Csillától cm. fagyik
Kekszes karamellafagylalt recept
2019. máj. 03.
Hozzávalók
·
5 dl cukormentes sűrített tej
·
2 dl jéghideg tejszín
·
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
·
1 evőkanál vaníliakivonat
·
25 dkg mascarpone
·
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
·
továbbá:
·
5 cukormentes, teljes kiőrlésű keksz
·
1 tojásfehérje
·
cukormentes karamellás cukor
Elkészítés
1. Kekszes karamellafagylalt recept
A kekszek minden oldalát bekenjük a
villával fellazított tojásfehérjével, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. A
színük megváltozik, a felületük fényes lesz. Kihűtjük.
A sűrített tejhez keverjük az édesítőszert, és lezárható befőttes üvegbe
töltjük. Lezárjuk, és konyharuhával bélelt, mély lábasba tesszük. Felforraljuk,
majd a lángot negyed erősségre csökkentve kb. 3 órán át főzzük – ezalatt
jelentősen megváltozik a színe, és kicsit sűrűbb is lesz. Teljesen kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét elkeverjük a vaníliával, óvatos
mozdulatokkal hozzáforgatjuk a kihűlt krémet, majd a tejszínhabot. A
fagylaltgépet bekapcsoljuk, a masszát a már járó, kavaró gépbe öntjük, és addig
kavartatjuk, amíg krémes állagú nem lesz. A fagylaltot kiszedjük a tartályból,
belekeverjük a darabokra tört kekszet és az apróra tört cukorkát.
Fagylaltadagoló kanállal gombócolva tálaljuk.
Tipp: Az elkészült fagylalt 72 g szénhidrátot tartalmaz.
A fagylaltgép tartályát minden használat előtt legalább 8 órára tegyük
mélyhűtőbe, majd a krémet mindig a már járó, kavaró gépbe öntsük, különben a
műanyag keverőlapát a tartály falára ráfagyott krémtől eltörhet. Ha a gép már
megfelelő állagú krémet kevert a fagylaltalapból, kapcsoljuk ki, a kész
fagylaltot szedjük tálba, és légmentesen lezárva tegyük hűtőbe. 1 óra múlva
vegyük ki, tálcára készítsünk belőle fagylaltgömböket. Fedjük le fóliával,
tegyük mélyhűtőbe, majd pár óra múlva a jéggé fagyott gömböket szedjük nagyobb
dobozba. Így tárolva bármikor tudunk belőle szedni, nem kell megvárni, amíg
kanalazhatóvá olvad.
http://szepsegtar.blogspot.com
Tejszínhab felverése: tedd be a tejszínt a mélyhűtőbe egy órára... utána úgy ahogy van, már
jegesen kezd el nagyon alacsony fokozaton verni... lassan.... kb. 5 perc után,
már kezd tartása lenni a habnak, akkor kapcsold kicsit erősebbre a gépet, de
még mindig csak lassan verd a habot... a jól felvert tejszínhabhoz kb. 10 perc
kell... és fokozatosan kell egyre feljebb kapcsolni a gépet, mert ha gyorsan
kezded el, vajat köpülsz belőle
Kifőztük Gasztromagazin
Csokoládéfagylalt cukormentesen
recept
2019. máj. 07.
Hozzávalók
Hozzávalók kb. 80
dkg-hoz
2,5 dl zsíros
tejszín (30%-os)
2 dl víz
1 vaníliarúd
3 tojássárgája
1 dkg 1:4
négyszeres erősségű édesítőszer
továbbá:
10 dkg Cavalier
csokoládé pasztilla - étcsokoládés
2 evőkanál Éden
prémium bio kakaópor
1 csipet só
1 csipet őrölt
fahéj
2 dkg vaj
25 dkg mascarpone
Elkészítés
1. Csokoládéfagylalt cukormentesen recept
A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a
magokat kikaparjuk, és a hüvellyel együtt a vízzel elkevert tejszínhez adjuk.
Csípősre melegítjük, azaz annyira legyen forró, hogy belenyúlva „megcsípje” az
ujjunkat, de ne forrjon.
A tojássárgáját kihabosítjuk az édesítőszerrel, és a vaníliás tejszínhez
öntjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A vaníliahüvelyt
kivesszük, a krémet jéghidegre hűtjük.
A csokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük a sót, a
fahéjat és a kakaót, langyosra hűtjük. Beleforgatjuk a habverővel fellazított
mascarponét és a vaníliás tejszínt. Jéghidegre hűtjük.
A fagylaltgépet bekapcsoljuk, a masszát a már járó, kavaró gépbe öntjük, és
addig kavartatjuk, amíg krémes állagú nem lesz. Fagylaltadagoló kanállal
gombócolva tálaljuk.
Tipp: Az elkészült fagylalt 17 g szénhidrátot
tartalmaz. A fagylaltgép tartályát minden használat előtt legalább 8 órára
tegyük mélyhűtőbe, majd a krémet mindig a már járó, kavaró gépbe öntsük,
különben a műanyag keverőlapát a tartály falára ráfagyott krémtől eltörhet. Ha
a gép már megfelelő állagú krémet kevert a fagylaltalapból, kapcsoljuk ki, a
kész fagylaltot szedjük tálba, és légmentesen lezárva tegyük hűtőbe. 1 óra
múlva vegyük ki, tálcára készítsünk belőle fagylaltgömböket. Fedjük le
fóliával, tegyük mélyhűtőbe, majd pár óra múlva a jéggé fagyott gömböket
szedjük nagyobb dobozba. Így tárolva bármikor tudunk belőle szedni, nem kell
megvárni, amíg kanalazhatóvá olvad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése