Karamellás-tejszínes
szelet
Több
receptből „gyúrtam össze” ezt a sütit, szerintem megérte :)
A tészta:
Madártejszelet tésztája Roxától a Jegeskávé-ról (sajnos az oldal megszűnt)
Krém:
szintén Roxától
Karamell:
„fittsütis Bettitől” (sajnos ez az oldal is megszűnt)
Tészta:
-
25
dkg liszt (nálam most 15 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg Zellei Tünde ch csökkentett
liszt)
(az
eredeti recept szerint: 15 dkg zabpehelyliszt, 5 dkg durum liszt, 5 dkg teljes
kiőrlésű liszt. Többször sütöttem már ezt a tésztát különböző lisztekkel, eddig
mindegyik jól sikerült, szóval bátran lehet cserélgetni :) )
-
2
dkg vaj, 1 dkg kókuszzsír (eredeti recept szerint 3 dkg margarin)
-
1
csipet só
-
1
egész tojás
-
Folyékony
édesítő
-
1
dl langyos tej
-
Fél
csomag (8 gr.) szalalkáli
A tészta
hozzávalóit összegyúrjuk (előtte a szalalkálit „felfuttatjuk” a meleg tejben,
magas pohárban). A tésztát négy részre osztjuk, majd nagyon vékony, kb. 2 mm-es
lapokat nyújtunk belőle, majd egy tepsi hátulján, előmelegített sütőben, kb.
7-8 perc alatt megsütjük. Előtte villával megszurkáljuk, hogy ne puklisodjanak
a lapok. (a tepsi hátulját vékonyan kikenjük vajjal, vagy kókuszzsírral. én
20x30 tepsit használtam, és gázsütőbben 4-es fokozaton sütöttem.) A megsült
lapokat konyharuhával letakarjuk.
Krém:
-
2
csomag tejszínes pudingpor
-
4
csapot teáskanál étkezési zselatin
-
8
dl folyadék (nálam 5 dl tej, 3 dl víz)
-
édesítő
ízlés szerint
-
2
dl habtejszín
A
pudingport és a zselatint a folyadék egy részével elkevertem, majd hozzáadva a
többi folyadékot, édesítőt, alacsony lángon sűrűre főztem. Lassan kell főzni,
hogy a zselatinnak legyen ideje elolvadni :) Amíg hűlt, felvertem a
tejszínhabot, majd hozzákevertem a pudinghoz. (várjuk meg, amíg szinte teljesen
kihűl, különben elfolyik a tejszín….)
A krém kb.
egyharmadát kimertem egy másik tálkába, és adtam hozzá két teáskanál
kókuszvirág cukrot. Ez a lépés el is hagyható, de nekem nagyon bejön a
kókuszvirág cukor íze, ezért próbálom – óvatosan – becsempészni a receptekbe.
Helyette lehet pl. kakaóport is hozzákeverni, úgy is finom lesz.
Összetöltöttem
a lapokat (a kókuszvirágos/kakaós krémet tettem középre, azaz a második lapra
:) ) Az utolsó lapra nem tettem krémet, oda jön a karamell:
Karamell:
-
½ liter cukormentes, zsírszegény sűrített tej
(Aldiban üveges, Lidl-ben dobozos, Sparban „Maresi” márkás szintén üveges
formában beszerezhető)
-
édesítő ízlés szerint (nálam 18 „pötty”)
-
csipet só
-
kb. 6 teáskanál (barna)rizsliszt
A
sűrített tejet az édesítővel felforraljuk, amint felforrt, takarékra vesszük a
lángot, és folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük. Hosszadalmas folyamat,
kb. 20-25 perc. Mivel halvány barnánál sötétebb nem lesz, így kóstolgatással
ellenőrizzük, hogy karamellizálódott-e már. Amikor már megfelelő, levesszük a
tűzről, hozzáadjuk a csipet sót, majd kanalanként a rizslisztet, Visszatesszük
a tűzre, és besűrítjük, majd a süti tetejére öntjük. Sietni kell, mert egyre
ragacsosabb lesz.
Én
a tetejére szórtam egy kevés kókuszvirág cukrot, és kb. egy evőkanálnyi
szárazon megpirított búzacsírát. (búzacsíra helyett mehet dió vagy mogyoró, de
akár el is hagyható.)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ch-t
csak nagyon nagyon felületesen számoltam, de úgy is elég soknak bizonyult,
éppen ezért nem is számoltam tovább :D Összesen kb. 280-290 gr, szeletenként
kb. tizenpár gr CH.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése