2022. augusztus 8., hétfő

tésztaészítés alapok

 Tészták:Leszögezem,magamnak készült kezdőnek való összefoglalás,még ezen felül az interneten,a csoportban is sok minden más megtalálható. Nekem ez segített a kezdetekben,plusz a gépemhez való vastagági táblázat (atlasz 150) ami a csoportban van fent(bemásolom ide a végére is). Fajtái: magyar (olasz) Cérnametélt (capellini/tagliolini) Széles metélt (tagliatelle) 10-25 cm hosszú Hosszú metélt 17-25 cm hosszú,0,5 cm széles Rövid metélt 5*5,8 cm hosszú,4 mm széles Csiga 3x3 cmes kockából Kagyló Csipetke csipkedni kell Lasagna a tepsink méretéhez igazitjuk (ha van egy 25x25 cmes akkor ekkora lapokat vágunk) Spagetti 25 cm hosszú Nagykocka 1,5/2x1,5/2 cm Kiskocka 0,55x0,55 cm Eperlevél (reginette) 1x2 cm csipkés/hullámos szélű Eperszalag 0,5 cm széles.3 cm hosszú Lebbencs teljes száradás után összetörni,nincs szabványméret Csusza tépkedjük,nem teljesen kiszáradva Tarhonya 1,8-6 mm közötti reszelt/aprított tészta, Szarvacska Gyufa 2 mm széles,4cm hosszú (Ha 3 mm széles csíkot vágunk, tagliolini, taglierini, ha 6 mm-eseket fettucine (vékonymetélt), ha 1 centimétereseket, tagliatelle (szélesmetélt) lesz előle. A pappardelléhez 2 centiméteresre szeleteljük. A tésztacsíkokat szétrázzuk, és tiszta ruhára fektetve szikkadni hagyjuk.) Nyújtáshoz: 0-9ig számozott géphez:Nyújtani kezdjük,mindegyiket 0-ával,majd attól függően milyenre vágjuk folytatjuk: Cérnametélt: 0-1-2-4-6-8 Szélesmetélt,eperlevél,lebbencs/csusza: 0-1-3-5-7 nagykocka,lasagne 0-1-2-4-6 A tarhonyánál a lehető legkeményebbre gyúrjuk a tésztát,mivel apró lyukú reszelőn kell lereszelni. Vagy aprító gépbe. A csoprtban megtalálható egy táblázat is erről,amiben benne van a 0-7ig számozott gép is. Alapreceptek: 1) 1 tojás + 2 tojásnyi liszt (h ragadna kezünket lisztezni/vagy egy kevés liszt) Pl: 56g a tojás,akkor 2x56-nyi liszt 2) 1 tojás +10 dkg liszt Só,olaj illetve más hozzávalókat is lehet hozzáadni,ha szárítjuk akkor érdemes elhagyni a sót és olajat. 1. 30 dkg liszt,3 tojás,csipet só,löttyintésnyi (kb. 1 evőkanál) olívaolaj 2. 50 dkg liszt, 4 db tojás, 10 g só (kb. 1 teáskanál), 30 ml víz (2 evőkanál) És még ezeregy fajta található meg a csoportba illetve interneten is.Mindenki próbálkozzon,tapasztalja ki melyik a neki megfelelő. Gépekhez általában más recept kell,mindegyikhez más más illetve ki kell tapasztalni. De sok van a csoportban is. Gyúrás: Gyúrni lehet kézzel is ( a lisztet átszitáljuk-hogy szellősebb állaga legyen- közepébe mélyedést csinálunk. ebbe jöhet a tojás és víz ha kell,illetve só.) és géppel is (a gépünkbe beleteszünk minden hozzávalót-én a tojással vagy kis vízzel kezdem így nem marad annyi liszt az alján,majd a liszt). 5-10 perc alatt kigyúrjuk a tésztát,akkor jó ha nem ragad,de nem is túl kemény. Ezután 30 percet pihentetjük lisztezett tálban/deszkán. Vágás/aprítás: A 30 perc pihentetés után kinyújtjuk a tésztát (sodrófával vagy géppel,kinek mi),a megfelelő vastagságig, majd újra pihenni haggyuk. 10-15 percet vagy még úgymond egymáshoz érve/egymásra téve a lapok nem ragadnak össze. Lisztezni érdemes közben is. Szépen vágni akkor lehet ha elértük ezt a szikkadsági fokot. Szárítás: -Nem túl hüvös/meleg helyen ahol van egy kis szélmozgás -100% pamut terítőn(vagy vászonon,de semmiképpen ne műanyagon) olyanon ami segíti a kiszáradást/nedvesség vesztését -akár készíthetünk házilag szárítót,állót (egy régi kinyitható álló faszárítókét székre egy tiszta fanyelet feltenni stb )és fekvőt is.(egy keretbe fixálunk valamiféle hálós anyagot-régi függönyt,új szúnyoghálót,aprólyukú drótanyagot,mint a szitában ilyesmiket) - tésztafügő de 1-3 estét/napot minimum szárítani kell,míg csontszáraz lesz -lisztezni és forgatni kell, az elején gyakran aztán egyre ritkábban -lehet aszalógépben is szárítani,vagy hajszárítóval, ventillátorral rásegíteni Tárolás: papírzacskóban,péksütis zacskóban,jól záródó műanyag,illetve üveg tárolókban,én a lisztes zsákban szoktam,pamut zsákban,papír dobozban letakarva,celofán lélegző zacskó stb. Források:a csoportbeli kommentek,videók Weboldalak: http://elsoreceptjeim.blogspot.com/2014/02/hazi-teszta-tesztageppel.html http://izevegett.blogspot.com/2011/03/hazi-cernametelt.html https://receptekkonyve.hu/recept/hazi-gyurt-teszta/ http://www.gock.hu/Met%C3%A9lt-t%C3%A9szt%C3%A1k?page=2 https://www.youtube.com/watch?v=_61IIQK9Ycs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése