2020. december 22., kedd

Dunahullám cukor- és gluténmentesen recept

 


 

 

Dunahullám cukor- és gluténmentesen recept

2019. március 07.

Dunahullám cukor- és gluténmentesen recept

Hozzávalók

·         Hozzávalók 25×25 cm-es tepsihez

·         18 dkg Éden prémium barnarizs-liszt

·         25 dkg vaj

·         5,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

·         6 tojás

·         1 csomag gluténmentes sütőpor

·         továbbá:

·         2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

·         kb. 30 dkg meggy (fagyasztott vagy cukormentes befőtt is lehet)

·         a krémhez:

·         2 csomag gluténmentes, cukormentes tejszínízű vagy vaníliás pudingpor (2×4 dkg)

·         3 dl tejszín

·         1 dl víz

·         20 dkg vaj

·         4,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

·         1 evőkanál vaníliakivonat

·         a csokoládémázhoz:

·         10 dkg Cavalier csokoládépasztilla étcsokoládés

·         1 dkg vaj

Elkészítés

1.    Dunahullám cukor- és gluténmentesen recept

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vajat kihabosítjuk az édesítőszerrel, egyenként hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, apránként adagolva, belekeverjük a sütőporral elkevert barna-rizslisztet. A masszát elfelezzük, és az egyik adagba belekeverjük a kakaóport. A felvert tojásfehérjét is elfelezzük, az egyik felét óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a sárga, a másik felét ugyanígy, óvatos mozdulatokkal a kakaóporos tésztába. A sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük a kakaós, majd a sima tésztát. Megszórjuk a meggyel, kicsit bele is nyomkodjuk, és 180 fokon 25-30 perc alatt kész-re sütjük. (Tűpróba!) Kihűtjük.
A tejszínt elkeverjük a vízzel, az édesítőszerrel, a pudingporral és a vaníliakivonattal, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A vajat apránként adagolva habosra keverjük a pudinggal, és a krémet a meggyes tésztára kenjük. A csokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp: Ha fagyasztott meggyel készítjük, a gyümölcsöt fagyosan, kiengedés nélkül adjuk a tésztához. A sütemény 231 g, 16 kockára vágva szeletenként 15 g szénhidrátot tartalmaz.

 

Ezt a süteményt azért mutatom meg, mert ki szeretném fogni a szelet azoknak a vitorlájából, akik azt mondják, hogy "nekünk semmit se lehet enni"... Ez a sütemény a dunahullám, amit biztosan sokan ismernek. Ezt én sütöttem, fotóztam, a recept is az enyém. Jó ideje minden héten sütök valami olyan süteményt, amit még fehér lisztes, cukros változatban ismertem meg... ebben a süteményben nincs hozzáadott cukor, nincs fehér liszt. Barnarizs-lisztből készül, ezért gluténmentes is, akinek ez számít. Én azért használom a barnarizs-lisztet, mert nincs mellékíze, ezzel készítve (nekünk) minden süteménynek megmarad a sütemény jellege, nincs benne a számomra "tolakodó" tk liszt íze, ami kenyérben, péksüteményben még elmegy, de süteményben nekem nagyon nem ízlik. Ebben a süteményben van keményítő (pudingpor), de jelentős mennyiségű zsiradék kerül mellé vaj és tejszín formájában, és, ahogy már sokszor írtam, nem tejben főztem meg a pudingot, hanem tejszín-víz keverékében, így jelentősen belassul az egyébként gyors puding is benne. Van benne meggy is, ami szintén gyors és ugye mikor ehetünk gyümölcsöt? Tízóraira és uzsonnára, így ezt a sütit tízóraira és uzsonnára ajánlom. Nem kell hozzá túl nagy konyhatechnológiai tudás, de a hozzávalók arányát és a receptet mindenképpen be kell tartani, hogy a sütemény annyi ch-t tartalmazzon, amit kiszámoltam. Akinek kedve van, készítse el akár hétvégére magának vagy a családnak.

 

A képen a következők lehetnek: desszert és étel

Túrós-narancsos sütemény recept

2019. március 12.

Túrós-narancsos sütemény recept

Hozzávalók

·         Hozzávalók 38×25 cm-es tepsihez

·         4 tojás

·         2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

·         4 evőkanál víz

·         4 evőkanál olaj

·         5 evőkanál barnarizs-liszt

·         1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

·         1 csomag sütőpor (12 g)

·         a túrós réteghez:

·         1 kg Mizo laktózmentes túró

·         5,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

·         1 biocitrom reszelt héja

·         1 evőkanál vaníliakivonat

·         2,5 dkg zselatinpor

·         1 dl víz

·         2–4 evőkanál Mizo laktózmentes tejföl

·         a narancsos réteghez:

·         4 dl frissen facsart (vér)narancslé

·         1 dkg zselatinpor

·         1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

Elkészítés

1.    Túrós-narancsos sütemény recept

Robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük a tojást az édesítőszerrel, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a kakaós, sütőporos barnarizs-lisztet. A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 10-12 perc alatt megsütjük (tűpróba!), majd hűlni hagyjuk.
A túrót kikeverjük az édesítőszerrel, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal. A zselatinra öntjük a vizet, pár percig állni hagyjuk, majd takaréklángon kevergetve feloldjuk. 2 evőkanál túrót hozzákeverünk, majd az egészhez öntjük, és gyors mozdulatokkal elvegyítjük benne. A túrókrémet a tejföllel lazítjuk, a tésztára simítjuk, és a süteményt hűtőbe tesszük.
A narancslé felét elkeverjük a zselatinnal, kis lángon felmelegítjük, hogy a zselatin teljesen feloldódjon, majd hozzáöntjük a maradék narancslevet is. Alaposan elvegyítjük, 1-2 percig kevergetjük, hogy kicsit kihűljön, majd óvatosan a sütemény tetejére öntjük. Pár órára hűtőbe tesszük, végül felszeletelve tálaljuk.

Tipp: az egész sütemény 80 g, 18 szeletre vágva szeletenként 4 g szénhidrátot tartalmaz.

 

 

A sütemény belefér a szénhidrátdiétába? Persze, hogy belefér, ha olyan alapanyagokból készül, ami belefér a szénhidrátdiétába. Ebben a süteményben a piskóta barnarizs-lisztből készül, ami lassú ch, a túrót, ha egy adagra kevesebb mint 10 dkg túrót eszünk, akkor nem számoljuk, a tetejére kerülő narancslé eloszlik az egész süteményen, így egy-egy kocka desszertre alig jut belőle ch, ami mivel narancslét használtam, ami gyümölcs, ezért gyors ch. A süteményt tízóraira vagy uzsonnára egyétek, szerintem elronthatatlan, gyorsan elkészül és még a ch is igen baráti benne... az egész sütemény 80 g ch, 18 szeletre vágva szeletenként 4 g szénhidrátot tartalmaz. 

 

 

 

 

 

Kifőztük Gasztromagazin

Csokoládés túrótekercs recept

2019. február 12.

Csokoládés túrótekercs recept

Hozzávalók

·         Hozzávalók 38×26 cm-es tepsihez

·         a tésztához:

·         5 tojás

·         25 dkg Mizo laktózmentes túró

·         1 csomag sütőpor (12 g)

·         1/2 biocitrom reszelt héja

·         7 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

·         a töltelékhez:

·         25 dkg Mizo laktózmentes túró

·         1 evőkanál Mizo laktózmentes tejföl

·         1/2 biocitrom reszelt héja

·         1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer porrá őrölve

·         a mázhoz:

·         10 dkg étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú)

·         2 dkg Mizo laktózmentes vaj

Elkészítés

1.    Csokoládés túrótekercs recept

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját kikeverjük az édesítőszerrel, az áttört túróval, a sütőporral és a finomra reszelt citromhéjjal. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot, és a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 160 fokon 25 perc alatt készre sütjük, kihűtjük.
A töltelék hozzávalóit kikeverjük, a piskótára kenjük. Óvatosan, de minél szorosabban feltekerjük úgy, hogy a sütőpapírral együtt kerekre formázzuk, majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
A csokoládét vízgőz felett összeolvasztjuk a vajjal, és a piskótára csurgatjuk. A máz dermedése után a tekercset felszeletelve tálaljuk.

Tipp: a süteményben a hozzávalóknál szereplő csokoládé szénhidráttartalmával számoljunk.

 

Ebben a süteményben CSAK a csokoládé ch tartalmával kell számolni. Ha cukormentes étcsokoládét használtok (70% vagy a fölötti étcsokoládét), a desszert lassú ch lesz. A receptjét itt találjátok: http://kifoztuk.hu/…/des…/item/csokolades-turotekercs-recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése