Kürtőskalács
sütőben - dorongfánk sörös dobozon sütve
Már egy ideje beszélgetünk arról az
én drágámmal, hogy ki kéne próbálni azt a kürtőskalács receptet, amit az egyik
receptbeküldős újságból vágott ki már egy jó ideje. De valamiért mindig
elmaradt, pedig mindketten nagyon szeretjük a kürtőskalácsot. Mivel a kivágott
recepten már nem látszik, melyik újságból van, így azt sajnos nem tudjuk
megadni (meg hát ugye az ingyen reklám lenne). A receptet Balogh Edina küldte
be az újság szerkesztőségébe, ezúton is köszönjük neki, mert nagyon finom... az
interneten ugyanezekkel a hozzávalókkal több helyen is fent van, nem volt
kedvünk nyomozgatni, ki rakta fel legkorábban, és igazából nem is számít,
hiszen számunkra a forrás a receptújság volt. A kürtőskalács receptje pedig a
sok-sok évtized alatt, mióta készítik, nem sokat változott, így ez inkább
köztulajdon, mint bárki sajátja.
Szóval, valamelyik nap arra jöttem haza a munkából, hogy a
feleségem azzal a kérdéssel fogadott, hogy mennyi idő alatt vagyok képes meginni
nyolc doboz sört. Először furcsán néztem rá, hogy vajon miért akarhat ennyi
sört megitatni velem, miközben máskor folyton azt mondogatja, hogy ne igyak
sokat. Bár az is igaz, hogy négy liter sör még nem számít soknak. :-)
Visszakérdezni azonban nem volt időm, mert már mondta is: minél hamarabb iszom
meg, annál előbb fog tudni kürtőskalácsot készíteni. Nekem sem kellett több,
éhgyomorra nekiálltam a sörnek, hiszen ahogy a mondás is tartja: a cél
szentesíti az eszközt! Még aznap kürtőskalácsot ettünk... ;-)
"A kürtőskalács jellegzetes
székelyföldi sütemény, mely úgy készül, hogy fahengerre kelt tésztát tekernek,
faszén parázs fölött barnára sütik, majd cukorba, diós cukorba, fahéjas
cukorba, kakaós cukorba, stb. forgatják. Nevét a kályhacsőről (kürtő) kapta,
ezért nem helyes a kürtöskalács elnevezés (rövid ö-vel). Régebben főként ünnepi
alkalmakra (esküvő, keresztelő) készítették. Jelenleg sokféle változata
van, legnépszerűbbek a hagyományos cukormázas mellett a diós, kókuszos,
fahéjas. Édes ízű, kelt tésztából készült kalácskülönlegesség. Készítésénél
vékonyra nyújtott, finom kelt tésztából mintegy 2 cm széles csíkokat vágnak, és
ezt a tésztaszalagot kürtőskalácssütő fára, dorongra tekerik fel úgy, hogy a
tésztacsíkok széle egymásra tapad és egybesül. Miután aranybarna színűre
sült,meghempergetik ízlés szerint dióban, fahéjban, kókuszreszelékben. A
nyílt tűzhely parazsánál sült, fa hengerekre tekert kalács receptje és
készítési technológiája feltehetőleg, 1690 után német nyelvterületről
került a magyarokhoz, amikor az erdélyi fejedelmi udvarban magyarra fordították
Rumpolt 1581-ben íródott szakácskönyvét. 1725- ben már kürtőskalács néven
rögzítette több magyar nyelvű írás is. Más területeken nevezték még dorongos
fánknak, botra tekercsnek is. Ezek az elnevezések nem mások, mint a német
Baumkuchen fordításai. Először Erdélyben, a székelyeknél honosodott meg.
Illetve Magyar elnevezése, a kürtőskalács is azon a tájegységen alakult
ki. A már kész tészta formája hasonlít a füstelvezetőre, amit a székelyek kürtőnek
neveznek. Korabeli Kolozsvári feljegyzések tanúskodnak arról, hogy a
kürtőskalácsot a XVIII. században Erdély nagyvárosaiban már gyakran
sütötték. A XIX. században Erdély területén tökéletesítették azt a sütési
technológiát, amit napjainkban az eredeti kürtőskalács receptjének tartunk. A
kürtöskalács mára már meghódította egész Európát és Amerikában is méltán
népszerű. A felháborító ezek után, hogy az EU a kürtős kalácsot nem
ismerte el hungarikumként, mivel Szlovákia bejegyeztette saját nemzeti termékeként
„szakolcai kürtőskalács” (Skalicky trdelník) néven. De ettől még természetesen
az égvilágon semmi közük hozzá, csak hát szeretnek más tollával ékeskedni, és
ebben nem a gasztronómia az egyetlen terület!"
Forrás: www.kardoskurtoskalacs.hu
Hozzávalók a kürtőskalácshoz:
- 50 dkg liszt
- 5 g sütőélesztő vagy egy csomag
szárított élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 2 tojás
- 2.5 dl tej
- 10 dkg margarin
- étolaj a kenéshez
- 6-7 db 0.5 literes alumínium sörös
doboz
- alufólia a sörös dobozok
csomagolásához
Előkészületek:
A soros dobozokat gondosan
csomagoljuk be alufóliába. Erre azért van szükség, hogy sütés közben ne égjen
bele a süteménybe a dobozokról a festék. Ha becsomagoltuk, akkor szilikon
ecsettel vékonyan kenjük be olajjal a becsomagolt dobozokat, hogy könnyebb
legyen majd az alufóliát kiszedni a kürtöskalácsok belsejéből.
Kürtőskalács elkészítése:
A hozzávalókat keverjük össze
alaposan, és dagasszunk belőle egyenletesen lágy tésztát. Elsőre lehet, hogy
kissé ragacsosnak fog tűnni, de mire kész lesz, el fog válni az edény falától,
és össze fog érni a tészta. Ha ez megvan, takarjuk le, és hagyjuk legalább egy
órát kelni a tésztát...
Ha szépen megkelt, szedjük 6-7
egyforma darabra, és a darabokból sodorjunk 80-100 cm hosszú csíkokat. A
receptújságban csak hat darabot írtak, és egy méter hosszú csíkokat, de nekünk
annyira megkelt a tészta, hogy kevésnek találtuk a hatot. Az első csíkot még mi
is egy méter hosszúra sodortuk, de túlságosan hosszú lett, és amikor a dobozra
tekerve megpróbáltuk megsodorni, a két végén elkezdett lejönni a dobozról, mert
akkora volt, így a többit már csak nagyjából 80 cm hosszúra sodortuk ki, és így
pont jó lett. Szóval szép lassan mind a hét dobozra feltekeredtek a csíkok. A
feleségem megkente őket tojással, én meg meghempergettem az három darabot
fahéjas cukorban, négy darabot pedig kakaós cukorban. Mint később kiderült, ez
nem volt olyan jó ötlet. Mármint sem az előre meghempergetés, sem a kakaó, de
ezt majd lentebb.
Az elkészült kürtőskalácsokat
sorakoztassuk fel egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A sütőpapír azért kell,
mert elképzelhető, hogy az olvadó cukros bevonat lecsepeg, és ha odaég a
tepsire, akkor csákány is kelleni fog. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20
perc alatt elkészülnek... ezt követően szedjük ki őket a sütőből, és próbáljuk
meg leimádkozni a sütés közben megkelt - így jól rászorult - kürtőskalácsokat a
sörös dobozokról. Először késsel akartuk lefeszegetni, aminek a következménye
az lett, hogy szakadt a tészta és elkezdett leperegni a rásült cukros bevonat.
A másodiknál már inkább ésszel álltunk neki, mint erővel: a sörös dobozok egyik
végénél megkezdtük az alufólia bevonatot, és a sörös dobozt úgy húztuk ki a kürtőskalácsok
belsejéből, hogy az alufólia bennük maradt. Ezt követően, mikor már nem feszült
a tészta annyira, könnyedén el lehetett távolítani a kürtőskalácsok belsejéből
a fóliákat anélkül, hogy a tészta szét akart volna szakadni...
Tapasztalatok:
Előre cukorba forgatni nem volt jó
ötlet, mert a sütőben összeolvad a cukor, és egyetlen összefüggő, törékeny
bevonat lesz belőle, ami folyton lepattog a tésztáról. Fura is volt ez a
megoldás, hiszen ha a karácsonyi vásárban vesz az ember kürtőskalácsot, azt is
frissen kisülve hempergetik meg a bevonatban, és nem abban sütik ki. Sőt,
amikor Erdélyben jártunk, ami ugye a kürtőskalács szülőföldje, ott is eképpen
készítették el, így legközelebb mi sem sütjük rá. Értelmetlen és felesleges...
a kakaós bevonattal pedig nem volt túl finom, de ez egyéni ízlés kérdése.
Mindettől függetlenül nagyon finom lett, így egészen biztosan több alkalommal
is el fogjuk készíteni még a jövőben... :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése