A Drótpostagalamb recepttára
207.
könyv
Tartalomjegyzék
A
Drótpostagalamb recepttára................................................................... 1
207. könyv............................................................................................. 1
Tiramisu
receptek.................................................................................... 1
Tartalomjegyzék...................................................................................... 2
Receptek................................................................................................. 3
Ananászos tiramisu....................................................................................................... 3
Epres tiramisu (Lajos Mari)............................................................................................ 3
Eredeti olasz Tiramisu................................................................................................... 3
Holland tiramisu 1......................................................................................................... 3
Holland tiramisu 2......................................................................................................... 4
"Igazi" tiramisu............................................................................................................. 4
Őszibarackos tiramisu................................................................................................... 4
Szedres tiramisu........................................................................................................... 4
Tiramisu 1..................................................................................................................... 5
Tiramisu 2..................................................................................................................... 5
Tiramisu 3..................................................................................................................... 5
Tiramisu 4..................................................................................................................... 6
Tiramisu 6..................................................................................................................... 6
Tiramisu 7..................................................................................................................... 6
Tiramisu 8..................................................................................................................... 7
Tiramisu 9..................................................................................................................... 7
Tiramisu 10................................................................................................................... 7
Tiramisu 11................................................................................................................... 7
Tiramisu 12................................................................................................................... 8
Tiramisu 13................................................................................................................... 8
Tiramisu 14................................................................................................................... 8
Tiramisu Ági módra....................................................................................................... 8
Tiramisu a Slágerrádiótól............................................................................................... 9
Tiramisu a Webcuki-ból................................................................................................. 9
Tiramisu egyszerűen..................................................................................................... 9
Tiramisu (kicsit bonyolultabban).................................................................................... 9
Tiramisu Kriszta módra................................................................................................ 10
Tiramisu másként........................................................................................................ 10
Tiramisu, másképp...................................................................................................... 11
Tiramisu (olasz recept)................................................................................................ 11
Tiramisu szőlővel......................................................................................................... 11
Tiramisu, tojás nélkül.................................................................................................. 11
Tiramisu Zsuzsa módra............................................................................................... 11
Ananászos tiramisu
Hozzávalók:
1 ananász (cca. 1, 4 kg, jó helyette a konzerv is), 3 dkg vaj vagy margarin, 10
dkg kristálycukor, 8 babapiskóta, 6 evőkanál ananászlé, 2 evőkanál kókuszlikőr,
3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl zsírszegény
joghurt, 1/2 csokor borsmenta, 1 evőkanál kakaópor
Az
ananászt felszeleteljük, héját levágjuk, fás közepét kimetsszük, húsát
felszeleteljük. A vajat, vagy margarint serpenyőben felhevítjük, és
megolvasztunk benne 5 dkg cukrot. Beleszórjuk az ananászdarabokat, és kb. 5
perc alatt megpároljuk. Közben időnként megkeverjük. Végül hűlni hagyjuk. A
kókuszlikőrt elkeverjük az ananászlével. A babapiskótákat kb. 16X21 cm-es, 1,5
l-es jénai tál alján elosztjuk. Meglocsoljuk a kókuszlikőrrel elkevert
ananászlével, és ráhalmozzuk az ananászdarabok felét. A tojássárgákat 3
evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral robotgép habverőjével krémesre
kikeverjük. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként hozzáadjuk a
joghurttal simára kevert mascarponét. Belevegyítjük a vékony csíkokra metélt
mentaleveleket, majd a massza felét a gyümölcsrétegre simítjuk. A maradék
ananászból 3 darabot félreteszünk, a többit a krémre halmozzuk, végül befedjük
a maradék krémmel. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A tiramisut
közvetlenül fogyasztás előtt kakaóporral meghintjük.
Epres tiramisu
(Lajos Mari)
Hozzávalók: 15 db. 8 x 8 cm-es
kockához: 1 kg eper, 25 dkg mascarpone (azzuro), 13 dkg porcukor, 2 dkg
vaníliás cukor, 4 db tojás sárgája, 2 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 30 dkg
piskótalap, 6 evőkanál illatos likőr, Citromfű levélkék
15 db szép epret félreteszünk a
többit félbe, negyedbe vágjuk. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral,
vaníliás cukorral és az egyenként hozzáadott tojás sárgákkal. A tejszínt a
habfixálóval kemény habbá verjük, és a tojáskrémhez keverjük (egy kicsit híg
lesz, nem baj). A piskóta lap felével kibélelünk egy szögletes tálat,
meglocsoljuk a likőr felével. A krém kétharmadát a piskóta tetejére kenjük,
belenyomkodjuk az epret, majd ráborítjuk a maradék piskóta lapot, meglocsoljuk
a maradék likőrrel és bevonjuk a maradék krémmel. Felkockázzuk és a kockák
közepébe, tesszük a félretett epret, és 6 órára a hűtőbe tesszük. Könnyű
édesség.
Eredeti olasz Tiramisu
Hozzávalók: 6 db tojás, 2 csomag
Manner babapiskóta, 5 evőkanál cukor, 50 dkg mascarpone sajtkrém, nagy adag
tejeskávé, rum, 1 tábla Boci csoki (lereszelve), kakaópor.
Elkészítés: A tojások sárgáját
kézimixerrel kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a Mascarpone krémet,
utoljára pedig belekeverjük a tojások felvert habját. A kávéba beleöntjük a
rumot (ebbe mártogatjuk a babapiskótákat), majd előveszünk egy nem túl magas,
szögletes tálat. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a rumoskávéba, majd
szorosan egymás mellé rakjuk. Ha egy sor megvan, öntsünk rá egy réteg krémet,
hintsük meg kakaóporral, majd a reszelt csokival. Így rétegezzük, amíg a
hozzávalók el nem fogynak: babapiskóta, krém, kakaópor, csokireszelék, stb. Egy
napig pihentetjük, hogy jól összeérjenek az ízek, óvatosan szeleteljük!
A tál ideális mérete: 10x30x10.
Így kb. 3 réteg magas lesz, és könnyű kiemelni szeleteléskor.
Holland
tiramisu 1.
Hozzávalók: 20 dkg babapiskóta, 2 tojás, 15
dkg cukor, 50 dkg Mascarpone (tejszínes sajt), 4-5 csésze kávé, Amaretto,
kakaópor.
A tojássárgákat a cukorral kikeverjük.
Hozzákeverjük a krémsajtot és a keményre vert fehérjét. A babapiskótát
beáztatjuk a kávéba, és a felével kirakunk egy tálat. Meghintjük
Amarettoval. Rákenjük a sajtos massza
felét, majd beborítjuk a piskóta maradékával, amit szintén meghintünk
Amarettoval. Beborítjuk a krém maradékával. Legalább 1 órára, hidegre tesszük,
majd tálaláskor meghintjük kakaóporral.
Holland tiramisu 2.
Hozzávalók: 25 dkg babapiskóta, 50 dkg
mascarpone, 31/2 cl kávé, 4 tojás sárgája, 2 tojás fehérje, só, 10 dkg cukor,
kakaó, reszelt csokoládé, 5 ek. Amaretto.
Keverjük ki a tojás sárgákat a cukorral és
adjuk hozzá az Amarettot és a mascarpone sajtot. A tojásfehérjéket egy kis
sóval verjük keményre, és óvatosan keverjük hozzá a krémhez. Terítsük a
babapiskótát egy sütőformába és hintsük meg a kávéval. Kenjük meg a töltelékkel, olyan vastagon,
mint a piskóta maga. Terítsük be ismét piskótával, amit kávéval megspriccelünk,
és a maradék krémet kenjük rá. Az utolsó sort szórjuk meg kakaóval és reszelt
csokoládéval. Legalább 1 1/2órára tegyük
hidegre.
"Igazi"
tiramisu
Hozzávalók:
500 g Mascarpone sajt, 1/8 l (125 ml) espresso kávé, 4 tojássárgája, 2 tojásfehérje,
100 g porcukor, 2 cl Amaretto likőr (vagy jóféle Porto Rico rum), 200 g
babapiskóta, 3 evőkanál kakaópor
A
krém: tojássárgáját porcukorral és a likőrrel kikeverjük, majd hozzáadjuk a
sajtot, és sima krémet keverünk belőle. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük,
és hozzádolgozzuk a sajtos krémhez.
A
piskóta mennyiséget 3 felé kell osztani.
Az
első részt lerakjuk egymás mellé, meglocsoljuk kávéval annyira, hogy jól
megszívják magukat, de azért ne ázzanak teljesen szét. Erre pakoljuk a krém egy
részét, hogy az jól befedje a lerakott sor piskótát. Erre rakjuk a következő
réteg piskótát, amit szintén meglocsolunk kávéval, majd erre megint krémet
rakunk. Aztán megint a piskóta
következik, természetesen ezt is meglocsoljuk espressóval. Erre a sor piskótára
már nem teszünk krémet, ellenben a tetejét vastagon megszórjuk kakaóporral (nem
instanttal!) Ezt követően a hűtőben hagyd állni 2-4 órán át.
Az
egészet lehet egyébként krémmel is kezdeni, tehát:
krém-piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-kakaópor.
Őszibarackos
tiramisu
Hozzávalók:
2 dl erős feketekávé, 2 dl rum, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás
cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 30 dkg mascarpone sajt (vagy tejszínes krémsajt).
25 dkg babapiskóta, 4 nagy őszibarack (télen befőtt, a szerk.) 2 dl tejszín.
Elkészítése:
A hideg kávét a rummal összekeverjük. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás
cukorral meg a vajjal simára verjük, majd a sajtot hozzáadjuk, a tojások habbá
vert fehérjét beleforgatjuk. A piskótákat a rumos tejben könnyedén megmártjuk,
a felét egy tálba fektetjük. A krém felét rákanalazzuk, és a felszeletelt
őszibarack felét rárakjuk. Erre kerül a piskóta másik fele, és a maradék
krémmel bevonjuk. A barack maradékával szépen kidíszítjük, és két órára jégbe
hűtjük. Tálalás előtt a habbá vert tejszínnel díszítjük.
Szedres tiramisu
Hozzávalók: 400 g jól érett
szeder, 150 g porcukor, 100 ml vörösbor, 2 evőkanál cseresznye likőr (én Garone
Cherry-t használtam), 2 evőkanál narancslé, 2 evőkanál Cassis (ezt kihagytam,
mert nem tudom, hogy mi ez. Ha valaki tudja, homályosítson fel!), 1
tojássárgája, 1 cs vaníliás cukor, 2 evőkanál Amoretto (likőr, vagy Amoretto
massza kávéban feloldva)
250 g Mascarpone (cukrászati
sajt, az Azuro krém nagyon jó), 250 g tejszín, 150 g babapiskóta, 40 g vékonyra
vágott mandula, 300 g málna, 1 teáskanál citromlé
Elkészítés: 70 g porcukorból
karamellt készítünk, amit a vörösborral kell felönteni. Addig forralni, amíg
fel nem oldódik a karamell, majd hozzá kell adni a cseresznye likőrt, narancslevet,
(Cassist) és addig főzni, míg szép tiszta színe nem lesz. Add hozzá a szedret
és vedd le a tűzről. Ezt a szirupot hagyd lehűlni.
A tojássárgáját 60 g porcukorral,
a vaníliás cukorral, és az Amorettóval keverd habosra. Majd kevert hozzá a
Mascarpone-t.
A tejszínt keményre verd fel, ezt
a kemény habot keverd hozzá a krémhez. A szedret vedd ki a szirupból. A
babapiskóta felét helyezd el a tál alján, öntözd meg a sziruppal, a krém felét
kend a tetejére, erre tedd rá a szeder felét, majd megint babapiskóta jön, amit
a sziruppal megitattál, majd a maradék szeder és a tetejére a maradék krémet
kend rá.
A mandulát meleg lábosban pörköld
aranybarnára, és egy evőkanál porcukrot adj hozzá, addig hagyd fent a tűzön,
míg a cukor aranybarnára karamellizálódik. Ezt a mandulát tedd a sütemény
tetejére. A kész tiramisut jól takard le és min. 4 órára tedd be a hűtőbe
pihenni a legjobb, ha egész éjszaka pihen.
A málnát préseld át szűrőn,
keverj hozzá 2 evőkanál porcukrot, 1 teáskanál citromlevet és a maradék
szirupot. Tálalásnál a szelet tiramisu mellé önts egy kis málnaszószt, és
esetleg egy kis tejszínhabbal díszítheted.
Tiramisu 1.
Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 9
dkg cukor, 3 evőkanál víz, 9 dkg liszt, fél csomag sütőpor. (Ha lustábbak
vagyunk, használhatunk 1 doboz babapiskótát.)
A krémhez 1 doboz Azuro krémsajt
vagy Mascarpone, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, rum vagy Amaretto likőr,
1 tojás, 2 evőkanál méz szükséges.
A locsolóoldathoz: erős
feketekávé, rum. Tetejére kakaópor (nem cukrozott).
Elkészítése: Elkészítjük a
tésztát. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd egyenként
hozzáadunk 3 evőkanál vizet, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül
a tojások felvert habját. Megsütjük.
A krém készítése: a tojássárgát a
vaníliás cukorral és a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a krémsajtot, a mézet, a
rumot, jól elkeverjük, és végül a tojáshabbal lazítjuk.
A piskótát lerakjuk, feketekávé és
rum keverékével meglocsoljuk, és rákenjük a krémet. Rétegezhetjük is; alulról
felfelé: tészta, krém, tészta, krém.
A tetejét kakaóporral megszórjuk
(teaszűrővel legegyszerűbb a terítés).
Tiramisu 2.
Hozzávalók: 1 kész piskótalap, 2
dl tejszín, 9 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1/2 dl rum, 30 dkg mascarpone
sajt, kevés zselatin, 2 dl hideg kávé, kakaópor a díszítéshez
Elkészítése: A tejszínt
hidegtálban sűrű, kemény habbá verjük. A tojássárgáját porcukorral habverővel
fehéredésig keverjük (elektromos habverővel), majd a rum következik (ezt kézi
habverővel keverjük bele). Hozzáadjuk a sajtot, majd a felvert tejszínt és végül
a feloldott zselatint öntjük hozzá.
A piskótalapot az edény formájára
vágjuk, és kávéval meglocsoljuk, de ne áztassuk el. Ráöntjük a krém kb. felét
és elsimítjuk.
Erre rátesszük a következő
tortalapot, ezt is meglocsoljuk (vagy inkább megspricceljük) kávéval, ráöntjük
a maradék krémet, és kicsit megrázogatjuk, hogy a krém egyenletes legyen.
Megszórjuk kakaóporral, és 12 órán át, hűtőben tároljuk, mert csak így lehet
majd szépen szeletelni.
Tiramisu 3.
Hozzávalók: 2 csomag babapiskóta,
2 dl hideg feketekávé, 2 dl rum, 1/2 kg mascarpone sajt, 4 db tojás, 15 dkg
porcukor, 2 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítése: A tojásokat
felütjük, és szétválasztjuk. A fehérjét felverjük a porcukorral, majd
belekeverjük a sajtot, a fahéjat és a tojássárgáját. A kávét és a rumot
összekeverjük, és a babapiskótát megforgatjuk benne. Egy üvegtálba rétegenként
felváltva beletesszük a piskótát és a krémet úgy, hogy alulra piskóta, felülre
krém kerüljön. a tetejét megszórjuk (nem cukrozott) kakaóval. Egy napig
hűtőszekrényben hagyjuk állni.
Tiramisu
4.
Hozzávalók: 1 kg vegyes gyümölcs,
2-3 ek. citromlé, 250 g mascarpone, 100 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 4
tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 300 g kész piskótalap, 6 ek.
illatos likőr
Elkészítése: A gyümölcsöket felaprózzuk,
a barnulásra hajlamosakat meghintjük citromlével, és alaposan lecsepegtetjük. A
mascarponét habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és az egyenként
hozzáadott tojássárgákkal.
A piskótalap felével kibélelünk
egy négyszögletes tálat, meglocsoljuk a likőr felével. A krém felét a piskóta
tetejére kenjük, belenyomkodjuk a gyümölcs felét, majd ráborítjuk a maradék
piskótalapot, meglocsoljuk a maradék likőrrel, bevonjuk a maradék krémmel, és
csinosan változatosan kirakjuk a maradék gyümölccsel. 6 órára behűtjük, és
kockákra vágva tálaljuk.
Tiramisu
6.
Hozzávalók: (kb. 4-5 személyre
egy kisebb mély tepsibe való adaghoz) 4 csomag kis babapiskóta vagy kettő
dobozos (nagy csomag) babapiskóta, 0,5 kg Mascarpone sajt (nagyobb szuper -
hipermarkatben kapható 250 g-os kiszerelésben), 4 tojás, Kb. 6 dl lefőzött kávé
vagy Nescafé (ne legyen túl erős), Mandula aroma vagy mandula likőr, 2 dl
konyak vagy rum, kb. 20 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor
Kakaópor a díszítéshez (de
mindenképen cukormentes kakaó)
Elkészítése:
Krém: A mascarpone sajtot egy
nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a négy tojás sárgáját, ízlés szerint
édesítjük cukorral (én kb. 10 evőkanálnyit szoktam belerakni, így nem is túl
édes de valaki édesebben szereti), hozzáadunk pár csepp mandulaaromát, (vagy a
mandulalikőrből 0,5 dl) , kb. 0,5 dl rumot/konyakot, 1 csomag vaníliás cukrot
és ezt géppel kb. 15 percig keverjük, amíg kissé habos nem lesz. Ezután
berakjuk a hűtőbe pihenni, közben a 4 tojás fehérjéből kemény habot verünk és
ezt is betesszük a hűtőbe. Amíg pihennek, addig elkészíthetjük a tiramisu
alapját:
Lefőzzük a kávét és beleöntjük
egy nagyobb tálba, hozzáadunk 1,5 dl rumot/konyakot, 2 csomag vaníliás cukrot,
ízlés szerint cukrot (én kb. 7 evőkanálnyit szoktam bele tenni) és összekeverjük.
Ebbe a keverékbe belemártjuk a babapiskótákat egyenként egy pillanatra, mert
nagyon hamar megszívják magukat. Ezeket a beáztatott piskótákat a tepsibe
fektetjük szorosan egymás mellé. Ha kész az első sor, akkor kivesszük a hűtőből
a krémet és a tojáshabot, a tojáshabot beletesszük a sajtos krémbe és
összekeverjük. Ezután a piskótákra teszünk egy "sor" krémet majd
megint áztatott piskótát. Ebből a mennyiségből két ilyen sor jön ki. A lényeg,
hogy a legteteje krém legyen. Megszórjuk jó bőven a tetejét kakaóporral.
Tálalás: Elkészülés után még
legalább egy éjszakát pihentessük, hogy "összeérjen". Lehet hozzá még
tejszínhabot adni tálaláskor.
Óvatosan szeleteljük!
Tiramisu 7.
Hozzávalók: 2 dl feketekávé, 1
kupica rum, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom
reszelt héja, 25 dkg Mascarpone (vagy Azurro sajtkrém (lehet túró is), 25 dkg
babapiskóta, 3 evőkanál kakaópor.
A feketekávét a rummal
összekeverjük, és hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás
cukorral, valamint a citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény
habbá verjük. A tojásos-cukros masszát a sajtkrémmel összekeverjük, és a
tojáshabot lazán beleforgatjuk. A babapiskóta felét egyenként a rumos feketében
megmártjuk, és tálra fektetjük. A krém felét rákenjük, a maradék, szintén
beáztatott babapiskótát rárakjuk, végül a krém másik felével beborítjuk. A
tetejére kakaóport szitálunk, és a süteményt kb. 2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
Tiramisu 8.
Hozzávalók: 50 dkg Mascarpone, 4
tojás sárgája, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kávéskanál fahéj, 4
tojás fehérje, csipet só, 4,5 dl erős kávé, 0,5 dl sütőrum, holland (keserű)
kakaó a szóráshoz, 50 dkg babapiskóta
A tojások sárgáját, a cukrot és a
vaníliáscukrot finom krémmé verjük, amíg a cukor feloldódik - azaz kifehéredik
a krém. Kanalanként hozzáadjuk a Mascarponét és megszórjuk a fahéjjal. A
tojások fehérjét kemény habbá verjük - jó, ha kicsit lehűtjük előtte, és egy
csipet sót teszünk bele - és lazán a krémbe forgatjuk. Erős kávét főzünk,
hozzákeverjük a sütőrumot vagy tetszés szerinti likőrt. Megmártjuk a
babapiskótát, ügyelve, hogy nedves legyen, de ne ázzon szét - sajna ez manapság
nagyon nehéz, mert szinte csak levegőből készülnek a piskóták. A krémet és a
piskótát edénybe rétegezzük úgy, hogy egy réteg piskótát leteszünk,
rákanalazzuk a krémet, és jól megszórjuk a kakaóporral. Jól lehűtjük. 4-16 órát
kell érni hagyni -5 - 15 fokon.
Ajánlom, hogy legalább 15 órát
hagyjátok állni, mert megkeményedik a krém, nem lesz folyós.
Tiramisu
9.
Hozzávalók
1 csomag babapiskóta, 1 doboz Mascarpone (250 grammos), 2 tojás, mazsola, két
evőkanál cukor, kakaópor, fahéj, konyak, rum, vagy valamilyen édes likőr, 2 dl
tej, egy adag hideg feketekávé, vaníliás cukor
A
mazsolát előző este beáztatjuk konyakba vagy rumba. Másnap először
összekeverünk egy adag kávét némi édes likőrrel, vaníliás cukorral, rummal és
tejjel. Ezt félretesszük. Ezután elkészítjük a krémet: a 2 tojás sárgáját
fehérre kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a Mascarpone-t, a leszűrt, áztatott
mazsolát, majd a tojások felvert habját, de vigyázzunk, hogy a hab ne törjön
össze. Egy tálba elkezdjük rétegezni a hozzávalókat úgy, hogy a babapiskótát
egy pillanatra beletesszük a már előre elkészített "tejeskávéba".
Mikor a tál alját teleraktuk az áztatott piskótával, megkenjük a tetejét a
krémmel. Ezután megszórjuk kakaóporral és egy kevés fahéjjal. Ezután addig
rétegezzük a hozzávalókat, amíg abból tart. Az utolsó réteg krém legyen. Ha
készen van, lefedve pár órára hűtőbe tesszük, úgy lesz az igazi!
Tiramisu 10.
2
db Azzuro krém /vagy 1 Azzuro+1 Natúr Party vajkrém /, 30 db babapiskóta, 4
tojás sárgája, 1 ek. Nescafé, 12 dkg porcukor, 1 mk. őrölt fahéj, 1/2 dl rum, 1
ek. kakaó.
A
kávét 1 dl. melegvízben feloldjuk, ha kihűlt beleöntjük a rumot. A
tojássárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd hozzáadjuk
az Azzurot. A rumos kávéba megmártjuk a babapiskótákat. Egy tál aljára lerakunk
egy sort, majd az oldalára is állitunk körbe egy sor piskótát. A krém felét
rásimítjuk a piskótára. Erre lerakjuk a maradék piskótát, majd a maradék
krémet. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, és másnapig állni hagyjuk. Tálaláskor
tetejét meghintjük keserű kakaóporral. Készíthetjük gyümölcstorta lapra is.
Tiramisu 11.
Hozzávalók:
Fél liter erős kávé, 3 dl tejszín, 12 dkg porcukor, 1 mokkáskanál fahéj, 30 dkg
natúr tejszínes krémsajt (mascarpone), 1 dl rum vagy konyak, 30-35 db
babapiskóta, 2-3 evőkanál kakaópor
A
kávéhoz keverjük a rum felét és a fahéjat, egyenként megforgatunk benne 10-12
babapiskótát, de vigyázzunk, ne ázzanak el. Ezeket mélytálba rakjuk. A másik
10-12 babapiskótát félbetörjük, megmártjuk a kávés-rumban, és kirakjuk a tál
oldalát. Kikeverjük a krémsajtot a cukorral és a maradék rummal, majd
hozzáadjuk a felvert tejszínt. A tál aljára simítjuk a krém felét, a maradék
babapiskótákat megmártjuk a kávés-rumos "pancsiban", a krém tetejére
fektetjük. A piskótaréteg tetejét mindig megszórjuk kakaóporral. Rásimítjuk a
krém másik felét. Fóliával betakarjuk, 5-6 órát hűtjük. Tálaláskor, a tetejét
meghintjük kakaóporral. A tálból szeleteljük, mint a tortát. Tejszínhabot
tehetünk rá.
Tiramisu 12.
Anyagszükséglet:
2 csomag babapiskóta, 3 tojás, 1 vaníliás cukor, 25 dkg mascarpone (olasz
típusú tejszínes zsírdús friss krémsajt), 2 dl feketekávé, 1 dl forralt tej,
mandulalikőr vagy aroma, süteményrum, 13-15 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 1
csomag habfixáló, kakaó a tetejére.
A
feketekávét felengedjük a tejjel, cukorral, mandulalikőrrel ill. aromával és a
rummal.
A
mascarponét a porcukorral a tojások sárgájával és a vaníliával összekeverjük.
Külön felverjük a tojások fehérjét és külön a tejszínt a fixálóval (ahogy a
fixálón van), majd hozzákeverjük az egészet a mascarponéhoz. A piskótákat én
falatokra törve szoktam belemártani a kávés keverékbe, egy jénaiba (mély)
rakunk belőle egy sort, teszünk ra mascarponét és igy tovább, a tetejére krém
kerüljön és meg kell szórni kakaóval. Néhány órát hűtőben kell, hogy álljon.
Tiramisu 13.
Hozzávalók:
50 dkg Mascarpone, 4 tojás 12 dkg porcukor 1 cs vaníliás cukor 2 kk fahéj,
csipet só, 5 dl erős kávé, 0,5 dl rum (én sütőrumot használok, de más rumot
vagy esetleg konyakot lehet használni), holland (nem cukrozott) kakaó, 50-60
dkg babapiskóta
A
tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval betesszük a hűtőbe. A
sárgákat felverjük a porcukorral, amíg ki nem fehéredik. Hozzákeverjük a
vaníliáscukrot, a fahéjat és a Mascarponét. Jól összekeverjük. A tojások
fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan, lehetőleg habverővel a krémhez
keverjük, vigyázva, hogy ne törjön nagyon össze a hab.
A
kávét és a rumot összekeverjük. Ebbe mártjuk gyorsan a piskótát, úgyis
felszívja, mert ezek a piskóták annyira levegősek, hogy egy pillanat alatt
eláznak, bár ez nem baj. :) Legalulra egy réteg piskótát teszünk. Rákenünk egy
réteg krémet, és jól megszórjuk a kakaóval. Aztán megint piskóta, krém, kakaó,
amíg el nem fogy. A tetejére krém kerüljön és ezt s szórjuk meg a kakaóval. A
legfontosabb: legalább 14-17 órát állni hagyjuk, mert így érik meg a
Mascarpone. Ha jó, akkor keményebb a krém és nem folyik szét.
Ez
az adag 6-8 személynek elegendő, mivel nagyon laktató.
Tiramisu 14.
Hozzávalók
4 személyre 250 g mascarpone - ízlés szerint porcukor - 3 db tojás - 1 db
vaníliás cukor, 10 dkg kakaópor - Amaretto vagy mandulalikőr ízlés szerint -
cca 2 dl erős presszó kávé - tej - 2 csomag babapiskóta. / kicsit szeszes
legyen, mivel nem használok likőrt, így azt rummal helyettesítem, amit a
tejeskávéhoz öntök / veszek egy műanyag mély tálat, beleöntöm a mascarponét,
hozzáadom ízlés szerint a porcukrot és a 3 db tojássárgáját. Majd a 3 db
fehérjét habosra keverem, és fokozatosan ezt is hozzáadom a krémhez, habverővel
addig verem, míg krémszerű nem lesz. A 2 dl kávét felöntöm tejjel, tejeskávét
kapjak, majd cukorral és Amarettoval ízesítem. A babapiskótát belemártom a tejeskávéba,
egy pillanatra majd egy tálba rendezem, erre a már elkészített krémet öntöm, és
szórom a kakaóport ezt mind addig csinálom, míg az anyagból van / rétegezek /
Tiramisu Ági
módra
Hozzávalók:
50 dkg mascarpone krémsajt (pl. két doboz Azurro, ez hasonlít még a legjobban
az olaszhoz, vagy itthon is lehet kapni már eredeti olaszt, de semmiképpen ne
helyettesítsük, pl. krémsajttal, finom úgyis, de mivel más a sajt állaga más is
lesz, és a tiramisu lelke a megfelelő sajt). 2 doboz (30 db.) Mannan márkájú
(rózsaszín dobozos, mint a nápolyi is) babpiskóta (azért ajánlom ezt, mert
kevésbé törik, nem ázik el.). 3 és fél deci főzőt kávé (erős), 4 tojás, 1
kupica jobb konyak (pl. Napóleon), 3 ek. cukor + 8 dkg porcukor, 3 csomag
vaníliás cukor, főző kakaópor (pl. Holland)
Elkészítés:
A 8 dkg cukrot a kávéval és a rummal összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk,
a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját a két féle cukorral
(3
ek. cukor + 3 csomag vaníliás cukor) habosra keverjük és hozzákeverjük a
krémsajtokat, és a tojás fehérje felvert habját. A babpiskótákat a kávéba
mártva (éppen, hogy átfussa a kávé) egy nagyobb méretű, téglalap alakú jénaiba
egy sort lerakunk. Megkenjük krémmel, majd újra egy sor kávéba mártogatott
piskótát fektettünk le, legfelülre krém kerül. A Tetejét szűrőn keresztül nem
túl vastagon
(mert
aztán lesz nagy köhögés az orrba szippantott kakaóportól) meghintjük.
Hűtőben
egy éjszakát, de legalább 4-5 órát állni hagyjuk.
Minél
többet áll, annál finomabb lesz.
Tiramisu a
Slágerrádiótól
Piskótalapot
sütünk, amihez kell: 5 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor
A
tojásokat külön választjuk, a sárgáját elkeverjük 5 dkg cukorral, a fehérjét
felverjük a maradék 10 dkg cukorral. A tojásfehérjét nem tanácsos teljesen
keményre verni. Amikor kisült a piskóta, kettévágjuk, hogy ujjnyi vastag
tésztalapokat kapjunk. De előre gyártott piskótalappal is dolgozhatunk.
A
krém úgy készül, hogy 60 dkg mascarpone vagy Azurro sajtot vásárolunk, amit
összekeverünk 2 tojássárgájával, 5 dkg porcukorral, 3 evőkanál mézzel, és fél
dl mandulalikőrrel. A sajt sűrűségétől függően hozzákeverhetünk még
tejszínhabot (1-2 dl tejszínből felvert cukrozatlan habot), majd készítünk 4 dl
hosszú kávét, akár instant kávéból is. Ehhez hozzákeverünk még fél dl rumot.
Egy
tepsi vagy egy jénai tál aljába beleteszzük az egyik piskótalapunkat, és a
rumos-kávé felével meglocsoljuk. Ennek jól át kell itatódnia. Utána rákenjük a
krém felét, majd a másik lapot is elhelyezzük a krémre, szintén meglocsoljuk,
és a maradék krémet is felvisszük a piskótára. Ha ezt egy nappal korábban
elkészítjük, akkor az ízek jól összeérnek. Közvetlenül a tálalás előtt
megszórjuk kakaóval, és kockákra vágjuk.
Tiramisu a
Webcuki-ból
Hozzávalók: 2 dl feketekávé, 1 kupica rum, 3 tojás, 3
evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg Azurro
sajtkrém (lehet túró is), 25 dkg babapiskóta, 3 evőkanál kakaópor.
A
feketekávét a rummal összekeverjük, és hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a
cukorral, a vaníliás cukorral, valamint a citromhéjjal habosra keverjük. A
tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojásos-cukros masszát a sajtkrémmel
összekeverjük, és a tojáshabot aztán beleforgatjuk. A babapiskóta felét
egyenként a rumos feketében megmártjuk, és tálra fektetjük. A krém felét
rákenjük, a maradék, szintén beáztatott babapiskótát rárakjuk, végül a krém
másik felével beborítjuk. A tetejére kakaóport szitálunk, és a süteményt kb. 2
órára hűtőszekrénybe rakjuk.
Tiramisu egyszerűen
Hozzávalók:
3 doboz babapiskóta 50 dkg sajtkrém /YOGO v. Parmalat /, 4 tojás sárgája, 120 g
porcukor, 1-1.5 kávéskanál őrölt fahéj, erős kávé, rum v. konyak
A
tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a krémsajtot, jól
összekeverjük. Beleszórjuk a fahéjat. A feketekávéba belekeverjük a
rumot/konyakot, és megforgatjuk benne a babapiskótát. /Vigyázni kell, nehogy
elázzon. /
Egy
magas szélű tányér aljába berakjuk a piskótát, és a szélét is kibéleljük.
Rákenünk egy adag krémet, majd megint piskóta. A tetejére krém, és megszórjuk
keserű kakaóval.
Legalább
4 órára a hűtőbe.
Tiramisu (kicsit
bonyolultabban)
Hozzávalók
5 személyre: 1/2 kiló mascarpone sajt (csak 1/2 kilósban lehet kapni)
A
krémhez: 5 dkg kristálycukor, 5 dkg vaníliás cukor, 2 tojás, 2 cl Amoretto
(likőr), 3 cl vilmoskörte (likőr), 5 cl tokaji édes szamorodni, 1 dl akácméz, a
szóráshoz kakaópor.
A
piskótához: 3 tojás, 9 dkg kristálycukor, 9 dkg liszt.
A
rétegezéshez: 1/2 L gyenge kávé (hosszú vagy amerikai kávé).
A
három tojás sárgáját 9 dkg cukorral habosra keverjük, a lisztet óvatosan
hozzákeverjük. A tojásfehérjéből habot
verünk, s ugyancsak óvatos keveréssel az előbbi masszához adjuk, arra vigyázva,
hogy a tojáshab ne törjön össze. A
tepsibe helyezett sütőpapírra ujjnyi vastagon simítjuk el a piskótatésztát, és
világos színűre sütjük.
A
mascarpone sajtot 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az Amorettót, a vilmoskörtét, a
mézet, az egészet jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a habbá vert két
tojásfehérjét.
A
piskótát úgy vágjuk fel három egyforma lapra, hogy azok egymásra helyezve éppen
elférjenek egy magasabb oldalfalú tepsiben.
A Tiramisut úgy rétegezzük, hogy alulra piskótalapot teszünk, amelyet
ecsettel finoman átkenünk a kávé és a tokaji szamorodni keverékével úgy, hogy a
tészta ne ázzon el. A piskótára ugyanilyen vastagon krémet simítunk, majd újra
a kávé-bor keverékkel átvont piskóta következik, ismét krém, majd még egy
piskóta, s a tetejére krém, amit kakaóporral hintünk meg. A Tiramisut 4-6 órával a tálalás előtt
készítsük el, tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tiramisu Kriszta
módra
Hozzávalók:
500 g Mascarpone sajt, 1/8 (125 ml) espresso kávé, 4 tojássárgája, 2
tojásfehérje, 100 g porcukor, 2 cl Amaretto likőr (vagy jóféle Porto Rico rum),
200 g babapiskóta, 3 evőkanál kakaópor
A
krém: tojássárgáját porcukorral és a likőrrel kikeverjük, majd hozzáadjuk a
sajtot, és sima krémet keverünk belőle. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük,
és hozzádolgozzuk a sajtos krémhez.
A
piskóta mennyiséget 3 felé kell osztani.
Az
első részt lerakjuk egymás mellé, meglocsoljuk kávéval annyira, hogy jól
megszívják magukat, de azért ne ázzanak teljesen szét. Erre pakoljuk a krém egy
részét, hogy az jól befedje a lerakott sor piskótát. Erre rakjuk a következő
réteg piskótát, amit szintén meglocsolunk kávéval, majd erre megint krémet
rakunk. Aztán megint a piskóta
következik, természetesen ezt is meglocsoljuk espressóval. Erre a sor piskótára
már nem teszünk krémet, ellenben a tetejét vastagon megszórjuk kakaóporral (nem
instanttal)
Ezt
követően a hűtőben hagyd állni 2-4 órán át.
Az
egészet lehet egyébként krémmel is kezdeni, tehát krém-piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-kakaópor.
Tiramisu másként
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta, 1 doboz Mascarpone (250 grammos), 2 tojás, mazsola, két
evőkanál cukor, kakaópor, fahéj, konyak, rum, vagy valamilyen édes likőr, 2 dl
tej, egy adag hideg feketekávé, vaníliás cukor
A
mazsolát előző este beáztatjuk konyakba vagy rumba. Másnap először
összekeverünk egy adag kávét némi édes likőrrel, vaníliás cukorral, rummal és
tejjel. Ezt félretesszük. Ezután elkészítjük a krémet: a 2 tojás sárgáját
fehérre kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a Mascarpone-t, a leszűrt, áztatott
mazsolát, majd a tojások felvert habját, de vigyázzunk, hogy a hab ne törjön
össze.
Egy
tálba elkezdjük rétegezni a hozzávalókat úgy, hogy a babapiskótát egy
pillanatra beletesszük a már előre elkészített "tejeskávéba". Mikor a
tál alját teleraktuk az áztatott piskótával, megkenjük a tetejét a krémmel.
Ezután megszórjuk kakaóporral és egy kevés fahéjjal. Ezután addig rétegezzük a
hozzávalókat, amíg abból tart. Az utolsó réteg krém legyen. Ha készen van,
lefedve pár órára hűtőbe tesszük, úgy lesz az igazi!
Tiramisu, másképp
Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta, 30 dkg krémtúró, 20 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1/2 dl
rum, 1 kanál kakaó, 3 adag erős feketekávé.
A
kávét megfőzzük hozzáadjuk a rumot, a cukrot, a kakaót, a tojás sárgáját és
elkeverjük a krémtúróval. A piskótát sorba rakjuk és rétegenként megkenjük krémmel, a tetejére kakaót szórunk.
Néhány órát hűvös helyen pihentetjük.
Tiramisu (olasz
recept)
Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta, 30 dkg krémtúró, 20 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 dl rum,
1 kanál kakaó, 3 adag erős feketekávé.
A
kávét megfőzzük hozzáadjuk a rumot, a cukrot, a kakaót, a tojás sárgáját és
elkeverjük a krémtúróval. A babapiskótát sorbarakkjuk és rétegenként megkenjük
krémmel, a tetejére kakaót szórunk. Néhány órát hűvös helyen pihentetjük.
Tiramisu szőlővel
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg
babapiskóta, 0,5 dl erős feketekávé, 4 evőkanál kávélikőr, 25 dkg szőlő, 25 dkg
tehénfúró, 20 dkg mascarpone jellegű tejszín krémsajt, 5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás
cukor, a díszítéshez kakaópor és étcsokoládé
Elkészítése: A babapiskótát a
feketekávéval és a likőr felével meglocsoljuk. 6 szép nagy szem szőlőt a
díszítéshez félbevágunk és kimagozunk. Az áttört tehéntúrót kikeverjük a tejszínkrémsajttal,
a cukorral, a vaníliás cukorral és a maradék likőrrel. A babapiskótát. a krémet
és a szőlőt üvegtálba rétegezzük. Kb. 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
Kakaóporral meghintjük, csokoládéforgácsokkal és a fél szőlőszemekkel
díszítjük.
Elkészítési idő 20 perc.
Tiramisu, tojás nélkül
Hozzávalók: 250 gr babapiskóta,
200 gr mascarpone krémsajt, 200 ml tejszín, 2 ek cukor, 300 ml erős kávé, rum,
ízlés szerint, kakaópor, csokoládéreszelék a díszítéshez.
Elkészítés Keverjük össze a
mascarponét a cukorral és a tejszínnel. Öntsük össze a kihült kávét a rummal és
áztassuk a babapiskótát a rumos kávéba. Addig áztassuk a piskótát, míg a
külseje magába szívja a rumos-kávét, de a belseje még ropogós marad. Fektessünk
le egy megfelelő edény aljába egy réteg megáztatott piskótát, majd tegyük rá az
összekevert mascarpone krémet. Végül szórjuk meg a tetejét kakaóporral.
Ismételjük ezt a műveletet úgy, hogy a végén a legfelső réteg mascarpone krém
legyen. Tegyük a hűtőszekrénybe legalább 5 órára, de legjobb ha egy teljes
éjszakát áll.
Tálalás előtt a tetejét szórjuk
meg kakaóporral és csokoládéreszelékkel.
Tiramisu Zsuzsa módra
Nescaféból készítek kb. 1, 5- 2
dl kávét, teszek hozzá rumaromát (ha nincs kiskorú, mehet a rum is bele), és
hagyom kihűlni. Közben 0,5 kg Mascarponét (vagy sima tejszínes krémsajtot)
kikeverek porcukorral (ezt ízlés szerint, mi elég édesszájúak vagyunk, így csak
öntöm bele), kevés fahéjjal és 4 tojássárgájával. A tojásfehérjét kemény habbá
verem, és óvatosan hozzákeverem a krémsajthoz.
Ezután veszek egy négyszögletes
edényt (a tepsi is jó) és babapiskótát (nálunk kb. 2 csomag megy bele)
belemártogatom a kávéba és szépen sorba rakom az edénybe. Mikor az alját
kiraktad piskótával, rájön a krém fele.
Erre még egy réteg mártogatott
piskóta és a maradék krém jön. Az egészet tedd hűtőbe legalább 1 napra, hogy a
piskóta jól megpuhuljon. Amikor tálalod, akkor szórd meg kakaóval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése