A Drótpostagalamb recepttára
162. könyv
Tartalomjegyzék
Holland receptek A-tól Z-ig............................................................................................. 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................... 2
A Benelux államok konyhája, étkezési szokások................................................................ 4
Receptek.......................................................................................................................... 5
Alma desszert............................................................................................................... 5
Almatorta I................................................................................................................... 5
Almatorta II. (Henry Elsjan).......................................................................................... 5
Almatorta III................................................................................................................. 5
Ananásztorta................................................................................................................. 5
Banán Josephine módra................................................................................................. 5
Banán mézzel................................................................................................................ 6
Borhab.......................................................................................................................... 6
Borsóleves (Erwtensoep)............................................................................................... 6
Citromtorta................................................................................................................... 6
Citrus desszert.............................................................................................................. 6
Cukor fondant (Desiree)................................................................................................ 6
I. (Alap)..................................................................................................................... 6
II. (Csokoládés)......................................................................................................... 7
III. (Kávés)................................................................................................................ 7
IV.............................................................................................................................. 7
V............................................................................................................................... 7
Csicsókaleves................................................................................................................ 7
Fokhagymás crouton.................................................................................................. 7
Diópuding tojáslikőrrel................................................................................................... 7
Elzászi alma.................................................................................................................. 7
Epertorta dióval............................................................................................................. 8
Flamand galuska........................................................................................................... 8
Flamand rakott palacsinta.............................................................................................. 8
Fűszeres sütemény........................................................................................................ 8
I................................................................................................................................ 8
II............................................................................................................................... 8
Gesztenyepüré torta...................................................................................................... 8
Grízpuding.................................................................................................................... 8
Habos fagylalt............................................................................................................... 8
Habos limonádékrém..................................................................................................... 9
Hollandi borjúsült.......................................................................................................... 9
Holland burgonya.......................................................................................................... 9
Hollandi csirkemell........................................................................................................ 9
Holland csokoládétorta (Chocoladetaart)........................................................................ 9
Tortakrém:................................................................................................................. 9
Holland heringsaláta.................................................................................................... 10
Hollandi kelvirágsaláta................................................................................................. 10
Hollandi madársaláta................................................................................................... 10
Hollandi mártás........................................................................................................... 10
Hollandi mártásos zöldhagyma.................................................................................... 10
Hollandi mártás........................................................................................................ 10
Holland rakott tojás..................................................................................................... 10
Holland sajtsaláta........................................................................................................ 11
Holland tojásgombóc-leves.......................................................................................... 11
Kávéfagylalt................................................................................................................ 11
Kínai mandula zselé (Holland-kínai)............................................................................. 11
Kókuszos sütemény..................................................................................................... 11
Könnyű túrótorta......................................................................................................... 11
Körtés lepény.............................................................................................................. 11
Mangóhab kivivel......................................................................................................... 12
Mars-nass (Jan Smienk).............................................................................................. 12
Mikulás sütemény (Speculaass)................................................................................... 12
Nugátocska................................................................................................................. 12
Párolt füge borkrémmel............................................................................................... 12
Pepernoten (Els Hulsebos)........................................................................................... 12
Rumos torta................................................................................................................ 12
Sajtos - káposztás palacsinta....................................................................................... 13
Sárgabarack Mascarpone habbal.................................................................................. 13
Talkedli vagy poffertjes 1............................................................................................ 13
Talkedli vagy poffertjes 2............................................................................................ 13
Tejszínes fánkocskák................................................................................................... 13
Tiramisu I................................................................................................................... 13
Tiramisu II.................................................................................................................. 13
Trixy-puding................................................................................................................ 14
Tojáslikőrös sajt torta.................................................................................................. 14
Ünnepi sütemény (Oldenzaal)...................................................................................... 14
Valentin napi torta....................................................................................................... 14
Hollandia élelmiszertermelés
szempontjából jó adottságokkal rendelkezik. Mezõgazdasága belterjes, elsõsorban
zöldségféléket termesztenek. Hagyományai vannak a szarvasmarhatartásnak,
tejtermékeik, elsõsorban sajtjaik világhírûek. Régebben a gyarmatokról is áramlottak
különféle fûszerek és egyéb élelmianyagok az anyaországba. Másrészt a tenger is
sokféle nyersanyaggal szolgál. A holland halpiacokon óriási mennyiségben
láthatunk tõkehalat, lepényhalat, nyelvhalat, angolnát, heringféléket.
Az egész világon ismert lett a
sózott "Matjes" heringjük. A fiatal heringeket nagy tömegben
halásszák ki, még a hajókon megtisztítják, lesózva pácolják. Azután megjelenik
a vendéglõk étlapjain, de árusítják utcán is. Finomra vágott vöröshagymát,
barnakenyeret és persze bõven sört fogyasztanak hozzá. Jóminőségü pácolt
heringet és heringsalátát is készítenek belõle.
A meleg halételekhez gyakran a
róluk elnevezett vajas, tejszínes, tojásos hollandi mártást adják. Elõételként
gyakran szerepelnek hideg halételek, kagyló-, ráksaláta, rákkoktél, füstölt
lazac, de kedvelt a füstölt angolna is. Ugyancsak elõételként szívesen
fogyasztanak gyümölcsöket, elsõsorban sárgadinnyét, grape fruit-ot.
Leveseik között megtalálhatók a
püré- és krémlevesek, - napjainkban gyakran levesporból készítik -
zöldséglevesek, jellegzetes a szárított sárgaborsóból készült püréleves, amit
füstölt kolbászkarikákkal és fekete kenyérre tett húsos füstölt szalonna
szeletekkel tálalnak, a zellerrel, póréhagymával tálalt a paradicsomleves. A
levesekhez általában bõven adnak levesbetétet. Ünnepi alkalmakra
teknõsbékalevest, ököruszálylevest és erõlevest készítenek. Kedveltek az
egybesült húsok és a frissen sütött kiadós steaekek, ezekhez a rizs és a
burgonyaköret mellett általában többféle zöldséget is adnak. Kedvelt a marha, a
borjú, a bárány, de fogyasztanak sertést is, és nagy a választéka a
szárnyasoknak is. Sok salátát fogyasztanak, az olajos, citromos ízesítést
kedvelik.
Meg kell említeni a "
Nederlandse Koffietafelt", a holland kávéasztalt. Általában délutáni étkezés,
gazdagon megterített uzsonnaasztal, ahol a sütemények, kávé és tea mellett megtalálhatók
a különféle felvágottak, hideg sültek, sonka, hideg halételek. Készítik úgy is,
hogy személyenként állítják össze a gazdag választékú tálat. Ugyancsak szólni
kell az egyszerû fûszeres vagdalthús golyókról, amit minden étteremben,
pavilonban, bisztróban árulnak különféle köretekkel.
Sokféle apró, édes és sós
teasüteményt készítenek, az egyéb süteményeik rendszerint gyümölcsök
felhasználásával, vajkrémmel, tejszínnel készülnek. Nagy a gyümölcs-, valamint
a fagylalt- és parféfogyasztásuk.
Napközben délelõtt és délután is
tartanak egy-egy rövid munkaszünetet, amikor kávét, kakaót vagy tejszínes teát
fogyasztanak. Reggelire bõségesen étkeznek, az ebédet meghatározza a modern
élet, általában az ebédszünetben elfogyasztott gyors, egyszerû étkezés, vacsorára
komplett étrendet esznek.
Világhírûek a Bols cég által
gyártott holland likõrök. Söreik jó minõségûek, így a sörfogyasztás
Hollandiában magas.
A holland vendég takarékos,
szálláshelyen megelégszik az egyszerûbbel, ha az tiszta és olcsó, ugyanúgy az
egyszerû ételekkel, ha az jóízû és olcsó.
Belgiumban, a vallon
tartományokban a francia nyelv és a francia szellem uralkodik. A flamand
tartományokban egy más, a hollandiaival rokon nyelv a meghatározó. Természetesen
igaz ez a konyhamûvészetükre is.
Belgiumra erõsen hatott és hat ma
is a francia konyha, a francia étkezési szokások. Így pl. reggelire nem esznek
sokat, tulajdonképpen délben sem, vacsorára szeretnek kiadós, komplett étrendet
fogyasztani. Az étkezést aperitiffel kezdik. Köretként nem adnak annyi
zöldséget, mint a franciák, sokféle burgonyaköretet készítenek. Az étkezést
általában sajttal fejezik be.
Luxemburg aprócska állam
Németország mellett. Konyhájukra, étkezési szokásaikra elsõsorban a német és a francia
gastronómia hatott.
Alma desszert
4
almát megtisztítunk, kicsumázzuk, és egészben megfőzzük 1 l ízlés szerint
cukrozott, citromlével ízesített vízben. Ha puha kivesszük, és tányérra
tesszük.
1/2csésze
cukrot kikeverünk 2 ek. rizsliszttel, majd annyi vízzel felöntjük, hogy sűrű
pasztát kapjunk. Ezt beleöntjük az alma levébe, és állandóan kevergetve addig
főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk 1 tojás sárgáját 1/2dl konyakkal
kikeverve. A tányérra tett almára öntjük a szószt, ráteszünk egy kis
eperlekvárt, és mandula szeletekkel meghintjük.
Almatorta
I.
Hozzávalók:
25 g margarint keverjünk habosra 100 g cukorral és 75 g sovány túróval. Adjunk
hozzá 125 g lisztet és 2 ek. kókuszreszeléket. Tegyük lisztezett sütőformába.
1
apróra vágott almát keverjünk össze 1 ek. gyömbérlekvárral, kenjük a tortára és
süssük 1 órát 175 C-os előmelegített sütőben.
Almatorta
II. (Henry Elsjan)
Hozzávalók:
300 g liszt, 200 g porcukor, 175 g vaj, 2 tojás, 3-4 alma
Az
almákat vágjuk szeletekre és tegyük egy tálba. Minden alma után szórjuk meg egy
kis cukorral. Így kapunk 4 réteg cukrozott almát, ez lesz a töltelék.
A
vajat vágjuk kis kockákra, adjuk hozzá a cukrot, és jól dolgozzuk össze. Adjuk
hozzá a tojásokat, de egy keveset tegyünk félre későbbre. Keverjük hozzá a
lisztet és dolgozzuk jól össze. Egy 24 cm-es sütőformát vajazzunk ki és
béleljük ki a tésztával. a tészta kb. 15 %-át, hagyjuk meg. Töltsük meg a
formát az almás keverékkel, és a maradék tésztából készítsünk rácsot a
tetejére. Kenjük meg a megmaradt tojással,
és a tortát süssük 175 C-os előmelegített sütőben aranybarnára. Ha a torta
elkészül vegyük ki a sütőből, és egy konyharuhával takarjuk le, így lassabban
hűl.
Almatorta
III.
Hozzávalók:
7,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 4 dl almalé, 15 dkg liszt, 2 tk. fahéj, 2
alma, 2 ek. gyömbérlé, baracklekvár.
A
sütőt 160C-ra hevítjük. A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az almalét
és egyenként a tojásokat. Belekeverjük a lisztet és a fahéjat. Kivajazott
formába öntjük, a tetejét kirakjuk alma szeletekkel. 1 órát sütjük. Ha kivettük
a sütőből a tetejét megkenjük gyömbérlével és baracklekvárral.
Ananásztorta
Hozzávalók:
7 1/2 dkg liszt, 12 1/2 dkg cukor, 2 1/2 dkg kukoricakeményítő, 4 tojás, 2 tk.
citromhéj, egy citrom leve, 5 gr sütőpor, kis só
A
tojásokat feltörjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, citromlével,
citromhéjjal. Addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A tojásfehérjéket
késhegynyi sóval keményre verjük. Óvatosan összekeverjük a tojássárgával.
Összekeverjük a lisztet, kukoricakeményítőt, sütőport és belekeverjük a
tojássárgás masszába, majd a kikent formába öntjük. Az előmelegített sütőben
kb. 30 percig sütjük (a sütő ajtaját nem szabad kinyitni). Ha a sütemény
elkészült eloltjuk a gázt, és még 5 percig a sütőben hagyjuk. Ha kihűlt kiszedjük
a formából, és vízszintesen 3 részre vágjuk.
Krém:
1/2 l tejszínhab, 2 ek. porcukor, 2 ek. cseresznyepálinka, 30 dkg ananász (jól
lecsöpögtetve), 7 1/2 dkg reszelt csokoládé.
Az
ananászt lecsöpögtetjük és feldaraboljuk. A tejszín egy részét felverjük a
cukorral és a cseresznyepálinkával, az ananászdarabokat és a reszelt csokoládét
belekeverjük. A tejszínes keveréket
elosztjuk a torta három lapján. Egymásra rakjuk a lapokat és díszítjük a
maradék tejszínhabbal, csokoládéval és ananászdarabokkal. 2 órára a hűtőbe
tesszük, és utána daraboljuk fel.
Banán
Josephine módra
Hozzávalók:
4 banán, 50 g vaj, 50 g porcukor4 ek. rum, 2 ek. citromlé, 1 dl tejföl, 50 g kesernyés
keksz
Vajazzunk
ki egy tűzálló tálat, amibe a banánok éppen belepasszolnak. A banánokat hámozzuk
le, felezzük el és helyezzük a tálba. A citromlét és a rumot keverjük össze,
öntsük a banánra és szórjuk meg a porcukorral.
Tegyük
10 percre 180 C-ra előmelegített sütőbe. Vegyük ki és tegyük rá a tejfölt.
Szórjuk meg a keksszel és tegyük rá a vajat. Tegyük 3 percre 220 C-os sütőbe.
Variációk:
-
Josephine csónakocskák:
Hozzávalók:
4 korstdeegbakjes, 2 banán, 1 ek. citromlé, 2 ek. rum, 1 ek. porcukor
Turmixoljuk
össze a banánt, adjuk hozzá a rumot és a citromlét. Töltsük meg vele a tésztát.
Szórjuk meg a porcukorral és tegyük 5 percre nagyon forró sütőbe (240 C).
Banán
mézzel
Hozzávalók:
Banán, 4 ek. citromlé, 2 ek. cukor, 4 ek. méz.
A
banánok egyik oldalán a héját vágjuk fel és nyissuk ki. A banánt hintsük meg
citromlével, szórjuk meg 1/2ek. cukorral és 1 ek. mézzel. Hajtsuk vissza a
héját, és tegyük 15 percre, rostra sülni. Vanília fagylattal tálaljuk.
Borhab
Hozzávalók:
2 tojás, 5 dkg kristálycukor, 1 dl száraz fehérbor, 4 kanál citromlé, fél
citrom héja.
A
tojássárgát habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a
citromlét, a bort, a lereszelt citromhéjat. Gőz fölött verjük, míg besűrűsödik.
Jégbe hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt hozzákeverjük a tojások kemény habját.
Borsóleves
(Erwtensoep)
Hozzávalók:
0,5 kg zöld színű sárgaborsó, 1 ek. só, csipet bors, - majoránna, 1 húsleveskocka,
0,5 - 1 kg oldalas 2-3 ujjnyi darabokra vágva, 2 közepes petrezselyemgyökér
karikára szelve, 1 kisebb zeller kockára vágva (vagy zöldje), 1 közepes hagyma
felkarikázva, 25-30 dkg füstölt kolbász karikára vágva, 5 dkg zsiradék, 1-4
szelet fehér kenyér, apróra vágott petrezselyem.
2,5
l vízben 1-1,5 óráig főzzük a borsót - takarékon, lefedve.
Beletesszük
a sót, borsot, leveskockát, majoránnát, oldalast, és további 1 órán át főzzük.
Hozzáadjuk
a répát, hagymát, zellert, kolbászt és még 0,5 óráig főzzük.
A
kenyeret kockára vágjuk, megpirítjuk.
Tálalás:
A levest kenyérkockákkal és hússal vagy a húst és a kolbászt külön, főtt
burgonyával, pürével, valamilyen főzelékkel.
Citromtorta
Hozzávalók:
100 g liszt, 100 g vaj, 80 g cukor, 3 tojás sárgája, 1 ek. vaníliás cukor, só
Töltelék:
3 tojás fehérje, 150 g cukor, 2 citrom leve, 1 citrom héja, 150 g vaj, 100 g mandula
A
lisztet szitáljuk egy tálba. Keverjük össze a sóval, cukorral, tojás sárgájával
és vajjal. Jól dolgozzuk össze, és 30 percre tegyük hidegre. Nyújtsuk kb. 25 cm
átmérőjűvé és béleljünk ki vele egy tortaformát.
Tegyünk
rá babot, és süssük 200-220 C-on 10 percig, majd vegyük le a tölteléket és
süssük további 5 percig. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
a mandulát vágjuk apróra, a vajat olvasszuk fel. A cukrot a tojással verjük fel
és adjuk hozzá a citromlét, citromhéjat, vajat és a mandulát. Jól keverjük
össze és öntsük a tortára. Süssük 25-35 perc alatt szép barnára.
Citrus
desszert
1
csésze mandulát porcukorral összeturmixolunk. 1 ek. vajat 1 tojással és 1 ek.
cukorral kikeverünk. Hozzáadjuk a mandulás keveréket és 2 dl felvert
tejszínhabot.
Narancsot,
grape fruitot megtisztítunk és kis sherryben beáztatjuk. Tányérra tesszük a narancsokat,
rákenjük a masszát, és 200 C-os sütőben barnára sütjük.
Cukor
fondant (Desiree)
I. (Alap)
Hozzávalók:
200 g cukor, 4 ek. víz, tej, kávétejszín vagy tejszín.
A
cukrot tegyük egy serpenyőbe és keverjük hozzá a folyadékot. Addig főzzük
kevergetve, amíg a massza el nem válik az edény falától, ill., amíg nem cseppen
le a kanálról. Vegyük le a tűzről, amíg a massza keményedni nem kezd, majd
öntsük márványlapra, vagy papírformákba.
II.
(Csokoládés)
Hozzávalók:
200 g cukor, 3-4 tk. kakaó, 4 ek. víz, tej, kávétejszín vagy tejszín.
Ugyanúgy
készül, mint az előbbi.
III.
(Kávés)
Hozzávalók:
200 g cukor, 3-4 tk. Nescafé vagy 1 ek. erős kávé, 3 ek. víz, tej, kávétejszín
vagy tejszín.
Ugyanúgy
készül, mint az előbbi.
IV.
3
csésze porcukrot addig főzünk 1/2csésze tejjel, amíg el nem válik a massza az
edény falától. Levesszük a tűzről, és folyamatosan hozzákeverünk 1 ek. kávéport
vagy kakaót.
V.
Hozzávalók:
200 g cukor, 55 g tej, késhegynyi vaj, citromlé, kávé- vagy kakaópor.
Tegyük
fel főni a tejet, cukrot, vajat egy serpenyőben és forrástól számítva pontosan
5 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromlét, kakaót vagy kávét.
Csicsókaleves
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, felvágva, 1 ek főzőolaj, 35 dkg csicsóka, megmosva, 2
sárgarépa, megtisztítva, kockára vágva, 2 paradicsom, feldarabolva, 6 dl zöldségleves,
só és frissen őrölt feketebors
1.
Futtassuk meg a hagymát az olajon.
2.
Közben hámozzuk meg a csicsókát és mossuk meg újból, daraboljuk fel és tegyük
az edénybe. Gyorsan dolgozzunk vele, mert nagyon hamar megfeketedik.
3.
Adjuk hozzá a többi belevalót is. Lefedve forraljuk fel, majd 30 percig kis
lángon főzzük.
4.
Nyomjuk át szitán, vagy turmix- ill. robotgéppel pürésítsük.
Ezt
a levest ajánlják még fokhagymás croutonnal is.
Fokhagymás
crouton
Hozzávalók:
2 szelet fehérkenyér, a héja nélkül; 25 gramm lágy vaj vagy növényi olaj; kevés
fokhagyma.
Az
összetört fokhagymát keverjük a vajba, és ezzel a vajjal kenjük meg a
kenyérszeletek mindkét oldalát. A szeleteket ujjszerűen vágjuk be, és mindkét
oldalon süssük ropogósra. Vágjuk kockákra, és ezzel tálaljuk a levest.
Diópuding
tojáslikőrrel
Hozzávalók:
2 dl tej, 3 tojás sárgája, 71/2dkg barna cukor, 4 levél zselatin, 1 tk. kávé, 2
dkg feldarabolt mandula, 4 1/2 dkg dió, 1/2 dl Amaretto likőr, 2 dl felvert
tejszín, 3 dkg cukor, 1 dl tojáslikőr, 1/2 dl kávétejszín, 1 pudingforma (1
l-es).
A
diót daraboljuk fel és pirítsuk meg egy edényben, majd hagyjuk kihűlni. A
zselatint tegyük bő hideg vízbe. Melegítsük meg a tejet. Keverjük habosra a
tojás sárgáját, barna cukrot és a kávét.
Öntsük rá a tejet, jól keverjük össze és öntsük vissza az edénybe. Újra
tegyük vissza a tűzre, de a lángot vegyül le és keverjük bele az apróra vágott
zselatint. Az edényt tegyük egy nagyobb tál hideg vízbe és keverjük addig, amíg
a tartalma sűrű nem lesz. Verjük fel a
tejszínt a kristálycukorral és tegyük hideg helyre. Spricceljük meg a tejszínt
az Amarettoval, és a pirított dió egy részével együtt keverjük bele a hideg
pudingba. Öntsük bele egy pudingformába, és 6-8 óráig hagyjuk hideg helyen. A
tojáslikőrt keverjük össze a kávétejszínnel, amíg sűrű szósz nem lesz belőle. A
pudingot borítsuk ki a formából egy tálra. Öntsük rá a szószt és szórjuk rá a
maradék diót.
Elzászi
alma
Hozzávalók:
2 kg alma, 100 g vaj, 125 g porcukor, 15 g vaj, 15 g liszt, 5 dl tej, 100 g
barnacukor, 2 tojás és 1 tojás sárgája
Tisztítsuk
meg az almát, vágjuk ki a magházát és vágjuk szeletekre. Forrósítsuk fel a
vajat, és az almaszeleteket süssük meg. Szórjuk meg porcukorral és hagyjuk egy
kicsit karamellizálódni. Tegyük bele egy kivajazott, lapos tálba.
Készítsünk
tésztát a vajból, lisztből és tejből. Addig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Vegyük
le a tűzről és keverjük bele a cukrot és tojást. Ezzel borítsuk be az almát, és
160 C-os sütőben süssük 30 percig.
Epertorta
dióval
Hozzávalók:
25 dkg liszt, késhegynyi só, 12 1/2dkg cukor, 1 ek. citromlé, 17 1/2dkg vaj, 1
tojás, kb. 1 ek. tej.
A
lisztet keverjük össze a sóval, cukorral és citromlével. Tegyük hozzá az apróra
vágott vajat is. Hideg kézzel jól gyúrjuk össze. A tojást is gyúrjuk hozzá. Jól
dolgozzuk össze, és ha morzsás adjunk hozzá tejet. Tegyük 1 órára, hidegre. A
sütőformát kenjük meg vajjal és nyomkodjuk bele a tésztát. Villával szurkáljuk
meg, és az alábbi masszát tegyük rá: 5 dkg reszelt mandulát vagy diót keverjünk
össze 5 dkg cukorral, 1 tojással és 1 tojás sárgájával, valamint 1 dl
tejszínnel. Süssük meg a tortát kb. 25-35 percig előmelegített sütőben 180
fokon. Ha elkészült még 5 percig hagyjuk állni a sütőben. A formában hagyjuk
kihűlni. A tetejét eperrel és tejszínhabbal díszítjük.
Flamand
galuska
A
csíkokra vágott sertéshúst a tokányhoz hasonlóan elkészítjük. Ugyancsak az
ismert módon tojásos galuskát készítünk. Mikor a hús megpuhult és a galuska
elkészült, akkor összevegyítjük. Forrón, reszelt sajttal meg- hintve, fejes
salátával tálaljuk.
Flamand rakott palacsinta
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 10 dkg kristálycukor, 2 dkg tört fahéj, 2 dkg olvasztott
vaj.
A
vékonyra sütött palacsintákat egyenként megszórjuk fahéjjal, cukorral,
meglocsoljuk olvasztott vajjal, és egymásra fektetve kivajazott jénaiba tesszük.
A legfelsőt csak cukorral szórjuk meg. Lefedve, sütőben átmelegítjük.
Úgy
szeleteljük, mint a tortát.
Fűszeres
sütemény
I.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg vaj, kis víz, 1 ek. sütőpor, 1 csésze barna cukor, 2
tojás, narancshéj, kis só, 1/2 dl cukorszirup, sütemény fűszerkeverék.
A
lisztet megszitáljuk, belekeverjük a sót, cukrot és összekeverjük. Hozzáadjuk a
felolvasztott vajat és annyi vizet, hogy jól keverhető legyen. Jól
összedolgozzuk, beleöntjük a cukorszirupot, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
Beletesszük a fűszerkeveréket és a cukrozott narancshéj darabokat. Kivajazott,
lisztezett, szögletes formában 11/2órát 150 C-on megsütjük. Rostélyra tesszük
kihűlni és tejszínhabbal tálaljuk.
II.
Hozzávalók:
350 g liszt, 350 g barnacukor, 1 tojás, 5 tk. fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg,
ánizs, gyömbér), 2 1/2 dl tej.
Jól
összekeverjük, egy hosszúkás sütőformát vajjal kikenünk, zsemlemorzsával
meghintjük, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben 1 óra alatt
megsütjük.
Gesztenyepüré
torta
Hozzávalók:
1 doboz édes gesztenyepüré, 10 dkg vaj, likőr vagy rum, 1 ek. kakaó, 1 csomag
(10 dkg) keksz.
A
vajat keverjük simára és dolgozzuk össze a kakaóval, rummal és
gesztenyepürével. Egy tálba tegyünk egy réteg krémet, tegyünk rá egy réteg
rumban áztatott kekszet, és folytassuk ezt addig, amíg a hozzávalók vannak. A
tetején püré legyen. Tegyük néhány órára, hidegre. Tejszínnel, cseresznyével
lehet díszíteni tálaláskor.
Grízpuding
Hozzávalók:
1/2 l tejet főni teszünk, hozzáadunk 1/2csésze grízt. Lassan kevergetve főzzük,
bele 4 ek. cukor, citromhéj és csipet só.
Közben
2 tojás fehérjét csipet sóval habbá verünk. Ha a gríz megfő. belekeverjük a
tojások sárgáját, amit előbb egy kis tejes masszával simára keverünk, 21/2dkg
vajat és mazsolát. Apránként belekeverjük a tojások fehérjét és kikent,
zsemlemorzsával meghintett formácskákba töltjük. Tepsibe állítjuk a formákat,
vizet öntünk alá, alufóliával befedjük és megsütjük. Ha elkészült kiborítjuk
egy tányérra, és konyakkal kikevert lekvárral leöntjük.
Habos fagylalt
Hozzávalók:
1 csomag mokkahab sütemény, kevés rum, 2 csomag tejszínpor, tej.
Készítsük
el a tejszínport a tejjel a leírás szerint. Morzsoljuk össze a mokka süteményt.
Spricceljük meg a rummal, és ezt tegyük a tejszín tetejére, majd 2 órára tegyük
hidegre.
Habos
limonádékrém
Hozzávalók:
4 tojás, 6 ek. cukor, 2 dl limonádészirup, 2 tk. citromlé, pici só.
Válasszuk
szét a tojásokat. Keverjünk 4 ek. cukrot a tojássárgához, és verjük fel, amíg
tejföl sűrűségű lesz. Keverjük hozzá a limonádét. Tegyük az edényt kis lángra, és addig kevergessük,
amíg jól besűrűsödik. Hagyjuk a keveréket lehűlni, de néha kevergessük meg.
Verjük
fel a tojásfehérjéket 2 ek. cukorral és alaposan keverjük össze a lehűlt
limonádémasszával.
Szedjük
ki üveg tálacskákba és rögtön tálaljuk.
Hollandi
borjúsült
Hozzávalók:
1 és 1/2 kg. borjúhús (filé). 3 közepes hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 pohár
narancslé, 1 pohár fehérbor, 15 szem olajbogyó
A
borjúhúst egészben, lisztben megforgatni, és kevés olajban minden oldalról jól
átsütni, a hagymát kockára vágva olajban megpirítani, de csak addig, ameddig
átlátszó lesz, belevágni a fokhagymát, egy picit sütni majd rátéve a húst,
felönteni a narancslével és a borral. Kell hogy a folyadék majdnem 3/4-éig
érjen a húsnak. Sózni es borsozni. Egy óra hosszat kis lángon főzni. Akkor meg
nem puha, de eddig szoktam előző nap elkészíteni. Másnap, tálalás előtt
felszeletelem a húst és egy tűzálló tálba téve szépen elrendezve, nem fektetve
a szeleteket inkább ferdén egymásra döntve állítani, ráöntöm a levet és
átpasszírozom a hagymadarabokat azt is ráteszem. Most beleteszem az
olajbogyókat és forró sütőben (200 fok) 45 -50 percig sütöm, amíg a teteje
megbarnul.
Holland burgonya
Hozzávalók: 80 dkg
burgonya, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt sajt, só.
Elkészítése:
A burgonyákat meghámozzuk, félig megfőzzük sós vízben, majd kereszt alakban
bevágjuk. A hagymát jó vékonyra felszeleteljük, és a keresztvágásba helyezzük.
A burgonyákat megsózzuk, és megzsírozott tűzálló tálra helyezzük, és sütőbe
tesszük. Addig sütjük, amíg meg nem puhul. A burgonyák tetejét meghintjük
reszelt sajttal, és sütőbe visszatesszük, még néhány percre, amíg a sajt meg
nem olvad.
Hollandi csirkemell
Hozzávalók:
8 csirkemell, 2 dl tejföl, 10 dkg vaj, 15
dkg rokfort, őrölt bors, só, szerecsendió, pirospaprika
A bőrétől, csontjától megtisztított, kivert
csirkemelleket sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, kis pirospaprikával
ízesítjük. Vajon majdnem puhára sütjük. A sütőzsiradékkal kent tűzálló tálba
rakjuk a csirkemelleket, az áttört, tejföllel kevert rokforttal bevonjuk. Kis
időre sütőbe tesszük.
Petrezselymes párolt rizzsel tálaljuk.
Holland
csokoládétorta (Chocoladetaart)
Hozzávalók:
30 dkg keserű főzőcsokoládé, 30 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 2 tojás, 25 dkg
liszt, 0,5 cs. vaníliás cukor, 0,5 cs. sütőpor, 0,5 kk. só, 1 dl tej, 2
tojásfehérje, 15 dkg porcukor.
Forró
víz fölött egy lábasban olvasszunk fel 10 dkg étcsokit, adjunk hozzá 1 dl forró
vizet, keverjük simára.
Keverjünk
habosra 10 dkg vajat 20 dkg cukorral, keverjük bele egyenként a tojásokat, majd
a vaníliás cukrot, olvasztott csokit.
Keverjük
csomómentesre a lisztet, sütőport a csokis keverékkel és a tejjel, öntsük
kivajazott kerek formába, közepesre előmelegített sütőben süssük kb. 20-25
percig (tűpróba!).
Tortakrém:
Forró
víz fölött olvasszunk fel 15 dkg csokit.
2
tojás fehérjéből verjünk kemény habot, fokozatosan verjünk bele 15 dkg
porcukrot.
Keverjünk
habosra 20 dkg vajat, keverjük össze a tojáshabbal, olvasztott csokival.
Vágjuk
3 lapra a tortát, kenjük meg a krémmel, vonjuk be a tetejét, oldalát is. A
maradék csokit reszeljük a tetejére.
Holland
heringsaláta
Hozzávalók:
2-4 kisebb burgonya, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál sovány joghurt, 2 evőkanál
tejföl, só, fehér bors, 1/2 teáskanál curry, 2 evőkanál ananászlé, 1 teáskanál
tárkonyecet, 4 kisebb heringfilé, 1 puha alma, 1 fej vöröshagyma
1. A
burgonyát héjában megfőzzük. Közben a majonézt, joghurtot és a tejfölt jól
összekeverjük, és sóval, borssal, curryvel, ananászlével és tárkonyecettel
ízesítjük.
2. A
heringfilét kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk. Az almát és a burgonyát
kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A hozzávalókat azonnal
elvegyítjük a kikevert majonézzel.
3. A
kész heringsalátát lehetőség szerint 30 percre tegyük hűtőszekrénybe, hogy összeérjen
az íze. Üvegtálakba helyezzük és tálaljuk.
Hollandi
kelvirágsaláta
Hozzávalók:
80 dkg kelvirág, 1 dl olívaolaj, 1 dl tejszín, 1 db citrom, 1 db tojássárga,
1/2 csomó zöldpetrezselyem, 1 db fejes saláta, 10 dkg paradicsom, őrölt fehér
bors, só
A
kelvirágot enyhén cukros, sós vízben megfőzzük és kihűtjük. Hollandi öntetet
készítünk. A tojások sárgáját a habüstbe ütjük, lassan hozzáadva a tejszínt,
vízgőz fölött sűrű tömeggé verjük. Ezután vékony sugárban öntve hozzákeverjük
az olajat. Sóval, citromlével, fehér borssal ízesítjük és kihűtjük. A kihűlt
mártásba belekeverjük a karfiolrózsákat, jól lehűtjük. Fejessaláta-levélre téve
tálaljuk, tetejét paradicsomkarikákkal díszítjük, végül megszórjuk apróra
vágott zöldpetrezselyemmel.
Hollandi
madársaláta
Elkészítési
idő: 45 perc
Hozzávalók:
1,2 kg madársaláta, 3 db tojássárga, 2 dl tejszín, 1,5 dl olaj, 1 db citrom, 2
g fehér bors, só
Elkészítése:
A salátaleveleket jól megmossuk és lecsepegtetjük. A tojások sárgáját habüstbe
tesszük, majd a tejszínt hozzáöntve, vízgőz fölött, habverővel sűrű anyaggá
keverjük. Amikor a tojásos-tejszínes anyag összeállt, vékony sugárban
hozzáöntjük az olajat. Sóval, citromlével, fehér borssal ízesítjük és kihűtjük.
A kihűlt mártásba belekeverjük a salátaleveleket és jól lehűtve tálaljuk.
Hollandi mártás
Elkészítése:
Kevés vajat fölolvasztunk, pici lisztet adunk hozzá, hideg vizzel föleresztjük;
ne legyen sűrű és forrni sem szabad sokat; adunk bele 3-4 tojássárgát, s
keverjük szaporán a habverővel, hogy a tojás sárgája darabos ne legyen; mikor
már jól megsűrűsödött, apródonként egy darabka friss teavajat dobunk bele,
mérsékelt melegen fölverjük, adunk hozzá ízlésünk szerint sót, borst s egy
muszlinon átszűrjük. Forrni nem szabad többé.
Hollandi
mártásos zöldhagyma
Hozzávalók:
6 csokor újhagyma, 3 tojássárgája, 2 dl tej, 100 g vaj, só, bors
A
megtisztított zöldhagymát sós vízben puhára főzzük, leszűrve forró tálra
rakjuk. A tojássárgákat és a tejet összekeverjük, a vajat is beletéve gőz
fölött sűrű mártássá főzzük. A tűzről lehúzva sózzuk, borsozzuk, és a forró
hagymára öntjük. Készíthető póréhagymából is.
Hollandi mártás
Hozzávalók:
Hollandi mártáshoz három evőkanál vaj, két evőkanál liszt, egy pohár tej, egy
tojássárgája és két evőkanál citromlé kell.
Két
evőkanál vajat olvasszon meg, adja hozzá a lisztet. Állandó keverés mellett
pirítsa egy percig. Eressze fel a tejjel, majd sózza, borsozza. Még négy percig
főzze állandóan keverve. A kikevert tojássárgájához öntsön kevés forró mártást,
majd az egészet elvegyítve, főzze néhány percig. A tűzről levéve adja hozzá a
megmaradt egy evőkanál vajat és a citromlevet. Ismét keverje simára a mártást.
Felhasználhat
a töltött zsömléhez mirelit vegyes zöldséget is. Sós vízben főzze, majd kevés
vajon pirítsa át.
A
tepsibe tett fóliát, vajazza át, mielőtt beleteszi a zsömléket.
Tölthet
tejbe áztatott zsömlébe cukorral, citromhéjjal és tojással kikevert túrót is.
Holland rakott
tojás
Hozzávalók: 6 nagy fej vöröshagyma, 12 keménytojás, 2 ek.
olaj, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 2 ek. zsemlemorzsa
A hagymákat megtisztítva, felkarikázva az olajban ropogós-pirosra sütjük.
Felét lapos tűzálló tál aljára terítjük, erre rakjuk a karikákra vágott
tojásokat, befedjük a többi hagymával, leöntjük tejföl, tojássárgája, só
keverékével. A zsemlemorzsát megpirítjuk a vajban, és az étel tetejére hintjük.
A sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg túlságosan.
Holland sajtsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 4 dl
kefir, 2 csokor piros retek, 10 dkg trappista sajt, 2 db savanykás alma, 2 db
héjában főtt burgonya, 1 fej lilahagyma, 1 ek. mustár, 1 tk. Só, 1 mk. törött
fehér bors
Elkészítés: A kefirben elkeverjük
a mustárt, a sót és a borsot. A megtisztított hagymát fokhagymaprésen
átnyomjuk, és ugyancsak a mártásba keverjük. A meghámozott burgonyát a megmosott,
kicsumázott héjas almával meg a tisztított, héjas retekkel együtt nagyon vékony
csíkokra vágjuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba. Ezután beletesszük a
sajtot, amit szintén vékonyan felcsíkozunk, majd a salátástálat befedjük, és a
hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Tálalás előtt óvatosan
felkeverjük, pirított barna kenyér- vagy korpáskenyér-szeletekkel kínáljuk.
Finomra vágott friss kaporral is ízesíthetjük. Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Holland tojásgombóc-leves
Hozzávalók: 30 dkg barna
kenyérbél, fél l tej, 2, 5 dl tejszín, 4 tojás, 1 l marhahúsleves, 1 l
tyúkhúsleves, szerecsendió, só, bors
Elkészítés: Morzsoljuk szét a
kenyérbelet, áztassuk be a tejbe. Ha jól megszívta magát, alaposan csavarjuk
ki, tegyük egy porcelántálba, egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük
habosra. Egy fazékba összeöntjük a kétféle húslevest, hozzáadjuk a tejszínt,
beleszűrjük a tejet, amelyben a kenyér ázott, sóval, borssal, őrölt
szerecsendióval ízesítjük, és 20-25 percig lassú tűzön forraljuk, hogy az ízek
jól összeérjenek. Tálalás előtt 10 perccel, egy evőkanállal beleszaggatjuk a
forrásban lévő levesbe a tojásos masszát, ha a galuskák megfőttek, átszedjük
őket egy levesestálba, ráöntjük a levest és azonnal tálaljuk. Tetejét meghintjük
finomra vágott petrezselyemmel.
Kávéfagylalt
Hozzávalók: 8 tojás sárgája,
71/2dl tejszín, 1,2 dl víz, 121/2dkg porcukor, 3 ek. kávépor.
A cukrot a vízben főzzük fel.
Vegyük le az edényt a tűzről és keverjük bele a kávét. A tojás sárgáját verjük
fel, és apránként keverjük bele a kávés masszába. Addig verjük, amíg ki nem
hűl. Verjük fel a tejszínt és keverjük hozzá a kávés krémhez. Töltsük formába
és fagyasszuk meg.
Kínai mandula zselé (Holland-kínai)
Hozzávalók: 7 1/2 dl híg puding
vagy tej, 200 g cukor, 1 ek. mandula aroma, 2 ek. rizsbor vagy sherry, 12 lap
zselatin, 500 g apró eper, 1 narancs
Áztassuk fel a zselatint és
melegítsük fel a pudingot vagy tejet, amiben a cukrot már feloldottuk. Adjuk
hozzá a rizsbort és a mandula aromát. Adjuk hozzá a zselatint és öntsük a
masszát egy lapos tálba. Tegyük bele az epreket és hagyjuk megkeményedni. Vágjunk
belőle kockákat és narancs darabkákkal tálaljuk.
Kókuszos sütemény
Hozzávalók: 21 dkg liszt, 15 dkg
margarin, 15 dkg barna cukor, 71/2dkg kókuszreszelék, 1 tojás, késhegynyi só.
Jól keverjük össze a
hozzávalókat, és készítsünk belőle egy 5 cm-es hurkát. Vágjunk belőle
szeleteket, és kizsírozott tepsiben süssük 25 percig 150 C-on.
Könnyű túrótorta
Hozzávalók: 1/4 l tejszín, 1 l
gyümölcskoktél, 1 kg túró, cukor.
A túrót ízlés szerinti
mennyiségben cukorral keverjük habosra. A gyümölcsöt hagyjuk lecsepegni. A
tejszínt verjük fel. Keverjünk mindent össze, és tegyük 2 órára, hidegre.
Körtés lepény
Hozzávalók: 10
dkg mák, 4 tojás, só, 65 g vaj, 10 dkg cukor, 50 g liszt, 1 csipet sütőpor, 700
g körte, 1 citrom, 300 ml rosé zselé
A tojás sárgáját a vajjal és
61/2g cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darát, mákot, lisztet, sütőport
és a tojások habbá vert fehérjét. 26 cm-es szögletes sütőformában, 175 C-on
15-20 percig sütjük.
Közben a körtét megfőzzük a cukor
maradékával és a borral. Lehűtjük, és a tésztára tesszük. A leszűrt körtelét
(250 ml) a zselével felfőzzük, és a körtére öntjük.
Mangóhab kivivel
Hozzávalók: 1 mangó, 3 kiwi, 2
ek. kókuszreszelék, 1 dl narancslé, 4 lap zselatin, 1/2dl víz, 10 dkg cukor,
11/2l tejszín, 8 csokoládé szelet.
Hámozzuk meg a mangót és a kiwit.
Áztassuk be a zselatint bő, hideg vízben. Szeleteljük fel a mangót, és a
narancslével tegyük fel főni. Hagyjuk a zselatint feloldódni, és jól keverjük
simára a mangóval. Hagyjuk a masszát kihűlni. Verjük fel a tejszínt 5 dkg cukorral
keményre és keverjük össze a kókusszal és a mangó pürével. Tegyük egy tálba, és 6 órára tegyük hűtőbe. A
maradék cukrot a 1/2dl vízzel tegyük fel főni. Turmixoljuk össze a kiwit és
keverjük bele a cukros masszába. Fagylaltos kanállal merjünk 3 gombóc mangós
masszát egy tálkába és öntsük le a kivis keverékkel. Tálaljuk a csokoládé
szeletkékkel. Finom még babapiskótával is, vagy fagylalt ostyával.
Mars-nass (Jan Smienk)
Hozzávalók: 3 db 60 g-os Mars
szelet, 100 g vaj, 2 ek. méz, 1 csomag rizspuffancs
Máz: 200 g csokoládé, 25 g vaj
A Mars szeleteket, mézet és vajat
együtt lassan felolvasztjuk. Hozzákeverjük a rizspuffancsot, és egy kivajazott
formába simítjuk. Legalább 2 órára, hidegre tesszük.
A csokoládét és a vajat
összeolvasztjuk, rákenjük a másik krém tetejére és visszatesszük a hűtőbe.
Amikor megdermedt kivesszük a formából és felkockázzuk. Hidegen tároljuk.
Mikulás sütemény (Speculaass)
Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor
barnára pirítva, 3 ek. tej, 40 dkg liszt, 1-1 kk. őrölt szegfűszeg, - fahéj, - gyömbér,
- szerecsendió, 1 sütőpor, késhegynyi só, 25 dkg vaj (margarin), 3 dkg apróra
vágott mandula.
Keverjük össze a tejet, cukrot. A
lisztet keverjük össze a fűszerekkel, sóval, sütőporral, gyúrjuk össze a
vajjal, keverjük bele a cukros tejet. Csomagoljuk fóliába, tegyük a hűtőbe 2-24
órára. Nyújtsuk ki a tésztát gyengén lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vékonyra,
különféle formákkal szaggassuk ki, hintsük be mandulával. Kivajazott tepsiben
süssük 20-25 percig.
Nugátocska
Hozzávalók: 250 g darált keksz,
250 g vaj v. margarin, 150 g nugát, 3 ek. tej
A vajat keverjük simára, majd
adjuk hozzá a kekszet, nugátot és tejet. Addig keverjük, hogy közepesen lágy
masszát kapjunk. Tegyük nyomózsákba, és sütőlapra nyomjunk formákat belőle. 180
C-os sütőben süssük készre.
Párolt füge borkrémmel
Hozzávalók: 4 friss füge, 7 1/2
dl vörösbor, 1 ek. cassis krém, 1 db vanília, citromhéj, 1 szegfűszeg, 1 dl
tejszín
Tegyük a vörösbort, szegfűszeget
és a vaníliát egy edénybe és 20 percig főzzük. Szűrjük le. A fügék tetejét kereszt
alakban vágjuk be. Pároljuk 5 percig a lében, majd vegyük ki, tegyük tányérra
és hagyjuk kihűlni.
A levet addig főzzük, amíg a fele
elfő. A maradék felével öntsük le a fügét. A visszamaradt fele addig főzzük,
amíg jól besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
A tejszínhabot verjük keményre és
keverjük bele a szirupot. Ezeket kanalazzuk a fügére és citrom-melissével
tálaljuk.
Pepernoten (Els Hulsebos)
Hozzávalók: 125 g liszt, 5 dkg
barnacukor, 5 dkg vaj, 1/2ek. mézeskalács fűszer, 1 tk. méz vagy cukorszirup,
1/2tk. só, 1/2tk. sütőpor.
A hozzávalókat egy tálban
összegyúrjuk, kis labdácskákat formázunk belőle, és sütőpapírra tesszük. 175
C-on 20-25 percig sütjük.
Rumos torta
Hozzávalók: 25 dkg mazsola, hideg
tea, 3 ek. Custard por, 1/2l tej, 1 száraz sütemény, 12 1/2 dkg vaj, 12 1/2 dkg
margarin, 1 bögre cukor, 1 kupica rum, porcukor.
A mazsolát a teában puhára
áztatjuk. A Custard porral és a tejjel sűrű pudingot készítünk, amit hagyunk
kihűlni. A süteményt vastag szeletekre vágjuk és kibélelünk vele egy mély
tálat. A vajat a margarinnal és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a
pudingot, a mazsolát és a rumot. Az egészet jól kikeverjük, és a masszát a
sütemény lapokra tesszük. A tetejét kirakjuk
a maradék sütemény lapokkal.
Beborítjuk alumínium fóliával és 3 órára, hidegre tesszük. Tálaláskor
kiborítjuk a tálból, és vastagon megszórjuk porcukorral.
Sajtos - káposztás palacsinta
Hozzávalók 2 tojás, 2,5 dl tej,
14 dkg liszt, 15 dkg holland Gouda sajt 2 cm hosszú, vékony csíkokra vágva, 1
dkg vaj, 4 ek. reszelt káposzta, csipet só, 2 csipet fehér bors.
A tojást tejjel elkeverjük.
Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáöntjük a liszthez, simára keverjük.
A vajat serpenyőben
felforrósítjuk, a tészta negyedét beletesszük, s kb. 2 percig sütjük.
Ekkor a sajt negyedét rászórjuk, további
3 percig sütjük, majd megfordítjuk. Ezt az oldalt 1 percig sütjük.
Sajtos felével felfelé tesszük
tányérra. 1 ek. káposztával meghintjük, feltekerjük, és melegre tesszük. Így
készítjük el a többi palacsintát is.
Forrón tálaljuk, joghurt-, vagy
citromöntetes fejes salátát adunk mellé.
Sárgabarack Mascarpone habbal
Hozzávalók: 200 ml tejszín, 250 g
Mascarpone sajt, 10 g vaníliás cukor, 4 ek. őszibarack lekvár, 2 ek. konyak, 25
g mandula szeletke, 8 fél sárgabarack a levével, 50 g keserű csokoládé.
A tejszínt a vaníliás cukorral
verjük keményre. Keverjük hozzá a Mascarpone sajtot. Adjuk hozzá az őszibarack
lekvárt, konyakot és mandulát és egy lefedett tálban fél órára tegyük a hűtőbe.
Hagyjuk a sárgabarackot lecsepegni, tegyük egy lapos tálba a magházával
felfelé, és a Mascarponés masszát tegyük a magházakba. Szórjuk meg reszelt
csokoládéval és öntsük mellé a barack levét.
Talkedli vagy poffertjes 1.
Hozzávalók: 250 g liszt, 10 g
élesztő, 3 dl langyos tej, 1 tojás, 2 ek. cukorszirup, só, 80 g olvasztott vaj,
porcukor
Szitáljuk át a lisztet,
készítsünk mélyedést a közepébe és adjuk hozzá a langyos tejben felfuttatott
élesztőt. Sózzuk meg, és alaposan keverjük össze. Lassan adjuk hozzá a maradék
tejet, a felvert tojást és a szirupot, majd hagyjuk 3/4 órát meleg helyen
kelni. A sütőt vajazzuk meg, feléig töltsük meg a masszával és süssük világos
barnára mindkét oldalán. Ha egy adag elkészült, szórjuk meg porcukorral és egy
csipet vajjal.
Talkedli vagy poffertjes 2.
Hozzávalók: 250 g liszt, 3 dl
langyos tej, 1 tojás. 2 ek. cukorszirup, 10 g élesztő, 4 g só, 80 g olvasztott
vaj, porcukor
Az élesztőt keverjük össze kevés
langyos tejjel. A lisztet szitáljuk le, adjuk hozzá a sót és készítsünk egy
mélyedést a közepébe. Adjuk hozzá az élesztőt, a tej maradékát, a felvert
tojást, cukorszirupot és jól dolgozzuk össze. Fedjük le az edényt és tegyük
meleg helyre 3/4 órára. Vajazzuk meg a sütőt, melegítsük fel és öntsük bele a
masszát a mélyedésekbe. Amikor a fánkocskák egyik fele barna, fordítsuk meg.
Szórjuk meg porcukorral és adjunk hozzá egy csipet vajat. Egy kis likőrrel is
meghinthetjük (pl. Cointreau).
Tejszínes fánkocskák
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 6 dkg
liszt, 2 tojás, 1 tejszín, 1 vaníliás cukor, gyümölcs.
A vajjal, liszttel, tojással
fánkocskákat készítünk, nyomózsákból tepsire kis halmokat rakunk és kisütjük.
Felvágjuk az oldalukat, és a cukorral kikevert tejszínnel megtöltjük.
Gyümölccsel díszítjük.
Tiramisu I.
Hozzávalók: 20 dkg babapiskóta, 2 tojás, 15 dkg cukor, 50
dkg Mascarpone (tejszínes sajt), 4-5 csésze kávé, Amaretto, kakaópor.
A tojássárgákat a cukorral kikeverjük. Hozzákeverjük a
krémsajtot és a keményre vert fehérjét.
A babapiskótát beáztatjuk a kávéba, és a felével kirakunk
egy tálat. Meghintjük Amarettoval.
Rákenjük a sajtos massza felét, majd beborítjuk a piskóta maradékával,
amit szintén meghintünk Amarettoval. Beborítjuk a krém maradékával. Legalább 1
órára, hidegre tesszük, majd tálaláskor meghintjük kakaóporral.
Tiramisu II.
Hozzávalók: 25 dkg babapiskóta, 50 dkg mascarpone, 31/2 cl
kávé, 4 tojás sárgája, 2 tojás fehérje, só, 10 dkg cukor, kakaó, reszelt
csokoládé, 5 ek. Amaretto.
Keverjük ki a tojás sárgákat a cukorral és adjuk hozzá az
Amarettot és a mascarpone sajtot. A tojásfehérjéket egy kis sóval verjük
keményre, és óvatosan keverjük hozzá a krémhez. Terítsük a babapiskótát egy
sütőformába és hintsük meg a kávéval.
Kenjük meg a töltelékkel, olyan vastagon, mint a piskóta maga. Terítsük
be ismét piskótával, amit kávéval megspriccelünk, és a maradék krémet kenjük
rá. Az utolsó sort szórjuk meg kakaóval és reszelt csokoládéval. Legalább 11/2órára tegyük hidegre.
Trixy-puding
Hozzávalók: 2 csomag epres
pudingpor, 1 csomag babapiskóta, 2 banán, 1/4l tejszín, hosszúkás tortaforma.
Készítsük el a pudingot a leírás
szerint. A tortaforma alját rakjuk ki babapiskótával és banán szeletekkel. Erre
öntsük rá a puding felét és újra a babapiskóta, banán réteg következik. A
tetejére öntsük a maradék pudingot úgy, hogy a piskótát mindenhol befedje.
Tegyük egy időre a hűtőbe és tejszínnel tálaljuk.
Tojáslikőrös sajt torta
Hozzávalók: 10 dkg teljes őrlésű
lisztből készült keksz, 2 ek. kakaó, 80 g olvasztott vaj, 3 levél zselatin, 1 l
tejszín, 50 g cukor, 200 g krémsajt (MonChou), 3-5 ek. tojáslikőr, csokoládé a
díszítéshez.
Daráljuk le a kekszet és adjuk
hozzá a kakaót és a vajat. Keverjük össze, béleljünk ki vele egy 20 cm-es
sütőformát, és egy kanállal nyomkodjuk laposra. Tegyük a hűtőszekrénybe 30
percre. A zselatint néhány percre áztassuk hideg vízbe. A tejszínt 25 g
cukorral verjük keményre. Egy másik edényben verjük fel a sajtot, adjuk hozzá a
tojáslikőrt és a maradék cukrot és keverjük sima masszává. A zselatint 3 ek.
forró vízben keverjük simára, hagyjuk lehűlni, majd keverjük hozzá a sajtos
masszához. Adjuk hozzá a tejszínt és kenjük rá az egészet a tortalapra.
Legalább három órára tegyük hűtőszekrénybe, majd csokoládéval tálaljuk.
Ünnepi sütemény (Oldenzaal)
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg
cukor, 171/2dkg vaj, 1 tojás, 2 tk. vaníliás cukor, késhegynyi só.
Az anyagokat jól összedolgozzuk,
és egy nagy labdát formálunk belőle. A sütőt 175 C-ra melegítjük, és a tésztát
egy kivajazott sütőformában fél óra alatt megsütjük.
Valentin napi torta
Tejberizst főzünk vaníliával,
pici sóval. Amikor már majdnem elkészült keverünk bele egy kis cukrot és
gyömbért.
Epret cukorral összeturmixolunk
és zselatinnal összekeverünk. A sütőformát kikenjük vajjal, beleöntjük az epres
masszát, és hidegre tesszük. Egy óra után kivesszük és rákenjük a kihűlt rizst.
Visszatesszük a hűtőbe, és egy újabb óra után kivesszük. Meleg vízbe állítjuk
és kiborítjuk egy tálra. Díszíteni lehet mentalevéllel, eperdarabokkal.
Tálalás: A levest kenyérkockákkal
és hússal vagy a húst és a kolbászt külön, főtt burgonyával, pürével,
valamilyen főzelékkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése