Dunahullám cukor- és
gluténmentesen recept
2019. március 07.
Hozzávalók
·
Hozzávalók 25×25 cm-es tepsihez
·
18 dkg Éden prémium barnarizs-liszt
·
25 dkg vaj
·
5,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
·
6 tojás
·
1 csomag gluténmentes sütőpor
·
továbbá:
·
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
·
kb. 30 dkg meggy (fagyasztott vagy cukormentes befőtt is lehet)
·
a krémhez:
·
2 csomag gluténmentes, cukormentes tejszínízű vagy vaníliás pudingpor (2×4
dkg)
·
3 dl tejszín
·
1 dl víz
·
20 dkg vaj
·
4,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
·
1 evőkanál vaníliakivonat
·
a csokoládémázhoz:
·
10 dkg Cavalier csokoládépasztilla étcsokoládés
·
1 dkg vaj
Elkészítés
1. Dunahullám cukor- és gluténmentesen recept
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A
vajat kihabosítjuk az édesítőszerrel, egyenként hozzádolgozzuk a tojások
sárgáját, apránként adagolva, belekeverjük a sütőporral elkevert
barna-rizslisztet. A masszát elfelezzük, és az egyik adagba belekeverjük a
kakaóport. A felvert tojásfehérjét is elfelezzük, az egyik felét óvatos
mozdulatokkal beleforgatjuk a sárga, a másik felét ugyanígy, óvatos
mozdulatokkal a kakaóporos tésztába. A sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük
a kakaós, majd a sima tésztát. Megszórjuk a meggyel, kicsit bele is nyomkodjuk,
és 180 fokon 25-30 perc alatt kész-re sütjük. (Tűpróba!) Kihűtjük.
A tejszínt elkeverjük a vízzel, az édesítőszerrel, a pudingporral és a
vaníliakivonattal, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre
főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A vajat apránként adagolva habosra keverjük a pudinggal, és a krémet a meggyes
tésztára kenjük. A csokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, és bevonjuk
vele a sütemény tetejét. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva
tálaljuk.
Tipp: Ha fagyasztott meggyel készítjük, a gyümölcsöt fagyosan, kiengedés nélkül
adjuk a tésztához. A sütemény 231 g, 16 kockára vágva szeletenként 15 g
szénhidrátot tartalmaz.
Ezt a süteményt azért
mutatom meg, mert ki szeretném fogni a szelet azoknak a vitorlájából, akik azt
mondják, hogy "nekünk semmit se lehet enni"... Ez a sütemény a
dunahullám, amit biztosan sokan ismernek. Ezt én sütöttem, fotóztam, a recept
is az enyém. Jó ideje minden héten sütök valami olyan süteményt, amit még fehér
lisztes, cukros változatban ismertem meg... ebben a süteményben nincs hozzáadott cukor, nincs fehér liszt. Barnarizs-lisztből készül,
ezért gluténmentes is, akinek ez számít. Én azért használom a
barnarizs-lisztet, mert nincs mellékíze, ezzel készítve (nekünk) minden
süteménynek megmarad a sütemény jellege, nincs benne a számomra
"tolakodó" tk liszt íze, ami kenyérben, péksüteményben még elmegy, de
süteményben nekem nagyon nem ízlik. Ebben a süteményben van keményítő
(pudingpor), de jelentős mennyiségű zsiradék kerül mellé vaj és tejszín
formájában, és, ahogy már sokszor írtam, nem tejben főztem meg a pudingot, hanem
tejszín-víz keverékében, így jelentősen belassul az egyébként gyors puding is
benne. Van benne meggy is, ami szintén gyors és ugye mikor ehetünk gyümölcsöt?
Tízóraira és uzsonnára, így ezt a sütit tízóraira és uzsonnára ajánlom. Nem
kell hozzá túl nagy konyhatechnológiai tudás, de a hozzávalók arányát és a
receptet mindenképpen be kell tartani, hogy a sütemény annyi ch-t tartalmazzon,
amit kiszámoltam. Akinek kedve van, készítse el akár hétvégére magának vagy a
családnak.
Túrós-narancsos sütemény recept
2019. március 12.
Hozzávalók
·
Hozzávalók 38×25 cm-es tepsihez
·
4 tojás
·
2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
·
4 evőkanál víz
·
4 evőkanál olaj
·
5 evőkanál barnarizs-liszt
·
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
·
1 csomag sütőpor (12 g)
·
a túrós réteghez:
·
1 kg Mizo laktózmentes túró
·
5,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
·
1 biocitrom reszelt héja
·
1 evőkanál vaníliakivonat
·
2,5 dkg zselatinpor
·
1 dl víz
·
2–4 evőkanál Mizo laktózmentes tejföl
·
a narancsos réteghez:
·
4 dl frissen facsart (vér)narancslé
·
1 dkg zselatinpor
·
1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
Elkészítés
1. Túrós-narancsos sütemény recept
Robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra
keverjük a tojást az édesítőszerrel, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. Kézi
habverővel óvatosan beleforgatjuk a kakaós, sütőporos barnarizs-lisztet. A
tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 10-12 perc alatt megsütjük
(tűpróba!), majd hűlni hagyjuk.
A túrót kikeverjük az édesítőszerrel, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal. A
zselatinra öntjük a vizet, pár percig állni hagyjuk, majd takaréklángon
kevergetve feloldjuk. 2 evőkanál túrót hozzákeverünk, majd az egészhez öntjük,
és gyors mozdulatokkal elvegyítjük benne. A túrókrémet a tejföllel lazítjuk, a
tésztára simítjuk, és a süteményt hűtőbe tesszük.
A narancslé felét elkeverjük a zselatinnal, kis lángon felmelegítjük, hogy a zselatin
teljesen feloldódjon, majd hozzáöntjük a maradék narancslevet is. Alaposan
elvegyítjük, 1-2 percig kevergetjük, hogy kicsit kihűljön, majd óvatosan a
sütemény tetejére öntjük. Pár órára hűtőbe tesszük, végül felszeletelve
tálaljuk.
Tipp: az egész sütemény 80 g, 18 szeletre vágva szeletenként 4 g szénhidrátot
tartalmaz.
A sütemény belefér a
szénhidrátdiétába? Persze, hogy belefér, ha olyan alapanyagokból készül, ami
belefér a szénhidrátdiétába. Ebben a süteményben a piskóta barnarizs-lisztből
készül, ami lassú ch, a túrót, ha egy adagra kevesebb mint 10 dkg túrót eszünk,
akkor nem számoljuk, a tetejére kerülő narancslé eloszlik az egész süteményen,
így egy-egy kocka desszertre alig jut belőle ch, ami mivel narancslét
használtam, ami gyümölcs, ezért gyors ch. A süteményt tízóraira vagy uzsonnára
egyétek, szerintem elronthatatlan, gyorsan elkészül és még a ch is igen baráti
benne... az egész sütemény 80 g ch, 18 szeletre vágva szeletenként 4 g
szénhidrátot tartalmaz.
Kifőztük Gasztromagazin
2019. február 12.
Hozzávalók
·
Hozzávalók 38×26 cm-es tepsihez
·
a tésztához:
·
5 tojás
·
25 dkg Mizo laktózmentes túró
·
1 csomag sütőpor (12 g)
·
1/2 biocitrom reszelt héja
·
7 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
·
a töltelékhez:
·
25 dkg Mizo laktózmentes túró
·
1 evőkanál Mizo laktózmentes tejföl
·
1/2 biocitrom reszelt héja
·
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer porrá őrölve
·
a mázhoz:
·
10 dkg étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú)
·
2 dkg Mizo laktózmentes vaj
Elkészítés
1. Csokoládés túrótekercs recept
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját kikeverjük az édesítőszerrel,
az áttört túróval, a sütőporral és a finomra reszelt citromhéjjal. Óvatosan
hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot, és a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
160 fokon 25 perc alatt készre sütjük, kihűtjük.
A töltelék hozzávalóit kikeverjük, a piskótára kenjük. Óvatosan, de minél
szorosabban feltekerjük úgy, hogy a sütőpapírral együtt kerekre formázzuk, majd
1 éjszakára hűtőbe tesszük.
A csokoládét vízgőz felett összeolvasztjuk a vajjal, és a piskótára csurgatjuk.
A máz dermedése után a tekercset felszeletelve tálaljuk.
Tipp: a süteményben a hozzávalóknál szereplő csokoládé szénhidráttartalmával
számoljunk.
Ebben a süteményben CSAK
a csokoládé ch tartalmával kell számolni. Ha cukormentes étcsokoládét
használtok (70% vagy a fölötti étcsokoládét), a desszert lassú ch lesz. A
receptjét itt találjátok: http://kifoztuk.hu/…/des…/item/csokolades-turotekercs-recept
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése