Amikor ezt a süteményt nem is olyan régen megláttam , elhatároztam, hogy
karácsonyra, ha törik, ha szakad, ilyet mindenféleképpen sütök. Kérem szépen,
jelenteném tisztelettel az elkészítésével új kedvenc került be az amúgy nem
éppen kicsi sütemény gyűjteményünkbe. Eszméletlenül finom és naaaaggggyon
csokis. Sok helyen nézelődtem pöfeteg ügyben, főként angol oldalakon. Ami
meglepetésként hatott számomra, hogy szinte kivétel nélkül rendkívül szenvedtek
az elkészítőik attól, hogy piszkos, csokis, ragacsos lett a kezük az
elkészítése során. Ezek szerint ott nem divat a fasírt :), mert ez a sütemény
sem jár nagyobb felfordulással, mint a fasírt elkészítése. Amiben viszont egyet
kell értenem velük, hogy a süti elkészítése minden fáradtságot megér .
Hozzávalók :
15 dkg étcsokoládé
10 csepp narancsolaj (100%-os tisztaságú, de akár el
is hagyható)
12 dkg liszt
3 dkg kakaó
1 teáskanál sütőpor
csipet só
8 dkg vaj
7,5 dkg barna cukor
7,5 dkg cukor
1 db tojás
2 evőkanál tej
A forgatáshoz:
5dkg cukor
5 dkg porcukor
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A lisztet, kakaót,
sütőport és a csipet sót összekeverjük.A vajat a cukrokkal habosra keverjük.
Hozzáadjuk az egész tojást. Tovább keverjük, amikor egyenletessé válik a
massza, akkor hozzákeverjük az olvasztott csokoládét. Beleforgatjuk a lisztes
keveréket és a tejet. Simára keverjük. A tésztánk ekkor még nagyon lágy.
Háztartási fóliába csomagoljuk és 2 órára (de még jobb, ha egy egész éjszakára
hűtőbe tesszük).
Amikor kivesszük 24 részre osztjuk. Gömböket formálunk belőlük (ez a
"piszkos munka" , de a gyerekek például nagyon élvezik). Először a
kristálycukorban forgatjuk meg őket, majd jó alaposan a porcukorban.
A porcukorral ne spóroljunk :)! Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk , végül 175
fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
A sütés alatt ilyen szép kirepedezett pöfetegekké válnak. A sütés
befejeztével, még egy ici-picit lágy a belseje, ahogy hűl szép lassan
megszilárdul, de még akkor sem válik majd keménnyé. Jól záródó dobozban 1 hétig
tárolható. Az én félelmem viszont az , hogy annak ellenére, hogy már csak 2 nap
van karácsonyig, ez bizony már nem kerülhet az ünnepi asztal többi süteménye
közé, mert addigra elfogy :).
Posted 22nd
December 2010 by Tücsök Bogár
Labels: karácsony sütemény csoki
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése