A legegyszerűbb vadkovászos kenyér éjjeli kelesztéssel Edit Mészáros, 2015. február 6., 14:09 Először is szertném elmondani,hogy 5 kenyéren vizsgáztattam ezt a receptet,azért,hogy nem-e csak a véletlen műve volt.De nem :) Nos itt a recept: Most ez az alprecept fehér lisztből BL-80asból.Persze lehet bárhogy a liszteket variálni,több készült tk.liszttel is. Abban az esetben hozzá tszünk egy csipetnyi aszkorbinsavat és növeljük a vizet fél,egy decivel,hogy lágy tészta legyen. 10 deka aktív,vagy hűtőből kovász 10 deka kovászos öregtészta/nyanya/ 60 deka BL 80 1 deci tej 3,2 deci víz 2 púpozott kk.só A gép üstjébe teszem először a langyos folyadékot,majd összekeverem simára/elmosom/ a kovásszal. Hozzáadom az egész mennyiségű lisztet,és kézzel összegyurmázom/nem kell,hohy összeáljon a tészta/. Igy hagyom 10 percig barátkozni az alapanyagokat,majd hozzáadom a nyanyát,a sót és alaposan szép simára dagasztom a tésztát/15 perc/ Enyhén lisztezett tálba teszem a bedagasztott, picit kézzel meggömbölyített tésztát,majd ahogy az időm engedi,vagy fél vagy egy órát pihentetem neylon táskába bugyelálva. Ez után nem marad hátra más,minthogy kifordítom a tésztát/nem lesz dupljája/ a pultra/deszkára/,fogom a cukrászlapátot,és köröskörbe alulról felfelé a tészta közepéig hajtogatom pár percig,max.5,majd jól átgyúrom kézzel és mehet is a szakajtóba kelni a spajzba,ahol nálam 15 fok van.Körül belül 12 órát kelesztem. Reggel kihozom a pultra,amíg felforrósítom a sütőt.240 fokon,gőzösített sütőben sütöm 15 percig,majd kiveszem a forró vizet,kiszellőztetem a sütőt,a fokot lehúzom 200-ra és még 40 percig sütöm a kívánt szín eléréséig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése