Cukkinis citromlekvár
Hozzávalók:
- 1,5 kg cukkini
- 4-5 db citrom
- 50 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy két diónyi friss, reszelt)
- 1 csomag lekvárzselésítő 2:1
A
jól megmosott cukkinit reszeljük le a káposztareszelőn vagy a tökgyalun.
Ügyeljünk arra, hogy ne reszeljük hosszú csíkokra. Tegyük egy nagy lábasba,
keverjük el benne a lekvárzselésítőt. Én a 2:1 arányú zselésítőt kedvelem. 1,25
kg cukkinihez, csak fél kilónyi cukrot kel adni. Reszeljük bele a két citrom
háját, adjuk hozzá a gyömbért. A citromok héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy
a fehér részt is eltávolítsuk. Vágjuk négyfelé, és a magokat távolítsuk el.
Kockázzuk fel, majd együk a cukkinihez. Állandó kevergetés mellet forraljuk
fel. Ha felforrt öntsük bele a cukrot, és még rotyogtassuk egy-két percig.
A
még forrásban lévő lekvárt tisztára mosott befőttes üvegekbe töltsük, zárjuk le
a fedelével azonnal, majd állítsuk fejre öt percig. Öt perc elteltével máris
betehetjük az éléskamránkba.
Vajjal
megkent péksüteményekre, palacsintába, fagyira csorgatva szoktam fogyasztani.
Sütőtökös lekvár
Különleges
akár karácsonyi ajándékot is készíthetsz kétféle lekvárból. Ehhez egy időben
kell a citromos cukkinilekvárt, és a sütőtökből készült lekvárt elkészítened.
Sütőtökös lekvárhoz:
- 1,5 kg sütőtök
- 50 dkg cukor
- 2 db narancs leve
- 2 db citrom
- 2 diónyi reszelt gyömbér
- 1 csomag lekvárzselésítő (2:1-ben)
Hámozzuk
meg a sütőtököt, aprítsuk fel, majd tegyük egy nagy lábasba. Öntsünk rá annyi
vizet, hogy épp ellepje, és tegyük fel főni. Főzzük addig míg a sütőtök meg nem
puhul, utána vegyük el a tűzről és kézi mixerrel pürésítsük össze. Hagyjuk kissé
kihűlni, utána reszeljük bele a friss gyömbért, csorgassuk hozzá a
narancslevet, adjuk hozzá a meghámozott és kis kockákra felvágott citrom húsát,
majd keverjük hozzá a lekvárzselésítőt.
Tegyük vissza a tűzre, állandóan kevergetve forraljuk fel, és szórjuk hozzá a
cukrot. Főzzük vele még pár percig, utána töltsük meg vele félig a tisztári
kimosott befőttesüvegeket.
Óvatosan
kanalazzuk a tetejére, a szintén forrásban lévő cukkinilekvárt, zárjuk le jól,
és állítsuk fejre öt percig. Így nem kell tartósítószert használnunk az
eltevéséhez. Öt perc elteltével betehetjük az éléskamránkba.
Nagyszerű
karácsonyi ajándék lehet belőle, de palacsintába, fagyira és vajjal megkent
péksüteményre kenve is fogyaszthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése