Töpörtyűs virág Tatiana Barčiaková receptje alapján 250 g friss madre 1 kg finomliszt 00 (lehet kicsivel több vagy kevesebb, liszt függő) 140 g kefir 210 g tej 4 EK olaj 3 tojás 4 EK joghurt (tejföl) 2 EK cukor 1 EK só 1 tojás + tej megkenésre Töltelék lehet ízlés szerint pl.: 1. 120 g darált töpörtyű annyi sertészsírral összekeverve, hogy kenhető állagot kapjunk 2. 150 g puha vaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 KK só – jól összekeverjük A hozzávalókból tésztát dagasztunk, utolsónak dagasztjuk bele az olajat, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez nálam 4,5 óra volt. Kelés alatt 3x hajtogatjuk 40 percenként. Miután megkelt a tésztát 2 részre osztjuk, lisztezett felületen kilapítjuk (nem sodorjuk, hogy ne nyomjuk ki a bubikat). Az egyiket megkenjük a töltelékkel és a másikkal lefedjük, finoman rányomkodjuk. Középre poharat helyezünk, a tésztát először 4 felé vágjuk majd minden részt további 3 felé. 2 -2 részt egymásra fektetünk és felcsavarjuk. 1 tekercs a virág közepét és a maradék 5 a virág szirmait alkotja. Ismét duplájára kelesztjük, nálam kb 3 óra volt. Megkenjük tejes tojással, megszórhatjuk szezámmaggal, és 180C 40- 45 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése