Ételünk az életünk
Tartalomjegyzék
Fekete
áfonya (Vaccinium myrtillus)
Recept: Lazacszeletek áfonyával
Recept Narancsos - gyömbéres kacsamell
Recept: Mézes-mustáros sült hal
Banán
Orvosi kutatások kimutatták, hogy
gyomorfekély ellen kiválóan alkalmazható, ugyanis a gyomornyálkahártya
védőrétegét erősíti a kevésbé érett banán rendszeres fogyasztása. Azt is
megfigyelték, hogy a vér káros koleszterinszintjét csökkenti, a jó típusú
HDL-koleszterin értéke viszont 30 százalékkal emelkedik. Sok B1-, B6-vitamint,
Barna rizs - hántolatlan rizs
Emésztési
zavarokkal küzdők számára kitűnő gyógyító étel a rizs. Hasmenéskor víz- és
sóveszteség keletkezik a szervezetben, ezt gyorsan és hatásosan pótolja ez az,
energiában gazdag, könnyen emészthető étel. A barna rizs fogyasztása csökkenti
a "rossz" (LDL) koleszterint, de szinten tartja a "jó"
(HDL) koleszterint - infarktus ellen védő - szintjét. Ugyancsak fontos szerepet
játszik a vesekőképződés megelőzésében, valamint a rák kialakulásának veszélyét
is csökkenti. Rendkívül jó hatással van az idegrendszerre, rendszeres
fogyasztása oldja a depressziót. A barna rizs jól felszívja a mérgező
salakanyagokat, és ezáltal tisztítja a beleket.
Brokkoli
Akinek étrendjén rendszeresen
szerepel a brokkoli, jelentősen csökkenti a rák kockázatát. Sok karotint és
C-vitamint tartalmaz, de megtalálható benne a B1-, B2-vitamin és a vas is.
Kitűnően alkalmazható a fogyókúrában is. Ajánlatos 2-3 naponta fogyasztani
belőle. Kalóriatartalma:
Búzakorpa
A búzakorpa
rendszeres fogyasztása sok szempontból fontos: szabályozza a bélműködést, jó
hatással van a székrekedés ellen. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy a
rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a vastagbélrák kialakulását. Ugyanis a
rostok növelik a széklet mennyiségét, ennek következtében a lehetséges rákkeltő
anyagok felhígulnak, gyorsabban haladnak át, s ürülnek a bélrendszerből, így
csökkentve a behatás idejét. A búza magas rozstartalma mellet sok B1-, B2-,
B3-, B6-vitamint és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 3 evőkanállal
elfogyasztani, például joghurtba keverve. Kalóriaérték:
Cékla
A cékla antociántartalma segít a
daganatos betegségek megelőzésében, ugyanis az antocián a rák bizonyos
stádiumában gátolja a szövetburjánzást. Emellett a népi gyógyászat vérjavító és
vérképző hatása miatt is használja, valamint ajánlják érelmeszesedés és
májbetegség esetén. Jó vizelethajtó, és elősegíti az emésztést. Magas a
magnézium-, cink- és szilícium tartalma. Kitűnően alkalmazható fogyókúra
esetén. Minél gyakrabban szerepeljen étrendünkben. Kalóriaérték: 100g/42
kcal/177kJ
Citrom
Sok tudós úgy tartja, hogy a
C-vitamin bizonyos rákfajták kifejlődését is gátolhatja. Megvédi a sejteket,
ezzel gátolja az öregedést. A C-vitamin az egyik legesélyesebb antioxidáns, és
mint német kutatók kimutatták, a citrom héjában lévő kémiai anyagok szintén
antioxidáns aktivitást mutatnak. A citrom héját se dobjuk el, hanem fogyasszuk
el. A C-vitamin mellett jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaz. Kalóriaérték:
100g/25 kcal/105 kJ
Cseresznye
Ha valaki sok
cseresznyét fogyaszt, nagy az esélye, hogy egészséges fogai lesznek, mert a
cseresznyelé gátolja a fogszuvasodást. Rendszeres fogyasztása gátolja az
ízületi és köszvényes fájdalmakat. Ajánlatos naponta egy pohár rostos
cseresznyelé, illetve idényben friss cseresznye. Kalóriaérték: 100g/54 kcal/243
kJ
Dió, mogyoró
A dió és a mogyoró is nagy
mennyiségben tartalmaz rák kialakulását gátló kémiai anyagokat. A dió sok B1-,
B2-, B6-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot tartalmaz. Jelentős
az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma
is. Kalóriaérték:100g/669 kcal/2676 kJ
A mogyoró sok B1-, B2-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket
tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen
telítetlen zsírsav-tartalma is. Kalóriaérték: 100g/648 kcal/2592 kJ
Eper
A népi
gyógyászat is használta, de kutatók be is bizonyították, hogy kitűnő vírusölő.
A számtalan vírus közül elpusztítja a gyermekbénulást okozót és a
herpeszvírust. Csökkenti a vérkoleszterin-szintet, tehát jótékonyan hat a szív-
és érrendszerre. Az eper is tartalmaz rákos folyamat kialakulását gátló anyagokat.
Egy amerikai felmérés bizonyította, hogy 1271 idős ember közül,akik a legtöbb
epret fogyasztották, háromszor kisebb volt bármely daganat kialakulása a
többinél. C- és B1-vitamint tartalmaz. Kalóriaérték:
Fejes káposzta
A fejes káposzta rendkívül gazdag
abban az anyagban ( mucin ), amely segít a gyomor- és nyombélfekély
megelőzésében és gyógyításában. Azt is jó néhány megfigyelés igazolja, hogy ha
valaki rendszeresen fogyaszt fejes káposztát, csökken a vastagbélrák
kialakulásának veszélye, ez annak köszönhető, hogy a zöldség különösen gazdag
rákellenes anyagokban. Sok C-vitamint tartalmaz. Ajánlatos hetente 2-3
alkalommal fogyasztani. Kalóriaérték:
Grapefruit
A grapefruit csökkenti a
vérkoleszterin-szintet ugyanúgy mint az alma. A "jó" HDL-
koleszterin koncentrációját viszont növelheti rendszeres fogyasztás esetén.
Kutatók véleménye szerint, ha valaki rendszeresen sok citrusfélét fogyaszt,
csökkenti a rákos betegségek kialakulásának rizikóját, és ezek körében kisebb a
halálozási arány. Az utóbbi években arra is rámutattak a táplálkozástudósok,
hogy a zsír égetésében is szerepet játszik a grapefruit. Sok C- vitamint,
rostot, valamint pektint tartalmaz. Kalóriaérték:
Karfiol
E növény fogyasztása csökkenti a
vastagbél-, a gyomor-, a prosztata- és a hólyagrák kialakulásának veszélyét.
Közepes C-vitaminforrás. Fogyókúrázóknak különösen ajánlatos. Kalóriaérték:
Kelbimbó
Rendszeres fogyasztása csökkenti a
rákos megbetegedések kialakulását. Gazdag karotinban,
B1-,B12-,C-,E-vitaminokban és vasban. Fogyókúrás étrendben is bátran használhatjuk.
Kalóriaérték:
Kelkáposzta
Azoknak, akik rendszeresen és
bőségesen fogyasztják a kelkáposztát, nagyobb esélyük van arra, hogy elkerülik
a szájüreg-, a nyelőcső-, a gyomor-, a bél-, a tüdő- és a hólyagrákot. Sok
C-vitamint és kevés kalciumot tartalmaz. Kalóriaérték:
Kukorica
A
kukoricacsíra-olaj fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet, és jótékony
hatású a " jó" koleszterinre is. A kukorica rendszeres
fogyasztása csökkenti a rák kockázatát. Sok E- vitamint és közepes mennyiségű
vasat tartalmaz. Kalóriaérték:
Narancs
A narancs rendszeres fogyasztása
hozzájárul a vér koleszterin-szintjének csökkenéséhez. Természetesen a narancs
is nagy szerepet játszik a rák kialakulásának megelőzésében. Azt régen tudják,
hogy a sok C- vitamin milyen jelentős szerepet játszik ebben, de csak a
közelmúltban derült ki, hogy a narancs héjának is igen jelentős antioxidáns
aktivitása van, megelőzve a citromot és a grapefruitot. A narancsra még inkább
igaz, hogy " szőröstül- bőröstül "együk . Fogyókúrázók is
fogyaszthatják. Ajánlatos naponta egy narancsot megenni. Kalóriaérték:
Olívabogyó, olívaolaj
Az olívaolajat már régóta az
egészséges táplálkozás részének tekintették. Régen afrodiziákumként és szívgyógyszerként
tartották számon, a hosszú élet titkát fedezték fel benne. Ma már orvosi
kutatások is bizonyítják, hogy az olívaolaj milyen fontos szerepet játszik a
szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a rák kialakulásának
veszélyét is jelentősen csökkenti. Csupán egy érdekes, de mindenképpen meggyőző
tény. Kréta szigete azon területek közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a
szívbetegségek és a rák előfordulási arányszáma. Valószínűleg ez kapcsolatban
van azzal, hogy az egy főre jutó olívaolaj-fogyasztás itt a legnagyobb a
világon. Ajánlatos naponta 2-4 teáskanálnyi olívaolajat fogyasztani,
elsősorban salátaöntetként. Kalóriaérték: 1 evőkanál / 108 kcal / 453 kJ
Padlizsán
Megfigyelések igazolták,
hogy jót tesz a koleszterin érfalban való lerakódása ellen, és a padlizsán is
csökkentheti bizonyos rákkeltő anyagok hatását. Gazdag C- vitaminban,
kalciumban és káliumban, rost tartalma kiemelkedő. Kalóriaérték:
Paraj
A parajt
természetesen mindenkinek ajánlják a táplálkozáskutatók, de a jelenlegi és a
volt dohányosoknak különösen. Ugyanis karotinoid-tartalmánál fogva nagy
valószínűséggel csökkenti a tüdőrák kialakulásának lehetőségét. Olasz kutatók
összehasonlították a karfiol, a saláta, az eper, a sárgarépa és a spenót
antimutagén hatását az egyik rákkeltő szerrel , a nitrozaminnal
szemben, és a paraj bizonyult a leghatékonyabbnak. Magas a karotin-, a C-
vitamin-, az E- vitamin-, valamint a kalcium- és a magnéziumtartalma. Érdemes
hetente többször is fogyasztani.kalóriaérték:
Sárgadinnye
A sárgadinnyének is magas a
karotin- és a C- vitamin-tartalma, ezért jelentős szerepe van a
rákmegelőzésben. Ezek az úgy nevezett antioxidánsok / karotin és a C- vitamin /
segítenek ártalmatlanná tenni a szervezetben keletkező és a rák keletkezését
elősegítő kémiai anyagokat. Idényben akár naponta 20 - 30 dkg-ot is
ajánlatos fogyasztani. Kalóriaérték:
Sárgarépa
A sárgarépában jelentős
mennyiségű béta- karotin található. Ha valaki sok sárgarépát (sok béta- karotint)
fogyaszt, jelentősen csökken a rák kialakulásának veszélye. Amerikai
kutatók 2000 emberen végeztek megfigyelést 19 éven keresztül. 30 éve
dohányzó férfiaknál, akik a legalacsonyabb béta-karotin- tartalmú táplálékot
fogyasztották, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, mint a
legtöbbet fogyasztóknál. A magas béta- karotin- tartalmú táplálkozás csökkenti
a hasnyálmirígy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata -, a húgyhólyag-, a
méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Rendszeres fogyasztása csökkenti a
vérkoleszterin-szintet, és segít a székrekedés megelőzésében. Kiemelkedően sok
karotin van benne. Naponta 2 sárgarépa vagy
Sütőtök
A rák megelőzésében egyaránt nagy
szerepet játszik a tök húsa és magja. Lengyel tudósok fedezték fel azt az
anyagot, amely a tökmagban található, és meggátolja mind a vírusok, mind a
rákkeltő anyagok aktivizálódását a béltraktusban. A sütőtök - hasonlóan a
többi " narancsszínű" zöldséghez - nagyon gazdag
béta-karotinban. Ezek az antioxidánsok pedig hatástalanítják a szabad
oxigéngyököket. Ugyanilyen védőhatást fejt ki a benne lévő C- és az E -
vitamin is. Ha valaki rendszeresen fogyaszt sütőtököt, jelentősen csökken az
esélye, hogy tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, húgyhólyag-, gége- és
prosztatarák veszélyeztesse egészségét. Ásványi anyagai közül említésre méltó a
vas. Kalóriaérték:
Szárazbab
A rendszeres babfogyasztás
jelentősen csökkenti a " rossz" típusú koleszterin szintjét /
LDL /, úgy, hogy közben a " jó" típusú HDL - szintet alig
változtatja. Szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető és
gyógyítható a székrekedés. Továbbá kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. És
végül a bab, a többi hüvelyes növényhez hasonlóan, megakadályozza a rákkeltő
anyagok aktivizálódását. Jelentős a karotin-, a B1-, B6- vitamin -, a vas-, a
magnézium-, a réz-, a cink-, valamint a rost - és fehérjetartalma.
Hetente egy- két alkalommal javasolt a fogyasztása. Kalóriaérték :
Szójabab
A szójabab igen
sokoldalúan jó hatással van az egészségünkre. Először is rendszeres
szójafogyasztással csökkenthető a vérkoleszterin-szint és növelhető
illetve stabilizálható a "jó" / HDL / - szint. A szója segít
helyreállítani a szénhidráttűrő képességet, vagyis lelassítja az étkezés utáni
vércukorszint - emelkedést , így csökkenti a hirtelen inzulinszükségletet. A
szójafogyasztás jelentősen csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Hatásos
székrekedés ellen, az aranyér megelőzésére. Továbbá a gyakori szójafogyasztás
mérsékeli az epekövek kialakulását. A felsoroltakon kívül fontos még
megemlíteni, hogy igen magas a réz-, a cink- és a lecitintartalma is. Ajánlatos
hetente 5-6 alkalommal valamilyen szójakészítményt fogyasztani. Kalóriaérték:
Szőlő
A népi gyógyászatban már régóta
ismerik tisztító és vizelethajtó hatását. Úgy tartották, jót tesz az idegeknek,
hatásos a köszvényre, a reumára és a női bajokra is. A szőlőről
táplálkozáskutatók bebizonyították, hogy kitűnő vírusölő hatása van. Másrészt
a rákot megelőző táplálkozásban is nagy a szerepe. Magas cukor- és
élelmirost-tartalma említésre méltó. Kalóriaérték: 100 g/ 67 kcal / 286 kJ
Zab
A zab sok jó tulajdonsággal
rendelkezik és rendszeres fogyasztását feltétlenül javasolják. A népi
gyógyászok szerint erősíti a nők méhét, és hatásos idegesség ellen. Javítja a
fizikai állóképességet, csökkenti az álmosságot és a fáradékonyságot.
Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megszűnteti a székrekedést és
a nyálkaképző anyagai védő hatással vannak a gyomorfalra. Vizsgálatokkal bebizonyították,
hogy rendszeres fogyasztása következtében csökken a teljes vérkoleszterin- és
LDL-koleszterinszint, míg a jó hatású HDL-koleszterinszint változatlan marad.A
zabfogyasztás segít abban is, hogy az étkezés utáni vércukorszint
emelkedés lelassul és egyenletesebbé válik. Közepes mennyiségű B1-, és jelentős
mennyiségű E- vitamint, valamint magnéziumot és vasat tartalmaz. Ajánlatos
naponta 2-3 evőkanál zabpelyhet vagy zabkorpát fogyasztani. Kalóriaérték:
Fokhagyma (allium sativum)
A fokhagyma egy gyógyhatású
fűszernövény, melynek a gumóját fogyasztjuk. Elő- és Dél-Ázsiában öshonos. A
középkorban gyógyító és tisztító erőt tulajdnítottak neki, gerezdjét
amulettként hordták. Egyiptomban szent növényként tisztelték. Pestis idején az
orvosok a jellegzetes csőrszerű álarcukba, amin keresztül levegőt vettek,
fokhagymalevelet is tettek. A magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere,
bár hazánkban csak a 15. századtól kezdték termeszteni.
Számos előnyös hatása van a szervezetünkre, mivel több, mint 200-féle
biológiailag aktív anyagot tartalmaz (nyersen): vitamint, ásványi anyagot,
aminosavat, enzimet. Illatát és gyógyhatását továbbá a mintegy 100
kéntartamú vegyületnek is köszönheti. A fokhagyma fő hatóanyaga az
erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz
enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. Az allicin reakcióba lép a
szervezetet megtámadó baktériumban vagy parazitákban lévő kéntartalmú fehérjék
csoportjával és gátolja azok működését. Emellett antioxidáns vegyület
is, tehát megköti a szabad gyököket. Hatóanyagainak köszönhetően kíváló baktérium-
és vírusölő szer, emellett hat a gombák és az élősködők ellen
is. (1 gerezd = kb. 100ezer penicilinegység baktériumölő hatásával)
Gyógyhatása
Érelmeszesedés gátló, értágító (perifériás
ereken), vérnyomáscsökkentő,
vértisztító, jó hatással van a bélfodor elmeszesedett ereire. Kéntartalma
miatt blokkolja a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami segít megelőzni
a szívinfarktust
okozó vérrögök keletkezését. Normalizálja a szapora szívműködést,
oldja a szív koszorúereinek görcsét, ezáltal javul a szívizom vérellátottsága,
nő a szív teljesítőképessége. Csökkenti a vérben a káros koleszterin
(LDL) szintjét és növeli a HDL, vagyis a jó koleszterint. Idegerősítő.
Hatásosan leküzdhetők vele a különböző baktériumok,
vírusok és bélfertőzések. Enyhíti a megfázásos tüneteket,
a légúti panaszokat, izzasztó, köptető hatású. Csökkenti a mestruációs
görcsöket. Erősíti az
immunrendszert. Jó hatással van a tápcsatorna fertőzéseire,
bélfertőtlenítő. Remek szélhajtó, segíti az emésztést, az epe- és
májműködést. A fokhagymának parazitaellenes hatása is van, sőt a
herpeszvírussal és a Candida albicans nevű gombával szemben is hatékony. Igen
jó féregűző hatású, a cérnagiliszta kiűzésében megfelelő kiegészítő gyógyszer.
Akik például több fokhagymát esznek, azoknál kisebb arányban fordul gyomorrák,
illetve vastagbélrák. Más kutatók pedig a bőrrák megelőzésében fedezték fel
jótékony hatását.
Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)
A
hangafélék családjába tartozó, a nyirkos, savas talajú erdőket kedvelő cserje.
Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az
orvostudomány először a XVI. században említi. Észak-Európából származik, hazánkban
az északi és a nyugati hegyvidékeinek erdeiben is megterem, igaz, csak ritkán.
Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat (pl:
antocianidint), A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), pektint,
valamint cseranyagok, savak (pl: tannin), króm és mangánvegyületeket.
Kiemelkedően magas a kálium tartalma. Van benne továbbá kálcium, vas,
magnézium, mangán, cink, kén és foszfor. A vadon élő áfonya termésének
tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél. Az áfonya kivonatos
formában gyógyszertárakban kapható.
Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az
áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt, akár még
gyógyhatással bíró pálinka is.
·
Króm
tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti
a kapillárisok falát, javítja a látást. Fekete inzulinnak is hívják, mivel a
levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár
megszüntetni.
·
Jó hatása
miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség
idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.
·
Kíválóan
alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem alkalmazkodó
képességét a sötétben. Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a
szemgyulladásra, az ér- és ideghártya gyulladásra (korioretinisz), valamint a
cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.
·
Az áfonyák
festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi
a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint
a szív- és érrendszeri betegségek.
·
Növeli
a hajszálerek rugalmasságát.
·
Szárított
gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.
·
A főzött
áfonyapép kíválóan alkalmas a nedvedző sömör kezelésére.
·
Jó
hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a
bélgörcsökre.
·
Használható
még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma,
vérnyomásproblémák esetén.
·
Baktériumölő
hatással is rendelkezik.
·
Terméséből
"gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi-
és fogínygyulladás esetén fogyasztanak.
·
Lassíthatja
az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.
Recept: Lazacszeletek
áfonyával
Hozzávalók
1 dl tejszín
3 evőkanál fekete áfonya
3 evőkanál tormakrém
3 evőkanál finomra vágott kapor
6 szelet pirított lazac
1 lilahagyma
zöldsaláta
Elkészítése
A tejszínt összedolgozzuk az áfonyával, a tormakrémmel és a kaporral, majd a
lazacszeletekre kenjük. A halszeleteket salátaágyra helyezzük, hagymakarikákkal
körbe rakjuk, és kaporral megszórjuk. Pirított kenyérrel fogyasztjuk.
Torma (Armoracia rusticana)
A torma enyhíti
a gyomor panaszait, könnyíti az emésztést és oldja a szélgörcsöket.
A torma (Armoracia rusticana) a káposztafélék családjába tartozó évelő
kiváló, értékes gyógynövény. Őshazája Délkelet- Európa és Délnyugat-Ázsia
tájai. Eredetileg gyógynövényként termesztették, ezért a gyógyászati
felhasználásáról többet tudunk, mint múltjáról. Kis mennyiségű, rendszeres
fogyasztását jó hatásúnak tartották TBC-re, asztmára, mirigy-, nyirok-, és
májbántalmakra, vérnyomáscsökkentésre,
vizelethajtásra, fertőtlenítésre és vértisztítóként. Francia kutatók
megállapították, hogy a torma-lé serkenti az epehólyag működését
és enyhíti a működéséből fakadó panaszokat. A torma a brokkoli, a kelbimbó és a
kelkáposzta rokona, amelyek rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyomor-, a vastagbél,- esetleg a
prosztata-és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. A keresztes
virágú növények jótékony hatását a bennük lévő A-vitamin antioxidáns hatása
jelentősen fokozza. A torma gyökerének igen magas C-vitamin tartalma van.
Régi tapasztalat és gyakori népi javaslat, hogy náthás ember reszeljen
tormát. A tormából felszabaduló erős illatú anyagok csillapítják, sőt meg
is szüntethetik a légút gyulladt
állapotát, az orrfolyást, köhögést. A torma szinigrint tartalmaz,
amely egy hatékony anyag a szénanátha gyógyítására. A szinigrin segít
megszüntetni a váladékozást, és fertőzésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
A torma hatásosan kezeli a légzőszervi betegségeket és a könnyezést és
orrfolyást okozó náthát. Hurutot erősen gátló képessége természetes orrcseppé
is teszi. A népgyógyászat régóta ismeri és felhasználja külsőleg reumatikus
fájdalmak ellen, de az idegzsába hatásos ellenszereként is.
Népi hagyományok receptjei:
Tormaszirup: reszelt tormát mézzel kell elkeverni, majd átpréselni. Nagyon jó nyákoldó,
köhögéscsillapító, hatásos köhögés, rekedtség, légcsőhurut, hörghurut esetén.
Reumára: maréknyi reszelt torát
Bedugult orr tisztítása: a mellkast
borítsuk be lereszet tormával. Csípős illó- és aroma-anyagát belélegezve
tisztítja a légutakat.
Torok- és mandulagyulladás:
tehéntúróba reszelt tormát kell tenni, s külső pakolásként alkalmazni.
Tormatinktúra: a reszelt tormához
alkoholt kell adni, fél napig pácolni. Ezzel való borogatást ajánlanak tarkóra
téve heves fejfájás esetén (vérbőséget idéz elő). Ezt a tulajdonságát
kihasználva fagyás elleni lábfürdő is készül belőle. Ezt üszkösödő sebek
gyógyítására is javasolják, ami fájdalmas a friss sebre, de hatékony. Azonnali
enyhülést eredményez és gyorsítja a gyógyulást.
Mindezeken felül szerte a világon népszerű, széles körben alkalmazható fűszer.
Használható sült húsételekhez, roston sültekhez, steakekhez, halakhoz, füstölt
ételekhez. Mediterrán országokban paradicsompürével keverve használják tengeri
húsok, kagylók, rákok fűszerezésére.
Recept: Tormás krumpli saláta
Hozzávalók:
- 75 dkg krumpli
- 10 dkg tejföl
- 1 bio citrom leve
+ reszelt héj
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek friss
reszelt torma
- petrezselyemzöld
- snidling
- újhagyma
- só, bors
Elkészítés:
1. A krumplit
főzzük meg sós vízben. Ha megfőtt (de nem szétfőtt) öntsük le a vizet, és
lefedve hagyjuk kihűlni. Így könnyebb hámozni és kevésbé törik.
2. Az
öntethez keverjük össze mini kézi habverővel a tejfölt, citrom levét, a
citromhéjat, az olajat és a tormát. Ízesítsük sóval és őrölt borssal,
majd adjuk hozzá a bőséges mennyiségű aprított petrezselymet,
snidlinget, újhagymát.
3. A krumplit hámozzuk
meg, vágjuk fel kb. fél centi vastag szeletekre és keverjük
össze óvatosan az öntettel. Az öntetet hígítsuk vízzel, így jobban eloszlik. Ha
kedveljük a pikáns ízt, tehetünk bele több citromlevet is.
4. Őrölt
borssal megszórva tálaljuk.
Gyömbér
A legrégibb és legfontosabb fűszerek
egyikét, a gyömbért a trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is termesztették.
Egyike volt az első fűszereknek, amik elérték a Földközi-tenger térségét, a IX.
századra a gyömbér Európa-szerte elterjedt, igen kedvelt fűszer, melyet olyan
gyakorisággal használtak, mint napjainkban a sót vagy a paprikát. Széleskörű
a gyógyászati felhasználása is. 1640-ben John Parkinson
gyógynövénytudós ezt írta: „A gyömbér tulajdonsága, hogy felmelegíti a
gyomrot, és segíti az emésztést”.
Étkezési felhasználása
Kínában és a legtöbb ázsiai országban frissen
használják, gyakran fokhagymával együtt. Számos
alkalmazási lehetősége van, édes, sós, pikáns ételek ízesítésében.
Fontos alkotórésze a currynek és más fűszerkeverékeknek, megtalálható továbbá
gyömbérkenyerekben, kekszekben, pudingokban, savanyúságokban és sok ázsiai
zöldségételben. A gyömbérsör és a gyömbérbor népszerű italok, és régebben a
szőlőből készült borokat is ízesítették vele.
Gyógyászat
Mint gyógynövény, hihetetlenül széles
skálán mozog a felhasználhatósága.
Ez az egyik legkiválóbb természetes
görcsoldó (bél- vagy menstruációs görcs) és fájdalomcsillapító,
csökkenti a bélgázok kialakulását, hasmenés ellen
is alkalmazható. Emésztésserkentő és étvágyjavító. Fokozza az
emésztőnedvek képződését, ezáltal segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. A
gyökérben termelődő illóolaj, mely kellemes illatú és a jellegzetes ízét is
adja, csökkenti a nyálkahártya irritációját és nyugtatja a gyomrot.
Ennek köszönhetően a tengeribetegség okozta émelygés ellen
kiváló gyógymód. Kínaiak évezredek óta használják tengeribetegség ellen. A
hatóanyagok koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, ezért hámozása csak
nagyon vékonyan ajánlott, de inkább csak kefével tisztítsuk.
Gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, ezen felül gátolja a gyulladásképző anyagok termelődését,
ezért ízületi
gyulladás, megfázásos, lázzal járó betegség kezelésénél is
használhatjuk. Klinikai tesztek is bizonyítják, hogy csökkenti a
fájdalmat, javítja az ízület mozgékonyságát, és elkerülhető a reggeli merevség.
Jó reumás fájdalmak, izomgörcsök kezelésére. Vérkeringés
fokozó, jótékonyan hat a visszerekre és a narancsbőrre.
Írtja az influenzavírusokat, csökkenti a lázat, de melegíti a
lázas testet, javítja az immunrendszer ellenálló képességét,.
Kínai orvosok szerint jó fogfájás,
hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg gyulladás, köhögés, sebek, zúzódások
gyógyítására. Frissíti a fáradt szervezetet, idegkimerültség esetén is
alkalmazható. A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a félénk, szomorú
természetűeket, rózsával és korianderrel együtt az egyik leghatékonyabb afrodiziákum.
Mikor a rómaiak ezt felfedezték, boraikat fűszerezték vele.
Mindezeken felül csökkenti a koleszterin
szintet és a magas
vérnyomást. Megelőzhető vele a szívinfarktust kiváltó belső
vérrögképződés, a gyömbér a leghatásosabb növényi véralvadásgátló.
Recept Narancsos - gyömbéres kacsamell
Hozzávalók
2
kacsamell (egyenként kb. 180 grammos)
só, bors
mártáshoz
1-2 nagyobb narancs leve
1-2 ek vaj
mázhoz
1 dl narancslekvár
1 gerezd fokhagyma
1 ek szójaszósz
1/2 hüvelyknyi friss gyömbér reszelve vagy egy csapott tk őrölt gyömbér
1 ek konyak
Elkészítés:A kacsamelleket a bőrös felükön beírdaljuk, sózzuk, borsozzuk.
Egy vastag falú sütőedényt felforrósítunk, és bőrös oldalukkal lefelé
beletesszük a húsokat. Kb. 3 percig sütjük, aztán megfordítjuk és újabb 3 perc
következik.
A máz hozzávalóit összekeverjük, a sütőt beizzítjuk 220 fokra.
A hús alól minden zsiradékot kiöntünk, majd visszapakoljuk a szeleteket a bőrös
felükkel felfelé. Lekenjük őket a mázzal, lefedjük és a sütőbe dugjuk 20
percre, majd 5 percig fedő nélkül pirítjuk.
A húsokat kiszedjük az edényből, a visszamaradó pörcöt pedig frissen facsart
narancslével kapatjuk fel. Addig kavargatjuk láng felett, amíg közepesen sűrű
mártás nem lesz. A biztonság kedvéért átszűrjük, majd egy-két kanál vajjal
selymessé varázsoljuk.
Mustár
A mustárt
évezredek óta ismerik és sokoldalúan használják. Neve a latin mustum ardens
kifejezésből származik, ami égő mustot jelent. Az i.sz. I. században Plinius 40
mustáralapú gyógyszert sorolt fel. A középkori Európában azon kevés
fűszerek egyike volt, amit a közemberek is megengedhettek maguknak.
Több fajtája is van:
Fehér mustár: kevésbé csípős, de konzerváló hatása kiváló.
Keleti mustár: Japán konyha használja ízesítőként.
Barna mustár: A nagybani termelésben a barna mustár kiszorította
a feketét. Magvaik nagyon hasonlóak, de a barna kevésbé csípős.
Fekete mustár: jelenleg csak szórványosan termesztik
Gyógyászati felhasználás:
Az étkezési mustár fokozza a gyomornedv-elválasztást, javítja az emésztést.
A mustármagos borogatás csillapítja az ízületi és reumatikus panaszokat.
Az érzékeny bőrt ingerelheti! Vérnyomás
csökkentő, béltisztító, gyomorbántalmakat csillapító hatása is
ismert. Hánytató hatása van, továbbá vizelethajtó és serkentőszer. Vitamin
tartalma miatt jótékonyan hat a hajra, körömre és a bőrre is.
Pattanásokra is gyógyítóan hat.
Természetesen a gasztronómiában is
széleskörűen használható:
A mustár többféle étel, saláták, hidegkonyhai
készítmények, húsok ízesítésére alkalmas. Készülhet vele sokféle mártás, a
tartártól a vadasig, pác, szósz.
Jól ellensúlyozza egyes húsok és halak sós ízét, könnyen emészthetővé teszi a
zsíros falatokat.
Savanyúságokhoz is használható. Külföldön gyártott mustárok: dijoni,
bordeaux-i, angol, német, amerikai, Champagne, vörös, mézes…
Recept: Mézes-mustáros
sült hal
Hozzávalók:
3 evőkanál méz
3 evőkanál dijoni mustár
1 teáskanál citrom leve
4 darab lazacfilé
ízlés szerint bors
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Egy kis edényben
keverje össze a mustárt, mézet, citromlevet, óvatosan ízesítse egy csipetnyi borssal.
Kenje be az egyveleggel a lazacszeleteket, melyeket ezután helyezzen sütőlapra.
Süsse kb. 20 percig. Akkor kész, ha a hal húsa teljesen omlóssá válik. Köretnek
tavasszal epret és friss salátát kínáljon. De rizzsel is kitűnő kombináció.
Fahéj
A fahéj nagyon egészséges,
népi gyógyászatban, aromaterápiában is használják. Emellett húsokhoz,
süteményekhez adva kiváló fűszer. Kellemesen édes aromája
finom, mégis intenzív. Íze jól meghatározható, illatos és meleg, kissé csípős.
Egyike az első fűszereknek, amelyeket a XV-XVI. századi expedíciók során
felleltek. A valódi fahéj Srí Lankán őshonos. A babérfélék családjába tartozó fa
szárított kérge. Utalások vannak rá a Bibliában, vagyis már akkor is
ismerték és a régi Egyiptomban is használták. A portugálok ezért
a fűszerért foglalták el Srí Lankát, amíg a hollandok 1636-ban ki nem űzték
őket. A hollandok kezdték el a korábban vadon termő és összegyűjtött fahéj
termesztését. Az árakat a felesleges készletek elégetésével tartották magasan.
A kereskedelmi monopólium 1796-ban szűnt meg, amikor az Angol Kelet-indiai
Társaság vette át az irányítást.
A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és
hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és
antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat,
a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Kérgét és olaját a
népi gyógyászatban
gyakran használják étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok,
hányás, menstruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok
kezelésére. Teakeverékként segíti az étvágy és emésztés javulását, erősíti a
gyomrot, javítja a szájüreg gyulladásos folyamatainak (fogíny- és
szájnyálkahártya) gyógyulását. A gasztronómiában nem csak aromás íze miatt
adagolják szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem azért is, mert segít megemészteni
a zsírokat. Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt
megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést,
ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a
menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is.
Fokozza az inzulin
hatékonyságát, javítja a glükóz toleranciát, húszszorosára növeli a
cukoranyagcsere folyamatát. Megelőzi a vércukorszint ingadozását
azáltal, hogy lassítja a gyomor kiürülését. Ettől kevesebb
ételbevitelre van szüksége a szervezetnek. Továbbá növeli az inzulin és az
antioxidánsok hatékonyságát. Egyes kutatók azt a tényt sem tartják kizártnak,
hogy a fahéj inzulinhelyettesítőként is szerepet játszhat a II. típusú
diabétesz kezelésében. Sokkal egészségesebb és háromszor magasabb tápértékű
lehetne étrendünk, ha több gyógy- és fűszernövényt használnánk.
Belsőleg használva:
Emésztőrendszeri panaszok
(étvágytalanság, puffadás stb.) kezelésében aromás- és gyomorerősítő, valamint
szélhajtó-görcsoldó kivonatok hatóanyagaként hasznosítják. Segíti az emésztést.
Külsőleg használva:
Öblögetés: jó összehúzó hatású, légúti fertőzéseknél vírus ellenes
hatású
Fogínyvérzésre:
Inhalálás: Oldja a légúti görcsöket, ezért köhögésre, nehéz légzésre
jó hatással van. Illata idegerősítő.
Párologtatás:
(aromalámpával) Meghűlés esetén gyulladás gátló szer. Légúti
megbetegedéseknél és megelőzésre inhaláláshoz kitűnően alkalmas: 2-3 csepp
ánizs, 3-4 csepp eukaliptusz, 3-4 csepp menta, 4-5 csepp narancs, 2-3 csepp
szantálfa és 1-2 csepp fahéj. Legyengült, depressziós állapotok esetén
hangulatjavító, továbbá roboráló hatású készítmények összetevőjeként is
felhasználják.
Nyugtató keverékben: 1 csepp bazsalikom, 2 csepp citromfű, 1 csepp
fahéj, 2 csepp geránium, 2 csepp jázmin, 3-4 csepp narancs vagy mandarin
párologtatni, (fürdőbe vagy masszázshoz is alkalmazható).
Masszázs:
hűléses megbetegedés esetén, krém formájában a légutak tisztításához,
gyerekeknek: 10 ml jól felszívódó krémbe 2 csepp ánizs, 1 csepp eukaliptusz, 1
csepp fahéj, 1 csepp menta, a mellkast és a hátat bekenni vele éjszakára. Izom-
és ízületi mozgásszervi problémáknál masszázs krémbe, vagy olajba a vérellátást
javító hatása van, vérbőséget okoz a bőrben. Keveset használjunk, mert csípheti
a bőrt és kipirosodhat tőle. Fürdő készítésénél is oldjuk fel jól a tejben.
Fürdő: megfázás ellen, frissítő hatású, ha 1 kád vízhez legfeljebb 5
csepp, gyermekeknek legfeljebb 1 csepp, evőkanálnyi mézben, tejben vagy
tejszínben elkevert fahéj illóolajat teszünk. Orvosi javaslattal hüvely-,
húgyúti- és lázzal járó trópusi fertőzések kezelésénél antimikrobiális hatású.
Recept Fahéjas muffin
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
3 savanykás alma
12,5 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
2 tojás
fél dl tej
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffin formát. A maradék vajat
hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.
Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy
csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük,
hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk
úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3.
fokozat) előmelegítjük. A masszát a muffin formába szedjük, és a sütő középső
rácsán kb. 30-35 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk
Tápanyagtartalom egy adagban:
energia: 665 kcal (2780 kJ), fehérje:
A fahéjkéreg illóolaj nem toxikus, közepesen
irritálja a nyálkahártyát, erősen érzékenyítő! Nem alkalmazható 5 éves kor
alatti gyermekeknél, várandóság idején, valamint fahéj- és/vagy perubalzsam allergia
esetén! Hosszantartó használata érzékeny bőr esetén bőrpír kialakulását
okozhatja!
Só
A só ugyanolyan fontos az élet fenntartásához,
mint a víz. Só és víz nélkül nem létezhetünk. Akkor miért
mondják azt, hogy a só egészségtelen? Az őstenger mind a 84 természetes elemet
tartalmazta, ugyanez található meg az őstengerek mélyén feltárt sóbányákban is.
Viszont ami az asztalunkra kerül, az étkezési só már
csak nátrium-kloridot tartalmaz. Ezt a szervezetünk nem természetes
anyagként azonosítja és védekezik ellene.
A konyhasó túlzott mértékű
fogyasztásának következményei lehetnek az ödéma, a cellulitisz, az artritis, a
köszvény, a korai ráncosodás. A
hozzáadott jód és fluor csak fokozza a romboló hatását.
5 érdekes információ:
- az emberi
testnek több mint 70%-a víz;
- az emberi agy 90%-a víz;
- a könny és a vér 1%-os sóoldat
(ez megegyezik az őstenger só-koncentrációjával);
- a magzatvíz nem más, mint
37°C-os, 1%-os sóoldat;
- só nélkül az agyunk nem lenne
képes gondolatok megformálására.
A só-koncentráció
biztosítja a vérplazma állandó ozmotikus nyomását, amely a vér és szövetek
közötti anyagcseréhez szükséges. Só
nélkül nem lennénk képesek egyetlen gondolat megformálására sem, ugyanis a
sóban levő kálium és nátrium teszi lehetővé az impulzusok továbbítását. Tudnunk
kell, hogy a víz és a só az élet építő elemei, ezért nagy jelentőségűek
egészségünkre és közérzetünkre nézve.
Az őstengerek kiszáradását úgy 250 millió évvel ezelőtt a
napfény energiája okozta. Ez az energia és annak minden pozitív tulajdonsága
található a sókristály rácsaiban. Víz hozzáadásával ezt az energiát szabadítjuk
fel, a felszabadult energia-tengernek pedig egyetlen feladata, hogy életet
adjon és fenntartsa azt. Már őseink is tudták, hogy a só létfontosságú.
A sólelőhelyek nagy kincsnek számítottak, azokat szigorúan őrizték. A só volt
maga a hatalom és a pénz. Ezért is nevezték fehér aranynak.
Mi azonban e csodás fehér
arany helyett fehér mérget használunk, mert bár só nélkül nincs élet, só
fogyasztásunk egyértelműen egészségkárosító. Az általunk használt
étkezési sónak ugyanis szinte semmi köze nincs a természetes kristálysóhoz. A
közismert étkezési só főleg NaCl-ból áll, és nem tartalmazza azt a további 82
elemet, ami a természetes kristálysót igazi, életet adó élelmiszerré teszi.
Sajnos az ipari feldolgozás során éppen ezek a leghasznosabb ásványok és
nyomelemek kerülnek eltávolításra.
Az asztalunkra kerülő konyhasót, a
NaCl-ot szervezetünk mesterséges anyagként, sejtméregként könyveli el,
és egészséges önvédő mechanizmusa mielőbb szabadulni akar tőle.
A szervezetünk számára
szükséges napi só mennyiség:
Következményei a cellulit, és a
vizenyő, de a magas
vérnyomás kialakulása is lehet a
túlzott só fogyasztás következménye. Mivel vesén keresztül mindössze napi 5-
Szerencsére az emberi szervezet
hihetetlenül intelligens, és egy szinten túl már nem használja fel a
sejtfolyadékot. Viszont muszáj védekeznie a túl sok NaCl ellen, így
kikristályosítja azt. De ezzel a probléma nincs megoldva, sőt! A kialakult
sókristályok lerakódnak az ízületeinkben, aminek következménye a sok reumás
megbetegedés, köszvény, arthrosis, artritis, valamint ide vezethető vissza a
vese- és epekő képződése is.
Mi a megoldás?
A két legfontosabb:
- a hétköznapi konyhasót
cseréljük le jó minőségű (!), természetes kristálysóra
- figyeljünk oda a bevitt
só mennyiségére.
Földünkön a tengerekben és a
kőzetekben nagy mennyiségben van jelen a só. Sajnos az egyre erősebb környezetszennyezés
miatt a tengeri só minősége nagymértékben csökken. Viszont a föld belsejében található só védett a
káros külső behatásoktól.
A sóbányákban a só nagy része kősó
formájában található meg, amiben ugyan jelen vannak a szükséges ásványok, de a
kősó szerkezete miatt ezek nem, vagy csak kis mértékben tudnak beépülni
sejtjeinkbe.
A kristálysó egy
sokkal tökéletesebb belső struktúrával rendelkezik. Ahhoz, hogy a kristálysó
megőrizze természetes tulajdonságait és frekvenciamintáját, elengedhetetlen a
kézzel való fejtés és szortírozás.
Mivel ez sokkal nagyobb és
nehezebb munka, ezért a természetes kristálysó ára sokszorosa a konyhasóénak.
Viszont ha végiggondoljuk, hogy mi mindent nyerhetünk a só fogyasztási
szokásaink átalakításával, ez az ár már nem is tűnik soknak, sőt ...
Tartalomjegyzék
Fekete
áfonya (Vaccinium myrtillus)
Recept: Lazacszeletek áfonyával
Recept Narancsos - gyömbéres kacsamell
Recept: Mézes-mustáros sült hal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése