Karamellás keksz-szelet
A receptet „fittsütis Betti” két receptjéből gyúrtam össze,
(„Müzlis keksz szelet joghurtkrémmel” és a „karamellás szelet sütés nélkül”
receptek szüleménye lett ez az új, harmadik recept :) )
Hozzávalók:
(8 db, kb. 10 cm-es szelethez)
-
65 gr barna rizsliszt
-
65 zabkorpa (vagy 50-50 gr, plusz 30 gr vaníliás, vagy
natúr fehérjepor)
-
20 gr kókuszzsír
-
55-60 gr cukornak megfelelő édesítő (nálam 30 gr xilit,
plusz 9 db tabletta porrá törve)
-
Kb. 4 evőkanál joghurt (eredeti recept szerint kefír)
-
Vanília aroma (eredeti recept szerint csipetnyi őrölt
vanília, vagy 1 tk. vaníliás xilit)
-
Pici só
-
Késhegynyi szódabikarbóna
A karamellhez:
-
250 ml cukrozatlan, csökkentett zsírtartalmú sűrített
tej (Aldi, Lidl, Spar)
-
Kb. 40 gr cukornak megfelelő édesítő (nálam egy ek.
Xilit)
-
Egy csipet só
-
3 (púpozott) tk barna rizsliszt
Kb. két evőkanál búzacsíra, szárazon megpirítva.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd nyolc részre
osztjuk. Kialakítjuk a téglalap formát, és a közepébe a tenyerünk élével egy kis
mélyedést csinálunk, ide kerül majd a karamell. Előmelegített sütőben 180
fokon, kb. 20 percig sütjük. Attól függően, hogy ropogósra, vagy inkább
puhábbra szeretnénk.
A karamellhez a sűrített tejet az édesítővel felforraljuk,
amint felforrt, takarékra vesszük a lángot, és folyamatos kevergetés mellett
tovább főzzük. Hosszadalmas folyamat, kb. 20 perc. Mivel halvány barnánál
sötétebb nem lesz, így kóstolgatással ellenőrizzük, hogy karamellizálódott-e
már. Amikor már megfelelő, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csipet sót, majd
kanalanként a rizslisztet, Visszatesszük a tűzre, és besűrítjük, hozzákeverünk
egy evőkanál búzacsírát, majd a kekszekre kanalazzuk. Sietni kell, mert egyre
ragacsosabb lesz. A tetejét megszórjuk a maradék búzacsírával. Ez helyett lehet
diót (mogyorót) is használni, de nekem most ez volt kéznél :)
Saját tapasztalat: én ezt a keksz alapot már megsütöttem
korábban is, akkor teljesen tökéletes lett, most viszont valamiért két-három
darab eltört, viszont így is használható maradt :) A karamellt is elkészítettem
már korábban is, akkor valamiért hígabb lett, most viszont lehet, hogy sok volt
bele a három tk rizsliszt. Jó lett így is, de lehet, hogy elég lett volna bele
most a két tk liszt is. Szerintem attól függ, hogy mennyire sűrűsödik a tej,
tehát ez alapján adagoljuk a lisztet :)
Ch-t nem számoltam pontosan, kb. 15 gr/db. Nem kevés,
viszont jó ch, szóval nem vészes szerintem :) Arról nem beszélve, hogy tömény
karamell ízt kapunk :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése