PALEOLIT ÉTELRECEPTEK KÉTHETES ÉTRENDHEZ 1. oldal PALEOLIT ÉTELRECEPTEK KÉTHETES ÉTRENDHEZ PALEOLIT ÉTELRECEPTEK KÉTHETES ÉTRENDHEZ 2. oldal FRANCIA CSOKITORTA ZELLER/KARFIOL/KARALÁBÉ /BROKKOLI PÜRÉ GESZTENYELISZTBŐL PALACSINTA Elkészítés: A csokoládét, kókuszzsírt, eritritet vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk meg. Kicsit hagyjuk hűlni, majd egyesével keverjük bele a tojásokat, végül forgassuk bele az őrölt mandulát. (Eléggé folyós lesz a tészta.) Egy kb. 22 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát, szórhatunk a tetejére szeletelt mandulát vagy durvára tört diót, és a 170 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt süssük meg. Akkor jó, ha a közepe még kicsit lágy. Hagyjuk teljesen kihűlni és szeleteljük fel. Elkészítés: Sós vízben megfőzzük a választott zöldséget, majd leöntjük a vízet. Ezután vajat vagy reszelt kemény sajtot és egy kevés kókusztejet hozzáadni (de el is hagyható). Kicsi szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük, majd botmixerrel pürésítjük. Elkészítés: Készítsünk egy palacsinta alapot és kicsit hagyjuk állni, hogy a gesztenyeliszt magába szívja a nedvességet, majd süssük ki a palacsintákat. A serpenyőt minden palacsinta előtt kenjük ki olvasztott kókuszzsírral! Nem szakad, nem repedezik, felgöngyölhető és nagyon laktat. Hozzávalók: • 10 dkg őrölt mandula • 10 dkg legalább 70 % kakaó tartalmú étcsokoládé 15 dkg kókuszzsír (vagy vaj, ghee) • 10 dkg cukor zéró/eritrit • 3 db tojás Hozzávalók: • Zeller / Karfiol / Karalábé / Brokkoli ízlés szerint • víz (a fentiek mennyiségétől függően) • reszelt kemény sajt • kókusztej • szerecsendió • só, bors • vaj Hozzávalók: • tojásonként 3 evőkanál gesztenyeliszt (nagyobb mennyiségnél lehet spórolni a liszttel, tehát pl 5 tojásnál nem kell 15 kanál liszt, elég 13 is) • kevés olvasztott kókuszzsír • szódavíz (annyi, hogy a hagyományos palacsintatésztához hasonló sűrűségű „masszát” kapjunk) TONHALKRÉM Elkészítés: A tonhalkonzervről öntsük le a levét, majd adjuk hozzá a többi hozzávaló. Keverjük össze és már fogyaszthatjuk is. Hozzávalók: • tonhalkonzerv • lilahagyma • vaj vagy házi (!) majonéz • só, bors • pár csepp citromlé • petrezselyem PALEOLIT ÉTELRECEPTEK KÉTHETES ÉTRENDHEZ 3. oldal ZABKÁSA CSOKIS/DIÓS/MOGYORÓS KEKSZ Elkészítés: A hozzávalókat összefőzzük, majd ezután édesítésként 1-2 banánt felkarikázva hozzákeverünk. Ízesítheted eritrites kakaóval vagy 1-2 kanál lekvárral. Elkészítés: Ez az alapkeksz. Ha csokisra szeretnénk, tegyünk hozzá 3 ek cukrozatlan kakaóport, de ennél a változatnál kell még hozzá 2 ek kókuszzsír! Tehetünk rá mazsolát, mogyoró-, diódarabokat, csokikockákat. A kókuszreszeléket őröljük meg kávédarálóval, majd keverjük össze az alapanyagokat. Vízes kézzel formázzunk kis golyókat, amit aztán a tepsiben egy kanállal lapítsunk le, hogy korong formájuk legyen. 180 fokos sütőben kb. 20 percig süssük. Hagyjuk teljesen kihűlni, akkor nem fog szétesni. Hozzávalók: • zabpehely • kókuszreszelék • egész mandula • mazsola • egyéb aszalt gyümölcsök • fahéj • annyi víz, hogy kétujjnyira ellepje Hozzávalók: • 10 dkg darált mogyoró/dió • 10 dkg kókuszreszelék • 3 db tojás • 4 ek kókuszzsír • eritrit (cukoralkohol) • fahéj CSIRKEMELLCSÍKOK PIRÍTOTT BACONNAL, KELBIMBÓVAL Elkészítés: A kelbimbót sós vízben 10 percig főzzük, aztán leszűrjük. Ezalatt a húst csíkokra vágjuk, megsózzuk és borsozzuk, ezután pedig forró zsíron minden oldalát pirosra sütjük. Kiszedjük és melegen tartjuk! A maradék zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát és hozzáadjuk a fűszereket, a sült húst illetve a kelbimbót, majd meglocsoljuk a balzsamecettel. Összemelegítjük és azonnal tálaljuk. Hozzávalók: • 1 kg kelbimbó • 1 nagy fej hagyma • 500 g csirkemell • 1-1 tk szárított kakukkfű és oregano • 1 ek zsír • 1 ek balzsamecet • só, bors VADAS Elkészítés: Úgy készül, mint a hagyományos, csak nem tejfölt, hanem 1-2 ek kókusztejszínt teszünk hozzá, amibe belekeverünk 1 ek mustárt, és belefacsarunk egy fél citromot. PALEOLIT ÉTELRECEPTEK KÉTHETES ÉTRENDHEZ 4. oldal RÉPATORTA Elkészítés: Keverjük ki a tojásokat a kókuszzsírral, eritrittel és fahéjjal. Az őrölt mandulát (vagy diót) keverjük össze a szódabikarbónával, majd öntsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat. Tegyük bele a masszába a lereszelt sárgarépákat, majd 170 fokos sütőben süssük 1 órán át. Öntetként mehet hozzá eritrittel édesített kókuszkrém (cocomas), amibe belecsarjuk egy citrom vagy lime levét. Hozzávalók: • 3 szál reszelt répa • 4 ek eritrit • 10 dkg őrölt mandula (vagy dió) • 4 db tojás • 3 ek kókuszzsír • fahéj • késhegynyi szódabikarbóna ROPOGÓS SERTÉSSÜLT Elkészítés: A hús bőrét bevagdossuk, megsózzuk és borsozzuk. Egy mély sütőedény vagy tepsi aljára rászeleteljük a hagymát, majd ráfektetjük a húst és egy pohár vizet öntünk alá. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órát sütjük. Közben kevés vízbe beáztatjuk az aszalt gyümölcsöket és a sütés félidejében a hús köré helyezzük. Az utolsó 10 percben kenjük a hús bőrére a mézet, ezután nagyobbra vesszük a hőt és ropogósra sütjük. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet: A zellert/karfiolt, nagyon kevés sós vízben megfőzzük. A forró zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és hozzáadjuk a szerecsendiót. A zellert/karfiolt leszűrjük, majd a hagymával pürésítjük és ízlés szerint még sózzuk illetve borsozzuk. Ha a hús megsült, 10-15 percig pihentetjük, majd felszeleteljük és köré rakjuk a gyümölcsöket. Hozzávalók: • egy szép darab bőrös sertéscomb kb. 1-1.2 kg • 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs (például szilva, sárgabarack, almakarika, füge) • 1 közepes fej hagyma • 1 ek méz, só és bors TÖLTÖTT PAPRIKA Elkészítés: A hagymát és a cukkínit vágjuk apróra majd pároljuk meg a zsíron. A darált húst összedolgozzuk a hagymás cukkinivel, a finomra vágott petrezselyemmel, tojással, sóval és a borssal, majd ezzel megtöltjük a paprikákat. A paradicsomlevet megsózzuk és borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és kb. 1 óra alatt megfőzzük benne a paprikákat. Hozzávalók: • 8 db tölteni való paprika • 60 dkg darált hús • 1 ek zsír • 2 fej hagyma • 2 kis cukkini • 1 csokor petrezselyem • 1 db tojás • 1 l natúr paradicsomlé • 2 kk őrölt paprika • só, bors PALEOLIT ÉTELRECEPTEK KÉTHETES ÉTRENDHEZ 5. oldal TÖKFŐZELÉK Elkészítés: A tököt tálba tesszük, a sóval és az ecettel jól összekeverjük, majd 1 órát állni hagyjuk. Közben a zsíron megpirítjuk a felaprított hagymát, kiszedjük és félretesszük. A tököt kicsavarjuk, átforgatjuk a maradék zsíron, majd hozzáöntjük a levét is. Szükség szerint még egy kevés vizet hozzáadva 5 percig főzzük. Ha elkészült akkor 1-2 ek tököt a saját levével és a sült hagymával összeturmixolunk, majd ezzel a keverékkel sűrítjük be a főzeléket (mehet hozzá 1-2 ek kókusztejszín is). Végül hozzákeverjük az apróra vágott kaprot. Hozzávalók: • 1 kg gyalult tök vagy cukkini • 2 fej hagyma • 1 ek zsír • 2 ek ecet vagy borecet • só • kapor PALEO MAGCIPÓ /KENYÉR Elkészítés: A tojásokat felverjük a sóval és az olvasztott zsiradékkal, majd belekeverjük a mandulát (és egyéb magőrleményeket) illetve a késhegynyi szódabikarbónát, majd hozzákeverjük az útifűmaghéjat. Mikrózható tálkába / müzlistálba tesszük (bár a legjobb már eleve abban összekeverni az egészet), 3,5 percig a legnagyobb fokozaton mikrózzuk, aztán 200 fokon 5-10 percet rápirítunk a sütőben. (Ha van grillfokozat, még jobb!) Aki nem szereti a mikrót, sütőben is megsütheti, kb 15-20 perc alatt elkészül. Hozzávalók: • 5 dkg darált mandula • 1-2 ek útifűmaghéj • 1 ek olvasztott kacsa- vagy sertészsír • 1-2 db tojás • só • (2 dkg darált dió is mehet bele, de elhagyható) • (2 dkg őrölt szezámmag is mehet bele, de elhagyható) CUKKINISALÁTA GESZTENYEFAGYI Elkészítés: Gyaluljuk le vékony szeletekre a megtisztított cukkinit, sózzuk meg, majd hagyjuk állni 1 órát. Addig az olívaolajat és a citrom levét keverjük össze, reszeljük le a parmezánt és aprítsuk össze a petrezselmet. Öntsük le a cukkini levét, majd nyomkodjuk ki és tegyük egy salátástálba. Öntsük rá az olívaolajat, szórjuk meg sajttal és a petrezselyemmel, majd jól forgassuk össze. Elkészítés: Kockázzuk fel a fagyos gesztenyét és a csokit, majd tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a kókusztejszínt és a rumot, ezután turmixoljuk össze egy kicsit és már készen is vagyunk. Hozzávalók: • 4 db cukkini • 4-5 evőkanál olívaolaj parmezán • 1 db citrom • 1 dbpetrezselyem • só Hozzávalók: • 1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (a legjobb a natúr, de ekkor édesíteni kell eritrittel) • 100 gramm étcsokoládé • 0,5 dl kókusztej vagy kókusztejszín • kevés rum vagy rumaroma PALEOLIT ÉTELRECEPTEK KÉTHETES ÉTRENDHEZ 6. oldal CSOKIMOUSSE ELSŐ VERZIÓ CSOKIMOUSSE MÁSODIK VERZIÓ Elkészítés: A banánokat turmixoljuk össze jó habosra, keverjü hozzá a kakaóport és kész is. Banánok helyett használhatunk érett avkádót is, ezesetben édesítsük eritrittel az így elkészült krémet. Elkészítés: A csokit olvasszuk meg. Miután kicsit kihűlt, keverjük hozzá egyenként a tojások sárgáját, és öntsük hozzá a kávét. Az eitrittel verjük kemény habbá a tojások fehérjéjét, keverjük össze a két masszát , majd tálkákba vagy kis poharakba adagolva tegyük hűtőbe legalább 3 órára. Hozzávalók: • 2 érettebb és 2 normál banán • 5-6 evőkanál 20-22%-os natúr kakaópor Hozzávalók: • 150 gramm legalább 70-os étcsokoládé eritrit • 4 db tojás • 5 cl kávé (instant és koffeinmentes is lehet) TONHALPOGÁCSA ELSŐ VERZIÓ TONHALPOGÁCSA MÁSODIK VERZIÓ Elkészítés: Mindent hozzávalót összekeverünk. Ezután állni hagyjuk egy kicsit, hogy az útifűmaghéj felszívja a nedvességet, majd zsírban kisütjük. Elkészítés: Mindent hozzávalót összekeverünk. Ezután állni hagyjuk egy kicsit, hogy az útifűmaghéj felszívja a nedvességet, majd zsírban kisütjük. Hozzávalók: • 2 tonhalkonzerv saját levében 2 tojás • 2 ek olívaolaj • só, bors • citromlé • 2 ek útífűmaghéj Hozzávalók: • 1 tonhalkonzerv sós lében • citromlé • fehérbors • 2 pici sárgarépa lereszelve • fél fej vöröshagyma apróra vágva • 2 tk kókuszzsír • szerecsendió • 2 tojásfehérje kissé felverve • 2 ek őrölt lenmag PALEOLIT ÉTELRECEPTEK KÉTHETES ÉTRENDHEZ 7. oldal PALEO ÉTREND 1.HÉT PALEO ÉTREND 2.HÉT Hétfő • Reggeli: tojásrántotta baconnel, kolbásszal, zöldségekkel (hagyma, uborka, paprika) • Tízórai: fehérjeturmix • Ebéd: tökfőzelék pörkölttel • Uzsonna: 1 banán és pár szem dió, mandula, törökmogyoró • Vacsora: a déli pörkölt barnarizzsel vagy édesburgonyával Kedd • Reggeli: paleo magcipó sonkával, főtt tojással, zöldségekkel (hagyma, uborka, paprika) • Tízórai: paleo gyümölcsturmix kókusztejjel/-tejszínnel és bogyós gyümölcsökkel • Ebéd: előre pácolt és fűszerezett csirkemell szeletek serpenyőben sütve, vajon párolt fokhagymás cukkinikockákkal • Uzsonna: fehérjeturmix • Vacsora: tökfőzelék tegnapról a mai ebédről megmaradt csirkemellel Szerda • Reggeli: hagymás-gombás omlett • Tízórai: fehérjeturmix • Ebéd: tonhalpogácsa karfiolpürével • Uzsonna: kakaós banánpüré • Vacsora: vajas fokhagymás pirítós (paleo magkenyérből) Csütörtök • Reggeli: jó minőségű (szója-, glutén- és tejmentes) virsli paleokenyérrel • Tízórai: egy maréknyi aszalt gyümölcs • Ebéd: saláta tonhalkonzervvel összekeverve, pirított olajos magokkal • Uzsonna: kakaós, eritrites paleo magcipó • Vacsora: kókusztejszínes sonkás csirkeragu NoCarb Noodle tésztával Péntek • Reggeli: paleo tojáskrém paleokenyérrel, uborkával • Tízórai: fehérjeturmix • Ebéd: az előző estéről megmaradt tejszínes csirke csíkokra gyalult párolt cukkinivel • Uzsonna: pürésített banán és aszalt gyümölcs kókusztejszínnel elkeverve • Vacsora: paradicsomos fűszeres fokhagymás csirkemellcsíkok karfiolpürével Szombat • Reggeli: palacsinta gesztenyelisztből • Tízórai: pár szem dió, szőlő, kemény sajt (Pannónia, Cheddar, Parmezán) • Ebéd: húsleves tészta nélkül hússal, zöldségekkel sült csirkecomb parmezános cukkinisalátával csokimousse • Uzsonna: kókusztejszínnel turmixolt bogyós gyümölcs (ha fagyasztott a gyümölcs, kész a fagyi) • Vacsora: húsleves hússal és zöldségekkel Vasárnap • Reggeli: bundáskenyér paleokenyérből, zöldségekkel • Tízórai: csokimousse • Ebéd: vadas párolt brokkolival vagy NoCarb Noodle tésztával • Uzsonna: fagyasztott gesztenyepüré összeturmixolva kókusztejszínnel, apró kockára vágott legalább 70%-os csokival • Vacsora: fehérjeturmix Hétfő • Reggeli: kakaós kalács vajjal (paleo magcipó kakaóval, eritrittel) • Tízórai: fehérjeturmix • Ebéd: ropogós sertéssült gyümölcsökkel, karfiolpürével • Uzsonna: kakaós kalács lekvárral vagy vajjal vagy mézzel • Vacsora: saláta tonhallal Kedd • Reggeli: tükörtojás sonkával, baconnel (ham & eggs) • Tízórai: répatorta • Ebéd: töltött paprika • Uzsonna: répatorta • Vacsora: az előző napi sertéssült zellerpürével Szerda • Reggeli: paleo vajaskenyér szalámival, kolbásszal, zöldségekkel • Tízórai: fehérjeturmix • Ebéd: csirkemellcsíkok pirított baconnal, kelbimbóval • Uzsonna: 1-2 banán vagy aszalt gyümölcs • Vacsora: tonhalfilé vajon megsütve salátával Csütörtök • Reggeli: zabkása • Tízórai: fehérjeturmix • Ebéd: sült csirkeszárny zellerpürével • Uzsonna: zabkása • Vacsora: melegszendvics (paleo kenyérből) Péntek • Reggeli: paleo tonhalkrémes kenyér • Tízórai: csokis keksz • Ebéd: töltött karalábé • Uzsonna: fehérjeturmix • Vacsora: fűszeres csirkemell szelet zellerpürével Szombat • Reggeli: gombás-sonkás omlett • Tízórai: zabkása • Ebéd: sült oldalas tökfőzelékkel • Uzsonna: palacsinta gesztenyelisztből • Vacsora: fehérjeturmix Vasárnap • Reggeli: palacsinta • Tízórai: pár szem aszalt gyümölcs vagy olajos mag • Ebéd: tárkonyos csirkeraguleves (borsó nélkül), sertéspörkölt gesztenyelisztből készült nokedlivel • Uzsonna: francia csokitorta • Vacsora: fehérjeturmix PALEOLIT ÉTELRECEPTEK KÉTHETES ÉTRENDHEZ 8. oldal A RECEPTEKET ÖSSZEÍRTA: Tóth Bernadett „Betty” A KIADVÁNYT KÉSZÍTETTE: Hidegföldi Gergő HARD CORE GYM 2336. Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 38. www.hardcoregym.hu tothbetty@hardcoregym.hu +36 30 / 454 1801 „Remélem sokat segít majd neked ez a kis gyűjtemény abban, hogy egészségesebb életet élhess. Nekem segített!” Kérünk benneteket, hogy legyünk tekintettel környezetünkre, és csak abban az esetben nyomtassátok ki, ha más mód (pl.: telefon, tablet, laptop) nincs a gyűjteményt használatára. A kiadvánnyal, recepttel kapcsolatos észrevételeiteket nyugodtan küldjétek el e-mailben vagy mondjátok el személyesen! Betty
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése