Mariann fel
croissant
500g
kenyérliszt, 205 g tej, 20g barna cukor, 70g víz, 9 g só, 200g kovász(én
100g-ot használtam)
300g vaj a lamináláshoz
1 tojás+1 tk tejszín, vagy tej a kenéshez
Az összes hozzávalót (a vajat, tojást nem)
összedagasztjuk, amíg szép egységesen összeáll és berakjuk egy zárható dobozban
a hûtôbe.
Én úgy csináltam az idôbeosztást, hogy reggel
összeraktam a tésztát, betettem a hûtôbe és este csináltam a laminálásokat,
mert ezek után megint hûtôznie kell, és így másnap reggel már formáztam,
kelesztettem, sütöttem.
Így este kivettem a tésztát a hûtôbôl, hagytam
45 percig szobahôn, addig elôkészítettem a vajat. Két zsírpapír között kb. 0,5
cm vastag kocka alakra nyújtottam. Ha nagyon melegszik be lehet tenni a
fagyasztóba pár percre. Kinyújtottam a tésztát akkorára, hogy a vajat bele
tudjam hajtogatni. A hajtogatásról linkelek egy videót, ezt kell csinálni
háromszor, mindegyik között 30 perc szünet a hûtôben.
https://m.youtube.com/watch?v=R7fvzulnEgc
Ezután a tésztát befóliázzuk és megy a hûtôbe
reggelig, akkor kivesszük és hagyjuk szobahôre melegedni 30-45 percig, aztán
kinyújtjuk 0,5 centire, felvágjuk háromszögekre és megformázzuk a
croissantokat, rárakjuk a tepsire és zacskó alatt duplájára kelesztjük, nekem
ez kb. 4 óra volt, ekkor lekenjük a tojásos keverékkel és 220 fokos
elômelegített sütôben sütjük 10 percig gôzzel, majd levesszük 190 fokra és addig
sütjük, amíg szép barnák lesznek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése