file:///C|/...20mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Aranyfánk%20burgonyából%20sós.txt[2014.10.03. 10:54:19] Aranyfánk burgonyából Hozzávalók: 1/2 kg burgonya 1 db KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves kocka 3 dkg éleszto 1 dl tej 1 teáskanál cukor 50 dkg liszt bors olaj a sütéshez Elkészítés: A burgonyát héjastól megfozzük, majd megpucoljuk, összetörjük és kihutjük. Hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel és cukorral felfuttatott élesztot. Borssal és leveskockával ízesítjük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 20 percig pihentetjük. Ezután olajozott kanállal kiszaggatjuk, és forró olajban kisütjük. file:///C|/...pa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Burgonyás%20lángos%20Anci%20módra.txt[2014.10.03. 10:54:19] Burgonyás lángos Anci módra 50 dkg liszt, 25 dkg fõtt burgonya, 2 dkg élesztõ, 1,5 dl tej, csipetnyi cukor, só, olaj 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt. belekeverünk 5 dkg lisztet és kovászt készítünk. A fõtt burgonyát szitán áttörjük és összekeverjük a maradék liszttel. Hozzáadjuk a kovászt és a maradék tejet, kevés sót. A tésztát legalább 10 percig dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva háromszorosára kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, majd a köröket kézzel jól kinyújtjuk. Bõ, forró olajban kisütjük, a zsiradékot lecsöpögtetjük. Tetszés szerint zúzott fokhagymával, vagy tejföllel, reszelt sajttal megrakva fogyasztjuk. file:///C|/...pán/Desktop/Új mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Egyszerű lángostészta.txt[2014.10.03. 10:54:19] Egyszeru lángostészta Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 ek. só, 1 pohár tejföl, 3 tojás, 4 dkg éleszto, 3 dl tej. Elkészítés: Az élesztot 1 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hutoben az alsó polcon olajos zacskóban néhány óráig tároljuk. Ezt követoen olajos kézzel kinyújtjuk a tésztát tükörtojás nagyságúakra, és forró olajban vagy zsírban mindkét oldalát kisütjük. Forrón, fokhagymával jól bedörzsölve, vagy tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk. Gyorsan elkészítheto, ám ízletes, vendégvárónak alkalmas. file:///C|/...pán/Desktop/Új%20mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Foszlós%20lángos.txt[2014.10.03. 10:54:20] Foszlós lángos 25 dkg finomliszt, 1 dl aludttej (kefir, esetleg joghurt), fél dl tej, fél dkg éleszto, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, kevés pecsenyezsír A meglangyosított tejben simára keverjük a szétmorzsolt élesztot, majd a bögrében felfuttatjuk. Ha már feljött a tetejére, akkor a liszttel, az aludttejjel, a sóval és a szétzúzott fokhagymával jól összedolgozzuk. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. Az egész felületét vékonyan megkenjük pecsenyezsírral, szorosan felcsavarjuk, mint a rétest szokás, majd 30 percig pihentetjük. Ezután újból kinyújtjuk, de már fél centi vastagra. Fánkszúróval vagy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel széthúzogatjuk, és a 180 fokra felforrósított olajban szép aranysárgára sütjük (2-3 perc). A fölösleges olajat leitatjuk, és melegen tálaljuk. Nagyon egyszeruen készítheto, olcsó vendégváró. file:///C|/...op/Új%20mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Hagymás%20krumplilángos.txt[2014.10.03. 10:54:20] Hagymás krumplilángos 40 dkg fott, áttört burgonya, 35 dkg finomliszt, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 1 dkg éleszto fél dl tej, 1 mokkáskanál só A meglangyosított tejben elkeverjük a szétmorzsolt élesztot, és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a fott, áttört és még meleg burgonyával, a liszttel, a tojásokkal, a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, valamint a szétzúzott fokhagymával és a sóval. A tésztát jól kidolgozzuk, majd egy cipóba formálva 30 percig pihentetjük. Lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk. Kissé széthúzogatjuk, majd a 180 fokra felforrósított olajban 4-5 perc alatt szép pirosra sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy az a fölösleges olajat felszívja. Egyszeruen készítheto, jóízu vacsora vagy vendégváró. file:///C|/...p/Új%20mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Házi%20burgonya%20lángos.txt[2014.10.03. 10:54:20] Házi burgonya lángos Hozzávalók: 2 1/2 dkg éleszto 1/2 kg liszt 2-3 db közepes fott burgonya 1/2 dl tej só cukor Elkészítése: Az élesztot langyos cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet és a lereszelt burgonyát, sót és egy kis vizet. Pihentetjük két órát és 180 fokos olajban kisütjük a kiszaggatott, kinyújtott tésztát. file:///C|/...pán/Desktop/Új%20mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Kapros%20lángos.txt[2014.10.03. 10:54:20] Kapros lángos A kiszakított tésztát tenyerünkön szétnyomjuk, meghintjuk finomra vágott zöldkaporral, a tésztát egymásra hajtjuk, ezutan nyújtjuk vékonyra vizes kézzel, és azonnal sütjük. file:///C|/...mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Kefires%20lángos%20Anci%20módra.txt[2014.10.03. 10:54:21] Kefires lángos Anci módra Hozzávalók: 1 kg liszt 3 doboz kefír 3 tojás sárgája só 1 csom élesztõ tej Lágy tésztát dagasztunk a megfuttatott élesztõvel. és hûtõben tartjuk estétõl reggelig, vagy fordítva. 10-12 óra pihentetés után olajban kisütjük a kinyújtott lángos formákat. file:///C|/.../Tulipán/Desktop/Új%20mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Kenyérlángos.txt[2014.10.03. 10:54:21] Kenyérlángos Hozzávalók: 1 kg liszt fél kocka éleszto 1 fott burgonya langyos enyhén sós víz pici cukor 1 tojás 5 dg margarin olaj Elkészítése: Az élesztot kevés cukorral, langyos vízben felfuttatjuk. Keverotálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk az áttört fott burgonyát, tojást, felfuttatott élesztot és annyi langyos sós vizet, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, mikor már elválik a tál falától hozzáadjuk a margarint és ezzel még jól tdolgozzuk. A tetejét megszórjuk liszttel. Letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, nagy kerek szaggatóval kiszúrjuk. Még 20 percet hagyjuk így pihenni, majd széthuzogatva forró olajban, mindkét oldalát pirosra sütjük. Füszeres olajjal, tejföllel, reszelt sajttal ízlés szerint tálaljuk. file:///C|/...n/Desktop/Új%20mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Krumplis%20lángos.txt[2014.10.03. 10:54:21] Krumplis lángos 40 dkg finomliszt, 3 dkg éleszto, 2 fott krumpli, 1 ek. olaj, 1/2 dkg só, 1 dl langyos tej, olaj vagy zsír a sütéshez. Az élesztot 1 dl langyos tejben, csipet cukorral megkelesztjuk. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt kovászt, hozzátesszük a megfott és áttört krumplit, az 1 ek olajat, és langyos, sós tejjel lágyabb kelt tésztat dagasztunk. Tetejét liszttel meghintjük, ruhával letakarva kb. 1 óráig kelesztjük. Ha a tészta kétszeresére megkelt, a tésztát tenyérnyi darabokra, vékonyra kihúzzuk, és forró olajba tesszük. Elobb fedö alatt, majd ha megfordítottuk fedo nélkül ropogósra sütjük. file:///C|/...án/Desktop/Új mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Pikáns ízű sajtos lángos.txt[2014.10.03. 10:54:21] Pikáns ízû sajtos lángos Hozzávalók: 40 dkg átszilált liszt 1 evõkanál só 1 evõkanál sütõpor 12,5 dkg reszelt Cheddar jellegû sajt 1 tojás 1 evõkanál olaj 1 evõkanál mák 2,5 dl tej 6 szelet füstölt sonka hagymás sajt A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert tojást hozzáadjuk. Kiliszetzett deszkán gyors mozdulatokkal összegyurjuk, 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6db 6 cm átmérõjû kört vágunk ki. Sütõlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220 fokon aranybarnára sütjük. A sütõbõl kivéve hülni hagyjuk, majd kettévágjuk, és a közepét sonkával és sajttal töltjük. file:///C|/...pán/Desktop/Új%20mappa/Teljes.receptgyujtemeny.Olajban.sultek.E-Book.HUN.TXT.2009-KOLBY/Lángos/Sonkás%20lángos.txt[2014.10.03. 10:54:22] Sonkás lángos 4 dkg élesztõ 1 dl tej 1 ek cukor 20 dkg fõtt burgonya 50 dkg liszt 1 kk só 20 dkg sonka 2 tojássárgája késhegynyi õrölt bors 1 dl tejföl Az élesztõt beletördeljük a tejbe, beleszórjuk a cukrot, és jól elkeverjük. Tetejét megszórjuk liszttel és konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 15 percig hagyjuk, hogy felfusson. Összetörjük a fõtt burgonyát, összekeverjük a liszttel, a sóval, majd beledolgozzuk az élesztõt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy jól dagasztható tészta legyen belõle. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad már sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel. A sonkát apróra vagdaljuk, majd a tojássárgákkal, a borssal és a tejföllel sûrû masszává keverjük. A megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk, a tésztákat kicsit széthúzzuk, hogy nagyobbak legyenek. Egy evõkanál húskeveréket teszünk egy tésztakorongra, és egy másikkal befedjük, széleit jól összenyomkodjuk. Ruhával letakarva még fél órát kelesztjük, majd alacsony, vajjal kikent tepsibe tesszük, olajjal vagy vajjal a tetejét megkenjük és 180 fokon kb. 30-35 perc alatt kisütjük. Változat: Süthetjük bõ forró olajban is, de ügyeljünk arra, hogy a töltelék miatt tovább sül, mint a ’sima’ lángos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése