2020. december 22., kedd

Kekszes karamellafagylalt recept

 

Csillától cm. fagyik

Kekszes karamellafagylalt recept

2019. máj. 03.

Kekszes karamellafagylalt recept

Hozzávalók

·         5 dl cukormentes sűrített tej

·         2 dl jéghideg tejszín

·         1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

·         1 evőkanál vaníliakivonat

·         25 dkg mascarpone

·         1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

·         továbbá:

·         5 cukormentes, teljes kiőrlésű keksz

·         1 tojásfehérje

·         cukormentes karamellás cukor

Elkészítés

1.    Kekszes karamellafagylalt recept

A kekszek minden oldalát bekenjük a villával fellazított tojásfehérjével, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. A színük megváltozik, a felületük fényes lesz. Kihűtjük.
A sűrített tejhez keverjük az édesítőszert, és lezárható befőttes üvegbe töltjük. Lezárjuk, és konyharuhával bélelt, mély lábasba tesszük. Felforraljuk, majd a lángot negyed erősségre csökkentve kb. 3 órán át főzzük – ezalatt jelentősen megváltozik a színe, és kicsit sűrűbb is lesz. Teljesen kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét elkeverjük a vaníliával, óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a kihűlt krémet, majd a tejszínhabot. A fagylaltgépet bekapcsoljuk, a masszát a már járó, kavaró gépbe öntjük, és addig kavartatjuk, amíg krémes állagú nem lesz. A fagylaltot kiszedjük a tartályból, belekeverjük a darabokra tört kekszet és az apróra tört cukorkát. Fagylaltadagoló kanállal gombócolva tálaljuk.

Tipp: Az elkészült fagylalt 72 g szénhidrátot tartalmaz. A fagylaltgép tartályát minden használat előtt legalább 8 órára tegyük mélyhűtőbe, majd a krémet mindig a már járó, kavaró gépbe öntsük, különben a műanyag keverőlapát a tartály falára ráfagyott krémtől eltörhet. Ha a gép már megfelelő állagú krémet kevert a fagylaltalapból, kapcsoljuk ki, a kész fagylaltot szedjük tálba, és légmentesen lezárva tegyük hűtőbe. 1 óra múlva vegyük ki, tálcára készítsünk belőle fagylaltgömböket. Fedjük le fóliával, tegyük mélyhűtőbe, majd pár óra múlva a jéggé fagyott gömböket szedjük nagyobb dobozba. Így tárolva bármikor tudunk belőle szedni, nem kell megvárni, amíg kanalazhatóvá olvad.

http://szepsegtar.blogspot.com

 

Tejszínhab felverése: tedd be a tejszínt a mélyhűtőbe egy órára... utána úgy ahogy van, már jegesen kezd el nagyon alacsony fokozaton verni... lassan.... kb. 5 perc után, már kezd tartása lenni a habnak, akkor kapcsold kicsit erősebbre a gépet, de még mindig csak lassan verd a habot... a jól felvert tejszínhabhoz kb. 10 perc kell... és fokozatosan kell egyre feljebb kapcsolni a gépet, mert ha gyorsan kezded el, vajat köpülsz belőle

 

Kifőztük Gasztromagazin

Csokoládéfagylalt cukormentesen recept

2019. máj. 07.

Csokoládéfagylalt cukormentesen recept

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 80 dkg-hoz

2,5 dl zsíros tejszín (30%-os)

2 dl víz

1 vaníliarúd

3 tojássárgája

1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

továbbá:

10 dkg Cavalier csokoládé pasztilla - étcsokoládés

2 evőkanál Éden prémium bio kakaópor

1 csipet só

1 csipet őrölt fahéj

2 dkg vaj

25 dkg mascarpone

Elkészítés

1.    Csokoládéfagylalt cukormentesen recept

A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, és a hüvellyel együtt a vízzel elkevert tejszínhez adjuk. Csípősre melegítjük, azaz annyira legyen forró, hogy belenyúlva „megcsípje” az ujjunkat, de ne forrjon.
A tojássárgáját kihabosítjuk az édesítőszerrel, és a vaníliás tejszínhez öntjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A vaníliahüvelyt kivesszük, a krémet jéghidegre hűtjük.
A csokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük a sót, a fahéjat és a kakaót, langyosra hűtjük. Beleforgatjuk a habverővel fellazított mascarponét és a vaníliás tejszínt. Jéghidegre hűtjük.
A fagylaltgépet bekapcsoljuk, a masszát a már járó, kavaró gépbe öntjük, és addig kavartatjuk, amíg krémes állagú nem lesz. Fagylaltadagoló kanállal gombócolva tálaljuk.

Tipp: Az elkészült fagylalt 17 g szénhidrátot tartalmaz. A fagylaltgép tartályát minden használat előtt legalább 8 órára tegyük mélyhűtőbe, majd a krémet mindig a már járó, kavaró gépbe öntsük, különben a műanyag keverőlapát a tartály falára ráfagyott krémtől eltörhet. Ha a gép már megfelelő állagú krémet kevert a fagylaltalapból, kapcsoljuk ki, a kész fagylaltot szedjük tálba, és légmentesen lezárva tegyük hűtőbe. 1 óra múlva vegyük ki, tálcára készítsünk belőle fagylaltgömböket. Fedjük le fóliával, tegyük mélyhűtőbe, majd pár óra múlva a jéggé fagyott gömböket szedjük nagyobb dobozba. Így tárolva bármikor tudunk belőle szedni, nem kell megvárni, amíg kanalazhatóvá olvad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése