2022. január 23., vasárnap

uborkaleves

 A lengyelek egyik kedvence Uborkaleves A családi ebédek ízét idézi A hagyományos uborkaleves a lengyeleknél a családi ebédek ízét idézi. Gyorsan és könnyen elkészíthető, olcsó, ugyanakkor tartalmas leves, az adott mennyiségből 6-8 személy is jóllakhat. 2,5 liter víz 2 nagyobb krumpli 1-2 csirkeszárny vagy egy tenyérnyi oldalas (ez utóbbi esetben kissé zsírosabb lesz a leves) 3 kemény kovászos uborka Zöldség: egy sárgarépa, 1 kisebb fehérrépa, egy fél zeller 1 kanál vaj 1 kanál liszt Fél pohár uborkalé (a kovászos uborka és levének mennyisége ízléstől függ) Babérlevél Szegfűbors 1 pohár tejföl Apróra vágott kapor ELKÉSZÍTÉS Mindenekelőtt a szárnyból vagy bordából gyenge húslevest készítünk: a zöldségek mellett a vízbe dobunk egy 1-2 szegfűborsot, egy babérlevelet, esetleg egy húsleveskockát, és természetesen a burgonyákat is.. Ha szárnyból készítjük 15 perc elég, ha oldalasból, akkor hosszabb idő kell. Ezután kivesszük a zöldségeket, a krumplit, a húst is, de aki szereti, apróra vágva a levesben hagyhatja. Közben meghámozzuk az uborkákat és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd szitára tesszük és lecsöpögtetjük, miközben a levét félretesszük. A vajat serpenyőben óvatosan megmelegítjük, vigyázzunk, hogy ne égjen el, majd rádobjuk a lecsöpögtetett és lereszelt uborkákat, egy kicsit pirítjuk, arra rádobjuk a lisztet és azzal is átforgatjuk. Az így elkészített uborkát a levesbe tesszük és további 20 percig főzzük. Feljavítjuk az uborkalével, ha szükséges, utána sózzuk, borsozzuk. Végül a levest tejföllel dúsítjuk és egy csokor vágott kaprot dobunk rá Nincs ember, aki ne szeretné a kovászos uborkát, nyáron húsok mellé elengedhetetlen kísérő és szerencsére levesként is isteni. Egy kis friss kaporral is feldobhatod, nagyon jól áll majd neki. Kovászos uborka leves Hozzávalók: • 7-8 nagyobb kovászos uborka • 3 közepes krumpli • 2-3 gerezd fokhagyma • 2 kanál liszt • 2 kanál vaj • 1,5 dl tejföl • 0,5 kg leveshús, vagy csont • 0,5 kg leveszöldség - répa, petrezselyem, zeller, fehérrépa • másfél közepes méretű hagyma • pár levél friss bazsalikom • só, frissen őrölt bors Elkészítés ideje: 90 perc Elkészítés menete: Elsőként készíts egy húsleves, a leveshúst/csontokat tisztítsd meg, hat bögre vízzel tedd fel őket nagy lángon főni, majd ha már habzik, szedd le a habot, add hozzá a leveszöldséget a fél hagymával, sózd, borsozd hangulatod szerint és kis lángon nagyjából egy óra alatt főzd készre, a főzés vége felé add hozzá a bazsalikomot is. Ezt az egész folyamatot leegyszerűsítheted leveskocka használatával is, de így finomabb lesz. Zupa ogórkowa, avagy mit adtak nekünk a lengyelek? Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki. Ezt ugye tudjuk. Mit adott ezen kívül Lengyelország az egyetemes kultúrának? Oké, Kopernikuszt. Meg a disco polot. Adam Małysz bajszát. A veszett kutyát. A Solarist. Na jó, de ezeken kívül mit adott? A zupa ogórkowát, azaz a savanyúuborkás (zöldég)levest. Maga a termék olyan, a nyugalom megzavarására alkalmas dolgokat tartalmaz, mint a kapor vagy a darált savanyúuborka, A zupa ogórkowa alapja egy egyszerű zöldségleves (van húsos változat is, ez most nem az, abba csirkealkatrészek kerülnek). Ehhez kevés hagymát, sárgarépát, petrezselymet, zellert felvágunk. Ha igazán autentikusnak szeretnénk látszani, akkor a répákat, gyökereket meg a zellert gyufaméretű darabkákra aprítjuk, így csinálják a lengyelek is. Állítólag. Ezeket feltesszük főni sóval, babérlevéllel, borssal, petrezselyemzölddel, pár szál kaporral. Közben feldaraboljuk a krumplit, amit akkor adunk hozzá, amikor a többiek már félpuhára főttek. Egy másik változatban a krumpli helyett rizs szerepel, olyankor a rizst külön főzzük meg, és tálalás előtt rakjunk egy adagot a tányérba, majd arra merjük rá a kész levest. Ekkor végre figyelmünket az uborka felé fordíthatjuk. Az egész leves lelke ugyanis az uborka (persze egy uborkalevesnél ez annyira nem meglepő). A legjobb a lengyel házi savanyú uborka, de használhatjuk a konzerv daráltat is, ha találunk ilyet valahol boltban. A lengyel savanyú uborka leginkább a kovászos ubira emlékeztet, ugyanúgy ecet nélkül savanyítják sós lében (az érdeklődők kedvéért: itt egy Lactobacillus a tettes), az ízesítéshez pedig kaprot, fokhagymát, tormát, mustármagot tehetnek még az befőttesüvegbe. Nos, ezt az uborkát felkockázzuk, majd a levével együtt botmixerrel ledaráljuk (hagyományosan le is reszelhetjük, de ez elég dzsuvásnak tűnik). A kapott zöldes masszát kevés olajjal kicsit összefőzzük, és mivel a másik lábosban eddigre pont megfőttek a zöldségek, bele is öntjük a trutyit a levesbe. Az eddig szép levesünk opálos lesz, a hatás kedvéért még adjunk hozzá egy adag apróra vágott kaprot, aztán forraljuk össze. A végén még öntsünk hozzá bőven tejfölt - a sűrítésfetisiszták akár kis habarás formájában is, ez simán elhagyható -, keverjük össze és már tálalhatjuk is az elkészült kellemesen savanykás levest, opcionálisan szelet kenyérrel. Egy receptben azt írták amúgy, hogy a savanykás íz miatt szeretik a gyerekek. Hát, mondom én, hogy khm, furák ezek a lengyelek. leves fogyasztás előtt A horváthilonisták kedvéért itt egy hozzávetőleges hozzávalólista úgy 6-8 emberre: • egy-két csomag sárgarépa • egy-két nagy szál petrezselyemgyökér • a kis darabka zeller • kevés hagyma (póré vagy egy kis fej vöröshagyma, de igazából e nélkül is megvan a leves) • egy kis kupac (mondjuk úgy fél kiló) krumpli. vagy - nyilván kevesebb - rizs, külön főzve • egy üveg lengyel savanyú uborka (vagy egy kisüveg darált lengyel savanyú uborka) vagy valami elérhető alternatíva (talán a koviubi?) • só, bors, babérlevél, petrezselyemzöld (ízesítéshez még szóba jöhet édeskömény, szegfűbors) • friss kapor • tejföl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése