Meggyes-túrós óriás
csiga
Eredetileg pite
tésztából készül, de úgy gondoltam, kelt tésztával próbálkozom! Nagyikámtól azt
tanultam, hogy a férfi embernek, a kelt tészta az igazi „tészta” ! Lehet sós
változatban is készíteni! Ilyenkor csak annyi cukrot adunk hozzá, ami az
élesztőhöz szükséges és növeljük egy picit a só mennyiségét. A töltelék lehet,
sajt-sonka, túró-bacon, medvehagyma-sajt keveréke. Csak a képzeletünkre van
bízva, a variációk száma határtalan!
tészta: 60 dkg liszt, 3
dkg élesztő, 2 dl tej, 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 2 ek. tejföl, 4 dkg
vaj/margarin, 4 dkg zsír. A zsiradékon kívül minden hozzávalóval és a
felfuttatott élesztővel elkezdjük összedolgozni a tésztát. Ha kezd összeállni,
akkor adjuk hozzá a nagyon puha zsiradékot és így alaposan kidolgozzuk! Könnyű,
lágy tésztánkat duplájára kelesztjük.
Töltelék: 50 dkg túró
áttörve, 10 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 1 citrom. héja, 1 tojássárgája, annyi
búzadara amennyitől már nem lesz túl híg a töltelék és. 1 üveg meggybefőtt. Én
fagyasztott meggyből készítettem 1/2 kg került bele.
A duplájára kelt tésztát
3-4 mm vékonyra nyújtjuk, 10 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkok közepébe rakjuk a
túrót, rá a meggyet .A tésztát két szélét összecsípjük, így keletkezik a
„varrat” (nem tekerjük, mint a beiglit). Csiga alakban tepsibe rakjuk úgy, hogy
a „varrat” alulra kerüljön. A tepsiben
még letakarva pihentetjük 20 percet, majd előmelegített sütőben, 180 fokon
sütjük kb. 25-30 percig. Ha túl hamar sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.
Tortaként szeleteljük és
porcukorral hintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése