A Drótpostagalamb recepttára
204. Könyv
Tartalomjegyzék
Tarhonyás ételek..................................................................................... 1
Receptek................................................................................................. 4
Bojtárleves.......................................................................................... 4
Burgonyás tarhonya.............................................................................. 4
Cserkészleves...................................................................................... 4
Főtt-tészta köret................................................................................... 4
Gombás tarhonya 1............................................................................... 4
Gombás tarhonya 2............................................................................... 5
Gombás tarhonya 3............................................................................... 5
Gombás tarhonya 4............................................................................... 5
Gombás tarhonya 5............................................................................... 5
Gurulós tarhonya.................................................................................. 5
Hamis gulyásleves, Frank módra............................................................. 6
Húsos-zöldséges tarhonya...................................................................... 6
Juhtúrós tarhonya................................................................................. 6
Kacsa tarhonyával................................................................................. 7
Kacsapörkölt........................................................................................ 7
Karalábé tarhonyával............................................................................. 7
Karfiolos húsos tarhonya........................................................................ 7
Karfiolos tarhonya................................................................................. 8
Káposztás libahát.................................................................................. 8
Káposztás tarhonya 1............................................................................ 8
Káposztás tarhonya 2............................................................................ 9
Kisteleki paprikás krumpli....................................................................... 9
Kukoricás tarhonya............................................................................... 9
Lecsós csülök tarhonyával...................................................................... 9
Libaaprólék tarhonyával....................................................................... 10
Magyaros hagymatokány...................................................................... 10
Óvári tokány...................................................................................... 10
Öregtarhonya tanyai módra.................................................................. 11
Pásztorhús......................................................................................... 11
Pásztortarhonya.................................................................................. 11
Rakott tarhonya.................................................................................. 11
Sajtos-tejfölös tarhonya....................................................................... 12
Sertéspörkölt...................................................................................... 12
Sonkás tarhonya 1.............................................................................. 12
Sonkás tarhonya 2.............................................................................. 12
Suhantott leves 1................................................................................ 13
Suhantott leves 2................................................................................ 13
Tanyasi tarhonyás hús......................................................................... 13
Tarhonya 1........................................................................................ 13
Tarhonya 2........................................................................................ 13
Tarhonya 3........................................................................................ 14
Tarhonya 4........................................................................................ 14
Tarhonya Gábris módra........................................................................ 14
Tarhonya házilag 1.............................................................................. 14
Tarhonya házilag 2.............................................................................. 14
Tarhonyaleves 1.................................................................................. 14
Tarhonyaleves 2.................................................................................. 14
Tarhonya, Mérő módra......................................................................... 15
Tarhonyás burgonya............................................................................ 15
Tarhonyás csirkezúza........................................................................... 15
Tarhonyás hús.................................................................................... 15
Tarhonyás hús másképp....................................................................... 16
Tarhonyás kakas................................................................................. 16
Tarhonyás libahús............................................................................... 16
Tarhonyás szív.................................................................................... 17
Tarhonyás libaaprólék.......................................................................... 17
Tavaszi hagymás tarhonya.................................................................... 17
Tojásos rakott tarhonya........................................................................ 17
Tojásos tarhonya................................................................................. 18
Tutajos.............................................................................................. 18
Tüdőstáskaleves.................................................................................. 18
Zöldborsós tarhonya............................................................................ 18
Zöldséges tarhonya 1........................................................................... 19
Zöldséges tarhonya 2........................................................................... 19
Hozzávalók: 25 dkg sertés apró hús, 1 fej
hagyma, 1 ek. zsír, kk. pirospaprika, só, 1 ek. liszt, 2 ek. tarhonya, 1 dl
tejföl
Az
aprított hagymát zsíron megfuttatva, pirospaprikával hintve, belerakjuk az apró
kockára vágott húst, sózzuk, kis vizet öntve alá addig pároljuk, míg a hús puhulni
kezd. Meghintjük 1 ek. liszttel, elkeverjük, beletesszük a tarhonyát, felöntjük
vízzel, és addig főzzük, míg a hús is, a tarhonya is megpuhul. Tálalás előtt
belekeverjük a tejfölt.
Hozzávalók:
Burgonya 1 kg, tarhonya 10 dkg, hagyma 1 fej, zöldpaprika 1 db, paprika 1
késhegynyi.
Elkészítése:
Főzünk paprikás burgonyát csak több lével, és ha félig megfőtt a burgonya,
teszünk bele pirítatlan tarhonyát, és tovább főzzük, míg a levét el nem fövi.
Törjünk végül bele egy egész zöldpaprikát.
20 dkg füstölt kolbászt egyenletes kockákra
vágva, hozzáadunk 2 fej finomra vágott vöröshagymát, 50 dkg tarhonyát. Szép
aranysárgára pirítva, felöntjük vízzel, megsózzuk, felforraljuk. Ha a tarhonya
megpuhult, habarjuk be a levest 2.5 dl tejföl és 1 marék liszt keverékével.
Hozzávalók: 25 dkg száraztészta
(kocka, metélt, spagetti, makaróni, tarhonya, kagyló stb.) 2 ek. olaj vagy 2
dkg vaj (esetleg margarin), 0.5 dl tejföl
A főzővízbe: 1 tk. olaj 1
ek. só
Elkészítés: A tészta súlyához
képest tízszeres mennyiségű vizet forralok (tehát 2.5 liter vizet.) Belekeverem
a sót és a teáskanálnyi olajat, majd amikor a víz már lobogva forr, a tésztát
kis adagokban úgy eresztem a vízbe, hogy a forrás egy pillanatig se szűnjön
meg. A tészta fajtájától függően 5-25 percig főzöm (a házi készítésű tészták
általában nagyon gyorsan megfőnek, míg a gyárinak viszonylag hosszú főzési
időre van szüksége). Próbaképpen egy tésztadarabot a vízből kivéve kettévágok,
így győződök meg arról, hogy átfőtt-e. Ha a vágás mentén fehér csík látható, a
tészta még nem főtt meg, tovább kell főzni. A megfőtt tésztát szűrőben forró
vízzel leöblítem, és a közben felforrósított, tejfölös zsiradékra szedem. Jól
átkeverve, melegen tartom. A legmegfelelőbb jénai tálba tenni, amely a saját
fedelével letakarható, sokáig meleg marad benne a tészta.
Hozzávalók
6 személyre: 2 kanál libazsír, 40 dkg tarhonya, 1 fej hagyma, 50 dkg gomba, 1
kávéskanál petrezselyem, só, bors, majoránna, 2 evőkanál vaj, 2 csésze erőleves
Libazsírban
aranybarnára pirítunk 40 dkg tarhonyát, hozzáadunk egy fej apróra vágott
hagymát, kevés majorannát és forró erőlevessel (2 erőleveskockát 4 dl vízben
feloldunk) felengedjük. Sózzuk és pároljuk. Petrezselymes vajban megpároljuk az
apróra vágott gombát, belekeverjük a tarhonyába, borsot, petrezselymet adunk
hozzá, és előmelegített sütőben, fedő alatt összeérleljük.
Jó
tudni!
Legjobb
friss gombát használni, de néhány napig hűtőszekrényben, papírzacskóban is
tárolható. Télen és kora tavasszal szárított gombát is használhatunk, ilyenkor
azonban főzés előtt kb. 15 percig meleg vízben kell áztatni, hogy megpuhuljon.
50 dkg friss gombát 10 dkg szárított gombával válthatunk ki.
Hozzávalók:
30 dkg tarhonya, 15 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem,
1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, kevés só, 1 mokkáskanál
törött fekete bors.
1
evőkanál olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát,
majd ráteszem a gondosan megmosott, földes tönkjétől lehámozott, és nagyon
apróra vágott gombát. Meghintem a finomra metélt petrezselyemzölddel, és saját
levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, belekeverem a megtisztított, összezúzott
fokhagymát, és fedőt téve rá, lehúzom a tűzről. Közben a maradék olajon majdnem
barnára pirítom a tarhonyát, és a térfogatának megfelelően háromszoros
mennyiségű vízzel felöntöm. Beleszórom a vegetát, majd felforralva, fedő alatt,
kis lángon puhára párolom. Végül belekeverem a hagymás párolt gombát, és ugyancsak
fedő alatt hagyom kihűlni. Mire kihűl, a leve is eltűnik alóla, a tarhonya mind
felszívja. Főként mártásos húsokhoz illik, de salátával magában is
fogyasztható.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 5 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 evőkanál Vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, kevés
só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
1
evőkanál olajon üvegesre pirítom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát,
majd ráteszem a gondosan megmosott, földes tönkjétől lehámozott és nagyon apróra
metélt (vagy ledarált) gombát. Meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel,
megsózom, és saját levében, fedő alatt puhára párolom. Ha már zsírjára sült,
belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, és fedőt téve rá, lehúzom
a tűzről. Közben a megmaradt olajon, folyamatosan kevergetve, majdnem barnára
pirítom a tarhonyát, és térfogatának megfelelően háromszoros mennyiségű vízzel
felöntöm. Beleszórom a Vegetát és a borsot, majd felforralva, fedő alatt, kis
lángon puhára párolom. Végül belekeverem a hagymás párolt gombát, és ugyancsak
fedő alatt hagyom kihűlni. Mire kihűl, a leve teljesen eltűnik, mert a tarhonya mind felszívja. Főként
mártásos húsokhoz illik, de magában is, salátával vagy savanyúsággal nagyon
finom.
Elkészítési
ideje: kb. 60 perc.
A
kis kockákra vágott szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Kissé
átsütjük, sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Beleforgatjuk a tarhonyát, pár percig együtt pároljuk, majd annyi vizet öntünk
alá, amennyi ellepi. Fedő alatt puhára főzzük.
Hozzávalók:
10 dkg gomba, 10 dkg tarhonya, 1 csomó petrezselyem
Elkészítés:
A gombát az apróra vágott petrezselyemzölddel megpároljuk a vajban, majd
hozzáadjuk a tarhonyát. Ha kissé megpirul, felöntjük kevés vízzel, és puhára
pároljuk. Tálalás előtt megsózzuk, savanyúsággal tálaljuk.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 3 evőkanál olaj, 25 dkg kifejtett
zöldborsó, fél doboz konzerv csemegekukorica, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál
piros fűszerpaprika, 1 tyúkhúsleves-kocka, fél mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.
A
hagymát megtisztítjuk, majd négybe vágjuk. A felforrósított olajon addig
pirítjuk a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. Akkor a tűzről félrehúzzuk,
és belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntünk rá, hogy az a
tarhonyát kétujjnyival ellepje. Beletesszük a húsleveskockát, meghintjük a
törött borssal, és kevés sóval fűszerezzük. A tűzre visszatéve kis lángon
forraljuk 25 percig. Közben a sonkát nagy lyukú darálón ledaráljuk, vagy nagyon
apróra összevágjuk. Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntjük a felaprított
sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt). Jól
összekeverjük, még egyszer felforraljuk, és befedve főzzük 5 percig. Ezután
ugyancsak befedve hagyjuk állni további 15 percig, addigra az összes levét
beszívja. Tálalás előtt felkeverjük, és salátával kínáljuk.
Hozzávalók:
75 dkg tisztított burgonya, 2 db friss zöldpaprika, 2 db friss paradicsom, 2
nagy fej vöröshagyma. 3 db marhahúsleves-kocka, 10 dkg húsos füstölt szalonna,
1 mokkáskanál majoránna, 2 gerezd zúzott fokhagyma. 1 evőkanál piros
fűszerpaprika (aki szereti az erőset, kevés cseresznyepaprika-krémet is tehet
bele), 2 evőkanál tarhonya (de csak házi, szabálytalan alakú apró száraz
tarhonya), ízlés szerint só, csípet őrölt köménymag.
A
füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd zsírját folyamatos keverés közben
kis lángon kiolvasztom, és ráteszem a megtisztított, finomra metélt
vöröshagymát. Folytonosan kevergetve üvegesre fonnyasztom, ezután a tűzről
lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök
két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a meghámozott és kis kockákra
vágott burgonyát, és néhány percig kevergetem. Ezután a megtisztított, zúzott
fokhagymával és a köménymaggal ízesítem, majd ráöntök másfél liter vizet,
illetve annyit, amennyi jó bőven ellepi a burgonyát. Ezután beleteszem a
megmosott, kicsumázott és szeletekre vágott zöldpaprikát meg a húsleveskockákat
és felforralom. Ha szükséges, meg is sózom. Fedő alatt puhára főzöm, csak
ezután teszem bele a felkarikázott paradicsomot és a házi tarhonyát (csipetke
helyett). Addig főzöm még, amíg a tarhonya meg nem fő. Forrón tálalom.
Elkészítési
ideje: kb. 60 perc.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 25 dkg sovány sertéslapocka, 1 csokor leveszöldség, 4 evőkanál
olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 csapott evőkanál
édes, piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
Egy
evőkanál felforrósított olajon megpirítom a tarhonyát, közben kevergetem. Ha
már szépen, egyenletesen megpirult és világosbarna, térfogatának megfelelően
dupla mennyiségű vízzel feltöltöm, és gyengén megsózom. Fedő alatt, kis lángon
addig párolom, amíg a levét mind beszívja. Közben a megmaradt olajon megfonnyasztom
a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva
belekeverem a pirospaprikát és megsózom. Két evőkanál vizet ráöntök, majd visszateszem
a tűzre. A kis kockákra vágott húst ráteszem, és folyamatos kevergetés közben
fehéredésig pirítom. Ezután hozzáadom a megtisztított és vékonyka hasábokra
vágott zöldséget, és együtt pirítom tovább néhány percig. Végül annyi vizet
öntök rá, amennyi szűken ellepi, beleteszem a megmosott, kicsumázott és karikákra
vágott zöldpaprikát, meg az ugyancsak felszeletelt paradicsomot. Megborsozom.
Fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve, puhára párolom. A már puha húshoz
hozzáadom a tarhonyát, jól összekeverem, majd az előmelegített, forró sütőbe
tolom. Fedő alatt ismételten addig párolom, amíg a tarhonya az összes húslevet
is beszívja.
Elkészítési
ideje: kb. 90 perc.
Hozzávalók:
30 dkg tarhonya, 20 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál
Vegeta, 1 csokor friss kapor, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete
bors, kevés só.
Az
olajon világosbarnára pirítom a tarhonyát, majd rászórom a Vegetát és a törött
borsot. 9 dl vizet ráöntök, és kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az
összes levét elfövi. Közben a tejfölben simára keverem a juhtúrót, hozzáadom a
megtisztított és összezúzott fokhagymát. Kevés sóval és a megmosott, finomra
metélt kaporral összekeverem. A sűrű túrós mártást belekeverem a még tűzforró
tarhonyába, majd ismét fedőt teszek rá, és egy pillanatra. felforralom. Ezután
lehúzom a tűzről, és 20 percig hagyom saját gőzében. Tálalás előtt villával
felkeverem, és salátával teszem az asztalra. Nagyon jóízű, ám szokatlannak
tűnő, egyszerű étel.
Elkészítési
ideje: kb. 60 perc.
Hozzávalók: 1 kis pecsenyekacsa, 20 dkg
tarhonya, 2-3 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd
fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, ízlés szerint só.
A kacsa bőrét lenyúzom, és kis kockákra vágva
zsírját kisütöm. A kacsát kisebb darabokra vágom. A megtisztított, apróra
vágott vöröshagymát 1 evőkanál kacsazsíron üvegesre fonnyasztom, hozzáteszem a
zúzott fokhagymát, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután
a kacsadarabokat mindkét felükön átsütöm. Kevés vízzel felöntöm, jól megsózom,
belevagdalom a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát, a lehéjazott és szeletekre
vágott paradicsomot, és fedő alatt puhára párolom. Közben a tarhonyát 1
teáskanál zsiradékon barnára pirítom, majd a kacsahúshoz öntöm. Annyi vizet
öntök rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Jól összekeverem, és fedő alatt,
kis lángon addig párolom, amíg a tarhonya az összes levét el nem szívja.
Tálalás előtt villával átkeverem, és sok salátával kínálom.
Elkészítési ideje: 100 perc
Hozzávalók:
60-80 dkg kacsahús, 6 dkg zsír, 6 dkg
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0.5 dkg pirospaprika, 10 dkg zöldpaprika, 5
dkg paradicsom vagy 10 dkg lecsó, só
A húst 3 dkg-os darabokra aprítjuk. A hagymát,
fokhagymát finomra vágjuk, a zsírban megpirítjuk, belekeverjük a pirospaprikát,
belerakjuk a húst. Vízzel felöntjük, sózzuk, lefedve pároljuk. Ha a hús majdnem
puhára főtt, hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot. Burgonya-,
rizs- vagy tarhonyakörettel, savanyúval tálaljuk.
Hozzávalók
4 személyre: 15 dkg tarhonya, kevés libazsír, 1 fej vöröshagyma, só, 4 dkg vaj,
5-6 karalábé, 2-3 dl tejföl, 1 evőkanál morzsa, 1 csokor petrezselyem, 1 csupor
(3 dl) csirkehúsleves
A
tarhonyát libazsírban rózsaszínűre pirítjuk, felengedjük húslevessel (vagy
hideg vízben feloldott húsleveskockával), sózzuk, és lassú tűznél puhára
főzzük. Közben hozzákeverünk 1 fej apróra vágott, vajban pirított vöröshagymát
és petrezselymet. Kizsírozott lábosban lerakunk egy sor apróra vágott
karalábét, rá tarhonyát teszünk, megöntözzük tejföllel, és folytatjuk a
rétegezést. Tetejére egy kanál morzsát hintünk, és kevés libazsírral
megöntözzük. Sütőben átsütjük.
Jó
tudni! A karalábé megvastagodott szára enyhén tökízű, de nyers salátába reszelve
nagyon finom.
(4
személyre)
Hozzávalók:
25 dkg darált sertéshús, 20 dkg tarhonya, 50 dkg karfiol, 1 nagy fej
vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál
olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés
szerint só.
A
tarhonyát a jól felforrósított olajon barnára pirítjuk, majd térfogatához
képest másfélszeres mennyiségű vízzel feltöltve megsózzuk és lefedjük. Addig
főzzük, amíg az összes folyadékot felszívja. Közben a megtisztított
vöröshagymát finomra vágjuk, a füstölt szalonnát apró kockára metéljük, majd
zsírját kiolvasztva megfuttatjuk rajta a hagymát. A tűzről félrehúzva
belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk két evőkanál vizet. Rátesszük
a darált húst, és a tűzre visszatéve a hús fehéredéséig keverjük. Ezután
ráöntünk egy pohár vizet, és fedő alatt megpároljuk. A megtisztított és igen
apró rózsáira szedett karfiolt nagy lábosba rakjuk, melléöntjük a tarhonyát és
a paprikás húst, majd jól összekeverjük. Beleszórjuk a megmosott és finomra
metélt petrezselyemzöldet meg a borsot, és még egy pohár vizet öntünk rá.
Lefedjük, és kis lángon addig pároljuk tovább, amíg az összes levét beszívja.
Tálalás előtt villával felkeverjük. Salátával tesszük az asztalra. (Rizzsel is
lehet készíteni, ugyanolyan finom étel lesz belőle.)
Elkészítési
ideje: kb. 80 perc.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 40 dkg tisztított karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl
tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros
fűszerpaprika, 2 tyúkhúsleves-kocka, késhegynyi tört borókabogyó, ízlés szerint
só.
1
evőkanálnyi forró olajra rászórom a tarhonyát, és folytonosan kevergetve szép
világosbarnára megpirítom. Félliternyi vizet ráöntök, 1 teáskanál sót
beleszórok, és az egyik húsleveskockát szétmorzsolva beleteszem. Fedő alatt,
kis lángon addig párolom, amíg az összes levét magába szívja. Közben a
megtisztított karfiolt egészen apró rózsáira szedem, és langyos vízben
megmosom, majd lecsurgatom. A megmaradt olajat egy jó nagy serpenyőbe öntöm,
ezután pedig a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát ráteszem. Kevergetve
üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzom, és belekeverem a pirospaprikát.
Azonnal ráöntök 2 evőkanálnyi vizet, és beleteszem a karfiolrózsákat. A tűzre
visszatéve néhány percig tovább pirítom. Közben kevergetem. Beleszórom a
borókabogyót, beleteszem a megmaradt húsleveskockát, és annyi vizet öntök rá,
hogy szűken lepje el a karfiolt. Fedő alatt 6 percig párolom, majd a tarhonyát
és a tejfölt is beleöntöm. Óvatosan összekeverem, rászórom a megmosott és
finomra metélt petrezselyemzöldet, majd ismét fedőt téve a serpenyőre, kis
lángon, már keverés nélkül addig párolom, amíg ismételten magába nem szívja az
összes levet.
Elkészítési
ideje: kb. 70 perc.
Hozzávalók:
1 db libahát, 1 vöröshagyma, 25 dkg tarhonya, 60 dkg savanyú káposzta, 1 gerezd
fokhagyma, só, őrölt bors
Elkészítés:
A libahátat feldaraboljuk, és az apróra vágott hagymával egy kanál vajba, kevés
vizet töltögetve alá, fedő alatt pároljuk, sóval, borssal és a tört fokhagymával
ízesítjük. A másik kanál vajban megpirítjuk a tarhonyát, felöntjük 4 dl vízzel,
és lassú tűzön addig pároljuk fedő alatt, amíg a káposzta megpuhul és a
tarhonya is felissza a felesleges nedvességet. Melegen tálaljuk.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg puha füstölt (lángolt)
kolbász, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete
bors.
2
evőkanál forró olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra aprított
vöröshagymát, majd ráteszem a tarhonyát és világosbarnára pirítom. Közben folyamatosan
kevergetem, nehogy megégjen. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a
pirospaprikát, és jól összeforgatva, azonnal ráöntök a térfogatához képest két
és félszeres mennyiségű vizet. Megsózom, és befedem. Kis lángon addig párolom,
míg az összes levet magába szívja. Közben a megmaradt olajon ugyancsak megfonnyasztom
az apróra vagdosott savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, egyszer ki is mosom,
azaz szűrőbe teszem, és hideg vizet öntök rá, majd lecsöpögtetem). Ezután
hozzáadom a vékony karikákra vágott, bőrétől megfosztott kolbászt, és rászórom
a törött borsot. Ízlés szerint kevés sóval meghintem, majd ráöntök 2 dl vizet,
és fedő alatt puhára párolom. Ha a tarhonya is, a káposzta is megpuhult, akkor
összeöntöm, hozzáadom a tejfölt és a fokhagymát, és jól összekeverve, az előmelegített,
forró sütőbe teszem annyi időre, amíg az összes káposztalevet felszívja. Nagyon
laktató, egyszerű, de jóízű étel.
Elkészítési
ideje: kb. 80 perc.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 1 kis fej kemény, fehér fejes káposzta (50-60 dkg), 4 evőkanál
olaj, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál törött fekete
bors.
A
tarhonyát két evőkanál olajon szép világosbarnára pirítom, közben folyamatosan
kevergetem, nehogy leégjen. 6 dl vizet ráöntök, megsózom, és fedő alatt, kis lángon
addig párolom, amíg az összes levét elfövi. Közben a megtisztított fejes káposztát
lereszelem, vagy nagyon vékony metéltre vágom. Megsózom, és 15 percig hagyom
állni. A megmaradt olajon megpirítom, azaz karamellizálom a cukrot, óvatosan
ráöntök 3 evőkanál vizet (vigyázat, az égett cukor nagyon sistereg a víztől,
nem szabad fölé hajolni, nehogy ránk fröccsenjen!), és addig forralom, amíg a karamell
egészen felolvad. Ekkor beleteszem az enyhén kicsavart káposztát, meghintem a
törött borssal, és jól összekeverve fedő alatt üvegesre párolom. Ezután a fedőt
leveszem a tetejéről, és folytonosan kevergetve megpirítom. Ha már zsírjára
sült, a megduzzadt tarhonyával jól összekeverem. Ha szükséges, még kevés sóval
és törött borssal utánízesítem.
Elkészítési
ideje: kb. 60 perc.
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 10 dkg házi tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1
késhegynyi őrölt köménymag, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika (jó, ha van
benne késhegynyi csípős paprika is), 2 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, 2
gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só.
Két
evőkanál felforrósított olajon megpirítom a házi tarhonyát. Közben folyamatosan
kevergetem, hogy egyenletesen piruljon. Ha már szép piros-barna, akkor annyi
vízzel öntöm fel, amennyi bőven ellepi, és fedő alatt félpuhára párolom. Közben
a maradék olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát,
majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két
evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a megtisztított és kis kockákra
vágott burgonyát. Néhány percig pirítom, majd beleszórom a fűszereket és
megsózom. Annyi vizet öntök rá, amennyi bőven ellepi, és fedő alatt félpuhára
párolom. Közben a zöldpaprikát a paradicsommal együtt megmosom, kicsumázom és
felkarikázom. A félpuha burgonyához öntöm az ugyancsak félpuha tarhonyát az
összes levével együtt, hozzáadom a paprikaszeleteket, a paradicsomkarikákat és
az összezúzott fokhagymát. Belekeverem a tejfölt, majd az egészet beteszem az
előmelegített forró sütőbe. Addig párolom, amíg a tarhonya minden levét
felszívja. Rendkívül egyszerű, ám ízletes és. nagyon laktató egytálétel.
Elkészítési
ideje: kb. 75 perc.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 25 dkg mirelit csemege morzsolt kukorica, 2 dl, tejszín, 5 dkg
vaj (vagy margarin), 1 evőkanál Vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1
mokkáskanál törött fekete bors, kevés só.
A
vajat megolvasztom, és rászórom a tarhonyát. Addig pirítom, amíg szép világosbarna
nem lesz. Ezután bő félliternyi vizet ráöntök, beleszórom a Vegetát és a törött
borsot, majd befedve, nagyon kis lángon addig párolom, amíg az összes levét
elfövi. Ezután a felengedett kukoricát közékeverem, beleszórom a megmosott és
finomra metélt petrezselyemzöldet, majd ráöntöm a tejszínt. Jól összekeverem,
és ha szükséges, meg is sózom, ezután ismét befedem. Kis lángon újra addig
párolom, amíg a tarhonya a tejszínt is beszívja. Tálalás előtt átforgatom, és
fokhagymás paradicsomsalátával kínálom.
Elkészítési
ideje: kb. 70 perc.
60
perc, párolás nélkül Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kicsi kicsontozott
csülök, 2 nagy fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 4 kemény paradicsom, 3
evőkanál olaj, 20 dkg tarhonya, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika,
ízlés szerint só.
A
csülköt megtisztítjuk, alaposan lemossuk, majd bőrével együtt kockákra vágjuk.
A tisztított vöröshagymát vékonyra karikázzuk, és kuktában, forró olajon sárgára
fonnyasztjuk. A húst rádobjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott
fokhagymát, ezután 2,5 dl vizet aláöntve, a kuktát lezárjuk. Forrástól
számított 30 perc múlva a közben megmosott, kicsumázott és felszeletelt
zöldpaprikát, továbbá a lehéjazott, karikákra vágott paradicsomot is
hozzáadjuk, meghintjük pirospaprikával, és a kuktát újból lezárjuk. A jelzéstől
számított 10 perc múlva a kukta alatt lezárjuk a lángot. Néhány perc múlva a
kuktát kinyitjuk. A lecsós húst zsírjára sütjük, majd összekeverjük a közben
szokásos módon elkészített tarhonyával. (A tarhonyát majdnem barnára pirítjuk 1
evőkanál zsiradékon. Sózzuk és felöntjük térfogatának megfelelő dupla
mennyiségű vízzel, meghintjük késhegynyi pirospaprikával, és fedő alatt kis
lángon főzzük. 10 perc múlva a lángot elzárjuk alatta, de továbbra is befedve
hagyjuk még 15 percig.) Ecetes uborkával vagy kovászos uborkával nagyon finom.
(Ha nincs friss zöldpaprika és paradicsom, mirelit lecsóból is éppen olyan
finom.)
Hozzávalók:
1 libaaprólék, 25 dkg tarhonya, 2 dl tejföl, 1 húsleveskocka, 2 teáskanál
vegeta, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, törött
bors, ízlés szerint, 2 szem tört szegfűszeg.
A
megtisztított és darabokra vágott libaaprólékot annyi sós vízbe rakom, amennyi
jól ellepi és puhára főzöm, majd leszűröm és kicsontozom. A visszamaradt levet
ugyancsak átszűröm és félreteszem. A húst nagyon apróra vágom vagy ledarálom. A
tarhonyát az olajon barnára pirítom, majd belekeverem a pirospaprikát, a zúzott
fokhagymát, a törött borsot, a szegfűszeget és a darált libahúst. Ezután
belekeverem a tejfölt, a szétmorzsolt húsleveskockát és a vegetát, ez után
annyi húslével öntöm fel, hogy az edényben a lé legalább háromujjnyival legyen
magasabban, mint a tarhonyás hús. Felforralom, és lefedve teszem az
előmelegített, forró sütőbe. Kb. 40 percig párolom. Akkor van készen, ha az
étel az összes levét elfőtte, illetve beszívta.
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 10 dkg húsos
füstölt szalonna vagy sliced bacon (szeletelt császárhús), 2 dl tejföl, 1
evőkanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál
törött fehér bors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió virág
A vöröshagymát megtisztítom és
felszeletelem. A füstölt szalonnát egészen apróra metélem, és a zsírját egy
serpenyőben kiolvasztva, ráteszem a hagymaszeleteket. Megsózom, meghintem a
borssal és a szerecsendió virággal, majd fedő alatt, üvegesre párolom. A tűzről
lehúzva rászórom a pirospaprikát, és jól összekeverem. A tűzre visszatéve,
nagyon kis lángon 1-2 percig forralom tovább. Közben a lisztet a tejföllel és
fél dl vízzel együtt simára keverem, végül belecsorgatom a paprikás hagymába.
Folyamatosan kevergetve kiforralom. Sós vízben főtt burgonya vagy párolt rizs,
esetleg tarhonya illik hozzá
30
perc, sütés nélkül
Nehézség:
2
Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 25 dkg tarhonya, 3
paradicsom, 10 dkg reszelt óvári sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál
pirospaprika, 1 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint törött
fekete bors, só.
A
húst megmossuk, letöröljük, majd vékony laskára metéljük. A megtisztított és
finomra vágott vöröshagymát az apró kockákra vágott füstölt szalonna
kiolvasztott zsírján üvegesre fonnyasztjuk, ráhintjük a pirospaprikát, majd a
húst hozzátéve, állandó keverés közben lepirítjuk. Megsózzuk és felöntjük 3 dl
vízzel, majd fedő alatt félpuhára pároljuk. A tarhonyát pirosra pirítjuk a
forró olajon, megsózzuk, és a már félpuha húshoz öntjük. Hozzáadjuk a
lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, beleszórjuk a reszelt sajtot,
meghintjük törött borssal, és annyi vízzel öntjük fel, hogy legalább 2
ujjnyival több legyen a víz a lábosban, mint a tarhonyás hús. Az egészet
felforraljuk, majd lefedve, előmelegített, forró sütőbe tesszük, és takaréklángon
40 percig sütjük. Akkor van készen, ha a tarhonya az összes szaftot magába
szívta. A sajttól különlegesen finom ízt kap. Bármilyen salátával kitűnő
egytálétel.
Hozzávalók: 20 dkg szalonna, 25 dkg nagyobb
szemű tarhonya, egy kis fej vöröshagyma, egy késhegynyi pirospaprika, 3
burgonya, 1 csövespaprika, só.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, jól
kisütjük (ha van, bográcsban), ráöntjük a tarhonyát, és aranysárgára pirítjuk.
Rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, s annyi
vízzel öntjük fel, amennyi ellepi a tarhonyát. Ha elfőtte a vizet, pótoljuk,
amíg a tarhonya meg nem puhul. Apróra vágott burgonyát, s egy nem túl erős
paprikát teszünk bele. Ha megpuhult a tarhonya, zsírjára pirítjuk. Salátával
igen finom étel.
Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 0.8 dl.
olaj, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg burgonya, 5 dkg füstölt
szalonna, 15 dkg tarhonya, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, só
A szokásos módon marhapörköltet
készítünk. Amikor a hús félig puha, hozzákeverjük a kockára vágott burgonyát,
paprikát és paradicsomot. A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, a zsírjában
a tarhonyát aranysárgára pirítjuk. Ezt is a pörköltbe keverjük, forró vizet
öntünk hozzá, és letakarva a sütőben készre pároljuk.
Kiolvasztunk 10 deka apróra vágott füstölt
szalonnát, világosra pirítunk rajta egy fej reszelt vöröshagymát. Meghintjük
egy evőkanál pirospaprikával, belerakunk egy fél kiló, kockákra vágott
sertéshúst, megsózzuk, őrölt babérlevéllel és köménnyel ízesítjük és vízzel
leöntve. puhára pároljuk. Közben egy másik edényben egy evőkanál olajon
megpirítunk 15 deka tarhonyát, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő
alatt, öt percig pároljuk. Ekkor belevágunk nagy kockákra, egy fél kiló
megtisztított nyers burgonyát, és lefedve. lassú tűzön megpuhítjuk. Mikor
puhulni kezd, hozzáadunk két cső megtisztított, négyrét vágott, mirelit
zöldpaprikát meg három, négyrét vágott mirelit paradicsomot (esetleg lecsóval
helyettesítjük), és ha teljesen puha a burgonya meg a tarhonya is,
összekeverjük a pörkölttel. Csak egyet forraljuk, és ecetes paprikával vagy
uborkával tálaljuk.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 4 tojás, 2 dl
tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej
vöröshagyma, 1 evőkanál édes, piros fűszerpaprika, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1
késhegynyi reszelt szerecsendió.
A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra
aprítom, majd a zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm. A zsírból két evőkanálnyit
félreteszek. A többin megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott
vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd ráöntöm a
tejfölt, és az öntetet félreteszem. A félretett zsírt felforrósítom, ráteszem a
tarhonyát, és folyamatosan kevergetve szép világosbarnára megpirítom. Ezután a
térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, és beleteszem a
tyúkhúsleves-kockákat. Beleszórom a szerecsendiót, és felforralom. Befedve, kis
lángon addig párolom, amíg az összes levét felszívja. Közben a tojásokat
keményre főzöm, majd meghámozom és felkarikázom. Kisebb tepsibe terítek egy
réteg tarhonyát, beborítom a tojáskockákkal, erre ráöntök a pörccel összekevert
tejfölös-paprikás öntetből, majd reszelt sajttal gazdagon meghintem. Ismét
tarhonyát rakok rá, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból.
A tetejére sajtnak és öntetnek kell kerülnie. A tepsit befedem, és az előmelegített,
forró sütőben húsz percig párolom közepes lángon. Saláta igencsak kívánkozik
mellé!
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Hozzávalók: 30 dkg tarhonya, 10 dkg reszelt
ementáli (Pannónia) sajt, 2 dl tejföl, 2 marhahúsleves-kocka, 3 evőkanál olaj,
1 mokkáskanál currypor, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A felhevített olajon szép világosbarnára
megpirítom a tarhonyát, majd a térfogatának megfelelően két és félszeres
mennyiségű vízzel feltöltöm. Hozzáadom a leveskockákat, a curryport, a sót és a
borsot. Felforralom, ezután befedem. Kis lángon addig párolom, amíg a tarhonya
az összes levét felszívja. Ezután belekeverem a reszelt sajtot és a tejfölt,
majd gondosan átforgatom. Ismét befedem, és a közben előmelegített, forró
sütőben addig párolom, amíg a tejfölt is beszívja. Salátával teszem az
asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Hozzávalók:
40 dkg sovány lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom
(vagy mirelit, félkész lecsó), 3 ek. olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott ek.
piros fűszerpaprika, 1 tk. só
Elkészítés:
A megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, valamint a zúzott
fokhagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva
belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután a tűzre
visszatéve, ráteszem a közben kis kockákra vágott húst. Addig kevergetem a
lángon, amíg minden húsdarabka megfehéredik. Ekkor megsózom, és apránként
aláöntök másfél pohár vizet; mindig csak annyit, hogy a hús le ne égjen, de
azért pörkölődhessen. Fedő alatt puhára párolom, ezután belekeverem a
felkarikázott zöldpaprikát és a szeletekre vágott paradicsomot. Még további 10
percig párolom, ezután tálalom. Galuska, tarhonya, főtt tészta vagy sós vízben
főtt burgonya a hozzáillő köret.
60 perc,
Hozzávalók: 25-30 dkg nyers
füstölt sonka vagy egyéb csont nélküli füstölt hús, 25 dkg tarhonya, 1 dl
vörösbor (nem édes), tej a sonka áztatásához, 1 fej vöröshagyma, 2 csokor
zöldpetrezselyem, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, teáskanálnyi pirospaprika,
kevés só, 2 szem összetört szegfűszeg
A füstölt húst előző este annyi
tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. A tejből kivéve lecsöpögtetjük, és
nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a tarhonyát,
és barnára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a darált sonkát, belekeverjük a
pirospaprikát, ráöntjük a bort, és annyi vízzel egészítjük ki, hogy a tarhonya
térfogatához képest dupla mennyiségű folyadék legyen rajta. Belekeverjük a nagyon
finomra metélt zöldpetrezselymet, a megtisztított, apróra vagdalt vöröshagymát,
a paradicsompürét, a szegfűszeget, a törött borsot és felforraljuk. Ezután lefedjük,
és takaréklángon addig főzzük, amíg az összes folyadékot magába nem szívja.
Süthetjük forró sütőben is. Amikor kész, megkóstoljuk, és ha nem elég sós,
megsózzuk. (Vigyázzunk, mert a füstölt hús nagyon sós!) Ecetes saláta illik
mellé.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 20
dkg bármilyen fajta főtt füstölt sonka (nem nagyon zsíros), 1 nagy fej
vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál
törött fekete bors, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só.
A füstölt szalonnát és a sonkát
nagy lyukú darálón ledarálom. A megtisztított vöröshagymát egészen apróra
metélem. A szalonnás sonkát a hagymával együtt egyszerre lábosba rakom, és
folytonos keverés közben kissé megpirítom. Ezután a tarhonyát rászórom, és
tovább pirítom egészen addig, amíg a tészta szép világosbarna nem lesz.
Meghintem a törött borssal, a sóval és a pástétomfűszerrel, végül annyi vizet
öntök rá, amennyi az egész étel térfogatának a duplája. Befedve, kis lángon
addig párolom, amíg a tarhonya az összes folyadékot beszívja. Közvetlenül
tálalás előtt a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra aprított
petrezselyemzöldet rászórom, átforgatom és tejfölös uborkasalátával vagy
kovászos uborkával kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Hozzávalók: 2 murok, 1 fej vöröshagyma, 10
dkg libazsír, 20 dkg füstölt libaszalonna, 20 dkg tarhonya, 2 dl tejföl, só,
bors, 1 csomó petrezselyemzöldje
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát
késhegynyi törött borssal a felhevített libazsírban aranysárgára pirítjuk, majd
beletesszük a karikára vágott murkot, petrezselymet és felengedjük a megfelelő
mennyiségű vízzel.
Az apróra vágott füstölt libaszalonnát
kisütjük, és egy kevés zsírjával együtt a levesbe öntjük. A forrásban lévő
levesbe tesszük a tarhonyát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha a tarhonya
megpuhult, a leves zsírjából, ha szükséges, keveset leveszünk. Jól
megtejfölözzük és még egyszer fellobbantjuk.
Tíz-tizenöt
deka füstölt szalonnát apróra vágva sárgára pirítunk. Késhegynyi színes
paprikát teszünk rá, és feleresztjük vízzel. Megsózzuk, pár kanál gombótát
(tarhonyát) puhára főzünk benne. Tálaláskor tejfellel gazdagítjuk.
Hozzávalók:
6o dkg sertéshús, 15 dkg tarhonya, 4o dkg burgonya, 12 dkg zöldpaprika, 1 fej
vöröshagyma, 8 dkg paradicsom, 4 ek. olaj, pirospaprika, só
Az
olajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával,
azonnal felengedjük kevés vízzel, majd amikor zsírjára pirult, beletesszük a
kockára vágott húst. Megsózzuk, fedővel letakarva pároljuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát,
és a paradicsomot, majd amikor a hús már majdnem puha, az előzőleg kevés olajon
megpirított tarhonyát, és a kockákra vágott burgonyát is beletesszük. Annyi
forró vizet öntünk rá, hogy egyujjnyira ellepje, majd fedő alatt készre
pároljuk.
Tarhonya 1.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 1
kis fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 1 tk. piros fűszerpaprika, 1 tk. só
Elkészítés: A felhevített olajon
sárgára fonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd
a tarhonyát rátéve, állandó keverés közben majdnem barnára pirítom. Ezután a
tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök a
térfogatához képest dupla mennyiségű forró vizet. Megsózom, ezután a tűzre
visszatéve felforralom. Kis lángon, fedő alatt addig forralom, amíg a levét elfövi,
illetve a tarhonyaszemek megduzzadnak. Egy másik módszer szerint a lehetőleg
légmentesen lefedett, felforralt ételt előmelegített forró sütőbe teszem, és
addig párolom, amíg az összes levet magába szívja.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 1
vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika
Elkészítés: A felhevített olajon
sárgára fonnyasztjuk a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát,
majd a tarhonyát rátéve, állandó keverés közben majdnem barnára pirítjuk.
Ezután a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntjük a
térfogatához képest dupla mennyiségű forró vizet. Megsózzuk, ezután a tűzre
visszatéve felforraljuk. Kis lángon, fedő alatt addig forraljuk, amíg a levét
elfövi, illetve a tarhonyaszemek megduzzadnak.
A forró zsírban a készen kapható
tarhonyát állandó keverés mellett aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a
finomra vágott vöröshagymát. Tovább pirítjuk. Amikor a hagyma fonnyadni kezd,
akkor pirospaprikával megszórjuk, és azonnal felengedjük a tarhonya
térfogatának megfelelő másfélszeres mennyiségű forró vízzel. Sózzuk,
felforraljuk, jól elkeverjük és fedő alatt, lassú tűzön kb. 30 perc alatt
puhára főzzük.
Tarhonya 4.
Hozzávalók: Tarhonya 25 dkg, zsír 10 dkg, só, bors 1-1
késhegynyi.
Elkészítése: Negyed kiló tarhonyát megpirítunk 10 dkg
zsírban, teszünk bele sót, borsot. Feleresztjük vízzel, és puhára főzzük,
vigyázva, hogy sok vizet ne öntsünk rá, nehogy a tarhonya elpuhuljon.
A forró zsírban a készen kapható
tarhonyát, a kis kockákra vágott gombát és sárgarépát aranysárgára pirítjuk,
majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Tovább pirítjuk. Amikor a hagyma
fonnyadni kezd, akkor pirospaprikával megszórjuk, és azonnal felengedjük a
tarhonya térfogatának megfelelő másfélszeres mennyiségű forró vízzel. Sózzuk,
törött borssal ízesítjük, jól elkeverjük és fedő alatt, lassú tűzön kb. 30 perc
alatt puhára főzzük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4
egész tojás, kb. 1 és fél dl víz, 2 evőkanál só.
A hozzávalókat összegyúrom. A
tarhonya tésztájának keménynek kell lennie. 15 percnyi pihentetés után egy nagy
lyukú reszelőn (vagy külön erre a célra alkalmas szitán) átnyomom. A
tarhonyaszemeket kevés liszttel meghintem, egy tálban összekeverem, majd
deszkán szétterítve megszárítom. Legjobb napon szárítani. Közben többször meg
is keverem, hogy a tésztaszemek ne ragadjanak össze.
A
szokott módon kemény tésztát gyúrunk vagy csak lisztből és tojásból, vagy lisztből,
kis vízzel és kevesebb tojásból. Nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, közben
lisztezzük, hogy ne tapadjon össze. Forró olajon szép sötétsárgára vagy
világosbarnára pirítva, vízzel felöntjük, sóval, esetleg kis ételízesítővel
ízesítjük. Fedő alatt puhára pároljuk. A száraz tarhonyához dupla mennyiségű
vizet kell önteni, úgy, mint a rizshez, akkor nem marad kemény és ragadós. A
friss tarhonyához kevesebb víz kell, mert nincs kiszáradva.
Hozzávalók: 2 murok, 1 petrezselyemgyökér, 1
kisebb karalábé, 2 ek libazsír, 2 marék tarhonya, fél fej hagyma, 1 ek vaj, 15
dkg gomba, 1 tojássárgája, 1 kanál tejföl, só, bors
Elkészítése: A murkot, petrezselyemgyökeret,
kisebb karalábét kockákra vágva sós vízben nem egészen puhára főzzük.
Két kanál libazsíron két marék tarhonyát
rózsapirosra pirítunk, adunk hozzá fél, igen finomra vágott hagymát, mellyel
már csak kicsit pirítjuk. Késhegynyi borsot adunk hozzá, és felöntjük a
zöldséges lével, mellyel lassan jól felforraljuk. Petrezselymes vajon megpárolt
gombát teszünk hozzá.
Tálaláskor egy tojássárgáját két evőkanál
tejföllel elkeverünk a levesestálban és ráöntjük a levest.
Hozzávalók: 10 dkg tarhonya, 2 evőkanál
olaj, fél hagyma, 30 dkg burgonya, paprika, petrezselyem
Elkészítés: A tarhonyát forró zsiradékban
zsemleszínűre pirítjuk, azután úgy készül mint a lebbencsleves.
Hozzávalók: 30 dkg házi tarhonya, 10 dkg
húsos füstölt szalonna (vagy szeletelt császárhús, sliced bacon), 20 dkg
bármilyen fajta darált sertéshús (comb, lapocka vagy nem zsíros dagadó), 50 dkg
vastag húsú, színes csöves paprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál olaj, só és törött fekete bors ízlés szerint.
Nagy lyukú darálón ledarálom a füstölt
szalonnát, a megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megtisztított
vöröshagymát. Hozzáteszem a darált húst, és a keveréket egy teflonserpenyőbe
öntöm. Fedő alatt, saját zsírján 20 percig párolom, időnként megkeverem. Közben
a tarhonyát egy másik edényben a felhevített olajon szép barnára pirítom, majd
a térfogatához képest háromszoros mennyiségű vízzel feltöltve, fedő alatt
ugyancsak megpárolom. Közben megsózom, megborsozom, és belekeverem a zúzott
fokhagymát is. Ha a tarhonya megpuhult és megduzzadt, összekeverem a
hagymás-zöldpaprikás hússal. Az edényt szorosan lefedve előmelegített, forró
sütőben addig párolom, amíg az összes levet felszívja. Saláta vagy savanyúság
ne hiányozzék mellőle!
Hozzávalók
1 személyre: 1 nagyobb burgonya, 1 vastag szelet füstölt tarja vagy sovány
angolszalonna, fél fej hagyma, 5 dkg tarhonya, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom,
olaj, só, bors, pirospaprika.
Olajon
üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott füstölt
húst, a zöldpaprikát és 2 percig pirítjuk. Meghintjük a tarhonyával, és további
2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott, nagyobb kockára vágott burgonyát,
meghintjük a pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk,
borsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Fejes saláta illik hozzá:
Hozzávalók: 30 dkg csirkezúza, 25 dkg
tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1
teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint
só.
A megtisztított csirkezúzát ledarálom. A
vöröshagymát megtisztítom, és nagyon finomra vágom, majd 2 evőkanálnyi forró
olajon megfuttatom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal
ráöntök 2 evőkanál vizet, ezután a tűzre visszatéve ráteszem a darált zúzát.
Erős lángon fehéredésig keverem, megborsozom, és aláöntök 2 pohár vizet.
Megsózom, belekeverem a megtisztított, zúzott fokhagymát, és fedő alatt majdnem
puhára párolom. Közben a tarhonyát a maradék olajon jó barnára megpirítom,
közben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen piruljon. Térfogatához képest
dupla mennyiségű vízzel feltöltöm, és fedő alatt, kis lángon addig párolom,
amíg az összes levét felszívja. Közben természetesen megsózom. Kevergetni nem
kell! Ha a csirkezúza is és a tarhonya is megfőtt, akkor összekeverem, ha
szükséges, megsózom, és néhány percre a sütőbe tolom.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéscomb
vagy lapocka, 20 dkg tarhonya, 3 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, só, bors
A húst megmossuk, és papírtörülközővel
teljesen leszárítjuk.
Kockákra vágjuk és félretesszük. A hagymát
megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk,
kicsumázzuk, felszeleteljük. A 24 cm átmérőjű AMC lábost felmelegítjük. A
húskockákat beletesszük, és addig pirítjuk, amíg kissé megfehéredik, illetve
szépen megpirul. Közben folyamatosan kevergetjük. Rászórjuk a hagymát és a
tarhonyát, beletesszük a zöldpaprikát, és egy-két percig még tovább pirítjuk.
Belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott
fokhagymát, majd ráöntünk félliternyi vizet. Jól összekeverjük, hozzátesszük a
paradicsomszeleteket is, ezután megsózzuk. Ismét összekeverjük és befedjük.
A hőforrást a minimumra visszakapcsoljuk, és
kb. 40 percig a nélkül pároljuk, hogy a fedőt levennénk. Akkorra készül el, ha
már nincs alatta lé, és a hús egészen puha. A tűzhelyről lehúzzuk, és még 10
percig hagyjuk befedve.
Köret- és italajánlat: Uborkasaláta vagy
ecetes uborka és száraz, könnyű fehérbor vagy sör, vagy ásványvíz illik hozzá.
Tipp: Akkor a legjobb, ha házi készítésű
tarhonyával főzzük.
20 perc, sütés
nélkül
Hozzávalók: 40 dkg dagadó, 25 dkg tarhonya, 2
zöldpaprika, 2 paradicsompaprika, 3 kemény paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma,
1 evőkanál pirospaprika (lehet erős is), 3 evőkanál olaj. (Télen mirelit
félkész lecsót is tehetünk bele a friss paprika és paradicsom helyett.)
A
húst megmossuk, megtörölgetjük, majd ledaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk,
és finomra vagdaljuk. 2 evőkanál forró olajon sárgára fonnyasztjuk, ezután a
darált húst rádobva, hirtelen, erős lángon lepirítjuk. Hozzákeverjük a
megmosott, kicsumázott, felszeletelt paprikát, és fedő alatt, saját levében
pároljuk 5 percig. Ezután lefedve félretesszük. A maradék olajon megpirítjuk a
tarhonyát, felöntjük térfogatához képest dupla annyi vízzel, és hozzákeverjük a
félkész húst. Jól megsózzuk, meghintjük a pirospaprikával, belekeverjük a
lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, és lefedve felforraljuk. Ezután
előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a teljes levét a tarhonya
elszívja. Tálalás előtt óvatosan felkeverjük, és salátával tálaljuk.
Hozzávalók: Fél kakas, 25 dkg
tarhonya, 2 húsos paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál szárított
paradicsompaprika-kocka), 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál
vegeta, 1 teáskanál pirospaprika, kevés só.
A kakashúst kicsontozom, és nagy
lyukú darálón ledarálom. Mély tűzálló tálban 2 evőkanál olajat felforrósítok,
beleteszem a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát és üvegesre sütöm.
Ezután rádobom a darált húst. Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd
ráöntök 2 dl vizet. Félpuhára párolom. Közben evőkanálnyi olajon barnáspirosra
pirítom a tarhonyát. Ezután a tűzről lehúzom, elkeverem benne a pirospaprikát,
a vegetát és a paradicsompaprika-kockát, hozzáöntöm a kakashúst levével együtt,
majd másfélszer annyi vízzel egészítem ki, mint amennyi az étel térfogata.
Felforralom, és lefedve kis lángon addig főzöm, amíg a tarhonya duplájára dagad
és a lé elfő alóla. Ecetes saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 90 perc
(4 személyre)
Hozzávalók: 1 liba apróléka, 25
dkg tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika,
2 zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál törött fekete
bors.
A libaaprólékról leszedjük a
hájat, illetve a zsíros bőrt, és kis kockákra vágva, zsírját kisütjük. A zsír
háromnegyed részén barnára pirítjuk a tarhonyát, majd a tűzről lehúzva
belekeverjük a pirospaprikát és kevés sót. Térfogatának megfelelően dupla
mennyiségű vízzel felöntjük. Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg az
összes folyadékot felissza. Közben a libaaprólékot olyan kis darabjaira vágjuk,
amennyire csak lehetséges. Fazékba téve félliternyi vízzel leforrázzuk, majd
megsózzuk, megborsozzuk. Puhára főzzük. Ezután a húst leszedjük a csontról. A
megmaradt zsíron üvegesre pirítjuk a finomra metélt vöröshagymát, rátesszük a
megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, majd fedő alatt egy-két percig együtt
pároljuk. Ezután a tarhonyához keverjük a vékony karikákra vágott paradicsommal
együtt. A csíkokra metélt húst is hozzáadjuk, és felöntjük a visszamaradt
húslével. Az egészet egy tepsibe átöntjük, és fedetlenül addig pirítjuk, amíg a
felesleges levét elfövi.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Hozzávalók: 30-40 dkg sertésszív,
20 dkg tarhonya, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál pirospaprika, 1 nagy fej
vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, 1
mokkáskanál törött bors, 1 evőkanál olaj.
A szívet megtisztítom és a vöröshagymával meg a paprikával
együtt ledarálom. A füstölt szalonnát apróra metélve kiolvasztom, majd a darált
masszát megpirítom a szalonnazsíron. Az olajon külön megpirítom a tarhonyát, és
a tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát és a vegetát. Térfogatához képest
dupla mennyiségű vízzel leöntöm és felforralom. Befedve puhára párolom. A
megpirított szívet három deci vízzel felöntöm és fedő alatt puhára párolom. Ha
a tarhonya is és a szív is megpuhult, az egészet összekeverem, és a zúzott
fokhagymával, borssal ízesítem. Néhány percre beteszem a forró sütőbe, hogy jól
átmelegedjen.
Hozzávalók: 1 levesben főtt
libaaprólék, 25 dkg tarhonya, 2 dl tejföl, 1 húsleveskocka (vagy fél liter
húsleves vagy csontleves), 1 teáskanál vegeta, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál
pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma.
A főtt, kicsontozott aprólékot
nagy lyukú darálón ledarálom, vagy nagyon apróra összevágom. Tűzálló tálban megforrósítom
az olajat, és a tarhonyát barnára pirítom rajta. Ezután a tűzről lehúzva
belekeverem a pirospaprikát, és annyi húslevest öntök rá, amennyi a tarhonya
térfogatának másfélszerese. Hozzáöntöm a tejfölt, beleteszem a szétzúzott
fokhagymát, a vegetát és a libahúst is. Jól összekeverem, majd felforralom, és
a tálat letakarva előmelegített, forró sütőbe teszem. 40 percig közepes lángon
párolom. Akkor van készen, ha nincs már lé alatta, illetve a tarhonyaszemek
duplájukra duzzadtak. Aki szereti a csípős ételt, tehet bele erőspaprikát is.
Elkészítési ideje: 80 perc
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1/2
doboz konzerv csemegekukorica, 2 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, 3 evőkanál
olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1/2 mokkáskanál
törött fekete bors, ízlés szerint só
A
hagymát megtisztítom, és zöldjével együtt felkarikázom. A felforrósított olajon
addig pirítom a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről félrehúzva
belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntök rá, hogy az a
tarhonyát kétujjnyival lepje el. Beleteszem a húsleveskockát, meghintem a
törött borssal és kevés sóval. A tűzre visszateszem, és 25 percig kis lángon
forralom. Közben a sonkát nagylyukú darálón ledarálom. Ha a párolási idő
letelt, a tarhonyára öntöm a sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit
levével együtt), valamint a zöldhagymakarikákat. Jól összekeverem, és még
egyszer felforralva, befedve főzöm 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyom
állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás előtt
óvatosan felkeverem, és a hagymazölddel meghintve, salátával kínálom.
(4 személyre)
30 dkg 4 tojásos tarhonyát 1 ek. zsíron zsemleszínűre
pirítva, felöntjük 6 dl vízzel, sózzuk, kis ételízesítőt keverünk bele és
gyenge tűzön, lefedve puhára pároljuk. A tarhonya felét tűzálló tálba rakjuk,
ráteszünk 5 tisztított, felkarikázott kemény tojást, befedjük a többi
tarhonyával, leöntjük 2 dl tejföllel. Gyenge tűzön, vagy gőzbe állítva,
átforrósítjuk. 1 nagy vöröshagymát szálasra vágva, meghintjük liszttel, forró
olajban ropogósra sütjük. Tálaláskor a sült hagymát a tarhonyára szórjuk.
Salátát, savanyút adjunk mellé.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 4 tojás, 4 evőkanál tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál
olaj, 1 evőkanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, a
tepsi kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 1 evőkanál zsemlemorzsa.
Egy
kisebb tepsit az olajjal kikenek, zsemlemorzsával beszórom, és félreteszem. A
tarhonyát az olajon szép világosbarnára pirítom, majd belekeverem a Vegetát, és
felöntöm 6 dl vízzel. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg a tarhonya az
összes levét beszívja. Közben a tojásokat habosra keverem a tejföllel,
belekeverem a sót, a borsot és a megtisztított, zúzott fokhagymát. A már
elkészült tarhonyát hagyom kissé kihűlni, ezután összekeverem a fűszeres
tojással. Belesimítom a kikent tepsibe, és az előmelegített, forró sütőbe téve
addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a tojásos
masszából. Kockákra vágva tálalom bármilyen fajta saláta kíséretében. Nagyon
egyszerű, laktató és olcsó étel akár vacsorára, akár ebédre.
Elkészítési
ideje: kb. 70 perc.
Hozzávalók: 10 dkg kolozsvári
(húsos) szalonna, 40 dkg házi tarhonya, 1 fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál
pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg tisztított burgonya, só.
Elkészítés: A kis kockára vágott,
kiolvasztott szalonna zsírjában kb. 10-15 perc alatt aranysárgára pirítjuk a
tarhonyát. Ezután beletesszük a finomra vágott hagymát, kétszer-háromszor
átkeverjük, majd meghintjük pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, mint a
tarhonyamennyiség kétszerese és beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, a
kis kockára vágott burgonyát. Megsózzuk és - lehetőleg lefedve - alacsony láng
felett lassan megpároljuk.
25-30 dkg különféle sertéscsontot 1,5 l vízben egy és negyed óráig egy
kevés zöldséggel és sóval kifőzünk és leszűrjük. Ebbe főzzük bele a tüdővel
töltött táskákat. Körülbelül 20 dkg disznótüdőt a csonttal együtt megfőzünk, ha
a tüdő puha, kivesszük, megdaráljuk, egy kevés borsot, sót, egy diónyi vajat
keverünk bele. Egy tojással tésztát gyúrunk. A kinyújtott levestészta felére
kis halmot rakunk a megdarált tüdőből, a tészta szélét tojásfehérjével
bekenjük, a tészta másik felét ráborítjuk, a halmok körül lenyomkodjuk,
derelyemetszővel szép szabályos kockákra felvágva, a már leszűrt csontlevesbe
belefőzzük.
(4 személyre)
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 30
dkg kifejtett zöldborsó, 8 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1
teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint
só.
A füstölt szalonnát nagyon apró
kockákra vágjuk, zsírját kisütjük. A szalonnazsíron üvegesre fonnyasztjuk a
megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva
belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evőkanál vizet, ezután a tűzre
visszatesszük, és beleöntjük a tarhonyát. Folytonos kevergetés közben üvegesre
pirítjuk, majd térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vízzel leöntjük.
Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg majdnem az összes levét elfövi.
Ekkor beletesszük a zöldborsót, a húsleveskockákat és az apróra metélt
petrezselyemzöldet, végül meghintjük a törött fekete borssal. Befedve addig
pároljuk, amíg az összes leve elfő. Még 15 percig hagyjuk befedve, és
felkeverve tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
(4 személyre)
Hozzávalók: 30 dkg tarhonya, 25
dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 4 evőkanál
olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál vegeta (vagy 2
húsleveskocka), 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A tarhonyát 2 evőkanál olajon
világos barnára pirítjuk, majd rászórjuk a vegetát és a törött borsot.
Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltjük. Kis lángon, fedő alatt
addig pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Közben a zöldséget megtisztítjuk,
és borsónyi kockákra aprítjuk. A megtisztított hagymát nagyon finomra metéljük,
és a megmaradt olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a
pirospaprikát, és a zöldséget beletéve, befedve tesszük vissza a lángra.
Három-négy percig pároljuk, közben a kicsumázott zöldpaprikát is felkockázva, a
már üvegessé vált zöldséghez hozzátesszük. Még néhány percig együtt pároljuk,
közben néhányszor megkeverjük. Felöntjük 2 dl vízzel, összeforraljuk, majd a
megduzzadt tarhonyához öntjük. Összekeverjük, és 10 percig fedő alatt pároljuk.
Ezután a lángot eloltva alatta, 10 percnyi pihentetés után tesszük csak
asztalra. Jó ízű, laktató egytálétel, salátát vagy savanyúságot ne felejtsünk
el, kínálni hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
(4 személyre)
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 1
fej karalábé, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 nagy fej
vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 marhahúsleves-kocka, 1 teáskanál piros
fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A füstölt szalonnát nagyon apró
kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk,
és az almareszelő durva fokán lereszeljük. A zsír felén a zöldségeket
megpirítjuk. A másik felén pedig a finomra metélt vöröshagymát üvegesre
fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal
ráöntünk 2 evőkanál vizet. Visszatéve felforraljuk, ezután rátesszük a
tarhonyát, és szép barnáspirosra pirítjuk. A pirított tarhonyához hozzáadjuk a
zöldségeket, és a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltjük.
Beletesszük a húsleveskockákat, és fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg az
összes levét elfövi.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése