2022. augusztus 13., szombat

Holland receptek A-tól Z-ig

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

162. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

Holland receptek A-tól Z-ig............................................................................................. 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................... 2

A Benelux államok konyhája, étkezési szokások................................................................ 4

Receptek.......................................................................................................................... 5

Alma desszert............................................................................................................... 5

Almatorta I................................................................................................................... 5

Almatorta II. (Henry Elsjan).......................................................................................... 5

Almatorta III................................................................................................................. 5

Ananásztorta................................................................................................................. 5

Banán Josephine módra................................................................................................. 5

Banán mézzel................................................................................................................ 6

Borhab.......................................................................................................................... 6

Borsóleves (Erwtensoep)............................................................................................... 6

Citromtorta................................................................................................................... 6

Citrus desszert.............................................................................................................. 6

Cukor fondant (Desiree)................................................................................................ 6

I. (Alap)..................................................................................................................... 6

II. (Csokoládés)......................................................................................................... 7

III. (Kávés)................................................................................................................ 7

IV.............................................................................................................................. 7

V............................................................................................................................... 7

Csicsókaleves................................................................................................................ 7

Fokhagymás crouton.................................................................................................. 7

Diópuding tojáslikőrrel................................................................................................... 7

Elzászi alma.................................................................................................................. 7

Epertorta dióval............................................................................................................. 8

Flamand galuska........................................................................................................... 8

Flamand rakott palacsinta.............................................................................................. 8

Fűszeres sütemény........................................................................................................ 8

I................................................................................................................................ 8

II............................................................................................................................... 8

Gesztenyepüré torta...................................................................................................... 8

Grízpuding.................................................................................................................... 8

Habos fagylalt............................................................................................................... 8

Habos limonádékrém..................................................................................................... 9

Hollandi borjúsült.......................................................................................................... 9

Holland burgonya.......................................................................................................... 9

Hollandi csirkemell........................................................................................................ 9

Holland csokoládétorta (Chocoladetaart)........................................................................ 9

Tortakrém:................................................................................................................. 9

Holland heringsaláta.................................................................................................... 10

Hollandi kelvirágsaláta................................................................................................. 10

Hollandi madársaláta................................................................................................... 10

Hollandi mártás........................................................................................................... 10

Hollandi mártásos zöldhagyma.................................................................................... 10

Hollandi mártás........................................................................................................ 10

Holland rakott tojás..................................................................................................... 10

Holland sajtsaláta........................................................................................................ 11

Holland tojásgombóc-leves.......................................................................................... 11

Kávéfagylalt................................................................................................................ 11

Kínai mandula zselé (Holland-kínai)............................................................................. 11

Kókuszos sütemény..................................................................................................... 11

Könnyű túrótorta......................................................................................................... 11

Körtés lepény.............................................................................................................. 11

Mangóhab kivivel......................................................................................................... 12

Mars-nass (Jan Smienk).............................................................................................. 12

Mikulás sütemény (Speculaass)................................................................................... 12

Nugátocska................................................................................................................. 12

Párolt füge borkrémmel............................................................................................... 12

Pepernoten (Els Hulsebos)........................................................................................... 12

Rumos torta................................................................................................................ 12

Sajtos - káposztás palacsinta....................................................................................... 13

Sárgabarack Mascarpone habbal.................................................................................. 13

Talkedli vagy poffertjes 1............................................................................................ 13

Talkedli vagy poffertjes 2............................................................................................ 13

Tejszínes fánkocskák................................................................................................... 13

Tiramisu I................................................................................................................... 13

Tiramisu II.................................................................................................................. 13

Trixy-puding................................................................................................................ 14

Tojáslikőrös sajt torta.................................................................................................. 14

Ünnepi sütemény (Oldenzaal)...................................................................................... 14

Valentin napi torta....................................................................................................... 14

 

 

 


Hollandia élelmiszertermelés szempontjából jó adottságokkal rendelkezik. Mezõgazdasága belterjes, elsõsorban zöldségféléket termesztenek. Hagyományai vannak a szarvasmarhatartásnak, tejtermékeik, elsõsorban sajtjaik világhírûek. Régebben a gyarmatokról is áramlottak különféle fûszerek és egyéb élelmianyagok az anyaországba. Másrészt a tenger is sokféle nyersanyaggal szolgál. A holland halpiacokon óriási mennyiségben láthatunk tõkehalat, lepényhalat, nyelvhalat, angolnát, heringféléket.

Az egész világon ismert lett a sózott "Matjes" heringjük. A fiatal heringeket nagy tömegben halásszák ki, még a hajókon megtisztítják, lesózva pácolják. Azután megjelenik a vendéglõk étlapjain, de árusítják utcán is. Finomra vágott vöröshagymát, barnakenyeret és persze bõven sört fogyasztanak hozzá. Jóminőségü pácolt heringet és heringsalátát is készítenek belõle.

A meleg halételekhez gyakran a róluk elnevezett vajas, tejszínes, tojásos hollandi mártást adják. Elõételként gyakran szerepelnek hideg halételek, kagyló-, ráksaláta, rákkoktél, füstölt lazac, de kedvelt a füstölt angolna is. Ugyancsak elõételként szívesen fogyasztanak gyümölcsöket, elsõsorban sárgadinnyét, grape fruit-ot.

Leveseik között megtalálhatók a püré- és krémlevesek, - napjainkban gyakran levesporból készítik - zöldséglevesek, jellegzetes a szárított sárgaborsóból készült püréleves, amit füstölt kolbászkarikákkal és fekete kenyérre tett húsos füstölt szalonna szeletekkel tálalnak, a zellerrel, póréhagymával tálalt a paradicsomleves. A levesekhez általában bõven adnak levesbetétet. Ünnepi alkalmakra teknõsbékalevest, ököruszálylevest és erõlevest készítenek. Kedveltek az egybesült húsok és a frissen sütött kiadós steaekek, ezekhez a rizs és a burgonyaköret mellett általában többféle zöldséget is adnak. Kedvelt a marha, a borjú, a bárány, de fogyasztanak sertést is, és nagy a választéka a szárnyasoknak is. Sok salátát fogyasztanak, az olajos, citromos ízesítést kedvelik.

Meg kell említeni a " Nederlandse Koffietafelt", a holland kávéasztalt. Általában délutáni étkezés, gazdagon megterített uzsonnaasztal, ahol a sütemények, kávé és tea mellett megtalálhatók a különféle felvágottak, hideg sültek, sonka, hideg halételek. Készítik úgy is, hogy személyenként állítják össze a gazdag választékú tálat. Ugyancsak szólni kell az egyszerû fûszeres vagdalthús golyókról, amit minden étteremben, pavilonban, bisztróban árulnak különféle köretekkel.

Sokféle apró, édes és sós teasüteményt készítenek, az egyéb süteményeik rendszerint gyümölcsök felhasználásával, vajkrémmel, tejszínnel készülnek. Nagy a gyümölcs-, valamint a fagylalt- és parféfogyasztásuk.

Napközben délelõtt és délután is tartanak egy-egy rövid munkaszünetet, amikor kávét, kakaót vagy tejszínes teát fogyasztanak. Reggelire bõségesen étkeznek, az ebédet meghatározza a modern élet, általában az ebédszünetben elfogyasztott gyors, egyszerû étkezés, vacsorára komplett étrendet esznek.

Világhírûek a Bols cég által gyártott holland likõrök. Söreik jó minõségûek, így a sörfogyasztás Hollandiában magas.

A holland vendég takarékos, szálláshelyen megelégszik az egyszerûbbel, ha az tiszta és olcsó, ugyanúgy az egyszerû ételekkel, ha az jóízû és olcsó.

Belgiumban, a vallon tartományokban a francia nyelv és a francia szellem uralkodik. A flamand tartományokban egy más, a hollandiaival rokon nyelv a meghatározó. Természetesen igaz ez a konyhamûvészetükre is.

Belgiumra erõsen hatott és hat ma is a francia konyha, a francia étkezési szokások. Így pl. reggelire nem esznek sokat, tulajdonképpen délben sem, vacsorára szeretnek kiadós, komplett étrendet fogyasztani. Az étkezést aperitiffel kezdik. Köretként nem adnak annyi zöldséget, mint a franciák, sokféle burgonyaköretet készítenek. Az étkezést általában sajttal fejezik be.

Luxemburg aprócska állam Németország mellett. Konyhájukra, étkezési szokásaikra elsõsorban a német és a francia gastronómia hatott.


Alma desszert

4 almát megtisztítunk, kicsumázzuk, és egészben megfőzzük 1 l ízlés szerint cukrozott, citromlével ízesített vízben. Ha puha kivesszük, és tányérra tesszük.

1/2csésze cukrot kikeverünk 2 ek. rizsliszttel, majd annyi vízzel felöntjük, hogy sűrű pasztát kapjunk. Ezt beleöntjük az alma levébe, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk 1 tojás sárgáját 1/2dl konyakkal kikeverve. A tányérra tett almára öntjük a szószt, ráteszünk egy kis eperlekvárt, és mandula szeletekkel meghintjük.

Almatorta I.

Hozzávalók: 25 g margarint keverjünk habosra 100 g cukorral és 75 g sovány túróval. Adjunk hozzá 125 g lisztet és 2 ek. kókuszreszeléket. Tegyük lisztezett sütőformába.

1 apróra vágott almát keverjünk össze 1 ek. gyömbérlekvárral, kenjük a tortára és süssük 1 órát 175 C-os előmelegített sütőben.

Almatorta II. (Henry Elsjan)

Hozzávalók: 300 g liszt, 200 g porcukor, 175 g vaj, 2 tojás, 3-4 alma

Az almákat vágjuk szeletekre és tegyük egy tálba. Minden alma után szórjuk meg egy kis cukorral. Így kapunk 4 réteg cukrozott almát, ez lesz a töltelék.

A vajat vágjuk kis kockákra, adjuk hozzá a cukrot, és jól dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tojásokat, de egy keveset tegyünk félre későbbre. Keverjük hozzá a lisztet és dolgozzuk jól össze. Egy 24 cm-es sütőformát vajazzunk ki és béleljük ki a tésztával. a tészta kb. 15 %-át, hagyjuk meg. Töltsük meg a formát az almás keverékkel, és a maradék tésztából készítsünk rácsot a tetejére.  Kenjük meg a megmaradt tojással, és a tortát süssük 175 C-os előmelegített sütőben aranybarnára. Ha a torta elkészül vegyük ki a sütőből, és egy konyharuhával takarjuk le, így lassabban hűl.

Almatorta III.

Hozzávalók: 7,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 4 dl almalé, 15 dkg liszt, 2 tk. fahéj, 2 alma, 2 ek. gyömbérlé, baracklekvár.

A sütőt 160C-ra hevítjük. A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az almalét és egyenként a tojásokat. Belekeverjük a lisztet és a fahéjat. Kivajazott formába öntjük, a tetejét kirakjuk alma szeletekkel. 1 órát sütjük. Ha kivettük a sütőből a tetejét megkenjük gyömbérlével és baracklekvárral.

Ananásztorta

Hozzávalók: 7 1/2 dkg liszt, 12 1/2 dkg cukor, 2 1/2 dkg kukoricakeményítő, 4 tojás, 2 tk. citromhéj, egy citrom leve, 5 gr sütőpor, kis só

A tojásokat feltörjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, citromlével, citromhéjjal. Addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A tojásfehérjéket késhegynyi sóval keményre verjük. Óvatosan összekeverjük a tojássárgával. Összekeverjük a lisztet, kukoricakeményítőt, sütőport és belekeverjük a tojássárgás masszába, majd a kikent formába öntjük. Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük (a sütő ajtaját nem szabad kinyitni). Ha a sütemény elkészült eloltjuk a gázt, és még 5 percig a sütőben hagyjuk. Ha kihűlt kiszedjük a formából, és vízszintesen 3 részre vágjuk.

Krém: 1/2 l tejszínhab, 2 ek. porcukor, 2 ek. cseresznyepálinka, 30 dkg ananász (jól lecsöpögtetve), 7 1/2 dkg reszelt csokoládé.

Az ananászt lecsöpögtetjük és feldaraboljuk. A tejszín egy részét felverjük a cukorral és a cseresznyepálinkával, az ananászdarabokat és a reszelt csokoládét belekeverjük.  A tejszínes keveréket elosztjuk a torta három lapján. Egymásra rakjuk a lapokat és díszítjük a maradék tejszínhabbal, csokoládéval és ananászdarabokkal. 2 órára a hűtőbe tesszük, és utána daraboljuk fel.

Banán Josephine módra

Hozzávalók: 4 banán, 50 g vaj, 50 g porcukor4 ek. rum, 2 ek. citromlé, 1 dl tejföl, 50 g kesernyés keksz

Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, amibe a banánok éppen belepasszolnak. A banánokat hámozzuk le, felezzük el és helyezzük a tálba. A citromlét és a rumot keverjük össze, öntsük a banánra és szórjuk meg a porcukorral.

Tegyük 10 percre 180 C-ra előmelegített sütőbe. Vegyük ki és tegyük rá a tejfölt. Szórjuk meg a keksszel és tegyük rá a vajat. Tegyük 3 percre 220 C-os sütőbe.

Variációk:

- Josephine csónakocskák:

Hozzávalók: 4 korstdeegbakjes, 2 banán, 1 ek. citromlé, 2 ek. rum, 1 ek. porcukor

Turmixoljuk össze a banánt, adjuk hozzá a rumot és a citromlét. Töltsük meg vele a tésztát. Szórjuk meg a porcukorral és tegyük 5 percre nagyon forró sütőbe (240 C).

Banán mézzel

Hozzávalók: Banán, 4 ek. citromlé, 2 ek. cukor, 4 ek. méz.

A banánok egyik oldalán a héját vágjuk fel és nyissuk ki. A banánt hintsük meg citromlével, szórjuk meg 1/2ek. cukorral és 1 ek. mézzel. Hajtsuk vissza a héját, és tegyük 15 percre, rostra sülni. Vanília fagylattal tálaljuk.

Borhab

Hozzávalók: 2 tojás, 5 dkg kristálycukor, 1 dl száraz fehérbor, 4 kanál citromlé, fél citrom héja.

A tojássárgát habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a citromlét, a bort, a lereszelt citromhéjat. Gőz fölött verjük, míg besűrűsödik. Jégbe hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt hozzákeverjük a tojások kemény habját.

Borsóleves (Erwtensoep)

Hozzávalók: 0,5 kg zöld színű sárgaborsó, 1 ek. só, csipet bors, - majoránna, 1 húsleveskocka, 0,5 - 1 kg oldalas 2-3 ujjnyi darabokra vágva, 2 közepes petrezselyemgyökér karikára szelve, 1 kisebb zeller kockára vágva (vagy zöldje), 1 közepes hagyma felkarikázva, 25-30 dkg füstölt kolbász karikára vágva, 5 dkg zsiradék, 1-4 szelet fehér kenyér, apróra vágott petrezselyem.

2,5 l vízben 1-1,5 óráig főzzük a borsót - takarékon, lefedve.

Beletesszük a sót, borsot, leveskockát, majoránnát, oldalast, és további 1 órán át főzzük.

Hozzáadjuk a répát, hagymát, zellert, kolbászt és még 0,5 óráig főzzük.

A kenyeret kockára vágjuk, megpirítjuk.

Tálalás: A levest kenyérkockákkal és hússal vagy a húst és a kolbászt külön, főtt burgonyával, pürével, valamilyen főzelékkel.

Citromtorta

Hozzávalók: 100 g liszt, 100 g vaj, 80 g cukor, 3 tojás sárgája, 1 ek. vaníliás cukor, só

Töltelék: 3 tojás fehérje, 150 g cukor, 2 citrom leve, 1 citrom héja, 150 g vaj, 100 g mandula

A lisztet szitáljuk egy tálba. Keverjük össze a sóval, cukorral, tojás sárgájával és vajjal. Jól dolgozzuk össze, és 30 percre tegyük hidegre. Nyújtsuk kb. 25 cm átmérőjűvé és béleljünk ki vele egy tortaformát.

Tegyünk rá babot, és süssük 200-220 C-on 10 percig, majd vegyük le a tölteléket és süssük további 5 percig. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.

Töltelék: a mandulát vágjuk apróra, a vajat olvasszuk fel. A cukrot a tojással verjük fel és adjuk hozzá a citromlét, citromhéjat, vajat és a mandulát. Jól keverjük össze és öntsük a tortára. Süssük 25-35 perc alatt szép barnára.

Citrus desszert

1 csésze mandulát porcukorral összeturmixolunk. 1 ek. vajat 1 tojással és 1 ek. cukorral kikeverünk. Hozzáadjuk a mandulás keveréket és 2 dl felvert tejszínhabot.

Narancsot, grape fruitot megtisztítunk és kis sherryben beáztatjuk. Tányérra tesszük a narancsokat, rákenjük a masszát, és 200 C-os sütőben barnára sütjük.

Cukor fondant (Desiree)

I. (Alap)

Hozzávalók: 200 g cukor, 4 ek. víz, tej, kávétejszín vagy tejszín.

A cukrot tegyük egy serpenyőbe és keverjük hozzá a folyadékot. Addig főzzük kevergetve, amíg a massza el nem válik az edény falától, ill., amíg nem cseppen le a kanálról. Vegyük le a tűzről, amíg a massza keményedni nem kezd, majd öntsük márványlapra, vagy papírformákba.

II. (Csokoládés)

Hozzávalók: 200 g cukor, 3-4 tk. kakaó, 4 ek. víz, tej, kávétejszín vagy tejszín.

Ugyanúgy készül, mint az előbbi.

III. (Kávés)

Hozzávalók: 200 g cukor, 3-4 tk. Nescafé vagy 1 ek. erős kávé, 3 ek. víz, tej, kávétejszín vagy tejszín.

Ugyanúgy készül, mint az előbbi.

IV.

3 csésze porcukrot addig főzünk 1/2csésze tejjel, amíg el nem válik a massza az edény falától. Levesszük a tűzről, és folyamatosan hozzákeverünk 1 ek. kávéport vagy kakaót.

V.

Hozzávalók: 200 g cukor, 55 g tej, késhegynyi vaj, citromlé, kávé- vagy kakaópor.

Tegyük fel főni a tejet, cukrot, vajat egy serpenyőben és forrástól számítva pontosan 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromlét, kakaót vagy kávét.

Csicsókaleves

Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, felvágva, 1 ek főzőolaj, 35 dkg csicsóka, megmosva, 2 sárgarépa, megtisztítva, kockára vágva, 2 paradicsom, feldarabolva, 6 dl zöldségleves, só és frissen őrölt feketebors

1. Futtassuk meg a hagymát az olajon.

2. Közben hámozzuk meg a csicsókát és mossuk meg újból, daraboljuk fel és tegyük az edénybe. Gyorsan dolgozzunk vele, mert nagyon hamar megfeketedik.

3. Adjuk hozzá a többi belevalót is. Lefedve forraljuk fel, majd 30 percig kis lángon főzzük.

4. Nyomjuk át szitán, vagy turmix- ill. robotgéppel pürésítsük.

Ezt a levest ajánlják még fokhagymás croutonnal is.

Fokhagymás crouton

Hozzávalók: 2 szelet fehérkenyér, a héja nélkül; 25 gramm lágy vaj vagy növényi olaj; kevés fokhagyma.

Az összetört fokhagymát keverjük a vajba, és ezzel a vajjal kenjük meg a kenyérszeletek mindkét oldalát. A szeleteket ujjszerűen vágjuk be, és mindkét oldalon süssük ropogósra. Vágjuk kockákra, és ezzel tálaljuk a levest.

Diópuding tojáslikőrrel

Hozzávalók: 2 dl tej, 3 tojás sárgája, 71/2dkg barna cukor, 4 levél zselatin, 1 tk. kávé, 2 dkg feldarabolt mandula, 4 1/2 dkg dió, 1/2 dl Amaretto likőr, 2 dl felvert tejszín, 3 dkg cukor, 1 dl tojáslikőr, 1/2 dl kávétejszín, 1 pudingforma (1 l-es).

A diót daraboljuk fel és pirítsuk meg egy edényben, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint tegyük bő hideg vízbe. Melegítsük meg a tejet. Keverjük habosra a tojás sárgáját, barna cukrot és a kávét.  Öntsük rá a tejet, jól keverjük össze és öntsük vissza az edénybe. Újra tegyük vissza a tűzre, de a lángot vegyül le és keverjük bele az apróra vágott zselatint. Az edényt tegyük egy nagyobb tál hideg vízbe és keverjük addig, amíg a tartalma sűrű nem lesz.  Verjük fel a tejszínt a kristálycukorral és tegyük hideg helyre. Spricceljük meg a tejszínt az Amarettoval, és a pirított dió egy részével együtt keverjük bele a hideg pudingba. Öntsük bele egy pudingformába, és 6-8 óráig hagyjuk hideg helyen. A tojáslikőrt keverjük össze a kávétejszínnel, amíg sűrű szósz nem lesz belőle. A pudingot borítsuk ki a formából egy tálra. Öntsük rá a szószt és szórjuk rá a maradék diót.

Elzászi alma

Hozzávalók: 2 kg alma, 100 g vaj, 125 g porcukor, 15 g vaj, 15 g liszt, 5 dl tej, 100 g barnacukor, 2 tojás és 1 tojás sárgája

Tisztítsuk meg az almát, vágjuk ki a magházát és vágjuk szeletekre. Forrósítsuk fel a vajat, és az almaszeleteket süssük meg. Szórjuk meg porcukorral és hagyjuk egy kicsit karamellizálódni. Tegyük bele egy kivajazott, lapos tálba.

Készítsünk tésztát a vajból, lisztből és tejből. Addig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a cukrot és tojást. Ezzel borítsuk be az almát, és 160 C-os sütőben süssük 30 percig.

Epertorta dióval

Hozzávalók: 25 dkg liszt, késhegynyi só, 12 1/2dkg cukor, 1 ek. citromlé, 17 1/2dkg vaj, 1 tojás, kb. 1 ek. tej.

A lisztet keverjük össze a sóval, cukorral és citromlével. Tegyük hozzá az apróra vágott vajat is. Hideg kézzel jól gyúrjuk össze. A tojást is gyúrjuk hozzá. Jól dolgozzuk össze, és ha morzsás adjunk hozzá tejet. Tegyük 1 órára, hidegre. A sütőformát kenjük meg vajjal és nyomkodjuk bele a tésztát. Villával szurkáljuk meg, és az alábbi masszát tegyük rá: 5 dkg reszelt mandulát vagy diót keverjünk össze 5 dkg cukorral, 1 tojással és 1 tojás sárgájával, valamint 1 dl tejszínnel. Süssük meg a tortát kb. 25-35 percig előmelegített sütőben 180 fokon. Ha elkészült még 5 percig hagyjuk állni a sütőben. A formában hagyjuk kihűlni. A tetejét eperrel és tejszínhabbal díszítjük.

Flamand galuska

A csíkokra vágott sertéshúst a tokányhoz hasonlóan elkészítjük. Ugyancsak az ismert módon tojásos galuskát készítünk. Mikor a hús megpuhult és a galuska elkészült, akkor összevegyítjük. Forrón, reszelt sajttal meg- hintve, fejes salátával tálaljuk.

Flamand rakott palacsinta

Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 10 dkg kristálycukor, 2 dkg tört fahéj, 2 dkg olvasztott vaj.

A vékonyra sütött palacsintákat egyenként megszórjuk fahéjjal, cukorral, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és egymásra fektetve kivajazott jénaiba tesszük. A legfelsőt csak cukorral szórjuk meg. Lefedve, sütőben átmelegítjük.

Úgy szeleteljük, mint a tortát.

Fűszeres sütemény

I.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, kis víz, 1 ek. sütőpor, 1 csésze barna cukor, 2 tojás, narancshéj, kis só, 1/2 dl cukorszirup, sütemény fűszerkeverék.

A lisztet megszitáljuk, belekeverjük a sót, cukrot és összekeverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat és annyi vizet, hogy jól keverhető legyen. Jól összedolgozzuk, beleöntjük a cukorszirupot, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Beletesszük a fűszerkeveréket és a cukrozott narancshéj darabokat. Kivajazott, lisztezett, szögletes formában 11/2órát 150 C-on megsütjük. Rostélyra tesszük kihűlni és tejszínhabbal tálaljuk.

II.

Hozzávalók: 350 g liszt, 350 g barnacukor, 1 tojás, 5 tk. fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér), 2 1/2 dl tej.

Jól összekeverjük, egy hosszúkás sütőformát vajjal kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük.

Gesztenyepüré torta

Hozzávalók: 1 doboz édes gesztenyepüré, 10 dkg vaj, likőr vagy rum, 1 ek. kakaó, 1 csomag (10 dkg) keksz.

A vajat keverjük simára és dolgozzuk össze a kakaóval, rummal és gesztenyepürével. Egy tálba tegyünk egy réteg krémet, tegyünk rá egy réteg rumban áztatott kekszet, és folytassuk ezt addig, amíg a hozzávalók vannak. A tetején püré legyen. Tegyük néhány órára, hidegre. Tejszínnel, cseresznyével lehet díszíteni tálaláskor.

Grízpuding

Hozzávalók: 1/2 l tejet főni teszünk, hozzáadunk 1/2csésze grízt. Lassan kevergetve főzzük, bele 4 ek. cukor, citromhéj és csipet só.

Közben 2 tojás fehérjét csipet sóval habbá verünk. Ha a gríz megfő. belekeverjük a tojások sárgáját, amit előbb egy kis tejes masszával simára keverünk, 21/2dkg vajat és mazsolát. Apránként belekeverjük a tojások fehérjét és kikent, zsemlemorzsával meghintett formácskákba töltjük. Tepsibe állítjuk a formákat, vizet öntünk alá, alufóliával befedjük és megsütjük. Ha elkészült kiborítjuk egy tányérra, és konyakkal kikevert lekvárral leöntjük.

Habos fagylalt

Hozzávalók: 1 csomag mokkahab sütemény, kevés rum, 2 csomag tejszínpor, tej.

Készítsük el a tejszínport a tejjel a leírás szerint. Morzsoljuk össze a mokka süteményt. Spricceljük meg a rummal, és ezt tegyük a tejszín tetejére, majd 2 órára tegyük hidegre.

Habos limonádékrém

Hozzávalók: 4 tojás, 6 ek. cukor, 2 dl limonádészirup, 2 tk. citromlé, pici só.

Válasszuk szét a tojásokat. Keverjünk 4 ek. cukrot a tojássárgához, és verjük fel, amíg tejföl sűrűségű lesz. Keverjük hozzá a limonádét.  Tegyük az edényt kis lángra, és addig kevergessük, amíg jól besűrűsödik. Hagyjuk a keveréket lehűlni, de néha kevergessük meg.

Verjük fel a tojásfehérjéket 2 ek. cukorral és alaposan keverjük össze a lehűlt limonádémasszával.

Szedjük ki üveg tálacskákba és rögtön tálaljuk.

Hollandi borjúsült

Hozzávalók: 1 és 1/2 kg. borjúhús (filé). 3 közepes hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 pohár narancslé, 1 pohár fehérbor, 15 szem olajbogyó

A borjúhúst egészben, lisztben megforgatni, és kevés olajban minden oldalról jól átsütni, a hagymát kockára vágva olajban megpirítani, de csak addig, ameddig átlátszó lesz, belevágni a fokhagymát, egy picit sütni majd rátéve a húst, felönteni a narancslével és a borral. Kell hogy a folyadék majdnem 3/4-éig érjen a húsnak. Sózni es borsozni. Egy óra hosszat kis lángon főzni. Akkor meg nem puha, de eddig szoktam előző nap elkészíteni. Másnap, tálalás előtt felszeletelem a húst és egy tűzálló tálba téve szépen elrendezve, nem fektetve a szeleteket inkább ferdén egymásra döntve állítani, ráöntöm a levet és átpasszírozom a hagymadarabokat azt is ráteszem. Most beleteszem az olajbogyókat és forró sütőben (200 fok) 45 -50 percig sütöm, amíg a teteje megbarnul.

Holland burgonya

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt sajt, só.

Elkészítése: A burgonyákat meghámozzuk, félig megfőzzük sós vízben, majd kereszt alakban bevágjuk. A hagymát jó vékonyra felszeleteljük, és a keresztvágásba helyezzük. A burgonyákat megsózzuk, és megzsírozott tűzálló tálra helyezzük, és sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg meg nem puhul. A burgonyák tetejét meghintjük reszelt sajttal, és sütőbe visszatesszük, még néhány percre, amíg a sajt meg nem olvad.

Hollandi csirkemell

Hozzávalók: 8 csirkemell, 2 dl tejföl, 10 dkg vaj, 15 dkg rokfort, őrölt bors, só, szerecsendió, pirospaprika

A bőrétől, csontjától megtisztított, kivert csirkemelleket sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, kis pirospaprikával ízesítjük. Vajon majdnem puhára sütjük. A sütőzsiradékkal kent tűzálló tálba rakjuk a csirkemelleket, az áttört, tejföllel kevert rokforttal bevonjuk. Kis időre sütőbe tesszük.

Petrezselymes párolt rizzsel tálaljuk.

Holland csokoládétorta (Chocoladetaart)

Hozzávalók: 30 dkg keserű főzőcsokoládé, 30 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 2 tojás, 25 dkg liszt, 0,5 cs. vaníliás cukor, 0,5 cs. sütőpor, 0,5 kk. só, 1 dl tej, 2 tojásfehérje, 15 dkg porcukor.

Forró víz fölött egy lábasban olvasszunk fel 10 dkg étcsokit, adjunk hozzá 1 dl forró vizet, keverjük simára.

Keverjünk habosra 10 dkg vajat 20 dkg cukorral, keverjük bele egyenként a tojásokat, majd a vaníliás cukrot, olvasztott csokit.

Keverjük csomómentesre a lisztet, sütőport a csokis keverékkel és a tejjel, öntsük kivajazott kerek formába, közepesre előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig (tűpróba!).

Tortakrém:

Forró víz fölött olvasszunk fel 15 dkg csokit.

2 tojás fehérjéből verjünk kemény habot, fokozatosan verjünk bele 15 dkg porcukrot.

Keverjünk habosra 20 dkg vajat, keverjük össze a tojáshabbal, olvasztott csokival.

Vágjuk 3 lapra a tortát, kenjük meg a krémmel, vonjuk be a tetejét, oldalát is. A maradék csokit reszeljük a tetejére.

Holland heringsaláta

Hozzávalók: 2-4 kisebb burgonya, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál sovány joghurt, 2 evőkanál tejföl, só, fehér bors, 1/2 teáskanál curry, 2 evőkanál ananászlé, 1 teáskanál tárkonyecet, 4 kisebb heringfilé, 1 puha alma, 1 fej vöröshagyma

1.    A burgonyát héjában megfőzzük. Közben a majonézt, joghurtot és a tejfölt jól összekeverjük, és sóval, borssal, curryvel, ananászlével és tárkonyecettel ízesítjük. 

2.    A heringfilét kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk. Az almát és a burgonyát kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A hozzávalókat azonnal elvegyítjük a kikevert majonézzel.

3.    A kész heringsalátát lehetőség szerint 30 percre tegyük hűtőszekrénybe, hogy összeérjen az íze. Üvegtálakba helyezzük és tálaljuk.

Hollandi kelvirágsaláta

Hozzávalók: 80 dkg kelvirág, 1 dl olívaolaj, 1 dl tejszín, 1 db citrom, 1 db tojássárga, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 1 db fejes saláta, 10 dkg paradicsom, őrölt fehér bors, só

A kelvirágot enyhén cukros, sós vízben megfőzzük és kihűtjük. Hollandi öntetet készítünk. A tojások sárgáját a habüstbe ütjük, lassan hozzáadva a tejszínt, vízgőz fölött sűrű tömeggé verjük. Ezután vékony sugárban öntve hozzákeverjük az olajat. Sóval, citromlével, fehér borssal ízesítjük és kihűtjük. A kihűlt mártásba belekeverjük a karfiolrózsákat, jól lehűtjük. Fejessaláta-levélre téve tálaljuk, tetejét paradicsomkarikákkal díszítjük, végül megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Hollandi madársaláta

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók: 1,2 kg madársaláta, 3 db tojássárga, 2 dl tejszín, 1,5 dl olaj, 1 db citrom, 2 g fehér bors, só

Elkészítése: A salátaleveleket jól megmossuk és lecsepegtetjük. A tojások sárgáját habüstbe tesszük, majd a tejszínt hozzáöntve, vízgőz fölött, habverővel sűrű anyaggá keverjük. Amikor a tojásos-tejszínes anyag összeállt, vékony sugárban hozzáöntjük az olajat. Sóval, citromlével, fehér borssal ízesítjük és kihűtjük. A kihűlt mártásba belekeverjük a salátaleveleket és jól lehűtve tálaljuk.

Hollandi mártás

Elkészítése: Kevés vajat fölolvasztunk, pici lisztet adunk hozzá, hideg vizzel föleresztjük; ne legyen sűrű és forrni sem szabad sokat; adunk bele 3-4 tojássárgát, s keverjük szaporán a habverővel, hogy a tojás sárgája darabos ne legyen; mikor már jól megsűrűsödött, apródonként egy darabka friss teavajat dobunk bele, mérsékelt melegen fölverjük, adunk hozzá ízlésünk szerint sót, borst s egy muszlinon átszűrjük. Forrni nem szabad többé.

Hollandi mártásos zöldhagyma

Hozzávalók: 6 csokor újhagyma, 3 tojássárgája, 2 dl tej, 100 g vaj, só, bors

A megtisztított zöldhagymát sós vízben puhára főzzük, leszűrve forró tálra rakjuk. A tojássárgákat és a tejet összekeverjük, a vajat is beletéve gőz fölött sűrű mártássá főzzük. A tűzről lehúzva sózzuk, borsozzuk, és a forró hagymára öntjük. Készíthető póréhagymából is.

Hollandi mártás

Hozzávalók: Hollandi mártáshoz három evőkanál vaj, két evőkanál liszt, egy pohár tej, egy tojássárgája és két evőkanál citromlé kell.

Két evőkanál vajat olvasszon meg, adja hozzá a lisztet. Állandó keverés mellett pirítsa egy percig. Eressze fel a tejjel, majd sózza, borsozza. Még négy percig főzze állandóan keverve. A kikevert tojássárgájához öntsön kevés forró mártást, majd az egészet elvegyítve, főzze néhány percig. A tűzről levéve adja hozzá a megmaradt egy evőkanál vajat és a citromlevet. Ismét keverje simára a mártást.

Felhasználhat a töltött zsömléhez mirelit vegyes zöldséget is. Sós vízben főzze, majd kevés vajon pirítsa át.

A tepsibe tett fóliát, vajazza át, mielőtt beleteszi a zsömléket.

Tölthet tejbe áztatott zsömlébe cukorral, citromhéjjal és tojással kikevert túrót is.

Holland rakott tojás

Hozzávalók: 6 nagy fej vöröshagyma, 12 keménytojás, 2 ek. olaj, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 2 ek. zsemlemorzsa

A hagymákat megtisztítva, felkarikázva az olajban ropogós-pirosra sütjük. Felét lapos tűzálló tál aljára terítjük, erre rakjuk a karikákra vágott tojásokat, befedjük a többi hagymával, leöntjük tejföl, tojássárgája, só keverékével. A zsemlemorzsát megpirítjuk a vajban, és az étel tetejére hintjük. A sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg túlságosan.

Holland sajtsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 4 dl kefir, 2 csokor piros retek, 10 dkg trappista sajt, 2 db savanykás alma, 2 db héjában főtt burgonya, 1 fej lilahagyma, 1 ek. mustár, 1 tk. Só, 1 mk. törött fehér bors

Elkészítés: A kefirben elkeverjük a mustárt, a sót és a borsot. A megtisztított hagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, és ugyancsak a mártásba keverjük. A meghámozott burgonyát a megmosott, kicsumázott héjas almával meg a tisztított, héjas retekkel együtt nagyon vékony csíkokra vágjuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba. Ezután beletesszük a sajtot, amit szintén vékonyan felcsíkozunk, majd a salátástálat befedjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Tálalás előtt óvatosan felkeverjük, pirított barna kenyér- vagy korpáskenyér-szeletekkel kínáljuk. Finomra vágott friss kaporral is ízesíthetjük. Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Holland tojásgombóc-leves

Hozzávalók: 30 dkg barna kenyérbél, fél l tej, 2, 5 dl tejszín, 4 tojás, 1 l marhahúsleves, 1 l tyúkhúsleves, szerecsendió, só, bors

Elkészítés: Morzsoljuk szét a kenyérbelet, áztassuk be a tejbe. Ha jól megszívta magát, alaposan csavarjuk ki, tegyük egy porcelántálba, egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük habosra. Egy fazékba összeöntjük a kétféle húslevest, hozzáadjuk a tejszínt, beleszűrjük a tejet, amelyben a kenyér ázott, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, és 20-25 percig lassú tűzön forraljuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt 10 perccel, egy evőkanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe a tojásos masszát, ha a galuskák megfőttek, átszedjük őket egy levesestálba, ráöntjük a levest és azonnal tálaljuk. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Kávéfagylalt

Hozzávalók: 8 tojás sárgája, 71/2dl tejszín, 1,2 dl víz, 121/2dkg porcukor, 3 ek. kávépor.

A cukrot a vízben főzzük fel. Vegyük le az edényt a tűzről és keverjük bele a kávét. A tojás sárgáját verjük fel, és apránként keverjük bele a kávés masszába. Addig verjük, amíg ki nem hűl. Verjük fel a tejszínt és keverjük hozzá a kávés krémhez. Töltsük formába és fagyasszuk meg.

Kínai mandula zselé (Holland-kínai)

Hozzávalók: 7 1/2 dl híg puding vagy tej, 200 g cukor, 1 ek. mandula aroma, 2 ek. rizsbor vagy sherry, 12 lap zselatin, 500 g apró eper, 1 narancs

Áztassuk fel a zselatint és melegítsük fel a pudingot vagy tejet, amiben a cukrot már feloldottuk. Adjuk hozzá a rizsbort és a mandula aromát. Adjuk hozzá a zselatint és öntsük a masszát egy lapos tálba. Tegyük bele az epreket és hagyjuk megkeményedni. Vágjunk belőle kockákat és narancs darabkákkal tálaljuk.

Kókuszos sütemény

Hozzávalók: 21 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg barna cukor, 71/2dkg kókuszreszelék, 1 tojás, késhegynyi só.

Jól keverjük össze a hozzávalókat, és készítsünk belőle egy 5 cm-es hurkát. Vágjunk belőle szeleteket, és kizsírozott tepsiben süssük 25 percig 150 C-on.

Könnyű túrótorta

Hozzávalók: 1/4 l tejszín, 1 l gyümölcskoktél, 1 kg túró, cukor.

A túrót ízlés szerinti mennyiségben cukorral keverjük habosra. A gyümölcsöt hagyjuk lecsepegni. A tejszínt verjük fel. Keverjünk mindent össze, és tegyük 2 órára, hidegre.

Körtés lepény

Hozzávalók: 10 dkg mák, 4 tojás, só, 65 g vaj, 10 dkg cukor, 50 g liszt, 1 csipet sütőpor, 700 g körte, 1 citrom, 300 ml rosé zselé

A tojás sárgáját a vajjal és 61/2g cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darát, mákot, lisztet, sütőport és a tojások habbá vert fehérjét. 26 cm-es szögletes sütőformában, 175 C-on 15-20 percig sütjük.

Közben a körtét megfőzzük a cukor maradékával és a borral. Lehűtjük, és a tésztára tesszük. A leszűrt körtelét (250 ml) a zselével felfőzzük, és a körtére öntjük.

Mangóhab kivivel

Hozzávalók: 1 mangó, 3 kiwi, 2 ek. kókuszreszelék, 1 dl narancslé, 4 lap zselatin, 1/2dl víz, 10 dkg cukor, 11/2l tejszín, 8 csokoládé szelet.

Hámozzuk meg a mangót és a kiwit. Áztassuk be a zselatint bő, hideg vízben. Szeleteljük fel a mangót, és a narancslével tegyük fel főni. Hagyjuk a zselatint feloldódni, és jól keverjük simára a mangóval. Hagyjuk a masszát kihűlni. Verjük fel a tejszínt 5 dkg cukorral keményre és keverjük össze a kókusszal és a mangó pürével.  Tegyük egy tálba, és 6 órára tegyük hűtőbe. A maradék cukrot a 1/2dl vízzel tegyük fel főni. Turmixoljuk össze a kiwit és keverjük bele a cukros masszába. Fagylaltos kanállal merjünk 3 gombóc mangós masszát egy tálkába és öntsük le a kivis keverékkel. Tálaljuk a csokoládé szeletkékkel. Finom még babapiskótával is, vagy fagylalt ostyával.

Mars-nass (Jan Smienk)

Hozzávalók: 3 db 60 g-os Mars szelet, 100 g vaj, 2 ek. méz, 1 csomag rizspuffancs  

Máz: 200 g csokoládé, 25 g vaj

A Mars szeleteket, mézet és vajat együtt lassan felolvasztjuk. Hozzákeverjük a rizspuffancsot, és egy kivajazott formába simítjuk. Legalább 2 órára, hidegre tesszük.

A csokoládét és a vajat összeolvasztjuk, rákenjük a másik krém tetejére és visszatesszük a hűtőbe. Amikor megdermedt kivesszük a formából és felkockázzuk. Hidegen tároljuk.

Mikulás sütemény (Speculaass)

Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor barnára pirítva, 3 ek. tej, 40 dkg liszt, 1-1 kk. őrölt szegfűszeg, - fahéj, - gyömbér, - szerecsendió, 1 sütőpor, késhegynyi só, 25 dkg vaj (margarin), 3 dkg apróra vágott mandula.

Keverjük össze a tejet, cukrot. A lisztet keverjük össze a fűszerekkel, sóval, sütőporral, gyúrjuk össze a vajjal, keverjük bele a cukros tejet. Csomagoljuk fóliába, tegyük a hűtőbe 2-24 órára. Nyújtsuk ki a tésztát gyengén lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vékonyra, különféle formákkal szaggassuk ki, hintsük be mandulával. Kivajazott tepsiben süssük 20-25 percig.

Nugátocska

Hozzávalók: 250 g darált keksz, 250 g vaj v. margarin, 150 g nugát, 3 ek. tej                       

A vajat keverjük simára, majd adjuk hozzá a kekszet, nugátot és tejet. Addig keverjük, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Tegyük nyomózsákba, és sütőlapra nyomjunk formákat belőle. 180 C-os sütőben süssük készre.

Párolt füge borkrémmel

Hozzávalók: 4 friss füge, 7 1/2 dl vörösbor, 1 ek. cassis krém, 1 db vanília, citromhéj, 1 szegfűszeg, 1 dl tejszín

Tegyük a vörösbort, szegfűszeget és a vaníliát egy edénybe és 20 percig főzzük. Szűrjük le. A fügék tetejét kereszt alakban vágjuk be. Pároljuk 5 percig a lében, majd vegyük ki, tegyük tányérra és hagyjuk kihűlni.

A levet addig főzzük, amíg a fele elfő. A maradék felével öntsük le a fügét. A visszamaradt fele addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.

A tejszínhabot verjük keményre és keverjük bele a szirupot. Ezeket kanalazzuk a fügére és citrom-melissével tálaljuk.

Pepernoten (Els Hulsebos)

Hozzávalók: 125 g liszt, 5 dkg barnacukor, 5 dkg vaj, 1/2ek. mézeskalács fűszer, 1 tk. méz vagy cukorszirup, 1/2tk. só, 1/2tk. sütőpor.

A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk, kis labdácskákat formázunk belőle, és sütőpapírra tesszük. 175 C-on 20-25 percig sütjük.

Rumos torta

Hozzávalók: 25 dkg mazsola, hideg tea, 3 ek. Custard por, 1/2l tej, 1 száraz sütemény, 12 1/2 dkg vaj, 12 1/2 dkg margarin, 1 bögre cukor, 1 kupica rum, porcukor.

A mazsolát a teában puhára áztatjuk. A Custard porral és a tejjel sűrű pudingot készítünk, amit hagyunk kihűlni. A süteményt vastag szeletekre vágjuk és kibélelünk vele egy mély tálat. A vajat a margarinnal és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a pudingot, a mazsolát és a rumot. Az egészet jól kikeverjük, és a masszát a sütemény lapokra tesszük. A tetejét kirakjuk

a maradék sütemény lapokkal. Beborítjuk alumínium fóliával és 3 órára, hidegre tesszük. Tálaláskor kiborítjuk a tálból, és vastagon megszórjuk porcukorral.

Sajtos - káposztás palacsinta

Hozzávalók 2 tojás, 2,5 dl tej, 14 dkg liszt, 15 dkg holland Gouda sajt 2 cm hosszú, vékony csíkokra vágva, 1 dkg vaj, 4 ek. reszelt káposzta, csipet só, 2 csipet fehér bors.

A tojást tejjel elkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáöntjük a liszthez, simára keverjük.

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a tészta negyedét beletesszük, s kb. 2 percig sütjük.

Ekkor a sajt negyedét rászórjuk, további 3 percig sütjük, majd megfordítjuk. Ezt az oldalt 1 percig sütjük.

Sajtos felével felfelé tesszük tányérra. 1 ek. káposztával meghintjük, feltekerjük, és melegre tesszük. Így készítjük el a többi palacsintát is.

Forrón tálaljuk, joghurt-, vagy citromöntetes fejes salátát adunk mellé.

Sárgabarack Mascarpone habbal

Hozzávalók: 200 ml tejszín, 250 g Mascarpone sajt, 10 g vaníliás cukor, 4 ek. őszibarack lekvár, 2 ek. konyak, 25 g mandula szeletke, 8 fél sárgabarack a levével, 50 g keserű csokoládé.

A tejszínt a vaníliás cukorral verjük keményre. Keverjük hozzá a Mascarpone sajtot. Adjuk hozzá az őszibarack lekvárt, konyakot és mandulát és egy lefedett tálban fél órára tegyük a hűtőbe. Hagyjuk a sárgabarackot lecsepegni, tegyük egy lapos tálba a magházával felfelé, és a Mascarponés masszát tegyük a magházakba. Szórjuk meg reszelt csokoládéval és öntsük mellé a barack levét.

Talkedli vagy poffertjes 1.

Hozzávalók: 250 g liszt, 10 g élesztő, 3 dl langyos tej, 1 tojás, 2 ek. cukorszirup, só, 80 g olvasztott vaj, porcukor

Szitáljuk át a lisztet, készítsünk mélyedést a közepébe és adjuk hozzá a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Sózzuk meg, és alaposan keverjük össze. Lassan adjuk hozzá a maradék tejet, a felvert tojást és a szirupot, majd hagyjuk 3/4 órát meleg helyen kelni. A sütőt vajazzuk meg, feléig töltsük meg a masszával és süssük világos barnára mindkét oldalán. Ha egy adag elkészült, szórjuk meg porcukorral és egy csipet vajjal.

Talkedli vagy poffertjes 2.

Hozzávalók: 250 g liszt, 3 dl langyos tej, 1 tojás. 2 ek. cukorszirup, 10 g élesztő, 4 g só, 80 g olvasztott vaj, porcukor

Az élesztőt keverjük össze kevés langyos tejjel. A lisztet szitáljuk le, adjuk hozzá a sót és készítsünk egy mélyedést a közepébe. Adjuk hozzá az élesztőt, a tej maradékát, a felvert tojást, cukorszirupot és jól dolgozzuk össze. Fedjük le az edényt és tegyük meleg helyre 3/4 órára. Vajazzuk meg a sütőt, melegítsük fel és öntsük bele a masszát a mélyedésekbe. Amikor a fánkocskák egyik fele barna, fordítsuk meg. Szórjuk meg porcukorral és adjunk hozzá egy csipet vajat. Egy kis likőrrel is meghinthetjük (pl. Cointreau).

Tejszínes fánkocskák

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 2 tojás, 1 tejszín, 1 vaníliás cukor, gyümölcs.

A vajjal, liszttel, tojással fánkocskákat készítünk, nyomózsákból tepsire kis halmokat rakunk és kisütjük. Felvágjuk az oldalukat, és a cukorral kikevert tejszínnel megtöltjük. Gyümölccsel díszítjük.

Tiramisu I.

Hozzávalók: 20 dkg babapiskóta, 2 tojás, 15 dkg cukor, 50 dkg Mascarpone (tejszínes sajt), 4-5 csésze kávé, Amaretto, kakaópor.

A tojássárgákat a cukorral kikeverjük. Hozzákeverjük a krémsajtot és a keményre vert fehérjét.

A babapiskótát beáztatjuk a kávéba, és a felével kirakunk egy tálat. Meghintjük Amarettoval.  Rákenjük a sajtos massza felét, majd beborítjuk a piskóta maradékával, amit szintén meghintünk Amarettoval. Beborítjuk a krém maradékával. Legalább 1 órára, hidegre tesszük, majd tálaláskor meghintjük kakaóporral.

Tiramisu II.

Hozzávalók: 25 dkg babapiskóta, 50 dkg mascarpone, 31/2 cl kávé, 4 tojás sárgája, 2 tojás fehérje, só, 10 dkg cukor, kakaó, reszelt csokoládé, 5 ek. Amaretto.

Keverjük ki a tojás sárgákat a cukorral és adjuk hozzá az Amarettot és a mascarpone sajtot. A tojásfehérjéket egy kis sóval verjük keményre, és óvatosan keverjük hozzá a krémhez. Terítsük a babapiskótát egy sütőformába és hintsük meg a kávéval.  Kenjük meg a töltelékkel, olyan vastagon, mint a piskóta maga. Terítsük be ismét piskótával, amit kávéval megspriccelünk, és a maradék krémet kenjük rá. Az utolsó sort szórjuk meg kakaóval és reszelt csokoládéval.  Legalább 11/2órára tegyük hidegre.

Trixy-puding

Hozzávalók: 2 csomag epres pudingpor, 1 csomag babapiskóta, 2 banán, 1/4l tejszín, hosszúkás tortaforma.

Készítsük el a pudingot a leírás szerint. A tortaforma alját rakjuk ki babapiskótával és banán szeletekkel. Erre öntsük rá a puding felét és újra a babapiskóta, banán réteg következik. A tetejére öntsük a maradék pudingot úgy, hogy a piskótát mindenhol befedje. Tegyük egy időre a hűtőbe és tejszínnel tálaljuk.

Tojáslikőrös sajt torta

Hozzávalók: 10 dkg teljes őrlésű lisztből készült keksz, 2 ek. kakaó, 80 g olvasztott vaj, 3 levél zselatin, 1 l tejszín, 50 g cukor, 200 g krémsajt (MonChou), 3-5 ek. tojáslikőr, csokoládé a díszítéshez.

Daráljuk le a kekszet és adjuk hozzá a kakaót és a vajat. Keverjük össze, béleljünk ki vele egy 20 cm-es sütőformát, és egy kanállal nyomkodjuk laposra. Tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre. A zselatint néhány percre áztassuk hideg vízbe. A tejszínt 25 g cukorral verjük keményre. Egy másik edényben verjük fel a sajtot, adjuk hozzá a tojáslikőrt és a maradék cukrot és keverjük sima masszává. A zselatint 3 ek. forró vízben keverjük simára, hagyjuk lehűlni, majd keverjük hozzá a sajtos masszához. Adjuk hozzá a tejszínt és kenjük rá az egészet a tortalapra. Legalább három órára tegyük hűtőszekrénybe, majd csokoládéval tálaljuk.

Ünnepi sütemény (Oldenzaal)

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 171/2dkg vaj, 1 tojás, 2 tk. vaníliás cukor, késhegynyi só. 

Az anyagokat jól összedolgozzuk, és egy nagy labdát formálunk belőle. A sütőt 175 C-ra melegítjük, és a tésztát egy kivajazott sütőformában fél óra alatt megsütjük.

Valentin napi torta

Tejberizst főzünk vaníliával, pici sóval. Amikor már majdnem elkészült keverünk bele egy kis cukrot és gyömbért.

Epret cukorral összeturmixolunk és zselatinnal összekeverünk. A sütőformát kikenjük vajjal, beleöntjük az epres masszát, és hidegre tesszük. Egy óra után kivesszük és rákenjük a kihűlt rizst. Visszatesszük a hűtőbe, és egy újabb óra után kivesszük. Meleg vízbe állítjuk és kiborítjuk egy tálra. Díszíteni lehet mentalevéllel, eperdarabokkal.

Tálalás: A levest kenyérkockákkal és hússal vagy a húst és a kolbászt külön, főtt burgonyával, pürével, valamilyen főzelékkel.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése