 kg túrót, 2-3 evıkanál búzadarával, 1 tojással, 5 dkg cukorral ( többel vagy kevesebbel, attól függ, hogy milyen édes legyen a töltelék ) , 1 vaniliáscukorral, citromhéjjal és mazsolával elkészítjük. A közben kisült tésztát ,ha kihőlt vékonyan megkenjük baracklekvárral. És rákenjük a túrótölteléket is. Tojáshab : 5 tojásfehérje , 30 dkg cukor 20 dkg cukrot kevés vízzel jó sőrőre felfızni, úgy hogy a cukor gyöngyözzön. ( közben kevergetni nem szabad ) A maradék 10 dkg cukrot a tojásfehérjékkel habbá verni és forrón hozzáadni a cukros vizet is. Ezzel együtt kemény habbá kell verni. A tojáshabot egyenletesen kenıkéssel simára elkenni a túrón és utána a sütıben szárítani 80 – 100 fokon. Csak szárítani, sütni már nem kell! Ez egy házi recept, mindhárom réteg szinte ugyanolyan vastagságú. Soha nem szerettük a 10 cm magas tojáshabot, így sokkal finomabb! Pöstyéni túrós Hozzávalók : 8 tojás, 8 ek. cukor, 8 ek. rétesliszt, 30 dkg túró, 2 - 3 ek. kristálycukor, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja Tetejére : lekvár, vaníliás porcukor A túrót a kristálycukorral, a mazsolával és a reszelt citromhéjjal összekeverem. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verem, és a sárgájákat óvatosan hozzáadom. Két részre osztom. Az egyikbe, mint a piskótatésztába, a lisztet keverem, a másik felét meg óvatosan beleforgatom a túrókrémbe. Egy papírral bélelt tepsibe elıször a piskótatészta 2/3-át simítom, majd erre kerül a túros keverek. Tetejét a maradék piskótamasszával berácsozom, a rácsok közé baracklekvárt teszek és 180 °C-os sütıben megsütöm. Kockára vágva, vaníliás porcukorral meghintve tálalom. Megyjegyzésem : mazsola nélkül készítettem ( mert nem szeretjük ), 35 dkg túrót használtam, kb. 30 percet sütöttem, 25 * 35 cm-es tepsit használtam. 15 szelet lett belıle. Lajcsi szelet Lajcsi szelet Tészta hozzávalói és készítése: 2 ek. kakaópor, 2 ek. méz, 2 egész tojás, 20 dkg cukor, 5dkg vaj, 40dkg liszt, 2 k.kanál szódabikarbóna. A liszten kívül mindent egy tálba teszünk és gız felett 5 percig kevergetés közben felfızzük, levesszük a tőzrıl és belekeverjük a lisztet. A tésztát három felé osztjuk és darabonként kb. 30 * 24-es lapot nyújtunk belıle. A lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon. 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. Krém hozzávalói : 1cs. vaníliás puding, 1cs. puncs (eper, málna, a lényeg hogy rózsaszín legyen), 2 * 3 dl tej, 1 van.cukor, pici rum, vagy rum aroma, 25 dkg margarin, 20dkg porcukor. Krém elkészítése : A 3-3 deci tejben felfızzük a pudingporokat. Ha kész akkor a vaníliásba a vaníliás cukrot, a rózsaszínbe pedig a rumot tesszük. Megvárjuk míg a pudingok kihőlnek. A margarint a porcukorral kikeverjük és ketté választjuk, és a két fajta pudinghoz keverjük. Elıször a vaníliás pudinggal kenjük meg az elsı lapot, a következıt a rózsaszín pudinggal, és ráhelyezzük a 3. lapot. Legalább 1 napig állnia kell, hogy megpuhuljon. A tetejét csokimázzal is be lehet vonni, de anélkül is finom. Túrós pogácsa Hozzávalók : 60 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 evıkanál só, 1.5 dl tejföl, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg juhturó, 25 dkg olvasztott margarin, kb. 20 – 25 dkg reszelt sajt, 3 dkg élesztı, 1 dl tej ( hozzá egy kis cukor és liszt ) + 1 tojássárgája a lekenéshez Elkészítés : 1 dl langyos tejben kis cukorral, liszttel 3 dkg élesztıt futtass fel. Egy nagy tálban 2 tojás sárgáját 1 ek. sóval, 1 dl tejföllel, 15 dkg tehéntúróval, 15 dkg juhtúróval, 25 dkg olvasztott margarinnal keverd simára. Ebbe mehet bele az élesztı és a 60 dkg finomliszt. Gyúrd össze (lágy tésztát kapsz), és keleszd fél órát. Nyújtsd ki, szórd meg sajttal és tekerd fel mint a piskótatekercset. A tekercset ismét nyújts ki kb. 1.5 cm vastagságúra, szaggasd ki tetszés szerinti pogácsaszaggatóval ( én 4 cm átmérıjüvel szaggattam ) , helyezd ıket sütıpapíros tepsire, kend le tojássájával, szórd meg a tetejüket sajttal és elımelegített sütıben 180 fokon, kb. 20 percig süssd. Megjegyzés : én 25 dkg tehéntúróval készítettem, de át kell törni szitán. A 4 cmes pogácsaszaggatóval szaggatva 80 db kis pogácsa lett belıle. A receptet Tulipáncsokor írta be az NLCafe sütis fórumába. Töltött tócsi A hagyományos, általam ismert és készített tócsi receptet nem írom le, itt megtaláljátok : Tócsi készítése ( Én ebbe szalonnát most nem tettem, de el nem rontja, ha valaki beleteszi ) A tölteni kívánt húst ( én most pulykahússal készítettem) készíts elı és vékony szeletekben serpenyıben süsd meg. Ezután a tócsikat süsd meg, sütés után egy kicsit várj vele, hogy ne törjön és hajtsd félbe úgy, hogy a közepébe tegyél egy szelet megsütött húst. Szórd meg a hússzeletet apróra vágott fokhagymával és hajtsd rá a tetejét. Ezután a tócsi tetejét kend meg bıven tejföllel és szórd meg reszelt sajttal. Én sütıpapíros tepsire helyeztem és annyi idıre tettem a sütıbe, míg egy kicsit megpírult rajta a sajt. Vigyázzatok nehogy a végén sokáig pirítsátok és a tócsi kiszárajon! Nagyon finom! Sajtropogós Kemény sajtot a legkisebb lyukú reszelın lereszeljük, összekeverjük a sajt mennyiségétıl főggöen 1-2-3 tojással. İrölt borssal és kevés szerecsendióval ízesíthetjük. Kis golyókat formázunk belıle amiket csak morzsába forgatunk. Forró olajban sütjük. Ne féljetek, nem folyik ki! Tovább fejlesztett változatában aprított sonkát vagy szalonnát is tehetünk. Kizárólag kemény sajtból készítsétek! Rántott sajt helyett is kiváló és nem kell 3-szor panírozni! Töki pompos A tésztához: 3 közepes krumpli megfızni, összetörni vagy villával összenyomni 1 kis doboz kefir 3 evıkanál olaj fél dl tejben fél kocka életsztıt felfuttatni egy kevés cukorral fél kg liszt 1 teáskanál só Összegyúrni, keleszteni. Kiolajozni a tepsit, elegyengetni rajta a tésztát. Villával megszurkálni, picikét elısütni /180 °-on/ (tényleg kicsit, mert hamar megsül, csak annyira, hogy ne legyen nyers). Utána megkenni fokhagymás tejföllel (én fél litert használtam és 3 gerezd fokhagymát, kicsi borsot és sót tettem még bele). Megszórni a hozzávalókkal: elısütött húsos szalonnával, vékonyra vágott lilahagymával ,kevés füstölt kolbásszal meg reszelt sajttal. Amikor a sajt megpirul, akkor kész! Sütés nélküli almatorta 1 kg alma, babapiskóták, 2 csomag vanilia pudingpor, 4,5 dl víz, cukor, fahéj, citromlé. Egy kapcsos tortaformát kirakunk jó szorosan babapiskótával. A lereszelt almát puhára pároljuk 2 dl vízben. A pudinporokat elkeverjük 2,5 dl vízben és az almára öntjük. Sőrősödésig fızzük. Megédesítjük ízlés szerinti cukorral, fahéjjal és egy kevés citromlevet adunk hozzá. Jól elkeverjük és melegen a piskótára öntjük a felét. Újabb babapiskóta-sor következik ( picit bele is nyomkodhatjuk az almába), majd az alma másik fele. Elsimítjuk és betesszük a hőtıbe megszilárdulni. Mikor kihőlt felverünk kb 2 - 3 dl HULALA tejszínt és vastagon az almára simítjuk. A tejszín tetejére csokit reszelünk vagy csoki tortadarát szórunk. Pár órát pihentetjük, miután kivettük a tortaformából szépen lehet szeletelni. Nagyon egyszerő elkészíteni, mutatós és nagyon finom süti! CITROMOS ÁLOM / Illeskrisz recepje, NLC 25 dkg cukrozott tetejő babapiskóta ( mert ez jobban puhul ), 5 dl tejföl, 0.50 l tejszín, 2 db citrom, 12 ek. cukor, 1 cs. vaniliás cukor A tejfölt habosra keverjük a kétféle cukorral, belekeverjük a citromok reszelt héját és levét. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe. Egy jénai tál alját kirakunk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor piskóta jön és a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet. Citromgerezdekkel és levélkével díszítjük. Egy éjszakára hőtıbe tesszük. Nagyon finom, könnyen elkészíthetı sütés nélküli sütemény. Dinnye süti /floryka Piros részhez: 12,5 dkg margarin, 20 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 1 piros ételfesték, 1 rumaroma, 2-3 cl. sárgadinnye vodka vagy víz Zöld részhez: 12,5 dkg margarin, 30 dkg darált keksz, 1 zöld ételszínezék, 10 dkg porcukor2-3 cl sárgadinnye vodka vagy víz A magokhoz kevés tortabevonó Elkészítés: A piros masszából készítünk 6 db. Egyforma golyót, és a zöld masszát is elosztjuk 6 felé, és ezzel beburkoljuk a piros golyókat. 1 éjszakára hőtıbe tesszük, utána elıvesszük és mindegyik dinnyét jó éles késsel 8 felé vágjuk. Érdemes úgy szeletelni, hogy elıször félbe vágni, utána vágott felével lefelé fordítva darabolni tovább. Ha nem így járunk el, akkor morzsálódik a zöld széle. Én csak a második adagnál jöttem rá, hogy így lesz szép. Miután ügyesen felszeltük, olvasztott csokiból kis magokat pötyögtetünk mindegyik szelet mindkét oldalára egy fogvájó segítségével vagy mint a képen látható csokidarával is megszórhatjuk. A piros részhez a recept eredetileg sárgadinnye aromát ír de mivel szinte sehol nem lehet kapni így szerintem megteszi a rumaroma is. Gyümölcskocka - sütés nélkül Hozzávalók: 20 evıkanál cukor, 1 kg meggy, kevés fahéj, 20 evıkanál búzadara, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 L tej, cukor, 2 dl tejszín Elkészítés: 1 liter vizet 20 evıkanál cukorral és 1 kg gyümölccsel felteszünk fıni. Ízesítjük kevés fahéjjal. 5-10 perc fızés után beleöntünk 20 evıkanál búzadarát, és addig kevergetjük, amíg a dara megfı. Egy tepsit kivizezünk, és beleöntjük a masszát. 2 csomag vaníliapudingot 1 liter tejben, tetszés szerinti cukorral, elıírás szerint megfızünk, és még forrón a darára öntjük. Ha kihőlt, 2 dl tejszínbıl habot verünk, és a tetejére simítjuk. Hőtıben jól lehőtjük, nagyobb kockákra szeleteljük. Megjegyzés: Nyáron kitőnı édesség. Szerintem meggyel a legjobb, de lehet cseresznyével, reszelt almával is készíteni. Hóemberkék A kókuszgolyó receptem szerint készítettem ezt a jópofa kis sütés nélküli sütit. Annyi változtatással, hogy most nem a meggylével készítettem mivel az megszínezte volna a hóembereket, hanem helyette tejet használtam. Hozzávalók : 50 dkg darált keksz, 10 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor, 1 mokkáskanálnyi rumaroma, kókuszreszelék, tej, esetleg lekvár Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, és a szobahımérséklető vajjal. A tejbıl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Lehet lekvárral is ízesíteni. Egy keveset félre teszünk belıle mert abba a végén kakaóport teszünk, abból lesz a kalapja. Ha valaki szereti jó kókuszosan, akkor kevés darált keksz helyett tehet a tésztába is kókuszreszeléket. Nedves kézzel golyókat készítünk belıle és egyenként megforgatjuk ıket a kókuszban. Összeállítjuk a hóemberkéket, egy kicsit összenyomkodjuk a 3 részt, hogy szét ne jöjjenek. Az orra zizi, a szeme felaprított mazsola, a kabát gombok pedig francia drazsé. A hóemberkék receptjét én eddig házi raffaellóból láttam a neten. Felteszem ezt a receptet is, de nekem ez annyira nem jött be. Raffaello hóemberkék Hozzávalók : 2 dl víz , 30 dkg cukor , 25 dkg vaj (fontos hogy vaj legyen ,mert a margarintól sárga lesz) , 30dkg kókusz reszelék , 30 dkg tejpor ,10 dkg mandula Felforraljuk a vizet,beletesszük a cukrot,keverjük míg elolvad,beletesszük a vajat is,a kókusz 3/4-ét és a tejport is. Hőtıben 2-3 órát pihentetjük, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk, mindegyik közepébe egy szem hámozott mandulát teszünk, és a maradék kókuszreszelékbe forgatjuk. Kekszes - almás / Ráma recept Hozzávalók: 1 kg alma , 8 dl víz, 20 dkg cukor , 3 cs. fızni való vaníliás pudingpor , 50 dkg háztartási keksz A tetejére : 3-4 ek kakaópor , 4 ek porcukor , 5 dkg vaj, 8 – 10 ek.víz Elkészítés: Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelın lereszeljük. Lábasba rakjuk, ráöntünk 5 dl vizet, a cukorral elkeverve kb. 10 perc alatt puhára fızzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük és kevergetve 2 percig fızzük, ezalatt jól besőrősödik. Egy tepsi alját kirakunk keksszel és rákenjük krémet. A tetejére szintén keksz kerül. A kakaót a porcukorral és a 8-10 evıkanál vízzel vízgız fölött felforraljuk. A tőzrıl levéve az 5 dkg vajat hozzá adjuk, majd ezt a mázat a keksz tetejére kenjük. Ha kihőlt egy éjszakára tegyük hőtıbe, másnapra kellıen összepuhul és forró vizes késsel szépen szeletelhetı. 30 * 22 cm-es tepsiben készült. Kekszes krémes Hozzávalók : 1 cs. kocka alakú háztartási keksz 1,5 cs. vaniliás pudingpor 2 db tojás 7 evıkanál cukor 1 evıkanál liszt 12.5 dkg margarin 7,5 dl tej fél csomag zselatin Tepsi alját ( 30*22cm ) kirakjuk a keksszel és a következı krémet tesszük rá : Krém : A pudingport, a zselatint, a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet egy kevés tejjel csomómentesre kikeverjük. Beleöntjük a tejbe és sőrőre fızzük. Amíg forr, belekeverjük a tojások felvert habját és beledaraboljuk a margarint. Óvatosan a kekszre merjük ( nem öntjük! ) és kirakjuk a tetejét is keksszel. Másnapra megpuhul és gyönyörően lehet szeletelni. Keksz sünik / Rama Sütigyár receptje Hozzávalók: 10 dkg margarin; 3 evıkanál cukrozatlan kakaópor; kb. 4 dl tej; 50 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg hosszúkás csíkokra vágott mandula, 2 csomag vaníliás cukor; 5 evıkanál kristálycukor Elkészítése: A kekszet a kétféle cukorral, a puha (szobahımérséklető) margarinnal, a kakaóporral meg a tejjel összegyúrjuk. Akkor jó, ha összeállt, és a cukor is elolvadt benne. ( Én porcukrorral készítettem. ) A masszából nedves kézzel kb. 32 db, diónyi nagyságú gömböt formálunk, melyeket azután kicsit hosszúkásra, amolyan süni alakúra formálunk. A mandulával úgy tőzdeljük meg, mintha ezek lennének a süni tüskéi. Be lehet vonni olvasztott csokoládéval de anélkül is nagyon mutatós, egyszerő süti. Elkészíthetı úgy is, hogy a süniket meghempergetjük kókuszreszelékben és azután helyezzük el a tüskéket és a szemet. A szemeket felvert tojásfehérjébıl, francia drazséból, olvasztott fehér csokoládéból is készíthetjük. Kekszes-tejfölös süti 1 nagy pohár tejfölt elkeverek 6- 8 ek. cukorral és egy vaníliás cukorral. Egy tepsibe sorba rakok háztartási kekszet, rá a cukros tejfölt, majd még egy réteg kekszet. Minden keksz tetejére egy banánkarikát teszek és tortazselével leöntöm. Legalább félnapig állni hagyom, hogy a keksz átpuhuljon utána gyönyörően lehet szeletelni. Egy nagy tejföl, egy kis tepsi sütihez elég. Megjegyzés : keverhetsz a cukros tejfölhöz áttört túrót, úgy is nagyon finom! Bármilyen gyümölccsel készíthetı, könnyő, finom nyári édesség. ( a fotó a netrıl való, a recepttel együtt mentettem le és sajnos már nem tudom kié. Ha valaki felismerni véli sajátjaként kérem jelezze felém! ) Reszelt túrós Tészta: 40 dkg liszt, 25 dkg ráma, 15 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, fél sütıpor, 1 vaníliás cukor, 3 ek kakaó Összegyúrjuk, elfelezzük, és a kellı keménység eléréséig hütjük. ( én a mélyhütıbe szoktam egy 20 percre betenni, utána nagyon könnyen lehet reszelni. ) Töltelék: 50 dkg túró, 25 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor Jól összekeverjük, majd 5 dkg darált kekszet keverünk hozzá, végül a 4 tojás habját is óvatosan belekeverjük. Az egyik cipót vajazott, lisztezett tepsibe reszeljük, egyenletesen elosztjuk rajt a tölteléket, majd a másik cipót ráreszeljük. Kis fokozaton, lassan sütöttem egy 30 * 22 cm-es tepsiben. KINDER SZELET A tepsit kikenjük margarinnal és 20 dkg durvára vágott diót szórunk bele. Felverünk 7 tojás fehérjét 7 evıkanál porcukorral hozzáadunk 4 evıkanál lisztet és 2 evıkanál zsemlemorzsát és egy púpos kanál baracklekvárt. Ráöntjük a dióra, és óvatosan elkeverjük, majd megsütjük. KRÉM: 8 dl tejet 7 tojás sárgáját 5 evıkanál lisztet 2 csomag vaníliás pudingot csomómentesre keverünk és megfızünk. 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverünk. Ha a fızött krém kihől összekeverjük a margarinos krémmel. A krém felébe 2 evıkanál kakaót teszünk. A krémet felváltva (vaníliás, kakaós) a tésztára halmozzuk. 3 dl tejszint 2 csomag habfixálóval felverünk a krém tetejére simítjuk. Gyümölcsös túrókocka sütés nélkül Elkészítési idı: 30 perc Hozzávalók: 25 dkg túró,2 dl tej,2 dl tejszín,1 csomag vaníliás cukor ,10 dkg cukor,10 dkg vaj,3 teáskanál zselatin,3 kivi,40 dkg magozott meggybefıtt,20 dkg babapiskóta,tejszínhab és gyümölcs a díszítéshez Gyümölcsös túrókocka sütés nélkül képes recept Elkészítés: A túrót alaposan kikeverjük 1 dl tejjel meg a vaníliás cukorral.A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjük,majd a túrót a cukros vajjal és a felvert tejszínnel óvatosan összedolgozzuk.A maradék tejben felfızzük a zselatint,vigyázva,hogy ne forrjon fel.Amikor langyosra hőlt hozzákeverjük a túrókrémhez.Az édesség hozzávalóit szögletes formába rétegesen lerakjuk.Elıször egy réteg túrókrémet simítunk formába,rá egy sor lecsepegtetett meggybefıttet teszünk.Ismét krém következik amit meghámozott,vékonyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utólsó sor túrókrém legyen.Babapiskótával beborítjuk a tetejét azután hőtıszekrénybe dermesztjük.Egy óra múlva kivesszük és óvatosan tálra borítjuk.Tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük. GYÜMÖLCSÖS İZGERINC Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg semleges íző (pl. vaníliás) édes keksz darálva, 20 dkg puha vaj, 10 dkg porcukor, 2 evıkanál cukrozatlan kakaópor, 1-2 evıkanál rum vagy pár csepp rumaroma. A töltelékhez: 4 dl tejszín, 1 csomag fızés nélkül készíthetı vaníliás pudingpor (pl. Aranka), 2 vagy 3 banán (a banán nagyságától függıen) vagy más gyümölcs (pl. meggy, eper, málna, barack, de lehet akár rumba áztatott mazsola vagy aszalt gyümölcs is). Elkészítés: A kekszet ledaráljuk vagy finomra törjük. Összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával. (Mivel a kekszek nem egyformák, elıfordulhat, hogy kicsit több vaj kell hozzá.)Egy ızgerincformát kibélelünk folpack-kal úgy, hogy a fólia oldalt jócskán kilógjon. A kekszes tésztával vékonyan kitapasztjuk az ızgerinc oldalát úgy, hogy annyi kekszes massza megmaradjon, amennyivel a formát be lehet fedni. A tejszínt fölverjük a pudingporral. Egy szilárd, kemény krémet kell kapnunk. A krém felét belekanalazzuk a keksszel bélelt ızgerincbe. A krém közepébe belefektetjük hosszában a megpucolt banánokat. Beborítjuk ıket a krém másik felével. A sütemény tetejét (ami majd az alja lesz) pedig befedjük a félretett keksztésztával. A kilógó alufóliát a süteményre hajtjuk. Aztán az egészet 1-2 órára hőtıgépbe tesszük. Szeletelve tálaljuk. TIRAMISU Hozzávalók: 50 dkg babapiskóta, 5 dl tejszín, 1 csomag fızés nélkül készíthetı vaníliás pudingpor (pl. Aranka, Gála), 1 dl rum, 4 dl kávé, 2 evıkanál cukrozatlan kakaópor. Elkészítés: A tejszínt elkezdjük habbá verni, mikor egy picit már sőrősödni kezd, hozzáadjuk a pudingport és fél deci rumot, és tovább verjük, amíg összeállt szilárd krémmé A kávéba beleöntjük a maradék fél deci rumot. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a rumos kávéba úgy, hogy ne ázzanak szét. A piskóták egyharmadát a kávéba mártás után egy tál aljára rendezzük egy sorba. Amikor a tál alját befedte egy réteg piskóta, rákenjük a krém harmadát. Ezután megint egy réteg kávés piskóta következik, majd megint egy réteg krém. Erre az utolsó réteg piskóta és az utolsó réteg krém. A sütemény tetejére kakaóport szitálunk. Tálalás elıtt tegyük a tiramisut egy órára hőtıgépbe, hogy az ízek összeérjenek. Csomor Csilla készítette el ezt a tortát a vendégeinek. Már akkor rögtön tudtam, hogy ma én is megfogom sütni. Szerintem aki ezt az adást nézte, mindenkinek a kíváncsiságát felkeltette vele. A neten feltett recepten ugyan egy kicsit változtattam, mert szerintem Csilla nem egészen úgy sütötte meg. A vendégei elvoltak ájulva tıle, hát csak annyit mondhatok, nálunk is kitörı sikert aratott. Egy habkönnyő citromos-túrós finomsággal találtuk szembe magunkat. Nem is kísérletezem vele, hogy leírjam milyen is lett valójában, mert mindenképpen ki kell próbálni ahhoz, hogy véleményezni lehessen. Egy biztos, nálunk nagy sikere volt, és felkerült a kedvenc tortáink közé. Hamarosan ismételni fogom a sütését. Hozzávalók az alaphoz: 30 dk babapiskóta, 10 dk margarin, 2 ek méz A babapiskótát össze morzsolni, majd hozzá adni az olvasztott margarint és mézet. Jól összedolgozni, majd egy 26 cm-es sütıpapírral kibélelt tortaformába önteni, és kézzel simára egyengetni. Töltelék: 6 db Túró Rudi, 15 dk porcukor, 50 dk mascarpone, 1,5 ek étkezési keményítı, 3 db tojás, 2 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 ek tejföl Egy tálba bele tenni a mascarponét és a cukrot, majd robotgéppel kikeverni. Ezután hozzá adni a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a keményítıt és a tojások sárgáját. Így is jól kikeverni.A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd az elızıleg összekevert masszához, óvatosan apránként hozzá keverni. Fele mennyiségő tölteléket a babapiskótás alapra kanalazni, majd a tetejét kirakni a félbevágott Túró Rudival. Végül a maradék krémmel befedni és simára egyengetni a tetején. Elımelegített sütıben, közepes lángon kb. 40 perc alatt készre sütni. Én légkeverésnél 150 fokon sütöttem 40 percig. A sütési idı felénél a tetejét sütıpaírral lefedni, hogy ne barnuljon meg nagyon. A formában hagyni teljesen kihőlni. Majd óvatosan levenni róla a formát és a sütıpapírt, és porcukorral jól megszórni. ZEBRA TORTA Igaz megfogadtam hogy kevesebbet fogok sütni, de ezt a receptet nem lehetett kihagyni. És még jó hogy nem hagytam ki, mert eszméletlen finom!!!! Igaz ahhoz hogy eltudjam készíteni, nézni kellett a mősort is, mert a neten megjelent recept kicsit eltért attól ahogyan valójában készült a torta. Én most a saját receptemet írom le, melyet egy kicsit módosítottam. Mónika pl. karamellt tett a krémbe ahhoz hogy az barnás legyen. Én olvasztott csokoládéval pótoltam (mivel csokiimádó vagyok), de szerintem így még finomabb is lett. Túró helyett pedig, a LIDL-ben kapható vödrös túrókrémet használtam. Ennyi volt az eltérés az eredeti recepttıl, és a végeredmény, egy omlós tészta, habkönnyő krémmel. Még egy ünnepi asztalon sem vallanánk vele szégyent!!! Mindenkit csak biztatni tudok az elkészítésére. Tészta hozzávalói: 30 dk liszt, 12,5 dk margarin, 5 dk porcukor, 1 db tojás, 1/2 cs sütıpor 1 cs vaníliás cukor, csipet só, pici tej A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a többi hozzávalót és összegyúrni. (én egy pici tejet is tettem ekkor hozzá) Egy 26 cm-es tortaformát kibélelni sütıpapírral, majd belehelyezni a kinyújtott tésztát, úgy hogy a szélét is befedje. Az alját villával megszúrkodni. Krém hozzávalói: 4 dl tejföl, 1,5 dl olaj, 50 dk mascarpone, 20 dk túró (v. LIDL-ben kapható vödrös), 25 dk porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 2 db tojás, 2 ek citromlé, 1 cs vaníliás pudingpor 1 tábla csokoládé (v. kakaópor, v.karamellizált cukor) Egy nagy tálba tenni a CSOKOLÁDÉ KIVÉTELÉVEL az összes hozzávalót, majd robotgéppel addig keverni, amíg teljesen sima állagú krémes lesz. Ezt a kikevert krémet megfelezni. A csokoládét felolvasztani, majd az egyik fele krémbe belekeverni. A tortaformában lévı, nyers tésztára elkezdeni belekanalazni felváltva a kétféle krémet. Elıször egy merıkanál fehér krémet tenni a tészta közepére. Ezután a fehér krém közepére egy merıkanál barna krémet, és így folytatni addig ameddig el nem fogy az összes krém. Elımelegített sütıbe helyezni, és közepes lángon, 50 percig sütni. Én légkeverésnél 150 fokon sütöttem 50 percig. Amikor a teteje már szép színt kapott, sütıpapírral letakartam. (így nem fog megégni). A formában hagyni teljesen kihőlni. Tálaláskor porcukorral jól megszórni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése