2020. december 19., szombat

Barackos morzsolt torta

 Barackos morzsolt torta 


Hozzávalók: 

A tésztához: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1/8 liter langyos tej, 3 dkg olvasztott vaj, 3 dkg cukor, 1 tojás, 1/4 kávéskanál só. 

A borításhoz: sárgabarackkonzerv (kb. 40-50 dkg), 60 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 egész citrom reszelt héja, 4 evőkanál étkezési keményítő. 

A morzsalékhoz: 17,5 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 1/2 kk fahéj, porcukor a torta beszórásához. 


A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és az elmorzsolt élesztőt ebben oldjuk fel a langyos tejjel. Ezt az alaptésztát liszttel beszórjuk és letakarva kb. 15 percig kelesztjük. 

Az olvasztott vajat elkeverjük a cukorral, a tojással és a sóval. Ha a tészta felszínén repedések mutatkoznak, hozzáadjuk a fenti keveréket és az egészet sima, nem túl kemény tésztává verjük fel, amíg hólyagokat nem vet és el nem válik a tál szélétől. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen újabb 15-20 percig kelesztjük, amíg nagyjából a kétszeresére nem duzzad. 

A sárgabarackot jól lecsöpögtetjük. Kikenjük a pite tortaformát, és kibéleljük a tésztával, amelyből peremet is formálunk. 

A túrót elkeverjük a tojásokkal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és az étkezési keményítővel, majd a masszát a tortaalapra símítjuk. A félbevágott barackokat üreges részükkel lefelé kirakjuk a túrótöltelékre. 

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 

A morzsalékhoz a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a folyékony vajat, a cukrot, a fahéjat és kézzel vagy villával elmorzsoljuk az anyagot (a morzsatészta sokkal könnyebben morzsolható, ha előtte 30 percre hűtőszekrénybe tesszük). A morzsalékot a barackra szórjuk, és a tésztát további 10-15 percig kelesztjük. 

A középső sínen sütjük 30-40 percig. Ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá. 


Változatok: 1. Sárgabarack helyett almát vagy szilvát is használhatunk. 2. A morzsalékot összekeverhetjük reszelt mandulával. 3. A morzsaléktésztához még egy evőkanál kakaót is gyúrhatunk, így kakaós morzsát kapunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése