Gápeli kalács szilvakelvárral Tatiana Barčiaková receptje alapján Hozzávalók: 160 g friss madre 450 g félfogós liszt (vagy rétesliszt) 170 g puha vaj 150 g langyos tej (kefír) 30 g cukor 2 tojássárgája Ízlés szerint só Töltelék: szilvalekvár, tetejére fahéjas cukor Készítés: A hozzávalókból tésztát dagasztunk, utoljára dagasztjuk bele a sót és a vajat és meleg helyen megkelesztjük, cca 4 óra. A tészta érezhetően megtelik bubival. Miután megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk (35x46 cm), megkenjük lekvárral és hosszúkás szeletekre vágjuk (nekem 8 db 6 cm széles csík jött ki) Az egyes szeleteket-csíkokat 2x egymásra hajtjuk. Az így kapott kalácskákat sütő papírral bélelt sütőlapra tesszük, megkenjük olajjak és megszórjuk fahéjas cukorral és hagyjuk megkelni, cca 40 perc, ez nyáron a melegben lehet kevesebb is. 180 - 200 fokra előmelegített sütőben (sütő függő) 20-30 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat. Megjegyzés: dagasztáskor még a vaj hozzáadása előtt a tészta elég keménynek tűnhet. Óvatosan adagoljuk a plusz tejet mert aránylag sok vajat kell hozzáadatni később és a tészta nagyon puha lesz. Saját tapasztalat 😊 tésztát dagasztunk és meleg helyen megkelesztjük Kb 35x46cm téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük lekvárral, hosszúkás szeletekre vágjuk és az egyes szeleteket 2x egymásra hajtjuk A kalácskákat megkenjük olajjak és megszórjuk fahéjas cukorral és hagyjuk megkelni 180 - 200 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése