Rizstej házilag
Rizstejet -
illetve bármilyen gabonatejet - otthon is készíthetünk. igaz, hogy jár némi
macerával, de sokkal olcsóbb, mint megvenni a boltit.
Elkészítése:
- 1 kg barna rizslisztet kb. 2,5
- 3-szoros tisztított vízzel felteszünk lassú tűzön főni.
- Amikor a víz tejszerű állagú
lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről (ez
lesz a "fejésből" az első adag), és új vizet öntünk a rizsre,
majd tovább főzzük.
- Mindezt addig ismételjük, amíg
a rizs "ad tejet". Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül
3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1, 5-2 liter
rizstej nyerhető így.
- A végén a rizst szitán
átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet.
- Lehet ízesíteni úgy, hogy egy
marék kókuszreszeléket is belefőzünk.
A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló
alapanyag például pudinghoz! Megfelelően ízesítve (feketecsoki, kakaó, házi lekvár, aszaltgyümölcsök) sütemény
tölteléket is készíthetünk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése