BÚZADARA SZUFLÉ SZILVAÖNTETTEL
Hozzávalók:
1/2 l tej
1 csésze cukor
1/2 csésze durva búzadara
1/4 csésze mazsola (lehet több is de vigyázva, nagyon
édesít)
6 tojás
2 leveseskanál vaj (nem használunk margarint mert a
margarinban kevés víz is van ami nem kedvez a felfújt
növekedésének)
3 zacskó vaniliás cukor
A szilvaöntethez:
3 csésze szilva (magozatlanul, egészben kimérünk 3
csészével)
1 csésze cukor
1 csésze víz
Elkészítés:
1. A tojássárgákat elkülönítjük a fehérjétől.
2. Felfőzzük a tejet majd lassacskán beleeresztjük a búzadarát, állandóan
kavargatva felfőzzük majd hagyjuk
még egyet kettőt rottyanjon mielőtt lezárnánk alatta a tüzet, hogy jól
besűrűsödjön. Félretesszük, hagyjuk
langyosra hűlni.
3. A tojássárgáját habosra keverjük a vaniliáscukorral és a cukorral, majd
az egészet hozzákeverjük a tejes
búzadarához, mindezekhez a vajat is hozzáadva.Óvatosan de jól kikeverjük.
4. Megmossuk és szárazra töröljük a mazsolát, majd felverjük a
tojásfehérjéből a habot. A kemény habot a
mazsolával felváltva a masszához adagoljuk.
5. A sütőedényt szilárd zsírral, vajjal, kikenjük, kilisztezzük és
kicukrozzuk. Habkártyával belehúzzuk
az elkészült felfújt anyagát úgy hogy a massza az edény magasságának a
2/3-ig érjen, hogy a felfújt
emelkedhessék. Óvatosan ütögessük a sütőedényt a kezünkhöz vagy az asztal
lapjához hogy az anyag
egyenletesen helyezkedjék el benne. Beletesszük a sütőedényt a vizet
tartalmazó nagyobbik edénybe nagyon
vigyázva nehogy megbillenjen a sütőedény és víz menjen az anyagba.
6. Középforró sütőbe, alsó rácsra helyezzük, a sütőajtót óvatosan csukjuk,
ne rázkódjék feleslegesen
a massza. Az első 12-15 perc múlva mérsékeljük a tüzet. 20 perc múlva ha
nagyon pirulna a felfújt
teteje letakarjuk zsírpapírral. A sütési idő 45-55 perc. 45 perc múlva ki
lehet próbálni készre sült-e, a
szokásos módszerrel, kötőtűt vagy éles kést szúrva a masszába.
7. Amint befejeződött a kigőzölést résnyire nyitott sütőajtónál 4-5 percet
pihentetjük a pudingot, majd
kivesszük, körülvágjuk és óvatosan kifordítjuk a formából egy szilárdan
rányomott tálra. Díszitjük a
szilvákkal, leöntjük a szilvaöntettel és tálaljuk.
Szilvaöntet
A szilvákat a többi hozzávalóval odatesszük főni.Mikor megpuhultak, a
szilvák 1/3-t kimagozzuk és
félretesszük dísziteni. A többit szilvát kimagozzuk,felturmixoljuk majd
átnyomjuk egy szűrőn és az
átnyomott masszát a cukros lével összekavarjuk, ez lesz az öntet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése