2020. december 19., szombat

BÚZADARA SZUFLÉ SZILVAÖNTETTEL

 BÚZADARA SZUFLÉ SZILVAÖNTETTEL

Hozzávalók:

1/2 l tej

1 csésze cukor

1/2 csésze durva búzadara

1/4 csésze mazsola (lehet több is de vigyázva, nagyon

édesít)

6 tojás

2 leveseskanál vaj (nem használunk margarint mert a

margarinban kevés víz is van ami nem kedvez a felfújt

növekedésének)

3 zacskó vaniliás cukor

A szilvaöntethez:

3 csésze szilva (magozatlanul, egészben kimérünk 3

csészével)

1 csésze cukor

1 csésze víz

Elkészítés:

1. A tojássárgákat elkülönítjük a fehérjétől.

2. Felfőzzük a tejet majd lassacskán beleeresztjük a búzadarát, állandóan

kavargatva felfőzzük majd hagyjuk

még egyet kettőt rottyanjon mielőtt lezárnánk alatta a tüzet, hogy jól

besűrűsödjön. Félretesszük, hagyjuk

langyosra hűlni.

3. A tojássárgáját habosra keverjük a vaniliáscukorral és a cukorral, majd

az egészet hozzákeverjük a tejes

búzadarához, mindezekhez a vajat is hozzáadva.Óvatosan de jól kikeverjük.

4. Megmossuk és szárazra töröljük a mazsolát, majd felverjük a

tojásfehérjéből a habot. A kemény habot a

mazsolával felváltva a masszához adagoljuk.

5. A sütőedényt szilárd zsírral, vajjal, kikenjük, kilisztezzük és

kicukrozzuk. Habkártyával belehúzzuk

az elkészült felfújt anyagát úgy hogy a massza az edény magasságának a

2/3-ig érjen, hogy a felfújt

emelkedhessék. Óvatosan ütögessük a sütőedényt a kezünkhöz vagy az asztal

lapjához hogy az anyag

egyenletesen helyezkedjék el benne. Beletesszük a sütőedényt a vizet

tartalmazó nagyobbik edénybe nagyon

vigyázva nehogy megbillenjen a sütőedény és víz menjen az anyagba.

6. Középforró sütőbe, alsó rácsra helyezzük, a sütőajtót óvatosan csukjuk,

ne rázkódjék feleslegesen

a massza. Az első 12-15 perc múlva mérsékeljük a tüzet. 20 perc múlva ha

nagyon pirulna a felfújt

teteje letakarjuk zsírpapírral. A sütési idő 45-55 perc. 45 perc múlva ki

lehet próbálni készre sült-e, a

szokásos módszerrel, kötőtűt vagy éles kést szúrva a masszába.

7. Amint befejeződött a kigőzölést résnyire nyitott sütőajtónál 4-5 percet

pihentetjük a pudingot, majd

kivesszük, körülvágjuk és óvatosan kifordítjuk a formából egy szilárdan

rányomott tálra. Díszitjük a

szilvákkal, leöntjük a szilvaöntettel és tálaljuk.

Szilvaöntet

A szilvákat a többi hozzávalóval odatesszük főni.Mikor megpuhultak, a

szilvák 1/3-t kimagozzuk és

félretesszük dísziteni. A többit szilvát kimagozzuk,felturmixoljuk majd

átnyomjuk egy szűrőn és az

átnyomott masszát a cukros lével összekavarjuk, ez lesz az öntet.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése