A Drótpostagalamb recepttára
133. könyv
Száztizenegy új
palacsintarecept
Tartalomjegyzék
Bevezetés........................................................................................................................... 5
Receptek........................................................................................................................... 6
ÉDES PALACSINTÁK......................................................................................................... 6
Palacsintatészta készítése - alaptészta....................................................................... 6
Afrikai palacsinta........................................................................................................ 6
Almás palacsinta........................................................................................................ 6
Almás-mákos palacsinta............................................................................................. 6
Almás táska................................................................................................................. 6
Alpesi palacsinta......................................................................................................... 6
Aranka palacsintája................................................................................................... 6
Ánizsos palacsinta....................................................................................................... 6
Barackos palacsinta................................................................................................... 7
Bécsi palacsinta.......................................................................................................... 7
Darás palacsinta......................................................................................................... 7
Diós palacsinta............................................................................................................ 7
Énekes palacsinta....................................................................................................... 7
Epres palacsinta.......................................................................................................... 7
Esterházy palacsinta................................................................................................... 7
Évi palacsintája........................................................................................................... 7
Fahéjas palacsinta...................................................................................................... 7
Gesztenyés palacsinta................................................................................................ 7
Gundel palacsinta...................................................................................................... 8
Heléna palacsinta....................................................................................................... 8
Holland palacsinta...................................................................................................... 8
Karib palacsinta.......................................................................................................... 8
Kati palacsintája......................................................................................................... 8
Kávés palacsinta......................................................................................................... 8
Királyi palacsinta......................................................................................................... 8
Kakaós palacsinta...................................................................................................... 8
Kókuszos palacsinta.................................................................................................... 8
Málnás palacsinta....................................................................................................... 8
Mákos palacsinta........................................................................................................ 9
Mandulás palacsinta.................................................................................................. 9
Meggyes túrós palacsinta........................................................................................... 9
Mézes palacsinta........................................................................................................ 9
Mogyorós palacsinta.................................................................................................. 9
Néger palacsinta........................................................................................................ 9
Nóri palacsintája......................................................................................................... 9
Ördög metélt.............................................................................................................. 9
Palacsintabomba....................................................................................................... 9
Pék palacsinta............................................................................................................ 9
Pezsgős palacsinta.................................................................................................... 10
Porosz palacsinta...................................................................................................... 10
Részeg metélt............................................................................................................ 10
Rizses palacsinta........................................................................................................ 10
Szatmári palacsinta................................................................................................... 10
Szőlős palacsinta....................................................................................................... 10
Téli palacsinta........................................................................................................... 10
Török palacsinta........................................................................................................ 10
Túrós palacsinta........................................................................................................ 10
SÓS PALACSINTÁK......................................................................................................... 11
Amerikai palacsinta.................................................................................................. 11
Bajor palacsinta........................................................................................................ 11
Bundás kenyér........................................................................................................... 11
Burgonyás palacsinta................................................................................................ 11
Csirággal töltött palacsinta...................................................................................... 11
Diplomata palacsinta............................................................................................... 11
Erdész metélt............................................................................................................. 11
Felvidéki palacsinta................................................................................................... 11
Gábris palacsintája................................................................................................... 12
Gombás palacsinta.................................................................................................. 12
Gombás palacsintatorta........................................................................................... 12
Hortobágyi palacsinta.............................................................................................. 12
Hubertus palacsinta.................................................................................................. 12
Káposztás palacsinta................................................................................................ 12
Kapros palacsinta..................................................................................................... 12
Karfiollal töltött palacsinta........................................................................................ 12
Kaviáros palacsinta................................................................................................... 13
Kertész palacsinta..................................................................................................... 13
Kolbásszal töltött palacsinta...................................................................................... 13
Körözöttes palacsintatekercs.................................................................................... 13
Körözöttes palacsintatorta........................................................................................ 13
Kunsági palacsinta.................................................................................................... 13
Lecsós palacsinta...................................................................................................... 13
Milánói palacsinta..................................................................................................... 13
Padlizsános palacsinta I............................................................................................ 14
Padlizsános palacsinta II............................................................................................ 14
Palacsintás máj......................................................................................................... 14
Palacsintametélt....................................................................................................... 14
Palacsintasaláta........................................................................................................ 14
Palacsinta Tabáni módra.......................................................................................... 14
Parajpalacsinta......................................................................................................... 14
Paraszt palacsinta..................................................................................................... 14
Párizsi palacsinta....................................................................................................... 14
Prágai palacsinta...................................................................................................... 15
Prímás palacsinta...................................................................................................... 15
Retekkrémes palacsinta............................................................................................ 15
Roquefortos palacsinta............................................................................................. 15
Sáfrányos palacsinta................................................................................................. 15
Sajtos palacsinta....................................................................................................... 15
Sajtos rántott palacsinta........................................................................................... 15
Sajtos palacsintatorta............................................................................................... 15
Sonkás palacsinta..................................................................................................... 15
Szalámis palacsinta................................................................................................... 16
Szalonnás palacsinta................................................................................................. 16
Tengerész palacsinta................................................................................................ 16
Tojásos palacsinta..................................................................................................... 16
Tojáskrémes palacsinta............................................................................................. 16
Tormás palacsinta..................................................................................................... 16
Velős palacsinta........................................................................................................ 16
Veronai palacsinta.................................................................................................... 16
Zellerkrémes palacsinta............................................................................................. 16
Zöldborsós palacsinta............................................................................................... 17
Egyéb palacsintareceptek........................................................................................... 17
Palacsinta (egyszerű alaptészta).............................................................................. 17
Palacsinta (habos alaptészta).................................................................................. 17
Palacsinta (kelt alaptészta)....................................................................................... 17
Almáspalacsinta....................................................................................................... 17
Almás palacsinta rizlingmártással.............................................................................. 17
Mágnás palacsinta, meggyel................................................................................... 18
Pünkösdi palacsinta.................................................................................................. 18
Panírozott lengyel húsos-palacsinta.......................................................................... 18
Palacsinta velővel..................................................................................................... 19
Paprikáscsibével töltött palacsinta........................................................................... 19
Kevés olyan ételféleség van,
amelyik ilyen elterjedt lenne a világon, mint a palacsinta. Tulajdonképpen már
ősidők óta ismerjük, hiszen a régi korok kenyérhelyettesítő lepényei nagyon
hasonlítottak napjaink palacsintájához. Sütik kisebb-nagyobb átmérőjű kör
alakban, de van, ahol téglalap formában ismerik. Sütik cukorral ízesített édes
tésztából, de keverik gyengén sósan is. Egy biztos: mindenhol kedvelt csemege.
Mi most arra vállalkoztunk, hogy
111 különböző ízesítésű palacsinta receptjét átadjuk Önöknek.
Igyekeztünk olyan palacsintákra
felhívni a figyelmet, amelyek kevésbé ismertek, amelyek új ízeket
varázsolhatnak az asztalra. Tudjuk, hogy a palacsintasütés némi kis gyakorlatot
igényel, érezni-tudni kell, hogy milyen sűrűségű legyen a tészta, mennyi zsiradékban
süssük, mikor fordítsuk meg - de megéri a fáradtságot.
A palacsintával mindig örömet
szerezhetünk magunknak és szeretteinknek.
Ehhez kívánunk jó étvágyat!
Palacsintatészta készítése - alaptészta
Harminc dkg finomlisztet simára
keverünk 2 egész tojással, és állandó keverés mellett hozzáöntünk annyi
folyadékot, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk.
A folyadék lehet tej, fele tej és
fele víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.
Az édes tésztánál egy evőkanál
kristálycukrot is adunk hozzá.
A sós tésztát a szokásosnál egy
gondolattal, több sóval ízesítjük.
A kész tésztát kb. 15 percig
pihentetjük, és utána kezdjük sütni.
Ez a mennyiség 15-20 palacsinta
sütéséhez elegendő.
Afrikai palacsinta
A kókuszreszeléket kakaóval,
reszelt narancshéjjal, kristálycukorral elkeverjük. Az édes tésztából sütött
palacsintákat megtöltjük vele, henger alakúra formázzuk. Vaníliamártással
tálaljuk.
Almás palacsinta
A hámozott, vékony szeletekre
vágott almákat vajon megpároljuk. Az édes palacsintatésztából - lehetőleg vajon
- a szokásosnál vastagabb tésztát sütünk úgy, hogy amikor a tészta a
serpenyőben már összeállt, akkor az almaszeleteket belenyomkodjuk, megforgatjuk
benne, és készre sütjük.
Melegen, fahéjas porcukorral
meghintve tálaljuk.
Almás-mákos palacsinta
A darált mákot állandó keverés
mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal és reszelt almával
ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a mákos krémmel megtöltjük.
Összegöngyöljük, vaníliás
porcukorral meghintjük, puncsmártással tálaljuk.
Almás táska
A hámozott almákat lereszeljük,
citrommal meglocsoljuk, és az édes tésztából sütött palacsintákat, megtöltjük
vele. Vánkos alakúra formázzuk, felvert tojásban és zsemlemorzsában
megforgatjuk.
Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Finomra vágott mandulában megforgatva, azonnal, forrón tálaljuk.
Alpesi palacsinta
Az áttört tehéntúrót kevés
liszttel, porcukorral és személyenként 1 tojással jól eldolgozzuk.
Személyenként 1/2 dl tejjel simára keverjük. Vajazott palacsintasütőben
megsütjük, sárgabarack lekvárral megkenjük. Félbehajtva, vaníliás porcukorral
meghintve tálaljuk.
Aranka palacsintája
Az Aranka vanília krémport a
tasakon található használati utasítás alapján elkészítjük, és az édes tésztából
sütött palacsintákat megtöltjük vele. Porcukorral meghintve, átmelegítve,
azonnal tálaljuk.
Ánizsos palacsinta
Az édes tésztából sütött
palacsintákat ánizzsal meghintjük és összehajtva, porcukorral leszórva
tálaljuk.
Barackos palacsinta
Az édes tésztából sütött
palacsintákat egész kevés vízzel hígított és átforralt baracklekvárral
megkenjük. Henger alakúra göngyöljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Bécsi palacsinta
A darált diót porcukorral,
tejszínnel, rummal, kis kockákra vágott ananásszal elkeverjük, és lassú tűzön
állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a
krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. Forró csokoládémártással áthúzzuk,
tejszínhabbal díszítve, azonnal tálaljuk.
Darás palacsinta
Vaníliás tejben a szokásos módon
tejbegrízt készítünk, amelyet még melegen 1 tojássárgájával és mazsolával
elkeverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, málnaszörppel
leöntve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Diós palacsinta
A darált diót porcukorral, kevés
tejjel, 2 cl rummal, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük, és lassú
tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült
palacsintákat a krémmel megtöltjük, feltekerjük, porcukorral meghintve
tálaljuk.
Énekes palacsinta
A tojássárgáját vaníliás
porcukorral, pár csepp rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött
palacsintákat a krémmel megtöltjük. Négyrét hajtva, porcukorral meghintve
tálaljuk.
Epres palacsinta
A tisztított epreket 4-5 percig
forró cukros vízben főzzük, majd jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából sütött
palacsintákat az eperrel úgy töltjük meg, hogy a gyümölcsöket óvatosan
szétnyomkodjuk. A palacsintákat hengerformába göngyöljük, nagyon gyengén
kivajazott tűzálló tálba helyezzük, 1 dl tejszínt aláöntünk, és néhány percig
forró sütőben sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Esterházy palacsinta
Öt dkg vajat habosra keverünk 5
dkg por- cukorral, 5 tojássárgájával és csipetnyi sóval.
Óvatosan hozzáadunk 5 dkg
lisztet, 2 dl tejet és a tojások felvert habját. A masszából teflonserpenyőben,
kevés vajon palacsintákat sütünk, de csak az egyik oldalukat sütjük meg, nem
fordítjuk meg. Tálaláskor a tányérra csúsztatjuk, megrakjuk kis kockákra vágott
vegyes befőttel, tojáslikőrrel meglocsoljuk és félbehajtjuk. Vaníliás cukorral
meghintve adjuk asztalra.
Évi palacsintája
A szokásos módon vanília ízű
pudingporból krémet főzünk, amelyet kis kockákra vágott vegyes gyümölcsbefőttel
elkeverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és forró
diómártással áthúzva tálaljuk.
Fahéjas palacsinta
Az édes tésztából sütött
palacsintákat fahéjas porcukorral megszórjuk és összehajtogatva, forrón
tálaljuk.
Gesztenyés palacsinta
A készen kapható gesztenyemasszát
áttörjük. Tejszínnel, 2 cl rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött
palacsintákat a krémmel megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral
meghintve tálaljuk.
Gundel palacsinta
A darált diót porcukorral, kevés
tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó
keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült palacsintákat a
krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. A palacsintákat rumos csokoládémártással
áthúzzuk és forrón tálaljuk.
Heléna palacsinta
A hámozott körteszeleteket
cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük,
összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk, a
körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral
meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
Holland palacsinta
A túrót áttörjük, vaníliás
porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal habosra
keverjük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük, felgöngyöljük, és gyengén
kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Annyi tojássárgájával elkevert tejföllel
húzzuk át, hogy az ellepje. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben kb.
10 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
Karib palacsinta
A banánokat pépesre vágjuk, pár
csepp citrommal meglocsoljuk, darált dióval, kevés porcukorral ízesítjük. Az
édes tésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük. Porcukorral
meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
Kati palacsintája
A tojássárgáját vaníliás
porcukorral, pár csepp rummal, reszelt citromhéjjal, kevés mazsolával habosra
keverjük. A krémmel megtöltjük az édes tésztából sütött palacsintákat és forró
meggylekvárral áthúzva tálaljuk.
Kávés palacsinta
A karamell ízű pudingporból
krémet készítünk úgy, hogy a felöntéshez használt tejet 1 dl kávéval ízesítjük.
Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, tejszínhabbal díszítve és
kávélikőrrel leöntve tálaljuk.
Királyi palacsinta
Az édes tésztából sütött
palacsintákat vaníliaparféval megtöltjük és tűzforró rumos csokoládémártással
leöntve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Kakaós palacsinta
A kakaóport porcukorral
összekeverjük. Az édes tésztából sütött, még meleg palacsintákat kakaós
cukorral megszórjuk, négyrét összehajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Kókuszos palacsinta
Az édes tésztából sütött
palacsintákat porcukros kókuszreszelékkel meghintjük és felcsavarjuk. Vanília-
vagy csokoládémártással tálaljuk.
Málnás palacsinta
A megmosott málnát porcukorral
elkeverjük, majd kb. 1 órai állás után jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából
sütött palacsintákat a málnával megkenjük, felgöngyöljük. Vaníliás porcukorral
meghintve, kevés saját levét aláöntve tálaljuk.
Mákos palacsinta
A mákot porcukorral, kevés tejjel
eldolgozzuk és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes
tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, négyrét hajtva, porcukorral
meghintve tálaljuk.
Mandulás palacsinta
A darált mandulát porcukorral,
mazsolával, tejszínnel, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó
keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából készült palacsintákat megtöltjük
és porcukorral meghintve tálaljuk.
Meggyes túrós palacsinta
A készen kapható meggyes túrós
krémmel az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük. Ha nincs kész krém,
akkor a túrót áttörjük, porcukorral és kimagozott, finomra vágott meggybefőttel
elkeverjük. A megtöltött palacsintákat porcukorral meghintve tálaljuk.
Mézes palacsinta
Az édes tésztából sütött
palacsintákat mézzel megkenjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral
meghintjük. Forrón tálaljuk.
Mogyorós palacsinta
A darált mogyorót porcukorral,
tejszínnel elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. A
palacsintákat a krémmel megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Néger palacsinta
A túrót áttörjük, vaníliás
porcukorral, reszelt csokoládéval, reszelt citromhéjjal, 1 tojássárgájával,
darált dióval, 1 dl felvert tejszínhabbal elkeverjük. Az édes tésztából
készített palacsintákat megtöltjük vele, vaníliás porcukorral meg- hintve,
puncsmártással tálaljuk.
Nóri palacsintája
Sűrű, édes tejberizst főzünk, és
még mielőtt kihűlne, elkeverjük kakaóporral, mazsolával, kimagozott és
félbevágott meggyel. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és
csokoládémártással tálaljuk.
Ördög metélt
Az édes tésztából sütött palacsintákat
metéltre vágjuk. A szokásosnál sűrűbb kakaót tejszínes tejjel felfőzünk.
Gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezett tésztát a tejszínes kakaóval
meglocsoljuk, és előmelegített sütőben addig pároljuk, amíg a folyadékot
beszívja. Porcukorral meghintve, tejszínhabbal díszítve, forrón tálaljuk.
Palacsintabomba
Az 1 cm-es csíkokra vágott
palacsintákat kakaóval, dióval, rummal, baracklekvárral elkeverjük. Kivajazott
tűzálló tálba helyezzük, és a tetejére almakarikákat fektetünk. Fahéjas
cukorral meghintjük, és málnaszörppel ízesített tojásfehérje habbal bevonjuk.
Kb. 15 percig sütjük, cikkekre vágva tálaljuk. Adhatunk mellé vanília- vagy
borhabot.
Pék palacsinta
A karikákra vágott kiflit
vaníliás cukros meleg tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Tojássárgájával,
1 evőkanál tejföllel, mazsolával habosra keverjük, reszelt citromhéjával
ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és forró
vaníliamártással áthúzva tálaljuk.
Pezsgős palacsinta
Két tojássárgáját 1 tojással, 2
evőkanál porcukorral, 1 evőkanál citromlével, 1 1/2 dl pezsgőt turmixgépben
habosra keverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat henger alakúra
formázzuk, a pezsgőhabbal leöntjük és vaníliás porcukorral meghintve, azonnal
tálaljuk.
Porosz palacsinta
A készen kapható háztartási
kekszet ledaráljuk, rummal, mazsolával, baracklekvárral, porcukorral és kevés
tejszínnel sűrű krémet készítünk.
Az édes tésztából sütött
palacsintákat megtöltjük vele, melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
Részeg metélt
Az édes tésztából sütött
palacsintákat kb. 4 mm széles metéltre vágjuk, és forró vajban átforrósítjuk.
Szegfűszeggel ízesített, forralt vörösborral meglocsoljuk és azonnal, melegen,
vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Rizses palacsinta
A rizsből tejberizst főzünk,
amelyet darált mandulával, reszelt citromhéjával és vaníliás porcukorral
eldolgozott tojássárgájával elkeverünk. Óvatosan eldolgozzuk a tojások fel-
vert habjával. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel és táska
formára hajtogatjuk.
A töltött palacsintákat lisztbe,
felvert tojásba forgatjuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Jól lecsepegtetjük,
vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Szatmári palacsinta
Huszonöt dkg kimagozott aszalt
szilvát 5 dkg mazsolával, 10 dkg dióval, 1 nagyobb almával, húsdarálón
ledarálunk. Elkeverjük porcukorral, 1 evőkanál rummal és annyi zsemlemorzsával,
hogy sűrű masszát kapjunk. Ízesítjük 1 narancs lereszelt héjával.
Az édes tésztából sütött
palacsintákat meg- töltjük vele, vaníliás porcukorral meghintve, kevés málnaszörpöt
aláöntve tálaljuk.
Szőlős palacsinta
A szőlőszemeket porcukorral
ízesített, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Az édes tésztából készített
palacsintákat megtöltjük ezzel, aztán batyuformára hajtogatjuk.
Vaníliás porcukorral meghintve,
borsodóval tálaljuk.
Téli palacsinta
A sült tököt áttörjük, kevés
citromlével, narancslével ízesítjük és eldolgozzuk 1 tojás felvert habjával.
Az édes tésztából sütött
palacsintákat a masszával megtöltjük. Vaníliás porcukorral meghintve,
tejszínhabbal tálaljuk.
Török palacsinta
A darált diót és mákot egy kevés
tejjel együtt felfőzzük. Porcukorral, baracklekvárral, mazsolával és reszelt
citromhéjjal ízesítjük.
Az édes tésztából készülő
palacsintákat a krémmel megtöltjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Túrós palacsinta
A túrót áttörjük,
tojássárgájával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal, porcukorral,
mazsolával habosra keverjük.
Az édes tésztából sütött
palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, felgöngyöljük és vaníliás porcukorral
meghintve tálaljuk.
Amerikai palacsinta
A juhtúrót áttörjük és eldolgozzuk
a levétől lecsurgatott, morzsolt kukoricával, finomra vágott metélőhagymával,
sóval, 1 evőkanál tejföllel. A sós palacsintatésztából sütött palacsintákat a
túrókrémmel megtöltjük, és vánkos formájúra hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló
tálban, tejföllel áthúzva kb. 15 percig, forró sütőben sütjük.
Paradicsomsalátát adunk mellé.
Bajor palacsinta
A szokásosnál egy kicsit sűrűbb
burgonyapürét készítünk, és a sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük
vele. Henger alakúra formázzuk.
Kivajazott tűzálló tálba fektetjük
a palacsinta-tekercseket, finomra vágott petrezselyemmel és 1 tojássárgájával
elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Fejes salátával tálaljuk.
Bundás kenyér
Az egész vékony szeletekre vágott
kenyeret sós palacsintatésztában megforgatjuk és bő, forró zsiradékban
kisütjük. Pirospaprikával meghintve, reszelt sajttal megszórva, idénynek
megfelelő salátával tálaljuk.
Burgonyás palacsinta
A szokásos módon elkészített sós
palacsintatésztához a lereszelt főtt burgonyát és két tojás felvert habját
óvatosan hozzáadjuk, reszelt szerecsendióval, sóval, majoránnával ízesítjük.
Vajban a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.
Csirággal töltött palacsinta
A szép, hosszú csirágokat gyengén
sós vízben kifőzzük. A sós tésztából készült palacsintákba 3-3 szál csirágot
fektetünk és összegöngyöljük. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük a töltött
palacsintákat. Tojássárgájával és sóval, fehér borssal ízesített tejföllel áthúzzuk.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor reszelt sajttal
meghintjük.
Diplomata palacsinta
A kenyérszeleteket zsírban
kisütjük, és 1-1 palacsintával beterítjük. Egész vékonyan mustárral megkenjük,
és 1-1 tükörtojást helyezünk rá. Sózzuk, pirospaprikával, finomra vágott
snidlinggel meghintve, forrón tálaljuk. Tálaláskor reszelt hagymával ízesített
tejföllel meglocsoljuk.
Erdész metélt
Vajon megpároljuk a vékonyan
felszeletelt gombát, sózzuk, őrölt fehér borssal és reszelt parmezán sajttal
megszórjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, jól összeforraljuk, és a széles metéltre
vágott palacsintához keverjük.
Azonnal, forrón tálaljuk. Finomra
vágott petrezselyemmel meghintjük.
Felvidéki palacsinta
A juhtúrót áttörjük, finomra
vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal, tejföllel krémszerűvé keverjük. A
sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és felgöngyöljük. Kivajazott
tálba fektetjük a palacsintákat, finomra vágott kaporral ízesített tejföllel
áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Fejes salátával tálaljuk.
Gábris palacsintája
A szokásos módon Újházy
tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel
együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval
ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára
hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt
sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig
sütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel
meghintve tálaljuk.
Gombás palacsinta
A szokásos módon sós tésztából
palacsintákat sütünk. Finomra vágott gombát kevés zsiradékon és reszelt
vöröshagymán, sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel ízesítve megfonnyasztunk.
Elkeverjük 1 evőkanál zsemlemorzsával és 1 tojással. Megtöltjük a palacsintákat
úgy, hogy vánkos formájúak legyenek.
Bundázzuk, és bő, forró
zsiradékban hirtelen kisütjük. Tartármártást vagy ketchupot adunk mellé.
Gombás palacsintatorta
A gombákat apróra vágjuk és
reszelt vöröshagymával, kevés zsiradékon, finomra vágott petrezselyemmel,
sóval, törött borssal ízesítve puhára pároljuk. A sós tésztából sütött
palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a
palacsintákat a gombakrémmel megkenjük. A záróréteg is gomba legyen. Meghintjük
reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Forrón, paradicsommártással
tálaljuk.
Hortobágyi palacsinta
A szokásos módon sertéspörköltet
készítünk, majd a levétől leszűrjük, és pépesre vágjuk. A levét tejfölös
habarással besűrítjük. A sós tésztából készült palacsintákat a húspéppel
megtöltjük, táskaformára hajtogatjuk, és saját, forró mártásával leöntve,
tejföllel díszítve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Hubertus palacsinta
A főtt vagy sült vadhúst finomra
vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, 1 tojással, tejföllel és
annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Hubertus likőrrel
ízesítjük. A sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele és kivajazott
tűzálló edényben, tejföllel áthúzva, előmelegített sütőben kb. 15 percig
sütjük.
Citromkarikákkal díszítve,
áfonyalekvárral tálaljuk.
Káposztás palacsinta
A torzsájától megtisztított
káposztát vékony szálakra vágjuk, besózzuk, 1/2 óráig állni hagyjuk, majd jól
kinyomkodjuk. Kevés zsíron 1 evőkanál porcukorral, törött borssal, állandó
keverés mellett a káposztát megpirítjuk.
A sós tésztából készített
palacsintákat a káposztával megtöltjük. Egyéni ízlés szerint porcukorral meghintve
is tálalhatjuk.
Kapros palacsinta
A sós tésztából sütött
palacsintákat finomra vágott kaporral meghintjük, feltekerjük.
Kivajazott tűzálló tálba rakjuk,
annyi tejföllel áthúzzuk, hogy az ellepje. Sütőben átsütjük, forrón tálaljuk.
Karfiollal töltött palacsinta
A rózsáira szedett karfiolt sós
vízben puhára főzzük, majd leszűrve pépesre vágjuk.
Elkeverjük sóval, törött borssal,
tejföllel, 1 db tojássárgájával.
A sós tésztából sütött
palacsintákat a krémmel megtöltjük, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe,
tojásba és zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk. Bő, forró zsiradékban
kisütjük.
Önálló ételként, de sült húsok
mellé köretként is adhatjuk.
Kaviáros palacsinta
A sós tésztából sütött
palacsintákat a fekete vagy piros kaviárral megkenjük, pár csepp citromlével
lecsepegtetjük. Háromszögletűre hajtjuk és gyengén kivajazott edényben,
tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzva, sütőben megmelegítjük.
Kertész palacsinta
Sárgarépát, fehérrépát, zellert
és kelkáposztát vegetával ízesített vízben puhára főzünk, és főtt tojásokkal
együtt áttörjük.
Sóval, törött borssal, 1 evőkanál
tejföllel, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és krémesre keverjük. A sós
tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk.
Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, bő, forró zsiradékban
kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Kolbásszal töltött palacsinta
A lángolt kolbász héját lehúzzuk,
és a húst pépesre vágjuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük
ezzel, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába
bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Körözöttes palacsintatekercs
A hagyományosan készített
körözöttet finomra vágott szalámival elkeverjük, megtöltjük vele a sós
tésztából sütött palacsintákat és néhány percre forró sütőbe helyezzük.
Teával kitűnő téli vacsora.
Körözöttes palacsintatorta
A sós tésztából sütött
palacsintákat kettesével egy lapos tányérra lerakjuk, és közte hagyományosan
készített körözöttel megkenjük. Végül az egész palacsintatortát körözöttel
bekenjük, keménytojás karikákkal díszítjük és 2 órai hűtőszekrényben történt
tárolás után tálaljuk.
Kunsági palacsinta
A főtt marhahús felének megfelelő
mennyiségű tepertőt a hússal, 1/4 fej vöröshagymával együtt ledarálunk. Sóval,
törött borssal, majoránnával ízesítjük, 1 tojással, 1 evőkanál tejföllel jól
eldolgozzuk. A sós tésztából készült palacsintákat a húskrémmel megtöltjük,
kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Mustárral ízesített tejföllel áthúzzuk és
előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Forrón tálaljuk.
Lecsós palacsinta
A hagyományos módon lecsót
készítünk, zsírjától lecsurgatjuk. A szokásosnál egy kicsit sűrűbb
palacsintamasszát eldolgozzuk a lecsóval.
A palacsintákat kisütjük és
lepényszerűen tálaljuk.
Milánói palacsinta
A szokásos módon milánói
paradicsomos makarónit készítünk. A sós tésztából készült palacsintákat a
makarónival megtöltjük, négybe hajtjuk, és reszelt sajttal vastagon megszórjuk.
A sajt olvadásáig sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.
Padlizsános palacsinta I.
A hámozott padlizsánt karikákra
vágjuk. Sózzuk, és enyhe fűszerkeverékkel ízesítjük, kevés vajon megpároljuk.
Ezután sós palacsintatésztát készítünk, és a padlizsánkarikákra öntve
palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával meghintve,
lepényszerűen tálaljuk.
Padlizsános palacsinta II.
A megmosott és szárazra törölt
padlizsánt forró sütőben megsütjük, még melegen meghámozzuk, és műanyag- vagy
fakéssel pépesre vágjuk, cseppenként - mintha majonézt készítenénk - hozzáadjuk
az olajat, habos krémmé keverjük és finomra vágott vöröshagymával, sóval,
citrommal, mustárral, 1 kávéskanál porcukorral ízesítjük.
A sós tésztából sütött
palacsintákat meg- töltjük vele és forró tejföllel áthúzva tálaljuk.
Palacsintás máj
A vékony sertésmáj-szeleteket
vagy a csirkemájat sűrű, sós palacsintatésztába forgatjuk és bő, forró
zsiradékban kisütjük. Tálaláskor sózzuk, almapürét adunk mellé.
Palacsintametélt
A sós tésztából sütött
palacsintákat 2-4 mm széles metéltekre vágjuk és levesbetétként tálaljuk.
Palacsintasaláta
A sós palacsintákat 1/2 cm széles
metéltre vágjuk, és kevés tartármártással elkeverjük. Hűtőszekrényben 1 órán
át, pihentetjük, majd salátalevéllel, paradicsom- és tojáskarikákkal díszítve
tálaljuk.
Palacsinta Tabáni módra
Kivajazott tűzálló tál aljára
egymásra fektetünk 2 palacsintát. Erre rakjuk a karikákra vágott keménytojást
és a kolbászkarikákat. Vegetával ízesítjük. Újra két db palacsinta következik,
majd tojás és kolbászkarika. A záróréteg palacsinta legyen. Áthúzzuk tejföllel
és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal
meghintjük.
Parajpalacsinta
Hagyományos módon sós
palacsintatésztát készítünk. Hozzáadjuk a megfőtt és finomra összevágott
parajt. Sózzuk, borsozzuk. A tojások fehérjét habbá verjük és eldolgozzuk a
masszával, majd palacsintákat sütünk.
Tálalhatjuk üresen, de tölthetjük
is tejfölös sonkavagdalékkal vagy reszelt sajttal.
Paraszt palacsinta
Finomra vágott vöröshagymát kevés
zsiradékon, kis kockákra vágott lángolt kolbásszal, zöldpaprikával és
paradicsommal megfonnyasztunk. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Egy-egy adagot palacsintasütőbe
helyezünk és ráöntjük a sós tésztából készült palacsintamasszát. A szokásosnál
vastagabb palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával megszórva
tálaljuk.
Párizsi palacsinta
A zsemléket kevés tejben
beáztatjuk, a párizsit közepes fej vöröshagymával húsdarálón ledaráljuk, majd
átengedjük a kicsavart zsemléket is. Összedolgozzuk tojással, sóval, törött
borssal, pirospaprikával, 1 evőkanál tejföllel, egészen kevés köménymagporral.
A sós tésztából sütött
palacsintákat megtöltjük vele, táska alakúra hajtogatjuk és lisztben, felvert
tojásban bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Prágai palacsinta
A keménytojások sárgáját
összetörjük finomra vágott sonkával, sóval, törött borssal, mustárral, kevés
reszelt vöröshagymával, Piros arannyal, valamint néhány evőkanál tejszínnel
krémesre dolgozzuk.
A sós tésztából sütött
palacsintákat megtöltjük, és kivajazott tűzálló edénybe helyezzük.
Tojássárgájával ízesített tejszínnel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15
percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott
petrezselyemmel és sonkával díszítjük.
Prímás palacsinta
A bőrétől elválasztott és
kicsontozott csirkemelleket sózzuk, vegetával ízesítjük, és kevés vajon puhára
sütjük, majd megdaráljuk. Eldolgozzuk tejföllel, tojássárgájával és finomra
vágott petrezselyemmel, reszelt szerecsendióval. Sós tésztából sütött
palacsintákat a csirkekrémmel megtöltjük, és vánkos alakúra hajtogatjuk.
A párizsi szelethez hasonlóan
kisütjük és tartármártással, ketchuppal tálaljuk.
Retekkrémes palacsinta
A retket lereszeljük és
tojássárgás besamellel eldolgozzuk. Sóval, törött borssal ízesítjük. A sós
tésztából sütött palacsintákat megkenjük vele, felgöngyöljük.
Tejföllel áthúzva tálaljuk.
Roquefortos palacsinta
A roquefortot lereszeljük, és
kevés vajjal elkeverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat a sajtkrémmel
megtöltjük, henger alakúra formázzuk. A töltött palacsintákat kivajazott
tűzálló tálba helyezzük és 1 db tojássárgájával, törött borssal ízesített
tejföllel áthúzzuk.
Előmelegített sütőben kb. 15
percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.
Sáfrányos palacsinta
A finomra vágott vöröshagymát
finomra vágott petrezselyemmel, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a
kevés meleg vízben feloldott sáfrányt. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön kb. 10
percig pároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a reszelt sajttal elhabart
tojásokat, majd a tűzre visszatéve lágy rántotta sűrűségűre sütjük.
Megtöltjük a sós tésztából sütött
palacsintákat, forrón, ketchuppal tálaljuk.
Sajtos palacsinta
A sós tésztából sütött
palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk és forró
tejföllel leöntve tálaljuk.
Sajtos rántott palacsinta
Sós tésztából a szokásos módon
palacsintákat sütünk. 1/2 cm vastag sajtszeleteket helyezünk a közepükre, és
vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába megforgatva
bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Sajtos palacsintatorta
A sós tésztából sütött
palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a palacsinták
közé reszelt sajtot hintünk. Tetejét felvert tojásfehérjével bevonjuk, de
előtte a habba is reszelt sajtot keverünk.
Előmelegített sütőben kb. 15
percig sütjük. Tálaláskor tartármártást adunk mellé.
Sonkás palacsinta
A füstölt sonkát egészen finomra
vágjuk, 1 tojássárgájával, tejföllel krémesre keverjük. A sós tésztából sütött
palacsintákat megtöltjük vele. Felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló
tálba fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, előmelegített sütőben kb. 10 percig
sütjük.
Forrón, vágott sonkával és
finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Szalámis palacsinta
A szokásos módon sós
palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk kis kockákra vágott szalámival.
A megszokott módon, de egy kicsit vastagabbra sütjük.
Tálaláskor paradicsomkarikákkal
díszítjük.
Szalonnás palacsinta
A kis csíkokra vágott szalonnát
zsírjára sütjük, a zsír egy részét leöntjük, a maradék zsiradékon és szalonnán
a sós tésztából készült palacsintákat megsütjük.
Lepényszerűen, finomra vágott
petrezselyemmel meghintve, azonnal, forrón tálaljuk.
Tengerész palacsinta
A szardíniát levétől
lecsurgatjuk, összetörjük. Citrommal, törött borssal, kevés tejföllel
elkeverjük, és a sós tésztából készített palacsintákat a halkrémmel megtöltjük.
Kivajazott tűzálló tálba a
hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel
áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott
petrezselyemmel díszítjük.
Tojásos palacsinta
Sós tésztából palacsintákat
készítünk, és a szokásosnál keményebbre sütött rántottával megtöltjük.
Felgöngyöljük és forrón, pirospaprikával meghintve tálaljuk.
Hagymás paradicsom- vagy
burgonyasalátát adunk mellé.
Tojáskrémes palacsinta
A keménytojásokat pépesre vágjuk,
sóval, törött borssal, vajjal, tejföllel, kevés mustárral és finomra vágott
vöröshagymával habosra keverjük.
A sós tésztából sütött
palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk, és a rántott húshoz
hasonlóan bundázzuk, kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Tormás palacsinta
A készen kapható ecetes tormát
besamellel eldolgozzuk. Ha szükséges, akkor sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, 1
tojássárgájával elkeverjük.
A sós tésztából sütött
palacsintákat megtöltjük ezzel, és henger alakúra formázzuk. Tejföllel áthúzva,
finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Velős palacsinta
A finomra vágott vöröshagymát
vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és összevágott
sertésvelőt. Sóval, törött borssal, majoránnával, finomra vágott
zöldpetrezselyemmel ízesítjük, 1 vagy 2 db tojással, kevés zsemlemorzsával
összefogjuk.
A sós tésztából sütött
palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és
zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Veronai palacsinta
A sós tésztából készült
palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Henger alakúra formázzuk. Kivajazott
tűzálló tálba helyezzük, és paradicsommártással áthúzzuk. Előmelegített sütőben
kb. 10 percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott
kapribogyóval megszórjuk.
Zellerkrémes palacsinta
A kockákra vágott zellert tejes
vízben puhára főzzük, majd áttörjük. Sóval, törött borssal, reszelt sajttal és
annyi főzőlével elkeverjük, hogy kenhető pépet kapjunk.
A sós tésztából sütött
palacsintákat megtöltjük ezzel, kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Tojássárgájával
elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Finomra vágott zellerlevéllel
meghintve tálaljuk.
Zöldborsós palacsinta
A hagyományosan készített sós
palacsintatésztát elkeverjük a levétől lecsurgatott zöldborsókonzervvel és
finomra vágott petrezselyemmel - így sütjük meg.
A megsütött palacsintákat reszelt
sajttal meghintve tálaljuk.
Palacsinta (egyszerű alaptészta)
Hozzávalók 2-8 személyre: 25 dkg
liszt, 3 tojás, 3 dl tej, 1 ek. porcukor, olaj vagy zsír, szódavíz, só
Elkészítés: A felütött tojásokat
keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy
körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd
legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát.
(A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.). A sós palacsintatészta
ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle, és esetleg, egy picivel több sót
kap.
Ha nem teflonos edényt használsz,
akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a
tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.
Könnyebb tésztát kapsz, ha a
jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz.
Palacsinta (habos alaptészta)
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg
finomliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 ek. olaj, 1 ek. porcukor, só
Elkészítés: A tojássárgákat
keverd el a cukorral, sóval, tejjel, olajjal és a liszttel. A csomómentesre
kidolgozott masszát pihentesd legalább fél órát. A fehérjéből verj habot és
keverd ezt is a tésztához. Ebből az alapanyagból a szokásosnál kissé vastagabb
palacsintákat süss. (A jelzett mennyiség 6-10 palacsintához elég.)
A sós palacsintatészta is így
készül, ilyenkor csak a cukor marad ki.
Palacsinta (kelt alaptészta)
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg
finomliszt, 6 tojás, 5 dl tej, 12 dkg kristálycukor, 1 dkg élesztő, só
Elkészítés: A lisztből, a tojások
sárgájából, a tejből és a cukorból keverj kelt tésztát. A fehérjéből, verj
habot, keverd ezt is lazán a tésztához, majd hagyd megkelni. Ha a tészta kész,
a hagyományos módon süss belőle palacsintákat.
Almáspalacsinta
Normális palacsinta tésztánál
kicsit hígabb masszát kavarok szódával, ebbe almát reszelek nagy lyukú reszelőn
/személyenként egy--másfél almát számolva. /
Rendesen kisütöm. Egy tűzálló
edénybe rakom egyenként, Megkenem az alma izével harmonizáló lekvárral, és
darált cukrozott mákkal, a tetejét olvasztott csokival meglocsolom. /lehet
mintát is rajzolni. /
Forró sütőben 5-10 percig átsütöm
, mint a tortát szeletelve tálalom.
Almás
palacsinta rizlingmártással
Hozzávalók: 2 db tojás, 25 dkg liszt, 2 dkg Koronás porcukor, 2 dl tej, 1
db borízű alma, olaj, a sütéshez: só, Koronás porcukor, Fahéj
A rizlingmártáshoz: 3 dl rizling, 1,5 dkg vaníliás pudingpor, 5 dkg
Koronás kristálycukor, 4-5 db szegfűszeg, egy darabka egész fahéj
Keverje simára a felütött tojást kevés tejjel. Adja hozzá a lisztet, a
Koronás cukrot és egy csipet sót. A massza akkor kész, ha csomómentes és sűrű.
Reszelje durvára a megtisztított almát, adja hozzá a palacsintatésztához.
Tejjel állítsa be a tészta sűrűségét, keverjen hozzá kevés olajat, majd
hagyományos módon süsse meg. Fahéjjal elkevert Koronás porcukorral meghintve
tálalja, pikáns rizlingmártást kínáljon mellé.
Mágnás
palacsinta, meggyel
Hozzávalók:
4 db tojás, 2 dl tej, 4 dl tejszín, 20 dkg liszt, csipet só, 8 dkg
Koronás kristálycukor, 10 dkg Rama margarin, a sütéshez 20 dkg narancslekvár,
25 dkg gesztenyemassza
Keverje simára a tojás sárgákat a tejjel és a tejszínnel. Adja hozzá a
lisztet, így sűrű palacsintatésztát kap, ízesítse csipetnyi sóval. A
tojásfehérjéket verje kemény habbá a Koronás kristálycukorral. Óvatosan keverje
a palacsintatésztához - könnyű masszát kap-.
Olvasszon meg kevés margarint egy palacsintasütőben, majd egy merőkanálnyi
tésztát süssön félkeményre (célszerű sütőben). Kb. 6 db lapot kell kapnia
belőle. Ha az első megsült, kenje meg vékonyan narancs lekvárral, reszelje rá a
gesztenyemasszát. Így rétegezze a többi lapot is. A végeredmény egy torta
formájú, roppant finom palacsinta.
Pünkösdi
palacsinta
Hozzávalók:
Palacsinta tészta: 2 db tojás, 200 gr liszt, 2 dl tej, 1 dl szódavíz, só,
kávéskanálnyi Koronás cukor, olaj a sütéshez
A krémhez: 50 gr dió, 1 csomag eperízű pudingpor, 2 dl tej, 150 gr friss
eper, 100 gr eper dzsem, Koronás porcukor
Keverje el a felvert tojást csipetnyi Koronás cukorral, sóval és tejjel,
majd a sűrű masszát szódavízzel hígítsa palacsintatészta sűrűségűre. Ha
véletlenül csomós lenne, szűrje le. Tegyen kevés olajat a felhevített
palacsintasütőbe, majd öntsön bele annyi masszát, hogy vékonyan szétterüljön a
sütő alján. Világos aranysárgára süsse a palacsinta mindkét oldalát. Végig így
járjon el.
Az eperkrémhez keverje habosra 2 dl hideg tejjel a pudingport (három
percig habverővel). Csak közvetlenül tálalás előtt töltse meg vele a
palacsintákat, amelyeket aztán hajtogasson háromszögletűre. Díszítse forró
eperdzsemmel és friss eperrel, Koronás porcukorral meghintett tányéron tálalja.
Panírozott lengyel húsos-palacsinta
10 dkg hús (lehet szárnyas hús
is, lehet sülthús maradék), 20-25 dkg belsőség (tüdő, máj), 1 db száraz zsemle,
1-2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 3-4 kanál tejföl vagy húsleves, zsemlemorzsa,
só, bors (esetleg egy kiscsepp piros paprika), és természetesen palacsintatészta
A húst és belsőséget megfőzzük
puhára. A hagymát vágjuk apróra, zsíron aranysárgára pirítjuk. A zsemlét
áztatjuk vízben (vagy, még jobb, tejben), kinyomjuk.
A húst, belsőséget, megpirított
hagymát, áztatott zsemlét ledaráljuk. Jól megkeverjük fűszerekkel, tejföllel. Töltőlék
olyan sűrű legyen, hogy tudjuk, széles késel kenni.
Sütünk palacsintákat. 2-3 dl
tésztát hagyunk. A palacsintákat kenjünk töltőlékkel. A két oldalát felhajtjuk
2-3 cm-re.
Feltekerjük szorosan (szabályos
henger alakja legyen!).
A palacsintákat bepanírozunk:
először a maradék tésztába beleforgatjuk és utána a zsemlemorzsába.
Forró zsírban kisütjük. Tálaljuk gomba szósszal (zöld
petrezselyemmel), besamel szósszal, céklalevessel…
Nagyon finom, ha töltőlékbe
keverjük, még pl.: főtt rizs, gombát, paradicsompasztát, reszelt sajtot, dió
vagy mandulát (kipróbáltam), májkrém, zöldborsot, stb…
Hidegen - szeletelhetünk.
Szeletelt nagyon finom magyar pörkölttel.
Palacsinta velővel
Elkészítjük a velőt a szokott mód
szerint, kis petrezselyem zöldjét, finomra vágott hagymát zsírban pirítunk,
hozzátesszük a megtisztított összevagdalt velőt, megsózzuk, kevés borst teszünk
hozzá, egy-kétszer felforraljuk és félretesszük. Ha kihűlt, egy-két sárgáját
keverhetünk hozzá, kiadósabb és jobban összeáll, de nem okvetlen szükséges. Az
időközben kisütött vékony palacsintákat kettévágjuk, bekenjük az elkésztett
velővel, összegöngyöljük, felvert tojásba belemártva, zsemlyemorzsába
meghempergetjük, és forrózsírban megsütjük.
Zöldpetrezselyemmel díszítjük a
lapos tálon szalvétára szépen felhalmozott palacsinta croquetteket.
Paprikáscsibével töltött palacsinta
Elkészítünk egy nagyobb csibét
paprikásnak, jó tejfelesen. A csirke húsát a csontokról leszedjük, késsel vagy
húsvágóval apróra összevagdaljuk. 12-15 palacsintát sütünk, természetesen cukor
nélkül, kettőt meghagyunk egészben, a többit pedig ujjnyi csíkokra vágjuk. most
elővesszünk egy formát, vagy porcelánlábast, vajjal kikenjük s beletesszük az
egyik palacsintát, azután egy sort az összevágott palacsintából, azután a húst,
megint palacsintát, húst addig, amíg elfogyott. Elővesszük a csirke mártását,
áttörjük szitán, s még jó sok tejfelt keverünk bele, s ezt ráöntjük az
elkészített tömegre. tetejébe tesszük a másik palacsintát, s a sütőbe tesszük,
míg jól átsül az egész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése