2020. december 19., szombat

Karamellás-tejszínes szelet

 

Karamellás-tejszínes szelet

 

Több receptből „gyúrtam össze” ezt a sütit, szerintem megérte :)

A tészta: Madártejszelet tésztája Roxától a Jegeskávé-ról (sajnos az oldal megszűnt)

Krém: szintén Roxától

Karamell: „fittsütis Bettitől” (sajnos ez az oldal is megszűnt)

 

Tészta:

-          25 dkg liszt (nálam most 15 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg Zellei Tünde ch csökkentett liszt)

 

(az eredeti recept szerint: 15 dkg zabpehelyliszt, 5 dkg durum liszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt. Többször sütöttem már ezt a tésztát különböző lisztekkel, eddig mindegyik jól sikerült, szóval bátran lehet cserélgetni :) )

-          2 dkg vaj, 1 dkg kókuszzsír (eredeti recept szerint 3 dkg margarin)

-          1 csipet só

-          1 egész tojás

-          Folyékony édesítő

-          1 dl langyos tej

-          Fél csomag (8 gr.) szalalkáli

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (előtte a szalalkálit „felfuttatjuk” a meleg tejben, magas pohárban). A tésztát négy részre osztjuk, majd nagyon vékony, kb. 2 mm-es lapokat nyújtunk belőle, majd egy tepsi hátulján, előmelegített sütőben, kb. 7-8 perc alatt megsütjük. Előtte villával megszurkáljuk, hogy ne puklisodjanak a lapok. (a tepsi hátulját vékonyan kikenjük vajjal, vagy kókuszzsírral. én 20x30 tepsit használtam, és gázsütőbben 4-es fokozaton sütöttem.) A megsült lapokat konyharuhával letakarjuk.

 

Krém:

 

-          2 csomag tejszínes pudingpor

-          4 csapot teáskanál étkezési zselatin

-          8 dl folyadék (nálam 5 dl tej, 3 dl víz)

-          édesítő ízlés szerint

 

-          2 dl habtejszín

A pudingport és a zselatint a folyadék egy részével elkevertem, majd hozzáadva a többi folyadékot, édesítőt, alacsony lángon sűrűre főztem. Lassan kell főzni, hogy a zselatinnak legyen ideje elolvadni :) Amíg hűlt, felvertem a tejszínhabot, majd hozzákevertem a pudinghoz. (várjuk meg, amíg szinte teljesen kihűl, különben elfolyik a tejszín….)

A krém kb. egyharmadát kimertem egy másik tálkába, és adtam hozzá két teáskanál kókuszvirág cukrot. Ez a lépés el is hagyható, de nekem nagyon bejön a kókuszvirág cukor íze, ezért próbálom – óvatosan – becsempészni a receptekbe. Helyette lehet pl. kakaóport is hozzákeverni, úgy is finom lesz.

Összetöltöttem a lapokat (a kókuszvirágos/kakaós krémet tettem középre, azaz a második lapra :) ) Az utolsó lapra nem tettem krémet, oda jön a karamell:

 

Karamell:

-          ½ liter cukormentes, zsírszegény sűrített tej (Aldiban üveges, Lidl-ben dobozos, Sparban „Maresi” márkás szintén üveges formában beszerezhető)

-          édesítő ízlés szerint (nálam 18 „pötty”)

-          csipet só

-          kb. 6 teáskanál (barna)rizsliszt

A sűrített tejet az édesítővel felforraljuk, amint felforrt, takarékra vesszük a lángot, és folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük. Hosszadalmas folyamat, kb. 20-25 perc. Mivel halvány barnánál sötétebb nem lesz, így kóstolgatással ellenőrizzük, hogy karamellizálódott-e már. Amikor már megfelelő, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csipet sót, majd kanalanként a rizslisztet, Visszatesszük a tűzre, és besűrítjük, majd a süti tetejére öntjük. Sietni kell, mert egyre ragacsosabb lesz.

Én a tetejére szórtam egy kevés kókuszvirág cukrot, és kb. egy evőkanálnyi szárazon megpirított búzacsírát. (búzacsíra helyett mehet dió vagy mogyoró, de akár el is hagyható.)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ch-t csak nagyon nagyon felületesen számoltam, de úgy is elég soknak bizonyult, éppen ezért nem is számoltam tovább :D Összesen kb. 280-290 gr, szeletenként kb. tizenpár gr CH.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése