Nagyon sokatoknak mumus a Madre, feher kovasz.
Valoszinu azert, mert a masik csopiban tortent gyartasa tul hosszunak,
macerasnak tunt, sokatok a hutozesen bukott el, meghalt a kovasza.
En egy olasz szakacs altal keszitett, mazsolas
alapu madret keszitettem epp abban az idoben, mikor a tobbiek nekiveselkedtek a
mez alapu hutozos madrenak.
Leirom, hogyan keszitettem el, hatha valaki
kedvet kap hozza, es vagy a rozskovasz mellett, vagy helyette hasznalja majd.
Sokkal beketurobb, kevesbe sertodekeny a madre, mint a rozskovi.
Az elkeszitese ennek is eleg hosszu, egy honap,
de megeri szerintem.
Inditashoz kell:
50 g mazsola
150 g liszt (en sima mezei feher buzalisztet
hasznaltam, de a kesobbiekben mar kizarolag retesliszttel etettem))
120 g (1,2 dl) viz.
A mazsolat tedd egy kis szurobe, majd lobogo
forro vizzel ontsd le. Valojaban ez csak tisztitas, tehat ne alljon a vizben.
Utana ezt a mosott mazsit kell beletenni az 1,2
deci vizbe, es aztatni kb 20 percig, utana osszeturmixolni. Nem baj, ha kicsit
darabos marad.
Majd ezt kell osszekeverni, jol osszedolgozni a
150 g liszttel.
Mehet egy nagyobb (nekem 7-8 decis) uvegbe,
aminek a tetejere benedvesitett ruhadarabot tettem es legumiztam Ez nem engedi
kiszaradni, ugyanakkor beengedi a levegoben levo bacikat, ami kell a kovasz
taplalasahoz.
Ezzel kesz is az alap. Az uveg marad a
konyhapulton, (szobahomerseklet kell neki), es 48 orat pihizik.
2 nap mulva kimertem 150 grammot, hozzaadtam 75
gramm vizet, jol kikevertem, majd mehet bele 150 gramm liszt. Ezt ujra jol
ossze dolgoztam, gyurtam, csapkodtam, dogonyoztem. Aranylag kemenyebb, valoban
gyurhato massza lesz belole. (lasd video).
Itt mar nincs mazsola, az csak az elejen
kellett.
Ujra letakarva 48 ora pihi a pluton.
Na ezt a ketnapokenti etetest kell vegigvinni
egy honapig.
Tehat ketnaponta kimertem 20 deka kovit,
osszekevertem 10 deka (1 deci) vizzel, majd osszegyurtam 20 deka liszttel.
Azert mertem itt mar 20 dekat, mert konnyebb volt szamolni.
Az arany mindig (kesobbiekben is!!!) a madre
etetesenel. 2:1:2 (kovi:viz:liszt) . Azaz barmennyi a kovid, feleannyi vizzel,
es ugyanannyi liszttel kell etetni.
Vegulis ennyi.
Amig keszul a kovasz, azaz ebben az elso
honapban, eleg sok eldobodik, de azt barmire fel lehet hasznalni, vagy
osszegyujteni egy uvegbe, aztan mehet nokedlibe, palacsintaba, en fasirozottba
is tettem. Szoval NEM KUKA !!!
A videon a Kekszemu meg annyit mondott, hogy egy
honap utan, vagy ha nem hasznaljuk surun a kovit, akkor egy liter vizbe szorjunk 10 deka cukrot (nem kell
osszekeverni), majd a meglevo kovaszunkat aprobb darabokra tepve aztassuk benne
20 percig. Utana kiszedve, ujra a szokasos modon (2:1:2) aranyban megeteve
dolgozhatunk vele tovabb.
Na en ezt a mosogatos fazist kihagytam, sosem
csinaltam. A videon bemutatott tobbfele dogonyozest, gyurast sem cifraztam, jol
osszegyurmakoltam es mehetett az uvegbe.
Roviden osszefoglalva:
Mazsola +viz+liszt 2 nap pihi, majd kovi
+viz+liszt (2:1:2 ) aranyban ketnaponta egy honapon keresztul. Ebben az
idoszakban hutozni nem kell.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése