2020. december 19., szombat

Csokoládés pöfeteg

Csokoládés pöfeteg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqh5VSIbuiiM2-sVBqarCfl4xabl5gl3V2jwn_USsGw0YHaYYQqocrVpDJmD8gifc0Ng-1jZxE5Gmuq-zNx9xJORsJ0wqC2CSRZBCnZ35drH1YZaNH-nhl0i3zW4CYHEszm9DZVrm_BcnO/s640/DSC05043.JPG



Amikor ezt a süteményt nem is olyan régen megláttam , elhatároztam, hogy karácsonyra, ha törik, ha szakad, ilyet mindenféleképpen sütök. Kérem szépen, jelenteném tisztelettel az elkészítésével új kedvenc került be az amúgy nem éppen kicsi sütemény gyűjteményünkbe. Eszméletlenül finom és naaaaggggyon csokis. Sok helyen nézelődtem pöfeteg ügyben, főként angol oldalakon. Ami meglepetésként hatott számomra, hogy szinte kivétel nélkül rendkívül szenvedtek az elkészítőik attól, hogy piszkos, csokis, ragacsos lett a kezük az elkészítése során. Ezek szerint ott nem divat a fasírt :), mert ez a sütemény sem jár nagyobb felfordulással, mint a fasírt elkészítése. Amiben viszont egyet kell értenem velük, hogy a süti elkészítése minden fáradtságot megér .

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_yZWZT8YcIUwAphYmFrP2Z6G2BxB9ehQs3RoxRGZ8yr8I4FeNN-DsXVPax_tsxu7gnyb9Fxph0JqgJng15d-kBgeoeYtXAiW14UAAGAbhPalJtCF_3fhwChyNs4q4CKrzf8ac8fJ0q_Tk/s400/DSC05049.JPG

 

 

Hozzávalók :

 

15 dkg étcsokoládé

10 csepp narancsolaj (100%-os tisztaságú, de akár el is hagyható)

12 dkg liszt

3 dkg kakaó

1 teáskanál sütőpor

csipet só

8 dkg vaj

7,5 dkg barna cukor

7,5 dkg cukor

1 db tojás

2 evőkanál tej

 

A forgatáshoz:

5dkg cukor

5 dkg porcukor

 

 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgw6uWelik7ARGPhbQDfPJRPjD7aP4IU4G3tjE9zYNbVbcpP3tVqLKjT9YLRddbW5hY7SjY7B5ocieVzkIctBt1DOc1P4ORsExuMBOjaicIUEhNj94RTbOwOLeVGhlNdLNoU-eeDz2qr1hN/s400/DSC05054.JPG

 


A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A lisztet, kakaót, sütőport és a csipet sót összekeverjük.A vajat a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk az egész tojást. Tovább keverjük, amikor  egyenletessé válik a massza, akkor hozzákeverjük az olvasztott csokoládét. Beleforgatjuk a lisztes keveréket és a tejet. Simára keverjük. A tésztánk ekkor még nagyon lágy. Háztartási fóliába csomagoljuk és 2 órára (de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük).

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgU8tKNHXpG069WbWpXx-PhqQ-jLZMIgVh4SUxxzrZTLzY2L1ZiDe6MpU5Rm4xOAOnB6HjmoHmunije4BH6PE5rwmoQ_CuDiakv0nDo0vb-OS1t-OsolU6s4gYMTlcuoed9vP2JRdWyoSBW/s400/DSC05033.JPG



Amikor kivesszük 24 részre osztjuk. Gömböket formálunk belőlük (ez a "piszkos munka" , de a gyerekek például nagyon élvezik). Először a kristálycukorban forgatjuk meg őket, majd jó alaposan a porcukorban.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgewaXx3TY6_mme-SJkdrI5AsJhn6yxAjvUkis0ocSA8eMIh9RCJ0mezJbPpYUd4dQeRdRhquFAsbicZBp7TvqsNKeseKqUeFAjZPdRW5kftO4KDr7i2zorj3gdNZ9RCwtZs-QOgjudh-yG/s400/DSC05036.JPG



A porcukorral ne spóroljunk :)! Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk , végül 175 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwxffK466UADkGzgaJwMDfKQSgNXDnc6g3wbRK4lD5UtXge_kLpL1H3V5CqoWGYtJF20d9BoaR4ZnnScBBf_DFBnl6S3khtgVNl9mkx80Xg4bJrHAi1IP9v9orN9aNXvdl-OyyMAYfbm_9/s400/DSC05038.JPG



 A sütés alatt ilyen szép kirepedezett pöfetegekké válnak. A sütés befejeztével, még egy ici-picit lágy a belseje, ahogy hűl szép lassan megszilárdul, de még akkor sem válik majd keménnyé. Jól záródó dobozban 1 hétig tárolható. Az én félelmem viszont az , hogy annak ellenére, hogy már csak 2 nap van karácsonyig, ez bizony már nem kerülhet az ünnepi asztal többi süteménye közé, mert addigra elfogy :).

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEYCA1mkDv0m5s6hxm-ewiHz_1VlI5xVyeEw1KC_-IWmwO4nLjfLmlmPAoGV61SRvI98m0LnuvG4WbbAjX0z5cxyHJtP8Ux6xOzfByMMiqKbhnoGM9swoieR80V4meY6hFHsSFrLBU2l4L/s400/DSC05044.JPG

https://blogger.googleusercontent.com/tracker/3949425189873326704-2242469702473435692?l=tucsokbogar.blogspot.com

Posted 22nd December 2010 by Tücsök Bogár

Labels: karácsony sütemény csoki

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése