2020. december 19., szombat

Csokoládés almakarikák

 Csokoládés almakarikák

         

 Hozzávalók:

 2 szép alma (vagy kemény körte),

 2 dkg vaj (vagy margarin),

 5 dkg keseru (ét) csokoládé,

 1/2 citrom leve,

 1 evokanál cukor,

 csipetnyi só.

                        

 Az almát megmossuk, és kiszúróval eltávolítjuk a 

 csumáját. Héjastól ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A 

 citromlevet elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint 1/2 

 dl vízzel, és kis lángon feloldjuk benne a cukrot. Nagy 

 serpenyoben felolvasztjuk a vajat, és az alamakarikákat 

 egymás mellett elhelyezzük. Mindkét oldalán gyorsan 

 átpirítjuk, majd ráöntjük a citromos-cukros levet. Fedo 

 alatt éppen csak felforraljuk, ezután a tuzrol lehúzva, 

 a lében hagyjuk kihulni. A kihult almakarikákat rácsra 

 tesszük. (A rács alá teszünk egy egy tálcát, hogy a 

 csokoládé rácsöpöghessen.) A kockákra tördelt csokoládét 

 2 evokanálnyi vízzel felolvasztjuk (vagy goz fölött, 

 vagy a mikrosütoben), és addig keverjük, amíg 

 folyékonnyá válik. A folyékony csokoládét vékony 

 sugárban folyatjuk a már kihült almára. Végül az egészet 

 tálcástól együtt betesszük a hutoszekrénybe, és addig 

 hutjük, amug a csokoládé rá nem dermed a gyümölcs 

 tetejére.

 (Ha körtébol készítjük az édességet, elég, ha a körtéket 

 félbe vágjuk. Ha a körte nagy, akkor almaszeruen is 

 felkarikázhatjuk.)

 Nagyon különleges és viszonylag egyszeruen elkészítheto 

 gyümölcs édesség. 

                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése