2022. január 23., vasárnap

Kardamomos kosárka

 Kardamomos kosárka Helenka Balažová – www.helenkine -dobroty.sk Előtészta 60 g finomliszt 00 90 g tej 100 g friss madre vagy 1 EK rozskovász Összekeverjük és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük (6-12 óra) Tészta 25 g vaj 90 g kristálycukor 2 - 3 g só 180 g tej 1 tojás 480 g finomliszt 00 1 - 2 KK őrölt kardamom Töltelék 80 g nádcukor (kristálycukor) 90 g vaj Őrölt fahéj ízlés szerint (egész zacskó) vagy 1-2 EK kakaó 1 KK őrölt kardamom 1 vaníliáscukor A tésztába használhatunk tönköly finomlisztet is 100% 1 tojás megkenéshez Készítés Meleg tejben feloldjuk a cukrot, vajat, só, langyosra hűtjük és hozzáadjuk a tojást, az összes előtésztát, lisztet és kardamomot. Alaposan kidolgozzuk és a tésztát olajozott tálban helyezzük. Letakarva duplájára kelesztjük (1,5–3 óra a hőmérséklettől és kovászunk aktivitásától függően). Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen téglalap alakúra sodorjuk, cca 80 cm x 60 cm. A tészta puha, jól alakítható. Az egyik felére hosszában rákenjük a tölteléket és letakarjuk a tészta másik felével, cca 80 x 30 cm téglalapot kapunk. A tésztát felszeleteljük 6 cm széles csíkokra és minden csíkot tovább alulról kezdve felvágunk 3 csíkra úgy, hogy a tésztát felül nem vágjuk teljesen át, kb. 1 cm egészben hagyunk. Az így kapott 3 csíkot összefonjuk és az egészben hagyott résznél kezdve felcsavarjuk és kosárkába tesszük varrással alulra. Használhatunk szilikon vagy fém maffinformát is (a formát szükség szerint kivajazzuk). Az egész tésztát feldolgozzuk a leírt módon. A kosárkákat fóliával letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük (2-3 óra). A tészta megpuhul és látható buborékok keletkeznek rajta. A kosárkákat sütés elött megkenjük felvert tojással. A sütőbe egy tálban vizet teszünk és együtt melegítjük a sütővel 220 oC ra. A kosárkákat gőzösítve sütjük 220°C - on 10 percig majd kivesszük a vizet és 180°C -on további kb. 10 percet. A kosárkákat rácson kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése