2020. december 19., szombat

Meggyes-túrós óriás csiga

 

Meggyes-túrós óriás csiga

Eredetileg pite tésztából készül, de úgy gondoltam, kelt tésztával próbálkozom! Nagyikámtól azt tanultam, hogy a férfi embernek, a kelt tészta az igazi „tészta” ! Lehet sós változatban is készíteni! Ilyenkor csak annyi cukrot adunk hozzá, ami az élesztőhöz szükséges és növeljük egy picit a só mennyiségét. A töltelék lehet, sajt-sonka, túró-bacon, medvehagyma-sajt keveréke. Csak a képzeletünkre van bízva, a variációk száma határtalan! 

tészta: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 2 ek. tejföl, 4 dkg vaj/margarin, 4 dkg zsír. A zsiradékon kívül minden hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel elkezdjük összedolgozni a tésztát. Ha kezd összeállni, akkor adjuk hozzá a nagyon puha zsiradékot és így alaposan kidolgozzuk! Könnyű, lágy tésztánkat duplájára kelesztjük.

Töltelék: 50 dkg túró áttörve, 10 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 1 citrom. héja, 1 tojássárgája, annyi búzadara amennyitől már nem lesz túl híg a töltelék és. 1 üveg meggybefőtt. Én fagyasztott meggyből készítettem 1/2 kg került bele.

A duplájára kelt tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, 10 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkok közepébe rakjuk a túrót, rá a meggyet .A tésztát két szélét összecsípjük, így keletkezik a „varrat” (nem tekerjük, mint a beiglit). Csiga alakban tepsibe rakjuk úgy, hogy a „varrat” alulra kerüljön.  A tepsiben még letakarva pihentetjük 20 percet, majd előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 25-30 percig. Ha túl hamar sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.

Tortaként szeleteljük és porcukorral hintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése