2022. január 4., kedd

kovászos uborka receptek

 

Top of Form

Bottom of Form

Szandra Kiss kérdésem az lenne ki hogy készíti a koviubit? szeretnék egy 5L-es üveggel készíteni (ez lesz az elsö életembe) köszike a välaszokat smile emoticon

 

Top of Form

Bottom of Form

·  Tóth-Gyulafalvi Annamária Be kell vágni az ubikat hosszában h közé menjen a lé. Erősen sós vizet kell készíteni ( 1l vízbe 3 ek só) és kell bele kapor meg zellerlevél, meg fokhagyma. Kiteszed a napra és hagyod néhány napig. Ne legyen tele az üveg teljesen mert bugyogni fog. Ennyi smile emoticon

·  Mariann Mile Kenyér is kell bele, az érlelès miatt.

·  Nyerges Judit Itt, a rovatban olvastam, hogy kenyér helyett nyers krumplit is lehet belekarikázni. Elkészítettem, szuper lett, imádja a család.

·  Remport László Nna igen, a tetejéről a kenyér ne maradjon le, másképp nemigen lesz "kovászos"... Mi fokhagymát is teszünk bele, de ez tényleg ízlés dolga. S az 5 literes üveget csak lazán (pl. egy kistányérral) fedd le, csupán a belehulló-szálló rovarok ellen védve, de ne legyen lezárva. Ha sokat süt rá a nap és jó melegben van, néhány nap alatt elkészül. Ebben a hűvösben tovább tarthat...

·  Mariann Mile Nem lett édesebb a krumplitòl?

·  Remport László Se kenyér, se krumpli? Levente, akkor szerinted mitől kovászos a kovászos uborka?!

·  Weisz Árpád András sváb hagyományaink szerint ókrumpli,kapor, torma, só. Nem lesz zavaros a leve azáltal. Felönteni langyos vízzel aminek minden literébe 1 evőkanál sót teszünk. A rétegezést én a következő szerint szoktam csinálni: egy nagy marék kapor az aljára, arra felkarikázott ókrumpli, arra jönnek a negyedelt uborkák, arra ismét ókrumpli és a teteje ismét kapor. Le kell sulyozni egy kicsit és letakarni, kb. 3-4 nap és kész is.

·  Mariann Mile Lehet a sòs vizes uborkàra gondolsz, az is hasonlò, de sokkal gyengébb az ìze.

·  Eszter Czinger Szandra Kenyér, sós víz, esetleg fokhagymát, kapor, megint kenyér! Az ubikat hosszában bevágod, én a 2 végét is levágom! Ennyi.

·  Judit Szira Meggyfalevelet is jó beletenni, ha van. Én, már csak a megszokás miatt sem csinálnám kenyér nélkül... smile emoticon

·  Remport László Köszönjük szépen a sós-vizes uborka recepteket, de a kérdés a KOVÁSZOS(!!!) uborkáról szólt! Szép napot mindenkinek!

·  Mariann Mile smile emoticon

·  Bacskai Zoltán A nagyim receptje szerint évek óta így csinálom smile emoticon : 1 db 5 literes üveghez : felteszek forralni kb. 3 liter vizet intenzíven sózom ( azaz kb 6-7 evőkanál ) az uborkákat megmosom végüket levágom és hosszában bevagdalom majd szorosan az üvegbe rakom. Közé szorítok 1 szép szál kaprot szárastól levelestől. 1 ek. egész fekete borsot 1 tk. egész köménymagot. és 4-5 gerezd fokhagymát ( a fokhagyma saját újításom wink emoticon épp ki is lehet hagyni , viszont érdemes kipróbálni ) teszek közé. Az üveget egészen a nyak részig feltöltöm ez kb 2,5-3 kg uborkát jelent. Majd 1-2 kisebb szelet kenyeret erősen megpirítok a gáztűzhelyen majd az uborka tetejére tömködöm , valójában elzárom az uborkát a levegőtől. ráöntöm a forró vizet úgy hogy ellepje az egészet és nylon zacskó és 5-6 befőttes gumi segítségével lezárom. Majd kiteszem lehetőleg olyan helyre a kertben hogy minél több napfény érje , ez szép időben 3-4 nap. amikor kész van kiszedem be a hűtőbe és jól lehűtöm . Isteni smile emoticon Imádom !!

·  Márti Páldi 5l üveghez kb 3-3.5 kg uborka,én nem a nagyon nagyokat,hanem a közepes kissé "ducikat" használom...a két végét levágom és még hosszában is bevagdosom 2x...az üveg aljába megmosott kaprot és 2-3 gerezd fokhagymát teszek,bele az ubikat,majd megint egy kis kapor,amig 3/4-ig nem lesz az üveg...felöntöm vizzel,hogy tele legyen,majd ezt a vizet leöntöm egy tiszta fazékba és 3 nagy evőkanál sóval megforralom a vizet....az uborka tetejére én egy kenyérsarkát teszek,szinte lezárva ezzel az uborkákat,majd az öveget egy melegvizes lábosba téve lassan ráöntöm az uborkára az összeforralt sós vizet,mikor megtelik,kis tányérral lefedem az egészet és kiteszem a napra,meleg helyre...ha jó az idő 3-4 nap alatt elkészül a finom ízletes uborka...utána leszedem a kenyeret róla és hűtőbe tárolom..én így csinálom...smile emoticon

·  Mariann Mile Most az ubit meleg vìzzel öntitek fel? Én mindig csak hideggel. Ez miben màsabb?

·  Bacskai Zoltán Nem hogy csak meleg ....forró ez indítja meg a folyamatot amit kovászolásnak nevezünk.

·  Mariann Mile Mondjuk kb. 100 éve csinàltam, de esküdni mertem volna, h hideg vìzzel kell. Ezt jòl benéztem smile emoticon

·  Anna Mária Pintér én meg folyamatosan csinálom száz éve és hideg vízzel, az utóbbi években krumplival így tisztább marad a lé azt iszom a hűtőben tartva (nagyon-nagyon finom) és ahány literes az üveg amibe teszem, annyi kanál sót teszek hozzá, plusz kapor, fokhagyma és néha (ha van) tormát is teszek...az uborka íze ugyanolyan mint a hagyományos kovászos, csak nem annyira zavaros a leve...

·  Mariann Mile Na, akkor megnyugodtam, csak jòl figyeltem mikor mamàm és anyu mutatta! smile emoticon

·  Éva Landi A klasszikus recept szerint a sóval fel kell forralni a vizet, kihűteni, úgy ráönteni. A folyamatot a nap meleg indítja be. Télen lehet "hamis" koviubit csinálni forró vízzel, de azért az nem az igazi.

·  Boros Valéria hideg vizzel csinálom és saját kenyeret teszek rá

·  Tóth-Gyulafalvi Annamária Igen, azt kihagytam, hogy langyos legyen a víz, de ha ki tudod tenni a napra, akkor nem fontos a meleg víz, mert a nap úgyis felmelegíti. És fokhagymaa is kell bele természetesen. Kenyér viszont nem kell sem krumpli smile emoticon Ez csak ilyen hagyomány, de tökéletesen kovászos lesz kenyér nélkül is smile emoticon Aki nem hiszi járjon utána! Gyerekkorom óta így készítjük.

·  Mezei Zoltan No lássuk:
Üveg alját kitömjük lemosott kaporral és borsfűvel.
A maradék teret kitöltjük jól megmosott, hosszában bevagdalt uborkákkal. (Az uborkák végét célszerű levágni.) Az uborkák közé megy a megpucolt tormagyökér (ízlés szerint, de óvatosan vele). Beledobunk 2 kanál sót is. Persze, a tetején hagyunk egy kis helyet, mert:
Ezután az uborkát lefedjük meggyfalevéllel (megmosni), majd a fennmaradó térbe még begyömöszkölünk egy kis pirított kenyeret, böcsületes nevén pirítóst, ezzel zárjuk le az egészet.
Felforralt vízzel feltöltjük (Ha a pirítóson nehezen folyik át, akkor azt kissé félretoljuk), majd kis tányérral lezárva napos helyre tesszük.
Általában 2 nap múlva leszedhetjük a kenyeret, tovább is érlelhetjük, ízlés szerint. Amikor kész, levével együtt be a hűtőbe!

·  Gizella Fitos 5l üveget lazán telerakok ubival aminek a két végét levágom és beleszurom a kést ,elvágom ugy hogy a végei egészben maradjanak ,az aljára sok kaprot teszek ,5l üvegre 5 kanál sot elkeverek hideg vizben és ráönöm .tetejére kenyeret teszek és kistányérra...See More

·  Ildikó Szabó kapor, 3dkg só/ liter víz és torma smile emoticon ennyi

·  Ibolya Bakaricz Én 3 l vizet öntök egy fazékba. Ebbe 6 púpos evőkanál sót teszek és összesen 1 evőkanál cukrot. Forrón szedem az üvegbe lévő uborka és kaporra. Tetejére kenyeret teszek, és műanyag tállal lefedme a tetejét.

·  Ibolya Bakaricz Minél púposabb kanál a só annál pikánsabb ízü az uborka. Mi nem szeretjük fokhagymásan. Nagyon finom a kovászos uborkám.

·  Cseh János nyilván a kenyértől lesz kovászos, nem a kis kínai Krump Lee-től smile emoticon pláne ha bele sem kerül. grin emoticon a krumplis változatot a sváb vidékeken lehet megfigyelni. de ezer bocs ha tévednék. a magyar az kenyérrel készül, punktum. ha az ubi tetejére kerül egy réteg kapor és arra a kenyérszelet, akkor nem esik szét a levételkor mert a kaporral együtt könnyebben kijön egyben.

·  Tringer Gizella Nem kell bele a són és a kapron kívül semmi, csak egy jó adag langyos víz és meleg napsütés. Kipróbálva! smile emoticon

·  Szandra Kiss Ohhhh mrnnti vàlasz köszike mindenkinek

·  Szandra Kiss Na koviubim az ūvegbe wink emoticon sò kapor kenyèrke ès fokhagyma ami belekerūlt vègeit levagdostam de hosszàba nem vagdostam be frown emoticon a neten nemìrtàk azt sehol de hūlevagyok anyum is beszokta vagdosni na mindegy mostmàr az ūvegbe van

·  Szandra Kiss Köszönöm a vàlaszokat smile emoticon

·  Szandra Kiss Mostmàrcsak a napnak kène sūtögetni de inkàbb esik ma mint hogy napocska lenne

·  Csaba Istvan Luka Nem art bele egy kis csombor..

·  Szandra Kiss Na egyre ràjöttem ahàny hàz annyifajta koviubi smile emoticon wink emoticon

·  Molnár Anikó Én dédim receptje szerint így csinálom: Ubikat bevágom hosszában 2x, az üveg aljára - én 3 l-esekbe teszem - 3 gerezd fokhagma, (ha nagyobb azt is bevágom hosszába), kapor olyan két szál, beleszórom az ubikat, 3 evőkanál sót szórók rá, felöntöm jó meleg vízzel és a tetejére kétújjnyi vastag szelet kenyeret teszek, az üveget pedig kis tányérral letakarom. Naposabb helyre teszem, 3-4 nap múlva a kenyeret ledobom róla, ubikat kiszedem egy zárható fedelü tálba, a levét szűrőn keresztül ráöntöm és mehet a hűtőbe. így még sokáig eláll(na). - Nálunk nem nagyon szokott...- wink emoticon

·  Molnár Anikó Így szokott kinézni...

 

·  Mihály Kovács Én is így csinálom ahogy Molnár Anikó csak annyi különbséggel , hogy az aljára is teszek egy szeletke kenyeret , fokhagymát kicsit bővebben ( nem árt neki ) sorba rakosgatom az uborkát ( 5 l üvegbe kb . 2 g fér ) , és ahány l víz annyi evőkanál só ( csapott ! ) !!!!!!!!!!! grin emoticon Télire is így készítem csak amikor leszűröm a levet mikor leülepedett ( másnap ) leöntöm , felforralom pici benzoáttal mikor lehűl kisebb üvegekbe rakom az uborkát és evvel felöntöm , lezárom mehet a polcra !! Nem puhul meg , nem romlik meg , 30 üveggel raktam el tavaly és még van 1 - 2 !!!!!!!!!!! grin emoticon

·  Bacskai Zoltán Tóth-Gyulafalvi Annamária azt mondod nem kell bele kenyér ? smile emoticon Na igen úgy marad az uborkád sima sós vizes uborka. Biztos lehet helyettesíteni valamivel a kenyeret mint pl a gluténérzékenyeknek a burgonya de hogy kell bele valami amitől kovászos az hétszentség wink emoticon smile emoticon Azért maga a szó hogy kovász és annak jelentése remélem ismerős.

·  Szandra Kiss Köszi Mihàly Kovàcs a tèli tippet kipròszàlom wink emoticon

·  Prikk Orsi Nem tudom, írta-e már valaki, akkor bocs. Én sváb kovászos uborkát készítettem, nagyon finom lett. Nem kenyérrel, hanem nyers öreg krumplival készül, az adja a kovászt, ugyanolyan lesz az íze, mint kenyérrel, csak nem úszkálnak benne szétázott morzsák. Ha érdekel valakit, szívesen leírom. smile emoticon

·  Tóth-Gyulafalvi Annamária Bacskai Zoltán Igen, ismerem a kovász jelentését smile emoticon Megmagyarázni nem tudom, hogy mitől, csak azt tudom, hogy ugyanolyan lesz az íze, mint kenyérrel smile emoticon A nagymamám még a vizet is öntögette rajta minden nap. Leöntötte egy lábosba, felforralta, aztán vissza az ubira. Mi ezt sem csináljuk, és tökéletes! Szerintem egyébként a keményítő lehet a megoldás kulcsa, mert az van a kenyérben és a krumpliban is, és valószínűleg az uborkában is, vagy ha nincs, akkor keletkezik a melegben erjedés hatására. Ez most csak egy tipp volt, de tutira valami szép kémiai megoldása van a dolognak wink emoticon az tény, hogy ízre ugyanolyan, csak éppen nem úszkálnak benne a szétázott morzsák, és tisztább a lé, sokkal gusztusosabb.

·  Csémi Gabi Az én szomszéd nénim ecettel savanyította, azt mondta, undorító, ahogy azok az elázott kenyerek úszkálnak a lében...smile emoticon

·  Bacskai Zoltán Értem én , nem vagyok én mamlasz wink emoticon grin emoticon grin emoticon grin emoticon grin emoticon Viszont kenyér nélkül ( na jó max svábosan burgonya ) nem hívhatod kovászos uborkának !! . Ecettel meg főleg nem grin emoticon ( következő hsz. ) Azokat lehet ezer néven említeni de nem kovászos uborkának . A legtalálóbb a sós vizes ilyen olyan amolyan ízesítéssel smile emoticon

·  Csémi Gabi Így van! Szegény Szandra csak egy jó koviubi receptet szeretett volna...smile emoticon

·  Anna Mária Pintér azért nehogy összevesszetek már....mindenki adott egy receptet és majd kipróbálja Szandra valamelyiket...én is szkeptikus voltam a burgonyát illetően de egyszer kipróbáltam és tényleg ugyanolyan íze volt, de hogy ez miként lehetséges nem tudom....és én is hagyományos ízeket szeretem leginkább...

·  Bacskai Zoltán Dehogy veszünk össze smile emoticon Legalábbis tőlem távol áll smile emoticon

·  Zsuzsanna Baracskai Mustarmagot is tegyel bele !

·  Attila Berényi azn alap,amennyi liter viz annyi csapott evőkanál só,pluszegy darabkenyér és egy adag kapor. kár ezt variálni a lényeg,hogy meleg helyen legyen és langyos vizet tegyél bele

·  Bacskai Zoltán Így van ! Az már csak ízlés kérdése milyen fűszereket rak bele pluszban az ember de az alapnak meg kell lenni. Ha azok közül hiányzik valamelyik akkor az nem kovászos uborka smile emoticon

·  Kulcsar Zsuzsa Ezer receptet kaptal:) Nalunk feketebors, mustarmag, koriander mag es 1-2 db borokabogyo is kerul bele a sok fokhagyma es kapor melle. Sot a 4 literes befottesbe csak 1 (!) csapott evokanallal rakok, igy is jo, a szivnek is:))

·  Gabriella Szanto Nagyon fotos, hogy a so csak egy evokanal legyen literenkent, mert tulpuhul az uborka mielott atveszi az izeket.

·  Zsuzsa Perrey Perron Kovászos uborka

Hozzávalók: 3 kg friss (kemény) kovászolni való uborka/5 literes üveg
3 csomag friss kapor
3 – 6 gerezd fokhagyma
1 jó ½ marék só
szikkadt kenyér (sercli, vagy 1 jó szelet)
felöntéshez meleg víz

A tiszta 5 l – es üveg aljára teszünk 2 csomag kaprot. Az uborkát váltott vízben tisztára mossuk, ha kell meg is keféljük. Két végüket kicsit levágjuk, és kiskéssel 2 vágást ejtünk az uborkákon, hogy egymással 90˚zárjanak be, és ne érjen 1 cm – nél közelebb a 2 végéhez. A szorosan rakott uborkák közé szórjuk a meg-tisztított fokhagymát. Az üveg tetejére jön a maradék kapor, száraz kenyér (lehetőleg úgy, hogy az uborkákat jól leszorítsa), és a só. Meleg vízzel teletöltjük, napra állítjuk, tetejét kistányérral lefedjük. 2, vagy 3 nap alatt érik meg, a kiforrt vizet pótolni kell. Második nap érdemes megkóstolni, hogy kész van – e már? Amennyiben szükséges ekkor tudjuk utána sózni is. Ha kész kiszedjük belőle a kenyere

·  Zsuzsa Perrey Perron Kovászos uborka télire

Hozzávalók: 3 kg kovászolni való uborka/ 5 literes üveg
25 dkg éretlen, de nagy bogyójú szőlő fürtökben
4 szép vegyszermentes szőlőlevél
1 csokor friss kapor
4 – 6 gerezd fokhagyma
5 evőkanál finomliszt
5 „ só

Az uborkát, szőlőt, szőlőlevelet jó alaposan megmossuk. Tiszta üveg aljára szórjuk a lisztet és a sót. Az uborkákat a fenti módon bevagdossuk és sorban az üvegbe állítjuk. Közé szórjuk a fürtöcskéket, a kaprot, és a fokhagymát. A tetejére rakjuk a leveleket. Hideg vízzel ¾ - ig töltjük az üveget, tetejére tányérkát teszünk, napra állítjuk. 3 – 4 napig érleljük, majd lekötjük. A leve zavaros lesz, mint a „rendes” kovászos uborkának. Nem árt tálkát tenni alá, mert érés közben kiforrhat a leve. November közepén, végén már felbontható. Tegyük át kisebb üvegekbe és a levét ennek is szűrjük át! Hűtőben tartjuk fogyasztásig!

·  Zsuzsa Perrey Perron Téli kovászos másként

Rendes kovászost készítünk augusztus végén. A kész uborka levét lábosba szűrjük, és felforraljuk egy késhegynyi nátrium benzoátot adva hozzá. Még melegen az uborkára öntjük, és lekötjük. Télen fogyasszuk, és hasonlóan tároljuk felbontás után, mint az előbbit.

·  Sandorne Gerlei egy réteg jól megmosott és felkarikázott krumpli,rá egy két szál kapor,2 gerezd fokhagyma utána következik az uborka,kb az üveg feléig rakjuk és ismét krumpli stb.utána az üveg szájáig pakoljuk az uborkát rá fokhagyma,kapor és krumpli szeletekkel zárjuk le.Felforralunk annyi vizet amennyi ellepné literenként egy jó púpos kanál asztali sóval ,annyira hűtjük le hogy erősen langyos legyen,majd ráöntjük az uborkára.az üveg tetejére egy anyagot teszünk(pl.tiszta konyharuha) félárnyékba tesszük(ne tűző napra)3 nap után kiszedjük a léből egy jól záródó edénybe és a levet rászűrjük.

·  Virág Krisztián Ès ez medig bir elàlnin de nem a frizsiderben vagy mèhütöben ?

·  Kovács Ferenc smile emoticon

·  Kovács Ferenc só, kapor, víz, kenyér!!!! ugyanis azért kovászos, mert a kenyér adja az erjedést!!!! smile emoticon

·  Kovács Ferenc jjja meg amennyi uborka belefér! smile emoticon

Hédy Csakvari Úgy hallottam, hogy nem a napfény kell neki, hanem a nap melege.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése