Cukkinicsatni:
Hozzávalók: 75 dkg cukkini, 1 nagy fej
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy kevés gyömbér, 1 Csili paprika, 1 csokor
friss koriander, 2 kiskanál só, 2 evőkanál cukor, 10 dkg mazsola, 4 evőkanál
20%-os ecet.
A cukkinit alaposan megmossuk, majd egy
nagy lyukú reszelőn lereszeljük héjastól. A vöröshagymát és a fokhagymát
megtisztítjuk, felaprítjuk, a gyömbért pedig lereszeljük.
A Csilit kimagozzuk, és felaprítjuk, a
koriandert pedig alaposan megmossuk, és finomra vágjuk.
Az összes hozzávalót egy rozsdamentes vagy
zománcozott lábosba tesszük, és sóval, cukorral fűszerezzük, majd elkezdjük
főzni. Addig főzzük, amíg az összes hozzávaló meg nem puhul, majd a végén a
megmosott mazsolát is hozzáadjuk. Még egyszer felforraljuk, majd az ecettel
pikánssá varázsoljuk. Az így elkészült csatnit tiszta üvegekbe töltjük, és
száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Cukkini elrakása paradicsomlében
Hozzávalók:
2 kg érett befőző paradicsom, 1 nagy
vöröshagyma, só, cukor, 1 csokor friss bazsalikom, 1 kg cukkini, 1 mokkáskanál
szalicil.
A paradicsomot megmossuk, majd
átpasszírozzuk egy szűrőn. A hagymát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk fel,
majd a paradicsomlével együtt egy lábosban felforraljuk. Sózzuk, és cukrozzuk,
majd a finomra vágott megmosott bazsalikommal fűszerezzük.
A cukkinit megmossuk, majd héjastul
karikára vágjuk, és hozzáadjuk a paradicsomszószhoz. Egyszer felforraljuk, majd
üvegbe merjük, és a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk. Az üvegeket
lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Kétszer hagymás cukkini
Hozzávalók: 1kg cukkini, 4 gerezd
fokhagyma, 25 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor friss kapor, 2-2 szál kakukkfű és
rozmaring, 3 dl 10%-os ecet, 2 kanál cukor, só, kiskanál szemes bors és
koriander.
Az alaposan megmosott cukkinit héjastul
kisujjnyi darabokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk a gyöngyhagymával
együtt, majd üvegbe tesszük a cukkínivel együtt. A fűszereket megmossuk,
szintén elhelyezzük őket az üvegben, majd az ecetből, sóból, cukorból, borsból,
korianderből forralt lével leöntjük. Letakarva egy napig állni hagyjuk, majd a
levet leöntjük a zöldségekről, újra felforraljuk, majd visszaöntjük. Majd
lezárjuk az üvegeket, és amint kihűlnek, mehetnek a kamrába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése