Szandra Kiss kérdésem az lenne ki hogy készíti a koviubit? szeretnék egy
5L-es üveggel készíteni (ez lesz az elsö életembe) köszike a välaszokat smile
emoticon
·
Tóth-Gyulafalvi Annamária Be kell vágni az ubikat hosszában h
közé menjen a lé. Erősen sós vizet kell készíteni ( 1l vízbe 3 ek só) és kell
bele kapor meg zellerlevél, meg fokhagyma. Kiteszed a napra és hagyod néhány
napig. Ne legyen tele az üveg teljesen mert bugyogni fog. Ennyi smile emoticon
·
Mariann Mile Kenyér is kell bele, az érlelès miatt.
·
Nyerges Judit Itt, a rovatban olvastam, hogy kenyér helyett nyers
krumplit is lehet belekarikázni. Elkészítettem, szuper lett, imádja a család.
·
Remport László
Nna igen, a tetejéről a kenyér ne maradjon le, másképp nemigen lesz
"kovászos"... Mi fokhagymát is teszünk bele, de ez tényleg ízlés
dolga. S az 5 literes üveget csak lazán (pl. egy kistányérral) fedd le, csupán
a belehulló-szálló rovarok ellen védve, de ne legyen lezárva. Ha sokat süt rá a
nap és jó melegben van, néhány nap alatt elkészül. Ebben a hűvösben tovább
tarthat...
·
Mariann Mile Nem lett édesebb a krumplitòl?
·
Remport László
Se kenyér, se krumpli? Levente, akkor szerinted mitől kovászos a kovászos
uborka?!
·
Weisz Árpád András sváb hagyományaink szerint
ókrumpli,kapor, torma, só. Nem lesz zavaros a leve azáltal. Felönteni langyos
vízzel aminek minden literébe 1 evőkanál sót teszünk. A rétegezést én a
következő szerint szoktam csinálni: egy nagy marék kapor az aljára, arra
felkarikázott ókrumpli, arra jönnek a negyedelt uborkák, arra ismét ókrumpli és
a teteje ismét kapor. Le kell sulyozni egy kicsit és letakarni, kb. 3-4 nap és
kész is.
·
Mariann Mile Lehet a sòs vizes uborkàra gondolsz, az is hasonlò, de
sokkal gyengébb az ìze.
·
Eszter Czinger
Szandra Kenyér, sós víz, esetleg fokhagymát, kapor, megint kenyér!
Az ubikat hosszában bevágod, én a 2 végét is levágom! Ennyi.
·
Judit Szira
Meggyfalevelet is jó beletenni, ha van. Én, már csak a megszokás miatt sem
csinálnám kenyér nélkül... smile emoticon
·
Remport László
Köszönjük szépen a sós-vizes uborka recepteket, de a kérdés a KOVÁSZOS(!!!)
uborkáról szólt! Szép napot mindenkinek!
·
Mariann Mile smile emoticon
·
Bacskai Zoltán
A nagyim receptje szerint évek óta így csinálom smile emoticon : 1 db 5 literes
üveghez : felteszek forralni kb. 3 liter vizet intenzíven sózom ( azaz kb 6-7
evőkanál ) az uborkákat megmosom végüket levágom és hosszában bevagdalom majd
szorosan az üvegbe rakom. Közé szorítok 1 szép szál kaprot szárastól
levelestől. 1 ek. egész fekete borsot 1 tk. egész köménymagot. és 4-5 gerezd
fokhagymát ( a fokhagyma saját újításom wink emoticon épp ki is lehet hagyni ,
viszont érdemes kipróbálni ) teszek közé. Az üveget egészen a nyak részig
feltöltöm ez kb 2,5-3 kg uborkát jelent. Majd 1-2 kisebb szelet kenyeret erősen
megpirítok a gáztűzhelyen majd az uborka tetejére tömködöm , valójában elzárom
az uborkát a levegőtől. ráöntöm a forró vizet úgy hogy ellepje az egészet és
nylon zacskó és 5-6 befőttes gumi segítségével lezárom. Majd kiteszem lehetőleg
olyan helyre a kertben hogy minél több napfény érje , ez szép időben 3-4 nap.
amikor kész van kiszedem be a hűtőbe és jól lehűtöm . Isteni smile emoticon
Imádom !!
·
Márti Páldi
5l üveghez kb 3-3.5 kg uborka,én nem a nagyon nagyokat,hanem a közepes kissé
"ducikat" használom...a két végét levágom és még hosszában is
bevagdosom 2x...az üveg aljába megmosott kaprot és 2-3 gerezd fokhagymát
teszek,bele az ubikat,majd megint egy kis kapor,amig 3/4-ig nem lesz az
üveg...felöntöm vizzel,hogy tele legyen,majd ezt a vizet leöntöm egy tiszta
fazékba és 3 nagy evőkanál sóval megforralom a vizet....az uborka tetejére én
egy kenyérsarkát teszek,szinte lezárva ezzel az uborkákat,majd az öveget egy
melegvizes lábosba téve lassan ráöntöm az uborkára az összeforralt sós
vizet,mikor megtelik,kis tányérral lefedem az egészet és kiteszem a napra,meleg
helyre...ha jó az idő 3-4 nap alatt elkészül a finom ízletes uborka...utána
leszedem a kenyeret róla és hűtőbe tárolom..én így csinálom...smile emoticon
·
Mariann Mile Most az ubit meleg vìzzel öntitek fel? Én mindig csak
hideggel. Ez miben màsabb?
·
Bacskai Zoltán
Nem hogy csak meleg ....forró ez indítja meg a folyamatot amit kovászolásnak
nevezünk.
·
Mariann Mile Mondjuk kb. 100 éve csinàltam, de esküdni mertem volna, h
hideg vìzzel kell. Ezt jòl benéztem smile emoticon
·
Anna Mária Pintér én meg folyamatosan csinálom száz
éve és hideg vízzel, az utóbbi években krumplival így tisztább marad a lé azt
iszom a hűtőben tartva (nagyon-nagyon finom) és ahány literes az üveg amibe
teszem, annyi kanál sót teszek hozzá, plusz kapor, fokhagyma és néha (ha van)
tormát is teszek...az uborka íze ugyanolyan mint a hagyományos kovászos, csak
nem annyira zavaros a leve...
·
Mariann Mile Na, akkor megnyugodtam, csak jòl figyeltem mikor mamàm és
anyu mutatta! smile emoticon
·
Éva Landi
A klasszikus recept szerint a sóval fel kell forralni a vizet, kihűteni, úgy
ráönteni. A folyamatot a nap meleg indítja be. Télen lehet "hamis"
koviubit csinálni forró vízzel, de azért az nem az igazi.
·
Boros Valéria
hideg vizzel csinálom és saját kenyeret teszek rá
·
Tóth-Gyulafalvi Annamária Igen, azt kihagytam, hogy langyos
legyen a víz, de ha ki tudod tenni a napra, akkor nem fontos a meleg víz, mert
a nap úgyis felmelegíti. És fokhagymaa is kell bele természetesen. Kenyér
viszont nem kell sem krumpli smile emoticon Ez csak ilyen hagyomány, de
tökéletesen kovászos lesz kenyér nélkül is smile emoticon Aki nem hiszi járjon
utána! Gyerekkorom óta így készítjük.
·
Mezei Zoltan No lássuk:
Üveg alját kitömjük lemosott kaporral és borsfűvel.
A maradék teret kitöltjük jól megmosott, hosszában bevagdalt uborkákkal. (Az
uborkák végét célszerű levágni.) Az uborkák közé megy a megpucolt tormagyökér
(ízlés szerint, de óvatosan vele). Beledobunk 2 kanál sót is. Persze, a tetején
hagyunk egy kis helyet, mert:
Ezután az uborkát lefedjük meggyfalevéllel (megmosni), majd a fennmaradó térbe
még begyömöszkölünk egy kis pirított kenyeret, böcsületes nevén pirítóst, ezzel
zárjuk le az egészet.
Felforralt vízzel feltöltjük (Ha a pirítóson nehezen folyik át, akkor azt kissé
félretoljuk), majd kis tányérral lezárva napos helyre tesszük.
Általában 2 nap múlva leszedhetjük a kenyeret, tovább is érlelhetjük, ízlés
szerint. Amikor kész, levével együtt be a hűtőbe!
·
Gizella Fitos
5l üveget lazán telerakok ubival aminek a két végét levágom és beleszurom a
kést ,elvágom ugy hogy a végei egészben maradjanak ,az aljára sok kaprot teszek
,5l üvegre 5 kanál sot elkeverek hideg vizben és ráönöm .tetejére kenyeret
teszek és kistányérra...See More
·
Ildikó Szabó kapor, 3dkg só/ liter víz és torma smile emoticon ennyi
·
Ibolya Bakaricz Én 3 l vizet öntök egy fazékba.
Ebbe 6 púpos evőkanál sót teszek és összesen 1 evőkanál cukrot. Forrón szedem
az üvegbe lévő uborka és kaporra. Tetejére kenyeret teszek, és műanyag tállal
lefedme a tetejét.
·
Ibolya Bakaricz Minél púposabb kanál a só annál
pikánsabb ízü az uborka. Mi nem szeretjük fokhagymásan. Nagyon finom a kovászos
uborkám.
·
Cseh János
nyilván a kenyértől lesz kovászos, nem a kis kínai Krump Lee-től smile emoticon
pláne ha bele sem kerül. grin emoticon a krumplis változatot a sváb vidékeken
lehet megfigyelni. de ezer bocs ha tévednék. a magyar az kenyérrel készül,
punktum. ha az ubi tetejére kerül egy réteg kapor és arra a kenyérszelet, akkor
nem esik szét a levételkor mert a kaporral együtt könnyebben kijön egyben.
·
Tringer Gizella Nem kell bele a són és a kapron
kívül semmi, csak egy jó adag langyos víz és meleg napsütés. Kipróbálva! smile
emoticon
·
Szandra Kiss
Ohhhh mrnnti vàlasz köszike mindenkinek
·
Szandra Kiss
Na koviubim az ūvegbe wink emoticon sò kapor kenyèrke ès fokhagyma ami
belekerūlt vègeit levagdostam de hosszàba nem vagdostam be frown emoticon a
neten nemìrtàk azt sehol de hūlevagyok anyum is beszokta vagdosni na mindegy
mostmàr az ūvegbe van
·
Szandra Kiss
Köszönöm a vàlaszokat smile emoticon
·
Szandra Kiss
Mostmàrcsak a napnak kène sūtögetni de inkàbb esik ma mint hogy napocska lenne
·
Csaba Istvan Luka Nem art bele egy kis csombor..
·
Szandra Kiss
Na egyre ràjöttem ahàny hàz annyifajta koviubi smile emoticon wink emoticon
·
Molnár Anikó Én dédim receptje szerint így csinálom: Ubikat bevágom
hosszában 2x, az üveg aljára - én 3 l-esekbe teszem - 3 gerezd fokhagma, (ha
nagyobb azt is bevágom hosszába), kapor olyan két szál, beleszórom az ubikat, 3
evőkanál sót szórók rá, felöntöm jó meleg vízzel és a tetejére kétújjnyi vastag
szelet kenyeret teszek, az üveget pedig kis tányérral letakarom. Naposabb
helyre teszem, 3-4 nap múlva a kenyeret ledobom róla, ubikat kiszedem egy
zárható fedelü tálba, a levét szűrőn keresztül ráöntöm és mehet a hűtőbe. így
még sokáig eláll(na). - Nálunk nem nagyon szokott...- wink emoticon
·
Molnár Anikó Így szokott kinézni...
·
Mihály Kovács Én is így csinálom ahogy Molnár Anikó csak annyi
különbséggel , hogy az aljára is teszek egy szeletke kenyeret , fokhagymát
kicsit bővebben ( nem árt neki ) sorba rakosgatom az uborkát ( 5 l üvegbe kb .
2 g fér ) , és ahány l víz annyi evőkanál só ( csapott ! ) !!!!!!!!!!! grin
emoticon Télire is így készítem csak amikor leszűröm a levet mikor leülepedett
( másnap ) leöntöm , felforralom pici benzoáttal mikor lehűl kisebb üvegekbe
rakom az uborkát és evvel felöntöm , lezárom mehet a polcra !! Nem puhul meg ,
nem romlik meg , 30 üveggel raktam el tavaly és még van 1 - 2 !!!!!!!!!!! grin
emoticon
·
Bacskai Zoltán
Tóth-Gyulafalvi Annamária azt mondod nem kell bele kenyér ?
smile emoticon Na igen úgy marad az uborkád sima sós vizes uborka. Biztos lehet
helyettesíteni valamivel a kenyeret mint pl a gluténérzékenyeknek a burgonya de
hogy kell bele valami amitől kovászos az hétszentség wink emoticon smile
emoticon Azért maga a szó hogy kovász és annak jelentése remélem ismerős.
·
Szandra Kiss
Köszi Mihàly Kovàcs a tèli tippet kipròszàlom wink emoticon
·
Prikk Orsi
Nem tudom, írta-e már valaki, akkor bocs. Én sváb kovászos uborkát készítettem,
nagyon finom lett. Nem kenyérrel, hanem nyers öreg krumplival készül, az adja a
kovászt, ugyanolyan lesz az íze, mint kenyérrel, csak nem úszkálnak benne
szétázott morzsák. Ha érdekel valakit, szívesen leírom. smile emoticon
·
Tóth-Gyulafalvi Annamária Bacskai Zoltán Igen, ismerem a
kovász jelentését smile emoticon Megmagyarázni nem tudom, hogy mitől, csak azt
tudom, hogy ugyanolyan lesz az íze, mint kenyérrel smile emoticon A nagymamám
még a vizet is öntögette rajta minden nap. Leöntötte egy lábosba, felforralta,
aztán vissza az ubira. Mi ezt sem csináljuk, és tökéletes! Szerintem egyébként
a keményítő lehet a megoldás kulcsa, mert az van a kenyérben és a krumpliban
is, és valószínűleg az uborkában is, vagy ha nincs, akkor keletkezik a melegben
erjedés hatására. Ez most csak egy tipp volt, de tutira valami szép kémiai
megoldása van a dolognak wink emoticon az tény, hogy ízre ugyanolyan, csak
éppen nem úszkálnak benne a szétázott morzsák, és tisztább a lé, sokkal
gusztusosabb.
·
Csémi Gabi
Az én szomszéd nénim ecettel savanyította, azt mondta, undorító, ahogy azok az
elázott kenyerek úszkálnak a lében...smile emoticon
·
Bacskai Zoltán
Értem én , nem vagyok én mamlasz wink emoticon grin emoticon grin emoticon grin
emoticon grin emoticon Viszont kenyér nélkül ( na jó max svábosan burgonya )
nem hívhatod kovászos uborkának !! . Ecettel meg főleg nem grin emoticon (
következő hsz. ) Azokat lehet ezer néven említeni de nem kovászos uborkának . A
legtalálóbb a sós vizes ilyen olyan amolyan ízesítéssel smile emoticon
·
Csémi Gabi
Így van! Szegény Szandra csak egy jó koviubi receptet szeretett volna...smile
emoticon
·
Anna Mária Pintér azért nehogy összevesszetek
már....mindenki adott egy receptet és majd kipróbálja Szandra valamelyiket...én
is szkeptikus voltam a burgonyát illetően de egyszer kipróbáltam és tényleg
ugyanolyan íze volt, de hogy ez miként lehetséges nem tudom....és én is
hagyományos ízeket szeretem leginkább...
·
Bacskai Zoltán
Dehogy veszünk össze smile emoticon Legalábbis tőlem távol áll smile emoticon
·
Zsuzsanna Baracskai Mustarmagot is tegyel bele !
·
Attila Berényi azn alap,amennyi liter viz annyi csapott evőkanál
só,pluszegy darabkenyér és egy adag kapor. kár ezt variálni a lényeg,hogy meleg
helyen legyen és langyos vizet tegyél bele
·
Bacskai Zoltán
Így van ! Az már csak ízlés kérdése milyen fűszereket rak bele pluszban az
ember de az alapnak meg kell lenni. Ha azok közül hiányzik valamelyik akkor az
nem kovászos uborka smile emoticon
·
Kulcsar Zsuzsa
Ezer receptet kaptal:) Nalunk feketebors, mustarmag, koriander mag es 1-2 db
borokabogyo is kerul bele a sok fokhagyma es kapor melle. Sot a 4 literes
befottesbe csak 1 (!) csapott evokanallal rakok, igy is jo, a szivnek is:))
·
Gabriella Szanto Nagyon fotos, hogy a so csak egy
evokanal legyen literenkent, mert tulpuhul az uborka mielott atveszi az izeket.
·
Zsuzsa Perrey Perron Kovászos uborka
Hozzávalók: 3 kg friss (kemény) kovászolni való uborka/5 literes üveg
3 csomag friss kapor
3 – 6 gerezd fokhagyma
1 jó ½ marék só
szikkadt kenyér (sercli, vagy 1 jó szelet)
felöntéshez meleg víz
A tiszta 5 l – es üveg aljára teszünk 2 csomag kaprot. Az uborkát váltott
vízben tisztára mossuk, ha kell meg is keféljük. Két végüket kicsit levágjuk,
és kiskéssel 2 vágást ejtünk az uborkákon, hogy egymással 90˚zárjanak be, és ne
érjen 1 cm – nél közelebb a 2 végéhez. A szorosan rakott uborkák közé szórjuk a
meg-tisztított fokhagymát. Az üveg tetejére jön a maradék kapor, száraz kenyér
(lehetőleg úgy, hogy az uborkákat jól leszorítsa), és a só. Meleg vízzel
teletöltjük, napra állítjuk, tetejét kistányérral lefedjük. 2, vagy 3 nap alatt
érik meg, a kiforrt vizet pótolni kell. Második nap érdemes megkóstolni, hogy
kész van – e már? Amennyiben szükséges ekkor tudjuk utána sózni is. Ha kész
kiszedjük belőle a kenyere
·
Zsuzsa Perrey Perron Kovászos uborka télire
Hozzávalók: 3 kg kovászolni való uborka/ 5 literes üveg
25 dkg éretlen, de nagy bogyójú szőlő fürtökben
4 szép vegyszermentes szőlőlevél
1 csokor friss kapor
4 – 6 gerezd fokhagyma
5 evőkanál finomliszt
5 „ só
Az uborkát, szőlőt, szőlőlevelet jó alaposan megmossuk. Tiszta üveg aljára
szórjuk a lisztet és a sót. Az uborkákat a fenti módon bevagdossuk és sorban az
üvegbe állítjuk. Közé szórjuk a fürtöcskéket, a kaprot, és a fokhagymát. A
tetejére rakjuk a leveleket. Hideg vízzel ¾ - ig töltjük az üveget, tetejére
tányérkát teszünk, napra állítjuk. 3 – 4 napig érleljük, majd lekötjük. A leve
zavaros lesz, mint a „rendes” kovászos uborkának. Nem árt tálkát tenni alá, mert
érés közben kiforrhat a leve. November közepén, végén már felbontható. Tegyük
át kisebb üvegekbe és a levét ennek is szűrjük át! Hűtőben tartjuk
fogyasztásig!
·
Zsuzsa Perrey Perron Téli kovászos másként
Rendes kovászost készítünk augusztus végén. A kész uborka levét lábosba
szűrjük, és felforraljuk egy késhegynyi nátrium benzoátot adva hozzá. Még
melegen az uborkára öntjük, és lekötjük. Télen fogyasszuk, és hasonlóan
tároljuk felbontás után, mint az előbbit.
·
Sandorne Gerlei egy réteg jól megmosott és
felkarikázott krumpli,rá egy két szál kapor,2 gerezd fokhagyma utána következik
az uborka,kb az üveg feléig rakjuk és ismét krumpli stb.utána az üveg szájáig
pakoljuk az uborkát rá fokhagyma,kapor és krumpli szeletekkel zárjuk le.Felforralunk
annyi vizet amennyi ellepné literenként egy jó púpos kanál asztali sóval
,annyira hűtjük le hogy erősen langyos legyen,majd ráöntjük az uborkára.az üveg
tetejére egy anyagot teszünk(pl.tiszta konyharuha) félárnyékba tesszük(ne tűző
napra)3 nap után kiszedjük a léből egy jól záródó edénybe és a levet rászűrjük.
·
Virág Krisztián
Ès ez medig bir elàlnin de nem a frizsiderben vagy mèhütöben ?
·
Kovács Ferenc
smile emoticon
·
Kovács Ferenc
só, kapor, víz, kenyér!!!! ugyanis azért kovászos, mert a kenyér adja az
erjedést!!!! smile emoticon
·
Kovács Ferenc
jjja meg amennyi uborka belefér! smile emoticon
Hédy Csakvari
Úgy hallottam, hogy nem a napfény kell neki, hanem a nap melege.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése