Túrós-tejszínes-barackos torta
Hozzávalók
1 db 2 tojásos olajos piskóta ( 22 cm tortaforma )
2 db tojás
1 csipet só
100 + 60 g cukor
175 g liszt
75 ml tej
75 ml olaj
1/2 tasak sütőpor
Krém:
100 g porcukor (ízlés szerint változtatható
450 g túró
400 ml tejszín (Meegle cukrászhab)
1 citrom héja
½ citrom leve
½ narancs héja
2 cs, habfixáló
gyümölcs aprítva
Díszítés:
200 ml tejszín
1 cs. habfixáló
150 g jó minőségű étcsokoládé
Elkészítés:
Piskóta: Külön kimérek mindent. Egyik
edénybe a liszt és a sütőpor, a másikba a cukor, a tej, az olaj és a
tojássárgája kerül. a harmadik edénybe a tojásfehérje csipet sóval, pár csepp
citromlével, a negyedikbe a cukor, ami a habba fog kerülni.
A
tojásfehérjét elkezdem habbá verni, közben hozzáadom a cukrot és kemény habot
verek belőle.
Kézi
habverővel elkeverem a tejet, olajat, tojássárgáját és a cukrot. Rászitálom a
sütőporos lisztet. Óvatosan összekeverem az egészet, majd robotgéppel magas
fokozaton 1,5-2 percig keverem, míg szép sima lesz és kivilágosodik.
Fokozatosan
hozzáadagolom a felvert tojáshabotl
Ezután
tortaformába teszem, aminek csak az aljára teszek sütőpapírt.
175 fokon
sütöm, míg szép színt nem kap! Tűpróbával ellenőrizzük.
Krém: Az áttört túrót kikeverem a
cukorral citromlével, citrom és narancshéjjal.
A
cukrászhabot (tejszínt) habbá verem a habfixálóval, és óvatosan összekeverem a
túróval.
A torta
külső burkolására egy kis adag krémet külön veszek – még az apró darabokra
vágott őszibarack (eper, málna, stb.) hozzáadása előtt!
A piskótát 2
fele vágtam. A tortaformába raktam az alsó lapot, a krémet és végül a felső
lapot. Hűtőben kb. ½ órát dermesztettem. Majd a tortaformát leszedve – a
félretett krémmel beburkoltam.
Csokiháló: A csokoládé 2/3-át vízgőz
felett felolvasztottam, majd a tűzről levéve hozzáadtam a maradék csokoládét és
folyamatosan kevergetve felolvasztottam (gyors temperálás).
A tortát
körbemértem, majd a magasságához 2cm-t hozzáadva – sütőpapír csíkot vágtam,
amire a csokihálót rajzoltam. Mielőtt a csokoládé teljesen megszilárdulna,
körbe rásimogatom a tortára és pár percre hűtőbe teszem, A hűtőből kivéve a
papírcsík szépen leválasztható a csokiról.
Díszítés: A tetejére a tejszínt habbá
verem a habfixálóval, és díszítőcsöves habzsákkal kedvünk szerint díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése