2022. január 4., kedd

Rizstej házilag

 

Rizstej házilag

rizstej.jpgRizstejet - illetve bármilyen gabonatejet - otthon is készíthetünk. igaz, hogy jár némi macerával, de sokkal olcsóbb, mint megvenni a boltit.

Elkészítése:

  1. 1 kg barna rizslisztet kb. 2,5 - 3-szoros tisztított vízzel felteszünk lassú tűzön főni.
  2. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről (ez lesz a "fejésből" az első adag), és új vizet öntünk a rizsre, majd tovább főzzük.
  3. Mindezt addig ismételjük, amíg a rizs "ad tejet". Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1, 5-2 liter rizstej nyerhető így.
  4. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet.
  5. Lehet ízesíteni úgy, hogy egy marék kókuszreszeléket is belefőzünk.

A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz! Megfelelően ízesítve (feketecsoki, kakaó, házi lekvár, aszaltgyümölcsök) sütemény tölteléket is készíthetünk belőle.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése