A Drótpostagalamb recepttára
130. könyv
Száztizenegy étel disznóhúsból
Tartalomjegyzék
Bevezetés........................................................................................................................... 5
111 ÉTEL SERTÉSHÚSBÓL...................................................................................................... 6
LEVESEK........................................................................................................................... 6
Csontleves................................................................................................................... 6
Gábris levese.............................................................................................................. 6
Gulyásleves karajcsontból.......................................................................................... 6
Hamis palócleves........................................................................................................ 6
Hansági leves.............................................................................................................. 6
Kunsági leves............................................................................................................... 7
Kunsági leves más módon.......................................................................................... 7
Malacaprólék leves (6 személyre).............................................................................. 7
Mátrai káposztás malacgulyás................................................................................... 7
Orjaleves..................................................................................................................... 7
Pandúrleves................................................................................................................ 7
Tárkonyos leves sertéshússal........................................................................................ 8
Tárkonyos raguleves.................................................................................................... 8
DARÁLT HÚSBÓL KÉSZÜLŐ ÉTELEK..................................................................................... 8
Alföldi vagdalt............................................................................................................ 8
Almás vagdalt............................................................................................................. 8
Amerikai vagdalt........................................................................................................ 8
Angol vagdalt............................................................................................................. 8
Gombás vagdalt........................................................................................................ 8
Hévízi tekercs............................................................................................................... 9
Piramis......................................................................................................................... 9
Rakott kelvirág............................................................................................................ 9
Rakott zöldbab........................................................................................................... 9
PÖRKÖLTBŐL KÉSZÜLŐ ÉTELEK......................................................................................... 9
Felvidéki rakottas........................................................................................................ 9
Húsos burgonyagombóc............................................................................................ 9
Hústorta....................................................................................................................... 9
Hortobágyi töltött burgonya..................................................................................... 10
Májas pörkölt............................................................................................................. 10
Nógrádi sertéspaprikás.............................................................................................. 10
Prímás paprikás......................................................................................................... 10
Püspöki szendvics...................................................................................................... 10
Szerb rizseshús............................................................................................................ 10
Szicíliai rakottas.......................................................................................................... 10
Töltött kifli................................................................................................................... 10
TOKÁNYOK.................................................................................................................... 11
Csopaki tokány......................................................................................................... 11
Debreceni tokány..................................................................................................... 11
Majoránnás tokány................................................................................................... 11
Vajdasági tokány...................................................................................................... 11
Vincellér tokány......................................................................................................... 11
SÜLTEK........................................................................................................................... 11
Cigánypecsenye....................................................................................................... 11
Citromos sertéssült..................................................................................................... 11
Cordon blue.............................................................................................................. 12
Csemege sertéssült................................................................................................... 12
Csongrádi apróhús.................................................................................................... 12
Dalmát szelet............................................................................................................. 12
Danubius rakott szelet............................................................................................... 12
Farsangi almás sült.................................................................................................... 12
Felvidéki göngyölt felsál............................................................................................ 12
Fokhagymás szeletek................................................................................................ 13
Főtt sertésszelet......................................................................................................... 13
Gesztenyével töltött szelet........................................................................................ 13
Gyulai szelet.............................................................................................................. 13
Gyümölcsös szelet..................................................................................................... 13
Holland pecsenye..................................................................................................... 13
Kapros szeletek.......................................................................................................... 13
Karib szelet................................................................................................................ 13
Kati szelet................................................................................................................... 13
Kertész szelet............................................................................................................. 14
Királyi szeletek............................................................................................................ 14
Majoránnás szelet..................................................................................................... 14
Makói szelet............................................................................................................... 14
Mandulás szelet......................................................................................................... 14
Milánói szelet............................................................................................................. 14
Norvég karaj.............................................................................................................. 14
Nyírségi szelet............................................................................................................ 14
Olgi szelet.................................................................................................................. 14
Öreghegyi csőszpecsenye........................................................................................ 15
Őrségi sertésszelet..................................................................................................... 15
Parmezán szelet........................................................................................................ 15
Pásztor sült................................................................................................................. 15
Pikáns szelet............................................................................................................... 15
Pilisi szeletek............................................................................................................... 15
Rablóhús.................................................................................................................... 15
Rokfortos sertésszelet................................................................................................. 15
Serpenyős szeletek.................................................................................................... 15
Sertésdió pikáns újburgonyával................................................................................ 16
Sertéssült almapürével.............................................................................................. 16
Sertésszelet Bakonyi módra....................................................................................... 16
Sertésszelet dinnyével................................................................................................ 16
Sertésszelet hentes módra......................................................................................... 16
Sertésszelet Holstein módra....................................................................................... 16
Sertésszelet Jóasszony módra................................................................................... 16
Sertésszelet Udvarmester módra............................................................................... 17
Skandináv szelet........................................................................................................ 17
Sült oldalas................................................................................................................ 17
Stefánia tekercs......................................................................................................... 17
Svájci szelet............................................................................................................... 17
Szabolcsi szelet.......................................................................................................... 17
Szüreti sertéssült......................................................................................................... 17
Tabáni dagadó......................................................................................................... 18
Tavaszi szelet............................................................................................................. 18
Tengerész szelet......................................................................................................... 18
Toros szelet................................................................................................................. 18
Ungvári oldalas.......................................................................................................... 18
Vadász szelet............................................................................................................. 18
Vasi pecsenye........................................................................................................... 18
Cipóban sült csülök................................................................................................... 18
Töltött csülök.............................................................................................................. 18
BELSŐSÉGEKBŐL KÉSZÜLŐ ÉTELEK.................................................................................. 19
Májszeletek Heléna módra....................................................................................... 19
Ínyenc máj................................................................................................................ 19
Májpecsenye............................................................................................................ 19
Spanyol máj.............................................................................................................. 19
Májszeletek Tátrai módon......................................................................................... 19
Savanyú tüdő............................................................................................................ 19
Velős rakott burgonya............................................................................................... 19
Velő sajttal................................................................................................................. 20
Vese burgundiai módra............................................................................................ 20
Gentleman vese....................................................................................................... 20
Vese Fortuna módra................................................................................................. 20
Tojásos vese............................................................................................................... 20
Erdei pástétom.......................................................................................................... 20
Miskolci kocsonya (5 személyre)................................................................................ 20
Köztudott, hogy a magyar
konyhaművészet egyik legkedveltebb nyersanyaga a sertéshús. Ezért is tartjuk a
Fakanál sorozat jelen füzetét úttörő vállalkozásnak, mert tudomásunk szerint ez
idáig nem jelent meg csak sertéshúsokból készülő ételeket bemutató füzet.
Igyekszünk kevésbé ismert receptekkel az olvasó figyelmét, érdeklődését - étvágyát
felkelteni, s megmutatni, hogy milyen változatosan készíthető el a sertéshús.
Talán kevesen gondolnak arra,
hogy a sertéshúsból készülő ételek ízeit a főzési technológia és a fűszerezés
mellett meghatározza a vágóállat életkora, neme, tápláltsága, valamint a vágás
óta eltelt idő. Ugyancsak befolyásolja ételeink ízét a húsrészek ésszerű
felhasználása is.
A fentieknek látszik
ellentmondani, hogy a receptek rendszerbe foglalásánál a hagyományostól eltérő
elveket alkalmaztunk, mert amikor a hússzeletekről beszélünk, akkor mi
egyformán értjük alatta a comb részeiből vagy a karajból készített szeleteket.
Ugyancsak tesszük ezt az úgynevezett apróhúsokkal is, mivel abból az egyszerű,
de sokszor előforduló háziasszonyi - vagy háziférfiúi - tételből indultunk ki,
hogy nem mindig áll rendelkezésünkre a megfelelő húsrész. Ilyenkor is nyugodtan
álljunk neki és készítsük el a füzet kiválasztott ételeit a meglévő húsból.
Néhány egyéb sütési-készítési
tanács:
- a zsírjára sült húst saját
zsírjával mindig öntözzük meg,
- a húst sütés közben mindig
forgassuk meg,
- lehetőleg ne szúrjuk meg sütés
közben a húst,
- megfelelő hőfokú zsiradékban
vagy sütőben végezzük a sütést,
- a párolást mindig rövid lében,
fedő alatt végezzük.
A recepteket általában 4
személyre számítottuk, de sok esetben az egyéni változtatásokra, a család
igényének megfelelő mennyiségekre is gondoltunk - ezért nem közöltünk részletes
adagokat.
Csontleves
Egy kiló sertéscsontot megmosok,
lecsöpögtetem, majd feldarabolva egy tepsibe rakom. Legalább 10 perces
előmelegítéssel felforrósított sütőbe teszem, és erős lángon 15 percig pirítom,
majd egy nagy fazékba átrakom. Hozzáteszek egy fej megmosott, félbevágott,
héjas vöröshagymát, 1-2 megtisztított és ugyancsak félbevágott fokhagymagerezdet,
8-10 szem egész fekete borsot, 1 kis darabka szerecsendió-virágot és 1 evőkanál
sót. 3 l vizet ráöntök, és nagyon lassan felforralom. Legalább 2,5 - 3 órai
lassú főzés után beleteszem a közben megtisztított és feldarabolt zöldségeket
(25 dkg sárgarépa, 20 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg
karalábé) Ezután már csak annyi ideig főzöm, amíg a zöldség is megpuhul. 10
percnyi várakozás után a zöldségeket leszűröm, a csontot kidobom, és a levest a
zöldséggel, valamint tetszés szerinti levesbetéttel tálalom.
Gábris levese
Egy fej finomra vágott
vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és hozzáadunk
40 dkg kockákra vágott sertésapróhúst. Sóval, törött borssal ízesítjük és kevés
vizet, illetve vörösbort aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor ráhelyezzük a
kockákra vágott 15 dkg gombát, az 1 csomag finomra vágott petrezselymet és a lebbencstésztát.
Csontlével vagy vízzel felengedjük, tejfölös habarással besűrítjük, és együtt
puhára főzzük.
Gulyásleves karajcsontból
1 közepes fej vöröshagymát apróra
vágunk, olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, egy
bögre vizet öntünk hozzá és összeforraljuk. A lébe beleteszünk 1 kg húsos,
ízekre vágott karajcsontot, két-két szál felkarikázott sárgarépát és
petrezselyem gyökeret, 2 db közepes méretű meghámozott és kockákra vágott krumplit.
Összekeverjük, bőven felöntjük vízzel. Sóval, borssal, cseresznyepaprikával,
köménymaggal, fokhagymával ízesítjük. Beledobunk 1-1 csomó zeller-, és
petrezselyemzöldet, majd készre főzzük.
Hamis palócleves
Kevés zsíron 1/2 fej finomra
vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Közben személyenként 10 dkg sertés apróhúst
kis kockákra vágunk, majd megpároljuk a hagymás zsírban.
Sózzuk, tegyünk mellé
babérlevelet és néhány szem köménymagot, kevés pirospaprikát. Ez alatt kockákra
vágott burgonyát és zöldbabot külön-külön puhára főzünk, majd mikor megfőttek,
levükkel együtt a húshoz adjuk, de ügyeljünk rá, hogy levesünk ne legyen
hígabb, mint a bográcsgulyás. Tálalás előtt forraljuk át kevés liszttel
elkevert tejföllel.
Hansági leves
Az alaposan megtisztított és
pörzsölt sertéskörmöket, valamint csülköket hagymával, egész borssal, sóval,
babérlevéllel és ételízesítővel fűszerezett lében puhára főzzük. Ezután
mustárral, citromlével ízesített tejfölös habarással sűrítjük. Kis kockákra
vágott hússal, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Kunsági leves
Harminc dkg sertéshúst
megdarálunk, sóval, törött borssal és 1 db tojással össze-dolgozzuk. Vizes
kézzel gombócokat formálunk belőle és a húsleveshez hasonlóan bezöldségelt és
fűszerezett, forrásban lévő paradicsom-ivóléhez adjuk.
Amikor a gombócok és a zöldségek
már majdnem megpuhultak, akkor kis darabokra tördelt makarónit főzünk a
paradicsomléhez.
Egyéni ízlés szerint cukorral is
ízesíthetjük, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Kunsági leves
más módon
Egy fej finomra vágott
vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és hozzáadunk
40 dkg kockára vágott sertés apróhúst. Sóval, törött borssal ízesítjük és kevés
vizet, illetve vörösbort aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor ráhelyezzük a
kockára vágott 15 dkg gombát, az 1 csomag finomra vágott petrezselymet és a lebbencs
tésztát. Csontlével, vagy vízzel felengedjük, tejfeles habarással besűrítjük,
és együtt puhára főzzük.
Malacaprólék leves (6 személyre)
A tisztított és jól átmosott 1 kg
malacaprólékot (tüdő, máj, láb, farok, vese) kis kockákra vágjuk, majd hideg
vízbe téve egyszer átforraljuk, és újra lemossuk. Közben 1 fej finomra vágott
vöröshagymát zsiradékon megfonnyasztunk. Erre helyezzük az előkészített aprólékot.
Sóval, törött borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Hozzáadunk kockára vágott
vegyeszöldséget, és csontlevet vagy vizet aláöntve puhára főzzük. Finomra
vágott tárkonnyal, petrezselyemzölddel meghintjük. Kb. 1 órai főzés után
zsemleszínű rántással besűrítjük, citromlével és tejföllel, cukorral pikánsra
ízesítjük.
Átforraljuk és kicsiny
zsemlegombócokra tálaljuk.
Mátrai káposztás malacgulyás
2 fej, apróra vágott hagymát 10
dkg olajon vagy zsíron megpirítjuk, hozzáadunk 2 gerezd zúzott fokhagymát.
Megszórjuk 3 teáskanál köménymaggal és 4 teáskanál pirospaprikával. Beleteszünk
1 kg bőrös, kockákra vágott malachúst, és zsírjára pirítjuk. 1,5 kg savanyú
káposzta levét kicsavarjuk, kevés vízzel a húshoz adjuk. 2 nagy, húsos zöldpaprikát
és 2 db közepes paradicsomot nagyobb darabokra vágunk, és azt is beletesszük.
Sózzuk ízlés szerint. Fedő alatt puhára pároljuk. Mikor kész, tejfölös
habarással (3 dl tejföl, 3 dkg liszt) besűrítjük, majd kiforraljuk. Ha erősen
szeretjük, dobjunk a még fövő gulyásba egy cseresznyepaprikát.
Orjaleves
A kb. 1 kilogrammnyi megmosott
sertéskarajcsontot - amelyen kisebb húsdarabok találhatók - 2 liter hideg
vízzel feltesszük főni. Az első forrás után a tetejéről a habot leszedjük.
Sóval, szemes borssal ízesítjük és hozzáadjuk az egészben hagyott
leveszöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta, gomba,
vöröshagyma), paradicsomot és zöldpaprikát.
Lassú tűzön kb. 1/2 óráig főzzük.
Ezután a levest kb. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Finom metélttel, a
darabolt csonttal és a zöldségekkel együtt, ecetes tormával tálaljuk.
Pandúrleves
Ötven dkg sertésapróhúst egyforma
nagy kockákra vágunk. Hideg vízben feltesszük főni. Első habját leszedjük. A
felforrt levest kockákra vágott vegyes leveszöldséggel bezöldségeljük. Sóval,
szemes borssal, 1 gerezd fokhagymával ízesítjük.
Mikor a hús megpuhult, akkor
csuszatésztát főzünk bele. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve, ecetes
tormával tálaljuk.
Tárkonyos leves sertéshússal
20 dkg sertéscombot, vagy egy
csülköt főzzünk ki kis fej apróra vágott hagymával együtt. Kevés (ecetbe
eltett) tárkonyt, amennyit három ujjunk hegyével összefogunk, apróra vágva
teszünk a leveshez s főzzük, míg a hús puha lesz. Majd egy kanál lisztet kis
vízzel elhabarunk, és a leveshez adjuk, sóval, kevés ecettel fűszerezzük.
Tálalás előtt egy tojássárgáját tejfellel elkeverünk, s a levest rászűrjük.
Egész tojást is lehet a levesbe belefőzni, és tálaláskor apróra vágni a hússal
együtt.
Tárkonyos raguleves
A tisztított és kockákra vágott
vegyes leveszöldséget 1/2 fej finomra vágott vöröshagymával, 40 dkg, szintén
kockákra vágott sertéshússal félig puhára pároljuk. Sóval, törött borssal,
egész kevés majoránnával ízesítjük, majd meghintjük 2 evőkanál liszttel és feleresztjük
1,2 l vízzel. Beleteszünk egy csokor apróra vágott tárkonyt és átforraljuk.
Ezután 1 tojásból galuskát készítünk, és azt beleszaggatjuk. Tálaláskor tejföllel
és citromlével ízesítjük.
Alföldi vagdalt
Ötven dkg darált sertéshúst 2 db
nagyobb, főtt és áttört burgonyával, 1 tojással, 1/2 fej reszelt
vöröshagymával, sóval, törött borssal jól összedolgozunk. Kétujjnyi vastag hengereket
formázunk belőle és olajozott tűzálló edénybe vagy tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben kb. 35
percig sütjük.
Almás vagdalt
A hagyományos módon, de kicsit
több zsemlét használva, elkészítjük a húst a vagdalthoz. Olajozott alufóliára
téglalap alakban félujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük alaposan kicsavart
reszelt almával. A fólia segítségével összegöngyöljük, és fóliával együtt
tepsibe helyezve megsütjük.
Felszeletelve, burgonyapürével
tálaljuk.
Amerikai vagdalt
A megtisztított és apróra vágott
1 fej vöröshagymát vajon megpároljuk. Ecetes uborkát, paprikát, paradicsomot
kis kockákra vágunk, a morzsolt kukorica konzervet levétől jól lecsepegtetjük.
Az így előkészített hozzávalókat, valamint sót, törött borsot, 1 tojást, pirospaprikát,
30 dkg darált sertéshússal összedolgozzuk.
A tűzálló edényt kivajazzuk,
aljára főtt, hámozott és karikázott burgonyát teszünk. Ezt bevonjuk a
húspéppel. Reszelt sajttal meghintjük és meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.
Angol vagdalt
40 dkg darált sertéshúsból tejben
áztatott és kicsavart zsemlével, 2 tojással, reszelt vöröshagymával, sóval,
törött borssal vagdalt masszát készítünk.
Pogácsa alakúra formázzuk,
zsemlemorzsába forgatjuk, és zsiradékban megsütjük. Ugyancsak bő zsiradékban
zsemlekarikákat sütünk. Mindegyik zsemlekarikára 1-1 vagdaltat fektetünk, és
1-1 tükörtojással befedjük. Kiváló egytálétel, vagy tea mellé vacsora.
Gombás vagdalt
Ötven dkg darált sertéshúst
eldolgozunk 2 db vízben áztatott zsemlével, 2 tojással, 1/2 fej reszelt
vöröshagymával, sóval, törött borssal, 1 kávéskanál mustárral, 1 kávéskanál
pirospaprikával és 25 dkg tisztított, finomra vágott és előzőleg már fonnyasztott
gombával. Egy őzgerincformát kivajazunk, vékonyan meghintjük zsemlemorzsával és
megtöltjük a húspéppel.
Előmelegített sütőben kb. 40
percig sütjük.
Hévízi tekercs
Kevés zsiradékon 1/2 fej finomra
vágott vöröshagymát, kockákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát fonnyasztunk,
sóval, pirospaprikával, törött borssal ízesítjük és vizet aláöntve, pár percig
pároljuk.
Közben 50 dkg darált sertéshúst
összegyúrunk 5 dkg párolt vöröshagymával, csipetnyi mustárral, köménymaggal. Az
előre megfőzött kelleveleket, megtöltjük a húspéppel, és tekercseket formázunk.
A tekercseket belehelyezzük a
párolólébe és kb. 30 percig főzzük. Amikor a göngyölegek megpuhultak, akkor a
levét besűrítjük tejfölös habarással, átforraljuk. A tekercsekre öntve
tálaljuk.
Piramis
Sertésapróhúsból a szokásos módon
vagdalthús masszát és az átlagosnál egy kicsit keményebb burgonyapürét
készítünk. Vastagon kivajazott tepsibe helyezzük a vagdaltat, közepébe két
keménytojást rakunk, és kenyér alakúra formázzuk. Kb. 15 percig sütőben
elősütjük, majd a burgonyapürével befedjük, tojássárgájával megkenjük, és
sütőben kb. 30 percig tovább sütjük. Időnként olvasztott vajjal, illetve saját
levével locsoljuk.
Külön köret nem szükséges hozzá,
idénysalátával tálaljuk.
Rakott kelvirág
Negyven dkg darált sertéshúst
eldolgozunk 2 tojással, sóval, törött borssal, 1/2 fej reszelt vöröshagymával,
pirospaprikával, 5 dkg finomra vágott füstölt szalonnával. Kivajazott tűzálló
edény aljára egy réteg, rózsáira szedett és sós vízben főtt kelvirágot
helyezünk. Bevonjuk az ízesített húspéppel és befedjük a kelvirág másik
felével. 2 dl tejfölt 10 dkg juhtúróval és 1 csomag finomra vágott kaporral
krémesre dolgozunk és ezzel zárjuk le a kelvirágot. Reszelt sajttal meghintjük
és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Rakott zöldbab
50 dkg darálthúst a szokásos
módon fűszerezünk. Kivajazott tűzálló edény aljára egy réteg sós vízben
előfőzött, zöldbabot teszünk, majd húspépet, aztán ismét zöldbabot. A tetejére
zöldbab kerüljön. Tejföllel leöntjük, előmelegített sütőben kb. 30 percig
sütjük.
Felvidéki rakottas
A szokásos módon pörköltet és
külön párolt tarhonyát készítünk. Ezután a pörköltet, a tarhonyát és kb. 10 dkg
konzerv zöldborsót egy tűzálló edényben összekeverünk. Reszelt sajttal meghintjük
és kb. 20 percig meleg sütőben sütjük.
Húsos burgonyagombóc
A szokásos módon sertéspörköltet
készítünk. Közben 40 dkg burgonyát megfőzünk, meghámozunk és áttörünk,
eldolgozzuk 20 dkg liszttel, valamint 1 tojással, csipetnyi sóval. Kb. 1 órát
pihentetjük. A pörköltet levétől jól lecsurgatjuk, és finomra vágjuk. Levét
tejfölös habarással besűrítjük. A burgonyás tésztát ujjnyi vastagságúra
nyújtjuk, kockákra vágjuk. Ráhalmozzuk a húspépet, és gombócokat formálunk.
Lassan, lobogó sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
A tejfölös mártással áthúzva,
zöldpaprikával és paradicsommal díszítve tálaljuk.
Hústorta
A szokásos módon pörköltet
készítünk, a húst átdaráljuk. Ugyancsak palacsintákat sütünk. Egy kivajazott
tűzálló edény aljára két réteg palacsintát fektetünk, megkenjük húspéppel, majd
újra palacsinta, illetve húspép következik. Az utolsó réteg palacsinta legyen.
Vékonyan tejföllel áthúzzuk és kb. 20 percig meleg sütőben sütjük.
Tálalásnál úgy szeleteljük, mint
a tortát, reszelt sajtot adunk mellé.
Hortobágyi töltött burgonya
A szokásos módon sertéspörköltet
készítünk. Közben személyenként két db nagyobb burgonyát héjában megfőzünk,
majd tisztítás után hosszában félbevágjuk őket. Üregeket kaparunk ki.
Ezután a pörköltet levétől
lecsurgatjuk, és pépesre vágjuk. A húskrémmel megtöltjük a burgonyákat, majd
kivajazott tűzálló edénybe helyezzük.
A pörkölt levét tejfölös
habarással besűrítjük, és a burgonyákat bevonjuk vele. Előmelegített sütőben
kb. 25 percig sütjük.
Májas pörkölt
A szokásos módon pörköltet
készítünk. Mikor a hús már majdnem megpuhult, akkor hozzáadjuk a kockákra
vágott sertésmájat. Kevés majoránnával ízesítjük, és együtt készre pároljuk.
Köménymagos, sós burgonyával
tálaljuk.
Nógrádi sertéspaprikás
A kockára vágott sertéshúsból a
szokásos módon sertéspaprikást készítünk úgy, hogy amikor a hús már majdnem
puha, akkor zöldbabot is adunk hozzá.
Zsemlegombóccal tálaljuk.
Prímás paprikás
A szokásos módon pörköltet
készítünk, de paradicsompürével és köménymaggal ízesítjük. Tejföllel
átforraljuk. Túrós csuszával körítjük.
Püspöki szendvics
Négy személyre fél kg húst
számítva sertéspörköltet készítünk, majd levétől jól lecsurgatjuk. Ezután
húsdarálón 4 db keménytojással együtt átdaráljuk. Elkeverjük 2 evőkanál
tejföllel, 1 evőkanál mustárral, borssal. Ha szükséges, sózzuk.
Pirítós kenyérre kenve,
zöldpaprikával, paradicsommal, retekkel tálaljuk.
Szerb rizseshús
A szokásos módon pörköltet
készítünk, azzal a különbséggel, hogy hosszabb lében pároljuk a húst. Mikor a
hús már majdnem puha, akkor hozzáadunk személyenként 5 dkg rizst, kockára
vágott zöldpaprikát és paradicsomot. Utána sózzuk, ha kell, kevés vizet öntünk
alá, és mérsékelt tűzön készre pároljuk.
Szicíliai rakottas
A szokásos módon pörköltet
készítünk, és makarónit főzünk ki. A kivajazott tűzálló edény aljára helyezzük
a főtt és jól lecsurgatott makarónit.
Erre rétegezzük levével együtt a
pörköltet. Tejföllel bevonjuk, reszelt sajttal megszórjuk és sütőben kb. 25
percig sütjük.
Készíthetjük makaróni helyett
galuskával is.
Töltött kifli
A szokásos módon pörköltet
készítünk, majd levétől lecsurgatjuk és átdaráljuk. Kifliket félbevágunk,
belüket kivájjuk, és a húspéppel megtöltjük. Néhány percre sütőben ropogósra
sütjük. Közben a levét tejföllel átforraljuk.
Tálaláskor reszelt sajttal
meghintjük, és a mártását melléöntjük, de vigyázzunk arra, hogy a kifliket ne
áztassuk el.
Csopaki tokány
A húst 5-6 cm hosszú, ujjnyi vastag
csíkokra vágjuk. Kevés zsiradékon reszelt vöröshagymát, finomra vágott
fokhagymát kicsit megpirítunk, majd paradicsompürét és kevés vizet adunk alá.
Hozzátesszük a húst. Sóval, törött borssal fűszerezzük, és félig puhára
pároljuk. Mikor a hús félig megpuhult, akkor hozzáadunk zöldborsót és annyi
száraz fehérbort, hogy ne legyen túl híg a leve. Együtt készre főzzük.
Galuskával tálaljuk, szőlőszemekkel díszítjük.
Debreceni tokány
A húst csíkokra vágjuk. Szintén
csíkokra vágott füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát
fonnyasztunk és hozzáadjuk a húst. Pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel
felengedjük. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a hús félig puha, akkor kockákra vágott
zöldpaprikát, paradicsomot, valamint karikázott debrecenit adunk hozzá. Együtt
készre pároljuk.
Hagymás, tört burgonyával
tálaljuk.
Majoránnás tokány
A csíkokra vágott húst finomra
vágott vöröshagymával a zsiradékon együtt pirítjuk. Sóval, fokhagymával, törött
borssal és a szokásosnál egy kicsit több majoránnával ízesítjük.
Mindig kevés vizet aláöntve
puhára pároljuk. Tejfölös habarással besűrítjük és átforraljuk. Makarónival
tálaljuk.
Vajdasági tokány
A csíkokra vágott sertéshúst a
finomra vágott vöröshagymával, csíkokra vágott paradicsommal és zöldpaprikával
együtt kevés zsiradékon félig puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk az egyszer
átmosott savanyúkáposztát. Sózzuk, tejföllel, babérlevéllel, köménymaggal
ízesítjük, és együtt készre főzzük. Ha szükséges, akkor ecettel kellemesen
pikánsra savanyítjuk.
Vincellér tokány
A szalonnakockákat zsírjára
pirítjuk, majd ebben megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a
csíkokra vágott húst, a szeletelt gombát. Sóval, törött borssal és finomra
vágott petrezselyemmel ízesítjük. Kevés fehérborral felöntjük, és puhára pároljuk,
ha levét elfőtte, akkor újra borral felöntjük. Tálaláskor kevés tejföllel
átforraljuk. Köretként galuskát adunk mellé.
Cigánypecsenye
A hússzeleteket sózzuk,
borsozzuk, és fokhagymával jól bedörzsöljük. Olajjal megkenjük, és serpenyőben
puhára sütjük.
Tálaláskor pirospaprikával
meghintjük. Vegyes csalamádé köretet adunk mellé.
Citromos sertéssült
A
kb. 1 1/2 kg-os sertéscomb néhány lyukat vágunk, a citromok vékony héját,
szalonna csíkokat, és sárgarépahasábokat dugdosunk bele. Sóval,
szerecsendióval, és finomra vágott babérlevéllel, citromlével ízesítjük.
Tűzálló tálba helyezzük, 1/2 fej vöröshagymát tesszük mellé, alufóliával
letakarjuk és előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Burgonyapürével és
citromkarikákkal ízesített almakompóttal tálaljuk.
Cordon blue
A sertésszeleteket vékonyra
verjük és megsózzuk. Egy-egy vékony szelet gépsonkát és trappista sajtot
fektetünk rájuk, majd ráhelyezzük a másik szelet húst. Hústűvel megtűzzük őket,
és a szokásos módon bundázzuk. Bő, forró olajban megsütjük.
Csemege sertéssült
A sertéscombot nem szeleteljük
fel, hanem személyenként kb. 20 dkg nyers húst számítva, egyben, az alábbi
módon megsütjük: Tepsibe helyezzük, sózzuk, fokhagymával bedörzsöljük,
köménymaggal meghintjük. Kevés sertészsírt teszünk mellé és 1 fej félbevágott
vöröshagymát. Ugyancsak kevés vizet aláöntve, időnként saját levével locsolva
kb. másfél óra alatt puhára sütjük.
Párolt káposztával, tört
burgonyával, esetleg befőttel tálaljuk.
Csongrádi apróhús
50 dkg sovány sertéshúst (comb),
előbb vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Két fej vöröshagymát karikára
vágunk, majd 4 dkg zsírban előbb a húst, majd hozzátéve a hagymát megsütjük.
Egy másik lábosban megforrósítunk
a 6 dkg zsírt, és 80 dkg héjában főtt, meghámozott burgonyát karikára vágva
beleforgatjuk. Kissé lepirítjuk, megszórjuk egy csomó vágott
zöldpetrezselyemmel, összekeverjük a hagymás hússal, megsózzuk, és forrón
tálaljuk. Savanyúságot, salátát adjunk hozzá.
Dalmát szelet
A jól kivert hússzeleteket kevés
olajban félig megsütjük, majd hozzáadjuk a kis karikákra vágott újhagymát, és
együtt 2-3 percig sütjük. Sóval, kakukkfűvel, majoránnával, köménymaggal,
kockákra vágott paradicsommal fűszerezzük. Időnként kevés fehérbort aláöntve
puhára pároljuk.
Kifőtt csuszatésztával, saját
levét aláöntve tálaljuk.
Danubius rakott szelet
A sertésszeleteket - lehetőleg
szűzérméket - jól kiverjük, megkenjük mustárral, sóval, törött borssal
fűszerezzük. Egy kivajazott és zsemlemorzsával meghintett tűzálló edény aljára
hámozott és karikázott burgonyát helyezünk. Sózzuk, vajdarabokkal és finomra vágott
vöröshagymával meghintjük. Erre rakjuk a hússzeleteket. Ezután elölről kezdjük
a rétegezést, legfelülre burgonya kerüljön. Leöntjük 1 dl vörösborral elkevert
2 dl tejszínnel. Az edényt alufóliával lezárjuk és előmelegített sütőben kb. 1
óráig sütjük.
Farsangi almás sült
A kb. 70 dkg lapockát besózzuk,
őrölt szegfűszeggel bedörzsöljük és kevés zsiradékot alátéve, sütőben félig
megsütjük. Közben az almákat megtisztítjuk, magházát eltávolítjuk, negyedekre
vágjuk, és szintén meghintjük őrölt szegfűszeggel. A félig sült húst felszeleteljük,
zsírjába visszatesszük, melléhelyezzük az almákat, kevés csontlét öntünk rá,
sütőben az egészet készre sütjük.
Felvidéki göngyölt felsál
60 dkg sertés felsálból négy
darab egyforma nagy hússzeletet vágunk, kissé kiveregetjük, megsózzuk és
meghintjük törött borssal. 12 dkg juhtúrót áttörünk, hozzákeverünk kevés apróra
vágott kaprot, majd a hússzeletek felületére egyenletesen felkenjük. Erre
teszünk 10 dkg, apró kockára darabolt sonkát. A hússzeleteket összegöngyöljük,
ha szükséges, hústűvel rögzítjük, majd lisztbe, felvert tojásba, végül
zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban megsütjük. Tálaláskor eltávolítjuk
a hústűt, és a húst vékony szeletekre vágva helyezzük a tálra. Sült
hasábburgonyát, vagy burgonyapürét adunk hozzá.
Fokhagymás szeletek
Egy tűzálló tálat sertészsírral
kikenünk, és a hússzeleteket belehelyezzük. Meghintjük finomra vágott
fokhagymával, paradicsomkockákkal. Sózzuk.
Lefedjük az edényt, és saját
gőzében, sütőben puhára pároljuk. Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.
Főtt sertésszelet
A kevéssé kivert sertésszeleteket
köményes, sós vízben karikára vágott vöröshagymával és fokhagymával puhára
főzzük.
Tálaláskor pirospaprikával
meghintjük. Főtt burgonyát és paradicsommártást adunk mellé.
Gesztenyével töltött szelet
A hússzeleteket jól kiverjük,
sózzuk és felengedett, kevés rummal ízesített mélyhűtött gesztenyemasszával
megkenjük.
A húst összehajtjuk, és a
szokásos módon bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Vörösboros mártással
vagy áfonyalekvárral, valamint burgonyapürével tálaljuk.
Gyulai szelet
A hússzeleteket jól kiverjük, és
vékonyan megkenjük ketchuppal. Sózzuk, vékony szalonnaszeletekkel, karikára
vágott vöröshagymával és kolbászkarikákkal megszórjuk. Befedjük egy másik
hússzelettel, és hústűvel összezárjuk. Először kevés zsiradékon átsütjük, majd
kevés vízzel felengedve puhára pároljuk.
Rizibizivel, saját levével
tálaljuk.
Gyümölcsös szelet
A jól kivert sertésszeleteket
sózzuk, borsozzuk, és kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Idénygyümölcsökkel
vastagon befedjük. Reszelt citromhéjjal és szegfűszeggel ízesítjük.
Előmelegített sütőben - időnként megrázogatva - kb. 40 percig sütjük.
Köret nélkül, a gyümölccsel
tálaljuk.
Holland pecsenye
A kb. 1 kg-os sertéscombot
sózzuk, és egy tepsiben 5 dkg vajon átforgatva elősütjük. Ez után annyi tejet
öntünk alá, hogy majdnem ellepje. Citrommal, babérlevéllel ízesítjük.
Előmelegített sütőben, lassú tűzön puhára pároljuk. Saját mártásával, főtt
burgonyával tálaljuk.
Kapros szeletek
A jól kivert sertésszeleteket
sózzuk, és vajon majdnem puhára sütjük. Kivajazott tűzálló tálba tesszük.
Finomra vágott kaporral elkevert tejföllel áthúzzuk, vajat morzsolunk rá és
forró sütőben kb. 15 percig sütjük.
Karib szelet
Jól kivert sertésszeleteket
megsózunk, és vajon hirtelen kisütünk. Ezután a húst félretesszük, a vajban
megfuttatunk konzerv ananászkarikákat, majd 3 cl rummal meglocsoljuk, kevés
durvára vágott dióval megszórjuk.
Tálaláskor az ízesített
ananászkarikákat a húsra helyezzük, rizibizi köretet adunk mellé.
Kati szelet
Sertésszeleteket kiverünk,
sózzuk, mindkét oldalát lisztbe mártjuk, mustárral bekenjük, és ismét lisztbe
mártjuk. Közben palacsintatésztát készítünk, amelyhez a tojások fehérjéit habbá
verve adjuk hozzá. A szeleteket beleforgatjuk a palacsintatésztába, majd bő,
forró zsiradékban megsütjük.
Kertész szelet
Kis kockákra vágott sárgarépát,
gombát, kelbimbót, rózsáira szedett karfiolt puhára párolunk. A jól kivert,
sózott hússzeleteket vajon megsütjük. A hússütő vajban átforgatjuk a puhára
párolt zöldségeket, és a kisütött szeletekre öntjük, ez egyben a köret is.
Finomra vágott
zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Királyi szeletek
A jól kivert szeleteket sózzuk,
borsozzuk és kb. 1 óráig konyakkal ízesített tejben áztatjuk.
A jól lecsurgatott szeleteket vajban
majdnem puhára sütjük. Tűzálló tálba szedjük, leöntjük a pecsenyelével, ismét 5
cl konyakot öntünk alá. Befedjük trappista sajtszeletekkel, meghintjük durvára
vágott dióval és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Vegyes zöldségkörettel, fejes
salátával tálaljuk.
Majoránnás szelet
A jól kivert és sózott
hússzeleteket kevés vajban elősütjük. Tűzálló tálba helyezzük, majoránnával
meghintjük, és erőleveskockából készült kevés levest öntünk alá.
Sütőben puhára pároljuk, tálalás
előtt levét tejföllel átforraljuk.
Makói szelet
Személyenként 2-2 jól kivert
sertésszeletet megsózunk. Ezután lereszelünk egy nagyobb fej vöröshagymát,
amelyet elkeverünk mustárral és törött borssal. Az egyik hússzeletet megkenjük
ezzel a krémmel, majd befedjük a másik szelettel. A szokásos módon bundázzuk,
és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Mandulás szelet
A jól kivert és sózott
sertésszeleteket kisütjük. Egy fél fej finomra vágott hagymát, 5 dkg tisztított
és durvára vágott mandulát, 3 fej apróra vágott gombát kevés vajon megpirítunk,
majd leöntjük 2 dl jó minőségű vörösborral. Sózzuk, 2-3 szem szegfűszeget
hozzáteszünk és a hússzeletekkel együtt kb. 15 percig forraljuk.
Burgonyapürével és fejes
salátával tálaljuk.
Milánói szelet
A sertésszeleteket vékonyra
kiverjük. Sózzuk, borssal meghintjük, lisztbe, felvert tojásba, majd fele-fele
arányban vegyített reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékébe bundázzuk. Bő, forró
zsiradékban sütjük ki.
Reszelt sajttal meghintett vajas
makarónival tálaljuk.
Norvég karaj
Az egyben hagyott sertéskaraj
csontját eltávolítjuk. Egy tepsit alufóliával kibélelünk, és az aljára karikára
vágott hagymát helyezünk. Rárakjuk a karajt, amelyet előzőleg sóval, mustárral,
pirospaprika krémmel, köménymaggal ízesítettünk. Kevés zsiradékot, zöldpaprikát
és paradicsomot, babérlevelet teszünk mellé, majd meglocsoljuk fehérborral.
Ráhajtjuk a fólia többi részét és sütőben kb. 1 órán át, sütjük.
Nyírségi szelet
A sertésszeleteket jól kiverjük,
sózzuk, borsozzuk, és fokhagymával bedörzsöljük. A tisztított nyersburgonyát
lereszeljük, liszttel és nyerstojással elkeverve bundázó masszát készítünk. A
hússzeleteket bundázzuk és bő, forró zsiradékban megsütjük.
Olgi szelet
A kivert, sózott és borssal
ízesített hússzeleteket hirtelen kisütjük. Zsírjában finomra vágott
vöröshagymát, karikára vágott gombát fonnyasztunk.
A húsokat kivajazott tűzálló
edénybe helyezzük. Erre rakjuk a hagymás gombát. Sózzuk, borsozzuk. Vékony
gépsonkaszeletekkel bevonjuk, reszelt sajttal meghintjük. Tejföllel leöntjük és
sütőben kb. 20 percig sütjük. Zöldségkörettel, finomra vágott petrezselyemmel
meghintve tálaljuk.
Öreghegyi csőszpecsenye
100 gr császárszalonnával
spékelt, hagymás, babérleveles, borsos pácban érlelt, kb. fél kilónyi
sertéscombszeletet, roston kisütünk. Tetejére 150 gr sült gombát, és 150 gr
vöröshagyma szeletet rakunk, fűszeres paradicsomkrémmel locsoljuk meg. sült
krumplival tálaljuk.
Paradicsomkrém: paradicsom,
zellerzöld, fokhagyma, vöröshagyma, olaj, só, bors, vörösbor felhasználásával
készül.
Őrségi sertésszelet
A sertésszeleteket jól kiverjük,
sózzuk, mindkét oldalát lisztbe mártjuk és kevés, de forró zsiradékon
megsütjük. Közben karikára vágott hagymákat kevés liszttel elkeverünk és bő,
forró zsiradékban úgynevezett rostélyos hagymát sütünk.
A hús zsírjából sűrített
paradicsommal és kevés liszttel, sóval, törött borssal és babérlevéllel, kevés
vízzel pecsenyelevet készítünk. Tálaláskor a hússzeletekre halmozzuk a melegen
tartott hagymát, és az átszűrt pecsenyelevet aláöntjük.
Parmezán szelet
A jól kivert, sóval és törött
borssal fűszerezett szeleteket vajjal alaposan kikent tűzálló tálba helyezzük.
Meghintjük reszelt parmezánnal és leöntjük annyi tejföllel, hogy az éppen
ellepje. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Pásztor sült
A kb. 80 dkg-os sertéscombot
átfúrjuk és belehelyezzük a tisztított, egészben hagyott vöröshagymákat. Sóval,
köménymaggal kívülről bedörzsöljük és kizsírozott tepsiben, előmelegített
sütőben megsütjük.
Pikáns szelet
A jól kivert sertésszeleteket
sózzuk, borsozzuk, és kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Közben a csemege uborkákat
lereszeljük, elkeverjük 2 dl tejföllel, csipetnyi "vegetával", sóval.
A húsokat bevonjuk ezzel a mártással és előmelegített sütőben kb. 40 percig
sütjük.
Pilisi szeletek
A hússzeleteket jól kiverjük és
sóval, törött borssal, kevés köménymaggal, mustárral, fokhagymával fűszerezzük.
Alufóliával kibélelt tepsi aljára gombás lecsót helyezünk. Erre fektetjük a
húsokat, majd bevonjuk a lecsó másik felével. Kevés tejföllel áthúzzuk és ráhajtjuk
az alufóliát.
Sütőben kb. 40 percig sütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Rablóhús
Kihegyezett hurkapálcikára egymás
után fűzzünk fel szalonnaszeleteket, mustárral megkent sertésérméket,
hagymaleveleket, lángolt kolbászkarikákat, gombafejeket.
Sózzuk, és kevés zsiradékban vagy
parázson süssük meg. Csalamádét adjunk mellé.
Rokfortos sertésszelet
A jól kivert szeleteket sózzuk,
és vajban puhára sütjük. Amikor megsült, akkor a zsírjára öntünk 2 dl tejfölt,
15 dkg reszelt rokfortot. Sóval, törött borssal ízesítjük és átforraljuk.
Forrón a hússzeletekre öntve, burgonyapüré körettel tálaljuk.
Serpenyős szeletek
A jól kivert, sózott, borsozott
szeleteket kevés zsiradékon majdnem puhára sütjük, kivesszük őket. A zsírban
finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, pirospaprikával meghintjük. Annyi
vízzel felöntjük, hogy a nyers, hasábokra vágott és hozzáadott burgonyát
ellepje. Sóval, zúzott fokhagymával, köménymaggal ízesítjük. Mikor a burgonya
félig megpuhult, visszahelyezzük a hússzeleteket, és együtt készre főzzük.
Sertésdió pikáns újburgonyával
80 dkg sertésdiót megsózunk,
megborsozunk, köménnyel, rozmaringgal bedörzsölünk, olajozott alufóliába
csomagoljuk. Közepes lángon 1 óra 10 percen át sütjük, majd a fóliából
kibontjuk. 80 dkg megtisztított,
megsózott újburgonyát mellészórunk, további 20-25 percig sütjük. Utána 2-2
kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát, 10 dkg felezett olajbogyót és néhány
petrezselyemlevelet keverünk a burgonyához.
Kissé megsózzuk, rozmaringgal, 3 gerezd tört fokhagymával fűszerezzük,
további 15-20 percig sütjük.
Sertéssült almapürével
Sertéscombot sózunk, borsozunk,
köménymaggal meghintjük és tepsiben, egyben, betesszük sülni. Mikor félig
megpuhult, szeletekre vágjuk és megkenjük a közben lereszelt almapürével.
Meghintjük kevés zsemlemorzsával és visszatesszük a tepsibe. Puhára sütjük.
Köményes, sós burgonyával
tálaljuk.
Sertésszelet Bakonyi módra
A jól kivert szeleteket sózzuk,
borsozzuk, lisztbe mártjuk, és kevés zsíron majdnem puhára sütjük. Ezután a
szeleteket kivesszük és a hússütő zsírban finomra vágott vöröshagymát, és
kockákra vágott gombát pirítunk. Sózzuk, borsozzuk, és pirospaprikával
meghintjük. Kevés vízzel felöntjük, tejfölös habarással besűrítjük.
Visszahelyezzük a húsokat, és együtt forraljuk. Galuskával tálaljuk.
Sertésszelet dinnyével
A sertésszeleteket sóval, törött
borssal ízesítjük, és nagyon kevés fokhagymával bedörzsöljük, majd vajban
puhára sütjük. Közben sárgadinnyéből golyókat formálunk, kevés reszelt
szerecsendióval ízesítjük. Mikor a hús megpuhult, kivesszük a vajból.
A zsiradékot kiöntjük a
serpenyőből és így a majdnem száraz serpenyőben 2 dl tejfölt, a dinnyegolyókkal
együtt megmelegítünk. Visszahelyezzük a húsokat, és 1-2 percig együtt
átforraljuk az egészet.
Burgonyapürével tálaljuk.
Sertésszelet hentes módra
A jól kivert, sózott
sertésszeleteket csíkokra vágott füstölt szalonna zsírjában félig átsütjük.
Hozzáadunk csíkokra vágott sonkát és személyenként 1 db kisebb, csíkokra vágott
ecetes uborkát. Törött borssal fűszerezzük, és kb. másfél dl vízzel felengedjük.
Lassú tűzön addig pároljuk, amíg puha nem lesz.
Hasábburgonyával tálaljuk.
Sertésszelet Holstein módra
A jól kivert és sózott szeleteket
lisztbe forgatjuk, majd forró zsírban kisütjük. Tálaláskor minden szelet húsra
1-1 tükörtojást helyezünk. Hasábburgonyával és csalamádéval tálaljuk. Mustárt,
ketchupot adunk mellé.
Sertésszelet Jóasszony módra
Személyenként 2 szelet húst
kiverünk, sózzuk, és forró zsiradékban félig puhára sütjük. Közben szalonnát
kis kockákra vágunk, kisütjük. Zsírjában finomra vágott vöröshagymát, majd
kockákra vágott gombát fonnyasztunk. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel
ízesítjük. Visszahelyezzük a hússzeleteket. Kevés fehérbort öntünk alá. Mikor a
hús már majdnem puha, akkor kockákra vágott, tisztított, nyers burgonyát adunk
hozzá és együtt készre pároljuk. Együtt is tálaljuk.
Sertésszelet Udvarmester módra
A jól kivert sertésszeleteket
sózzuk, vékonyan borsozzuk, kevés vajon puhára sütjük. Közben fűszeres vajat
készítünk az alábbiak szerint: lehetőleg hűtőből kivett, de mindenképpen hideg
10 dkg vajat összekeverünk finomra vágott petrezselyemmel, borssal, kevés
sóval, néhány csepp citrommal és egy kávéskanál mustárral. A vajat hengerré
formázzuk, és tálalásig hidegen tartjuk.
Tálaláskor a hússzeletekre
egy-egy karika fűszeres vajat vágunk, amely a szeletekre olvadva kellemes,
pikáns ízt ad.
Skandináv szelet
Személyenként két hússzeletet jól
kiverünk, és egy vastagon kivajazott tűzálló edény aljára helyezünk egy-egy
szeletet. Sóval, törött borssal, csipetnyi majoránnával ízesítjük. Reszelt
sajttal, reszelt almával meghintjük és befedjük a többi hússzelettel.
Ugyanúgy ízesítjük, és annyi
tejszínt öntünk alá, hogy az éppen ellepje. Az edényt alufóliával letakarjuk és
előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Sült oldalas
A húst nem csontozzuk ki, de kb.
10 cm-es darabokra vágjuk. Sózzuk, borssal, köménymaggal fűszerezzük és egész
kevés zsiradékot és vizet aláöntve sütőben - időnként saját levével locsolva -
megsütjük.
Bedörzsölhetjük fokhagymával is
és tehetünk mellé félbevágott vöröshagymát.
Párolt káposztával tálaljuk.
Stefánia tekercs
A kiterített, egészben hagyott
sertéslapockát sózzuk, törött borssal meghintjük és egészben hagyott
keménytojásokkal feltekerjük. A széleit hústűvel, a "törzsét"
spárgával átkötjük. Kívülről is sózzuk és kevés zsírt, egy fej félbevágott
vöröshagymát, tisztított almát mellétéve, kevés vizet aláöntve, időnként
zsírjával meglocsolva sütőben puhára sütjük.
Szeletelve főzelékhez adjuk
feltétként.
Svájci szelet
A jól kivert sertésszeleteket
sózzuk, törött borssal meghintjük, vegetával ízesítjük. Gépsonka és trappista
sajt kockákkal megtöltjük. Összegöngyöljük, hústűvel összetűzzük. Lisztbe,
tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk. Bő zsírban megsütjük. Zöldségkörettel vagy
hasábburgonyával tálaljuk.
Szabolcsi szelet
A szeleteket jól kiverjük. Egyik
felére hámozott almakarikát helyezünk, és csipetnyi fahéjjal meghintjük.
Ráhajtjuk a hús másik felét. Sózzuk. Hústűvel összezárjuk, és a szokásos módon
bundázzuk. Forró zsiradékban kisütjük.
Burgonyapürével vagy
zöldségkörettel tálaljuk.
Szüreti sertéssült
A kb. 1,2 kg-os sertéscombot
szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. Sóval, törött borssal bedörzsöljük, és kevés
zsiradékon elősütjük, majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát,
zellert, vöröshagymát és szőlőszemeket. Két evőkanál paradicsompürét adunk
hozzá, 2-3 percig együtt átforgatjuk, majd felengedjük annyi musttal, hogy a
húst negyedéig ellepje.
Szükség esetén utántöltjük. Mikor
a hús megpuhult, akkor a levét átszűrjük. Utána ízesítjük citrommal, cukorral.
A húst szeleteljük, a mártásba visszahelyezzük és átforraljuk.
Burgonyaropogóssal tálaljuk.
Tabáni dagadó
A dagadót felszúrjuk, és üreget
nyitunk. Ezután reszeljük meg az almákat és keverjük össze mazsolával, reszelt
citromhéjjal, 2 evőkanál rummal és annyi zsemlemorzsával, hogy tölthető masszát
kapjunk. Megtöltjük az üreget, amelyet előzőleg sóval, törött borssal és nagyon
kevés majoránnával ízesítünk. Hústűvel zárjuk be a nyílást, kívülről is sózzuk,
borsozzuk, és mindkét oldalán hirtelen süssük meg, majd sütőben puhulásig pároljuk.
Burgonyapürével, saját levével
tálaljuk.
Tavaszi szelet
A kivajazott tűzálló edény aljára
apróra vágott hagymát, erre nyers sárgarépa-, fehér-répa-, gombakockákat és
rózsáira szedett kelvirágot rakunk. Sózzuk. A következő réteg a jól kivert
hússzeletek. Sóval, törött borssal, fűszerkeverékkel, vegetával ízesítjük. Befedjük
újra a vegyes zöldségekkel. Tetejére tejfölt teszünk, leöntjük fehérborral és
meghintjük vastagon reszelt sajttal. Kb. 40 percig sütőben sütjük.
Tengerész szelet
A szardíniakonzervből kiszedjük a
halakat. Olajban megsütjük a jól kivert és sózott hússzeleteket. Ezután
megkenjük a pépesre tört szardíniával. Citromkarikával díszítve tálaljuk.
Toros szelet
Személyenként 2-2 szelet húst jól
kiverünk és sózzuk. Elkészítjük a tölteléket: 25 dkg darált húst sóval, törött
borssal, fokhagymával, pirospaprikával eldolgozunk. Megkenjük az egyik szelet
húst, befedjük a másikkal, majd lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk. Bő,
forró zsiradékban lassan átsütjük. Hagymás, tört burgonyával tálaljuk.
Ungvári oldalas
Sertésoldalast felszeletelünk,
kicsontozzuk. Sózzuk, ketchuppal vékonyan megkenjük, kevés törött borssal
ízesítjük, majd lisztbe, tojásba és morzsába forgatva bundázzuk.
Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Vadász szelet
A jól kivert sertésszeleteket
fűszerkeverékkel, törött borssal meghintjük, mustárral megkenjük, és olajban
bepácoljuk. Legalább 12 órán át, pácoljuk. Ezután a szeleteket készen kapható
májkrémmel megkenjük, majd a másik szelettel befedjük és összetűzzük. A
szokásos módon bundázzuk. Bő zsiradékban kisütjük, forrón, párolt almakörettel
tálaljuk.
Vasi pecsenye
A hússzeleteket jól kiverjük, és
fokhagymával ízesített tejbe áztatjuk. Legalább 12 órán át, érleljük a húst, majd
megtöröljük a szeleteket, és paprikás lisztbe forgatjuk. Sózzuk, és forró
zsiradékban sütjük. Reszelt burgonyával tálaljuk.
Cipóban sült csülök
Tizenöt dkg lisztből, 1 db főtt,
áttört burgonyából, 1 db tojássárgájával, langyos tejben kelesztett 2 dkg élesztővel,
sóval és kevés tejjel kemény tésztát dagasztunk. A tésztát 2 óra hosszat
pihentetjük. Közben kb. 50 dkg-os kicsontozott csülköt puhára főzünk. Ezután a
tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk és belebundázzuk a csülköt.
Tetejét tojássárgájával megkenjük,
és forró sütőben megsütjük.
Töltött csülök
A megtisztított nyers csülköket
sózzuk, és olyan puhára főzzük, hogy könnyen kicsontozhatók legyenek. Kivesszük
a csontot és megtöltjük az előzőleg jól átmosott és félig megpárolt köményes
savanyúkáposztával, kis almakockákkal és reszelt sárgarépával. A csülköket
cérnával átkötjük. Tűzálló edényben zsiradék nélkül, sütőben ropogósra sütjük.
Köret nélkül, önállóan tálaljuk.
Májszeletek Heléna módra
A májszeletek egyik oldalát hirtelen
megsütjük vajban, majd törött borssal, csipetnyi majoránnával fűszerezzük.
Megfordítjuk, és az ekkor hozzáadott hámozott, közepes nagyságú, kockákra
vágott körtével együtt pár perc alatt készre sütjük. 3 cl triple sec-kel
átforraljuk.
Burgonyapürével, finomra vágott
petrezselyemmel tálaljuk.
Ínyenc máj
A májszeleteket megsütjük.
Megkenjük ketchuppal, beborítjuk sajtszeletekkel, és addig visszatesszük a
sütőbe - vagy grillbe - amíg a sajt rá nem olvad.
Májpecsenye
Fél kg csíkokra vágott
sertésmájat finomra vágott vöröshagymával kevés zsiradékon megpárolunk,
pirospaprikával ízesítjük. Ez- után 2 db áztatott, majd jól kicsavart zsemlével,
2 db keménytojással és 5 dkg szalonnával átdaráljuk. Elkeverjük sóval, kevés mustárral,
1 nyers tojással.
Egy tűzálló tálat kivajazunk,
vékony szelet vajas kenyereket helyezünk az aljára, majd megkenjük a májpéppel.
Vajat morzsolunk rá és sütőben kb. 20 percig sütjük.
Spanyol máj
Először elkészítjük a mártást:
egy fej finomra vágott hagymát először olajban megfonnyasztunk, majd tovább
pirítjuk 1/2 kg kicsumázott és csíkokra vágott zöldpaprikával és szintén
csíkokra vágott 1/2 kg paradicsommal. Sóval, törött borssal ízesítjük. Mikor a
paprika megpuhult, akkor 1 dl tejszínnel, 3 cl konyakkal átforraljuk és
átpasszírozzuk. A közben kisütött májszeletekre öntjük és rizibizivel tálaljuk.
Májszeletek Tátrai módon
A vékony májszeleteket sűrű, sós
palacsintatésztába forgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Almapürét adunk mellé.
Savanyú tüdő
A tüdőt és szívet alaposan
megmossuk, vöröshagymával, szemes borssal, babérlevéllel és sóval ízesített
vízben puhára főzzük. Ezután levéből kivesszük, és ujjnyi vastag metéltre
vágjuk. Elkészítjük a mártást: barnarántást készítünk, amelyhez finomra vágott
vöröshagymát, fokhagymát, csemegeuborkát, kapribogyót, igen kevés citromhéjat
adunk. Felengedjük a főzőlével, sóval, cukorral, mustárral pikánsra
savanyítjuk, és jól átforraljuk, majd átszűrjük. Az átszűrt mártásba
visszahelyezzük a csíkokra vágott belsőségeket és kb. 10 percig együtt
forraljuk.
Zsemlegombócot vagy kifőtt
tésztát adunk mellé.
Velős rakott burgonya
A velőt hártyáitól megtisztítjuk,
sóval, fokhagymapéppel, borssal, tojással összedolgozzuk és karikázott gyulai
kolbásszal együtt finomra vágott vöröshagymával, kevés zsiradékon megfuttatjuk.
Kivajazott tűzálló edény aljára egy réteg főtt, hámozott, és karikázott
burgonyát helyezünk. Sózzuk, rákenjük a velőpépet.
Pirospaprikával, finomra vágott
petrezselyemmel meghintjük.
Befedjük a burgonya másik
felével. Sózzuk, tejföllel áthúzzuk, vajat morzsolunk rá. Forró sütőben kb. 20
percig sütjük.
Velő sajttal
A hártyáitól megtisztított velőt
finomra vágjuk. Vajon egy kis fej reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd
állandó keverés mellett együtt sütjük a velővel. Sóval, törött borssal
ízesítjük. 3-4 percnyi sütés után hozzáadunk 5 dkg reszelt sajtot és még pár
percig, állandó keverés mellett sütjük. Tetejét meghintjük törött borssal,
pirospaprikával, esetleg vágott köménymaggal.
Azonnal, forrón, salátával
tálaljuk.
Vese burgundiai módra
A tisztított és félbevágott
veséket sózzuk, borsozzuk és vajon megsütjük. Kivesszük, majd ugyanebben a
vajban sózott, borsozott gombafejeket és karikára vágott virslit pirítunk.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, kb. 2 dl vörösborral felengedjük,
visszahelyezzük a veséket, és átforraljuk. Vegyes párolt zöldségkörettel vagy
burgonyaropogóssal tálaljuk.
Gentleman vese
A jól megtisztított sertésveséket
hosszában kettévágjuk, és jól megvajazott szendvicskenyér szeletekre helyezzük.
Egy pohár tejfölt sóval, mustárral, vajjal, tojássárgájával és törött borssal
elkeverünk, majd áthúzzuk vele a veséket. Alufóliával kibélelt tepsiben,
előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Azonnal, forrón, szilvabefőttel
tálaljuk.
Vese Fortuna módra
Az alaposan megtisztított veséket
kis kockákra vágjuk, és vajban 1/4 fej reszelt vöröshagymával, sóval, borssal
pár percig sütjük. Tűzforrón ráöntünk 5 cl erős konyakot és meggyújtjuk, majd
leöntjük 1 dl pezsgővel.
Közben kockákra vágott gombát
finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal megpirítunk, majd a veséhez
adjuk, és együtt átpároljuk.
Vékonyra szeletelt pirított,
vajas fonott kalácsra tálaljuk.
Tojásos vese
Az ereitől megtisztított,
megmosott sertésvesét egy órán át hideg vízben áztatjuk, majd egészen kis
kockákra vágjuk. Kevés zsírban egy fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk,
hozzáadjuk a vesét, meghintjük pirospaprikával, törött borssal, sóval, pár szem
köménymaggal. Átpirítjuk és kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Közben
személyenként 2 tojást 1 evőkanál tejföllel elkeverünk. Amikor a vese
megpuhult, ráöntjük a tojásokat, és rántotta keménységűre sütjük.
Erdei pástétom
Tíz-tíz dkg sertésmájat, vesét és
hártyáitól megtisztított velőt hagymán lepirítunk. Sóval, borssal, fenyőmaggal
fűszerezzük. Ízesítjük pirospaprikával és hozzáadunk 3 evőkanál lecsót. Kevés
gint töltünk hozzá. Átforraljuk, majd finom tárcsájú darálón áttörjük. 2 egész
tojással eldolgozzuk.
Pirítóskenyérrel tálaljuk.
Miskolci kocsonya (5 személyre)
1,5 kg megtisztított kocsonyahúst
- sertésfej, láb, bőrke - 3,5 liter vízben felteszünk főni. Az első habot
rögtön leszedjük a tetejéről. Sózzuk. Egy fej tisztított vöröshagymát, 3 gerezd
fokhagymát, egy szál tisztított sárgarépát és 8-10 szem egész borsot adunk
hozzá. Kb. másfél óra hosszat főzzük. (Ha kuktában készítjük, akkor csak kb. 50
percig főzzük.) Mikor a hús megpuhult, levét nagyon finom szűrőn vagy vásznon
átszűrjük. A húsokat kicsontozzuk, kockára vágjuk, és mély tányérokba tesszük.
Ráöntjük a levet, a tetejére kevés pirospaprikát szórunk. Egy napig hideg
helyen tartjuk.
Fogyasztáskor citrommal
megcsepegtetjük.
A recepteket MURÁNYI PÉTER írta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése