Heni féle kovi nyanyás kenyér, éjszakai kelesztéssel. 25 dkg kovászos öregtészta 40 dkg BL80 20 dkg tk búzaliszt 3 dl langyos víz, amiben kb. 2 kanál kovászt elmosok. Só ízlés szerint. Nálam félmaréknyi. De megkóstolom, ha kell még teszek hozzá, sósabban szeretjük. Vaj, vagy olaj. Aludttej, vagy kefír, joghurt mehet bele, ha van. Akkor a vízmennyiség kevesebb, azzal együtt legyen a liszt kb. fele aránya. Kimérem a liszteket, beletépkedem a kovi nyanyát, és az összes hozzávalóból ruganyos közepes állagúnál kicsit keményebb tésztát gyúrok, először só nélkül. 10-15 perc után újból dagasztom a sóval. Pihentetem kb. 30 percet, akkor meghajtogatom. Olajozott edényben csücsül kb. fél órát, újból hajtom. Kb. egy óra múlva, vagy ahogy érzed, mert ez függ milyen meleg van, megformázom, és hajtással felfelé beleteszem a kívánt kelesztőbe, amit jól kilisztezek. Olajozni is lehet, de akkor a héja sütésnél vékony, és puha lesz. (Szerintem) Ráhúzunk egy műanyag szatyrot, vagy zsákot, és betesszük a hűtőbe éjszakára. Reggel kivesszük, és ameddig a sütő bemelegszik, addig ez is átveszi a kinti hőmérsékletet. Amikor így mosolyog, fordítod be a forró sütőbe, forró edénybe, amit jól bespriccelsz, ahogy a kenyeret is. Sütési hőfokot nem tudok, mert olyan nálam nincs. Kb. 40 perc fedővel, aztán leveszem, a kívánt szín eléréséig pirítom. Aztán kiveszem, és spriccelem, rácson hűtöm. Ez lesz belőle!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése