Cseh köménymagos rozskenyér Edit Mészáros, 2014. szeptember 7., 23:58 Cseh köménymagos rozskenyérEdit Mészáros, 2014. február 21., 11:23Hozzávalók:10 dkg aktív rozskovász15 dkg rozsliszt15 dkg vízA hozzávalókat alaposan összekeverem egy fakanállal,majd legalább 8 órán keresztül meleg helyen letakarva erjesztem.€n most este kevertem be,reggel dagasztottam és este sütöttem. További hozzávalók: az összes erjesztett kovász50dkg búzaliszt,kenyérliszt25O-300 ml víz,én 260at tettem,liszt függvénye17gramm só5 gram egész köménymag Az összes hozzávalóból géppel 15 perc alatt tésztát dagasztottam.Az állaga kicsit ragacsosabb mint a hagyományoskenyéré.Gyengén kiolajozott kelesztőtálba tettem kelni.Egy öra múlva átmozgattam,majd még egy órát pihentettem.Miután letelt a 2 óra,a tészta a duplájára kelt,és szép bársonyos lett.Enyhén lisztezett deszkára fordítottam,ahol átgyúrtam,kinyomtamtam a levegőt és megformáztam veknire.Mivel még nem jött meg a szakajtóm,így jénai kacsasütőben,teflonpapíron betakarva kelesztettem duplájára 2 órán keresztül.Ez idő alatt a sütőt 250 fokra felfűtöttem a vaslábassal együtt.A tésztát papírral együtt a forró vaslábasba tettem,bevágtam,vízzel bespricceltem,és a 250 fokos sütőbe tettem 10 percre,majd csökkentettem 230 fokra és további 30 percet sült még.Kivettem,az alja kongott,hütőrácsra tettem,lefújtam vízzel,és hagytam teljesen kihűlni majd szeleteltem.Sok sikert és jó étvágyat! Akinek van szakajtója,az a második kelésnél tegye kilisztezett szakajtóba,szép formásra fog kelni és onnan rögtön óvatosan a forró vasba fordítani.Meglehet sütni lemezen is,gözösített sütőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése