HÚSVÉTI SÓS KALÁCS Ormós Gabi receptje Hozzávalók 1 db 950g-os kalácshoz: Édes fehér kovász (50%) 150g Langyos tej 190g Víz 90g Pásztói finomliszt BL55 400g Pásztói kenyérliszt BL80 100g Cukor 10g Tojás 2db Szobahőmérsékletű vaj 100g Himalája só 7g Elkészítés: A kovászt elkeverjük a langyos tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a tojást és összedagasztjuk. Utána adjuk hozzá a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához. Szép sima, puha tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át 30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy a hűtőt választjuk a továbbiakban. Szobában hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad. Hűtőben 8-10 órát hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát elkészíthetjük este e tésztát és reggel már formázhatjuk. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk (kimérve), és megfonjuk, majd sütőpapírra helyezzük és nejlonnal letakarjuk. A kelesztés idejét nehéz meghatározni, függ a hőmérséklettől. Nálam 22-23 fokban legutóbb 2,5 óra alatt megkelt, de hűvösebb helyeken ez jóval hosszabb idő is lehet. Ez függ a hőmérséklettől és nyilván attól is, hogy szobában vagy hűtőben érleltük a tésztát. Amikor elérte a kétszeres méretet, megkenjük a tetejét tojással és hagyjuk, hogy megszáradjon. Ekkor már nem kell a nejlon a tetejére, mert csak beleragadna. Szezámmaggal, lenmaggal vagy mákkal is díszíthetjük. Ha megszáradt a tojás, mehet a sütőbe, 190 fokon, gőz nélkül sütjük 40 percig. Miután kivettük a sütőből, rácson hűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése