|
Édes gombák Ildi Kokki-tól
Beköszöntött az október, így itt az ideje az igazán őszies hangulatú sütiknek. A
minap találtam ezt
a gomba kekszet a neten, majd tovább kutakodtam és ráleltem az eredeti
receptre is. Ebben ugyan a hozzávalókat bögrével mérik, de én nem vagyok ez a nagy
bögrével méregető típus - szerintem mérleggel jobban és pontosabban lehet
dolgozni -, így a hozzávalókat is inkább így adtam meg, valamint az elkészítés
menetén is változtattam egy kicsit. Maguk a kekszek szupergyorsan, max. 30 perc
alatt elkészülnek, így érdemes nekifogni ennek a finomságnak!
Hozzávalók: (30 db kekszhez.)
180 g liszt (BL 55)
90 g keményítő* (Aki nem tud keményítőt venni, az 90 g
hagyományos főzős vanília pudinggal dolgozzon, az is majdnem tiszta
keményítőből áll!)
80 g porcukor
1 tojás
120 g vaj
1 citrom reszelt héja + pár csepp citromlé
1 tk vanília kivonat
1 tk sütőpor
1 cs só
1 el kakaópor + 1 kis vanília/ rum aromás üveg
*Megjegyzés: A keményítőt semmiképpen ne
cseréljük lisztre a tésztában, mivel ez segíti a keksztészta terülését, vagyis
ez adja a szép gomba-alakját. A keményítőben ugyanis nincsenek meg azok a
fehérjék (gliadin, glutenin), amik a lisztben a sikérszálak kialakulásáért,
ezáltal a tészta szép és egyenletesen emelkedő alakjáért felelnek. Így minél
nagyobb egy tésztában a keményítő aránya, vagyis minél kevesebb a sikér, annál
jobban fog terülni a tészta és alakul ki a gomba-forma. (A liszteket
sikértartalmuk szerint csoportosítják, amiben kevesebb és lágyabb
sikér van, azok a „keksz minőségű” lisztek, ezek ált. jól terülnek,
így ezek kerülnek a keksz gyárakba. Amiben több a fehérje, így a sikér, azok a
kenyér lisztek.)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, keményítő, porcukor, só,
sütőpor,) egy tálban összekeverjük, és belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a
tojást, a vanília kivonatot, majd a reszelt citromhéjat illetve pár csepp friss
citromlevet, majd a hozzávalókból egy nagyon puha, könnyen formázható és puha
tésztát gyúrunk (A-C). Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd kb. 2 cm
átmérőjű gombócokat formálunk a tésztából, amiket ne nyomkodjunk le! A gombócok
között hagyjunk helyet, mert azért szépen fognak nőni és és terülni (D).
A gomba kalapját és tönkjét egy kis vanília aromás
üvegcse segítségével alakítjuk ki, gyakorlatilag „belenyomdázzuk” a kis
tésztagombócba a kakaóporba mártott üvegcsék segítségével (E-F). Ehhez egy kis
tálba egy evőkanál kakaóport készítünk elő, majd elsőre megnedvesítjük az üveg
száját és legalább egy cm mélyen belenyomjuk a kakaóporba és ugyanilyen mélyen
a tésztába is. (Ha nem nyomjuk kellően mélyre az üvegcsét, akkor nem alakul ki
szépen a gomba tönkje.) Bár a legtöbb helyen azt olvastam, hogy a kakaóporba
mártás előtt érdemes minden alkalommal vízbe is mártani az üvegcse száját, de
nekem akkor csak összeragadt és becsomósodott a kakaópor az üvegen és nem
lehetett vele szépen dolgozni. Így én csak az első nyomdázás előtt mártottam
vízbe az üvegcsét, utána már csak kakaóporba mártogattam, mivel a tészta saját
nedvessége elég volt ahhoz, hogy a kakaópor rátapadjon az üvegcsére. (Sokszor
egyébként egy kakaóporozással 2-3 gombát is le lehetett „nyomdázni”, annyira
jól működött ez a rendszer.)
A kész, de még nyers gombákat előmelegített 200°C-os
forró sütőben, kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. A keksz akkor van kész,
amikor felemelve a gombák alja egy picit már aranybarnás. A kisült gombákat
sütőrácson kihűtjük, majd zárható dobozban tároljuk, ahol nagyon sokáig eláll.
Ötletek:
A gombák talpát akár csokiba is márthatjuk, így
csiperke helyett shitake gombáink lesznek.
A kekszből érdemes dupla adagot készíteni, olyan hamar
elfogy!
A kekszet bátran készíthetjük gyerekekkel, vagy
szülinapi gyerekzsúrokra!
Szép napot, ildiKOKKI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése