Répatorta cukor- és gluténmentesen
Az egész süteményben 88 g lassú ch van, 30 darab 5x5 cm-es kockára vágva,
darabonként 3 g ch-t tartalmaz
A receptjét itt találjátok:
http://kifoztuk.hu/…/repatorta-cukor-es-glutenmentesen-rece…
Húsvéti leves lehet a tormakrémleves és
így a sonka főzőlevét is felhasználhatjuk, nem megy pocsékba. Számolós benne a
cukormentes torma és a sűrítésként használt tk vagy zp liszt vagy
barnarizs-liszt. Hihetetlenül finom, kb. abbahagyhatatlan... Így készítve lassú
ch. A receptjét itt találjátok: http://www.kifoztuk.hu/receptek/levesek/item/tormakremleves
Húsvétra, reggelire, tízóraira, bármikorra... mert totálisan lassú ch, egy
gramm cukrot nem tartalmaz, így bármikor fogyasztható. Az egész kalácsban 190g
ch van. Ha kisült, mérjétek le, így tudjátok majd kiszámolni, hogy mikor,
mennyit ehettek belőle. Finom, akár sonkához is (akkor a kevesebb
édesítőszerrel készítsétek) de készülhet kicsivel több édesítőszerrel, hogy
édes kalácsként együk bármikor... Ez nem egy tepsi méretű kalács, de arra pont
tökéletes lesz, hogy az ünnep alatt
legyen cukormentes kalács, ami még finom is, és esetleg még hétfőn sem fog
beletörni a fogunk. Süssétek meg, becsomagolva tartsátok a hűtőben és 3-4 nap
alatt egyétek meg. Fontos, hogy a vajat a dagasztás végén gyúrjátok a
tésztához, és ne adjatok hozzá cukrot, mert nem kell, megkel nélküle is.
Egyszerű, szerintem nincsenek buktatói, talán annyi, hogy szilikon
gyümölcskenyér formában süssétek, hogy megtartsa a formáját, ne tudjon ellapulni
se meg, ne szabaduljon el a sütőben, hogy aztán valami kacska kalács legyen
belőle. Totálisan lassú ch, a receptjét itt találjátok: http://kifoztuk.hu/…/item/kakaos-kalacs-cukormentesen-recept
A köretek számolása
"Ebéd
esetében maradjunk az 50 gr ch-nál.
Ha a ch-t teljes egészében a köretből tervezzük bevinni, akkor a következő a
kérdés, hány gramm köretet kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy 50gr CH legyen az
ebédünk?
Ha barnarizst választunk, ennek 100 grammjában a csomagolás szerint 70gr ch
van (mindig az adott csomagolás alapján számolunk). Ez alapján ki tudjuk
számítani, hogy hány gramm rizsben van 1gr CH:
100:70=1,43
(össz súly:össz ch=1 gr chra jutó súly)
Innen
pedig egyszerűen számítható hogy 50 gr esetén mennyi kell hogy legyen a kimért
mennyiség:
50x1,43=71,5
Vagyis egy ebédre, ebből a barnarizsből 71,5 grammot kell szárazon kimérni és
ezt kell elkészíteni."
Zöldségek,
melyekből tovább gazdagíthatjuk az adott ételt.
Nyersanyagok
CH.(100g)
Nem számoljuk, mert 10 dkg-ban kevesebb mint 5 g ch van
Retek (fekete) 1 Nem számoljuk
Brokkoli 2 Nem számoljuk
Cikória 2 Nem számoljuk
Fejessaláta 2 Nem számoljuk
Kínai kel 2 Nem számoljuk
Paraj 2 Nem számoljuk
Retek (piros) 2 Nem számoljuk
Sóska 2 Nem számoljuk
Spárga 2 Nem számoljuk
Uborka 2 Nem számoljuk
Mangold 3 Nem számoljuk
Rebarbara 3 Nem számoljuk
Zöldpaprika 3 Nem számoljuk
Csicsóka 4 Nem számoljuk
Karfiol 4 Nem számoljuk
Kelkáposzta 4 Nem számoljuk
Paradicsom 4 Nem számoljuk
Cukkini 5 Nem számoljuk
Padlizsán 5 Nem számoljuk
Zeller 5 Nem számoljuk
Ezeket
számoljuk, mert 10 dkg-ban több mint 5 g ch van:
Bimbós kel 6 Számoljuk
Cékla 6 Számoljuk
Káposzta (fejes, vörös) 6 Számoljuk
Patisszon 6 Számoljuk
Petrezselyemgyökér 6 Számoljuk
Póréhagyma 6 Számoljuk
Tök 6 Számoljuk
Karalábé 7 Számoljuk
Zöldbab 7 Számoljuk
Sárgarépa 8 Számoljuk
Vöröshagyma 8 Számoljuk
Articsóka 10 Számoljuk
Petrezselyemzöld 10 Számoljuk
Zöldborsó 14 Számoljuk
Sütőtök 16 Számoljuk
Torma 16 Számoljuk
Burgonya 20 Számoljuk
Kukorica (főzni való) 24 Számoljuk
Fokhagyma 26 Számoljuk
Lencse 53 Számoljuk
Sárgaborsó 53 Számoljuk
Szárazbab 54 Számoljuk
Arra is
figyelni kell, hogy a nem számolós zöldségeket is van, hogy számolni kell,
erről bővebben itt olvashatsz:
http://160gramm.hu/…/nem-szamolos-zoldsegek-szenhidrat-tar…/
Húsvétra "Marci féle"
cukormentes, édesítőszerre készült torma. Ha jól emlékszem, 480 Ft körül van
egy doboz. Nálunk a zöldségesnél lehet kapni, de gondolom, piacon is találtok
ilyet. A "Marci féle" savanyúságok is édesítőszerre készülnek,
érdemes keresni őket a zöldségeseknél és a piacokon. Próbáltam úgy fotózni,
hogy el lehessen olvasni.
Gyógyszeresek: reggelire, vacsorára,
utóvacsorára nem eszünk gyors ch-t, mert megdobja a cukrotokat. Gyors ch a tej,
a joghurt, a kefir, a gyümölcs. Gyors ch, a fehér lisztes nápolyi, a
cukormentes TEJcsokoládé, a lekvár... Gyors ch a tejpor, az olyan kenyér, ami
fehér lisztből készül, az olyan bármi, ami gyors ch-s alapanyagból készül vagy
az elkészítés során lesz gyors ch (pürésítés, turmixolás). Ilyet nem eszünk.
"A cukorbeteg, IR étrend alapelve, hogy a vércukorszintet a lehető
legkiegyenlítettebb szinten tartsuk, így az ehhez társuló inzulinválaszt is
optimalizálni tudjuk. A fent leírtakból következik, hogy az étkezések
túlnyomórészét lassú felszívódású szénhidrátoknak kell alkotniuk, illetve az
étkezéseinek rendszeressé kell tennünk."
Az étrend lényege, hogy, naponta egy meghatározott mennyiségű,
legáltalánosabban 160g, szénhidrátot vigyünk be, megfelelő időben, minőségben
és elosztásban. Általában 5 étkezés javasolt, ideálisan 3 óránként (ami
gyakorlatilag azt jelenti, hogy két étkezés között minimum 2,5 óra teljen el,
de ne kövesse egymást 4 óránál hosszabb időközönként). Bizonyos esetekben
(éjszakai hipózás) javasolnak egy késői pótétkezést is.
A napi 160g a leggyakoribb orvosi javaslat, innen az elnevezés, azonban ettől
mennyiségileg le- és felfelé is eltérhet a személyre szabott étrend, de
100-120g alá senki se menjen!
Az étkezések közül a reggeli, az ebéd és a vacsora az ún. nagyétkezések, az
tízórai és az uzsonna az ún. kisétkezések.
A diéta lényege nem a szénhidrát elhagyása!!! hanem minőségi ch-fogyasztása, és
annak optimális napi elosztása.
A
"szigorú" diéta most annyit jelent, hogy az első héten egyáltalán nem
fogunk gyors ch-t enni, ezért az étkezések így állnak majd össze:
A 160 g szénhidrát elosztása az étkezések között a következő
• 6:30-08:00 Reggeli: 30 g, csak lassú
• 9:30-11:00 Tízórai: 20 g csak lassú
• 12:00-14:00 Ebéd: 50 g csak lassú
• 15:00-17:00 Uzsonna: 20 g lassú
• 18:00-20:00 Vacsora: 30 g lassú
• (21:00-22:00 Utóvacsora: 10 g lassú
Az
összmennyiség elosztására az alábbi általánosítás igaz:
Kisétkezések legalább 20-20g, a maradékot a 3 nagyétkezés között igyekezzünk
úgy elosztani, hogy az ebéd legyen a legtöbb, majd a vacsora, végül a reggeli.
Fontos
még:
Sportolás
után fogyaszthatunk, sőt ajánlott, 10g gyors ch-t, amit nem kell beleszámolni a
napi előírt adagba. De ezt csak azok alkalmazzák majd, akik sportolnak,
fotelben ülve karlendítéseket csinálni nem számít sportnak!
A
szénhidrátcsökkentett termékek nem igazán praktikusak számunkra, mivel sokkal
nagyobb mennyiséget kell belőlük fogyasztani, hogy meglegyen az adott
étkezéshez meghatározott ch-adag, így viszont magasabb kalóriabevitelt fognak
generálni.
A
szénhidrát- és a kalóriaszámolás egyaránt fontos lehet, főleg azoknak, akik
súlyproblémákkal küzdenek. Vannak alacsony ch-tartalmú ételek, melyek viszont
kalóriában nagyon el tudnak vinni minket (magok, sajtok, töpörtyű, zsíros húsok
stb). Ezekből nem szerencsés még akkor sem sokat fogyasztani, ha a
ch-mennyiségünket nem igazán befolyásolják. És igaz ez fordítva is, vannak
magas ch-értékű, de kisebb kalóriatartalmú élelmiszerek is, ezekből pedig a
ch-számolás miatt nem ehetünk sokat.
Akik nagy mennyiséggel laknak csak jól, azoknak a joker a „kevés kalória-kevés
ch“ élelmiszerek, mivel ezekből ehetünk relatíve sokat, hogy a gyomrunkat jobban
eltelítsük és az ne korogjon újra túl hamar.
Ilyenek pl. a saláták, és az azokat alkotó zöldségek (paradicsom, paprika,
retek, uborka, stb.) Egy étkezés során kombináljuk ezeket a típusokat, így elég
mennyiségű ételt tudunk fogyasztani a kívánt ch és kalória értékek megtartása
mellett.
Vannak
ajánlások az étkezések időpontjával kapcsolatban (ld. fent), melyet a szervezet
inzulinérzékenységének napszakos ritmusához igyekeztek igazítani. Ez
természetesen egyedileg módosításra szorulhatnak, mivel más lehet a napirendje
az embernek pl. éjszakai műszakosok.
Mivel nem feltétlenül kel fel mindenki, minden nap reggel 6-kor, ezért
gyakorlatiasan időzítse az étkezését a saját napirendjének megfelelően.
Igyekezzen ébredés után fél-egy órával megreggelizni, majd a többi étkezést
ehhez igazítani.
!!!
Inzulinosok csak akkor csinálják a diétát, ha a saját inzulinadagolásukat
megfelelően tudják párosítani a napi 6 étkezéshez, a csupa lassú szénhidrátot
tartalmazó ételhez!!!
Szénhidrátok
A szénhidrát nem egyenlő a cukorral, édességgel, vagy a liszttel. Ezt fontos
tudni, mert sokan kb. ennyit tudnak róla. Szénhidrátot tartalmaz pl. minden
zöldség, gyümölcs, a tej és az olajos magvak is.
LASSÚ felszívódású ch-tartalmú élelmiszerek:
• Gabonafélék, lisztek: Minden
teljes kiőrlésű (tk) gabona, liszt (pl. tk búzaliszt, tk tönköly búzaliszt, tk
rozsliszt, tk DURUM liszt stb.) és gríz, illetve ezek tésztái. A zabliszt (a
nem tk is) A bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, quinoa, lencse, gersli, zab, zabpehely,
zabkorpa
• Rizsfélék: barnarizs,
basmatirizs, vadrizs, vörösrizs, feketerizs
• Zöldségek: minden zöldség
lassú, nyersen és főtt formában is, kivéve a krumpli. A krumpli olajban, vagy
zsírban sült változatban lassú, de így sem szerencsés heti egy alkalomnál
többször fogyasztani. Ez vonatkozik az édesburgonyára is.
• Levesek, főzelékek alapból
lassúak.
• Tejtermékek: tejszín
(cukormentes)
• Olajos magvak: mind
GYORS felszívódású ch-tartalmú élelmiszerek:
• Gabonafélék, lisztek: a sima DURUM liszt közepesen gyors felszívódású
fajtájánál fogva, ezért heti 1 alkalommal fogyasztható
• Gyümölcsök: mind
• Zöldségek a krumpli főzve, pürésítve
• Kenyérhelyettesítők: puffasztott, extrudált termékek
• Tejtermékek: tej, joghurt, kefír
• Italok: gyümölcslevek, zöldséglevek, turmixok, gabonatejek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése