2022. január 9., vasárnap

15 perces kaják

 

15-20 perces kaják

 

Ezeket az ételeket nagyon gyorsan el lehet készíteni, ha a folyamatokat jól szervezzük meg, akkor még gyorsabban. Legtöbb időt a tészta, burgonya és rizs főzési ideje teszi ki. Ha pl. a főétel gyorsabban készül el, mint a köret, akkor érdemes a körettel kezdeni. Többnyire olcsók is, egy-két kivétellel, de én vasárnap se szeretek sokáig pepecselni. J

Ezek a mennyiségek 4 főre értendők.

 

Puliszka és hamis túrógombóc ugyanabból az „anyagból” (elkészítés 20 perc)

20 deka kukoricadara

víz

zsemlemorzsa

porcukor

1 nagy hagyma

10 deka füstölt v. kolozsvári szalonna vagy sonka

1 nagy tejföl

1-2 gerezd fokhagyma vagy egy csokor kapor

 

A kukoricadarát megfőzzük enyhén sós vízben, kb. tejbegríz állagúra (vigyázat! „köpköd”). Két felé osztjuk.

A szalonnát (sonkát, stb-)  apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, amikor félig megsül, beledobjuk a felkockázott hagymát és szép aranysárgára sütjük. Kiszedjük papírtörlőre és leitatjuk róla a zsírt. Belekeverjük az egyik adag meleg puliszkába, és vizezett bögrékbe vagy tálkákba öntjük. Amikor már langyos, kiborítjuk egy tányérra és meglocsoljuk kapros, vagy fokhagymás tejföllel,ízlés szerint (de ez el is maradhat).

A puliszka másik feléhez megpirítjuk a zsemlemorzsát, kanállal beleszaggatjuk, megforgatjuk, és tányérra szedjük. Meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk porcukorral (mint a túrógombócot)

 

Kelkáposzta főzelék másképpen  (elkészítés 20 perc)

egy közepes kelkáposzta fele

3-4 szem krumpli

köménymag

fokhagyma

olaj

A krumplit sós, köménymagos vízben megfőzzük. A kelkáposztáról levágjuk a torzsáját, a leveleket csíkokra vágjuk és serpenyőben, olajon megsütjük, nem baj, ha kicsit karamellizálódik. Amikor már kezd fonnyadni, picit megsózzuk, és csak a végén adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, amivel még átforgatjuk. A főtt krumplit botmixerrel krémesítjük, de még maradjanak benne darabok is. Hozzákeverjük a megsütött káposztát és még néhány percig együtt főzzük, hogy kicsit puhuljon és az ízek összefőjenek. Mi úgy szeretjük, ha kicsit ropogós.

 

Tofuleves (15 perc)

20 dkg tofu

kb. 10 cm-es darab kígyóuborka

kb. 10 cm-es darab póréhagyma

1 zeller

1 répa

szójaszósz (1 kanálnyi)

szezámolaj (néhány csepp)

1 cs üvegtészta (elhagyható)

Na jó, ez nem olyan kaja, amit csak úgy bármikor főz az ember, de nem is nagy kunszt. Egyedül a tofu az, ami furcsa a mi konyhánkban, de már sok helyen kapható. Nehéz főfogások elé ajánlom, könnyű, finom leves.

A tofut, zellert, répát csíkokra vágjuk, az uborkát és a póréhagymát felszeleteljük. A zellert és a répát sós vízben (vagy alaplében) 10 percig főzzük, majd beletesszük a tofut és a póréhagymát, ízesítjük szójaszósszal. A végén, amikor még forr belerakjuk az uborkát és az üvegtésztát, és azonnal levesszük a tűzről. Állni hagyjuk pár percig, majd tálaljuk.

 

Sült csirkemell joghurtos öntettel sült zöldséggel (20 perc)

2 csirkemell filé (vagy 4 combfilé)

1 joghurt

1 kanál mustár

1 répa

1 zeller

1 cukkini

meg amit szerettek

só, olaj, kurkuma, bors

A zöldségeket csíkokra vágjuk,  wokban olajat forrósítunk (de nagyon), beledobjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és fedő alatt 2-3 percig pároljuk, aztán még 2-3 percig sütjük. Kiszedjük.

Ezután a wokba újra olajat löttyintünk, rakjuk a közben felszeletelt (vagy csíkokra vágott) csirkemelleket/combokat és szeletelt esetén mindkét oldalán 2 percig, csíkokra vágott hús esetén 3-4 percig sütjük.

Kiszedjük, letakarjuk, hogy pihenjen. (nem kell félni, ennyi idő alatt a hús szépen átsül, de jó szaftos marad). A wokban maradt zsiradékra rászedünk egy kanál mustárt és annyi joghurtot, hogy öntet sűrűségű legyen. Ezután szórunk bele kurkumát, sót és borsot, ízlés szerint.

Tányérra rakjuk a zöldséget, rá a húst és meglocsoljuk az öntettel.

 

Haltepertő rántott hagymakarikákkal (20 perc)

½ kg pontyfilé

4 db vöröshagyma

1 tojás

liszt, őrölt paprika, só, olaj

 

A haltepertőt (a szakácsok szerint) a ponty alsó, vékonyabb részéből készíthetjük, de jó az a vastagabból is. Összedaraboljuk és a filézett ponty-szeleteket kisebb darabokra, és a filézésre merőlegesen, mélyen beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen. Na, ez a leghosszabb folyamat, eltarthat 10 percig is. Sózzuk, megforgatjuk paprikás lisztben és bő, forró olajban ropogósra sütjük. A hagymákat karikára vágjuk, enyhén sózzuk. A tojást összekeverjük a liszttel, a hagymákat beleforgatjuk a masszába és forró olajban kisütjük.

A haltepertővel tálaljuk. Aki igényli, enyhén pirított kenyeret fogyaszthat hozzá. (de nélküle finomabb)

 

Spenótpüré főtt tojással (elkészítés 15 perc)

1 nagyobb krumpli

½ kiló spenót

1 gerezd fokhagyma

főzőtejszín, vagy pici tej

6 tojás

 

A krumplit összedaraboljuk és sós vízben megfőzzük, a levét leöntjük.. A spenótot megtisztítjuk és egy serpenyőben néhány csepp olajon megfonnyasztjuk a zúzott fokhagymával. A krumplihoz keverjük és botmixerrel összeturmixoljuk, egy kevés tejszínnel összefőzzük, de csak annyira, hogy püré állagú maradjon. Tálaláskor a tetejére tesszük a félbe vágott tojásokat.

 

Zöldségpüré leves (elkészítés 10 perc)

1 csomag mirelit vegyes zöldség

1 csokor petrezselyemzöld

só, bors, néhány csepp olaj

Ez az egy leves, amit mirelitből készítek, mert így kényelmesebb és olcsóbb. Fűszeres vízben megfőzöm, turmixolom és a tetejére olajat (oliva, tökmag, szezám, ami van) és apróra vágott petrezselyemzöldet szórok.

 

Sült karaj brokkolival, sajttal és káposztasalátával (20 perc)

1 kg karaj (8 vékonyabb szelet)

8 szelet sajt

1 brokkoli

fél káposzta

só, cukor, ecet, olaj

 

A brokkolit megfőzzük (kb. 10 perc). A karajt közben jól kikloffoljuk, sózzuk és lisztben megforgatjuk. Mindkét oldalát forró olajban (vagy grillen) gyorsan átsütjük, egy tepsiben sütőpapírra egymás mellé rakjuk. Ráhalmozzuk a brokkolit, betakarjuk a sajttal és a sütőben ráolvasztjuk. 

Amíg sül, a káposztát legyaluljuk és káposztasalátát készítünk köretnek. (ízlés szerint édesen, vagy sósan)

 

Pontypaprikás durumtésztával (20 perc)

 

80 dkg pontyfilé

1 hagyma

2 kanál tejföl

kevés liszt

őrölt paprika, só, bors, pici kömény, olaj

 

Érdemes legelőször a tészta főzővizét rakjuk fel, mert a hal gyorsan elkészül. A hagymát összedaraboljuk, olajon megdinszteljük. Rádobjuk az őrölt paprikát, pici vízzel felengedjük, néhány percig forraljuk, hogy a hagyma puhuljon és belerakjuk az összedarabolt halfilét, fűszerezzük. Óvatosan összeforgatjuk, kevés vízzel felöntjük és a forrástól számítva kb. 10 percig takarékon főzzük. Óvatosan keverjük, mert a hal könnyen összetörik. A tejfölt elkeverjük a liszttel és a paprikáshoz öntjük. Összefőzzük. Ez is kb. 10 perc. Gyorsan elkészül. A Durumtésztát kifőzzük és együtt tálaljuk. Tetejére tejfölt tehetünk.

 

 

Brokkoli-krém leves (15 perc)

1 brokkoli

1 krumpli

szerecsendió, só, bors

1 főzőtejszín vagy 1 joghurt (ízlés szerint)

szeletelt mandula vagy szezámmag

 

A brokkolit és a krumplit megfőzzük sóval, borssal és szerecsendióval ízesített kevés vízben. Botmixerrel krémesítjük, beleöntjük a tejszínt (joghurtot) és összefőzzük a forrástól számítva kb. 5 perc alatt. Ha szükséges, még adhatunk hozzá vizet.

Tálaláskor a tetejére csepegtethetünk szezám olajat és megszórjuk pirított szezámmaggal vagy pirított mandulával.

 

Hagymaleves (15 perc)

1 darab póréhagyma (a zöld vége)

1 csomag újhagyma

1 vöröshagyma

½ db póréhagyma

2-3 gerezd fokhagyma, vagy egy csokor medvehagyma (tavasszal)

1 krumpli

1 tejföl, vagy főzőtejszín

5 deka sajt

só, bors, szerecsendió

szezámolaj

piritott szezámmag vagy mandula

 

A krumplit, hagymákat összedaraboljuk. Mindegyikből félreteszünk (a zöld részéből) annyit, amennyi díszítésnek kell. A többit fűszerezzük, megfőzzük, mixeljük és tejszínnel felöntjük. Beledobjuk a díszítésnek szánt részeket. Összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal(mandulával), pici szezámolajjal meglocsoljuk.

 

Zöldséges penne (20 perc)

 

1 cs. penne tészta

15 dkg spenót

1 cs. perezselyemzöld

20 dkg. sajt

bazsalikom

1 paradicsom

1 zöldpaprika

1-2 gerezd fokhagyma

só, bors

 

A tésztát megfőzzük. A spenótot megmossuk, papírtörlővel leszárogatjuk, a zöldpaprikát vékony csíkokra szeljük, a petrezselymet, bazsalikomot egy csészében ollóval apróra vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, beledobjuk a zöldpaprikát és megdinszteljük, majd rá a spenótot és ha jól megfonnyadt, a fokhagymát és a fűszereket, végül az apróra vágott zöldségeket. Egy jénaiban összekeverjük a zöldségeket a tésztával, tetejére sajtot reszelünk és a sütőben ráolvasztjuk.

 

Sütőtök-püré leves (15 perc)

30 dkg sütőtök

2 krumpli

2 dl főzőtejszín

só, bors, szerecsendió, gyömbér

mandula vagy szezámmag, esetleg aprított zöldfűszer (ízlés szerint)

 

Ebből a levesből kihagyhatjuk a burgonyát, de a gyerekek általában jobban szeretik a kevésbé intenzív „tök-ízt”. A tököt és a burgonyát összedaraboljuk, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és gyömbérrel, megfőzzük, botmixerrel pürésítjük, felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk. Tálaláskor a tetejére olajat (szezám, olíva, tökmag, ami van) csepegtetünk és megszórjuk pirított mandulával, szezámmaggal vagy apróra vágott zöldfűszerekkel (petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, stb.), esetleg fokhagymás piritóssal.

 

Gombás máj-ragu spagettivel (20 perc)

30 dkg gomba

1 hagyma

50 dkg máj (a pulykamájat ajánlom, de bármelyik jó, már csináltam marhamájból is, akkor is finom volt)

1 doboz tejföl

1 cs. petrezselyemzöld

só, bors, rozmaring, liszt

 

A gombát felszeleteljük, a májat csíkokra, a hagymát apróra vágjuk.

A hagymát olajon megdinszteljük, rádobjuk a gombát és a fűszereket és azt is megpároljuk, rádobjuk a májat és a petrezselyemzöldet és 1-2 percig tovább sütjük. Ekkor ráöntjük az 1 evőkanál liszttel elkevert tejfölt és összeforraljuk. Közben megfőzzük a tésztát és ezzel tálaljuk.

 

Sajtos-tejszines csirkemell (vagy combfilé) (15 perc+sütés)

60 dkg csirkemell v. combfilé

15 dkg sajt

1 doboz főzőtejszín

liszt, só, bors

A csirkét csíkokra vágjuk, megsózzuk. Bekapcsoljuk a sütőt és 200 fokra melegítjük. A húst megforgatjuk lisztben és egy jénaiba lerakjuk (nem kell alá semmi, a tejszín elég), a tetejére kevés borsot darálunk, majd meglocsoljuk a tejszínnel. Alufólia alatt kb. 10 percig sütjük. Ez idő alatt lereszeljük a sajtot és elkészítjük a köretet. Én rizst szoktam csinálni a következőképpen: A rizst olajon átforgatom, felöntöm kétszer annyi vízzel, sózom, borsozom és kurkumával szinezem. Amikor felforrt, megkóstolom, majd fedő alatt a sütőbe teszem a hús mellé. Ezután sajtot reszelek. Mire ezzel elkészülök,már ki lehet venni a húst, rászórom a sajtot, visszateszem a sütőbe és rápirítom. Mire elkészül, már jó lesz a rizs is. Együtt tálalom.

 

Gyümölcsleves (15 perc)

 

3-4 barack

1 banán

5-6 szilva (vagy ami van)

1 ivójoghurt

szegfűszeg

fahéj

cukor

A szegfűszeget, fahéjat, cukrot vízben forraljuk (teatojásban). Közben a gyümölcsöt kockára vágjuk. Amikor a víznek már jó illata és íze van, beledobjuk a gyümölcs felét a banán kivételével, és puhára főzzük. Kivesszük a fűszereket, belekarikázzuk a banánt és botmixerrel pépesítjük. Így nem kell habarni, egészségesebb. Visszatesszük a tűzre, beledobáljuk a gyümölcsök másik felét, felforraljuk (ha kell, még hígíthatjuk). Tovább nem kell főzni, hogy a gyümölcsök ropogósak maradjanak, de aki puhán szereti, az főzheti kicsit tovább is. Amikor langyos belekeverjük az ízesített (málnás, barackos, epres, szilvás, amit szeretünk) ivójughurtot, ezzel már nem kell főzni. Hidegen tálaljuk. Lehet bele fagyit és/vagy tejszínhabot is rakni tálaláskor. Mi vanília vagy gyümölcsfagyival kedveljük.  Télen lehet befőttből is készíteni, főleg akkor jó hozzá az ivójoghurt, mert friss ízt ad neki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése