Zabtej házilag
2011, január 31 - 17:44 — Hortenzia
Ha már a gabonatejeknél tartunk, akkor a rizstejhez hasonlóan zabból is készíthetünk
házilag tejet.
Forrázott zabtej
Elkészítése:
- 3 evőkanál natúr zabpelyhet
szárazon megpirítunk (2-3 perc, folyton kevergetni kell, különben leég egy
pillanat alatt).
- 1/2 liter tisztított vizet
felforralunk, beleöntjük a megpirított zabpelyhet, 1 órát állni hagyjuk.
- Összedaráljuk, szűrőn
átpasszírozzuk vagy turmixoljuk.
- Ízesítjük: 1 kiskanálkanál
sáfrányolajjal, 1 evőkanál mézzel, pici tengeri sóval.
Hűtőben 2-3 napig eláll.
Másik változat:
Mindent ugyanúgy csinálunk, mint az előző verzióban,
csak 3 púpozott evőkanál zabkorpát is teszünk hozzá, amikor a pirított
zabpelyhet leforrázzuk. Természetesen a víz mennyiségét arányosan emeljük az
adaghoz.
Főzés nélküli "élő" zabtej
Elkészítés:
- 1 bögre biozabot egy éjszakán
át áztassunk kétszeres mennyiségű tiszta vízben.
- Utána öblítsük le, és
turmixoljuk össze annyi tisztított vízzel, amennyit felvesz.
- Tegyünk hozzá 1 evőkanál
minőségi hidegen sajtolt étolajat is.
- Ha kész, akkor egy selymen,
gézen vagy gézzsákban szűrjük át.
- Édesszájúak ízesíthetik egy
pici mézzel.
Kész is a zabtej! Ez egy klasszikus
"élő" ital, mert egyik összetevője sincs megfőzve vagy megsütve,
ezáltal élő marad az enzimkészlete, és a szervezet hasznosítani tudja az összes
benne lévő tápanyagot. A zabtej hűtőben 2-3 napig eláll. Elég gyorsan kiválik
belőle a savó, de ilyenkor csak össze kell rázni/keverni. Nagyon finom
turmixokhoz, "tejes" italokhoz.
A visszamaradó zabtöretből puding és egyéb édességek
készíthetők.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése