2022. augusztus 13., szombat

Karamellás keksz-szelet

 

Karamellás keksz-szelet

 

 

A receptet „fittsütis Betti” két receptjéből gyúrtam össze, („Müzlis keksz szelet joghurtkrémmel” és a „karamellás szelet sütés nélkül” receptek szüleménye lett ez az új, harmadik recept :) )

 

Hozzávalók:

(8 db, kb. 10 cm-es szelethez)

 

-          65 gr barna rizsliszt

-          65 zabkorpa (vagy 50-50 gr, plusz 30 gr vaníliás, vagy natúr fehérjepor)

-          20 gr kókuszzsír

-          55-60 gr cukornak megfelelő édesítő (nálam 30 gr xilit, plusz 9 db tabletta porrá törve)

-          Kb. 4 evőkanál joghurt (eredeti recept szerint kefír)

-          Vanília aroma (eredeti recept szerint csipetnyi őrölt vanília, vagy 1 tk. vaníliás xilit)

-          Pici só

-          Késhegynyi szódabikarbóna

 

A karamellhez:

 

-          250 ml cukrozatlan, csökkentett zsírtartalmú sűrített tej (Aldi, Lidl, Spar)

-          Kb. 40 gr cukornak megfelelő édesítő (nálam egy ek. Xilit)

-          Egy csipet só

-          3 (púpozott) tk barna rizsliszt

 

Kb. két evőkanál búzacsíra, szárazon megpirítva.

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd nyolc részre osztjuk. Kialakítjuk a téglalap formát, és a közepébe a tenyerünk élével egy kis mélyedést csinálunk, ide kerül majd a karamell. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 20 percig sütjük. Attól függően, hogy ropogósra, vagy inkább puhábbra szeretnénk.

 

A karamellhez a sűrített tejet az édesítővel felforraljuk, amint felforrt, takarékra vesszük a lángot, és folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük. Hosszadalmas folyamat, kb. 20 perc. Mivel halvány barnánál sötétebb nem lesz, így kóstolgatással ellenőrizzük, hogy karamellizálódott-e már. Amikor már megfelelő, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csipet sót, majd kanalanként a rizslisztet, Visszatesszük a tűzre, és besűrítjük, hozzákeverünk egy evőkanál búzacsírát, majd a kekszekre kanalazzuk. Sietni kell, mert egyre ragacsosabb lesz. A tetejét megszórjuk a maradék búzacsírával. Ez helyett lehet diót (mogyorót) is használni, de nekem most ez volt kéznél :)

 

Saját tapasztalat: én ezt a keksz alapot már megsütöttem korábban is, akkor teljesen tökéletes lett, most viszont valamiért két-három darab eltört, viszont így is használható maradt :) A karamellt is elkészítettem már korábban is, akkor valamiért hígabb lett, most viszont lehet, hogy sok volt bele a három tk rizsliszt. Jó lett így is, de lehet, hogy elég lett volna bele most a két tk liszt is. Szerintem attól függ, hogy mennyire sűrűsödik a tej, tehát ez alapján adagoljuk a lisztet :)

Ch-t nem számoltam pontosan, kb. 15 gr/db. Nem kevés, viszont jó ch, szóval nem vészes szerintem :) Arról nem beszélve, hogy tömény karamell ízt kapunk :)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése