A Drótpostagalamb
recepttára
85. könyv
Belya Vagyok belya@dpg.hu
Váncza Kincses Receptkönyv
Tartalomjegyzék
A Kincses receptkönyv régi, hagyományos receptjei....................................................... 4
Krémeslepény (nagyszerű).......................................................................................... 4
Kakaós linzerszeletek
(különlegesen jó)...................................................................... 4
Leveles túróstekercs (igen jó)...................................................................................... 4
Diósbéles (nagyon jó édesség)................................................................................... 4
Kassai szelet (igen jó).................................................................................................. 5
Kanonoklepény (igen jó
gyorstészta).......................................................................... 5
Vaníliás darakrém (különlegesen
jó)........................................................................... 5
Kakaós-tortaszeletkék (kiadós,
igen jó)....................................................................... 5
Mogyorós babtorta (olcsó
házitorta).......................................................................... 5
Karácsonyi mézes (nagyon jó).................................................................................... 5
Finom gyümölcskenyér (igen jó
zsúrsütemény)........................................................... 6
Zárdakifli (nagyon jó kávéhoz).................................................................................... 6
Érsekszeletek (kitűnő
uzsonnasütemény).................................................................... 6
"Nincs jobb nálam"
(olcsó kitűnő sütemény)............................................................... 6
Szerelmeslevél (igen kiadós)....................................................................................... 6
Takaréklinzer (gyors, olcsó)......................................................................................... 7
Dióskürt (jó, igen ízletes).............................................................................................. 7
Mákoskürt (finom ízű).................................................................................................. 7
Porhanyós perecek (gyors, nagyon
jó)....................................................................... 7
Vaníliás teasütemény (nagyszerű).............................................................................. 7
Császárfánk (ischl-i fánk,
kitűnő)................................................................................. 7
Diákkenyér (sokáig eláll, igen
jó)................................................................................ 7
Lili-kifli (könnyű, igen finom)......................................................................................... 8
Diós zsúrszeletek (nagyon jó)...................................................................................... 8
Ünnepi almáspite (igen finom)................................................................................... 8
Tealinzer (nagyon jó)................................................................................................... 8
Túrófánk (nagyszerű ebédsütemény)......................................................................... 8
Olcsó kávékrém-torta (igen jó)................................................................................... 8
Vaníliás gyümölcsrizs (könnyű
édesség)..................................................................... 9
Édes pogácsa (különlegesen jó)................................................................................ 9
Mogyorókrémtorta (igen olcsó,
remek)...................................................................... 9
Vaníliás felfújt (igen ízletes)......................................................................................... 9
Morzsatorta (nagyon finom)....................................................................................... 9
Orosz teasütemény (igen jó,
kiadós)........................................................................... 9
Nimródtáskák (kirándulásra,
vadászatra)................................................................. 10
Vaníliás kuglóf (igen gyors)....................................................................................... 10
Olcsó házitorta (gyors, igen jó)................................................................................. 10
Politikus szelet (kitűnő, kiadós)................................................................................... 10
Leveles túróspogácsa (finom házi
pogácsa)............................................................ 10
Zsírban sült pufók (gyors
ebédsütemény).................................................................. 11
Képviselőfánk (nagyszerű, gyors
tészta).................................................................... 11
Szepesi mogyorósszelet (nagyon
ízletes)................................................................... 11
Omlós almás (igen jó, kiadós)................................................................................... 11
Mákosrudacskák (igen jóízű)..................................................................................... 11
Legényhódító (gyors, igen jó)................................................................................... 12
Budai szeletek (kitűnő
uzsonnához)........................................................................... 12
Mogyorós fészek (sokáig eláll)................................................................................... 12
Házi túróstekercs (olcsó, igen
jó)............................................................................... 12
Női szeszély (rendkívül jó).......................................................................................... 12
Vaníliás perecek (finom ízű
teasütemény)................................................................ 12
Almástorta (kitűnő ebédsütemény).......................................................................... 13
Mágnás dióspite (különlegesen
finom)..................................................................... 13
Burgonyás szelet (igen jó
házisütemény).................................................................. 13
Komteszka (finom édesség)...................................................................................... 13
Paulette (rendkívül kiadós)........................................................................................ 13
Sigillum (igen alkalmas zsúrra)................................................................................... 14
Debreceni mézes (sokáig eláll,
igen jó).................................................................... 14
Mese almás (kiadós, finom)...................................................................................... 14
Pozsonyi dióskürtös (takarékos,
igen jó).................................................................... 14
Csokoládés habszelet (igen finom)........................................................................... 14
"Háromféle édesség"
(kitűnő ebédsütemény).......................................................... 14
Farsangi szelet (finom, gyors).................................................................................... 15
Burgonyás patkók (nagyszerű
melegen is)............................................................... 15
Tiroli rétes (nagyszerű)............................................................................................... 15
Mákoscsomag (igen finom)...................................................................................... 15
Nagyszerű manduláskrém (kitűnő)............................................................................ 15
Hamis túrósrétes (igen gyors,
kitűnő)......................................................................... 16
Leveles tepertőspogácsa (kitűnő)............................................................................ 16
Kiadós teasütemény (olcsó, gyors)........................................................................... 16
Szabolcsi lepény (kiadós, olcsó)................................................................................ 16
Kávéfelfújt mokkakrémmel (kitűnő).......................................................................... 16
Olcsó vasárnapi szeletek (gyors,
igen jó).................................................................. 16
Vajastáskák (rendkívül ízletes)................................................................................... 17
Kongó-torta (nagyszerű, kitűnő
ízű)........................................................................... 17
Szilveszter-sütemény (igen
kiadós, jó sütemény)....................................................... 17
Hortobágyi tepertősrudak (igen jó
teához).............................................................. 17
Arab kávétorta (különlegesen
finom)....................................................................... 17
Non Plus Ultra (nagyon jó teához)............................................................................. 18
Hájaspogácsa (nagyon jó, gyors)............................................................................. 18
Mazsolás szeletek (igen kiadós,
nagyszerű).............................................................. 18
Kossuth-kifli (kitűnő
uzsonnasütemény)...................................................................... 18
Leveles sajtosrudak (zsúrokra
kitűnő)......................................................................... 18
Esztergomi linzer (kitűnő
házilinzer)............................................................................ 18
Manduláscsók (nagyszerű teához)........................................................................... 19
Tejes vaníliás rétes (rendkívül
jó)................................................................................ 19
Mogyorós almás (nagyszerű
házisütemény)............................................................. 19
Vajas krumplipogácsa (igen jó,
ízletes)..................................................................... 19
Porhanyós uzsonnaszelet (igen
finom)...................................................................... 19
Linzi korongocskák (kiadós,
finom)............................................................................ 20
Bundás alma (hidegen is kitűnő)............................................................................... 20
Őszi szeletek (igen jó)................................................................................................ 20
"Mindenki szereti"
(igen jó uzsonnához)..................................................................... 20
Mazsolás ánizsos kenyér (nagyon
jó zsúrsütemény).................................................. 20
Püspökkenyér (kitűnő
uzsonnasütemény)................................................................. 20
Vargabéles (igen jó)................................................................................................. 21
Krémeslepény (nagyszerű)
12 deka lisztet 2 deka
vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és szükséges mennyiségű
vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva, 10 percig félretesszük,
azután kinyújtva 10 deka hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és
hajtogatás után kb. 10 percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer
nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül
közepes nagyságú sütő-bádoglapon kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje és
késheggyel megszurkálva, forró sütőben szép sárgára sütjük. Töltelék: 1 csomag
Váncza-vanilinkrémport, 2 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg tejbe
csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot
verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal könnyedén hozzákeverünk. A
krémet még melegen az egyik vajas lapra egyenletesen felkenjük, és
letakaratlanul hűlni hagyjuk. Mikor langyosra kihűlt, a másik lapot ráborítjuk,
gyengéden rányomjuk tenyerünkkel és éles, lapos pengéjű késsel négyzetes
darabokra vágjuk. Vanilin-szórócukorral bőségesen beszórjuk.
Kakaós linzerszeletek (különlegesen jó)
1/2 kg lisztet elkeverünk 1
csomag Váncza-sütőporral, azután elmorzsolunk 30 deka zsírral, majd
összegyúrjuk 20 deka cukorral, 8 deka kakaóval, 2 egész tojással, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral. A tészta nagyobbik felét tepsiben egyenletesen
elnyomkodjuk s barack-vagy málnaízzel vastagon megkenve a félretett tésztából
kisujjnyi vastag, rácsot rakunk rá. Forró sütőben sütjük, és sütés után
Váncza-vanilincukorral kevert porcukorral bőven hintve szeleteljük.
Leveles túróstekercs (igen jó)
30 deka lisztet 1 csomag
Váncza-sütőporral, 1 egész tojással, kevés sóval és annyi tejjel összegyúrunk,
hogy közepesen lágy rétestésztát nyerjünk. Ezután külön készítünk 20 deka
vajból 3 deka liszttel deszkán, késsel jól eldolgozott tésztát, melyet a
kinyújtott fenti tésztába csomagolva együtt nyújtunk és dolgozunk tovább
négy-ötszörös ismételt nyújtás és hajtogatás mellett. Legvégül fél centi
vastagra nyújtjuk ki és négyzetes darabokra vágva, kiskanállal, mazsolás
túrótöltelékkel (lásd: Házi túróstekercs), melyhez 1/2 csomag
Váncza-vanilincukrot is keverünk, kis halmokat rakunk. A töltött darabkákat
tekerccsé sodorjuk, és vajazott tepsiben aranysárgára sütjük forró sütőben.
Diósbéles (nagyon jó édesség)
30 deka lisztet 1
Váncza-sütőporral, 3 deka cukorral, 1 tojás sárgájával és 12 deka zsírral jól
eldolgozunk. Nagyobb részét tepsiben egyenletesen szétnyomkodjuk, barackízzel
megkenjük, és a következő diótöltelékkel borítjuk: 14 deka porcukrot 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral, 15 deka darált dióval, 1 kanálka rummal, 2 tojás
sárgájával és 3 tojás keményre vert habjával elkeverünk. A diótölteléket a
tészta másik felével betakarjuk, villával megszurkáljuk, és tojásos bekenés
után forró sütőben szép pirosra sütjük. Kihűlés után négyzetes darabokra
vágjuk.
Kassai szelet (igen jó)
35 deka lisztet jól
összegyúrunk 1 csomag Váncza-sütőporral, 20 deka zsírral, 10 deka cukorral, 1
citrom reszelt héjával, csipetnyi törött fahéjjal, 1 egész tojással és 1/2
csomag Váncza-vanilincukorral. A tésztát zsírozott tepsibe kisujjnyi vastagon
tesszük, és 5-6 deka mazsolával megszórjuk, melyeket ujjal a tésztába
nyomkodunk. Ezután villával megszurkálva, a süteményt forró sütőben
felemelkedésig, illetve gyenge sárgulásig sütjük. A nem teljesen kisült tészta
tetejére még langyos mézzel való bekenés után a következő habot kenjük
egyenletesen: 15 deka őrölt mogyorót (igen jó a gyengén pörkölt) 15 deka
cukorral, 1 szelet reszelt csokoládéval és 3 tojás fehérjével (esetleg 2 egész
tojással) 1/2 óráig erősen habosra keverünk. A tepsit ezután ismét a sütőbe
helyezve, még a teljes átsütésig tovább sütjük. Négyzet alakú szeletekre vágva
szolgáljuk fel.
Kanonoklepény (igen jó gyorstészta)
1/2 kg lisztet 2 evőkanál
fagyos zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással,
1 citrom reszelt héjával, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral és annyi tejjel,
hogy dolgozható legyen, jól összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsibe téve,
barackízzel vastagon megkenjük, és őrölt mogyoróval beszórjuk. Másik felét
ráhelyezzük, tojással kenjük meg s hasonlóképpen, mint a lekvárt, mogyoróval
hintjük be. Közepes tűznél világosra sütjük.
Vaníliás darakrém (különlegesen jó)
1/2 liter víz és 1/2 liter
tej keverékéhez hidegen hozzákeverünk 1 csomag Váncza-vanilinkrémport, 5 deka
búzadarát és 25 deka cukrot. A krémet állandó keverés mellett sűrűre főzzük, és
nagyobb formába öntve, melyet előzőleg porcukorral beszórtunk, hűlni hagyjuk.
Kihűlés után kiborítjuk és befőtt gyümölccsel tálaljuk. Gyermekeknek igen
kedves tejes étel.
Kakaós-tortaszeletkék (kiadós, igen jó)
3 deka vajat (vagy 6 deka
zsírt) 1 egész tojással, 25 deka cukorral és 1/2 citrom reszelt héjával fél
óráig keverünk, azután 25 deka lisztet, 4 deka kakaót és 1/4 liter tejet adunk
hozzá. A jól eldolgozott tésztához legvégül kevés liszttel kevert 1 csomag
Váncza-sütőport gyúrunk és vajazott, kiszórt tepsibe téve, közepes tűznél
sütjük. Sütés után kétfelé vágva, gyümölcsízzel töltjük, szeleteljük, és
vanilincukorral bőven szórjuk be.
Mogyorós babtorta (olcsó házitorta)
18 deka, előző este
beáztatott száraz babot puhára főzünk, és szitán áttörünk. 3 tojás sárgáját 15
deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral habosra keverünk, majd 1/2
citrom reszelt héját és levét, 5 deka pörkölt, őrölt mogyorót, 1/2 csomag
Váncza-sütőport és az áttört babot adjuk hozzá. A 3 tojás keményre vert habját
legvégül könnyedén a tésztához keverjük, és tortaformában azonnal sütjük. A
tortát tejszínhabbal vonjuk be, és cukrozott mogyoróval díszítjük.
Karácsonyi mézes (nagyon jó)
25 deka melegített mézet, 1
egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört
szegfűszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben
különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel
megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűznél sütjük.
Finom gyümölcskenyér (igen jó zsúrsütemény)
6 tojás sárgáját elkeverünk
habosra 15 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, azután 3
evőkanál világos zsemlyemorzsát és 1 csomag Váncza-sütőport is adunk hozzá,
majd legvégül a hat tojásfehérje keményre vert habját. Felét nagyobb püspökkenyér-formába
tesszük, és közepére összesen 35-40 deka gyümölcsös keveréket teszünk vagdalt
fügéből, cukrozott narancsból, vagdalt birsalmasajtból, cukrozott vagdalt
gyümölcsből, mazsolából, kevés barackízzel összevegyítve. A tészta másik felét
ráöntve, közepes tűznél szép sárgára megsütjük. Egy-kétnapi állás után igen jó,
vékonyra szeletelve.
Zárdakifli (nagyon jó kávéhoz)
1/2 kg lisztet 1 csomag
Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 egész tojást, 3 deka cukrot és kevés sót
adva hozzá, langyos tejjel rétestészta keménységűvé gyúrjuk. 25 deka vajat 1-2
deka liszttel jól eldolgozunk s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet
azután összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk legalább 5-6-szor, mint a
vajastésztát. 10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk 1/2 cm
vastagra s háromszög alakúra vágva, a következő töltelékkel kenjük meg: 2 tojás
fehérjéből vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darált diót és 1 citrom
reszelt héját keverünk. A kifliket sütés után még melegen vanilincukorral
szórjuk meg.
Érsekszeletek (kitűnő uzsonnasütemény)
2 egész tojást 1/2 kg
liszttel, 1 deka cukorral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 deci tejfellel, 1/2
csomag Váncza-vanilincukorral, 12 deka vajjal jól összegyúrunk, és hideg helyen
pihentetjük. Nagyobb tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre
szeletelt és fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen
gyümölcsízt kenünk. Kihűlés után szeleteljük és Váncza-vanilincukorral, kevert
porcukorral beszórjuk.
"Nincs jobb nálam" (olcsó kitűnő sütemény)
50 deka lisztet elkeverünk 1
csomag Váncza-sütőporral, azután deszkán jól összegyúrjuk 20 deka cukorral, 2
egész tojással, 2 evőkanál zsírral, 2-3 szelet reszelt csokoládéval és 1/2
csomag Váncza-vanilincukorral. Szükség szerinti mennyiségben tejet adhatunk még
hozzá, hogy lágyan dolgozható legyen. A tészta felét tepsibe téve, kéznél lévő
bontott lekvárral kenjük meg, és a tészta másik felével betakarjuk. Tojással
kenjük, és darált dióval vagy mogyoróval megszórjuk. Sütés után
vanilin-szórócukorral hintjük, és négyzetes szeletekre vágva szolgáljuk fel.
Szerelmeslevél (igen kiadós)
30 deka liszttel elkevert 1/2
csomag Váncza-sütőport 20 deka vajjal, vagy 15 deka zsírral, késsel jól
összedolgozzuk, azután 5 tojás sárgájával gyúrjuk. A tésztából kis, dió nagyságú
gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén
egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk. Töltelék: 5 tojás habját, 20 deka
pörkölt őrölt mogyorót, 10 deka őrölt diót, 25 deka cukrot, 1 citrom levét, 1/2
csomag Váncza-vanilincukrot és egy egész tojást összekeverünk. A töltelékkel
megkent tésztákat könnyen összehajtjuk, s tojással megkenve sütjük. Sütés után
vanilincukorral bőven beszórva szolgáljuk fel.
Takaréklinzer (gyors, olcsó)
1/2 kg lisztet 1/4 kg
zsírral, 1 egész tojással, 20 deka porcukorral, 1 Váncza-sütőporral, 1 pohárka
rummal, 1 deka törött fahéjjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 1 csipetnyi
sóval és annyi tejfellel, amennyit felvesz, összegyúrunk, és zsírozott tepsiben
lekvárral megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vanilincukorral
szórjuk be.
Dióskürt (jó, igen ízletes)
45 deka lisztet 20 deka
vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 1 tojást, 1
csomag Váncza-sütőport, kevés sót, 2 kanál tejfelt, 1 kanál rumot és annyi
tejet, hogy jól nyújtható legyen. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s 1/2 cm
vastagra nyújtva, az alábbi töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat
összecsavarjuk, s tetejüket tojással megkenve, lassú tűznél sütjük. Töltelék:
1/2 őrölt diót, 5 deka mazsolát, 1 csomag Váncza-vanilincukrot, 1 kávéskanál
tört fahéjat és 1 marék zsemlyemorzsát sűrű sziruppal éppen még kenhető
töltelékké főzünk.
Mákoskürt (finom ízű)
A dióskürtnél leírt tésztát a
következő töltelékkel töltjük meg: 35 deka őrölt mákot, 1/2 kávéskanál tört
fahéjat, 1 citrom reszelt héját, 5 deka mazsolát és 1/2 csomag
Váncza-vanilincukrot vastag sziruppal sűrűre főzünk.
Porhanyós perecek (gyors, nagyon jó)
1/2 kg lisztet elkeverünk 1
csomag Váncza-sütőporral és eldolgozzuk 25 deka zsírral, 2 egész tojással, 3
keményre főtt tojás elmorzsolt sárgájával, 1 csomag Váncza-vanilincukorral, 15
deka cukorral és egy citrom levével. A tésztát deszkán jól meggyúrjuk és ujjnyi
pálcikákat sodrunk, melyekből duplafonású pereceket formálva, zsírozott,
lisztezett tepsiben szép sárgára sütünk. Még melegen vanilin-szórócukorral
bőven hintjük.
Vaníliás teasütemény (nagyszerű)
10 deka porcukrot 1 egész
tojással simára keverünk, azután deszkán 25 deka liszttel, 1 csomag
Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal és 1 csomag Váncza-vanilincukorral jól
eldolgozunk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis borospohárral kiszúrjuk, és
zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük.
Császárfánk (ischl-i fánk, kitűnő)
25 deka vajat, 35 deka
lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport és 25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15
deka héjazott őrölt mandulát, 1 csomag Váncza-vanilincukrot és 2 kanál rumot
gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a
kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, s gőzön
olvasztott főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.
Diákkenyér (sokáig eláll, igen jó)
3 egész tojást 20 deka
cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál olvasztott mézet, kevés törött
fahajat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra vágott diót, 1/2 csomag Váncza-sütőport
és 25 deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve,
lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük.
Lili-kifli (könnyű, igen finom)
20 deka vajat 20 deka
liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 20 dekányi túróval, és kevés
sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra nyújtjuk, és háromszög alakú
darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral kenjük meg és összecsavarjuk. A
kész kifliket még meleg állapotban vanilincukorral hintjük be.
Diós zsúrszeletek (nagyon jó)
25 deka lisztet 1/2 csomag
Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal, 5 deka cukorral és 1 evőkanál tejfellel
összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk. Egyik részét tepsibe rakva főtt
diós töltelékkel kenjük be vastagon, azután a tészta másik felével betakarva, sütőbe
téve sütjük. Sütés után a tésztát kocka alakúra szeleteljük és
vanilin-szórócukorral bőven hintve, szolgáljuk fel.
Ünnepi almáspite (igen finom)
35 deka lisztet elkeverünk 1
csomag Váncza-sütőporral. A liszt 1/2 részét 25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és
hűvös helyre félretesszük. Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5
deka porcukrot, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót
és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk. A vajastésztát
ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejestésztát, egyszer
összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt ismételjük
ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére nyújtjuk,
és kettévágjuk. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk egyenletesen s
fahéjjal ízesített, porcukorral erősen édesített nyers, vékonyra szeletelt
almával beborítjuk, mazsolával bőven megszórjuk. A tészta másik felét az
almarétegre helyezzük, ujjainkkal szélén elnyomkodjuk. Legvégül ritka villával
megszurkáljuk, és tojás sárgájával bőven ecseteljük. Jó meleg sütőben sütjük.
Tealinzer (nagyon jó)
20 deka vajat, 25 deka
lisztet, 1/2 citrom reszelt héját, 1/2 csomag Váncza-sütőport, 18 deka cukrot,
10 deka héjas őrölt mandulát, 1/2 deka tört fahéjat és 2 egész tojást deszkán
jól összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, s tepsibe helyezve lekvárral kenjük.
Félretett tésztából rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk. Sütés után
vanilincukorral hintjük meg
Túrófánk (nagyszerű ebédsütemény)
25 deka lisztet dörzsöljünk
el gyúródeszkán 20 deka vajjal, majd adjunk hozzá 25 deka friss, szitán áttört
tehéntúrót, 2 tojás sárgáját, kevés sót, 1 csomag Váncza-sütőport és 12 deka
cukrot. A jól összegyúrt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, s
pogácsa- vagy fánkszaggatóval szakítjuk ki. Forró zsírban világosbarnára sütjük
ki.
Olcsó kávékrém-torta (igen jó)
32 deka lisztet, 1 csomag
Váncza-sütőport, 5 deka vajat, 8 deka cukrot, 1 egész tojást 2 evőkanál erős
feketekávéval és 1/2 borospohár tejjel deszkán eldolgozunk, azután 5 tortaalakú
kerek lapot sütünk belőle formában. Töltelék: 1 csomag Váncza-mokkakrémport 4
deci tejjel csomómentesre elkeverünk, 10 deka cukrot adunk még hozzá és
óvatosan, állandó keverés mellett egész sűrűre főzzük. Kihűlésig keverjük, majd
15 deka habosra kikevert vajat habarunk hozzá. A töltelék egy részét
félretesszük, és az összeállított tortát azzal vonjuk be. Díszítésül a tortát
ostyalaptörmelékkel szórjuk be.
Vaníliás gyümölcsrizs (könnyű édesség)
1/2 liter tejbe elkeverünk
hidegen 1 csomag Váncza-vanilinkrémport, azután 12 deka cukrot adva hozzá, az
utasítás szerint 5-6 percig állandó keverés mellett szabad lángon sűrűre
főzzük. A forró krémet vizezett, hosszú őzgerincformába töltjük, és levétől
lecsurgatott vegyes befőttekből, melyeket (pl. őszibarackot, stb.) 3-4 felé
vágva ujjnyi vastag réteget rakunk. 1/2 liter tejből 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral, 10 deka cukorral és jóféle, egyenletesen puhára főzhető
rizsből sűrű tejberizst főzünk. A tejberizst a gyümölcsrétegre még forrón
ráöntjük, s a formát párszor ütögetjük. Hideg helyen való pár órás teljes
áthűlés után hosszú tálra kiborítjuk, és vanilincukorral édesített
tejszínhabból köröskörül kis csókokkal díszítjük. Igen jó édesség uzsonnához,
vacsorához. Mindenki szereti.
Édes pogácsa (különlegesen jó)
30 deka lisztet 25 deka
vajjal, 2 tojás sárgájával, 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka porcukorral,
kis késhegynyi sóval, késsel jól eldolgozunk, és 5-6-szor vékonyra nyújtjuk, s
minden alkalommal egész gyenge lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk. Végül
félujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott
tepsibe téve tojássárgájával erősen megkenjük, kevés nagy szemű
kristálycukorral megszórjuk, s közepükbe kis gyümölcsvillával beleszúrunk. A
forró sütőben szép pirosra sütjük.
Mogyorókrémtorta (igen olcsó, remek)
5 tojás sárgáját 14 deka
cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral 1/2 óráig keverjük, azután 15
deka őrölt pörkölt mogyorót és 3 tojás fehérjének keményre vert habját adva
hozzá, tortasütőben három részben sütjük. A lapokat a következő töltelékkel
töltjük: 1 csomag Váncza-mogyorókrémet, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2
liter hideg tejjel elkeverünk, azután szabad lángon állandó keverés mellett
egész sűrűre főzzük. A krémet a tűzről levéve, a megmaradt 2 tojás fehérjéből
vert habbal könnyen összekeverjük. A megtöltött tortát cukros csokoládémázzal
vonjuk be, és tetejére pörkölt mogyoróból díszt rakunk.
Vaníliás felfújt (igen ízletes)
10 darab puha kiflit egy
liter tejben, melyhez 1 csomag Váncza-vanilincukrot és 5 deka tisztított
mazsolát adtunk, megáztatunk, azután a kiflikről a tejet leöntve, formába
rakjuk. A leöntött tejjel elkeverünk 15 deka cukrot és 2 egész tojást, majd a
kiflikre öntve, meleg sütőbe tesszük, és szép sárgára sütjük. Süthetjük
magasabb oldalú, tűzálló cserépedényben is, így kiborítás után közvetlen az
edénnyel tálalhatjuk. Kevés langyos vízzel hígított baracklekvárral melegen
szolgáljuk fel.
Morzsatorta (nagyon finom)
20-20 deka lisztet, zsírt,
darált mandulát és cukrot 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2
tojással és 1 citrom levével gyúródeszkán jól összegyúrjuk. A tésztát vajazott
s morzsával kiszórt tortaformába téve, tetejét gyümölcsízzel kenjük meg
vastagon, azután tésztából rudakat sodorva, rácsot teszünk a lekvárra. Sütés
után a tortát 2-3 részre vágva, gyümölcsízzel kenjük meg. Tálaláskor
vanilinporcukorral bőven meghintjük.
Orosz teasütemény (igen jó, kiadós)
12 deka cukrot 2 egész
tojással, 12 deka vajjal és 25 deka liszttel kevert 1/2 csomag
Váncza-sütőporral jól nyújtható tésztává gyúrunk. E tészta kétharmad részét
nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A korongocskák közepére a következő
keveréket készítsük: 15 deka héjas mandulát 15 deka cukorral mozsárban finomra
törünk s hozzáadunk 1/2 deci tejet, jól összekeverjük. A tejes keverékhez még
1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 4 deka mazsolát, kevés tört fahéjat és 5 deka
vajat adunk. A félretett tésztából ceruza vékony szálakat sodrunk, melyeket
kereszt alakban a süteményekre nyomunk. Forró sütőben sütjük. Vanilincukorral
bőven hintjük.
Nimródtáskák (kirándulásra, vadászatra)
40 deka lisztet elegyítünk 1
csomag Váncza-sütőporral, majd deszkán összegyúrjuk 1 egész tojással, 15 deka
zsírral, kávéskanálnyi sóval és annyi tejfellel, hogy közepes lágy tésztát
nyerjünk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzetes darabokra vágjuk és
20 deka keskeny, vékony szeletekre vágott füstölt szalonna és 15 deka vagdalt
sonka vagy füstölt hús keverékével töltve összesodorjuk. A tekercsek végeit
ujjunkkal lenyomkodjuk és tojással bőven kenve, forró sütőben jól átsütjük.
Hidegen szolgáljuk fel vadászebéden, kiránduláson, vagy bor mellé.
Vaníliás kuglóf (igen gyors)
10 deka vajat (zsírt) 2-3
egész tojással, 12 deka cukorral, 30 deka liszttel fokozatosan jól kikeverünk,
azután 2 1/2 deci tejet adunk hozzá, majd kevés liszttel kevert 1 csomag
Váncza-sütőport, 5 deka mazsolát, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és 1/2 citrom
reszelt héját. Még egyszer rövid ideig jól megkeverjük és vajjal kikent,
zsemlyemorzsával kiszórt formába öntve azonnal a meleg sütőbe helyezzük, s
rendes tűznél sütjük. Tálaláskor Váncza-vanilincukorral beszórjuk.
Olcsó házitorta (gyors, igen jó)
15 deka cukrot 4 tojás
sárgájával habosra keverünk, majd 6 deka (2-3 szelet) finomra reszelt
főzőcsokoládét, 6 deka vajat, 10 deka őrölt diót, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukrot és 15 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőport
keverünk hozzá. Legvégül a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá és
vajazott, lisztezett hosszú formában sütjük. Sütés után kettévágjuk, s barack-
vagy más ízzel töltjük. Tálaláskor vanilin-porcukorral megszórva szeleteljük.
Politikus szelet (kitűnő, kiadós)
35 deka lisztet, melyhez 1
csomag Váncza-sütőport elegyítettünk, összegyúrunk 1 egész tojással, 22 deka
zsírral, 12 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával és levével, azon kívül 2
szelet reszelt csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tészta
kétharmad részét vajazott tepsi aljára tesszük, egyenletesen elnyomkodva és
málnaízzel bekenjük. A lekváros bevonatra cukros-habos tölteléket kenünk az alábbi
előírás szerint készítve: 20 deka porcukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával
és 1 szelet csokoládéval, hozzáadunk még 10 deka őrölt mogyorót és a 3 tojás
fehérjének kemény habját. A habos tölteléket befedjük a félretett egyharmad
rész tésztából kinyújtott lappal és villával több helyen megszurkálva, közepes
tűznél jól átsütjük. Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral hintjük be.
Leveles túróspogácsa (finom házi pogácsa)
30 deka vajat 30 deka
liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán nyomkodva összedolgozunk, majd
30 deka friss tehéntúrót, ízlés szerinti mennyiségben sót adva hozzá, jól
meggyúrjuk. A tésztát hatszor nyújtjuk, és kicsire összehajtjuk. Az utolsó
nyújtás előtt kendőbe tesszük, és lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni
hagyjuk. Pihentetés után deszkán kisujjnyi vastagra végleg kinyújtjuk, és
közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve, tetejüket
gondosan tojássárgájával megkenve, forró sütőben sütjük. Könnyű, ízletes
sütemény.
Zsírban sült pufók (gyors ebédsütemény)
40 deka lisztet összekeverünk
15 deka zsírral, 1 1/2 deci tejfellel, 1 csomag Váncza-sütőporral és kevés
sóval. 1 órai pihentetés után félujjnyi vastagra nyújtjuk, és csipkés kör alakú
vágóval kiszúrjuk. Forró zsírban kisütjük. Sütés után közepükön félig bevágjuk,
és barackízzel töltjük. Felszolgáláskor 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral
kevert porcukorral bőven hintjük. Igen kedvelt zsúrsütemény is.
Képviselőfánk (nagyszerű, gyors tészta)
10 deka vajat 10 evőkanál
vízzel felforralunk. Ha jól forr, 10 deka 0-ás grízes lisztet szórunk bele, s
kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve, egyenként 4 egész tojást
keverünk hozzá, majd sütőlemezre kis, tojásdad alakú halmokat rakunk, és forró
sütőben sütjük. A sütőt 10 percig nem szabad a tésztára kinyitni. A szép
sárgára sült fánkok alsó részét éles késsel bevágjuk s a szétnyitott fánkok
üregét 1 csomag Váncza-vanília- vagy mogyorókrémporból, a krémeslepénynél leírt
módon készült krémmel töltjük. Ha a fánkok ürege nem elég nagy, úgy a lágy
tésztát kés hegyével óvatosan kiemeljük. Tálaláskor Váncza-vanilincukorral
kevert porcukorral szórjuk be.
Szepesi mogyorósszelet (nagyon ízletes)
20 deka cukrot 15 deka
vajjal, 3 tojás sárgájával és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral habosra
keverünk (kb. 1/2 óráig). Hozzáadunk 20 deka lisztet, 1/2 csomag
Váncza-sütőport, 8 deka darált héjas mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény
habját. Vajazott tepsibe tesszük, 2-3 deka darált héjas mogyoróval és
porcukorral megszórva, azonnal forró sütőbe téve sütjük. Kihűlés után
szeleteljük.
Omlós almás (igen jó, kiadós)
50 deka lisztet 15 deka
zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 14 deka cukorral, 3 tojás sárgájával és 1
evőkanál tejfellel összegyúrunk és egyenletesre nyújtva, a tészta nagyobbik
felét nagyobb tepsi aljára helyezzük, széleit ujjunkkal lenyomkodjuk. 1 kg édes
almát káposztagyalun összevágunk, két marokkal gyengén kinyomkodjuk, majd 12
deka porcukor és 1/2 csomag Váncza-vanilincukor keverékével vegyítve,
egyenletesen elosztjuk a tésztán, és 5 deka tisztított, lágy mazsolával
megszórjuk. A tészta félretett másik felét kinyújtva a töltelékre helyezzük.
Ritkafogú villával pár helyen megszurkáljuk, és tojással megkenjük. Szép
barnássárgára sütjük ki. Kihűlés után vanilin-szórócukorral meghintjük, és
utána szeleteljük.
Mákosrudacskák (igen jóízű)
3/4 kg liszttel kevert 1
csomag Váncza-sütőport 20 deka zsírral és 10 deka cukorral, kevés citromlé és késhegynyi
törött fahéj hozzáadásával összegyúrunk. Késhát vastagra nyújtjuk és
derelyevágóval egyenlő nagy, kb. 3 ujjnyi széles és ujjnyi hosszú darabkákra
vágjuk. A szeletek közepébe ujjnyi vastag csíkban 12 deka mákból vanilincukros
tejben főtt s 1-2 deka mazsolával készült szokásos mákos tölteléket teszünk, és
hosszában összehajtjuk. Tojássárgájával kenjük, és közepes tűznél sütjük.
Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral hintjük be.
Legényhódító (gyors, igen jó)
25 deka cukrot 15 deka
zsírral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral, 50 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral és
annyi tejjel összegyúrunk, hogy lágyan nyújtható legyen. A tészta nagyobbik
felét tepsi aljára tesszük és megkenjük a következő töltelékkel: 12 deka őrölt,
pörkölt mogyorót 12 deka porcukorral, 1/2 citrom reszelt héjával, 2 egész
tojással és 2 kanál morzsával elkeverünk. A töltelékre a maradék tésztát
helyezzük egyenletes vastagra nyújtva. Tojással megkenjük, kevés tört
mogyoróval megszórjuk és villával megszurkálva, lassú tűznél jól átsütjük.
Sütés után vanilin-szórócukorral hintjük be, és szeletekre vágjuk.
Budai szeletek (kitűnő uzsonnához)
1 deka cukrot 4 tojás
sárgájával, 1 csomag Váncza-vanilincukorral és 4 deka vajjal habosra keverünk.
1/2 órai keverés után még 15 deka őrölt mandulát, meglágyított 7 deka
főzőcsokoládét, 2-3 evőkanál zsemlyemorzsát, 1/2 csomag Váncza-sütőport és
legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk hozzá. Tepsiben sütjük. Sütés után
csokoládéval készült cukros csokoládémázzal vonjuk be az egész lapot, melyet
hosszúkás szeletekre vágva még csokoládécsókkal díszítünk.
Mogyorós fészek (sokáig eláll)
15 deka mogyorót, 17 deka
cukrot, 2 evőkanál morzsát, 1 szelet reszelt csokoládét, 1 egész tojást, 1/2
csomag Váncza-sütőport, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 1 citrom reszelt héját
egy-két kanál tejfel segítségével összegyúrunk. Golyókat formálunk belőle,
kristálycukorban meghempergetjük, közepükön ujjal benyomva barack- vagy
meggyízzel kis csókot teszünk rá. Langyos sütőbe téve szárítjuk.
Házi túróstekercs (olcsó, igen jó)
40 deka lisztet 1 csomag
Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 5 deka cukrot, 2 tojás sárgáját, 15 deka
vajat és 2-3 evőkanál tejfelt gyúrunk hozzá. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, és
négyszögletes darabokra vágjuk, melyekre az alábbi töltelékből vastag csíkot
rakunk. Töltelék: 35 deka friss tehéntúrót 20 deka cukorral, 8 deka vajjal, 1/2
csomag Váncza-vanilincukorral, 3 deka liszttel, 15 deka főtt, passzírozott
krumplipéppel, 1/2 citrom reszelt héjával és 3 tojás sárgájával összekeverünk.
A megkent tésztadarabokat tekerccsé sodorjuk és zsírozott tepsibe téve, lassú
tűznél sütjük. Tálaláskor vanilin-szórócukorral szórjuk meg.
Női szeszély (rendkívül jó)
12 deka vajat 4 tojás
sárgájával, 4 kanál cukorral habosra keverünk, majd 2 evőkanál tejet és 25 deka
liszttel elkevert 1 csomag Váncza-sütőport hozzáadva, könnyű tésztává keverjük.
A tésztát középnagy tepsibe egyenletesen vastagon kiöntve, barackízzel
megkenjük s 6 tojás fehérjéből, 1 kis kanál ecettel és 20 deka citromos
porcukorral keverve készült (nem verve készült) kemény habbal lehetőleg
vastagon bevonjuk. Közepes tűznél sütjük. Sütés alatt a sütő ajtaját ne sokat
nyissuk fel. A habhoz szükséges citromos cukrot úgy készítjük, hogy 1 citrom
reszelt héját a cukor egy részével mozsárba dörzsöljük el s azután a többi
cukorhoz elegyítve, átszitáljuk.
Vaníliás perecek (finom ízű teasütemény)
25 deka lisztet 10 deka
cukorral, 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 15 deka vajjal, 1 tojással, 8 deka
héjazott, őrölt mandulával és 1 csomag Váncza-vanilincukorral összegyúrunk.
Vékony rudacskákat sodrunk a tésztából és kis pereceket formálunk belőle. A
világosra sütött pereceket vanillincukorban meghempergetve szolgáljuk fel.
Almástorta (kitűnő ebédsütemény)
35 deka lisztet 1 csomag
Váncza-sütőporral, 18 deka vajjal, 2 egész tojással és 15 deka cukorral deszkán
összegyúrunk. A tészta felét vajazott tortaformába téve, szépen kibéleljük
egészen a felső széléig. Külön készítünk 1 kg vékony szeletekre vágott almából
20 deka cukorral, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 10 deka mazsolával és
késhegynyi fahéjjal tölteléket, melyet három részre osztva, a tésztával bélelt
formába rakunk. Minden almás rétegre egy-egy tésztalapot, széleiket mindig az
oldaltésztához nyomogatva. Forró sütőben tejesen átsütjük és a formából kivéve,
vanilincukorral bőven behintjük. Legcélszerűbb széjjelnyitható formát
használni, mert ebből könnyen és szépen kivehető a sütemény.
Mágnás dióspite (különlegesen finom)
30 deka lisztet, melyhez 1
csomag Váncza-sütőport kevertünk, 16 deka zsírral, 10 deka porcukorral, 1 egész
tojással, 1 citrom reszelt héjával és levével jól összegyúrunk. A tészta egy
részét félretéve, nagyobb részét vékonyra kinyújtjuk és tepsibe téve, barack-
vagy málnaízzel megkenjük. 20 deka cukrot, 2 tojás sárgáját, 15 deka őrölt
diót, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és a 2 tojás keményre vert habját
elkeverjük, s az ízzel megkent tésztára kenjük. A félretett tésztából
pálcikákat sodrunk, s azokból rácsozatot készítünk, melyet sütés előtt tojással
megkenünk. Lehetőleg magas oldalú tepsit válasszunk a sütéshez. Ha kihűlt, a
tepsiben felszereljük.
Burgonyás szelet (igen jó házisütemény)
25 deka lisztet, 25 deka
főtt, áttört burgonyát 12 deka zsírral, 12 deka porcukorral, 1 egész tojással,
1 csomag Váncza-sütőporral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral összegyúrunk.
Felét a tepsi aljára egyenletesen szétnyomkodjuk, kéznél lévő ízzel félujjnyi
vastagon megkenjük s a tészta másik részét ráhelyezve, villával megszurkáljuk.
Forró sütőben sütjük. Sütés után négyzetes darabokra vágjuk, és
vanilin-szórócukorral bőven beszórjuk. Olcsó, kiadós, kedvelt gyermektészta.
Komteszka (finom édesség)
10 deka vajjal deszkán
eldörzsölünk 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőport, 10 deka
porcukrot és 3 tojás sárgáját. Egyenletesen kikent tepsibe nyomkodjuk a tésztát
félujjnyi vastagon, és azonnal megsütjük. Sütés után a kihűlt tészta tetejére,
még a tepsiben a következő cukros-habos édességet kenjük: 4 tojás fehérjét
meleg fölött 25 deka cukorral kemény habbá verünk, majd hozzákeverünk 1 csomag
Váncza-vanilincukrot, 5 deka őrölt, pörkölt mogyorót, 2 kávéskanál finom
kakaót, vagy csokoládéreszeléket és 1 citrom reszelt héját. A tésztát a
bevonattal újra a már langyossá hűlt sütőbe tesszük és szárítjuk. Kihűlés után
éles késsel hosszú keskeny szeletekre vágjuk fel.
Paulette (rendkívül kiadós)
15 deka zsírt 25 deka
liszttel jól eldörzsölünk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 2 tojás sárgáját, 1/2
csomag Váncza-sütőport, és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy éppen jól
nyújtható tészta legyen. A metélt vastagságúra kinyújtott tésztát
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és dió nagyságú csomókat rakunk rá 12 deka őrölt
pörkölt mogyoróból, 12 deka cukorból, 1/2 citrom reszelt héjából, 2 egész
tojásból és 2 kanál morzsából készített keverékből. Rendes tűznél sütjük s
tálaláskor vanilincukorral szórjuk be.
Sigillum (igen alkalmas zsúrra)
1 egész tojást, egynek a
sárgáját, 12 deka cukorral, 15 deka vajjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral
összegyúrunk kevés tej hozzáadásával és 35 deka liszttel kevert 1 csomag
Váncza-sütőporral. Fél centi vastagra nyújtjuk, és borospohárral vagy
ugyanakkora pogácsavágóval a tészta egy részét kiszúrjuk. Másik részéből
ceruzaszéles szalagokat vágunk. A kerek tésztadarabokra egy-egy halmocska
kéznél lévő lekvárt helyezünk. A lekvárcsomócskák köré papírtölcsérből 1 tojás
kemény habjából 5 deka porcukorral kevert édes habból vékony koszorút nyomunk.
A keskeny tésztadarabkákból pedig kereszt alakú pántot rakunk, végeiket
ujjunkkal gyengén benyomva. Közepes tűznél jól átsütjük. Felszolgáláskor
vanilin-szórócukorral hintjük be. Igen mutatós és kiadós teasütemény. A
habkoszorút, ha kevés idő áll rendelkezésre az elkészítéshez, elhagyhatjuk, bár
igen csinossá teszi a süteményt.
Debreceni mézes (sokáig eláll, igen jó)
4 egész tojást 10 deka
cukorral habosra keverünk, azután hozzáadva 1/2 kg lisztet, 1 csomag
Váncza-sütőport, 4 deci langyos mézet, 1/2 deka tört fahéjat és 3-4 szem
finomra tört szegfűszeget, még 1/2 óráig keverjük. Zsírozott tepsibe tesszük,
tetejét apróra vágott dióval vagy mandulával beszórjuk.
Mese almás (kiadós, finom)
1/2 kg lisztet, 1 csomag
Váncza-sütőport, kevés sót és 20 deka cukrot egy egész tojással, 15 deka
zsírral és 2 deci tejfellel összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben
egyenletesen elnyomkodjuk. Az almatöltelékhez 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot,
mazsolát és törött fahéjat is tegyünk. A tészta másik felével az almát
betakarjuk s tojás sárgájával megkenve, villával megszurkáljuk. Forró sütőben
világos barnára sütjük. A kész tésztát vanilincukorral bőven behintjük.
Pozsonyi dióskürtös (takarékos, igen jó)
45 deka lisztet 1 csomag
Váncza-sütőporral, 15 deka zsírral, 2 egész tojással, 5 deka cukorral és kevés
tejfellel összegyúrunk. Baracknagyságú golyócskákat formálunk belőlük, melyeket
egyenként nyújtva a következő töltelékkel töltjük: 15 deka cukrot, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukrot 1 deci tejben elkeverünk és 18 deka őrölt dióval, 5 deka
mazsolával tölteléksűrűre főzzük. Az összesodort, hajtott kürtöket vajazott
tepsiben tojássárgájával kétszer jól megkenjük, és forró sütőben szép barnára
sütjük.
Csokoládés habszelet (igen finom)
12 deka cukrot 10 deka
vajjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 1 egész tojással és 15 deka liszttel
kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral jól összegyúrunk. A tésztát tepsibe
egyenletesen helyezve sütjük. Sütés után a következő habkeverékkel vastagon
bevonjuk: 15 deka cukrot 4 tojás sárgájával 1/2 óráig keverünk, azután
hozzáadunk 2 szelet puhított csokoládét, 10 deka darált héjas mandulát, 1
citrom reszelt héját és utoljára 4 tojás keményre vert habját. A csokoládés
tésztát felkenve, az egész tepsit sütőbe tesszük, és lassú tűznél jól
kiszárítjuk.
"Háromféle édesség" (kitűnő ebédsütemény)
50 deka lisztet elkeverünk 1
csomag Váncza-sütőporral, azután 25 deka porcukorral, 25 deka zsírral, 2 egész
tojással, 1 tojás sárgájával és 1 csomag Váncza-vanilincukorral összegyúrjuk. A
tészta felével nagyobb vajazott tortaformát kibélelünk, majd háromféle
töltelékkel töltjük: 1) 1/2 kg darált mákból vanilincukorral édesített tejjel
sűrű tölteléket készítünk; 2) baracklekvár és a harmadiknak 20 deka darált
dióból vanilincukrozott tejjel főtt tölteléket készítünk. Minden
töltelékréteget egy-egy tésztaréteggel fedünk be. Közepes tűznél jól átsütjük. Dísztálra
kiborítva tálaljuk és vanilin-szórócukorral bőven hintjük.
Farsangi szelet (finom, gyors)
25 deka vajat 30 deka
liszttel, 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 tojással és 2 evőkanál cukorral jól
eldolgozunk. Háromszor nyújtjuk a tésztát, melyet végül két egyenlő részre
osztva, tepsiben a következő töltelékkel kenünk meg. Töltelék: 25 deka cukorból
sűrű szirupot főzünk, majd hozzáadunk 25 deka őrölt mandulát, 1/2 kávéskanál
tört fahéjat, 5 deka mazsolát és 1 citrom reszelt héját. A tésztát tojással
kenjük és villával pár helyen megszurkálva, erős tűznél sütjük. Felszeletelés
előtt vanilin-szórócukorral bőven hintsük be.
Burgonyás patkók (nagyszerű melegen is)
8 nagyobb burgonyát forrón
áttörünk, 1/2 csomag Váncza-sütőporral, kevés sóval és 1-2 kanál liszttel lágy
tésztává gyúrjuk. A tésztából körülbelül 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag
rudacskákat sodrunk, melyeket patkóalakúra meghajlítva, lapos kanálon forró
zsírba téve, szép barnára sütjük. A patkókat még forrón 30 deka porcukor és 1
csomag Váncza-vanilincukor keverékében meghempergetjük. Mielőtt sütni kezdjük a
tésztát, tegyünk próbát, mert némely burgonyafajta lágyít.
Tiroli rétes (nagyszerű)
16 deka vajat 20 deka
liszttel, 2 egész tojással, 1/2 csomag Váncza-sütőporral, kevés sóval és 2
kanál borral összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen
elnyomkodjuk, és egyenletesen megkenjük 3 egész tojás, 15 deka cukor, 5 deka
mazsola, 10 deka őrölt mogyoró és 1 citrom reszelt héjának habos keverékével. A
tészta másik felét a töltelékre helyezve, tojással kenjük meg. Villával több
helyen megszurkálva, lassú tűznél sütjük. Szeletelés előtt
vanilin-szórócukorral bőven hintjük.
Mákoscsomag (igen finom)
30 deka lisztet 1 csomag
Váncza-sütőporral és 10 deka cukorral elkeverünk, azután 15 deka zsírral és 4
tojás sárgájával összegyúrjuk. A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, négyzetes
darabokra vágjuk, melyekre az alábbi mákos édességből kis halmocskákat rakunk.
Töltelék: 15 deka finomra darált mákot 15 deka cukorral és kevés tejjel puhára
átfőzünk, majd hozzákeverünk 5 deka mazsolát és 1 csomag Váncza-vanilincukrot.
A töltött tésztákat felébe összehajtjuk, széleiben ujjunkkal lenyomkodjuk, és
forró sütőben sütjük. Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral bőven hintjük.
Nagyszerű manduláskrém (kitűnő)
20 deka darált héjas mandulát
15 deka cukorral és 1/4 liter tejjel puhára párolunk, majd félretesszük hideg
helyre kihűlni. Habüstbe 3/4 liter tejhez 2 csomag Váncza vaníliás krémport
keverünk gondosan, hogy csomók ne legyenek benne. Hozzáadunk még 10 deka cukrot
és a főtt mandulatejet. Állandó keverés mellett főzzük, és 2-3 percig
forraljuk. Vizezett őzgerinc-, vagy kerek krémformába öntjük, közbe egy-egy,
összesen 10-12 darab rummal meglocsolt piskótát rakunk. Hideg helyen pár órás
hűlés után megfelelő dísztálra kiborítjuk és befőtt gyümölccsel, vagy vaníliás
tejszínhabbal díszítve szolgáljuk fel, mint kiváló uzsonnacsemegét.
Hamis túrósrétes (igen gyors, kitűnő)
25 deka lisztből 1 tojással
és 1/2 csomag Váncza-sütőporral rendes gyúrt tésztát készítünk, melyet vékonyra
kinyújtunk. Töltelék: 1/4 kg túró, 5 deka mazsola, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukor, 1 deci tejfel, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja és 12 deka
cukor. 10 deka vajat felolvasztunk, ezzel a kinyújtott tésztát megvajazzuk,
mint a réteseket és a töltelékkel megkenjük. Összesodorjuk, majd vajjal kikent
tepsibe tesszük és 1/2 liter tejjel, melyhez késhegynyi Váncza-vanilincukrot
tettünk, leöntjük. Közepes tűznél 1 órára sütőbe tesszük. Ezen idő alatt a tej
elfő és rétesünk a szükséges ideig tovább sül.
Leveles tepertőspogácsa (kitűnő)
40 deka lisztet 1 csomag
Váncza-sütőporral, 2 tojás sárgájával, 2 evőkanál erős rummal, csipetnyi
borssal, ízlés szerinti mennyiségben sóval. és szükség szerinti tejfellel
könnyen nyújtható tésztává jól eldolgozunk. A tésztát félujjnyi vastagra
kinyújtva, langyos zsírral megkenjük és összesen 1/4 kg apróra darált
tepertővel minden összehajtás előtt megszórjuk. A nyújtást, zsírral kenést és
tepertős beszórást négy-ötször ismételjük, majd utolsó nyújtás előtt a tésztát
fél órára hideg helyre tesszük pihenni. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk és
közepes pogácsavágóval kiszúrva, tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük.
Borhoz, teához igen jó.
Kiadós teasütemény (olcsó, gyors)
50 deka lisztet elkeverünk 1
csomag Váncza-sütőporral, azután a következőkkel deszkán összegyúrjuk: 20 deka
jól átfőtt, passzírozott krumpli, 12 deka zsír, 18 deka cukor, 1 csomag
Váncza-vanilincukor és 1 egész tojás. Félujjnyi vastagra nyújtjuk és különféle,
háznál lévő apró süteményvágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsiben szép sárgára
sütjük és forrón vanilin-szórócukorban megforgatjuk.
Szabolcsi lepény (kiadós, olcsó)
8 deka cukrot habosra
keverünk 3 tojás sárgájával és összekeverjük 45 deka sült, hámozott, áttört
burgonyával, melyet előzőleg elkészítettünk és kihűtöttünk. A keverést
erőteljesen tovább folytatva, 1 csomag Váncza-vanilincukrot, 1 csomag
Váncza-sütőport és legvégül a 3 tojás keményre vert habját adjuk hozzá.
Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük és kihűlés után, felét lekvárral megkenve,
egymásra fordítjuk. Hosszú szeletekre vágva, vanilin-porcukorral meghintve
tálaljuk fel.
Kávéfelfújt mokkakrémmel (kitűnő)
6 kiflit apróra vágva s 1
csomag Váncza-vanilinkrémport 3 deci erős feketekávéval elkeverve 1/4 óráig
állni hagyunk, azután az egészet elkeverve, 5 deka meleg olvasztott vajba téve
addig főzzük, míg leválik a lábasról. Ha kihűlt, 3 tojás sárgáját habarjuk bele
egyenként egy-egy kanál porcukorral, legvégül a 3 tojás keményre vert habját
adjuk hozzá. Olvasztott vajjal megkent s porcukorral beszórt formában
háromnegyed óráig gőzben főzzük. Melegen, vanilincukorral bőven behintve
szolgáljuk fel.
Olcsó vasárnapi szeletek (gyors, igen jó)
20 deka cukrot 5 tojás
sárgájával habosra keverünk és hozzáadunk 1/4 kg válogatott, jól átfőtt és
melegen tört burgonyát még langyosan. Kihűlés után 5 deka kakaót, 1/2 csomag
Váncza-sütőport és az 5 tojás habját keverjük hozzá. Hosszú, kikent és
lisztezett formában sütjük. Sütés után kettévágjuk, és a következő burgonyás
töltelékkel töltjük: 1/4 kg, az előbbi mennyiséggel együtt, főtt és áttört
burgonyát 10 deka vajjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral és 15 deka
porcukorral keverünk. A töltelék egy részével az összeállított süteményt kívül
is megkenjük vékonyan, s csokoládédarával vagy őrölt mogyoróval (dióval)
megszórva szeleteljük.
Vajastáskák (rendkívül ízletes)
25 deka lisztet, 1/2 csomag
Váncza-sütőport, 20 deka vajat, 2 egész tojást, 6 deka cukrot, 1/2 citrom levét
és 1 csomag Váncza-vanilincukrot annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen
nyújtható legyen. A metélt-vastagra nyújtott tésztát borospohárral kiszúrjuk s
a darabok közepére kis csomókban barack- vagy málnaízt téve, könnyedén
félbehajtjuk, szélen, egy helyen ujjunkkal benyomva. Cukorral megszórva
világosbarnára sütjük.
Kongó-torta (nagyszerű, kitűnő ízű)
10 deka darált mogyorót, 5
deka darált diót 1/2 óráig keverünk 15 deka porcukorral, 5 tojás sárgájával,
1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 1 citrom reszelt héjával és 3 szelet
csokoládéval. Legvégül az 5 tojás kemény habját adjuk hozzá könnyedén és
vajazott, lisztezett, magas falú tortaformába rakva, forró sütőben megsütjük.
Sütés után a kihűlt tésztát három rétegre vágjuk és 4 deci tejszínből 10 deka
porcukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral készült hab egy részével
megtöltjük, összeállítjuk s kevés félretett habbal tetejét egyenletesen, késsel
bevonjuk. A torta tetejét 2 deka csokoládéval vagy vékony, durván törött
ostyalaptörmelékkel megszórjuk.
Szilveszter-sütemény (igen kiadós, jó sütemény)
1/2 kg lisztet, 1 csomag
Váncza-sütőport, 25 deka cukrot, 15 deka zsírt, 2 egész tojást és 1 csomag
Váncza-vanilincukrot gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre
osztjuk, s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk. A tésztákat
külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk a kicsi pogácsavágóval kiszakítva,
zsírozott tepsibe rakjuk. A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk,
s úgy sütjük. Sütés után a világos karikák alját barack- vagy más gyümölcsízzel
megkenjük, s így egy-egy csokoládés korongocskára téve tálaljuk.
Hortobágyi tepertősrudak (igen jó teához)
1/2 kg lisztet 1 csomag
Váncza-sütőporral, 10 deka zsírral, 2 egész tojással és kevés sóval
rétestészta-keménységűre gyúrunk annyi tejföllel, amennyit kíván. Nyújtjuk,
azután 25 deka vagdalt tepertőt szórva rá, hajtjuk, és ismételt hajtogatás
mellett négyszer nyújtjuk. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtva, ujjnyi széles és
hosszú darabokra vágjuk, tojással kenve keresztirányban bevagdaljuk. Szép
sárgára sütjük.
Arab kávétorta (különlegesen finom)
25 deka cukrot hat tojás
sárgájával és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral habosra keverünk, azután egy
szelet reszelt csokoládét, 20 szem egész finomra tört pörkölt kávét, 1/2 csomag
Váncza-sütőport, egy kanál lisztet és legvégül a hat tojás fehérjének kemény
habját adjuk hozzá. Vajazott, lisztezett tortaformában közepes tűznél sütjük,
és kihűlés után két rétegre éles késsel átvágjuk. Töltelékek és átvonó: 15 deka
porcukrot 8 tojás sárgájával, 1 egész tojással, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral és két deci tejjel állandó keverés mellett sűrűre
főzzük, időközben hozzáadva 2 evőkanál erős feketekávét és 1/2 szelet
főzőcsokoládét.
Non Plus Ultra (nagyon jó teához)
15 deka vajat 3 evőkanál
porcukorral kevert 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 2 egész tojással, 25 deka
liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral jól összegyúrunk. A tésztát késhát
vastagra nyújtjuk, és apró szaggatóval kiszúrjuk. Ha szép sárgára kisült,
kettőt-kettőt málnával összeragasztunk, s tetejére barackízzel 1-1 szem
cukrozott meggyet teszünk díszítésül.
Hájaspogácsa (nagyon jó, gyors)
30 deka tiszta, hófehér hájat
apró kockákra vagdalunk, és hideg vízzel jól kimossuk, majd nagyobb lyukú
szitán áttörjük és 15 deka liszttel deszkán eldolgozva, hideg helyre tesszük,
legalább fél órára. Időközben 25 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, egy
tojással, ízlés szerinti mennyiségben sóval és kevés tejjel könnyen nyújtható
tésztává gyúrunk. A tésztát deszkán tésztástál nagyságúra nyújtjuk, és a hájas,
hideg tésztát belehajtogatjuk, utána metélt-vékonyra nyújtjuk, azután ismét
vastagra hajtjuk. Ezt még négyszer ismételjük és végül ujjnyi vastagra nyújtva,
közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejét gondosan megkenjük
tojássárgájával és bevagdalva, forró sütőben sütjük.
Mazsolás szeletek (igen kiadós, nagyszerű)
40 deka lisztet elkeverünk 1
csomag Váncza-sütőporral, azután hozzágyúrunk 8 deka cukrot, 22 deka zsírt,
kanálka rumot és késhegynyi fahéjat. A tésztát tepsibe helyezzük, és egyenletes
vastagon elnyomkodjuk. Forró sütőben félig sütjük és kivéve a sütőből, barackízzel
bevonjuk, melyre 15 deka tisztított mazsolát szórunk. A mazsolára még 4 tojás
fehérjéből 20 deka porcukorral kevert kemény habot kenünk egyenletesen és
visszahelyezve, a sütőben teljesen átsütjük. Kihűlés után gyufadoboz nagyságú
szeletekre vágva tálaljuk.
Kossuth-kifli (kitűnő uzsonnasütemény)
35 deka lisztet 20 deka
vajjal vagy zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanál
porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi
vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel
megkenve, kiflikké sodorjuk. Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral
habosra keverünk, s 20 deka őrölt diót teszünk hozzá. Sütés előtt tojással
megkenjük, s tört dióval szórjuk be.
Leveles sajtosrudak (zsúrokra kitűnő)
30 deka lisztet 10 deka
vajjal, 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 2 késhegynyi sóval és kevés vízzel jó
rétestésztává dolgozunk, azután nyújtjuk. A kinyújtott tésztát tojással
megkenjük és 25 deka reszelt parmezán- vagy kemény magyar, ementáli sajttal
behintjük és összehajtogatjuk. A tésztát újra nyújtjuk, a beszórást 5-6-szor
ismételjük. Legvégül ujjnyi vastag rudakat formálunk, melyeket tojással
megkenve, sóval és sajttal bőven behintünk. A rudakat közepes tűznél sárgára
sütjük
Esztergomi linzer (kitűnő házilinzer)
50 deka lisztet 1 egész
tojással, 1 csomag Váncza-sütőporral, 25 deka cukorral, 25 deka zsírral, 1/2
csomag Váncza-vanilincukorral, 1 dkg fahéjjal, 1 evőkanál kakaóval és annyi
tejfellel vagy tejjel összegyúrunk, hogy könnyen formálható legyen. Zsírozott
tepsibe a tészta nagyobbik felét elnyomkodjuk, melyre őrölt dióval meghintett
szilvaízt kenünk. A lekvárosra a félretett tésztából vékony párhuzamos rácsot
rakunk a lekvárba belenyomkodva. Tojással kenjük, és közepes tűznél sütjük.
Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral bőven hintjük.
Manduláscsók (nagyszerű teához)
35 deka cukrot 4 tojás
fehérjével, 1 csomag Váncza-vanilincukorral és 1/2 citrom levével félóráig
keményre keverünk. Legvégül, ha a cukros keverék már elég kemény ahhoz, hogy a
kávéskanállal kirakott halmocskák szilárdan megállnak, 12 deka héjazott,
keskeny, hosszú szeletekre vágott mandulát keverünk hozzá, és vajazott lemezre
vagy tepsibe dió nagyságú halmokat rakunk két kis kávéskanál segítségével.
Tetejükre 1-1 tisztított mandulát teszünk, és langyos sütőben addig szárítjuk,
míg a csókocskák szépen megszáradnak. Igen tartós édesség.
Tejes vaníliás rétes (rendkívül jó)
Fél kiló lisztből jó
rétestésztát készítünk, kinyújtjuk és lisztezett rétesabroszon kihúzzuk. Zsírral
való befröcskölés után megkenjük a következő töltelékkel: 3 tojás sárgáját 12
deka búzadarával, 3 deci tejfellel, 1 csomag Váncza-vanilincukorral, 12 deka
cukorral, és 6 deka mazsolával elkeverünk. Vajjal bőven kent tepsibe tesszük a
rétesrudakat és 1/2 liter tejjel leöntve, forró sütőben sütjük kb. félóráig,
míg a tej elfőtt, utána még negyedóráig a sütőben tej nélkül sütjük tovább.
Szeletelve, vanilin-szórócukorral meghintve tálaljuk.
Mogyorós almás (nagyszerű házisütemény)
30 deka lisztet 15 deka zsírral,
1 csomag Váncza-sütőporral, 20 deka cukorral, 10 deka őrölt mogyoróval, 1/2
csomag Váncza-vanilincukorral és 2 egész tojással összegyúrunk. A tészta
egynegyed részét félretesszük. Tepsibe egyenletesen elhelyezve, a nagyobbik
részt befedjük 1 kg édes almával, melyet uborkavágón való legyalulás után
kézzel kinyomkodtunk. Az almát 8 deka fahéjas porcukorral megszórjuk, és
tetejére a félretett tésztából sűrű rácsot rakunk. Forró sütőben szép sárgára
sütjük.
Vajas krumplipogácsa (igen jó, ízletes)
40 deka lisztet 25 deka
vajjal, 20 deka áttört, főtt burgonyával, 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán
jól összedolgozunk, majd ízlés szerint sót, 1/2 deci tejfelt és 1 egész tojást
gyúrunk még hozzá. Hideg helyen pár órát pihentetjük s utána, mint a leveles tésztákat,
négyszer-ötször nyújtjuk és hajtjuk, mindenkor megkenve kevés tejjel összekever
egész tojással. Legvégül kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval
kiszúrjuk. Tojással megkenjük, és félóra múlva közepes tűznél szép pirosra
sütjük. Igen jó teához s hideg büféhez.
Porhanyós uzsonnaszelet (igen finom)
10 deka finomra darált
mandulát, 15 deka cukrot, 5 kemény tojássárgáját, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukrot, 25 deka lisztet, 15 deka zsírt és 1/2 csomag
Váncza-sütőport összegyúrunk. A tészta felét zsírozott tepsibe tesszük
egyenletes vastagon, széleit ujjainkkal elnyomkodva. 3 tojásfehérjéből kemény
habot verünk, és barackízzel vegyítve felkenjük. A habos rétegre a félretett
tésztából ujjnyi vastag rácsot rakunk, és közepes tűznél sütjük. Tálaláskor
vanilin-szórócukorral bőven hintjük.
Linzi korongocskák (kiadós, finom)
15 deka cukrot 35 deka
liszttel, 2 egész tojással, 15 deka zsírral, késhegynyi törött fahéjjal, 1
csomag Váncza-sütőporral, 1-2 kanál tejfellel deszkán jól eldolgozunk. Fél centi
vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. Kikent, lisztezett
tepsiben a korongocskákat kis málna- vagy meggyízcsókkal díszítjük, melyek
közepébe egy-egy kis mogyorónyi tésztagolyócskát nyomva sütjük. Sütés után
gyengén cukrozzuk vanilin-szórócukorral. Igen kiadós teasütemény.
Bundás alma (hidegen is kitűnő)
6-8 darab szebb téli almát
gondosan meghámozunk, keresztben ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és közepükből
kis késsel a csutkát kiemeljük. Így gondos munkával szép koszorúkat kapunk,
melyeket 1 csomag Váncza-vanilincukorból, 2 tojás sárgájából a szükséges
mennyiségű liszttel készült sűrűbb palacsintatésztába mártunk és forró zsírban
szép pirosbarnára sütjük. Még forrón, gyengén fahéjas vanilinporcukorban
megforgatjuk.
Őszi szeletek (igen jó)
15 deka zsírt 2 egész
tojással, 12 deka cukorral, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 50 deka liszttel
kevert 1 csomag Váncza-sütőporral és 1-2 evőkanál tejjel deszkán jól
összegyúrunk. Két részre osztjuk. Egyik részét zsírral kikent tepsibe téve,
egyenletesen elnyomkodjuk, majd a következő töltelékkel töltjük: 1/2 kg
vékonyra szeletelt rétesalmát, 60 deka kimagvazott, felébe vágott szilvát
könnyedén keverünk 10 deka cukor és késhegynyi fahéjpor keverékével. A másik
részt tésztával fedjük, és tojással bőven kenjük. Hegyes kés hegyével vagy
villával megszurkáljuk, és forró sütőben jól átsütjük. Felszolgálás előtt
vanilin-szórócukorral bőven hintjük.
"Mindenki szereti" (igen jó uzsonnához)
32 deka lisztet 1 csomag
Váncza-sütőporral, 15 deka zsírral és 1 egész tojással deszkán összegyúrunk,
két részben nyújtjuk. Egyik részét vajazott tepsibe téve, az alábbi töltelékkel
kenjük meg, és a tészta másik felével betakarjuk. Megszurkálva, forró sütőben
sütjük. Töltelék: 4 tojás sárgáját 18 deka porcukorral jól kikeverünk, aztán 10
deka őrölt pörkölt mogyorót, 10 deka durván tört mandulát, 3 szelet
főzőcsokoládét, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és legvégül a 4 tojás
fehérjének keményre vert habját adjuk hozzá.
Mazsolás ánizsos kenyér (nagyon jó zsúrsütemény)
4 tojás sárgáját 20 deka
cukorral félóráig keverünk, azután 1 deka áttisztított ánizsmagot, melynek
felét durván megtörjük, továbbá 5 deka apró világos mazsolát adunk hozzá 15
deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral. Vajazott, lisztezett
keskeny, hosszú formába öntés előtt a 4 tojás keményre vert habját adjuk még
hozzá, és szép világosra sütjük. A kisült tésztát kendőbe csavarjuk és
közvetlen felszolgálás előtt szeleteljük.
Püspökkenyér (kitűnő uzsonnasütemény)
15 deka cukrot 3 tojás
sárgájával 1/2 óráig keverünk, azután részletekben 15 deka liszttel kevert 1/2
csomag Váncza-sütőport, 10 deka mazsolaszőlőt, 6 deka vágott diót, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukrot, 6 deka vágott mandulát és legvégül a 3 tojás keményre
vert habját adjuk hozzá. A tésztát hosszúkás, vajjal kikent, lisztezett tepsibe
téve, világossárgára sütjük. Legjobb 1-2 napi állás után szeletelni.
Vargabéles (igen jó)
Negyed kiló lisztet 2 egész
tojással kemény tésztává dolgozunk, metéltvékonyra nyújtva, széles csíkokra
vágjuk, és mint a metélt tésztákat, sós vízben kifőzzük. A szitán
lecsöpögtetett főtt tésztát a következő túróstöltelékkel, egy kanál meleg zsír
hozzáadásával keverjük össze: Túrótöltelék: 30 dekányi túrót, 2 tojás
sárgájával, 1 csomag Váncza-vanilincukorral, a 2 tojás kemény habjával, 6-8
deka mazsolával, 5 deka darált dióval és 12 deka cukorral elkeverünk.
Külön készítünk 35 deka
lisztből, 1 csomag Váncza-sütőporból, 15 deka zsírból, 1 tojás sárgájából és 10
deka cukorból kevés tejjel könnyen nyújtható tésztát, melyet kétfelé osztunk.
Egyik feléből lapot nyújtunk, melyet nagyobb vajazott tepsi aljára helyezünk,
és a fenti egész összekevert metéltes túrótöltelékkel beborítunk. A töltelékre
a tészta másik felét helyezzük, és villával pár helyen megszurkálva tejfeles
tojássárgájával kenjük. Forró sütőben jól átsütjük. Tálaláskor a szeleteket
vanilin-szórócukorral bőven hintjük.
"E Váncza 'Kincses
receptkönyv' nagy örömet szerzett Önnek és valóságos kincset jelent, tehát
kérjük kedves ismerősei körében ajánlani."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése