2022. január 4., kedd

receptek

 

Csilla Szép

Április 16.

Répatorta cukor- és gluténmentesen
Az egész süteményben 88 g lassú ch van, 30 darab 5x5 cm-es kockára vágva, darabonként 3 g ch-t tartalmaz
A receptjét itt találjátok:
http://kifoztuk.hu/…/repatorta-cukor-es-glutenmentesen-rece…

 

 

Csilla Szép

Április 17.

Húsvéti leves lehet a tormakrémleves és így a sonka főzőlevét is felhasználhatjuk, nem megy pocsékba. Számolós benne a cukormentes torma és a sűrítésként használt tk vagy zp liszt vagy barnarizs-liszt. Hihetetlenül finom, kb. abbahagyhatatlan... Így készítve lassú ch. A receptjét itt találjátok: http://www.kifoztuk.hu/receptek/levesek/item/tormakremleves

 

 

Csilla Szép

Április 9.

Húsvétra, reggelire, tízóraira, bármikorra... mert totálisan lassú ch, egy gramm cukrot nem tartalmaz, így bármikor fogyasztható. Az egész kalácsban 190g ch van. Ha kisült, mérjétek le, így tudjátok majd kiszámolni, hogy mikor, mennyit ehettek belőle. Finom, akár sonkához is (akkor a kevesebb édesítőszerrel készítsétek) de készülhet kicsivel több édesítőszerrel, hogy édes kalácsként együk bármikor... Ez nem egy tepsi méretű kalács, de arra pont tökéletes lesz, hogy az ünnep alatt legyen cukormentes kalács, ami még finom is, és esetleg még hétfőn sem fog beletörni a fogunk. Süssétek meg, becsomagolva tartsátok a hűtőben és 3-4 nap alatt egyétek meg. Fontos, hogy a vajat a dagasztás végén gyúrjátok a tésztához, és ne adjatok hozzá cukrot, mert nem kell, megkel nélküle is. Egyszerű, szerintem nincsenek buktatói, talán annyi, hogy szilikon gyümölcskenyér formában süssétek, hogy megtartsa a formáját, ne tudjon ellapulni se meg, ne szabaduljon el a sütőben, hogy aztán valami kacska kalács legyen belőle. Totálisan lassú ch, a receptjét itt találjátok: http://kifoztuk.hu/…/item/kakaos-kalacs-cukormentesen-recept

 

 

 

 

 

 

Csilla Szép

Április 3.

A köretek számolása

"Ebéd esetében maradjunk az 50 gr ch-nál.
Ha a ch-t teljes egészében a köretből tervezzük bevinni, akkor a következő a kérdés, hány gramm köretet kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy 50gr CH legyen az ebédünk?

Ha barnarizst választunk, ennek 100 grammjában a csomagolás szerint 70gr ch van (mindig az adott csomagolás alapján számolunk). Ez alapján ki tudjuk számítani, hogy hány gramm rizsben van 1gr CH:

100:70=1,43 (össz súly:össz ch=1 gr chra jutó súly)

Innen pedig egyszerűen számítható hogy 50 gr esetén mennyi kell hogy legyen a kimért mennyiség:
50x1,43=71,5
Vagyis egy ebédre, ebből a barnarizsből 71,5 grammot kell szárazon kimérni és ezt kell elkészíteni."

Zöldségek, melyekből tovább gazdagíthatjuk az adott ételt.

Nyersanyagok CH.(100g) 
Nem számoljuk, mert 10 dkg-ban kevesebb mint 5 g ch van
Retek (fekete) 1 Nem számoljuk
Brokkoli 2 Nem számoljuk
Cikória 2 Nem számoljuk
Fejessaláta 2 Nem számoljuk
Kínai kel 2 Nem számoljuk
Paraj 2 Nem számoljuk
Retek (piros) 2 Nem számoljuk
Sóska 2 Nem számoljuk
Spárga 2 Nem számoljuk
Uborka 2 Nem számoljuk
Mangold 3 Nem számoljuk
Rebarbara 3 Nem számoljuk
Zöldpaprika 3 Nem számoljuk
Csicsóka 4 Nem számoljuk
Karfiol 4 Nem számoljuk
Kelkáposzta 4 Nem számoljuk
Paradicsom 4 Nem számoljuk
Cukkini 5 Nem számoljuk
Padlizsán 5 Nem számoljuk
Zeller 5 Nem számoljuk

Ezeket számoljuk, mert 10 dkg-ban több mint 5 g ch van:
Bimbós kel 6 Számoljuk
Cékla 6 Számoljuk
Káposzta (fejes, vörös) 6 Számoljuk
Patisszon 6 Számoljuk
Petrezselyemgyökér 6 Számoljuk
Póréhagyma 6 Számoljuk
Tök 6 Számoljuk
Karalábé 7 Számoljuk
Zöldbab 7 Számoljuk
Sárgarépa 8 Számoljuk
Vöröshagyma 8 Számoljuk
Articsóka 10 Számoljuk
Petrezselyemzöld 10 Számoljuk
Zöldborsó 14 Számoljuk
Sütőtök 16 Számoljuk
Torma 16 Számoljuk
Burgonya 20 Számoljuk
Kukorica (főzni való) 24 Számoljuk
Fokhagyma 26 Számoljuk
Lencse 53 Számoljuk
Sárgaborsó 53 Számoljuk
Szárazbab 54 Számoljuk

Arra is figyelni kell, hogy a nem számolós zöldségeket is van, hogy számolni kell, erről bővebben itt olvashatsz: 
http://160gramm.hu/…/nem-szamolos-zoldsegek-szenhidrat-tar…/

 

 

Csilla Szép

Április 12.

Húsvétra "Marci féle" cukormentes, édesítőszerre készült torma. Ha jól emlékszem, 480 Ft körül van egy doboz. Nálunk a zöldségesnél lehet kapni, de gondolom, piacon is találtok ilyet. A "Marci féle" savanyúságok is édesítőszerre készülnek, érdemes keresni őket a zöldségeseknél és a piacokon. Próbáltam úgy fotózni, hogy el lehessen olvasni.

 

 

Csilla Szép

Március 25.

Gyógyszeresek: reggelire, vacsorára, utóvacsorára nem eszünk gyors ch-t, mert megdobja a cukrotokat. Gyors ch a tej, a joghurt, a kefir, a gyümölcs. Gyors ch, a fehér lisztes nápolyi, a cukormentes TEJcsokoládé, a lekvár... Gyors ch a tejpor, az olyan kenyér, ami fehér lisztből készül, az olyan bármi, ami gyors ch-s alapanyagból készül vagy az elkészítés során lesz gyors ch (pürésítés, turmixolás). Ilyet nem eszünk.

 

 

Csilla Szép

Március 28.

"A cukorbeteg, IR étrend alapelve, hogy a vércukorszintet a lehető legkiegyenlítettebb szinten tartsuk, így az ehhez társuló inzulinválaszt is optimalizálni tudjuk. A fent leírtakból következik, hogy az étkezések túlnyomórészét lassú felszívódású szénhidrátoknak kell alkotniuk, illetve az étkezéseinek rendszeressé kell tennünk."
Az étrend lényege, hogy, naponta egy meghatározott mennyiségű, legáltalánosabban 160g, szénhidrátot vigyünk be, megfelelő időben, minőségben és elosztásban. Általában 5 étkezés javasolt, ideálisan 3 óránként (ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy két étkezés között minimum 2,5 óra teljen el, de ne kövesse egymást 4 óránál hosszabb időközönként). Bizonyos esetekben (éjszakai hipózás) javasolnak egy késői pótétkezést is. 
A napi 160g a leggyakoribb orvosi javaslat, innen az elnevezés, azonban ettől mennyiségileg le- és felfelé is eltérhet a személyre szabott étrend, de 100-120g alá senki se menjen! 
Az étkezések közül a reggeli, az ebéd és a vacsora az ún. nagyétkezések, az tízórai és az uzsonna az ún. kisétkezések.
A diéta lényege nem a szénhidrát elhagyása!!! hanem minőségi ch-fogyasztása, és annak optimális napi elosztása.

A "szigorú" diéta most annyit jelent, hogy az első héten egyáltalán nem fogunk gyors ch-t enni, ezért az étkezések így állnak majd össze:
A 160 g szénhidrát elosztása az étkezések között a következő
• 6:30-08:00 Reggeli: 30 g, csak lassú
• 9:30-11:00 Tízórai: 20 g csak lassú 
• 12:00-14:00 Ebéd: 50 g csak lassú
• 15:00-17:00 Uzsonna: 20 g lassú
• 18:00-20:00 Vacsora: 30 g lassú
• (21:00-22:00 Utóvacsora: 10 g lassú

Az összmennyiség elosztására az alábbi általánosítás igaz:
Kisétkezések legalább 20-20g, a maradékot a 3 nagyétkezés között igyekezzünk úgy elosztani, hogy az ebéd legyen a legtöbb, majd a vacsora, végül a reggeli.

Fontos még:

Sportolás után fogyaszthatunk, sőt ajánlott, 10g gyors ch-t, amit nem kell beleszámolni a napi előírt adagba. De ezt csak azok alkalmazzák majd, akik sportolnak, fotelben ülve karlendítéseket csinálni nem számít sportnak!

A szénhidrátcsökkentett termékek nem igazán praktikusak számunkra, mivel sokkal nagyobb mennyiséget kell belőlük fogyasztani, hogy meglegyen az adott étkezéshez meghatározott ch-adag, így viszont magasabb kalóriabevitelt fognak generálni.

A szénhidrát- és a kalóriaszámolás egyaránt fontos lehet, főleg azoknak, akik súlyproblémákkal küzdenek. Vannak alacsony ch-tartalmú ételek, melyek viszont kalóriában nagyon el tudnak vinni minket (magok, sajtok, töpörtyű, zsíros húsok stb). Ezekből nem szerencsés még akkor sem sokat fogyasztani, ha a ch-mennyiségünket nem igazán befolyásolják. És igaz ez fordítva is, vannak magas ch-értékű, de kisebb kalóriatartalmú élelmiszerek is, ezekből pedig a ch-számolás miatt nem ehetünk sokat. 
Akik nagy mennyiséggel laknak csak jól, azoknak a joker a „kevés kalória-kevés ch“ élelmiszerek, mivel ezekből ehetünk relatíve sokat, hogy a gyomrunkat jobban eltelítsük és az ne korogjon újra túl hamar. 
Ilyenek pl. a saláták, és az azokat alkotó zöldségek (paradicsom, paprika, retek, uborka, stb.) Egy étkezés során kombináljuk ezeket a típusokat, így elég mennyiségű ételt tudunk fogyasztani a kívánt ch és kalória értékek megtartása mellett.

Vannak ajánlások az étkezések időpontjával kapcsolatban (ld. fent), melyet a szervezet inzulinérzékenységének napszakos ritmusához igyekeztek igazítani. Ez természetesen egyedileg módosításra szorulhatnak, mivel más lehet a napirendje az embernek pl. éjszakai műszakosok.
Mivel nem feltétlenül kel fel mindenki, minden nap reggel 6-kor, ezért gyakorlatiasan időzítse az étkezését a saját napirendjének megfelelően. Igyekezzen ébredés után fél-egy órával megreggelizni, majd a többi étkezést ehhez igazítani.

!!! Inzulinosok csak akkor csinálják a diétát, ha a saját inzulinadagolásukat megfelelően tudják párosítani a napi 6 étkezéshez, a csupa lassú szénhidrátot tartalmazó ételhez!!!

 

Csilla Szép

Március 29.

#dietasuli

Szénhidrátok
A szénhidrát nem egyenlő a cukorral, édességgel, vagy a liszttel. Ezt fontos tudni, mert sokan kb. ennyit tudnak róla. Szénhidrátot tartalmaz pl. minden zöldség, gyümölcs, a tej és az olajos magvak is. 
LASSÚ felszívódású ch-tartalmú élelmiszerek:
• Gabonafélék, lisztek: Minden teljes kiőrlésű (tk) gabona, liszt (pl. tk búzaliszt, tk tönköly búzaliszt, tk rozsliszt, tk DURUM liszt stb.) és gríz, illetve ezek tésztái. A zabliszt (a nem tk is) A bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, quinoa, lencse, gersli, zab, zabpehely, zabkorpa
• Rizsfélék: barnarizs, basmatirizs, vadrizs, vörösrizs, feketerizs
• Zöldségek: minden zöldség lassú, nyersen és főtt formában is, kivéve a krumpli. A krumpli olajban, vagy zsírban sült változatban lassú, de így sem szerencsés heti egy alkalomnál többször fogyasztani. Ez vonatkozik az édesburgonyára is.
• Levesek, főzelékek alapból lassúak.
• Tejtermékek: tejszín (cukormentes)
• Olajos magvak: mind

GYORS felszívódású ch-tartalmú élelmiszerek:
• Gabonafélék, lisztek: a sima DURUM liszt közepesen gyors felszívódású fajtájánál fogva, ezért heti 1 alkalommal fogyasztható
• Gyümölcsök: mind
• Zöldségek a krumpli főzve, pürésítve
• Kenyérhelyettesítők: puffasztott, extrudált termékek
• Tejtermékek: tej, joghurt, kefír
• Italok: gyümölcslevek, zöldséglevek, turmixok, gabonatejek

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése