Géppel vagy gép nélkül is készülhet, de
géppel sokkal krémesebb, lágyabb lesz, mint nélküle. Nagyon csokis, nagyon
alkoholos, kimondottan felnőtteknek való fagyi. A recept végén kiszámolt ch
adatokat is találtok, uzsonnára egyétek, mert van benne gyors ch is... a
receptjét itt találjátok: http://kifoztuk.hu/…/des…/item/konyakosmeggy-fagylalt-recept
Kifőztük Gasztromagazin
2019. máj. 31.
Hozzávalók
·
2,5 dl zsíros tejszín (30%-os)
·
2 dl víz
·
1 vaníliarúd
·
3 tojássárgája
·
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
·
továbbá:
·
10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
·
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
·
1 csipet só
·
1 csipet őrölt fahéj
·
2 dkg vaj
·
25 dkg mascarpone
·
20 dkg magozott meggy
·
1 dl konyak
Elkészítés
1. Konyakosmeggy-fagylalt recept
A meggyet a konyakba forgatjuk,
felforraljuk, pár percig főzzük, majd kihűtjük.
A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, és a hüvellyel
együtt a vízzel elvegyített tejszínhez adjuk. Csípősre melegítjük, azaz annyira
legyen forró, hogy belenyúlva „megcsípje” az ujjunkat, de ne forrjon. A
tojássárgáját kihabosítjuk az édesítőszerrel, és a vaníliás tejszínhez öntjük.
Közepes lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A vaníliahüvelyt kivesszük,
a krémet jéghidegre hűtjük.
A csokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük a sót, a
fahéjat és a kakaót, langyosra hűtjük. Beleforgatjuk a habverővel fellazított
mascarponét és a vaníliás tejszínt. Jéghidegre hűtjük.
A fagylaltgépet bekapcsoljuk, a masszát a már járó, kavaró gépbe öntjük, és
addig kavartatjuk, amíg krémes állagú nem lesz. Ha elkészült, hozzákeverjük a
konyakos meggyet, és fagylaltadagoló kanállal gombócolva tálaljuk.
Tipp: Az elkészült fagylalt 41 g szénhidrátot
tartalmaz. A fagylaltgép tartályát minden használat előtt legalább 8 órára
tegyük mélyhűtőbe, majd a krémet mindig a már járó, kavaró gépbe öntsük,
különben a műanyag keverőlapát a tartály falára ráfagyott krémtől eltörhet. Ha
a gép már megfelelő állagú krémet kevert a fagylaltalapból, kapcsoljuk ki, a
kész fagylaltot szedjük tálba, és légmentesen lezárva tegyük mélyhűtőbe. 1 óra
múlva vegyük ki, tálcára készítsünk belőle fagylaltgömböket. Fedjük le
fóliával, tegyük mélyhűtőbe, majd pár óra múlva a jéggé fagyott gömböket
szedjük nagyobb dobozba. Így tárolva bármikor tudunk belőle szedni, nem kell
megvárni, amíg kanalazhatóvá olvad.
http://szepsegtar.blogspot.com
Szepy további receptjeiért katt IDE.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése